Russische pianist verdacht van pedofilie

De internationaal befaamde Russische pianist en dirigent Mikhail Pletnev is aangeklaagd voor de verkrachting van een 14-jarige jongen in de Thaise badplaats Pattaya. Dat heeft de Thaise politie woensdag bekendgemaakt.

Pletnev, de oprichter van het Russische Nationale Orkest, is daarnaast aangeklaagd vanwege compromitterende foto's van hem met andere jongens. Hij is voor een borgsom van omgerekend ruim zevenduizend euro vrijgelaten en moet zich elke twaalf dagen bij de rechtbank melden. Daarnaast mag hij geen contact opnemen met getuigen in de zaak. Als Pletnev schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van maximaal twintig jaar en een boete van omgerekend bijna duizend euro krijgen.

"Dit is allemaal één groot misverstand", zei Pletnev in een kort telefonisch interview met het persbureau Associated Press. "Ik heb geen idee hoe de aanklachten tot stand zijn gekomen. Maar ik weet wel min of meer waar ze vandaan komen." Hij zei dat hij niet van plan was Thailand te verlaten en dat hij nog steeds in Pattaya verblijft, waar hij een woning heeft en verschillende zakelijke belangen.

Een zakenpartner zei dat Pletnev het slachtoffer is geworden van chantage. Hij weidde echter niet uit over deze bewering.

In Moskou zei de Russische ombudsman voor kinderrechten dat de hoogste Russische onderzoekscommissie 'kijkt naar de mogelijkheden van een strafzaak'. Dat meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

Thailand staat sinds lange tijd bekend als een paradijs voor sekstoeristen en pedofielen vanwege de wijdverspreide prostitutie en een lakse uitoefening van de wet. De autoriteiten hebben echter aangekondigd dergelijke misdrijven hard aan te pakken. De arrestatie van Pletnev is een van de meest prominente zaken tot nog toe.

Pletnev richtte in 1988 het Russische Nationale Orkest op, het eerste onafhankelijke orkest in het land. Hij was tevens de eerste dirigent van het orkest. Tegenwoordig is hij artistiek directeur.