'Gegevens WhatsApp gemakkelijk af te tappen'

Het is vrij eenvoudig om gegevens van gebruikers van het populaire sms-alternatief WhatsApp af te tappen. Met bepaalde programma's zijn telefoonnummers en de inhoud van de berichten gemakkelijk te achterhalen, meldt technologienieuwssite Webwereld donderdag.

WhatsApp is een veelgebruikt programma waarmee op mobiele telefoons gratis kan worden gechat met andere mobiele telefoongebruikers. Het programma werkt op smartphones van verschillende merken, zoals de iPhone en de BlackBerry, maar ook op Android- en Nokia-telefoons. Volgens Webwereld verstuurt de app namen van gebruikers, telefoonnummers en zelfs hele chatberichten onversleuteld de hele wereld over.

Een lezer kwam daar achter toen hij wilde uitzoeken wat KPN met de techniek Deep Packet Inspection (DPI) van zijn WhatsApp-gebruik kan zien. Vorige week werd bekend dat KPN en Vodafone die techniek gebruiken. Naar eigen zeggen doen ze dat alleen om te kijken of klanten gebruikmaken van applicaties waarmee gratis kan worden gebeld of ge-sms't, maar met de techniek is het ook mogelijk om de inhoud van e-mails en ander datagebruik te bekijken.

Volgens Webwereld kunnen de gegevens alleen worden achterhaald als een aanvaller op hetzelfde draadloze netwerk als de gebruiker van WhatsApp zit. Het netwerk moet bovendien onbeveiligd zijn. In een vertrouwde omgeving is de kans dat iemand afgetapt wordt erg klein.

WhatsApp laat in een reactie aan Webwereld weten het probleem te gaan onderzoeken, maar 'sterk te geloven in privacy en vrijheid van haar gebruikers'.