Ik snap die Japanners wel

WesleyB (Wesley Akkerman)

Final Fantasy XIII koop ik pas als hij dertien euro is. Dat is een ongeschreven afspraak die ik met mezelf gemaakt heb toen hij uitkwam. Deze week is dat eindelijk zover. Ik vertel dolbij aan mijn vrienden dat ik de game gekocht heb. Ze keken mij met opgetrokken wenkbrauwen aan. Hoezo, was de vraag, want die game is echt vet rechtlijnig en je hebt totaal geen vrijheid.

Da's logisch, hoor je Cruiff in de verte roepen. Final Fantasy is immers een Japanse serie. Gemaakt door een Japanse ontwikkelaar met een Japans publiek in het achterhoofd. En die mensen hebben helemaal geen tijd voor een episch epos in The Wasteland. Of Ferelden. Zelfs het eerste Mass Effect-deel geniet niet zoveel populariteit in het land van de rijzende zon.

Ik ben daarom vaak blij met RPGs die je leiden naar je doel. Rechtlijnigheid hoeft niet altijd iets slechts te betekenen. Dragon Age II bijvoorbeeld - die game werd goed beoordeeld, maar iedereen zat te klagen over het gebrek aan vrijheid. Zowel in opties als in loopruimte. Ja, ook ik was het eens met de kritiek over het herhaaldelijk gebruiken van dezelfde gebieden. Maar dat gaf me rust. Ik wist immers waar ik per gebied aan toe was.

Of het feit dat een RPG zo ontzettend verhaalgedreven is. In Dragon Age II lagen er een hoop dingen vast en dat gaf je toch minder het gevoel de controle over de verloop van het verhaal te hebben. Maar vind ik dat erg? Nee. Ik heb die game met plezier uitgespeeld en voelde me er geen held minder om. Dezelfde vlieger gaat op voor Pokémon Black en White. Ook zo gestroomlijnd en verhaalgedreven. Nadat ik de League heb uitgespeeld, ben ik gestopt met spelen. ik had geen trek meer in dat overweldigende gevoel van vrijheid.

Ja, ik begrijp die Japanners wel. Zij hebben een druk leven en willen ook kunnen ontspannen. Maar dan zonder eerst nog van alles te moeten ontdekken voordat ze verder kunnen. In Fallout: New Vegas heb je zelfs op de moeilijkste graad het gezeik van dagelijkse behoeftes. Als ik game, dan speel ik ter ontspanning. Niet om nog allerlei randzaken te moeten regelen voordat ik verder kan komen. Want dat doe ik al als mijn Xbox 360 niet aanstaat.