FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 mei 2011

Ritzege Sagan in Tour of California

Peter Sagan heeft de vierde rit van de Tour of California gewonnen. De Sloveen van Liquigas was de sterkste in de massasprint. De tweede plaats was voor Leigh Howard, terwijl Ben Swift derde werd. Chris Horner blijft leider.

De rit van 210 kilometer werd gekenmerkt door een lange vlucht van tien man, waarbij onder andere Maarten Tjallingii en Freire zaten. Freire raakte uiteindelijk voorop met Stefan Denifl. De laatst genoemde moest lossen na een lekke band, waardoor de Spanjaard 18 kilometer voor het eind alleen op kop kwam te zitten.

Lang leek het erop dat hij het zou halen, totdat HTC-Highroad zich op kop van het peloton zette. De voorsprong slonk toen zienderogen en de drievoudige wereldkampioen werd dan ook op twee kilometer van de streep ingelopen. Op dat moment probeerde Lars Boom een gat te slaan, maar dat mislukte.

Het liep uit op een sprint, waarin Howard de beste papieren te hebben, maar die kwam te vroeg op kop. Vlak voor de streep ging Sagan hem voorbij en pakte daarmee de ritzege. Beste Nederlander was Coen Vermeltfoort op de zevende plaats.

Anderson wint Premier League Darts 2011

Gary Anderson heeft de finale van de Premier League Darts 2011 weten te winnen. Adrian Lewis, regerend PDC-wereldkampioen, werd met 10-4 verslagen. De Schot verdiende met de eindoverwinning een bedrag van maar liefst 125.000 pond. Lewis kan een bedrag van 65.000 pond bijschrijven.

Anderson, de maker van de meeste 180'ers in deze Premier League, begon de eindstrijd goed aangezien hij zijn opponent direct wist te breaken. Via de bull wist Anderson zijn leg vervolgens te behouden en op 2-0 te komen. Lewis begon matig aan de partij en opende ook de derde leg met een lage score. Zijn Schotse opponent bleef hoge scores gooien en brak Jackpot in de derde leg opnieuw. The Flying Scotsman, de bedwinger van Van Barneveld in de halve eindstrijd, pakte daardoor een ruime voorsprong van 3-0.

Lewis, net als zijn Schotse opponent debutant in deze Premier League, had totaal geen antwoord op het krachtige spel van Anderson en liep ook in de vierde leg achter de feiten aan. De Schot won ook zijn eigen vierde leg en kwam daardoor op 4-0. In de vijfde leg herpakte Lewis zich enigszins en miste op een haar na een 164-finish. Een beurt later wist hij de leg alsnog binnen te slepen en de stand daarmee op 4-1 te brengen. De zesde leg wist Anderson vervolgens te behouden en de Schot ging daarmee met een voorsprong van maar liefst 5-1 de pauze in.

Na de onderbreking was Lewis dichtbij de 5-2, maar hij miste nipt een 164-finish. Anderson sloeg vervolgens keihard toe door de Engelsman opnieuw te breaken; 6-1. De Schot denderde ook in de achtste leg flink door en schreef ook deze op zijn naam; 7-1. Ook in de negende leg wist Lewis zijn eigen leg niet te behouden en liep opnieuw achter de feiten aan. Anderson won de negende leg en kwam op een voorsprong van maar liefst 8-1. Ook in de tiende leg, die de Schot zelf begon, kwam Anderson niet in de problemen en trok ook deze naar zich toe.

De 9-1 voorsprong hield in dat Anderson slechts één leg verwijderd was van de eindoverwinning in de Premier League Darts 2011. De elfde leg, die Lewis begon, wist de Engelsman te behouden en zodoende kwam Jackpot op 9-2. Anderson begon de twaalfde leg en wist deze niet te behouden. Nadat de Schot vier match-darts miste, wist Lewis de break alsnog te pakken. Met een 9-3 stand, in het voordeel van Anderson, gingen beide darters de tweede pauze in. Lewis behield na de pauze zijn leg, won daarmee zijn derde leg op rij en kwam terug tot 9-4. De veertiende leg, die Anderson mocht beginnen, De Schot kreeg opnieuw pijlen om de wedstrijd uit te gooien. Zijn tiende match-dart van de partij ging er uiteindelijk in en zodoende was de eindoverwinning in de Premier League Darts 2011 een feit.

'Hondenvoer voor Russische militairen'

Dat het Russische leger moet bezuinigen, hebben militairen begin dit jaar in hun maag moeten voelen. De 'stoofpotjes' die ze kregen voorgeschoteld, waren in werkelijkheid hondenvoer. Dat zegt ex-majoor en klokkenluider Igor Matvejev in filmpjes die hij op YouTube heeft geplaatst.

De leiding van de basis in Vladivostok, in het verre oosten van Rusland, ging volgens Matvejev ver om het gebruik van hondenvoer te verhullen. Zo zouden op de blikken speciaal etiketten zijn aangebracht met de tekst 'topkwaliteit rundvlees'.

Het hondenvoer zou niet het enige probleem op de basis zijn. Duizenden kilo's vlees zijn spoorloos verdwenen, op de basis waren illegale immigranten in dienst en officieren verkochten staatseigendommen voor eigen gewin, aldus de klokkenluider.

'Hondenvoer voor Russische militairen'
'Hondenvoer voor Russische militairen' (Foto: ANP)

President Jemen belooft af te treden

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft donderdag beloofd een overeenkomst te tekenen die een einde zou maken aan zijn leiderschap. Volgens een woordvoerder zal Saleh de overeenkomst zondag tekenen, tijdens de viering van de Nationale Jemendag. De Amerikaanse president Barack Obama riep eerder donderdag nog op tot Salehs aftreden.

De Jemenitische oppositie lijkt Salehs belofte niet serieus te nemen. Saleh heeft al eerder beloofd een dergelijke overeenkomst te tekenen, om die belofte even later weer in te trekken.

In zijn speech over het Midden-Oosten zei Obama dat 'Saleh zich aan zijn belofte moet houden om de macht over te dragen'. Tienduizenden Jemenieten bekeken de toespraak van Obama op een scherm op het centrale plein in de hoofdstad Sanaa. Toen Obama over Jemen sprak, scandeerden de toeschouwers op het plein 'het volk wil de val van het regime'.

Ronaldo nog eenmaal in Braziliaanse elftal

De Braziliaanse voetballer Ronaldo, die een tijd geleden is gestopt met voetbal, zal begin juni nog eenmaal in actie komen voor zijn vaderland. Op 7 juni zal de Braziliaan een paar minuten meedoen in de oefeninterland tegen Roemenië.

Bondscoach Mano Menezes heeft vandaag aangegeven dat de oud-speler van onder meer PSV, FC Barcelona, Internazionale en Real Madrid nog eenmaal in het shirt van het Braziliaanse elftal te bewonderen zal zijn. Het duel is gekozen om afscheid te nemen van de inmiddels 34-jarige aanvaller.

"We vragen niet veel van hem. Het is de bedoeling dat hij tegen de rust een paar minuten meespeelt en daarna afscheid kan nemen”, aldus de bondscoach.

Klik hier voor een special over de voetballoopbaan van Ronaldo.

'Donner hield cijfers over huren achter'

De PvdA denkt dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) cijfers heeft achtergehouden van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. In het debat woensdag over de ruimere mogelijkheden voor verhuurders om huurprijzen te verhogen, zei Donner dat hij nog op die cijfers wachtte. "Maar ik heb vandaag met het Fonds gebeld en dat heeft mij bevestigd dat die cijfers eerder deze maand al naar het ministerie zijn gegaan", aldus Jacques Monasch van de PvdA donderdagavond.

Het gaat om cijfers over de effecten van de wijzigingen die Donner wilde doorvoeren. "Het is een doodzonde als hij ze heeft achtergehouden", aldus Monasch, die komende dinsdag een zogenoemd 'interpellatiedebat' met de minister gaat aanvragen om duidelijkheid te krijgen.

'Donner hield cijfers over huren achter'
'Donner hield cijfers over huren achter' (Foto: ANP)

Christenen en moslims opnieuw slaags in Caïro

Egyptische christenen en moslims zijn donderdag opnieuw slaags geraakt in de Egyptische hoofdstad Caïro. De heropening van een kerk in Caïro was de aanleiding voor de botsing tussen de twee groepen.

De gevechten braken donderdag uit toen de politie de groep christenen begeleidde naar de kerk in wijk Ain Shams. De kerk was jaren geleden door het regime van toenmalig president Hosni Mubarak gesloten. Toen de christenen de kerk naderden, probeerden zo'n duizend extreem conservatieve salafistische moslims hen de weg te versperren. Beide partijen gooiden stenen naar elkaar, maar niemand raakte gewond.

Uiteindelijk wisten de christenen de kerk te betreden. De politie heeft een onbekend aantal mensen gearresteerd.

[Upd] Ophef over verhoren Turkse asielzoeker

Een Turkse rechter die in Nederland asiel heeft aangevraagd, is in maart op verzoek van Turkije ondervraagd door de rechter-commissaris in Lelystad. Turkije beschuldigt de man van belediging van de Turkse staat. Dat meldt het tv-programma Uitgesproken EO donderdagavond. De PVV en de SP reageren verbijsterd.

De rechter, Çagatay Çetin, is in Turkije veroordeeld omdat hij tegen collega's heeft gesproken over de Armeense genocide. Dat wordt in Turkije gezien als een belediging van de staat. Volgens de officiële lezing heeft er geen genocide plaatsgevonden. Çetin is bij verstek veroordeeld tot zeventien jaar cel. Behalve belediging van de staat gaat het om vergrijpen als vervalsing en smaad. Volgens Çetin was de rechtszaak politiek gemotiveerd.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Nederland zich niet door Turkije had mogen laten inschakelen om Çetin te verhoren, omdat Nederland juist wil dat Turkije de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting opheft. Dat het verhoor heeft plaatsgevonden, is 'buitengewoon intimiderend en bedreigend', zegt Van Bommel.

De PVV noemt het verwerpelijk dat Nederland heeft meegewerkt aan 'Turkse staatscensuur' en heeft Kamervragen gesteld aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Update 22.44 uur
De asielaanvraag van Çetin is gehonoreerd. Hij heeft een asielvergunning gekregen, meldt een woordvoerder van het Ministerie voor Immigratie en Asiel.

Uitslagen play-offs voor Europa League (19/05/2011)

Vanavond werden de heenwedstrijden uit de play-offs voor de Europe League afgewerkt. ADO Den Haag nam het in eigen huis op tegen Roda JC. Heracles Almelo speelde op het eigen kunstgras tegen FC Groningen. Hieronder de uitslagen en karakteristieken van deze wedstrijden.

ADO Den Haag - Roda JC

ADO Den Haag heeft de eerste wedstrijd tegen Roda JC weten te winnen. Immers wist na drie minuten spelen zijn ploeg al op voorsprong te zetten. Roda leek van slag en zag toe hoe Kubik en Bulikyn de score opvijzelden naar 3-0. Met een knappe kopbal deed Skoubo namens Roda weliswaar wat terug, maar kort voor rust bracht Vicento de marge weer op drie.

Op slag van rust moest de ploeg van trainer Van den Brom met tien man verder, nadat Bulykin na een zware charge het veld mocht verlaten. De Limburgers gingen in de tweede helft op jacht naar tegentreffers, maar alleen invaller Meulens wist te scoren. Daardoor heeft ADO een prima uitgangspositie voor de return, komende zondag in Kerkrade.

ADO Den Haag

4 - 2

Roda JC

 3' Immers
 14' Kubik
 23' Bulykin
41' Vicento
   27' Skoubo
78' Meulens
 
 Gele kaart: Vormer, Hempte, Bodor, Wielaert (Roda JC)
 Rode kaart: Bulykin (45) (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 15.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Derijck
Leeuwin
M. Piqué
Immers
Radosavljevic
Toornstra
Vicento
Bulykin
Kubik (Visser/46)
  Prus
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte
Delorge
Vormer
Janssen
Bodor (Sutchuin Djoum/61)
Pluim (Meulens/55)
Skoubo

Heracles Almelo - FC Groningen

Heracles Almelo heeft de eerste partij tegen FC Groningen in winst omgezet. De ploeg van trainer Bosz won in de competitie al tweemaal (3-0 en 4-1) en ook vanavond mondde de partij uit in een aantrekkelijke wedstrijd. Na een kwartier spelen pakte Heracles een voorsprong van 2-0. Armenteros scoorde voor de vierde maal dit seizoen tegen Groningen en ook Douglas was trefzeker. Na het tweede doelpunt wist Groningen, via een mooie aanval, binnen de minuut op 2-1 te komen. Ivens was de gevierde man.

Na rust bracht Armenteros zijn ploeg op 3-1, maar ook dit keer feestte de formatie uit Almelo te lang door. Bacuna scoorde een minuut na de treffer van Armenteros de 3-2. Hij werkte een voorzet van uitblinker Tadic achter Pasveer. Komende zondag staat de return in Groningen op het programma.

Heracles Almelo

3 - 2

FC Groningen

 6' Armenteros
 15' Douglas
56' Armenteros
   17' Ivens
57' Bacuna
 
 Gele kaart: Looms (Heracles Almelo) Stenman, Granqvist (FC Groningen)
 Rode kaart: Kieftenbeld (86/2xgeel) (FC Groningen),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.113
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Maertens
v.d. Linden
Looms
Quansah
Overtoom (Vejinovic/81)
Fledderus
Douglas (Plet/80)
Armenteros
Everton
  Luciano
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen (Veldmate/90+2)
Hiariej (Holla/85)
Bacuna
Sparv
Tadic
Andersson (Ajilore/77)

[PL darts] Van Barneveld eindigt als vierde

Na de verloren halve finale, heeft Raymond van Barneveld ook de strijd om de derde plek van de Premier League Darts 2011 niet weten te winnen. Phil Taylor was in de Wembley Arena uiteindelijk met 8-6 te sterk. Later vanavond spelen Adrian Lewis en Gary Anderson de eindstrijd.

In de partij om de derde plaats wist Van Barneveld de eerste leg, die hij zelf begon, te behouden. Bij een stand van 2-1 wist Barney de eerste break van de partij op het bord te krijgen. Zodoende nam onze landgenoot een voorsprong van 3-1. Taylor wist in de vijfde leg, waarin hij tweemaal 180 gooide, direct weer terug te breaken en bracht daarmee de tot dusver tegenvallende partij wat tot leven. In de zesde leg wist Barney opnieuw Taylor te breaken en zodoende ging onze landgenoot met een 4-2 voorsprong de pauze in.

Taylor brak na de pauze direct weer terug en kwam terug tot 4-3. The Power behield vervolgens ook zijn eigen leg en trok de stand gelijk naar 4-4. Ook Van Barneveld won zijn eigen leg en pakte weer een voorsprong van 5-4. Onze landgenoot bleef vervolgens sterk gooien en brak Taylor opnieuw; 6-4. Toch herpakte de Engelsman, die zijn titel zal afstaan aan Lewis of Anderson, zich weer en brak Barney weer terug en kwam daardoor terug tot 6-5.

In de twaalfde set misten beide darters, de nummers één en twee uit de groepsfase, een hoop dubbels en dit resulteerde in een hoop gefluit vanuit het publiek. Taylor wist uiteindelijk via dubbel-twee de twaalfde set naar zich toe te trekken en daardoor op 6-6 te komen. In de dertiende leg wist Taylor weer zijn Nederlandse opponent te breaken en daardoor had de Engelsman nog één leg nodig om de partij te winnen. Hij wist deze leg te behouden en won daardoor met 8-6 van Van Barneveld. Taylor  wint met zijn derde plek een bedrag van 50.000 pond. Barney ontvangt 40.000 pond met zijn vierde plaats.

Ontsnapte gevangene wil spullen terug

In Duitsland is een ontsnapte crimineel weer in de kraag gevat nadat hij een brief stuurde aan de gevangenis waar hij eerder opgesloten zat. De Duitse politie kon hem oppakken omdat hij zijn adresgegevens op de achterkant van de brief had geschreven.

De man zat een straf van anderhalf jaar uit voor onder meer diefstal, maar ontsnapte in februari uit de gevangenis in Euskirchen. Hij wist uit handen van de politie te blijven, totdat hij besloot een brief aan de gevangenis te sturen waarin hij aangaf zijn spullen terug te willen.

Toen de politie op het adres aan kwam, konden ze de man weer inrekenen. Hij kan een extra lange straf tegemoetzien.

[RG] Ferrero en Roddick melden zich af

Juan Carlos Ferrero en Andy Roddick hebben zich teruggetrokken voor Roland Garros. Beide tennissers kampen met een blessure aan de rechterschouder. De Spanjaard Ferrero, die het evenement in 2003 won, speelde dit jaar nog maar twee toernooien.

Roddick meldde zich vorige week al af voor de toernooien in Rome en Nice. De Amerikaan hoopte op tijd fit te zijn voor Roland Garros, maar daar kan nu definitief een streep door. Roddick en Ferrero worden vervangen door 'lucky losers'.

Het toernooi in Parijs gaat zondag van start met het hoofdschema.

NMa tikt theaters op de vingers

Theaters, concertgebouwen en festivals moeten zelf bepalen of zij de btw-verhoging op toegangskaarten doorberekenen aan bezoekers. De branchevereniging had geadviseerd om het hogere tarief helemaal door te berekenen. Zo'n advies mag niet van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De NMa heeft de branchevereniging, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), op de vingers getikt. Het advies om de btw-verhoging door te berekenen is in strijd met de concurrentieregels. Die schrijven voor dat bedrijven zonder overleg met concurrenten of brancheverenigingen hun prijzen moeten vaststellen. Naar aanleiding van de kritiek heeft de VSCD het advies ingetrokken.

De btw op toegangskaarten gaat per 1 juli omhoog van het huidige lage tarief van 6 procent naar het hoge tarief van 19 procent.

Uitslagen play-offs promotie/degradatie (19/05/2011) II

Om 20.00 uur begonnen er twee wedstrijden in de play-offs om promotie/degradatie. SC Cambuur heeft goede zaken gedaan in promotie/degradatie play-offs. Het won thuis met 2-1 van FC Zwolle. De wedstrijd tussen BV Veendam en Helmond Sport eindigde in een 3-3 gelijkspel.

Zwolle, de nummer twee uit de reguliere competitie, Kwam nog wel op 0-1 voorsprong dankzij Danny Scheurs in de 52e minuut. In de 60e minuut kwam Cambuur langszij dankzij Mark De Vries. Een minuut voor tijd was het diezelfde De Vries die Cambuur de overwinning bezorgde.

Veendam kende een droomstart tegen Helmond Sport. Al in de eerste minuut scoorde Marnix Kolder de 1-0. Na elf minuten werd het zelfs 2-0 dankzij Michael De Leeuw. Nog voor rust leek het duel beslist toen Anco Jansen de thuisploeg op 3-0 zette. Een rode kaart van De Leeuw vlak na rust veranderde echter alles.

Na iets meer dan een uur spelen maakte Pavel Cmovs een eigen doelpunt, en toen Daniel Guijo-Velasco in de 67e minuut de 3-2 maakte werd het weer een wedstrijd. In de 74e minuut bracht Mark Veldmate Helmond Sport langszij. Ook de bezoekers moesten echter met tien man verder toen Etiënne Esajas in de 79e minuut rood kreeg. Aan de stand veranderde dit echter niets meer.

Arrestaties voor illegale antibioticahandel

Een man uit Overijssel is opgepakt op verdenking van illegale handel in antibiotica. De 40-jarige man is woensdagmiddag door de raadkamer van de rechtbank in Groningen voor in ieder geval nog veertien dagen vastgezet. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie donderdag.

De 40-jarige man werd vorige week maandag aangehouden. De man wordt gezien als hoofdverdachte in een onderzoek naar een groep die zich vermoedelijk bezighoudt met illegale handel en gebruik van niet-geregistreerde antibiotica in de vleeskuikensector.

In het onderzoek werd ook een 41-jarige vrouw uit Overijssel aangehouden. Zij is na verhoor weer vrijgelaten.

In het onderzoek werden al eerder drie verdachten aangehouden. Twee mannen, een pluimveehouder en een werknemer van een leverancier van voedingssupplementen voor dieren, werden 21 maart opgepakt, toen vijf woningen en zes bedrijven in Overijssel en Groningen werden doorzocht.

Bij de invallen werden duizenden kilo's niet-geregistreerde antibiotica gevonden. De twee verdachten mochten na verhoor gaan.

Op 25 maart werd een 55-jarige man uit de provincie Groningen aangehouden, die 44 dagen vast heeft gezeten. Hij is vorige week woensdag vrijgelaten.

Volgens het functioneel parket kan illegale handel en gebruik van niet-geregistreerde antibiotica de volksgezondheid in gevaar brengen. Het eten van vlees dat is behandeld met antibiotica kan mensen immuun maken voor de middelen.

Met de handel of het gebruik van niet-geregistreerde antibiotica zijn grote winsten te behalen, aldus het functioneel parket. "Het is goedkoper dan geregistreerde antibiotica, dus bedrijven kunnen hier een concurrentie- en productievoordeel mee halen."

Netanyahu: Grenzen van 1967 zijn onverdedigbaar

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een van de speerpunten van de toespraak over het Midden-Oosten van de Amerikaanse president Barack Obama verworpen. Obama zei donderdag in zijn toespraak dat de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat gebaseerd moeten zijn op de grenzen van 1967.

In een verklaring noemde Netanyahu de grenzen van 1967 'onverdedigbaar'. Volgens Netanyahu zou een terugtrekking van het Israëlische leger naar de grenzen van 1967 de veiligheid van Israël in gevaar brengen en grote Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever buiten de grenzen van Israël plaatsen.

Het meningsverschil tussen Obama en Netanyahu zal waarschijnlijk ter sprake komen bij de ontmoeting tussen de twee regeringsleiders, die voor vrijdag gepland staat.

Buijs en Rankovic uit selectie ADO gezet

John van den Brom heeft Danny Buijs en Aleksandr Rankovic uit de selectie van ADO Den Haag gezet. De trainer is niet te spreken over het tweetal. "Je kunt niet zeggen dat hij zijn best niet doet, maar ik vind dat je te allen tijde normaal moet doen", zei Van den Brom over Buijs tegen Eredivisie Live.

"Ik heb alleen spelers nodig die er zijn vanaf het moment dat de laatste training voor een wedstrijd begint. Dan is het niet moeilijk om te zeggen, dan blijf je maar thuis. Datzelfde geldt voor Rankovic", aldus Van den Brom.

Gemaal voor eerst sinds 2003 aan om droogte

Het gemaal de Aanvoerder in Utrecht is donderdag voor het eerst sinds 2003 aangezet om water van de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal naar het westen van Nederland te leiden. De deuren in de Leidsche Rijn zijn gesloten, zodat geen water meer vanuit de rivier naar het Amsterdam-Rijnkanaal kan stromen.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) was donderdag aanwezig bij het aanzetten van het gemaal en het sluiten van de deuren. De maatregelen worden genomen vanwege de droogte en zorgen voorlopig voor voldoende zoet water voor onder meer agrariërs in het westen van Nederland.

Door de droogte stroomt onvoldoende rivierwater het land in. Het westen van het land krijgt normaal vanuit de Hollandsche IJssel bij Gouda zoet water. Zout zeewater dat via de Nieuwe Waterweg binnenkomt, veroorzaakt echter verzilting van de Hollandsche IJssel. Door de afvoer van zoet water van de Rijn wordt het zeewater onder normale omstandigheden teruggeduwd, maar de Rijnafvoer is door droogte in Duitsland en minder smeltwater in Zwitserland te laag.

Door de aanvoer van extra water is vanaf donderdag op sommige kanalen sprake van hogere waterstanden, meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Omdat schepen hierdoor minder ruimte hebben om onder bruggen door te varen, zijn op bepaalde routes vaarverboden ingesteld. Zo zijn er vaarverboden ingesteld bij de Leidsche Rijn, de Oude Rijn, de sluizen bij De Meern, Bodegraven en Oudewater.

Strauss-Kahn officieel aangeklaagd

De voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is donderdag officieel in staat van beschuldiging gesteld. De aanklager wilde de precieze aanklacht nog niet vrijgeven. Strauss-Kahn wordt ervan verdacht een kamermeisje te hebben verkracht.

De beslissing viel terwijl Strauss-Kahn donderdag in een andere rechtbank was voor een hoorzitting over een mogelijke borgtocht. Een eerder verzoek om Strauss-Kahn op borgtocht vrij te laten, werd maandag door de rechter afgewezen.

[PL darts] Van Barneveld niet naar finale

Raymond van Barneveld heeft de finale van de Premier League Darts 2011 niet weten te behalen. In de halve finale was Gary Anderson in een spannende partij met 8-6 te sterk. De Schot treft in de finale Adrian Lewis, een herhaling van de PDC WK-finale van afgelopen jaar. Later vanavond speelt onze landgenoot in de Wembley Arena om de derde plek tegen Phil Taylor.

Van Barneveld begon zijn halve finale-partij tegen Anderson goed, aangezien hij zijn eerste leg wist te behouden. In de tweede leg kreeg Barney direct pijlen om te breaken, maar hij liet vier kansen onbenut. Anderson liet echter flink wat kansen op de dubbels liggen en zodoende kreeg onze landgenoot opnieuw kansen om te breaken. Via dubbel-1 wist hij alsnog de tweede leg te winnen en zodoende een voorsprong van 2-0 te pakken. Ook in de derde leg kreeg Barney flink wat kansen om de leg naar zich toe te trekken, maar telkens bleken de dubbels te moeilijk.

Toch kwam Van Barneveld via dubbel-17 op een knappe voorsprong van 3-0. In de vierde leg, die Anderson begon, leek de Schot los te komen. Met een elfdarter sleepte The Flying Scotsman zijn eerste leg van de wedstrijd binnen; 3-1. Barney raakte echter niet van slag en pakte de vijfde leg simpel. Anderson wist vervolgens zijn eigen zesde leg te behouden en zodoende gingen beide darters, met een 4-2 voorsprong in het voordeel van Van Barneveld, de pauze in.

Anderson hervatte de partij na de pauze uitstekend. Hij wist Van Barneveld, die in de groepsfase tweemaal won van de Schot, direct te breaken en zodoende terug te komen tot 4-3. In de achtste leg kwam Anderson goed weg. Hij zag toe hoe Van Barneveld een pijl miste om de Schot direct terug te breaken. Anderson sloeg vervolgens alsnog toe via dubbel-10 en kwam op gelijke hoogte met Van Barneveld; 4-4. Onze landgenoot leek van slag en moest toezien hoe zijn Schotse opponent opnieuw wist te breaken. Anderson pakte daarmee voor het eerst een voorsprong in deze partij en kwam op 5-4.

Van Barneveld herpakte zich echter sterk in de tiende leg en brak Anderson direct terug; 5-5. Barney kon deze lijn echter niet goed doortrekken en zag Anderson, met een elf-darter, opnieuw een break pakken en daardoor op 6-5 te komen. Onze landgenoot liet zich in de twaalfde leg echter weer van zijn goede kant zien, door Anderson met een prachtige 137-finish opnieuw terug te breaken. Toch incasseerde Barney direct daarna weer een break tegen en Anderson had daardoor slechts nog één leg nodig om zeker te zijn van de finale. De Schot deed wat hij moest doen en via dubbel-18 schakelde hij Van Barneveld met 8-6 uit. 

'PlayStation Store weer bereikbaar vanaf 24 mei'

Volgens een memo, die verstuurd is aan alle 'publishing partners' van Sony, zou de PlayStation Store weer up-and-running moeten zijn vanaf 24 mei. In de memo stond, naast de desbetreffende datum, ook een schema met daarin de games en content welke weer toegankelijk zal zijn voor de PSN-gebruikers als de digitale winkel weer open is.

Het zal de komende weken regenen met content in de store, daar Sony probeert haar 'backlog' aan materiaal weg te werken. Bij de heropening op 24 mei zal de content beschikbaar zijn van 26 april, drie dagen later, op 27 mei, zal er een nieuwe update zijn met daarin de content die eigenlijk gepland stond voor 3 mei. Meer updates zullen volgen op 31 mei en 3 juni.

De memo biedt verder geen duidelijkheid over wat Sony van plan is ter compensatie van de geleden verliezen tijdens de downtime. Veel ontwikkelaars hebben de afgelopen weken bericht dat hun omzet flinke deuken heeft opgelopen door de downtime van het PlayStation Network.

Al met al lijkt het 'PSNgate'-debacle over een paar dagen helemaal afgelopen zijn. Nog eventjes geduld dus.

[Giro] Cavendish en Petacchi stappen af

Mark Cavendish en Alessandro Petacchi zijn uit de Giro d'Italia gestapt. Cavendish boekte vandaag in de twaalfde etappe nog zijn tweede ritzege. Petacch moest genoegen nemen met de derde plaats.

De resterende etappes in de Italiaanse rittenkoers gaan voornamelijk bergop, waardoor er weinig eer meer te behalen is voor de topsprinters. De Brit van HTC-Highroad en de Italiaan van Lampre gaan zich nu voorbereiden op de Tour de France. Aan het eind van het seizoen wordt ook nog het WK in Kopenhagen verreden.


Cavendish en Petacchi verlaten Giro (Foto: Novum)

Monster Hunter naar iPhone

De succesvolle gameserie Monster Hunter komt in juni naar Japanese iPhones en iPads. Dat maakt uitgever Capcom op haar website bekend. Een wereldwijde release volgt op een later tijdstip.

Monster Hunter is een serie waarin de speler moet jagen op steeds grotere monsters. De iPhone-versie van Monster Hunter legt de focus op een-op-eengevechten met een monster waarbij de spelers met vingerbewegingen op het aanraakscherm aanvallen uitvoert. Daarnaast kan het karakter vrij door de spelwereld lopen.

De Monster Hunter-games zijn razend populair in Japan. In december heeft Capcom in Japan 3,5 miljoen exemplaren van Monster Hunter Freedom 3 voor PSP verkocht. De spellen verschijnen hoofdzakelijk op Playstation-spelcomputers, al verscheen Monster Hunter Tri vorig jaar voor Nintendo Wii.

Uitslagen play-offs promotie/degradatie (19/05/2011) I

FC Den Bosch heeft in de tweede ronde van de play-offs om promotie/degradatie gelijk gespeeld tegen Excelsior (3-3), dat afgelopen seizoen in de Eredivisie speelde. VVV-Venlo sleepte in de slotfase van het duel tegen FC Volendam de zege binnen (2-1).

FC Den Bosch heeft een vrijwel zekere zege tegen Excelsior in de tweede helft uit handen gegeven. De Bossche formatie kwam in de eerste helft op voorsprong via een treffer van Paco van Moorsel. Nog voor de pauze trok Roland Bergkamp de stand weer gelijk.

Na de pauze zette FC Den Bosch aan en trof in het tijdsbestek van drie minuten twee keer doel. Eerst was het Jorden Peters, waarna Paco van Moorsel zijn tweede treffer van de avond liet aantekenen. In de slotfase van de wedstrijd boog Tim Vincken de score eigenhandig om. In de 83e minuut tekende hij voor de aansluitingstreffer, waarna hij amper een minuut later weer raak schoot. De wedstrijd in Rotterdam moet dus de definitieve beslissing gaan brengen.

VVV-Venlo, dat in het afgelopen seizoen in de Eredivisie speelde, deed tegen FC Volendam wel wat het moest doen, namelijk winnen. Toch leek ook deze wedstrijd lange tijd op een gelijkspel uit te draaien. Uiteindelijk was het Ahmed Musa, die de zege voor de Limburgers in de wacht sleepte.

In de slotfase van de eerste helft kwam VVV-Venlo via Robert Cullen op voorsprong. Twintig minuten voor tijd maakte Melvin Platje, die in de vorige ronde van de play-offs ook tot scoren kwam, de gelijkmaker. Dit mocht uiteindelijk niet baten voor de ploeg uit het Palingdorp, aangezien Musa de beslissende treffer in de 89e minuut wist te maken.

Hypotheekregels in augustus van kracht

Aflossingsvrije hypotheken worden per 1 augustus aan banden gelegd. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag laten weten. Woensdag ging de Tweede Kamer akkoord met de nieuwe regels.

Een hypotheek mag vanaf augustus nog maar voor de helft aflossingsvrij zijn. Ook mag voor maximaal 110 procent van de aankoopwaarde van een woning worden geleend. Alle banken en verzekeraars die zijn aangesloten bij de NVB en het Verbond van Verzekeraars gaan de nieuwe regels hanteren.

De nieuwe regels maken 'verantwoord lenen' mogelijk, zonder schadelijke effecten voor de woningmarkt, zegt de NVB.

[PL darts] Lewis vernedert Taylor

Adrian Lewis is de eerste finalist van de Premier League Darts 2011. In de halve finale vernederde hij titelhouder Phil Taylor volledig; 8-3. Raymond van Barneveld en Gary Anderson spelen later vanavond de tweede halve finale.

Lewis, die in de groepsfase een keer won en verloor van Taylor, ging voortvarend van start in de eerste halve finale van de Premier League Darts 2011. Nadat hij zijn eigen leg wist te behouden, wist hij Taylor in de tweede leg direct te breaken. The Power wist in deze leg verrassend geen triple te raken. Ook de derde leg ging naar Lewis en daarmee pakte Jackpot een comfortabele 3-0 voorsprong.

In de vierde leg herpakte Taylor, die op de eerste plaats eindigde in de groepsfase van de Premier League, zich wist deze op zijn naam te schrijven. Lewis leverde vervolgens zijn eigen leg in en liet de titelhouder in de Premier League terugkomen tot 3-2. De opleving was van korte duur, want Taylor werd in de zesde leg voor de tweede maal in deze partij gebroken. Lewis, net als zijn opponent afkomstig uit Stoke-on-Trent, ging daardoor de pauze in met een knappe voorsprong van 4-2.

Na de onderbreking bleef Taylor, die in de Premier League dertien wedstrijden op rij ongeslagen is, niet best gooien en zag zijn opponent zijn eigen leg behouden en zodoende uitlopen naar 5-2. Nadat Jackpot zijn eigen leg wist te behouden, was hij in de negende set in de race om een 9-darter op het bord te krijgen. Op de achtste pijl ging het echter maar net mis. Lewis stoomde vervolgens tochflink door, pakte een voorsprong van maar liefst 7-2 en Taylor had totaal niets in te brengen tegen de regerend wereldkampioen. De tiende leg ging weliswaar naar Taylor, maar in de elfde leg klaarde Lewis alsnog de klus; 8-3.

Verdachten duinbranden Bergen bekennen

De twee mannen van 18 en 20 jaar uit Schagen die worden verdacht van het stichten van branden in het duingebied bij Bergen hebben bekend. De twee mogen in ieder geval nog negentig dagen worden vastgehouden, zo heeft de raadkamer van de rechtbank in Alkmaar donderdag besloten.

De twee mannen worden verdacht van het stichten van twee branden in de duinen. De raadkamer stelt bij de beslissing ze langer in de cel te laten zitten 'groot gewicht te hebben toegekend aan het gevaar en de onrust die de branden hebben veroorzaakt'.

De twee worden niet verdacht van de grote brand bij Schoorl begin deze maand. Daarvoor zit een 44-jarige Alkmaarder vast. Hij wordt verdacht van het stichten van in totaal drie branden. Deze man, die betrokkenheid bij de branden ontkent, mag nog dertig dagen worden vastgehouden.

De raadkamer stelt dat er voldoende verdenkingen tegen de Alkmaarder zijn om zijn voorarrest te verlengen. De politie kan in de tussentijd het onderzoek voortzetten. Ook in dit geval woog voor de branden mee dat deze in de wijde omgeving veel onrust en gevaar hebben veroorzaakt.

Het duingebied bij Bergen wordt al langer geregeld getroffen door branden. Van veel wordt vermoed dat ze zijn aangestoken. De politie houdt rekening met meerdere daders.

Griekenland leidt tot botsing Rutte-Wilders

De onenigheid tussen de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV over financiële hulp aan het noodlijdende Griekenland is hoog opgelopen. Premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders kwamen donderdag in het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer hard met elkaar in botsing. Rutte noemde de opstelling van Wilders over Griekenland onverantwoord.

Rutte verweet de man die zijn minderheidskabinet aan een meerderheid helpt een gebrek aan politiek leiderschap en beschuldigde hem ervan zich vanwege electorale motieven zo hard tegen hulp aan Griekenland te keren. De premier vindt de tegenstand van Wilders - en die van de SP - onverantwoord. Het kabinet heeft voor hulp aan Griekenland wel de steun van de oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks.

Wilders verweet op zijn beurt Rutte dat hij de belangen van de Nederlandse burger verkwanselt met leningen aan Griekenland. "Er speelt er hier maar één met vuur. Dat geld aan de Grieken zien we nooit meer terug. Wie nu de belangen van de Nederlandse kiezers verkwanselt, heet Mark Rutte", zei Wilders. De oppositie daagde Wilders uit dan een motie van wantrouwen in te dienen, maar daar wilde hij niet aan.

Rutte zei zich niet te storen aan de harde woorden van zijn gedoogpartner. Het 'op windkracht tien praten van de leider van de PVV' is inmiddels wel bekend. "Daar schrikken de mensen niet meer van."

Wat in potentie wel een probleem is voor het kabinet van Rutte en CDA-vicepremier Maxime Verhagen, is de waarschuwing van Wilders dat hij niet meewerkt aan nieuwe bezuinigingen als hij gelijk krijgt en Nederland inderdaad miljarden euro's verliest aan Griekenland. "Dan hebben we bakken met geld over de dijken gegooid en als dat hier moet worden opgelost, werken wij daar niet aan mee", zei Wilders. Hij heeft wel zijn handtekening gezet onder het bezuinigingspakket van 18 miljard euro dat bij de start van dit kabinet werd afgesproken, maar er is niets bepaald over eventuele extra bezuinigingen.

Rutte stelde dat het Nederlandse belang vooropstaat bij hulp aan Griekenland, dat vorig jaar al een lening van 110 miljard euro van de EU kreeg. Volgens de premier zijn 'onze pensioenfondsen, onze spaarcenten en bedrijven' in gevaar als Griekenland failliet zou gaan. "Het is onverantwoord om te zeggen: 'De Grieken hebben er een puinhoop van gemaakt en dus maken we geen geld meer over'. Het is een levensgroot risico voor het spaargeld van Henk en Ingrid en Ahmed en Fatima."

Wilders verweet Rutte 'pure bangmakerij en doemdenkerij'. De PVV-leider stelde dat hij over Griekenland als enige het standpunt van de burger vertolkt, ook van 80 procent van de VVD-kiezers.

Rutte nam ook afstand van Wilders' uitlatingen over moslims in Nederland die de PVV-leider bestempelde als 'islamitisch stemvee' van de PvdA. SP-leider Emile Roemer was daarover zo kwaad dat hij tijdens het debat tijdelijk de vergaderzaal verliet. Rutte noemde de typering een 'zeer ongepaste term'.

Het verantwoordingsdebat is live te volgen op Politiek24.

CVC verdient goed aan de Formule 1

De commerciële rechten in de Formule 1 hebben CVC Capital geen windeieren gelegd. Formule 1-eigenaar Delta Topco boekte vorig jaar een nettowinst van 137 miljoen dollar, ongeveer 88 miljoen euro. CVC Capital is voor 63,4% eigenaar van dat bedrijf. Sinds de entree van CVC in 2006 is er al 1,2 miljard dollar (770 miljoen euro) winst gemaakt.

Vorig jaar kreeg CVC 56 miljoen euro van de winst, terwijl de rest onder de andere aandeelhouders, waaronder Bernie Ecclestone werd verdeeld. De omzet bedroeg in 2010 1,6 miljard dollar (één miljard euro). Dit zijn bedragen die organisatoren betaalden om wedstrijden te mogen houden en de tv-rechten. CVC heeft sinds 2006 al 800 miljoen dollar (510 miljoen euro) verdiend aan de Formule 1. Hiervoor heeft de investeringsmaatschappij destijds ruim een miljard euro neergelegd.

Harry Potter tovert weer met blokjes

Het was te verwachten, na de jaren 1-4 komt er ook een blokjesvariant van Harry Potter in LEGO Harry Potter: Jaren 5-7. Warner Bros. Interactive Entertainment maakt bekend dat de ontwikkelstudio TT Games met de laatste jaren bezig is in de inmiddels bekende LEGO-stijl. 

LEGO Harry Potter: Years 5-7 is gebaseerd op de laatste drie Harry Potter boeken en de laatste vier films. In de game worden spelers meegenomen op Harry Potters heldenavonturen in de wereld van Dreuzels en tovenarij. Van de Ligusterlaan in Klein Zanikem, naar de Wegisweg, Zweinsveld en Zweinstein - en nieuwe locaties als Grimboudplein, het Ministerie van Toverkunst en de Halvemaanstraat - spelers maken kennis met nieuwe gezichten, nieuwe uitdagingen en nieuwe magie en worden voorbereid op de ultieme confrontatie tegen Heer Voldemort.

Het spel komt in het najaar van 2011 uit op Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Portable, het NGP-systeem, Nintendo Wii, Nintendo DS, Nintendo 3DS en pc.

LEGO Harry Potter: jaren 5-7

T. Janssen: "Goed gesprek met Ajax"

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Theo Janssen een contract tekent bij Ajax. Tegenover NOS gaf de middenvelder van FC Twente toe dat hij graag naar de Amsterdamse ploeg wil verkassen.

Janssen had deze week een onderhoud met onder meer trainer Frank de Boer en liet weten "een goed gesprek" te hebben gehad met de oefenmeester. "Ik wil kampioen worden en in de Champions League spelen. Ik hoop de kans te krijgen. Als ik niet naar Ajax zou willen, zou ik niet in gesprek zijn gegaan”, aldus Janssen.

De middenvelder zal overigens niet meegaan op trainingskamp met Oranje. Het Nederlands elftal gaat voor een oefentrip naar Zuid-Amerika en oefent daar tegen Brazilië en Uruguay. Janssen heeft knieklachten en zou een dezer dagen geopereerd worden. De ingreep is echter door de onderhandelingen met Ajax uitgesteld.

'Prijs op hoofd Bin Laden niet uitgekeerd'

De prijs van 25 miljoen dollar (17,5 miljoen euro) die de Verenigde Staten op het hoofd van Al Qaidaleider Osama bin Laden had gezet, hoeft waarschijnlijk niet te worden uitgekeerd. Dat berichtte het Amerikaanse televisiestation ABC donderdag op gezag van hoge functionarissen.

Washington kan de miljoenenbeloning die was uitgeloofd vermoedelijk in de zak houden, omdat de uiteindelijke opsporing van de terroristenleider te danken was aan elektronisch speurwerk en niet aan een menselijke tipgever. Amerikaanse commando's doodden Bin Laden begin deze maand in Pakistan.

'Prijs op hoofd Bin Laden niet uitgekeerd'
'Prijs op hoofd Bin Laden niet uitgekeerd' (Foto: ANP)

Real Madrid neemt Altintop over van Bayern

Real Madrid heeft zich verzekerd van de diensten van Hamit Altintop. De 28-jarige Turkse international komt transfervrij over van Bayern München en tekent voor vier jaar in de Spaanse hoofdstad. Eerder legde de Koninklijke ook al Nuri Sahin van Borussia Dortmund voor zes seizoenen vast.

Altintop wist in vier jaar bij Bayern nooit uit te groeien tot een vaste waarde. De aanvallende middenvelder speelde dit seizoen slechts 14 wedstrijden, waarvan acht in de basis. Eerder stond hij onder meer onder contract bij Schalke 04.

Bayern contracteert op zijn beurt de topscorer van de Tweede Bundesliga. De 22-jarige aanvaller Nils Petersen komt over van Energie Cottbus en tekent voor drie seizoenen in Beieren. "Als je een aanbieding krijgt van Bayern München, dan neem je die aan", laat Petersen weten op de website van zijn nieuwe club.

Petersen vestigde de aandacht van Bayern op zich door dit seizoen 25 doelpunten te maken in 33 wedstrijden. Naar verluidt betaalt de club van Arjen Robben 2,8 miljoen euro voor de Duitser.


Real Madrid neemt Altintop over van Bayern (Foto: Novum)

Lindgren denkt aan vertrek bij Ajax

Na Mounir El Hamdaoui wil ook Rasmus Lindgren zijn geluk elders beproeven. De Zweed komt nauwelijks voor in de plannen van trainer Frank de Boer en vertrekt daarom mogelijk voor de tweede keer in zijn loopbaan bij Ajax.

De controlerende middenvelder kwam onder Martin Jol nog regelmatig aan spelen toe, maar sinds de aanstelling van De Boer, zit de Zweed wekelijks op de reservebank. Lindrgren, die in Amsterdam nog tot 2012 onder contrcact staat, liet aan het Helsingsborgs Dagblad weten een vertrek niet uit te sluiten: "Het is tijd voor iets nieuws. De club heeft aangegeven dat ik geen nieuw contract zal krijgen, want er wordt alleen geïnvesteerd in jongere spelers. Het is dus mogelijk dat ik deze zomer vertrek."

Naar verluidt staat de 26-jarige Lindgren in de belangstelling van de Zweedse ploeg Helsingborg IF. "Als er zich een mooie kans voordoet dan sta ik daarvoor open. Ook voor Zweden", aldus de middenvelder, die eerder ook voor FC Groningen uitkwam.

Een persoon binnen de Zweedse ploeg bevestigde de interesse van Helsingborg in Lindgren: "Hij is een speler waar we het in het verleden over hebben gehad. Als hij zegt dat hij terug wil naar Zweden gaan we daar over nadenken."

Blu-ray: The Shinjuku Incident

Wanneer de verloofde van tractorreparateur Tietou (Jackie Chan) naar Japan vertrekt en niks meer van zich laat horen, besluit hij naar haar op zoek te gaan. Onderweg naar Japan verliest hij zijn papieren, en is hij genoodzaakt samen met andere Chinese illegalen rotklusjes op te knappen voor een mager loontje. Tot hij per toeval het leven van Yakuza-baas Eguchi (Masaya Katô, Brother) redt en als beloning een district van Tokyo onder zijn hoede krijgt. 

Kaká en Ronaldinho niet tegen Oranje

Mano Menezes, bondscoach van het Braziliaanse voetbalelftal, heeft Ronaldinho en Kaká buiten de selectie gehouden voor de komende twee oefeninterlands tegen Nederland en Roemenië. De bondscoach riep vandaag 28 man op.

In tegenstelling tot Ronaldinho kan Kaká binnenkort wel weer een uitnodiging verwachten. "Kaká moet nog verder werken aan zijn herstel na een blessure. In een gesprek kwamen Kaka en ik tot de conclusie dat het nog te vroeg is om hem voor de nationale ploeg op te roepen”, aldus de bondscoach.

Eén van de 28 namen die wel is opgeroepen is de aanvaller Fred. De spits van Fluminense werd in 2007 tijdens de Copa America voor het laatst opgeroepen voor de Braziliaanse selectie.

Vorig jaar verloor Brazilië in de kwartfinales van het WK met 2-1 van Nederland. De twee oefenduels, die op 4 en 7 juni worden afgewerkt, dienen als voorbereiding op de Copa America. Dit toernooi vindt van 1 tot en met 24 juli plaats in Argentinië.

Schiavone treft Wozniacki in Brussel

Francesca Schiavone heeft de halve finale van het WTA-toernooi in Brussel bereikt. De Italiaanse nummer vijf van de wereldranglijst rekende eenvoudig af met de Japanse Ayumi Morita: 6-2 en 6-3. Bij de laatste vier wacht de winnares van Roland Garros in 2010 een lastige ontmoeting met favoriete Caroline Wozniacki.

De Deense zag haar tegenstandster Yanina Wickmayer al bij 2-0 in de eerste set opgeven. De thuisspeelster, 22e op de wereldranglijst, had last van haar rug.

De andere halve eindstrijd in de Belgische hoofdstad gaat tussen Vera Zvonareva en Shuai Peng. De mondiale nummer drie uit Rusland was Alexandra Dulgheru uit Roemenië overtuigend de baas: 6-0 en 6-1. De Chinese, de nummer 31 van de wereld, was met 6-2 en 6-4 te sterk voor Sofia Arvidsson uit Zweden.


Schiavone treft Wozniacki in Brussel (Foto: Novum)

Moeder Botox-dochter loog

31 maart kon je hier al lezen dat een moeder haar 8-jarige dochter met Botox injecteerde, maar dat hele verhaal is niet waar. De vrouw heeft onder ede toegegeven dat ze het hele verhaal heeft verzonnen.

De Amerikaanse website TMZ.com heeft een brief van de vrouw ontvangen waarin ze opbiecht dat het hele verhaal gelogen is en dat ze voor het verhaal van het Britse tabloid The Sun 200 dollar kreeg.

Nadat het verhaal in de krant was verschenen, werd door de programma's Good Morning America en Inside Edition een fiks bedrag betaald. Alleen Good Morning America zou al 10.000 dollar hebben betaald om haar haar verhaal te laten doen. Nadat ze in beide shows was verschenen, werd het kind door Jeugdzorg bij haar weggehaald.

In de brief schrijft de moeder van het kind Sheena Upton: "Ik heb mijn dochter nooit Botox gegeven, noch ander soort spul, noch is ze kandidaat bij een miss-verkiezing." Volgens Upton zijn artsen het met haar eens, ze heeft namelijk haar dochter in het ziekenhuis laten nakijken op 17 mei. "Nadat mijn dochter helemaal was nagekeken, bleek uit de resultaten dat ze nooit dergelijke middelen, inclusief Botox, heeft binnengekregen."

De moeder hoopt met deze brief weer haar dochter terug te krijgen.

'Zeventienduizend fart-apps slecht voor iPhone'

De gigantische hoeveelheid nutteloze applicaties voor de iPhone en iPad in de App Store doen afbreuk aan de gehele mobiele gamemarkt. Dat zegt Denis Dyack, directeur van gamestudio Silicon Knights, in gesprek met website IndustryGamers. "Er zijn zo'n zeventienduizend fart-apps in de online winkel te vinden, dat zijn er meer dan we ooit nodig hebben."

Volgens de directeur van Silicon Knights komen de kwaliteitsgames door de gigantische hoeveelheid nutteloze apps niet goed naar voren. Daarnaast zou de overvloed aan applicaties de prijs per app naar beneden halen, waardoor spelstudio's nauwelijks winst kunnen maken.

Eerder dit jaar gaf ook Nintendo aan niet blij te zijn met het grote aanbod en de lage prijs van applicaties voor de iPhone. Volgens Nintendo-baas Reggie Fils-Aime zouden consumenten een verkeerd beeld krijgen van de prijs van games. Voor de iPhone kosten populaire apps ongeveer een euro, een nieuw spel voor de Nintendo 3DS kost al gauw veertig euro.

Famke Janssen keert terug in Taken II

Actrice Famke Janssen keert terug in het vervolg op de actiefilm Taken. Dat heeft regisseur Olivier Megaton donderdag gemeld op het Filmfestival van Cannes. De opnames van Taken II moeten de komende winter plaatsvinden.

In de eerste film uit 2008 gaat een voormalig geheim agent (Liam Neeson) achter de ontvoerders van zijn tienerdochter aan. Janssen speelde in de film de moeder van het gezin. Regisseur Megaton wil nog niets kwijt over het verhaal van het tweede deel. Taken II moet in 2013 in de bioscopen te zien zijn.

De Franse regisseur was in Cannes aanwezig om zijn nieuwe film Colombiana te presenteren, waarin actrice Zoe Saldana (Avatar) de dochter van een drugsdealer speelt die de dood van haar ouders wreekt.

Famke Janssen keert terug in Taken II
Famke Janssen keert terug in Taken II (Foto: ANP)

Premier Rutte biseksueel?

Mark Rutte was graag biseksueel geweest, aldus de ontboezeming van onze premier in een interview van vier jaar geleden. Het interview is opnieuw gepubliceerd omdat de Rijksvoorlichtingsdienst heeft verzocht dit juist niet te doen. Heel erg dom van onze RVD. Je moet mensen niet vertellen wat niet te doen, want dan gebeurt juist het omgekeerde. Maar wat is er dan zo fout aan de opmerking van Mark Rutte?

GTA V timed exclusive op Wii²?

Er is een enorme lijst verschenen met games die volgens de geruchten op de opvolger van Nintendo Wii gaan verschijnen. Deze lijst is uiteraard niet officieel en Nintendo geeft ook geen commentaar op geruchten, maar er staan wel een aantal interessante games op de lijst.

First Party Launch Games
Extreme Sports Cafe (New IP, Combines 1080 and Wave Race + Other Sports)
Pikmin Cafe (Interfaces with Pikmin 3DS)
Endless Ocean Cafe
Nintendogs Cafe Kennel (Interfaces with Nintendogs + Cats)
Mii Explore (New IP, Multiplayer Adventure Game)

Launch Window
Kirby’s Epic Yarn 2 (Launch Window, Multiplayer)
Wario Ware Cafe (Launch - Launch Window?)

Future Games
Super Mario Cafe (Late 2012/Early 2013, Paradigm Shift a la SM64)
Legend of Paper Zelda (Mid 2012, Paper Mario version of SNES Zelda)
Fire Emblem Cafe (Late 2012)
Retro Studios IP (Late 2012, New IP)
Project Sora IP (New IP)
Monolith Soft RPG (New IP)
Miyamoto Game (New IP)

Third Party Launch Games
Battlefield 3 (Extra Content)
Street Fighter X Tekken (Timed Exclusive)
SSX
Super Monkey Ball Cafe
Tony Hawk Cafe
Ridge Racer Cafe
Mass Effect 3 (Possibly with ME 1 + 2)
InVersion
Dragons Dogma
Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier
Metal Gear Solid: Rising (Extra Content)
Silent Hill: Downpour (Extra Content)
PES 2013 Cafe (Timed Exclusive)
Trauma Center Cafe

Launch Window
Modern Warfare 3
Grand Theft Auto V (Launch, Timed Exclusive)
Dead Space Spin Off
Final Fantasy Crystal Chronicles Cafe
Soul Caliber V (Extra Content)

Future Games
Sonic Cafe (Sonic Generations)
Platinum Games IP (Bayonetta 2)
Phantasty Star Online 2 (Late 2012?)
SEGA Game (???)
The Amazing Spider-Man: The Game
Rockstar Game (New IP?)
BioShock Infinite (Timed Exclusive)
Red Steel III
Beyond Good & Evil 2
Doom 4
Madden 2013 (Timed Exclusive)
Tiger Woods 13
Fight Night Cafe
Need for Speed Cafe
Level-5 Game (New IP)
Kingdom Hearts Cafe (Possibly KH3)
Square Enix Game (New IP)
Square Enix Game (???)
Grasshopper Game (New IP or No More Heroes 3)
Valve Game (Possibly a collection set + new game?)
Epic Games (New IP, Bulletstorm 2 or New Gears of War Trilogy exclusive to Café)

Du Chatinier: "Geen kwaad woord over FC Utrecht"

Eerder vandaag meldden we dat Ton du Chatinier en FC Utrecht per direct uit elkaar gaan. De oefenmeester, die het erg jammer vind weg te moeten, zwaaide sinds 23 decmeber 2008 de scepter over de selectie van de Domstedelingen.

"Ik voelde meteen dat ik het niet meer kon opbrengen om de volgende dag doodleuk voor de groep te gaan staan," liet Du Chatinier, die zijn werkzaamheden na het 'evaluatiegesprek' per direct staakte, op de website van Sport Promotion weten. Technisch directeur Foeke Booy toonde vervolgens begrip voor de keuze van Du Chatinier.

Zowel FC Utrecht als Du Chatinier lieten ook nog weten dat beide partijen op een goede manier uit elkaar gaan. "Geen kwaad woord over FC Utrecht," aldus de trainer. "Het is en blijft een prachtige club. Ik heb er 2,5 jaar met enorm veel plezier gewerkt."

"En ondanks het missen van de play-offs dit seizoen, kunnen we ook terugkijken op mooie momenten. Europees hebben we ons visitekaartje afgegeven tegen ploegen als Celtic, Napoli, Steaua Boekarest en Liverpool, we hebben de halve finale gehaald van de beker en de ploeg is gegroeid naar meer volwassenheid. Dat wil ik toch in gedachten houden, ondanks wat er nu gebeurd is."

FC Utrecht eindigde dit seizoen op de negende plaats in de Eredivisie en liep daardoor de play-offs om deelname aan de Europa League mis. De Domstedelingen moesten Heracles Almelo, dat twee punten meer in de wacht sleepte, voor zich dulden.

[Giro] Cavendish boekt tweede zege

Mark Cavendish heeft in de twaalfde etappe van de Giro d'Italia zijn tweede zege geboekt. De Britse renner van HTC-Highroad was de sterkste in de sprint na een rit over 184 kilometer van Castelfidardo naar Ravenna. De Italianen Davide Appollonio van Team Sky en Alessandro Petacchi van Lampre completeerden het podium.

De sprint werd ontsierd door een kleine valpartij, die ervoor zorgde dat slechts een kleine groep om de dagzege kon strijden. De roze leiderstrui van Alberto Contador kwam niet in gevaar.

Uitslag twaalfde etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GB HTC 4:17.25
2 Davide Appollonio Ita Sky z.t.
3 Alessandro Petacchi Ita Lam z.t.
4 Roberto Ferrari Ita Adn z.t.
5 Gerald Ciolek Dui Qst z.t.
6 Fabio Sabatini Ita Liq z.t.
7 Manuel Belletti Ita Cng z.t.
8 Mirko Selvaggi Ita Vac z.t.
9 Mark Renshaw Aus HTC z.t.
10 Manuel Cardoso Por RSh z.t.


Klassement na etappe twaalf

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Spa Sax 44:55.16
2 Kanstantsin Sivtsov Wru HTC +0.59
3 Vincenzo Nibali Ita Liq +1.21
4 Christophe Le Mével Fra Gar +1.28
5 Michele Scarponi Ita Lam z.t.
6 David Arroyo Spa Mov +1.37
7 Roman Kreuziger Tsj Ast +1.41
8 José Serpa Col And +1.47
9 Dario Cataldo Ita Qst +2.21
10 Matteo Carrara Ita Vac z.t.

Vrouw veroordeeld voor moord op dochter

Een Israëlische rechtbank heeft donderdag de Franse Marie-Charlotte Renault en haar partner Roni Ron, die tevens de vader van haar ex-man is, veroordeeld voor de moord op de 4-jarige dochter van Renault, Rose Pizem.

Renault verhuisde in 2005 met haar man Benjamin Pizem naar Israël. Pizem wilde de band aanhalen met zijn vader, van wie hij al jaren was vervreemd. Renault werd verliefd op Pizem's vader Roni Ron en verliet haar man.

Volgens de autoriteiten heeft Ron zijn kleindochter in een vlaag van woede vermoord. Vervolgens stopte hij haar lichaam in een koffer en gooide deze in een rivier in Tel Aviv.

Vader schiet op belager zoon

Een 45-jarige man uit Geldrop is woensdag opgepakt, omdat hij een 35-jarige plaatsgenoot in zijn been heeft geschoten. Deze had de 24-jarige zoon van de verdachte mishandeld tijdens een vechtpartij.

De vechtpartij vond plaats in de nacht van 30 april op 1 mei bij een café aan de Langstraat in Geldrop, waar de zoon werd mishandeld. Diezelfde nacht ging de 35-jarige man met zijn 33-jarige broer uit Helmond naar de woning van de vader van de 24-jarige, die daar toen ook was. Bij die woning is opnieuw gevochten, waarbij de 33-jarige Helmonder in zijn been werd geschoten. Hij ging er met zijn broer vervolgens met een auto vandoor.

De politie is die nacht wel bij de woning geweest, maar dat was vanwege de vechtpartij. Toen was nog niet duidelijk dat er geschoten was. Het slachtoffer meldde zich pas enkele dagen later bij de politie met de kogel nog in zijn been en deed aangifte.

De 35-jarige man uit Geldrop werd op 6 mei aangehouden voor de mishandeling bij het café. Hij mocht enkele dagen later weer naar huis met een proces-verbaal. De zoon werd al op 4 mei aangehouden voor betrokkenheid bij de schietpartij.

Zijn vader, die had geschoten, werd woensdag opgepakt. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Bij een huiszoeking in zijn woning is het vuurwapen gevonden. Het slachtoffer van het schietincident is wel geopereerd aan zijn been, maar de kogel kan niet worden verwijderd.

Man na 66 jaar herenigd met familie

In 1945 raakte George Jaunzemis in een vluchtelingenkamp in België gescheiden van zijn moeder. Een vrouw uit Letland adopteerde het jongetje en voedde hem op aan de andere kant van de wereld, in Nieuw-Zeeland. Jarenlang zocht zijn echte moeder naar hem en nu, na 66 jaar, worden de twee herenigd.

Jaunzemis (69) ontdekte het verhaal van zijn eerste jaren zelf toen hij de geschiedenis van zijn Letse familie wilde achterhalen. De International Tracing Service (ITS) in het stadje Bad Arolsen bracht hem vervolgens in contact met zijn familie in Duitsland. Deze week ontmoet hij hen voor het eerst, donderdag ontvangt hij van de ITS zijn 150 pagina's tellende dossier.

Fraude bij theorie-examen werkt niet

Een 18-jarige Rotterdammer die voor een vriend een theorie-examen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wilde maken, is door de mand gevallen. Zijn uiterlijk kwam niet overeen met de foto op het legitimatiebewijs dat hij liet zien. Hij is woensdag, samen met de persoon voor wie hij zich wilde uitgeven, opgepakt. Dat meldt de politie donderdag.

Het gezicht van de 18-jarige Rotterdammer bleek niet overeen te komen bij de controle in het CBR-complex in Barendrecht. Buiten liep iemand die wel leek op de foto. De twee 18-jarige Rotterdammers zijn aangehouden voor oplichting.

Wederom dagzege Stroetinga in Olympia's Tour

De derde etappe in Olympia's Tour is gewonnen door Wim Stroetinga. Net als gisteren was de renner van Ubbink-Koga de snelste in de massasprint. De Brit Luke Rowe werd tweede, Barry Markus kwam als de nummer drie over de finish.

Jetse Bol behield de leiding in het algemeen klassement maar zag Stroetinga en Rowe akelig dicht naderen in het klassement. Tweevoudig ritwinnaar Stroetinga volgt nu op slechts twee seconden en Rowe op drie tellen.

Roemer verlaat debat na belediging Wilders

SP-leider Emile Roemer is donderdag tijdens de bijdrage van PVV-leider Geert Wilders op Verantwoordingsdag boos de zaal uitgelopen. De SP-leider nam aanstoot aan de uitspraak van Wilders over de achterban van links, die hij 'islamitisch stemvee' noemde. Hierop verliet Roemer de Kamer.

Wilders verliet zelf ook eens demonstratief de plenaire zaal. Tijdens het debat over de aanpak van de kredietcrisis in maart 2009 liep de PVV-fractie massaal de zaal uit, omdat hij vond dat hij er voor 'Piet Snot' bijzat. Het kabinet zou volgens hem onvoldoende ruimte bieden om invloed uit te oefenen aan de crisismaatregelen.


SP-leider Emile Roemer verlaat debat na belediging Geert Wilders

Postbode heeft drie zakken post thuis

Een postbesteller van TNT Post die thuis drie zakken met niet bezorgde post bleek te hebben, is ontslagen. De post had de afgelopen drie zaterdagen in een wijk in Uden bezorgd moeten worden, maar dat was niet gebeurd. Dat meldt een woordvoerder van het bedrijf donderdag.

TNT Post kwam achter erachter dat de post niet bezorgd was na klachten uit de wijk. Het bedrijf besloot daarop de postbode te confronteren met de klachten. Medewerkers van het bedrijf gingen hiervoor bij de bezorger thuis langs. De daar aangetroffen post wordt alsnog bezorgd.

Waarom de postbode de post niet rondbracht, weet de woordvoerder niet.


Postbode heeft drie zakken post thuis (Foto: Novum)

Engelsen stemmen niet op preses FIFA

De FA onthoudt zich bij de presidentsverkiezingen van de FIFA van stemming. Volgens de Engelse voetbalbond spelen er een aantal kwesties die het moeilijk maken om één van de kandidaten te steunen. De huidige voorzitter van de wereldvoetbalbond Sepp Blatter uit Zwitserland heeft concurrentie van Mohamed Bin Hammam uit Qatar.

De FA doelt op de corruptie waar de FIFA mee in verband wordt gebracht. Twee leden van het uitvoerend comité van de bond mochten niet stemmen bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 nadat ze hun stemmen mogelijk wilden verkopen.

Vorige week werden ook nog eens enkele andere leden beschuldigd van corruptie door David Triesman, de voormalige FA-preses en hoofdverantwoordelijke voor het Engelse WK-bid.

De FIFA onderzoekt de aantijgingen, maar neemt Blatter en Bin Hammam in bescherming. De 75-jarige Zwitser hoopt op 1 juni voor zijn vierde termijn te worden gekozen. De 62-jarige Bin Hamman is momenteel voorzitter van de Aziatische voetbalbond AFC.

De oplossing voor L.A. Noire-problemen

Eerder vandaag kwamen we met het bericht dat oudere PlayStation 3-consoles problemen zouden hebben met L.A. Noire. Toch is de console niet de enige met de problemen want er zouden ook gevallen bekend zijn van Xbox 360-consoles die vastlopen en crashen. Rockstar heeft nu een aantal oplossingen online gezet hoe mensen met problemen deze kunnen verhelpen.

Als je problemen hebt met de game kun je de volgende dingen proberen om de problemen om te lossen.

1. Op de PlayStation 3: Verwijder de game-data (niet de save-games), op de Xbox 360 moet je de cache schoonmaken (My Xbox, System Settings, Device Options, Clear System Cache).

