'GP India verplaatst naar 4 december'

De Formule 1-bazen overwegen om de eerste Grand Prix van India dit seizoen op 4 december te gaan houden. De race staat voor 30 oktober op de kalender, maar om ruimte te scheppen voor de mogelijke terugkeer van de Grand Prix van Bahrein wordt nu overwogen om de wedstrijd in New Delhi te verplaatsen.

Bahrein wil dolgraag dit jaar nog een Formule 1-race organiseren om te bewijzen dat het land wel veilig is. Dat was niet het geval in maart toen de onrust zodanig was dat het doorgaan van races onverantwoord was. Ondertussen zou langzaam maar zeker de rust in het koninkrijk weer terugkeren en dat is precies op tijd voor 3 juni, de datum waarop autosportfederatie FIA beslist of de Grand Prix nog dit jaar gehouden wordt of definitief zal vervallen.

Daarom wordt bekeken hoe de race in te passen op de kalender. Vooralsnog zou 30 oktober de beste datum voor de race in Bahrein zijn, waarna de coureurs op 13 november neerstrijken in het naburige Abu Dhabi. Daar worden 15 tot en met 17 november ook rookietests gehouden. Daarna reist het circus door naar Brazilië voor de race van 27 november. Het slot zou dan op 4 december in India moeten komen te liggen.

Of deze plannen ook echt doorgaan hangt in eerste instantie af van de Indiase officials. Zij moeten instemmen met de verplaatsing wil de datum van 30 oktober überhaupt mogelijk worden voor Bahrein. Daarna is het wachten op het FIA-besluit van 3 juni.