Tbs-klinieken: onderzoek na veroordeling

Redactie

Tbs-klinieken willen dat de rechter een dader van een ernstig misdrijf eerst veroordeelt voordat hij psychiatrisch wordt onderzocht. Zij doen dit voorstel donderdagavond in het actualiteitenprogramma Nova. Dit moet voorkomen dat verdachten voor hun veroordeling een dergelijk onderzoek weigeren om aan tbs te ontkomen.

Het observeren van de veroordeelden, dat bij het onderzoek hoort, wordt zo deel van de straf. Nu komt het nog voor dat verdachten tijdens de observatie in de justitiële observatiekliniek Pieter Baan Centrum zeven weken niets zeggen. De klinieken denken dat het 'een jaar lang toneelspelen in de gevangenis' niet mogelijk is.

In deze periode kan dan volgens de klinieken onderzocht worden aan welke psychische stroornis de veroordeelde lijdt en hoe hij behandeld kan worden. Het ministerie van Justitie laat in een reactie weten 'met belangstelling kennis te nemen van de gedachten van GGZ-NL'.

Vorig jaar weigerden zeventig verdachten geheel of gedeeltelijk mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. De Tweede Kamer praat na de zomer naar aanleiding van een burgerinitiatief over de verdachten die weigeren mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek.