Ov grote steden vanaf 7 juni etmaal plat

De stakingsdagen van de openbaarvervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn bekend. Het GVB in Amsterdam rijdt op dinsdag 7 juni niet. Een dag later staken de medewerkers van HTM in Den Haag en de medewerkers van het Rotterdamse RET leggen op 9 juni het werk neer. Dat heeft een woordvoerder van Abvakabo FNV donderdag gezegd.

De drie bedrijven lieten eerder deze maand weten opnieuw actie te voeren en het openbaar vervoer dit keer voor 24 uur lang plat te leggen. De bedrijven zijn het niet eens met de plannen van het kabinet om het openbaar vervoer verplicht aan te besteden en 120 miljoen euro te bezuinigen. Die maatregelen leiden volgens de bedrijven tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer. Ook worden gedwongen ontslagen verwacht.

GVB, RET en HTM voerden al drie keer eerder actie. In februari en april buiten de spits om en begin deze maand in de ochtendspits.

FNV-bestuurder Eric Vermeulen verwacht begrip van de reizigers. "Ze zijn niet blij met de acties, maar als we uitleggen waarom we het doen, is er begrip. Het gaat immers om de banen van de medewerkers, maar de acties zijn ook in het belang van de reizigers."

Volgens het GVB verdwijnen in Amsterdam als de plannen van het kabinet doorgaan minstens 30 van de 44 buslijnen, 6 van de 10 tramlijnen en 1 van de 4 metrolijnen. Ook verliezen tussen de 1400 en 1500 medewerkers hun baan.

HTM en RET zijn nog aan het inventariseren wat de gevolgen van de kabinetsplannen voor Den Haag en Rotterdam zijn, maar volgens FNV is het al wel duidelijk dat daar ook honderden banen verdwijnen.