2. Maak een nieuw PlayStation-profiel of Xbox 360 Silver Xbox Live Gamertag aan om er zo zeker van te zijn dat er een nieuwe savegame wordt aangemaakt.

3. Speel de game. Op de PlayStation 3 moet je dit doen zonder ingelogd te zijn op het PSN.

4. Controleer de schijf op krassen en andere beschadigingen.

5. Test een ander exemplaar van de game in je console.

6. Test jouw schijfje in een andere console.

Als je hierna nog steeds problemen ondervindt, dan moet je contact opnemen met Rockstar.

LA noire

Van Ginkel en Vitesse opnieuw rond de tafel

Vitesse en Marco van Ginkel zijn opnieuw in gesprek over een nieuw contract. De talentvolle middenvelder tekende in december een nieuwe overeenkomst, maar toen lieten de Arnhemmers al weten deze verbintenis op korte termijn weer op te willen waarderen.

Van Ginkel, die nog tot medio 2013 heeft, denkt inmiddels na over de nieuwe aanbieding. "Ik heb het naar mijn zin bij Vitesse en ik wil hier blijven," aldus de 18-jarige voetballer.

In het afgelopen seizoen werd Van Ginkel gedeeld topscorer bij Vitesse. Hij moest deze plek delen met de Noor Marcus Pedersen. Beide heren waren in het seizoen 2010/2011 vijf keer trefzeker.

Meisje (17) uitgekleed in schoolbus

Er blijkt een nieuw spelletje te leven onder Amerikaanse tienermeisjes. Tijdens dit spelletje schijnt het dus te bedoeling te zijn dat een meisje volledig wordt uitgekleed waarna zij in evakostuum in een schoolbus moet blijven zitten. Dit is namelijk de verklaring die de school geeft van het incident rond een 17-jarig meisje, dat in de staat Idaho door drie teamgenootjes werd uitgekleed in een schoolbus.

Volgens de politie van Kootenai County was het meisje op de terugweg van een softbalwedstrijd. Terwijl zij sliep, werd ze door drie teammaatjes uitgekleed. "Ze trokken haar bh uit, scheurden haar ondergoed van haar lichaam en lieten haar naakt achter", aldus de politie. Gelukkig voor het meisje lieten zij een dekentje achter, waarmee ze haar naakte lichaam nog iets kon bedekken.

Pas drie dagen na het verschrikkelijke incident werd Heidi Hershly, de moeder van het meisje, verwittigd over het voorval. De school doet het echter af als gekkigheid, een onschuldig spelletje. Wel mag het drietal geen deel meer uitmaken van het softbalteam en zijn ze niet welkom op het schoolbal. Desondanks heeft het meisje aangifte gedaan bij de politie.


Een nieuwsfilmpje over het 'spelletje'
Voor een foto van het naakte meisje, zie de bron

Mensen ontslagen bij Zipper Interactive

Zipper Interactive is al jaren de maker van de succesvolle SOCOM-serie en heeft net SOCOM 4 geproduceerd. Nu heeft Sony bevestigd dat er mensen bij Zipper Interactive ontslagen zullen worden.

Volgens Kotaku zou het gaan om 33 mensen die niet langer bij Zipper zullen werken maar Sony heeft deze specifieke getallen niet bevestigd. Volgens Sony is het gebruikelijk om mensen te ontslaan zodra grote projecten zijn afgerond.

SOCOM

Agente anaal gevingerd door dronkenlap

Voor de rechtbank van het Australische Townsville moest woensdag ene Nathaniel Solomon Wailu terechtstaan. De beste man heeft in een dronken bui een politieagente gevingerd. In haar anus, welteverstaan.

De rechter moest aanhoren hoe de politie op 19 november vorig jaar was uitgerukt naar een hut in Garbutt waar een dronken Wailu als een beest tekeerging. "Op een gegeven moment liep de verdachte achter de bewuste agente", aldus de aanklager. "Vervolgens voelde ze plotseling een krachtige steek tussen haar billen, afkomstig van de vinger van Wailu."

Hierop werd de 27-jarige dronkenlap gearresteerd wegens het aanranden van een politieagente. Zijn advocaat verdedigde zijn cliënt in de rechtbank door te vertellen dat de verdachte dronken was en spijt had betuigd. De rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot 9 maanden cel. Omdat de magistraat rekening heeft gehouden met Wailu's voorarrest, is de aanrander per direct een vrij man.

Titanic uitgebracht in 3D

Het romantische drama Titanic uit 1997 wordt uitgebracht in 3D. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De nieuwe versie van film met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, draait op 6 april 2012 in de Amerikaanse bioscopen. In die maand is het precies honderd jaar geleden dat het schip zonk.

De film gaat over Rose die in een gouden kooi leeft met haar rijke verloofde. Tijdens de reis op het 'onzinkbare' schip wordt ze verliefd op de doodgewone Jack, gespeeld door DiCaprio.

James Cameron die de film in 1996 schreef en regisseerde, produceert ook de nieuwe versie. "Er is een hele generatie die Titanic nooit heeft gezien op het witte doek," zegt Cameron. Titanic won 11 Oscars, onder meer voor beste film.


Titanic uitgebracht in 3D (Foto: Novum)

AZ en Telstar stoppen samenwerking

AZ en Telstar staken de samenwerking aan het einde van het seizoen 2012/2013. Dit heeft de Alkmaarder formatie op de officiële website bekend gemaakt.

Voorafgaand aan de start van de samenwerking tussen AZ en Telstar hoopten de Alkmaarders te profiteren van de ontwikkeling van verhuurde spelers. Na een evaluatie is echter gebleken, dat dit niet naar tevredenheid gebeurt. Dit was voor de Alkmaarder formatie de aanleiding om de officiële wegen te scheiden.

De reden dat de samenwerking pas in het seizoen 2012/2013 eindigt, heeft te maken met de opzegtermijn. In het contract tussen beide partijen is deze namelijk vastgelegd voor een periode van twee jaar.

PSV staat open voor verhuur Vukovic

PSV staat niet onwelwillend tegenover een mogelijke verhuur van Jagos Vukovic. De verdediger kan in Eindhoven niet op een basisplaats rekenen.

"In het belang van zijn ontwikkeling is het goed als hij meer wedstrijden gaat spelen," lichtte Marcel Brands, technisch directeur van PSV toe. Tot op heden zijn er nog geen clubs, die geïnteresseerd zijn in de diensten van Vukovic. "Maar we luisteren serieus naar gegadigde kandidaten."

Vukovic speelde in het afgelopen seizoen vijf keer in de hoofdmacht van PSV en werd ook een aantal keer opgeroepen voor de nationale ploeg van Servië.

L. Davids tekent bij FC Augsburg

Lorenzo Davids speelt in het komende voetbalseizoen in de Bundesliga. De middenvelder, die in de afgelopen jaren bij N.E.C. Nijmegen onder contract stond, tekent namelijk voor twee jaar bij FC Augsburg, dat onlangs naar de hoogste Duitse voetbalklasse promoveerde.

"Dit kan niet beter," aldus Davids op de website van de Sports Entertainment Group. "Dit geeft een heerlijk gevoel. Ik bloei van binnen, ben heel blij. Dit is de stap waar ik op had gehoopt, echt een stap vooruit, van de Eredivisie naar de Bundesliga. Ik kijk op televisie vaak naar de Bundesliga en zie alleen maar volle stadions, niet normaal. En nu ga ik daar zelf spelen."

FC Augsburg, dat Davids transfervrij oppikt, speelt komend seizoen voor het eerst in de Bundesliga. De club werd in het afgelopen seizoen tweede in de 2. Bundesliga en promoveerde daardoor naar het hoogste platform. Davids zal bij de Duitsers een aantal landgenoten tegen het lijf lopen. "Met Gibril Sankoh, Paul Verhaegh, Marcel de Jong, Nando Rafael en ook Kees Kwakman. En een Nederlandse trainer natuurlijk, Jos Luhukay. Ze hebben met de promotie historie geschreven."

Trainer Luhukay wilde Davids graag aan zijn selectie toevoegen. "Hij wilde me graag hebben. Dat stemt me heel tevreden", aldus de 24-jarige voetballer. "Ze hebben me gehaald voor het middenveld en daar focus ik me dus op. Persoonlijk wil ik me in Duitsland verder ontwikkelen. Onze eerste opdracht is handhaving. Daar ga ik honderd procent voor."

Wilders prijst Volendamse school

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn bijdrage aan het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer donderdag opgedragen aan het Don Bosco College in Volendam. Deze katholieke school verbood een leerlinge om een hoofddoekje te dragen. De rechter stelde de school in het gelijk. Wilders noemt de school 'de helden van vandaag'.

"In een tijd waarin idealisme niet meer bestaat, zie ik een lichtpuntje in het dorp Volendam", begon hij zijn bijdrage aan het debat. Het Don Bosco College is volgens hem 'een school die moedig standhoudt tegen de stormram van de islam, beter bekend als de Commissie Gelijke Behandeling'.

Die oordeelde dat de katholieke school het meisje ten onrechte heeft verboden om tijdens de les een hoofddoek te dragen. De school besloot toch het verbod te handhaven en haalde zijn gelijk bij de rechter. Volgens Wilders probeert de Commissie Gelijke Behandeling Nederland 'te vernederen door iedereen een hoofddoekje aan te smeren'.

Rector van het Don Bosco College Gerard Dekker heeft gemengde gevoelens bij de lovende woorden van Wilders. "Het is fijn om steun te krijgen, maar deze kwestie was voor ons nooit een politieke zaak. Wij zijn met onderwijs bezig, niet met de strijd tegen de islam", zegt hij in een reactie. "Wilders is een politicus, en ik begrijp dat deze kwestie in zijn straatje valt. Maar ik ben geen warm voorstander van het gedachtegoed van zijn partij, en zal dat ook nooit worden."

[RG] Schoorel naar laatste kwalificatieronde

Thomas Schoorel heeft zich voor de derde ronde geplaatst van de kwalificaties voor Roland Garros. De Nederlander versloeg de Deen Frederik Nielsen met 6-2 en 6-3.

In de laatste kwalificatieronde neemt de nummer 111 op de wereldranglijst het op tegen Jorge Aguilar of Joao Souza. Mocht Schoorel het hoofdtoernooi bereiken, dan speelt hij voor het eerst in een Grand Slam-toernooi

Zoutwinning onder Waddenzee stap dichterbij

Zoutwinning onder de Waddenzee wordt steeds waarschijnlijker. Frisia Zout, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Friese gemeenten zetten hier op in, laat de provincie Friesland donderdag weten.

De Friese gemeenten, provincie en het waterschap Wetterskip Fryslân zijn tegen nieuwe winning onder het vasteland, mede omdat dit voor bodemdaling zorgt. De gemeenten Franekeradeel en Harlingen willen dat zoutwinning in het gebied Barradeel na afloop van de huidige vergunning op 1 juli 2013 stopt.

"Ons coalitieakkoord is er duidelijk over, geen nieuwe zoutwinning onder het land meer", zegt gedeputeerde Sjoerd Galema. "We vinden het maatschappelijk niet meer kunnen om nieuwe winning onder het land toe te staan." Het ministerie en Frisia onderzoeken of het mogelijk is te stoppen.

De bodemdaling door zout- en gaswinning in Franeker wordt sinds 1988 bijgehouden. Eind 2007 meldde de provincie dat de bodem tot 33 centimeter was verzakt door de werkzaamheden. In het centrum van Franeker betrof de daling 14 centimeter.

Vandaag update Xbox 360

Vandaag zal de nieuwe firmware-update voor Xbox 360 uitkomen, die onder andere de mogelijkheid biedt om met PayPal te betalen. Ook wordt er compatibiliteit voor bepaalde discformaten toegevoegd, waardoor ontwikkelaars nu 1GB extra op een schijfje kunnen zetten.

Ten slotte zit er een auto-standby op, die de console op een slaapstand zet als die langer dan een uur niets staat te doen. Als men Xbox Live activeert op de console dan wordt er direct gevraagd om te updaten. Het kan voorkomen dat de update nog op zich laat wachten vanwege het globale distributieplan.

'VVD'ers overwegen stem op SGP'

Een aantal Statenleden van de VVD overweegt maandag bij de Eerste Kamerverkiezingen op de SGP te stemmen. Dat meldt NRC Handelsblad donderdag op basis van een rondgang langs VVD'ers.

De VVD kan een aantal stemmen weggeven zonder zelf een zetel te verliezen. Dankzij deze stemmen kan de SGP een tweede zetel in de Eerste Kamer binnenhalen. Omdat die partij de coalitie relatief goed gezind is, zou dat gunstig zijn voor de coalitie van VVD, PVV en CDA, die op eigen kracht net geen meerderheid halen.

Stemmen op de SGP stuit bij een deel van de VVD'ers op weerstand. "Die partij laat geen vrouwen toe", zegt de Brabantse fractievoorzitter Mieke Geeraerdts in NRC. "Daarom zal ik er nooit op stemmen." Ook haar Noord-Hollandse collega Cees Loggen peinst niet over een stem op de streng gereformeerde partij. "Ik wil de liberale verworvenheden niet op straat gooien."

De Eerste Kamer wordt maandag gekozen door de leden van alle Provinciale Staten. Als iedereen op zijn eigen partij stemt, halen VVD, PVV en CDA 37 van de 75 zetels. Dat is net geen meerderheid. Om daar verandering in te brengen, kunnen de drie partijen afspreken een aantal 'eigen' Statenleden op een andere partij te laten stemmen. Of dat resultaat heeft, is onzeker. Ook de linkse oppositie overlegt over een gezamenlijke strategie.

Lange inhaalzone in Spanje

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt waar op het circuit van Barcelona de inhaalzone in de Formule 1-race zal gaan liggen. Het detectiepunt zal vlak voor de laatste bocht van het circuit liggen, waarna de rijders op het rechte stuk bij start/finish al snel de achtervleugel open kunnen zetten.

Op de baan nabij Barcelona is het door de combinatie van bochten altijd lastig inhalen en daarom heeft de FIA besloten om een inhaalzone van maar liefst 830 meter in te leggen. Uiteraard gelden net zoals in de andere wedstrijden de spelregels dat de vleugel pas vanaf ronde 3 ingezet kan worden en dat het alleen kan als een rijder minder dan een seconde achter een voorligger rijdt.

Porto-coach Villas-Boas: "Ik ben erg duur"

André Villas-Boas denkt voorlopig nog niet aan een vertrek bij FC Porto. De Portugees werd gisteravond de jongste coach die een Europese beker veroverde. Zijn ploeg was in de finale van de Europa League met 1-0 te sterk voor Sporting Braga. Grote clubs die de 33-jarige oefenmeester willen hebben, moeten met een grote zak geld naar Portugal komen.

"De transfersom in mijn contract is heel, heel hoog. Dat is echt niet normaal. Daar ben ik erg trots op omdat het bijdraagt aan de uitstraling van Porto. Het is mijn stad", jubelde Villas-Boas na zijn triomf in Dublin. De leerling van José Mourinho hoopt met nagenoeg dezelfde selectie volgend seizoen de Champions League in te gaan. "Ook de spelers mogen alleen voor veel geld weg. Dat talent rent niet zomaar de deur uit."

Syrië verwerpt sancties VS

Syrië heeft donderdag de Amerikaanse sancties tegen president Bashar Assad veroordeeld. Washington legde de strafmaatregelen woensdag aan Bashar en zes hooggeplaatste leden van diens bewind op in reactie op het bloedige optreden tegen betogers, waardoor sinds maart meer dan 850 mensen zijn gedood.

De Syrische staatstelevisie zegt dat de regering zich niets zal aantrekken van de nieuwe sancties, die worden afgedaan als een onderdeel van Amerikaanse projecten in de regio die 'Israëlische belangen dienen'.

De Amerikaanse regering koesterde lange tijd de hoop dat Bashar zich als een hervormer zou ontpoppen die zich aan Iraanse invloed zou onttrekken en te zijner tijd zou helpen een vredesregeling te treffen met Israël. Maar door het steeds hardere optreden tegen betogers door Assad werd het voor Washington onmogelijk hem te ontzien en anders te behandelen dan bijvoorbeeld de Libische leider Moammar Gadhafi.

Door de sancties worden bezittingen van Assad en de zes regeringsfunctionarissen in de Verenigde Staten bevroren en wordt het Amerikanen verboden zaken met hen te doen.

Een op drie Oost-Europeanen in verkapte loondienst

Veel Bulgaren en Roemenen zijn als schijnzelfstandige werkzaam in Nederland. Hoewel ze als zelfstandige geregistreerd staan, werken ze in verkapte loondienst. Dat meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag.

Bij een controle onder 748 Bulgaren en Roemenen bleek vorig jaar dat ongeveer een derde van de 'zelfstandigen' niet als zodanig aan het werk is. Door een werknemer als zelfstandige in te zetten, is een werkgever niet verplicht om het minimumloon te betalen. Ook hoeft hij geen belasting en premies af te dragen, wat leidt tot oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt.

Bulgaren en Roemenen mogen sinds 2007 als zelfstandige in Nederland werken. Als ze als 'gewone' werknemer aan de slag willen, hebben ze een tewerkstellingsvergunning nodig, die het kabinet eigenlijk niet meer wil verstrekken. Daarom wordt voor ze die wordt gegeven, eerst bekeken of de vacature door binnenlandse werknemers vervuld kan worden. Door schijnzelfstandigheid kunnen werkgevers dat omzeilen.

Als de Belastingdienst en de arbeidsinspectie bij controles constateren dat sprake is van een schijnzelfstandige, krijgt de werkgever een boete opgelegd.

James Franco in film over porno-industrie

Acteur James Franco speelt een cocaïnesnuiver in het drama Cherry. Ook Heather Graham heeft een rol in de film over de porno-industrie, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Cherry gaat over een 18-jarige meisje dat verhuist naar San Francisco en daar in de porno-industrie belandt. De 33-jarige Franco speelt een advocaat met een cocaïneverslaving die met het meisje in aanraking komt. Graham speelt een voormalige pornoactrice die films regisseert en geobsedeerd raakt door de nieuwkomer.

Stephen Elliot regisseert de film. Het is de eerste film die de schrijver uit San Francisco maakt. Hij zoekt nog naar een actrice voor de rol van pornoster.


James Franco in film over porno-industrie (Foto: Novum)

Heerenveen wint Fair Play-prijs

sc Heerenveen is de sportiefste Nederlandse betaald voetbalploeg van het seizoen 2010/2011. De club krijgt hiervoor van de KNVB de Fair Play-prijs die is ingevoerd op initiatief van de UEFA.

Alle compeitieduels zijn voor de prijs beoordeeld op onder meer het aantal gele en rode kaarten, het respect van de spelers voor de arbiter en de tegenspelers en het gedrag van spelers en officials van de clubs.

Heerenveen bleef in de verkiezing FC Twente en FC Zwolle net voor.

Leraar opgepakt wegens kinderporno

Een 31-jarige leerkracht van een basisschool in de Friese gemeente Achtkarspelen is begin deze maand aangehouden op verdenking van bezit en verspreiding van kinderporno. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

Justitie kwam de man op het spoor via een tip van het Korps Landelijke Politiediensten, dat internationaal onderzoek doet naar kinderporno via IP-adressen. Uit dit onderzoek kwam de naam van de verdachte naar voren.

Bij een doorzoeking van de woning van de man werd computerapparatuur in beslag genomen. Hierop stond een grote hoeveelheid kinderporno. Van het zelf vervaardigen van kinderporno of fysiek misbruik is tot op heden niets gebleken.

De man is inmiddels op vrije voeten gesteld. Hij blijft wel verdachte.

De burgemeester van Achtkarspelen heeft in overleg met de politie en het OM een informatiebijeenkomst gehouden voor de ouders van de leerlingen van de school.

Von Trier niet meer welkom in Cannes

Lars von Trier is niet meer welkom op het filmfestival van Cannes. Dat heeft de festivalorganisatie donderdag besloten. Von Trier kwam in het nieuws door het doen van nazi-uitspraken, zoals het tonen van sympathie voor Adolf Hitler.

In een statement dat vandaag werd vrijgegeven, gaf de organisatie van het filmfestival aan dat Von Trier nu 'persona non grata' is. Dit ondanks een statement van Von Trier zelf waarin hij aangaf spijt te hebben van zijn uitspraak. Volgens de organisatie waren zijn uitspraken 'onacceptabel, ontolereerbaar en in strijd met de idealen van menselijkheid en vrijgevigheid die nauw met het festival verbonden zijn'. Het festival gaf verder aan niet te willen dienen als platform voor dergelijke uitspraken.

Von Triers film Melancholia blijft wel meedoen in de competitie van het festival.

Klik hier voor de beelden van persconferentie. Rond minuut 35 doet hij zijn opvallende uitspraken. Ook in de rest van het interview weet Von Trier op te vallen. Rond minuut 20 heeft hij het over een keiharde pornofilm die hij momenteel schrijft. Net als in Melancholia, is ook in deze film de hoofdrol voor Kirsten Dunst.

Moordenaar Victor 't Hooft gepakt op A12

De voortvluchtige Remond P., die werd gezocht voor de moord op de Haagse vastgoedhandelaar Victor 't Hooft in 2007, is donderdag opgepakt. Een arrestatieteam hield hem aan op de A12 bij Nootdorp, laat het Openbaar Ministerie in Den Haag weten. Om hem aan te kunnen houden heeft de politie geschoten. P. werd in zijn onderlichaam geraakt.

P. werd een maand geleden veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf door het gerechtshof in Den Haag. Omdat hij voortvluchtig was, werd hij op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Daarop staat dat de 43-jarige P. gewelddadig en vuurwapengevaarlijk is. De rechtbank sprak hem in 2009 vrij wegens gebrek aan bewijs. Sindsdien was hij op vrije voeten.

De 47-jarige 't Hooft werd in november 2007 doodgeschoten bij zijn woning aan de Haagse Bezuidenhoutseweg. De sporen die van P. zijn gevonden op de plaats van de moord waren voor het hof genoeg bewijs om hem in hoger beroep te veroordelen. Een medeverdachte van P. werd in hoger beroep weer vrijgesproken.

