[PL darts] Van Barneveld niet naar finale

Niels (DerMeister)

Raymond van Barneveld heeft de finale van de Premier League Darts 2011 niet weten te behalen. In de halve finale was Gary Anderson in een spannende partij met 8-6 te sterk. De Schot treft in de finale Adrian Lewis, een herhaling van de PDC WK-finale van afgelopen jaar. Later vanavond speelt onze landgenoot in de Wembley Arena om de derde plek tegen Phil Taylor.

Van Barneveld begon zijn halve finale-partij tegen Anderson goed, aangezien hij zijn eerste leg wist te behouden. In de tweede leg kreeg Barney direct pijlen om te breaken, maar hij liet vier kansen onbenut. Anderson liet echter flink wat kansen op de dubbels liggen en zodoende kreeg onze landgenoot opnieuw kansen om te breaken. Via dubbel-1 wist hij alsnog de tweede leg te winnen en zodoende een voorsprong van 2-0 te pakken. Ook in de derde leg kreeg Barney flink wat kansen om de leg naar zich toe te trekken, maar telkens bleken de dubbels te moeilijk.

Toch kwam Van Barneveld via dubbel-17 op een knappe voorsprong van 3-0. In de vierde leg, die Anderson begon, leek de Schot los te komen. Met een elfdarter sleepte The Flying Scotsman zijn eerste leg van de wedstrijd binnen; 3-1. Barney raakte echter niet van slag en pakte de vijfde leg simpel. Anderson wist vervolgens zijn eigen zesde leg te behouden en zodoende gingen beide darters, met een 4-2 voorsprong in het voordeel van Van Barneveld, de pauze in.

Anderson hervatte de partij na de pauze uitstekend. Hij wist Van Barneveld, die in de groepsfase tweemaal won van de Schot, direct te breaken en zodoende terug te komen tot 4-3. In de achtste leg kwam Anderson goed weg. Hij zag toe hoe Van Barneveld een pijl miste om de Schot direct terug te breaken. Anderson sloeg vervolgens alsnog toe via dubbel-10 en kwam op gelijke hoogte met Van Barneveld; 4-4. Onze landgenoot leek van slag en moest toezien hoe zijn Schotse opponent opnieuw wist te breaken. Anderson pakte daarmee voor het eerst een voorsprong in deze partij en kwam op 5-4.

Van Barneveld herpakte zich echter sterk in de tiende leg en brak Anderson direct terug; 5-5. Barney kon deze lijn echter niet goed doortrekken en zag Anderson, met een elf-darter, opnieuw een break pakken en daardoor op 6-5 te komen. Onze landgenoot liet zich in de twaalfde leg echter weer van zijn goede kant zien, door Anderson met een prachtige 137-finish opnieuw terug te breaken. Toch incasseerde Barney direct daarna weer een break tegen en Anderson had daardoor slechts nog één leg nodig om zeker te zijn van de finale. De Schot deed wat hij moest doen en via dubbel-18 schakelde hij Van Barneveld met 8-6 uit.