Arrestaties voor illegale antibioticahandel

Een man uit Overijssel is opgepakt op verdenking van illegale handel in antibiotica. De 40-jarige man is woensdagmiddag door de raadkamer van de rechtbank in Groningen voor in ieder geval nog veertien dagen vastgezet. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie donderdag.

De 40-jarige man werd vorige week maandag aangehouden. De man wordt gezien als hoofdverdachte in een onderzoek naar een groep die zich vermoedelijk bezighoudt met illegale handel en gebruik van niet-geregistreerde antibiotica in de vleeskuikensector.

In het onderzoek werd ook een 41-jarige vrouw uit Overijssel aangehouden. Zij is na verhoor weer vrijgelaten.

In het onderzoek werden al eerder drie verdachten aangehouden. Twee mannen, een pluimveehouder en een werknemer van een leverancier van voedingssupplementen voor dieren, werden 21 maart opgepakt, toen vijf woningen en zes bedrijven in Overijssel en Groningen werden doorzocht.

Bij de invallen werden duizenden kilo's niet-geregistreerde antibiotica gevonden. De twee verdachten mochten na verhoor gaan.

Op 25 maart werd een 55-jarige man uit de provincie Groningen aangehouden, die 44 dagen vast heeft gezeten. Hij is vorige week woensdag vrijgelaten.

Volgens het functioneel parket kan illegale handel en gebruik van niet-geregistreerde antibiotica de volksgezondheid in gevaar brengen. Het eten van vlees dat is behandeld met antibiotica kan mensen immuun maken voor de middelen.

Met de handel of het gebruik van niet-geregistreerde antibiotica zijn grote winsten te behalen, aldus het functioneel parket. "Het is goedkoper dan geregistreerde antibiotica, dus bedrijven kunnen hier een concurrentie- en productievoordeel mee halen."