Volgens justitie ging het om een liquidatie, maar onduidelijk is wie de opdrachtgever is geweest. Ook over het motief wordt in het duister getast. P. heeft altijd ontkend dat hij de schutter was.

Maggie Gyllenhaal speelt hoofdrol in thriller

Maggie Gyllenhaal speelt de hoofdrol in Voice From the Stone. De actrice speelt in de thriller een verpleegster, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De film speelt zich af op het Italiaanse platteland. De verpleegster in Voice From the Stone probeert een jongen te helpen die wordt achtervolgd door kwade geesten in een oud huis.

De thriller is gebaseerd op de Italiaanse roman La Voce Della Pietra van Silvio Raffo. De 33-jarige Gyllenhaal was vorig jaar te zien in de kinderfilm Nanny McPhee 2: De Vonken Vliegen Eraf, verder is zij bekend van films als Donnie Darko, The Dark Knight en Stranger Than Fiction.


Maggie Gyllenhaal in thriller (Foto: Novum)

Luhukay voelt wel 'iets' voor VVV-Venlo

Jos Luhukay boekt successen als trainer in Duitsland. Met FC Augsburg wist hij promotie naar de Bundesliga te bewerkstelligen.

Een terugkeer naar Nederland heeft hem tot nog toe niet echt getrokken. Al voelt hij wel iets voor VVV-Venlo, de club waar hij als speler begon. "Ik heb de laatste twee jaar de mogelijkheid gehad in de Eredivisie te werken, maar met de interesse heb ik niets gedaan", zegt Luhukay in Voetbal International.

"Ik heb het altijd goed naar mijn zin gehad in Duitsland, kon overal prettig werken en geniet van de enorme beleving. Die zou ik missen als ik nu naar Nederland terugkeer. Maar er komt een moment waarop het tijd is om af te bouwen, en dan sluit ik die stap niet uit."

VVV behoort dan tot de opties. Luhukay: "Ik heb daar een mooie tijd gehad en voel nog altijd iets voor VVV. Bovendien kom ik uit de regio, heb ik mijn familie daar wonen en kan ik straks te voet naar het nieuwe stadion. Dus ja, dat zie ik wel voor me. Het zou een mooie stap zijn aan het einde van mijn loopbaan. Maar voorlopig wil ik nog niet weg uit Duitsland."

Amsterdammers blijer met buurt

Amsterdammers krijgen steeds meer waardering voor hun woonomgeving. Het gemiddelde rapportcijfer voor een buurt steeg van een 6,9 naar een 7,3. Dat blijkt uit de participatiemonitor De Staat van de Stad VI en de Diversiteits- en Integratiemonitor 2010, die donderdag zijn gepresenteerd aan de gemeenteraad.

De enige buurt die nog een onvoldoende heeft, is Overtoomse Veld. De meeste Amsterdammers voelen zich veilig in hun buurt. De van oudsher ongunstig scorende stadsdelen Zuidoost en Nieuw-West gaan er iets op vooruit vergeleken met voorgaande jaren.

De gemeente wijst erop dat sommige groepen kwetsbaar blijven. "Opvallend daarbij is de stagnerende ontwikkeling van de Amsterdamse Surinamers en het hoge percentage (42 procent) Amsterdamse Marokkaanse kinderen dat in armoede leeft."

Van de jongeren van niet-westerse afkomst is bijna een kwart werkloos, tegenover een tiende van de autochtone jongeren. De werkloosheid nam vooral toe onder laagopgeleiden "Betaald werk en genoten opleiding zijn het meest bepalend voor een goede leefsituatie", zegt wethouder Burgerschap en Diversiteit Andrée van Es. "Dit onderstreept hoe ongelooflijk belangrijk het is, dat zo veel mogelijk mensen aan het werk zijn. Dat zie ik als mijn belangrijkste opgave."

De discriminatiecijfers zijn niet gestegen, maar Amsterdammers lijken minder positief over de manier waarop mensen met een verschillende culturele en etnische achtergrond met elkaar omgaan. 30 procent van de Surinaamse en Turkse Amsterdammers ervaren discriminatie. Amsterdammers van Marokkaanse afkomst voelen zich het meest gediscrimineerd (38 procent). Dit aandeel is de afgelopen jaren wel gedaald.

De afgelopen vier jaar kreeg de stad er 37.500 inwoners bij, de hoogste groei van de afgelopen zestig jaar. Amsterdam telt 183 verschillende nationaliteiten. De helft van de inwoners heeft een migratieachtergrond, van wie een groot deel tot de tweede generatie behoort.

Nog steeds gaan veel minder allochtone dan autochtone leerlingen naar havo of vwo. Vooral de zwakke positie van Surinaamse leerlingen is 'opvallend'. Op het hbo neemt het aantal studenten van niet-westerse afkomst toe.

Uit de rapporten blijkt verder dat de druk op de voorzieningen in de stad toeneemt. Dit uit zich onder meer in wachtlijsten voor de kinderopvang, loting voor gewilde middelbare scholen en een gebrek aan betaalbare koopwoningen in het middensegment.

Topatleet Martina kiest voor Nederland

Topatleet Churandy Martina van Curaçao heeft aangegeven voortaan voor Nederland te willen uitkomen. Tot oktober 2010 kwam hij met veel succes uit voor de Nederlandse Antillen (AHO), maar na een statutaire wijziging verloren de eilanden hun olympische licentie. De atleten van Curacao kregen de keuze bij internationale toernooien voortaan uit te komen voor Aruba of Nederland.

Martina werd bij de Olympische Spelen van Beijing van 2008 vierde op de 100 meter en tweede op de 200 meter. Op de laatste afstand werd hij gediskwalificeerd omdat hij een tel de binnenlijn van zijn baan overschreden had. In 2009 wist Martina als eerste atleet op Nederlandse bodem op de 100 meter onder de 10 seconden te lopen. Hij deed dit bij de FBK Games in Hengelo.

Eerder hebben sprinters Brian Mariano (60 meter indoor, 100 en 200 meter outdoor) en Obed Martis (Nederlands kampioen 200 en 400 meter) al aangegeven voor Nederland uit willen te komen. Mariano behaalde bij de EK Indoor in Parijs de finale van de 60 meter; hij verbrak daarbij bovendien het Nederlands record.

Peter Verlooy, technisch directeur van de Atletiekunie reageerde na het nieuws als volgt: "Het is geweldig dat zo'n absolute topsprinter voor Nederland gaat uitkomen. Hij heeft de afgelopen jaren bewezen mee te kunnen strijden voor medailles in de finales van internationale toernooien. Martina is een grote naam in de internationale atletiek en een prettige persoonlijkheid. Hij zal een goede ambassadeur voor de Nederlandse atletiek zijn. Martina zal worden opgenomen in de topselectie van de Atletiekunie."

Hoe was je weekendwip? (Deel 34)

“Nee meneer, we nemen u ogenblikkelijk mee naar het bureau,” zegt de ene agent tegen Michael. Gelukkig mag Michael als ze op het politiebureau zijn aangekomen alsnog zijn telefoontje plegen en zijn sollicitatiegesprek afzeggen. Hij laat even in het midden wat de ‘dringende omstandigheden’ zijn, waardoor hij nu onmogelijk kan verschijnen, maar maakt wel duidelijk dat hij dat later nog uit zal leggen. De politie heeft hem in de auto verteld wat er aan de hand is.

Spanjaarden ondanks verbod de straat op

Duizenden Spanjaarden hebben donderdag een verbod op demonstraties genegeerd en zijn in de Spaanse hoofdstad Madrid de straat opgegaan. De betogers zijn ontevreden over de politieke partijen en de manier waarop de economische crisis in het land wordt aangepakt.

De betogers hebben in de nacht van woensdag op donderdag op het Puerta del Sol-plein hun kamp opgeslagen. Ze hebben gezworen daar te blijven tot de regionale en gemeentelijke verkiezingen voorbij zijn. De verkiezingen worden komend weekeinde gehouden. De kiesraad van Madrid verbood de betoging woensdagavond, omdat deze van invloed zou kunnen zijn op de verkiezingen.

Het verbod leek echter een averechts effect te hebben, want duizenden mensen van alle leeftijden bevolkten het plein. Rond de vijfhonderd agenten van de oproerpolitie hielden de betoging in de gaten, maar grepen niet in.

Niet alleen in Madrid, maar ook in andere steden, waaronder Barcelona en Sevilla, zijn de afgelopen dagen demonstraties geweest. De betogers hebben een reeks klachten, maar verenigen zich achter de leus 'Echte Democratie Nu'. Ze vinden de belangrijkste poilitieke partijen incompetent, corrupt en teveel gericht op het zakenleven. Ze zijn boos dat de gewone burger lijdt onder de bezuinigingsmaatregelen die de economische crisis in het land moeten oplossen.

De demonstraties werden in eerste instantie voornamelijk georganiseerd door studenten, werklozen en ontevreden jongeren, maar hebben inmiddels ook anderen aangetrokken. Zondag werd ook al gedemonstreerd en de betogingen hebben in het hele land geleid tot levendige debatten over de manier waarop de economische crisis wordt aangepakt door de politiek en financiële instituties.

De verwachting is dat de regerende Socialistische Partij van premier José Luis Zapatero grote verliezen gaat lijden bij de verkiezingen. De conservatie oppositionele Volkspartij boekt vermoedelijk veel winst.

Opgave Haase in Nice

Robin Haase is er niet in geslaagd de halve eindstrijd te bereiken van het ATP-toernooi in Nice. In de tweede set van zijn partij tegen de Roemeen Victor Hanescu gaf de Nederlander met een lichte enkelblessure op. Hanescu stond op dat moment met 6-2 en 2-0 voor.

In de eerste set kwam Haase er niet of nauwelijks aan te pas. Hanescu dicteerde de rally's en dat kwam vooral door zijn krachtige backhand. Met risicovolle slagen probeerde Haase onder de druk uit komen maar daardoor maakte hij juist veel meer fouten.

Haase moest in de tweede set gelijk zijn service inleveren. In een poging de bal te halen ging hij even later onderuit. Hij besloot daarop om op te geven.

Kroes: Mobiel dataverkeer goedkoper

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) gaat telecombedrijven dwingen de prijzen voor grensoverschrijdend dataverkeer met mobiele telefoons fors te verlagen. Per 1 juli 2012 komt er een maximumprijs van 90 eurocent per megabyte. Een jaar later wordt het maximum 70 cent en per 1 juli 2014 50 cent.

Bronnen in Brussel hebben een bericht hierover in het Financieele Dagblad van donderdag bevestigd. Kroes komt eind juni met uitgewerkte voorstellen. Ze had al eerder gedreigd met maatregelen, omdat telecombedrijven hun klanten te veel in rekening brengen. Nu is dat soms nog meer dan 2 euro per megabyte.

Mobiel dataverkeer over grens goedkoper
Kroes: Mobiel dataverkeer goedkoper (Foto: ANP)

Amerikaanse oliesubsidies blijven

Ondanks de torenhoge Amerikaanse staatschuld heeft de Senaat een wetsvoorstel verworpen dat de subsidies aan winstgevende oliebedrijven een halt toe moet roepen. De Amerikaanse overheid geeft jaarlijks 2 miljard dollar subsidie aan bedrijven als Chevron, Shell en BP.

De Democraten  hadden het wetsvoorstel ingediend in het kader van de broodnodige bezuinigingen. De Republikeinen waren echter tegen en pleitten voor andere maatregelen. Die zouden moeten leiden tot lagere prijzen en hogere olieproductie.

Medewerkers van Barack Obama reageerden verbolgen op de afwijzing van de maatregel. "Het is teleurstellend dat in een tijd dat oliebedrijven recordwinsten boeken, de Republikeinen in de Senaat een actie leiden om de miljarden dollars aan belastingvoordelen voor de olie- en gassector te beschermen."

Sigthórsson zei nee tegen PSV en Twente

De belangstelling voor AZ-aanvaller Kolbeinn Sigthórsson blijft maar toenemen. De IJslander kan naar vele clubs in het buitenland, maar ook naar PSV en FC Twente. Vooralsnog heeft de 21-jarige speler zelf al deze ploegen de deur gewezen, omdat hij naar Ajax wil.

Sigthórsson is zelf al akkoord met Ajax over een contract voor vier seizoenen, maar de Amsterdammers onderhandelen nog met AZ over een afkoopsom voor zijn contract. De technisch directeur van de Alkmaarders Earnest Stewart wil voor de tot medio 2012 vastgelegde IJslander vijf miljoen euro ontvangen, terwijl Ajax momenteel niet verder dan 3,5 miljoen wil gaan. Sigthórsson hoopt dat AZ voor dat bedrag overstag wil gaan en de transfer mogelijk wil maken.

Blu-ray: Skyline

Het lijkt wel het jaar van de alienfilms te zijn. Vrijwel elke maand komt er wel een film uit, waarin we aangevallen of veroverd worden door buitenaardse wezens. Onder andere Paul, World Invasion: Battle Los Angeles en Skyline zijn al te zien geweest in de Nederlandse bioscopen dit jaar. Van de laatstgenoemde film is nu al de dvd en de blu-ray verschenen en kunnen we nu ook thuis genieten.

Oorlogsmisdadenproces Kepiro kan voortgezet

Het oorlogsmisdadenproces van de Hongaar Sandor Kepiro kan worden voortgezet. Medisch deskundigen hebben vastgesteld dat de 97-jarige ex-gendarme gezond genoeg is om zijn proces te volgen, maakte de rechter donderdag bekend.

Kepiro staat terecht voor zijn aandeel in de moord op 36 mensen in de Noord-Servische stad Novi Sad in 1942.

De rechter schortte de zaak vorige week op om artsen de fysieke en geestelijke gezondheid van de verdachte te laten onderzoeken. Volgens de advocaat van Kepiro heeft zijn cliënt een nieuw gehoorapparaat gekregen.

Ruimte-apen in Awesomenauts

DTP Entertainment en Ronimo Games hebben aangekondigd een nieuw PSN- en XBLA-game op de markt te brengen onder de naam Awesomenauts. De game gaat een kruising worden tussen de klassieke 16 bit-games en de moderne multiplayer mogelijkheden.

Het spel zal draaien om verschillend buitenaardse wezens die strijden voor de ultieme territoriale macht. We zullen grote robots het zien opnemen tegen kikkers met mohawks, apen met ruimtepakken en lasers en nog meer verbazingwekkende creaturen. Op de E3 zal er meer bekendgemaakt gaan worden over de game. Bekijk hieronder alvast een aantal screenshots.

Awesomenauts

Awesomenauts

Awesomenauts

[MotoGP] Pedrosa ondergaat operatie

MotoGP-coureur Dani Pedrosa heeft gisteren in Barcelona een operatie ondergaan aan zijn rechtersleutelbeen. De Spanjaard brak dit bot afgelopen zondag na een val in de race in Le Mans. De Honda-rijder viel na een aanvaring met Gresini Honda-coureur Marco Simoncelli.

Bij de operatie van Pedrosa is een titanium plaat in zijn lichaam geplaatst om het herstel van het sleutelbeen te bevorderen. Begin volgende week zal de Spanjaard ontslagen worden uit het ziekenhuis en pas daarna zal duidelijk worden of hij op 5 juni in staat is om deel te nemen aan de MotoGP-race in Barcelona.

Oranje mondhoeken verraden inbreker

Een inbreker heeft zichzelf woensdagavond in Rotterdam verraden door restjes macaroni op zijn mondhoeken. Dat meldt de politie donderdag.

Een makelaar die rond 22.00 uur een te koop staande woning aan de Gordelweg wilde binnengaan, ontdekte dat er was ingebroken. Agenten troffen in de woning een aantal matrassen, een tv en een magnetron. Daarin stond een bakje macaroni.

Tijdens het onderzoek in de woning zagen agenten een man naar binnen gluren. Toen ze hem aanspraken viel het ze op dat hij oranje mondhoeken had. Omdat het volgens de politie 'zeer aannemelijk' was dat dit door het eten van de macaroni kwam, werd de 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden.

Miyaichi krijgt kans bij Arsenal

De kans is groot dat Feyenoord Ryo Miyaichi kwijtraakt. De 18-jarige Japanner krijgt in de voorbereiding op het nieuwe seizoen de kans om zich bij Arsenal te bewijzen, liet trainer Arsène Wenger weten. De Londense club verhuurde Miyaichi het afgelopen half jaar aan Feyenoord, waar hij een prima indruk achterliet.

De goede prestaties van Miyaichi in Rotterdam zijn ook Wenger niet ontgaan. "Hij zal zich in de voorbereiding bij ons aansluiten", meldde de trainer op een persconferentie in aanloop naar de afsluitende competitiewedstrijd tegen Fulham. "We zullen zien of klaar is voor dit niveau en vragen een werkvergunning voor hem aan. We zijn zeer onder de indruk van hem."

Feyenoord maakte er geen geheim van Miyaichi graag nog een jaartje te willen huren. De vleugelaanvaller was in twaalf wedstrijden voor de Rotterdamse club drie keer trefzeker. Arsenal zou er ook voor kunnen kiezen het talent aan een andere club uit te lenen.

De Boer rekent op komst Janssen

Trainer Frank de Boer gaat er van uit dat Theo Janssen de komende twee seizoenen in het shirt van Ajax zal gaan spelen. De middenvelder van FC Twente had gisteren een gesprek in de ArenA, waardoor een van de meest opmerkelijke binnenlandse transfers van de afgelopen jaren nadert.

"Het was een goed gesprek. Ik ga er vanuit dat het goed komt en dat Theo bij Ajax komt voetballen. Zelf wil hij ook heel graag," zei De Boer in het AD. De oefenmeester voerde gisteren met Danny Blind, financieel directeur Jeroen Slob en huisjurist Ivo Trijbits het gesprek met Janssen en zijn zaakwaarnemen Rob Jansen.

Hoewel Janssen nog een contractvoor één jaar bij FC Twente heeft kan Ajax hem voor een gelimiteerde som van drie miljoen euro wegplukken bij de concurrent uit Enschede. Dat is goed nieuws voor De Boer die volgend seizoen wil beginnen met een mix van routine en jonge spelers. Als Janssen komt dan hebben de Amsterdammers er een middenvelder bij die de rest van het team mee kan slepen en daarnaast door zijn goede traptechniek kan zorgen voor gevaar bij corners en vrije trappen.

De Boer maakte daarnaast bekend dat Mounir El Hamdaoui mag vertrekken bij Ajax. De aanvaller werd door de Amsterdammers vorig jaar overgenomen van AZ, maar komt nu in de beleidsplannen niet meer voor. "Als er een goede club komt, werken wij mee aan een oplossing," zei de trainer die weet dat verschillende clubs al hun interesse hebben getoond in de diensten van de 26-jarige Rotterdammer.

Ook gemeenten vinden bestuursakkoord onuitvoerbaar

De gemeenten vinden het bestuursakkoord in zijn huidige vorm bij nader inzien toch niet uitvoerbaar. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt in een brandbrief aan de Tweede Kamer en premier Mark Rutte (VVD) dat er opnieuw moet worden onderhandeld. Dat zei VNG-bestuurslid Marco Florijn donderdag op Radio 1.

In het bestuursakkoord dat het rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen vorige maand overeenkwamen, is afgesproken dat lagere overheden extra uitvoeringstaken krijgen. Zo worden de sociale werkvoorziening en de Wajong-regeling een uitvoeringstaak van gemeenten.

Vooral de sociale werkvoorziening is een 'heel groot knelpunt', zei Florijn. "Daar komen we miljoenen en miljoenen tekort." Het kabinet stelt eenmalig 400 miljoen ter beschikking om het huidige systeem van sociale werkplaatsen om te bouwen. "Dat is vrijwel zeker ontoereikend", aldus Florijn. Alleen al deze kabinetsperiode moet er volgens hem 290 miljoen euro bij.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma (VVD) zette vorige maand wel haar handtekening onder het onderhandelaarsakkoord, maar gaf toen al aan extra zekerheden van het kabinet te willen dat gemeenten er financieel niet op achteruitgaan. "Onze achterban van 418 gemeenten vindt van links tot rechts dat het in zijn huidige vorm niet uitvoerbaar is", zei Florijn. "We willen echt meer zekerheden."

Florijn verwacht dat de commissie die bestudeert of de 400 miljoen genoeg is, ook concludeert dat het te weinig is. Hij roept de Tweede Kamer op met meer geld te komen. De Kamer debatteert volgende week woensdag over het akkoord.

Minister van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesPiet Hein Donner (CDA) zei eerder er niets voor te voelen om het conceptakkoord open te breken.

Judi Dench en Ian McKellen in zombiefilm

Ian McKellen, Judi Dench en Gillian Anderson hebben getekend voor The Curse Of The Buxom Strumpet. Dat schrijft de Britse filmsite Screendaily. De zombiefilm speelt zich af in de achttiende eeuw.

The Curse Of The Buxom Strumpet gaat over de inwoners van een klein stadje aan de Britse kust die worden geconfronteerd met een dodelijk virus. De film is gebaseerd op de korte film E'gad, Zombies! uit 2010. Daarin was de 71-jarige McKellen de stem die het verhaal vertelt. Of hij dat ook gaat doen in de speelfilm, is onbekend.

Welke rollen Dench en Anderson hebben in de zombiefilm is ook nog onduidelijk. Dench is bekend als M, de baas van James Bond en Anderson brak in de jaren negentig door als Agent Scully in de tv-serie X-files.


Judi Dench en Ian McKellen in zombiefilm (Foto: Novum)

Amnesty: Rechtensituatie Egypte niet verbeterd

De mensenrechtensituatie in Egypte is na het vertrek van oud-president Hosni Mubarak niet verbeterd. De Egyptische autoriteiten beperken nog steeds de vrijheid van vergadering, martelen gedetineerden en berechten burgers voor militaire tribunalen. Hervormingen zijn hard nodig, zei Amnesty International donderdag.

Egyptenaren 'verdienen het om te zien dat hun opofferingen niet voor niets zijn geweest, dat het onderdrukkingsapparaat tot het verleden behoort en dat de kans op herhaling wordt uitgesloten door wet en praktijk', aldus het Amnesty-rapport.

