Verdachten duinbranden Bergen bekennen

Redactie

De twee mannen van 18 en 20 jaar uit Schagen die worden verdacht van het stichten van branden in het duingebied bij Bergen hebben bekend. De twee mogen in ieder geval nog negentig dagen worden vastgehouden, zo heeft de raadkamer van de rechtbank in Alkmaar donderdag besloten.

De twee mannen worden verdacht van het stichten van twee branden in de duinen. De raadkamer stelt bij de beslissing ze langer in de cel te laten zitten 'groot gewicht te hebben toegekend aan het gevaar en de onrust die de branden hebben veroorzaakt'.

De twee worden niet verdacht van de grote brand bij Schoorl begin deze maand. Daarvoor zit een 44-jarige Alkmaarder vast. Hij wordt verdacht van het stichten van in totaal drie branden. Deze man, die betrokkenheid bij de branden ontkent, mag nog dertig dagen worden vastgehouden.

De raadkamer stelt dat er voldoende verdenkingen tegen de Alkmaarder zijn om zijn voorarrest te verlengen. De politie kan in de tussentijd het onderzoek voortzetten. Ook in dit geval woog voor de branden mee dat deze in de wijde omgeving veel onrust en gevaar hebben veroorzaakt.

Het duingebied bij Bergen wordt al langer geregeld getroffen door branden. Van veel wordt vermoed dat ze zijn aangestoken. De politie houdt rekening met meerdere daders.