Advies aan Hoge Raad: handhaaf straf Holleeder

De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft geadviseerd het cassatieverzoek van Willem Holleeder af te wijzen. Holleeder werd in juli vorig jaar in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot negen jaar cel, maar stapte naar de Hoge Raad. Die doet in oktober uitspraak in de zaak, maar neemt vaak het advies van de advocaat-generaal over.

De advocaten van topcrimineel Holleeder hadden een hele waslijst aan bezwaren tegen de veroordeling van hun cliënt. Zo vonden ze onder meer dat de omstreden Endstra-tapes niet mochten worden gebruikt als bewijs, omdat die onbetrouwbaar zouden zijn. Verder zetten ze hun vraagtekens bij de onpartijdigheid van de rechtbank.

De meeste klachten van de verdediging kunnen volgens de advocaat-generaal met een korte toelichting worden afgedaan. Voor de andere klachten is een langere motivering nodig, maar de veroordeling door het hof blijft in ieder geval in stand.

De Hoge Raad doet op 12 oktober uitspraak in de zaak. Als de klachten van de advocaten van Holleeder inderdaad worden verworpen, wordt de straf voor Holleeder, onder meer voor afpersing van vastgoedmagnaat Willem Endstra, definitief. Het Openbaar Ministerie was niet in cassatie gegaan tegen de straf.