Deze mensenrechtenschendingen waren een van de redenen dat Egyptenaren eind januari massaal de straat opgingen en in opstand kwamen tegen het regime van Mubarak. Er vielen in die periode zeker 840 doden, concludeerde de mensenrechtenorganisatie, en meer dan 6000 gewonden. Duizenden mensen werden ingerekend en velen van hen werden gemarteld.

Na de val van Mubarak nam de Egyptische Opperste Raad van de Strijdkrachten de leiding over. Dat betekende niet dat er een einde kwam aan het geweld en onrecht tegen burgers, aldus Amnesty.

De organisatie neemt de zaak van Amr al-Beheiry als voorbeeld. Deze man demonstreerde op 26 februari, twee weken na het vertrek van Mubarak, op vreedzame wijze voor het parlementsgebouw in Caïro toen hij en zijn neef werden opgepakt. In detentie werden zij door de militaire politie buiten bewustzijn geslagen en werden elektrische schokken toegediend.

Al-Beheiry werd vrijgelaten, maar niet veel later opnieuw ingerekend, waarschijnlijk omdat andere activisten zijn verwondingen op papier hadden gesteld. Op 1 maart bevond een militair tribunaal hem schuldig aan het aanvallen van een ambtenaar en het negeren van de avondklok. Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf.

Dergelijke praktijken ondermijnen het vertrouwen in de nieuwe heersers, zei Said Haddadi, onderzoeker van Amnesty. "Het ondermijnt de toezeggingen van de huidige regering. Het ondermijnt eveneens de redenen waarom de mensen op 25 januari de straat opgingen om hervormingen te eisen."

Alleen verantwoordingsplicht kan het vertrouwen van de bevolking in de autoriteiten herstellen, aldus Haddadi. "Of de schendingen nu plaatsvonden tijdens de opstand of na Mubarak, degenen die verantwoordelijk zijn voor deze schendingen moeten voor het gerecht worden gebracht. Gerechtigheid moet geschieden om het vertrouwen van het volk in zijn instellingen te laten groeien."

Witte wolfjes geboren in Artis

Voor het eerst in zestien jaar zijn witte wolfjes geboren in Artis. De drie welpjes kwamen op al 2 mei ter wereld, maar de moeder laat ze pas vanaf donderdag af en toe buiten rondscharrelen, laat de Amsterdamse dierentuin weten.

De moeder had in de voorbereiding op de geboorte in het verblijf samen met andere wolven een gangenstelsel gegraven van ruim 15 meter. Daarin hield ze haar welpen tot donderdag goed verborgen.

De wolvensoort komt vooral in het noordoosten van Canada voor. Volwassen dieren worden ongeveer 1,50 meter lang en wegen tussen de 36 en 60 kilo.

De witte wolfjes in Artis zijn overigens nu nog donkergrijs en worden langzaam lichter van kleur. Pas na enkele jaren zijn ze helemaal wit.


Witte wolfjes geboren in Artis

Ecclestone: "Schumacher kan nog winnen"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone vindt het jammer dat zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher na zijn terugkeer in de sport nog niet vooraan om de zeges mee heeft kunnen strijden. Toch denkt de Brit dat de Mercedes-coureur nog wel tot mooie dingen in staat kan zijn.

"Ik ben verbaasd en teleurgesteld. Ik zou hem graag in een Red Bull Racing aan het werk zien omdat we niet weten hoe goed de Mercedes GP is. Vergeleken met zijn teamgenoot Nico Rosberg ziet Schumacher er niet goed uit," zei Ecclestone tegen Blick. De Brit ziet Schumi nog wel graag een keer vlammen in de toekomst. "Michael is een vechter en kan nog steeds winnen. Ik ben de eerste die zal juichen wanneer hij Sebastian Vettel verslaat."

Van Persie: "Spelers delen frustratie fans"

Robin van Persie zegt de frustraties van de Arsenal-supporters te begrijpen. Ondanks de vele kansen die de club dit seizoen heeft gehad, pakt het weer geen prijs.

Arsenal stond in februari in de Carling Cup-finale tegen Birmingham City en was lang in de race voor de landstitel, maar slaagde er opnieuw niet in het karwei af te maken. "Ik kan de reactie van de fans begrijpen, want ik voel mij één van hen en weet dat ze enorm gefrustreerd zijn", zegt Van Persie in The Sun. "De spelers delen die frustratie, maar we geven alles."

Persoonlijk kende de Nederlander een prima seizoen met zeventien competitietreffers, maar de tegenvallende resultaten van zijn ploeg overschaduwden dat, meent hij. "Het was zeker mijn beste seizoen wat betreft het scoren van doelpunten, maar ik heb net als de ploeg veel 'ups and downs' gehad."

"Het absolute hoogtepunt van het seizoen was dat we van FC Barcelona wonnen in Londen. Zij spelen vier of vijf topwedstrijden op een rij en krijgen dan één wedstrijd waarin ze niet goed spelen, maar ook die winnen ze. Dan kun je zeggen dat je een ontzettend sterk team bent. Wij moeten dat bij Arsenal ook bereiken", aldus Van Persie.

Cohen spreekt van kabinet voor de happy few

PvdA-leider Job Cohen noemt het kabinet van premier Mark Rutte het 'kabinet van de happy few'. Volgens Cohen draaien de hardwerkende Nederlanders op voor de rekening van de financiële en economische crisis terwijl de 'allerrijksten alleen maar rijker worden'.

Dit zei hij donderdag tijdens het Verantwoordingsdebat. Officieel gaat dit debat over de jaarverslagen over 2010, maar in de praktijk kruisen de fractievoorzitters de degens met minister-president Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over het beleid van het huidige kabinet.

Cohen prees de aanpak van de crisis van het vorige kabinet, waar zijn partij deel van uitmaakte. Volgens hem was niet te snel bezuinigen en gericht investeren een verstandige en sociaal verantwoorde manier om de grote economische problemen het hoofd te bieden.

Het huidige kabinet legt volgens hem de rekening bij de verkeerde mensen neer. Zo laakt de PvdA-leider het beleid ten aanzien van hoger onderwijs, zorgleerlingen en jonge gehandicapten. De draconische bezuinigingen bij Defensie noemt hij 'onverantwoord', net als de aanpak van de woningmarkt.

Ook vindt Cohen de wijze waarop het kabinet verantwoording aflegt niet in orde. Hij vindt dat onvoldoende duidelijk wordt wat het effect van het kabinetsbeleid is op mensen. "Ik daag het kabinet uit om niet in de eerste plaats een financiële doelstelling maar een menselijke doelstelling te hanteren."

Failliete clubs spelen voetbaltoernooi

Deze zaterdag zal op het voormalige hoofdveld van HFC Haarlem een uniek voetbaltoernooi gehouden gaan worden. Er nemen namelijk alleen maar profteams deel die in het verleden failliet zijn gegaan. Er zal worden gestreden om de Henk Hut Memorial Cup.

Naast het organiserende Haarlem komen ook Wageningen, FC Amsterdam en RCH in actie. Zij zullen met oud-profs zoals Barry van Galen, Piet Keur, Bennie Blikslager, Eus van Vijfeijken en Abe van den Ban de strijd met elkaar aan gaan.

Opnieuw zelfdoding in koepelgevangenis Breda

In de koepelgevangenis in Breda heeft een gevangene zich woensdag van het leven beroofd. Dat heeft een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) donderdag gezegd. Het zou gaan om een 44-jarige man uit Zevenbergen die vorige maand werd opgepakt voor het neersteken van zijn vrouw en zoon.

De zegsman van de DJI kon echter niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer. Er wordt onderzocht hoe het heeft kunnen gebeuren.

In de Boschpoort worden relatief veel zelfmoorden gepleegd. Vorig jaar beroofden vier gevangenen zichzelf er van het leven. Het landelijke gemiddelde is minder dan één zelfmoord per jaar per gevangenis.

Kinect voor mensen die het niet heel breed hebben

Letterlijk dan, want voor het gebruik van de Kinect heb je een kleine 2 bij 2 meter aan ruimte nodig om fatsoenlijk te kunnen gamen. Dus past naast die bank en je tv verder niks meer in je kamer, dan heeft Newbie Gaming wellicht de oplossing voor je: MagniEye.

Veel details zijn er nog niet bekend over deze 3rd party Kinect addon, de specificaties die we kunnen aflezen zijn als volgt:

  • Special magnifier lens brings in Kinect's field of vision
  • Allows the Kinect to be used in much smaller sized rooms
  • Easy installation; no modification to your Kinect needed

Het blijft speculeren wat het nu daadwerkelijk gaat worden. De MagniEye zal volgens de bron op 1 augustus te koop zijn. Voor de mensen die het al niet heel breed hadden, figuurlijk dan, kost het apparaat net geen 30 dollar. We houden je op de hoogte.

VVD wil meer inzicht in voortgang bezuinigingen

De VVD wil dat het kabinet komend jaar meer inzicht geeft in de voortgang van de geplande bezuinigingen voor deze kabinetsperiode. Dat zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok donderdag tijdens het zogeheten Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord staat dat tot 2015 zo'n 18 miljard euro aan bezuinigingen wordt doorgevoerd. Dit jaar gaat het om 2,9 miljard. Blok wil hier volgend jaar een actueel overzicht van. De voortgang per departement moet als het aan hem ligt worden opgenomen in de verantwoordingsstukken.

Om het verhaal compleet te maken moet het kabinet de voornemens ook duidelijk opnemen in de begrotingsstukken op Prinsjesdag. "Compleet met tijdlijnen en plan van aanpak."

Blok ging verder in op de 'ongenadig harde economische storm' van vorig jaar. Hij zei dat Nederland heeft 'geworsteld', maar weer boven is gekomen. Hij gaf daarvoor een compliment aan het vorige kabinet. Toch bevindt Nederland zich nog in 'het oog van orkaan', zei Blok, wijzend op het overheidstekort. "Nederland moet afkomen van structurele tekorten, je ziet in Zuid-Europa waar dat toe leidt." Ook Spanje staat volgens hem 'op de rand'. "Dat onderstreept de noodzaak van de bezuinigingen", aldus Blok.

Blok nam afstand van de opmerkingen van Geert Wilders, die heeft opgeroepen geen geld meer aan Griekenland te geven. De VVD'er noemde dergelijke opmerkingen 'aantoonbaar schadelijk' voor Nederland en 'onverantwoord'.

Wilders stelde dat een grote meerderheid van de bevolking het met hem eens is. "Griekenland heeft de boel belazerd en gelogen in het verleden, en doet ook nu niet wat het heeft beloofd. Het is water naar de zee dragen en geld in een bodemloze put stoppen. Ook veel VVD'ers hebben er genoeg van", zei Wilders. "Vermoedelijk zien we dat geld nooit meer terug. U verkwanselt de belangen van de VVD-kiezer."

Blok zei dat Griekenland niet mag omvallen, verwijzend naar de instorting van de wereldhandel na het faillissement van de bank Lehmann Brothers. "Bangmakerij", zei Wilders. "Geen cent van de belasting, van Henk en Ingrid, meer naar Griekenland. We hebben al 16 miljard in allerlei landen gestopt. Dát is onverantwoord."

McLaren getroffen door aanpak geblazen diffuser

Als het gebruik van de geblazen diffuser in de Formule 1 wordt beperkt dan zal McLaren naar eigen zeggen hard getroffen gaan worden. De Britse renstal haalt veel neerwaartse druk uit het verplaatsen van hete uitlaatgassen. In Spanje zou er door de FIA al een beperking opgelegd worden, maar dit is vooralsnog uitgesteld.

"Het is moeilijk te zeggen hoeveel het teams er last van zullen hebben. De laatste richtlijnen van de FIA houden echter wel in dat we wat aan prestaties zullen inleveren. Dat geldt echter ook voor onze belangrijkste rivalen. Ik weet alleen niet wie er meer last van zal hebben, zij of wij. Voorlopig lijkt het er echter op dat er in Spanje nog niets aan de hand is," zei director of engineering van McLaren, Tim Goss.

De renstal zal komend weekend in Barcelona weer wat nieuwe zaken op de auto's monteren. "Zoals altijd gaat de introductie van nieuwe onderdelen door. We nemen zo’n tien tot twaalf nieuwe onderdelen mee naar Spanje. Sommige zullen direct herkenbaar zijn, andere wat minder. Ons doel is om races en titels te winnen en daarvoor moeten we het gat met Red Bull dichten. Het lukt niet altijd. Zo hebben we in Turkije een nieuwe onderdeel van de auto gehaald, omdat ik er niet genoeg vertrouwen in had. We zullen dit voor Spanje opnieuw evalueren."

Japanse autofabrieken verschuiven werkweek

Japanse autofabrieken gaan in plaats van donderdag en vrijdag op zaterdag en zondag draaien. Dit om problemen met de elektriciteitsvoorziening als gevolg van de problemen bij Japanse kerncentrales te voorkomen.

Ook leveranciers van auto-onderdelen gaan in juli, augustus en september volgens het nieuwe schema werken. In de zomermaanden is het elektriciteitsverbruik in Japan doorgaans het hoogst.

De Japanse overheid heeft grote bedrijven gevraagd het elektriciteitsverbruik met 15 procent te verminderen. Door de aardbeving en tsunami van 11 maart is de kerncentrale Fukushima Daiichi onklaar geraakt. Een tweede centrale, Hamaoka, is uit voorzorg stilgelegd.

Een derde van de elektriciteit in Japan werd met behulp van kernenergie opgewekt. Om het elektriciteitsverbruik te verminderen draaien gebouwen de verlichting lager, sluiten winkels eerder en maken forensen meer gebruik van trappen in plaats van liften en roltrappen. Burgers wordt gevraagd computers en gadgets indien mogelijk uit te zetten en de airconditioning uit te laten. Ook kantoorpersoneel mag zich luchtiger kleden.

Ferrer schaamt zich niet voor nederlaag

Vitesse-trainer Albert Ferrer schaamt zich niet voor de 3-2 nederlaag gisteren van zijn team tegen SML. Met een mix van beloften en spelers uit de hoofdselectie gingen de Arnhemmers gisteren onderuit bij de derdeklasser.

"We hebben verloren, maar ik ben wel tevreden over de instelling van de spelers," zei Ferrer tegen Omroep Gelderland. "Het is niet gênant. Normaal gesproken hadden we, met de kansen die we kregen, zes of zeven keer gescoord."

De Spanjaard kan nog steeds niet zeggen of hij volgend jaar nog wel coach blijft in Arnhem. "Ik weet nog niks. Ik heb nog niet met de clubleiding gesproken." Het lijkt in ieder geval niet aannemelijk, want clubeigenaar Merab Jordania wil veel geld in Vitesse steken en een nieuwe trainer zou in dat plaatje passen.

Minister Schultz staat superlange vrachtwagens toe

Vooruitlopend op Europese regelgeving mogen in Nederland alvast extra lange en zware vrachtwagens de weg op. De megavrachtwagens zijn in Europees verband nog niet toegestaan, maar een proef in Nederland is goed verlopen en minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil niet langer wachten op de Europese Unie.

De vrachtwagens kunnen 60 procent meer lading vervoeren en zorgen daardoor voor minder vrachtwagens op de weg en voor minder schade aan het milieu. Afgelopen jaar reden er tijdens een proef al vierhonderd megatrucks, die samen goed waren voor een besparing van 20 miljoen gereden kilometers.

De minister geeft de transportsector nu groen licht voor het gebruik van de vrachtwagens zonder dat het nog een proef betreft. Daardoor wordt het voor de sector interessanter om in de voertuigen te investeren.

De lange en zware vrachtwagens, of LZV's, zijn maximaal 25,25 meter in plaats van de gebruikelijke 18,75 meter. Ze wegen tot 10 ton meer dan de maximaal 50 ton wegende gewone trucks. Chauffeurs moeten een extra examen doen.

In Zweden en Finland rijden de trucks al en in Duitsland, Denemarken en Noorwegen lopen ook proeven. Schultz hoopt dat de vrachtwagens snel in heel Europa worden toegestaan. "Het is onbegrijpelijk dat de Europese Unie wel ambities toont om wat te doen aan efficiënt transport, maar deze kans laat liggen", zegt ze in een verklaring.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 9 mei 2011 tot en met 15 mei 2011. Alle cijfers tonen aan dat Japanners het even rustig aan doen. De Wii heeft een dieptepunt behaald sinds zijn release en ook de 3DS daalt verder. De grote vraag is hoeveel weken het nog duurt voor de PSPgo en de DSL uit de lijst zijn verdwenen.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 20.722
2 PS3
Suzumiya Haruhi no Tsuisou 18.831
3 3DS
Steel Diver 17.408
4 PSP
Suzumiya Haruhi no Tsuisou 14.953
5 PSP
Patapon 3 12.959
6 PSP
Pro Baseball Spirits 2011 10.166
7 PSP
Planetarian: Chiisana Hoshi no Yume 9.222
8 PSP
Final Promise Story 6.915
9 PS3
Pro Baseball Spirits 2011 6.586
10 PSP
Dai-2-Ji Super Robot Wars Z: Hakai-hen 6.290
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
34.655 -20.227
2 3DS
18.324 -10.825
3 PS3
13.789 -7.094
4 Wii
6.336 -5.184
5 DSi XL
5.358 -5.161
6 DSi
5.292 -3.416
7 Xbox 360
2.763 -656
8 PS2
1.319 -377
9 DSL
208 -81
9 PSPgo
171 -87
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 60.505 34.826
DS 20.722 10.858
3DS 17.408 18.324
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 85.922 49.934
Microsoft - 2.763
Nintendo 38.130 35.518
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 904.158 17.393.946
Wii 272.725 11.552.360
PS3 504.979 6.592.469
DSiXL 218.930 2.166.513
DSi 186.921 5.730.645
DS Lite
18.056 18.091.977
Xbox 360
47.774 1.468.271
PS2
32.158 21.728.250
PSPgo 15.007 175.431
3DS 996.019 996.019
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

 

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 919.165 17.569.377
DS 423.907 32.574.606
3DS 996.019 996.019
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

'GP India verplaatst naar 4 december'

De Formule 1-bazen overwegen om de eerste Grand Prix van India dit seizoen op 4 december te gaan houden. De race staat voor 30 oktober op de kalender, maar om ruimte te scheppen voor de mogelijke terugkeer van de Grand Prix van Bahrein wordt nu overwogen om de wedstrijd in New Delhi te verplaatsen.

Bahrein wil dolgraag dit jaar nog een Formule 1-race organiseren om te bewijzen dat het land wel veilig is. Dat was niet het geval in maart toen de onrust zodanig was dat het doorgaan van races onverantwoord was. Ondertussen zou langzaam maar zeker de rust in het koninkrijk weer terugkeren en dat is precies op tijd voor 3 juni, de datum waarop autosportfederatie FIA beslist of de Grand Prix nog dit jaar gehouden wordt of definitief zal vervallen.

Daarom wordt bekeken hoe de race in te passen op de kalender. Vooralsnog zou 30 oktober de beste datum voor de race in Bahrein zijn, waarna de coureurs op 13 november neerstrijken in het naburige Abu Dhabi. Daar worden 15 tot en met 17 november ook rookietests gehouden. Daarna reist het circus door naar Brazilië voor de race van 27 november. Het slot zou dan op 4 december in India moeten komen te liggen.

Of deze plannen ook echt doorgaan hangt in eerste instantie af van de Indiase officials. Zij moeten instemmen met de verplaatsing wil de datum van 30 oktober überhaupt mogelijk worden voor Bahrein. Daarna is het wachten op het FIA-besluit van 3 juni.

Dubbele aanslag op politie Kirkuk

Bij een dubbele bomaanslag op de politie in de noordelijke Iraakse stad Kirkuk zijn donderdag minstens zeventien mensen om het leven gekomen, meldt de politie.

De eerste bomexplosie leek bedoeld om politieagenten uit hun beveiligde kazerne te lokken. Nadat agenten waren toegesneld om de explosie te onderzoeken, ontplofte een tweede bom.

De meeste doden waren politieagenten. Bij de explosies raakten ook 53 mensen gewond. Het hoofdbureau van de politie in Kirkuk werd zwaarbeschadigd. Kirkuk ligt 290 kilometer ten noorden van Bagdad en is omgeven door olievelden. Er heersen al jaren etnische spanningen tussen Koerden, Arabieren en Turkmenen.

Chinese popcorn

In Nederland is de popcorn op verschillende manieren te koop. Je kan een zakje popcornmaïs kopen en dit opwarmen in een pan of een speciale popcornmachine. Daarnaast zijn er verschillende varianten te koop voor in de magnetron. Als laatste is er ook nog kant-en-klare popcorn te koop. In China gaat dat echter net even anders. Ze hebben daar wel popcornmaïs, maar de manier van bereiden zie ik niet zo snel overvliegen naar Nederland.

Stephen Fry in The Hobbit

Stephen Fry heeft een rol in The Hobbit. De Britse acteur en schrijver vertolkt de rol van The Master of Laketown, schrijft regisseur Peter Jackson op Facebook.

The Master is de burgemeester van de stad en staat bekend als een hebzuchtige, maar intelligente man. De Nieuw-Zeelandse regisseur is blij met de 53-jarige Fry. "Hij is een fantastische acteur en zal een onvergetelijke burgemeester voor ons creëren."

Jackson laat verder weten de Australische acteur Conan Stevens te hebben gecast in The Hobbit. De acteur van 2 meter 16 speelt een ork genaamd Azog. The Hobbit is een proloog van The Lord of the Rings-trilogie, ook geregisseerd door Jackson.

De filmmaker neemt sinds eind maart in Nieuw-Zeeland The Hobbit op. De opnamen zijn een paar keer uitgesteld, omdat Jackson kampte met gezondheidsproblemen en er waren financiële tegenvallers. Het boek van J.R.R. Tolkien wordt in twee delen verfilmd. The Hobbit: Part 1 moet volgend jaar december in de bioscopen draaien en het tweede deel staat gepland voor december 2013.


Stephen Fry wordt burgemeester in The Hobbit (Foto: Novum)

Alonso tot 2016 bij Ferrari

Fernando Alonso zal in ieder geval nog tot en met 2016 uit gaan komen voor het Formule 1-team van Ferrari. Het huidige contract van de Spanjaard bij het Italiaanse team liep nog door tot eind volgend jaar, maar is nu dus met vier jaar verlengd. Vorig jaar eindigde Alonso in zijn eerste jaar voor Ferrari als tweede in het kampioenschap.

