Gemaal voor eerst sinds 2003 aan om droogte

Het gemaal de Aanvoerder in Utrecht is donderdag voor het eerst sinds 2003 aangezet om water van de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal naar het westen van Nederland te leiden. De deuren in de Leidsche Rijn zijn gesloten, zodat geen water meer vanuit de rivier naar het Amsterdam-Rijnkanaal kan stromen.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) was donderdag aanwezig bij het aanzetten van het gemaal en het sluiten van de deuren. De maatregelen worden genomen vanwege de droogte en zorgen voorlopig voor voldoende zoet water voor onder meer agrariërs in het westen van Nederland.

Door de droogte stroomt onvoldoende rivierwater het land in. Het westen van het land krijgt normaal vanuit de Hollandsche IJssel bij Gouda zoet water. Zout zeewater dat via de Nieuwe Waterweg binnenkomt, veroorzaakt echter verzilting van de Hollandsche IJssel. Door de afvoer van zoet water van de Rijn wordt het zeewater onder normale omstandigheden teruggeduwd, maar de Rijnafvoer is door droogte in Duitsland en minder smeltwater in Zwitserland te laag.

Door de aanvoer van extra water is vanaf donderdag op sommige kanalen sprake van hogere waterstanden, meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Omdat schepen hierdoor minder ruimte hebben om onder bruggen door te varen, zijn op bepaalde routes vaarverboden ingesteld. Zo zijn er vaarverboden ingesteld bij de Leidsche Rijn, de Oude Rijn, de sluizen bij De Meern, Bodegraven en Oudewater.