Topatleet Martina kiest voor Nederland

Topatleet Churandy Martina van Curaçao heeft aangegeven voortaan voor Nederland te willen uitkomen. Tot oktober 2010 kwam hij met veel succes uit voor de Nederlandse Antillen (AHO), maar na een statutaire wijziging verloren de eilanden hun olympische licentie. De atleten van Curacao kregen de keuze bij internationale toernooien voortaan uit te komen voor Aruba of Nederland.

Martina werd bij de Olympische Spelen van Beijing van 2008 vierde op de 100 meter en tweede op de 200 meter. Op de laatste afstand werd hij gediskwalificeerd omdat hij een tel de binnenlijn van zijn baan overschreden had. In 2009 wist Martina als eerste atleet op Nederlandse bodem op de 100 meter onder de 10 seconden te lopen. Hij deed dit bij de FBK Games in Hengelo.

Eerder hebben sprinters Brian Mariano (60 meter indoor, 100 en 200 meter outdoor) en Obed Martis (Nederlands kampioen 200 en 400 meter) al aangegeven voor Nederland uit willen te komen. Mariano behaalde bij de EK Indoor in Parijs de finale van de 60 meter; hij verbrak daarbij bovendien het Nederlands record.

Peter Verlooy, technisch directeur van de Atletiekunie reageerde na het nieuws als volgt: "Het is geweldig dat zo'n absolute topsprinter voor Nederland gaat uitkomen. Hij heeft de afgelopen jaren bewezen mee te kunnen strijden voor medailles in de finales van internationale toernooien. Martina is een grote naam in de internationale atletiek en een prettige persoonlijkheid. Hij zal een goede ambassadeur voor de Nederlandse atletiek zijn. Martina zal worden opgenomen in de topselectie van de Atletiekunie."