"Het is fantastisch dat we het contract met een coureur die zelfs onder de meest lastige omstandigheden een winnaarsmentaliteit toont hebben kunnen verlengen," zei Ferrari-baas Luca di Montezemolo. "Fernando heeft alle kwaliteiten in huis om zowel op technisch als op persoonlijk gebied een leidende rol in de geschiedenis van Ferrari te kunnen vervullen en ik hoop dat hij deze snel verder opvult met zeges."

Alonso: "Ik ben blij dat we tot een akkoord zijn gekomen. Ik voelde mij meteen op mijn gemak bij Ferrari en het voelt nu als een tweede familie voor mij. Ik heb het volste vertrouwen in de mannen en vrouwen die in Maranello werken en degenen die hen aansturen. Daarom is het logisch dat ik mijn contract verleng bij een team waar ik zonder twijfel mijn Formule 1-carrière bij af zal gaan sluiten," zei de Spanjaard die in 2005 en 2006 voor Renault al eens wereldkampioen werd.

[Upd] Du Chatinier weg bij Utrecht

FC Utrecht-trainer Ton du Chatinier krijgt voor het weekeinde uitsluitsel over zijn toekomst. De positie van de coach in de Domstad staat onder druk.

Een dezer dagen evalueert de club de prestaties van Du Chatinier, meldt De Telegraaf. Naar verwachting wordt hij ontslagen voor de teleurstellende prestaties van dit seizoen. FC Utrecht neemt geen deel aan de play-offs om Europees voetbal, omdat het niet bij de eerste acht in de competitie eindigde.

Technisch directeur Foeke Booy erkent dat een ontslag van Du Chatinier tot de mogelijkheden behoort. "Het kan alle kanten uitgaan", zegt Booy. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren uitte al meermaals kritiek op de tegenvallende prestaties van de club.

De positie van assistent-trainer Jan Wouters staat niet ter discussie. Erwin Koeman, Marco van Basten en Johan Neeskens worden genoemd als nieuwe hoofdcoaches in Utrecht.

Update 10:40 uur

Zojuist is bekendgemaakt dat FC Utrecht en Ton du Chatinier uit elkaar gaan. Du Chatinier, die nog een contract had tot medio 2012, heeft teleurgesteld op het nieuws gereageerd en heeft aangegeven per direct zijn activiteiten bij de club te staken.

Seks onder de douche in The Sims 3: Generations

Er is een nieuwe trailer voor The Sims 3: Generations waar een aantal ontwikkelaars ons meenemen door de verschillende fases in het leven. Je zal je personage zien opgroeien van kind dat in boomhutten speelt naar iemand die later seks onder de douche heeft met zijn of haar partner.

The Sims 3: Generations komt 3 juni uit in Nederland voor de PC en Mac en zal de vierde uitbreiding zijn voor The Sims 3. In Nederland zal de game De Sims 3: Levensweg heten. Bekijk de nieuwe trailer hieronder.

Inholland wil diploma's ongeldig verklaren

Hogeschool Inholland wil 63 diploma's ongeldig laten verklaren. Het gaat om diploma's die zijn uitgereikt in de periode 2007-2009 en die volgens de Inspectie van het Onderwijs niet voldoen aan de wettelijke kwaliteitsnormen.

Voorzitter Doekle Terpstra heeft donderdag een bericht in de krant Spits hierover bevestigd.

Volgens hem krijgen de gedupeerde studenten geen schadevergoeding. Wel mogen ze gratis aanvullende lessen volgen en opnieuw examen doen.

Inholland wil diploma's ongeldig verklaren
Inholland wil diploma's ongeldig verklaren (Foto: ANP)

Ov grote steden vanaf 7 juni etmaal plat

De stakingsdagen van de openbaarvervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn bekend. Het GVB in Amsterdam rijdt op dinsdag 7 juni niet. Een dag later staken de medewerkers van HTM in Den Haag en de medewerkers van het Rotterdamse RET leggen op 9 juni het werk neer. Dat heeft een woordvoerder van Abvakabo FNV donderdag gezegd.

De drie bedrijven lieten eerder deze maand weten opnieuw actie te voeren en het openbaar vervoer dit keer voor 24 uur lang plat te leggen. De bedrijven zijn het niet eens met de plannen van het kabinet om het openbaar vervoer verplicht aan te besteden en 120 miljoen euro te bezuinigen. Die maatregelen leiden volgens de bedrijven tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer. Ook worden gedwongen ontslagen verwacht.

GVB, RET en HTM voerden al drie keer eerder actie. In februari en april buiten de spits om en begin deze maand in de ochtendspits.

FNV-bestuurder Eric Vermeulen verwacht begrip van de reizigers. "Ze zijn niet blij met de acties, maar als we uitleggen waarom we het doen, is er begrip. Het gaat immers om de banen van de medewerkers, maar de acties zijn ook in het belang van de reizigers."

Volgens het GVB verdwijnen in Amsterdam als de plannen van het kabinet doorgaan minstens 30 van de 44 buslijnen, 6 van de 10 tramlijnen en 1 van de 4 metrolijnen. Ook verliezen tussen de 1400 en 1500 medewerkers hun baan.

HTM en RET zijn nog aan het inventariseren wat de gevolgen van de kabinetsplannen voor Den Haag en Rotterdam zijn, maar volgens FNV is het al wel duidelijk dat daar ook honderden banen verdwijnen.

Vinger-baas in Asura's Wrath is makkelijk

Een paar weken geleden is er een nieuwe trailer verschenen van Asura's Wrath. In deze trailer zagen we een vijand die groter was dan onze planeet en die vanuit de ruimte de held van het spel aanviel met een vinger. Game-director Seiji Shimoda heeft nu aangegeven dat deze baas één van de makkelijkere bazen is.

Volgens Shimoda zullen andere baasgevechten nog grootser zijn maar hij bedoelt dan niet dat er nog grotere bazen zijn. Andere bazen kunnen gewoon sneller zijn of betere vechters dan de speler. Daarnaast zijn bazen in het spel ook bedoeld voor het verhaal en niet als verplicht iets aan het einde van een level.

Het hoofdpersonage zal tijdens het spelen ook veranderingen ondergaan, zo zal je beginnen met twee armen maar dit kunnen er later een stuk of zes worden. Daarnaast zullen andere, nog onbekende veranderingen ook mogelijk zijn.

Asura's Wrath draait om Asura, een voormalige god die verraden is door zijn mede-goden. Gestript van al zijn krachten heeft hij een manier tot wraak gevonden en gaat de strijd met de goden aan. Bekijk de trailer met de vinger-baas hieronder. Asura's Wrath staat gepland voor een release in 2012 voor PS3 en Xbox 360.

Von Trier heeft spijt van nazi-uitspraken

De Deense regisseur Lars von Trier heeft spijt van zijn uitspraken dat hij begrip heeft voor Adolf Hitler en dat hij zichzelf een nazi vindt. Hij heeft woensdagavond zijn excuses aangeboden, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

"Als ik iemand heb gekwetst met mijn uitspraken, spijt mij dat oprecht", zei Von Trier over zijn uitlatingen woensdagochtend op het filmfestival in Cannes. De regisseur, die bekendstaat om zijn gitzwarte humor, is zich ervan bewust dat hij dit keer te ver is gegaan. "Ik ben niet antisemitisch of racistisch en ik ben ook geen nazi."

Von Trier deed zijn uitspraken op een persconferentie ter promotie van zijn nieuwe film Melancholia. Hij zei begrip en sympathie te voelen voor Hitler en dat hij dankzij de Deens-joodse regisseusse Susanne Bier ontdekte dat hij een nazi is. "Daar was ik wel blij mee."


Von Trier heeft spijt (Foto: Novum)

Maradona bekritiseert opvolger Batista

Diego Maradona heeft hard uitgehaald naar zijn opvolger bij het Argentijnse elftal Sergio Batista. De voormalig bondscoach liet op de Argentijnse televisie weten niet te begrijpen dat Batista Carlos Tévez heeft gepasseerd voor de Copa America. "Hij moest dronken of stoned zijn om Tévez niet op te roepen", scandeerde Maradona.

Batista vond het niet nodig om de spits van Manchester City op te roepen voor het toernooi dat Argentinië in juli organiseert. De bondscoach heeft al de beschikking over Lionel Messi en Gonzalo Higuain. "Iedereen heeft zijn eigen stijl, maar ik zou nooit met Messi in de spits spelen", benadrukte Maradona, die deze week een contract tekende als trainer van Al Wasl uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De wereldvoetballer van 1986 haalde met Argentinië op het afgelopen WK de kwartfinale, waarin Duitsland met 4-0 veel te sterk was. Maradona is blijkbaar niet te spreken over het beleid van Batista. "Het is een zooitje bij het Argentijnse team en niemand uit kritiek. We hebben duizend stappen achteruit gezet. Ik schaam mij daarvoor, omdat we werden gerespecteerd als nationaal team. Dat wordt nu allemaal weggegooid."

Angry Birds behaalt nieuwe mijlpaal

Sinds Angry Birds in december 2009 verkrijgbaar is op de iPhone is de game een groot succes. De game is nu verkrijgbaar op bijna elk denkbaar platform. Wellicht niet gek dat de game op dit moment de mijlpaal van 200 miljoen gedownloade exemplaren heeft bereikt.

De 200 miljoen exemplaren hebben niet allemaal direct geld opgebracht aangezien op verschillende platformen de game gratis is te downloaden. Hier zitten dan wel weer advertenties aan vast. Naast de games doet ook de merchandise het goed. Er zijn T-shirts en knuffels met de schattige vogeltjes en varkentjes te verkijgen. Hiervan zijn op dit moment al meer dan 3 miljoen exemplaren van verkocht.

Afgelopen maand is Angry Birds Rio verschenen in samenwerking met de film Rio. Hiervoor zullen in de komende maanden nog nieuwe levels beschikbaar komen.

Angry Birds

'Gegevens WhatsApp gemakkelijk af te tappen'

Het is vrij eenvoudig om gegevens van gebruikers van het populaire sms-alternatief WhatsApp af te tappen. Met bepaalde programma's zijn telefoonnummers en de inhoud van de berichten gemakkelijk te achterhalen, meldt technologienieuwssite Webwereld donderdag.

WhatsApp is een veelgebruikt programma waarmee op mobiele telefoons gratis kan worden gechat met andere mobiele telefoongebruikers. Het programma werkt op smartphones van verschillende merken, zoals de iPhone en de BlackBerry, maar ook op Android- en Nokia-telefoons. Volgens Webwereld verstuurt de app namen van gebruikers, telefoonnummers en zelfs hele chatberichten onversleuteld de hele wereld over.

Een lezer kwam daar achter toen hij wilde uitzoeken wat KPN met de techniek Deep Packet Inspection (DPI) van zijn WhatsApp-gebruik kan zien. Vorige week werd bekend dat KPN en Vodafone die techniek gebruiken. Naar eigen zeggen doen ze dat alleen om te kijken of klanten gebruikmaken van applicaties waarmee gratis kan worden gebeld of ge-sms't, maar met de techniek is het ook mogelijk om de inhoud van e-mails en ander datagebruik te bekijken.

Volgens Webwereld kunnen de gegevens alleen worden achterhaald als een aanvaller op hetzelfde draadloze netwerk als de gebruiker van WhatsApp zit. Het netwerk moet bovendien onbeveiligd zijn. In een vertrouwde omgeving is de kans dat iemand afgetapt wordt erg klein.

WhatsApp laat in een reactie aan Webwereld weten het probleem te gaan onderzoeken, maar 'sterk te geloven in privacy en vrijheid van haar gebruikers'.

Bin Laden was blij met opstanden Midden-Oosten

Osama bin Laden was blij met de protestbewegingen in het Midden-Oosten en hoopte dat 'de winden van verandering' over de gehele moslimwereld zouden waaien. Dat blijkt uit een audioboodschap die de leider van het terreurnetwerk Al Qaida kort voor zijn dood heeft opgenomen en die woensdag via jihadistische websites is verspreid.

In de twaalf minuten durende boodschap beschuldigde Bin Laden heersers ervan zichzelf tot afgoden te hebben gemaakt en de media te hebben gemanipuleerd om aan de macht te blijven. Hij riep zijn volgelingen op hun kansen te grijpen nu corrupte regimes ineen beginnen te storten. "Dus waar wachten jullie op? Red jezelf en je kinderen, want de gelegenheid is er."

Bin Laden werd op 2 mei bij een Amerikaanse commandoactie in zijn schuilplaats in Pakistan gedood. Amerikaanse veiligheidsdiensten wisten dat deze boodschap in de pijpleiding zat, maar het is niet bekend of de Al Qaidaleider voor zijn dood nog meer opgenomen boodschappen heeft vrijgegeven of dat dit zijn laatste was.


Bin Laden was blij met opstanden Midden-Oosten (Foto: Novum)

Wellink wil Trichet als opvolger Strauss-Kahn

Jean-Claude Trichet zou volgens Nout Wellink wel een goede opvolger zijn voor de in opspraak geraakte IMF-topman Dominique Strauss-Kahn.

De president van De Nederlandsche Bank zei dat woensdagavond in het EO-programma Knevel en Van den Brink.

Trichet is nu nog president van de Europese Centrale Bank, maar hij vertrekt binnenkort omdat zijn termijn erop zit. Het is een man met veel ervaring, stelde Wellink. "Zijn naam als mogelijke opvolger kwam tijdens het programma bij me op."

Strauss-Kahn werd afgelopen weekeinde in de Verenigde Staten gearresteerd. Hij zou hebben geprobeerd een kamermeisje te verkrachten in het hotel waar hij verbleef.

Auassar mag weg maar wil vechten voor kans

Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord ziet geen toekomst in Adil Auassar. De middenvelder kent een zeer slecht debuutjaar in Rotterdam en mag vertrekken uit De Kuip.

"Ik heb verteld dat het beter is dat hij vertrekt", zegt Van Geel in het Algemeen Dagblad. "Natuurlijk heeft hij nog een contract, maar er is weinig perspectief voor Adil in de Kuip."

Auassar legt zich echter niet neer bij een transfer. "Het was inderdaad een rampzalig seizoen", erkent de 24-jarige speler, die tot slechts drie invalbeurten kwam. "Dat geldt zowel voor de club als voor mijn eigen inbreng. Ik heb begrepen dat ik mag vertrekken. Maar zo sta ik er vooralsnog niet in."

"Ik wil vechten voor mijn kans. Kijk naar Diego Biseswar, die eerder ook weg mocht. Hij gaf na de winterstop veel belangrijke assists. Ik geef niet op", aldus Auassar. "Ik heb nog altijd vertrouwen in mijn kwaliteiten. Natuurlijk is deze club in niets te vergelijken met mijn vorige werkgevers, FC Dordrecht en VVV. Maar ik heb echt het idee dat ik volgend seizoen kan knokken voor mijn plek."

Oudere PlayStations hebben moeite met L.A. Noire

Bezitters van oudere 'phat-PlayStations' kunnen wellicht problemen verwachten met L.A. Noire. Gebruikers vertellen dat de oudere generatie PS3's last kunnen hebben van freezes, crashes en het wegvallen van de PS3.

Dit wordt meestal vooraf gegaan door drie korte bliepjes van de PlayStation. Het probleem zit hem in de omvang van de game die zorgt voor oververhitting. Gebruikers denken dat het probleem ligt bij de nieuwe firmware-update. Sony heeft nog niet gereageerd op de beschuldgingen. Volgens kenners ligt het probleem echter niet bij de firmware. Sommige oudere PlayStations hadden al problemen met nieuwere games vóór de firmware-update, zoals Uncharted 2. 

Wellink: Wilders is onzinpratende valse profeet

De oproep van PVV-leider Geert Wilders om geen geld meer te geven aan Griekenland is onzin. Dat zei president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink woensdagvond in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink.

Volgens Wellink is Wilders op economisch terrein een valse profeet. "Het is gevaarlijk om te zeggen dat we Griekenland moeten laten vallen", zei Wellink. "Europa is een werelddeel waar alle economieën, financiële instellingen en markten met elkaar zijn vervlochten."

De Grieken helpen uit de problemen te komen is volgens Wellink dan ook een 'veredeld eigenbelang'. "We doen het niet voor de Grieken, maar voor onszelf."

Wellink zei dat je misschien niet voldoende van je eigen burgers houdt wanneer je oproept geen geld meer over te maken aan Griekenland. Volgens hem wordt de rekening voor de samenleving namelijk heel hoog als Griekenland de schulden gaat herstructureren. "Dan verliest de Nederlandsche Bank 4 miljard euro. En dat is maar een klein deel van het totale verlies dat Nederland en de Europese samenleving dan lijden."

Wilders noemt de opmerkingen van Wellink 'naïef, pure bangmakerij en DNB-president onwaardig'. "Ik een valse profeet? De waarheid en werkelijkheid is dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen voldoet, we er miljarden in blijven pompen en dat ze de boel hebben belazerd. Dat zijn harde feiten en de waarheid en is dus niets profetisch aan."

Volgens Wilders ziet Nederland het geld zo dus nooit terug en moet er geen geld meer in het land worden gepompt. "Griekenland uit de euro geeft ze de kans te devalueren en eigen rente te bepalen en failliet juist te voorkomen."


Wellink: Wilders is onzinpratende valse profeet (Foto: Novum)

Verkeersinfarct op wegen bij Rotterdam

Op de wegen rond Rotterdam is het donderdagochtend erg druk door een ongeluk op de A20 richting Hoek van Holland en problemen bij de Maastunnel. De ANWB spreekt zelfs van een 'infarct'. Door het ongeluk was slechts een rijstrook beschikbaar, maar de weg werd rond 08.30 uur vrijgegeven, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Door het ongeluk raakte de weg besmeurd met koelvloeistof. Er ontstond een file van 11 kilometer van het knooppunt Terbregseplein tot aan het Kethelplein. Ook op aansluitende wegen staat het vast.

Automobilisten ten zuiden van Rotterdam krijgen het advies om te rijden via de Van Brienenoordbrug. Hoelang de omleiding nog nodig is, is nog niet bekend.

Zelfmoord gevangene Guantanamo

In de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten in Guantanamo Bay op Cuba is een Afghaanse gedetineerde overleden. Volgens het Amerikaanse leger heeft hij vermoedelijk zelfmoord gepleegd. Bewakers troffen de man woensdag bij hun ochtendronde levenloos aan en slaagden er niet meer in hem te reanimeren.

Het gaat om een gevangene die Inayatullah genoemd wordt. Hij zat sinds september 2007 vast in Guantanamo. Hij is de achtste gedetineerde die in Guantanamo is overleden sinds de gevangenis in januari 2002 in gebruik werd genomen en de zesde die zelfmoord zou hebben gepleegd.

In Guantanamo worden nu nog ongeveer 170 mannen vastgehouden, de meesten vanwege banden met Al Qaida of de Taliban.

[NBA] James helpt Heat naast Bulls

Aan de hand van LeBron James heeft Miami Heat de stand gelijkgetrokken in de finale van de Eastern Conference: 1-1. In Chicago werden de Bulls met 85-75 verslagen. De winnaar van de best-of-seven plaatst zich voor de eindstrijd van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.

"We doen er alles voor", verzekerde James die goed was voor 29 punten. De superster had deze week last van een verkoudheid, maar dat had weinig invloed op zijn spel. "Hoor je het aan mijn stem? Ik heb alles gegeven vanavond en ben blij dat ik wat tijd heb om te herstellen." In de laatste vijf minuten stelde James met negen punten de zege veilig.

De Bulls waren in de eerste wedstrijd nog met ruime cijfers te sterk voor Heat (103-82). Miami heeft de regie overgenomen in de tweestrijd. Die ploeg heeft nu het thuisvoordeel.

James helpt Heat naast Bulls
James helpt Heat naast Bulls (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over klootjesvolk dat van voetbal houdt.

Ajax-supporters hebben zondag bij het kampioensfeest op het Mueseumplein in Amsterdam grote schade aangericht aan het Stedelijk Museum. Hoewel de bouwplaats was afgeschermd met hekken, klom toch een aantal fans op het dak. Volgens AT5 werden 25 ramen ingeslagen, hoogwerkers vernield en stukken dakbedekking losgetrokken. Het herstel zou nog weken duren. Daarnaast werd de ingang van de Albert Heijnvestiging op het plein vernield en werden in de buurt op grote schaal portieken ondergeplast en ondergekotst. De vraag kan niet uitblijven:

Stichting faalt bij terugkeer ex-asielzoekers

Een stichting die ex-asielzoekers moest helpen bij de terugkeer naar hun land van herkomst krijgt geen subsidie meer. Volgens minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) heeft de stichting maar weinig resultaten geboekt en gaat de geldkraan daarom dicht.

Via Stichting Duurzame Terugkeer konden ex-asielzoekers hulp in hun land van herkomst krijgen bij bijvoorbeeld het opzetten van een eigen bedrijf of bemiddeling bij werk. Het was de bedoeling ze zo een nieuwe start en een goede toekomst in hun eigen land te bieden.

De stichting blijkt na een jaar nauwelijks iets te hebben bereikt, zo schrijven Leers en Knapen aan de Tweede Kamer. "Er zijn niet of nauwelijks extra ex-asielzoekers naar hun land teruggekeerd. De activiteiten van de stichting leveren dus geen extra resultaat op." Bovendien had de stichting organisatorische problemen.

De stichting, die inmiddels is opgeheven, bestond uit negen organisaties waaronder Vluchtelingenwerk Nederland, de Internationale Organisatie voor Migratie en Stichting Modiale Samenleving. In februari vorig jaar startte de stichting met een proef van twee jaar en kreeg 4,5 miljoen euro subsidie.

Leers en Knapen willen ex-asielzoekers blijven steunen bij het opbouwen van een nieuwe start in hun eigen land, omdat dat hun vertrek uit Nederland kan stimuleren. Ook is het volgens de bewindslieden een stuk goedkoper dan langdurige opvang in Nederland. Ze willen de organisaties uit de stichting daarbij betrekken.

