Stichting faalt bij terugkeer ex-asielzoekers

Een stichting die ex-asielzoekers moest helpen bij de terugkeer naar hun land van herkomst krijgt geen subsidie meer. Volgens minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) heeft de stichting maar weinig resultaten geboekt en gaat de geldkraan daarom dicht.

Via Stichting Duurzame Terugkeer konden ex-asielzoekers hulp in hun land van herkomst krijgen bij bijvoorbeeld het opzetten van een eigen bedrijf of bemiddeling bij werk. Het was de bedoeling ze zo een nieuwe start en een goede toekomst in hun eigen land te bieden.

De stichting blijkt na een jaar nauwelijks iets te hebben bereikt, zo schrijven Leers en Knapen aan de Tweede Kamer. "Er zijn niet of nauwelijks extra ex-asielzoekers naar hun land teruggekeerd. De activiteiten van de stichting leveren dus geen extra resultaat op." Bovendien had de stichting organisatorische problemen.

De stichting, die inmiddels is opgeheven, bestond uit negen organisaties waaronder Vluchtelingenwerk Nederland, de Internationale Organisatie voor Migratie en Stichting Modiale Samenleving. In februari vorig jaar startte de stichting met een proef van twee jaar en kreeg 4,5 miljoen euro subsidie.

Leers en Knapen willen ex-asielzoekers blijven steunen bij het opbouwen van een nieuwe start in hun eigen land, omdat dat hun vertrek uit Nederland kan stimuleren. Ook is het volgens de bewindslieden een stuk goedkoper dan langdurige opvang in Nederland. Ze willen de organisaties uit de stichting daarbij betrekken.