Klink: minder zout eten

De levensmiddelenindustrie moet nog meer haar best doen om het zout in producten zoveel mogelijk te verlagen. Die oproep doet demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) donderdag.

Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat er 'grote verschillen' bestaan in de hoeveelheid zout die dezelfde producten van verschillende fabrikanten bevatten. Het onderzoek toont aan dat er nog 'veel ruimte' is voor verbetering.

"Ik realiseer me dat bij zoutreductie soms technologische uitdagingen komen kijken", zegt Klink. Maar dat is precies waar Nederland goed in is. Een fikse zoutverlaging zonder dat dit ten koste gaat van de smaak is goed mogelijk, stelt hij.

De bewindsman deed twee jaar geleden een vergelijkbare oproep. Een aantal bedrijven is al goed bezig met het verlagen van het zoutgehalte in producten. Er zijn echter ook achterblijvers. "Ik wil de achterblijvers oproepen ook hun bijdrage te leveren", aldus Klink.

Wie te veel zout binnenkrijgt, loopt een groter risico op een verhoogde bloeddruk en daarmee op hart- en vaatziekten. Het meeste zout dat Nederlanders eten zit in industrieel bereide producten. Daarom heeft de industrie een belangrijke rol, stelt Klink.