Verhagen: open internet essentieel

Jordy Kruse

Internet moet een open forum blijven waarop de vrijheid van meningsuiting wordt beschermd. Landen, organisaties en bedrijven moeten zich gezamenlijk inzetten om de vrije stroom van informatie te waarborgen.

Dat stelde demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag in Parijs in een toespraak aan het begin van een conferentie over internetvrijheid. Van internet en andere nieuwe en sociale media, zoals Twitter, gaat volgens hem een "geweldige mobiliserende kracht" uit. Ook mensenrechtenactivisten kunnen daarmee hun voordeel doen en hun boodschap in de hele wereld verspreiden.

Verhagen wees er ook op dat misstanden die vroeger onzichtbaar bleven, nu wel het nieuws halen dankzij nieuwe media. De informatie komt, ondanks maatregelen als censuur en het weren van buitenlandse journalisten, toch door. "Dat zet de schenders van mensenrechten onder druk", aldus de minister.

"Als er tijdens de Koude Oorlog al internet was geweest, dan was de Muur waarschijnlijk eerder gevallen. Internet en nieuwe media zorgen ervoor dat informatie niet binnensijpelt, maar als een vloedgolf aanstroomt. Aan ons de taak te zorgen dat de vrijheid van internet maximaal kan worden benut om mensenrechtenschendingen wereldwijd tegen te gaan", zei Verhagen.

Diplomaten, academici, verdedigers van mensenrechten en vertegenwoordigers van internationale organisaties en van bedrijven als Google en Microsoft bespreken in Parijs onder meer hoe de vrijheid op internet beter kan worden gegarandeerd. Dat gebeurt op initiatief van Nederland en Frankrijk, die eerder dit jaar hebben afgesproken hun krachten te bundelen om de vrijheden op internet beter te beschermen.

Beide landen werken in de Europese Unie ook samen aan voorstellen om de uitvoer van internetfilters naar Iran te beperken. Dat land censureert het internet mede met filtertechnologie die afkomstig is van Europese bedrijven, aldus Buitenlandse Zaken. "Autoritaire regimes maken sluw gebruik van nieuwe technologieën om dissidente geluiden op te sporen en mensen de mond te snoeren", zei Verhagen.