Volleyballers verslaan Zuid-Korea

De volleyballers van Oranje hebben na zeven nederlagen weer eens gewonnen in de World League. Tijdens de elfde wedstrijd van deze landencompetitie werd Korea met 3-0 verslagen. In het Indoor Sportcentrum van Eindhoven was het wel erg spannend, maar bleef Nederland op de belangrijkste momenten koelbloedig: 31-29, 28-26, 25-21.

De eerste set was er meteen eentje om in te lijsten. Korea verdedigde en serveerde sterk waardoor een voorsprong van 23-21 werd genomen. Maar Oranje kwam als eerste op setpoint al werd die niet in eerste instantie benut. Sterker nog, de Aziaten namen het initiatief over en kwamen zelfs drie maal op setpoint. Maar de mannen van Peter Blangé beten zich vast en uiteindelijk kon aanvoerder Rob Bontje via een schitterde middenaanval het vijfde setpoint van Nederland benutten (31-29).

Ook in set nummer twee ging de strijd lang gelijk op. Nederland scoorde veel met het hoge blok, maar kreeg toch geen vat op de razendsnelle ‘steekje’ van de Koreanen door het midden. Via 21-21 kwam Nederland bij 24-23 voor het eerst op setpoint, maar weer werd het ook 25-26 voor Korea. Dit keer was het Niels Klapwijk die bij 28-26 de beslissende klap uitdeelde.

Korea begon de derde serie goed door een 5-1 voorsprong te nemen, maar vervolgens was het Oranje dat de toon bepaalde. Yannick van Harskamp verdeelde het spel met veel flair waarbij een loepzuivere éénhandige set-up naar Dick Kooy het hoogtepunt vormde. Ook scoorde Van Harskamp veel met een zogenoemde doortikbal. Verder stond met name aanvoerder Rob Bontje uitstekend te blokkeren (in totaal zou Nederland 17 blokpunten maken en dat is erg veel). Bij 24-21 lanceerde Jeroen Rauwerdink een uitstekende opslag die Korea alleen maar over het net kon passen. Daar kon Wytze Kooistra het allerlaatste punt kon maken.

In Varna aan de Zwarte Zee won Brazilië de belangrijke wedstrijd tegen Bulgarije in vier sets (22-25, 23-25, 25-23, 26-24). Beide ploegen spelen vrijdagavond weer met als inzet de eerste plaats in de poule en dus de zekerheid van deelname aan de finaleronde. Nederland en Korea staan vrijdagavond om 19.30 uur opnieuw tegenover elkaar in Eindhoven voor hun laatste wedstrijd van de World League 2010.