Cruijff: "Spel van Spanje is reclame voor het voetbal"

Jeffrey

Johan Cruijff zag in Durban hoe Spanje van Duitsland won (1-0). De beste voetballer van Nederland aller tijden was onder de indruk van de Europees kampioen.

Spanje begon het WK slecht. In de eerste groepswedstrijd werd er met 1-0 verloren waarna de volgende twee wedstrijden gewonnen moesten worden. "Ik zei meteen na de nederlaag al dat Spanje zich zou herpakken, weet je nog?", zegt Cruijff in de Catalaanse krant El Periódico.

"Ik zei dat ik het land nog steeds bij de drie, vier grootste kanshebbers op de wereldtitel zag. Het spel tegen Duitsland bewijst mijn gelijk. Duitsland had in de halve finale van iedereen kunnen winnen, maar niet van Spanje. Zij waren van een ander niveau", vervolgt Cruijff.

De voormalige trainer van FC Barcelona vergelijkt Spanje met het voetbal van Barça. "Het nationale elftal van Spanje is een kopie van Barça. Veel balbezit, diepte in het spel en het snelle druk zetten na balverlies. Het spel van Spanje is reclame voor het voetbal."

Cruijff weet dat men in Nederland liever Duitsland had gezien als finalist. "In Nederland wilde men maar al te graag iets recht zetten met het oog op de verloren finale van 1974."