The Flintstones terug op het witte doek

Hanna Barbera's The Flintstones was een paar jaar geleden een groot succes. De show, waarin holwoners en dinosaurussen allerlei vroege versies van onze moderne apparaten uitproberen, werd veel bekeken.

Afgezien van de live-action films The Flintstones en The Flintstones in Viva Rock Vegas was het een tijdje stil rond de serie, maar nu heeft Fox aangekondigd dat Seth McFarlane, bedenker van Family Guy die nu de rechten in handen heeft, de show zal gaan rebooten als tv-serie en film. McFarlane wilde dit al heel lang, maar werd tegengewerkt. 

The Flintstones zullen in 2013 als reboot te bewonderen zijn.

The Flintstones
The Flintstones

'Alarm over slechte staat melkgebitten'

Het is slecht gesteld met de gebitten van kinderen. Tandartsen, gebitsorganisaties en specialisten in ziekenhuizen slaan alarm. Ze zien in het hele land lange wachtrijen bij jonge kinderen, bij wie ze soms het complete melkgebit moeten trekken of renoveren, schrijft het AD donderdag.

Concrete cijfers over de staat van de melkgebitten ontbreken nog. TNO is bezig met een onderzoek. "Of het echt veel slechter gaat dan een paar jaar geleden moet nog blijken", zegt hoogleraar tandheelkunde van het UMC St. Radboud in Nijmegen Gert-Jan Truin. "Maar ik hoor ook zorgelijke geluiden uit het beroepsveld."

Gebitsorganisaties Ivoren Kuis, NVvK en Acta maken zich zorgen. De gebitsrot bij jonge kinderen komt onder meer door slecht poetsen, niet napoetsen door ouders, de hele dag snoepen en doordat kinderen een zuigflesje mee naar bed krijgen. De exacte oorzaak van de veronderstelde toename is onduidelijk.

Kaakchirurgen en tandartsen vinden dat verzekeraars en gezondheidsdiensten actie moeten ondernemen. Ze pleiten voor campagnes om te wijzen op de gevaren van tandbederf bij kinderen. Zo kunnen kinderen totdat ze gaan wisselen tandeloos blijven en kan het ook het volwassen gebit aantasten.

Al-Qaeda geeft postume opname Bin Laden vrij

Al-Qaeda heeft een postume audioboodschap van Osama bin Laden vrijgegeven, meldde de Amerikaanse waarnemingsgroep SITE woensdag.

In de boodschap spreekt Bin Laden over de golf van protesten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "De zon van de revolutie is opgekomen vanuit de Maghreb. Het licht van de revolutie kwam uit Tunesië. Het heeft de natie rust gegeven en heeft de gezichten van de mensen blij gemaakt", aldus Bin Laden. In Tunesië heeft de bevolking in januari de president verjaagd. Daarna volgden Egyptenaren het voorbeeld en kwamen ook Libiërs in opstand.

De toespraak van 12 minuten en 37 seconden was woensdag geplaatst op jihadforums. De leiding van al-Qaeda had op 3 mei al aangekondigd dat het de opname snel zou vrijgeven. Dat was daags nadat Amerikaanse commando's hem doodschoten in zijn huis in Pakistan.

Pinpas over grens makkelijke prooi skimmers

Door een beveiligingslek kunnen skimmers in het buitenland de pincode lezen die bij een pinpas of creditcard hoort. Het lek werd eind maart ontdekt en in Nederland direct gedicht, maar over de grens ontbreekt de nieuwe extra beveiliging, schrijft De Telegraaf donderdag.

Skimmers kunnen door de truc alleen de pincode bemachtigen, maar de bankgegevens zelf zijn niet direct in gevaar, laat creditcardorganisatie MasterCard weten. "Je kunt alleen bij de pincode, maar zonder betaalkaart begin je niets."

Nederland is juist vanwege de fraudegevoeligheid bezig over te stappen van de oude magneetstrip in de pinpas op de nieuwe EMV-chip. Juist deze chip werd in maart gekraakt op de pinpassen en kaarten van Visa en MasterCard. Een aangepast pinapparaat haalde alle codes van een kaart.

De Consumentenbond reageert in de krant geschokt. "Dit kan niet. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun nieuwe betaalkaart betrouwbaar is", zegt een woordvoerder. Gedupeerden die geld kwijtraken door skimmers, krijgen de schade wel vergoed.

Vliegtuigcrash Argentinië kost 22 levens

Bij een vliegtuigcrash in Argentinië zijn alle 22 inzittenden omgekomen. Dat heeft arts Ismael Ali van het ziekenhuis in de stad Los Henucos woensdag bekendgemaakt op de Argentijnse televisie.

Het toestel van de regionale maatschappij SOL is neergekomen in de zuidelijke provincie Patagonië. Toegesnelde hulpverleners vonden slechts brandende resten.

De tweemotorige Saab 340 turboprop was met negentien passagiers en een stewardess onderweg van de stad Neuquén naar Comodoro Rivadavia aan de Atlantische kust. De twee piloten van het toestel hadden een noodsignaal uitgestuurd, kort voordat het neerstortte.

Media noemen ijsafzetting als een mogelijke oorzaak van de crash.

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Dubbelslag Horner in Tour of California

Chris Horner heeft woensdag de vierde etappe van de Ronde van Californië gewonnen. De Amerikaan van Radioshack kwam alleen boven op Sierra Road. Op 1.15 minuten kwam Andy Schleck (Leopard-Trek) als tweede over de streep. De Luxemburger won de eindsprint van Rory Sutherland (United Healthcare) en Horners ploegmaat Levi Leipheimer. Laurens ten Dam werd achtste.

Horner neemt door zijn dagzege ook de leiding in het algemeen klassement over van Greg Henderson (Team Sky). Daarin heeft hij 1.15 minuten voorsprong op Leipheimer. Ten Dam bezet op twee minuten de tiende plaats in het klassement.

Rabobank liet zich goed van voren zien in de vierde etappe. Bij de eerste succesvolle vlucht van een groep van tien man, zat Lars Boom mee. Nadat die kopgroep terug was gepakt op de klim naar Mount Hamilton Backside trok Ryder Hesjedal (Garmin-Cervélo) ten strijde en nu sprong Paul Martens mee.

Het tweetal kreeg een voorsprong van vijftig seconden. Toen Martens in de lange afdaling naar de voet van de slotklim naar Sierra Road een bocht miste, wachtte Hesjedal nog op de Duitser. Zodra de klim weer begon, liet de Canadees zijn medevluchter achter.

Ook Hesjedal zou het echter niet halen. Uit het peloton sprong het Radioshack-duo Leipheimer en Horner weg en de twee Amerikanen achterhaalden de koploper waarna Horner alleen op pad ging. De 39-jarige veteraan soleerde vervolgens naar de zege.

IMF: Strauss-Kahn afgetreden

Topman Dominique Strauss-Kahn is donderdag afgetreden als topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft de organisatie bekendgemaakt in een verklaring.

De Fransman benadrukt dat hij onschuldig is. "Het is met oneindige droefheid dat ik me vandaag gedwongen voel om mijn ontslag in te dienen", zei hij in een verklaring. "Ik wil zeggen dat ik met de grootst mogelijke stelligheid alle aantijgingen bestrijd die tegen mij geuit zijn."

Strauss-Kahn zit in New York vast op de beschuldiging dat hij een kamermeisje probeerde te verkrachten.

Het IMF zegt in de nabije toekomst het selectieproces voor een opvolger te presenteren.

IMF: Strauss-Kahn afgetreden
IMF: Strauss-Kahn afgetreden (Foto: ANP)

Braziliaanse vrouw nu oudste mens op aarde

Een Braziliaanse vrouw heeft de titel van oudste mens op aarde overgenomen van een nog levende Amerikaanse vrouw, meldde de recordorganisatie Guinness World Records woensdag op haar website.

De organisatie concludeerde na onderzoek dat Maria Gomes Valentim 114 jaar en 313 dagen geleden was geboren. Dat is 48 dagen ouder dan de Amerikaanse Besse Cooper, die de titel tot dusver voerde. Cooper is nu de 'oudste Noord-Amerikaan'.

Valentim kwam ter wereld op 9 juli 1896. Ze is weduwe sinds 1946. Ze zegt haar uitzonderlijke leeftijd te danken aan een gezond dieet van brood, koffie en fruit. Af en toe drinkt ze ook een glas wijn, meldde de recordorganisatie.

Guinness zegt wel vaker de leeftijd te onderzoeken van Brazilianen die beweren flink ouder dan honderd jaar te zijn. Maar deze beweringen kunnen zelden worden bewezen.

Badpak 14,95

Ik kijk niet naar het badpak. Ik kijk naar de vrouw die het badpak draagt. Wat een mooie vrouw. Maar liever zie ik dat ze dat badpak niet zou dragen. Hoe prettig ze er ook bij staat. Ze heeft kuis haar ene been iets voor het andere gezet, zodat je haar venusheuvel net niet goed kunt zien. Het leeuwendeel van haar heerlijke dijen is aan het oog onttrokken. Wel zien we haar smalle heupen en een niet al te gul decolleteetje. Voorts lange donkerblonde haren met iets een slag erin, leuke ogen en een sensuele mond waarin ik een spleetje tussen de voortanden kan zien. Ik zucht maar weer eens. In mijn fantasie zit ze boven op mij en kriebelen haar haren in mijn gezicht en heb ik mijn handen op haar heupen en ...

Geen verplicht uurtarief voor kinderopvang

Kinderopvangbedrijven worden niet gedwongen ouders per uur te laten betalen. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Hij wil het aan de bedrijven zelf overlaten hoe zij met ouders afrekenen.

"De ene ouder betaalt liever voor elf uur per dag, om zeker te zijn dat zijn kind altijd kan worden opgevangen. De andere ouder wil liever afrekenen per uur dat zijn kind daadwerkelijk is opgevangen", zei Kamp. Hij vindt dat ouders en kinderopvangbedrijven daar onderling uit moeten zien te komen.

Kamp gaat wel met de brancheorganisaties in de kinderopvang praten om ze ervan te overtuigen dat ze zich flexibeler moeten opstellen. Ook wil hij dat ouders niet langer door hoeven te betalen voor buitenschoolse opvang tijdens vakanties. "Daar moet een nette regeling voor worden getroffen."

VVD, PVV en CDA hadden gepleit voor een uurtarief in de kinderopvang. Nu worden ouders vaak gedwongen te betalen voor uren dat hun kind helemaal niet wordt opgevangen.

Kamp ging verder in op nieuwe regels die hij onlangs aankondigde. Die houden in dat ouders geen fiscale toeslag meer krijgen voor kinderopvang voor uren die zijzelf niet werken. Dat gaat ook gelden voor studenten en ondernemers, ook al is bij hen het aantal gewerkte uren moeilijker vast te stellen dan bij mensen in loondienst, zei Kamp op vragen van D66.

Studenten met kinderen moeten de gemeente zien te overtuigen dat zij het opgegeven aantal uren daadwerkelijk kwijt zijn aan hun studie. Ondernemers moeten het uitvechten met de Belastingdienst.


Geen verplicht uurtarief voor kinderopvang (Foto: Novum)

Atheïsten helpen christelijke huisdieren

Een groep atheïstische Amerikanen speelt in op de aankondiging van de Dag des oordeels door fundamentalistische christenen. Eternal Earth-Bound Pets biedt aan voor de huisdieren te zorgen wanneer de christelijke baasjes naar de hemel zijn gegaan. De dienstverlening kost 135 dollar (circa 90 euro).

Volgens een campagne van de Amerikaanse Bijbeluitlegger Harold Camping zal God aanstaande zaterdag het einde der tijden in gang zetten, waarbij Jezus terugkeert op aarde, rechtgeaarde gelovigen naar de hemel gaan en de wereld uiteindelijk vergaat. In veel landen, waaronder Nederland, heeft Campings omroep Family Radio posters laten ophangen waarin de apocalyps wordt aangekondigd.

De atheïstische dierenredders claimen al 259 klanten in 26 Amerikaanse staten te hebben die zeker willen weten dat in de eindtijd goed voor hun huisdier wordt gezorgd. Het abonnement is overigens tien jaar geldig, mocht de eindtijd toch langer op zich laten wachten. Het jaar 2012 is een veelgenoemde mogelijkheid, waarbij de voorspellers zich beroepen op de kalender van de Maya's.

Campings onderbouwing is gebaseerd op de Bijbelse zondvloed. Volgens de baas van Family Radio is het zaterdag precies zevenduizend jaar geleden dat enorme tsunami's de aarde overspoelden. Uit andere Bijbelboeken haalt hij dat God Noach zeven dagen de tijd had gegeven om zich in veiligheid te brengen. Eén dag voor God is als duizend jaar voor de mens, zegt Camping.

De Amerikaan houdt zich al jaren bezig met het einde van de wereld. Eerder kondigde hij al aan dat de apocalyps zich in 1994 zou afspelen. Toen dat niet gebeurde, legde Camping uit dat hij cruciale informatie uit de Bijbel over het hoofd had gezien.

Strauss-Kahn biedt 1 miljoen dollar borg

De advocaten van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn hebben een borg van 1 miljoen dollar (circa 700.000 euro) contant geld aangeboden voor zijn voorlopige vrijlating. Hij is ook bereid 24 uur per dag binnen te blijven en een elektronische enkelband te dragen. Hij wil ook zijn paspoort afstaan.

Donderdagochtend Amerikaanse tijd is een hoorzitting gepland over de borg. Dat heeft een medewerker van de New York Supreme Court woensdag lokale tijd gezegd.

Strauss-Kahn werd afgelopen weekeinde gearresteerd. Hij zou geprobeerd hebben een kamermeisje te verkrachten in het hotel waar hij verbleef. Zelf spreekt hij bij monde van zijn advocaten alle beschuldigingen tegen.

De rechter had maandag nog een verzoek om borg afgewezen. De rechter vond hem vluchtgevaarlijk. De Verenigde Staten en Frankrijk hebben geen uitleveringsverdrag.

Het vermeende slachtoffer van verkrachting is woensdag buiten het zicht van het publiek voor een onderzoeksjury verschenen in New York, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN. Deze jury moet beslissen of het tot een proces tegen de Fransman komt. De 32-jarige alleenstaande vrouw is afkomstig uit het West-Afrikaanse Guinee en woont met haar dochter in New York.

Ze had gezegd dat ze de hotelkamer in het Sofitel wilde schoonmaken, toen Strauss-Kahn poedelnaakt uit de badkamer stapte. Daarop sloot hij haar op en probeerde haar anaal en oraal te verkrachten, heeft ze de politie gezegd.

Haar advocaat Jeff Shapiro ontkent ten stelligste dat ze had ingestemd met de seks. De vrouw voelt zich erg angstig en wil niet naar huis. Ze is met haar dochter op een veilige plaats, zei hij.

Gates: Iemand wist van Bin Laden

'Iemand' in Pakistan moet geweten hebben waar de Al Qaidaleider Osama bin Laden zich bevond. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates woensdag gezegd. Gates zei wel dat er tot dusver geen bewijs is dat hooggeplaatste figuren binnen de Pakistaanse regering op de hoogte waren van Bin Ladens verblijfplaats.

De Amerikaanse stafchef admiraal Mike Mullen zei woensdag dat het nog een tijd zal duren om uit te vinden of Bin Laden Pakistaanse bescherming genoot. Dat zal moeten blijken uit de analyse van de data die de Amerikaanse commando's buitmaakten tijdens de operatie tegen Bin Laden in de Pakistaanse stad Abottabad.


Gates: iemand wist van Bin Laden (Foto: Novum)

Schade door Ajax-fans aan Stedelijk Museum

Ajax-supporters hebben zondag in hun vreugde schade aangericht aan het Stedelijk Museum. Hoewel de bouwplaats was afgeschermd met hekken, klommen toch een aantal fans op het dak. Aannemer Volkerwessels en de gemeente zijn bezig de schade te inventariseren, laten hun woordvoerders desgevraagd weten.

Beiden willen niets kwijt over de omvang van de schade, maar VolkerWessels stelt dat de tonnen waar stadszender AT5 van spreekt 'volledig uit de lucht zijn gegrepen'. "Speculatie. We gaan het betrouwbaar en grondig bekijken en kijken wat voor impact het heeft", zegt de zegsvrouw van VolkerWessels, die verwacht over twee weken aan de gemeente te kunnen rapporteren. De gemeente wil de kosten verhalen op de veroorzakers, hoewel dat lastig is.

Volgens AT5 werden zondag tijdens het kampioensfeest 25 ramen ingeslagen, hoogwerkers vernield en stukken dakbedekking losgetrokken. Het herstel zou nog weken duren. De nieuwbouw van het museum was net hervat.

Weinig opzeggingen PlayStation Network

Slechts een beperkt aantal gamers heeft zijn abonnement op het PlayStation Network opgezegd nadat de service afgelopen zondag weer gedeeltelijk online is gegaan, aldus PlayStation-directeur Kaz Hirai. De hardwaregigant werd in april getroffen door een cyberaanval waardoor gamers een maand niet online konden gamen.

Volgens Hirai heeft Sony er alles aan gedaan om gamers zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Mede hierdoor zouden slechts weinig gamers de helpdesk hebben gebeld om hun abonnement op te zeggen. Hoewel de PlayStation-directeur blij is met het lage aantal opzeggingen, geeft hij toe dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

Dinsdag werd al bekend dat Sony een 'Welcome Back'-pakket in het leven heeft geroepen als goedmakertje voor de wekenlange uitval van het netwerk. Iedere gamer met een account voor het PlayStation Network mag twee gratis spellen uitkiezen.


Weinig opzeggingen Playstation Network

Brandon naar andere instelling verhuisd

Brandon, de verstandelijk beperkte jongen die in het nieuws kwam toen bleek dat hij regelmatig werd vastgebonden aan de muur, is woensdag verhuisd naar een instelling in Sliedrecht. Hij woonde tot dan in de instelling 's Heeren Loo in Ermelo.

De moeder van Brandon zei woensdagavond in de Madiwodovrijdagshow, van Paul de Leeuw, dat Brandon niet meer vast zit en dat het goed gaat met haar zoon.

Een woordvoerster van 's Heeren Loo bevestigde de verhuizing.

Brandon naar andere instelling verhuisd
Brandon naar andere instelling verhuisd (Foto: ANP)

'Geen excuses voor Inholland-debacle'

Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van de in opspraak geraakte hogeschool Inholland is niet van plan zijn excuses te maken voor alles wat daar de afgelopen jaren verkeerd is gegaan. Dat maakte Terpstra woensdagavond duidelijk in een gesprek tussen Kamerleden en hogeschoolbestuurders.

"Wij voelen zeer mee met wat er binnen onze hogeschool heeft plaatsgevonden. Dat raakt ons tot in de ziel", zei Terpstra, die is aangesteld om orde op zaken te stellen bij Inholland. "We zullen er alles aan doen om de fouten uit het verleden te corrigeren. Maar als aan ons gevraagd wordt excuses te maken, doe ik dat niet."

Bij Inholland was het de afgelopen jaren een chaos, zo is de afgelopen tijd duidelijk geworden. Een fors aantal studenten bleek ten onrechte een diploma te hebben gekregen. Vier opleidingen zijn door de Inspectie van het Onderwijs als zeer zwak aangemerkt. Ook bij andere hbo-instellingen is niet van alle opleidingen zeker dat het niveau voldoende is, blijkt uit inspectieonderzoek.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver had de hogeschoolbestuurders tijdens het gesprek uitgedaagd excuses te maken. Daaraan gaven zij geen gehoor.

Bestuursvoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar de inspectie kritisch was over de opleiding werktuigbouwkunde, wilde geen sorry zeggen, omdat hij daarmee de docenten zou afvallen. "Zij hebben op een integere manier hun werk gedaan." Wel zijn ze 'soms slordig' geweest, zei Bormans.

Tijdens het gesprek in de Tweede Kamer bleek verder dat de hogescholen het goed zouden vinden als ze vaker worden gecontroleerd. Nu wordt slechts eens in de zes jaar vastgesteld of een opleiding goed genoeg is. Dat mag eens in de vier jaar worden, zei onder anderen Terpstra. Ook tussentijdse controles, al dan niet onaangekondigd, zijn welkom.

Recensies L.A. Noire drijven koers Take-Two op

De vele positieve recensies die de detectivegame L.A. Noire heeft ontvangen, hebben de aandelenkoers van uitgever Take-Two sinds dinsdag flink omhooggedreven. Dat schrijft gamewebsite Gamasutra. Een aandeel is in twee dagen tijd maar liefst zes procent duurder geworden. Het spel komt pas vrijdag uit in Nederland.

Gemiddeld krijgt de game van de recensenten het cijfer negen. Daarmee valt L.A. Noire bij de gamepers dus duidelijk in de smaak. Analisten verwachten dat de game uiteindelijk meer dan vier miljoen keer verkocht zal worden, wat een positieve uitwerking op de koers van uitgever Take-Two had. De aandelen zijn de aflopen drie jaar nog nooit zo hoog gewaardeerd.

L.A. Noire is een actiegame met een open spelwereld in het Los Angeles van 1947. De personages moeten op realistische wijze emoties overbrengen. Met behulp van speciale camera's en echte acteurs beschikken de personages in de game over een breed scala aan gezichtsuitdrukkingen.

De game voor Xbox 360 en PlayStation 3 komt vrijdag in Nederland uit.

Vitesse onderuit tegen amateurs

Voetbalclub Vitesse heeft zich gisteravond geblammeerd door met 3-2 onderuit te gaan tegen derdeklasser SML. Op het veld bij de amateurclub wisten voor de Arnhemse profclub alleen Wilfried Bony en Ted Heijckmann het net te vinden.

Vitesse speelde de wedstrijd met een mix van voetballers die afgelopen zondag thuis tegen Excelsior tegen een 1-4 nederlaag aanliepen en spelers uit het beloftenteam die maandag de beker nog hadden gewonnen. Zeker de helft van de spelers van het elftal van Albert Ferrer hebben dit seizoen regelmatig in de Eredivisie gespeeld.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.