Seedorf: "Het gaat een interessante finale worden"

Olga Kroeders

Clarence Seedorf vindt dat het Nederlands elftal nog altijd niet getest is op het WK. De oud-international is van mening dat Oranje een makkelijke weg naar de finale heeft gehad.

In 1998 maakte Seedorf deel uit van het team dat in de halve finale werd uitgeschakeld na strafschoppen tegen Brazilië. De middenvelder van AC Milan denkt dat het er dit jaar in zit voor Oranje. "Ze hebben tot nu toe gedaan wat ze moeten doen. Het is niet spectaculair wat ze hebben laten zien, maar toonden discipline, gaven niks weg, speelden geconcentreerd en zijn mentaal sterk.

Oranje heeft de finale gehaald zonder mooi voetbal te spelen. Seedorf heeft daar een logische verklaring voor. "Zijn ze al uitgedaagd om mooi voetbal te spelen? Dat is nog niet gebeurd."

"Ze zijn knap teruggekomen tegen Brazilië in de tweede helft, zonder mooi voetbal, maar door kalm te blijven en niks meer weg te geven. Dat zegt veel over de manier waarop Nederland speelt op dit toernooi. Niemand had verwacht dat ze zover zouden komen. Oranje is in het verleden nog wel eens ongelukkig geweest, maar deze keer hebben ze het geluk wel aan hun zijde. Geluk is een factor welke door veel mensen nog wel eens wordt onderschat."

Volgens Seedorf is de kracht van dit Nederlands elftal dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. "Het is geen team met veel grote namen en grote talenten. Maar ze hebben de afgelopen vier jaar samengespeeld. Ze kennen elkaar en hebben dat laten zien. De vier aanvallers zijn de belangrijkste spelers. Samen met Mark van Bommel zijn ze gewend dit spel te spelen."

Seedorf verwacht dat Nederland veel kans maakt op de wereldtitel. "Ik denk dat ze op dezelfde manier gaan spelen als in heel het toernooi. De druk is nu hoog en ze gaan daar heel volwassen mee om. Het geloof is er. Ze zijn namelijk al 24 wedstrijden ongeslagen. Het bereiken van de finale is een geweldige prestatie. Het gaat een hele interessante finale worden."