Zoutwinning onder Waddenzee stap dichterbij

Zoutwinning onder de Waddenzee wordt steeds waarschijnlijker. Frisia Zout, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Friese gemeenten zetten hier op in, laat de provincie Friesland donderdag weten.

De Friese gemeenten, provincie en het waterschap Wetterskip Fryslân zijn tegen nieuwe winning onder het vasteland, mede omdat dit voor bodemdaling zorgt. De gemeenten Franekeradeel en Harlingen willen dat zoutwinning in het gebied Barradeel na afloop van de huidige vergunning op 1 juli 2013 stopt.

"Ons coalitieakkoord is er duidelijk over, geen nieuwe zoutwinning onder het land meer", zegt gedeputeerde Sjoerd Galema. "We vinden het maatschappelijk niet meer kunnen om nieuwe winning onder het land toe te staan." Het ministerie en Frisia onderzoeken of het mogelijk is te stoppen.

De bodemdaling door zout- en gaswinning in Franeker wordt sinds 1988 bijgehouden. Eind 2007 meldde de provincie dat de bodem tot 33 centimeter was verzakt door de werkzaamheden. In het centrum van Franeker betrof de daling 14 centimeter.