FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 mei 2010

Concert op de Amstel verloopt rustig

Het Bevrijdingsconcert op de Amstel is woensdagavond goed verlopen. Dat meldt de politie. Zo'n tienduizend mensen zagen het 5-meiconcert waarmee Bevrijdingsdag werd afgesloten. De politie was extra alert in verband met de chaos die dinsdag uitbrak tijdens de dodenherdenking op de Dam.

Een politiewoordvoerder spreekt van een 'vlekkeloos' verloop van het Bevrijdingsconcert. Het was volgens de zegsvrouw een stuk drukker dan vorig jaar door de goede weersomstandigheden. Twee mensen werden aangehouden. Een arrestant had gestolen spullen bij zich en de ander was dronken. Niemand heeft geprobeerd het concert te verstoren.

Het concert was iets na 22.00 uur afgelopen. Koningin Beatrix en andere genodigden woonden het concert bij en voeren, zoals gebruikelijk aan het einde van de avond weg. Volgens de politiewoordvoerder is de Koninklijke familie de provinciegrens om 22.45 uur al gepasseerd en zijn de meeste concertbezoekers huiswaarts gekeerd.

Oekraïense communisten onthullen beeld van Stalin

Communisten hebben woensdag in de Oekraïense stad Zaporizjja een monument voor Sovjetdictator Josef Stalin onthuld. Het twee en een halve meter hoge beeld toont Stalin vanaf zijn middel en staat op een sokkel voor het kantoor van de communistische partij. Nationalistische demonstranten zijn verbolgen over het monument.

Zondag wordt herdacht dat het 65 jaar geleden is dat nazi-Duitsland werd verslagen. Veel communisten vereren Stalin als bevelhebber tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de onthulling was Stalins stem te horen en werd met rode vlaggen gezwaaid.

Zo'n tweehonderd demonstranten protesteerden tegen het monument. Nationalisten zien Stalin als onderdrukker van Oekraïne, die als leider van de Sovjet-Unie verantwoordelijk was voor de hongersnood in de jaren dertig die aan miljoenen Oekraïners het leven kostte.

In Kiev bekritiseerde minister van justitie Oleksandr Lavrinovitsj de onthulling. Hij zei dat het onnodig is 'monumenten op te richten voor tirannen'.

Club Brugge dichtbij Champions League

Club Brugge heeft in de strijd om de tweede plaats een goede stap gezet. De ploeg van Adrie Koster was in eigen huis te sterk voor Zulte Waregem (3-0) en loopt twee punten uit op AA Gent. De nummer drie liep schade op door het gelijkspel tegen Sint-Truiden (1-1) en heeft drie punten achterstand op Club.

Voor Club was er eigenlijk de gehele wedstrijd haast geen vuiltje aan de lucht. De thuisploeg kwam in het eigen Jan Breydelstadion op voorsprong via een eigen doelpunt Miguel Dachalet. In de blessuretijd van de eerste helft verdubbelde de thuisploeg de voorsprong.

Jeroen Simaeys bracht Club op 2-0, waarna Dorge Kouemaha de eindstand bepaalde op 3-0. De ploeg van Koster loopt door de zege zege twee punten uit op achtervolger Gent en gaat met een veilige voorsprong de onderlinge confrontatie van komende zaterdag tegemoet

[fotoreportage] FOK! vliegt mee met Boris op bevrijdingsdag

Kijk op de volgende pagina voor meer foto's! 

Massaal de theme music van Airwolf neuriënd lopen we over een uitgestrekte asfaltvlakte richting het vervoersmiddel dat onze hele groep in één keer naar Groningen gaat brengen. Twee imposante Chinooks van het 298e squadron staan op ons te wachten (één voor de groep van Guus Meeuwis en één voor de groep van Boris). Iedereen krijgt spontaan een rilling als de de eerste Chinook opstart. 

Enkele uren daarvoor stonden we nog in de kou te wachten tot iedereen aangekomen was op station Duivendrecht. Toen iedereen van zowel de band als de pers (onder andere 3FM en het jeugdjournaal) er was, vertrokken we naar Gilze-Rijen. De busreis was vrolijk en rustig, een gezonde combinatie van moeheid en spanning. 

Je mag niet zomaar een Chinook in. Na een welkome kop koffie en een hartelijk welkom op de vliegbasis kregen we onze safety briefing bij heli 2, terwijl heli 1 vast klaar werd gemaakt voor vertrek. Na wat instructies over crashen (met en zonder vuur, lees: spannend en minder spannend), konden we instappen. Het was een hoge uitzondering dat wij als burger in een Chinook mochten vliegen, en nog bijzonderderderder dat we mochten instappen met draaiende turbines. Het gevoel dat boven komt als je zo'n Chinook benaderd om in te stappen is bijzonder. Je voelt je jongensachtig, alsof je soldaatje speelt, de rugtas met fotoapparatuur is ineens je legeruitrusting geworden. De druk en lawaai van de motoren dringt je lichaam in en wordt (wat) minder als je eenmaal binnen zit. Na ons stevig in een canvasstoel te hebben vastgegespt, voelden we de turbines flink toeren maken, en waren we onderweg. We zaten met 30 man in de laadruimte, inclusief instrumenten, tassen en koffers, en nog was er ruimte genoeg. De laadklep bleef gedurende de hele vlucht open, dus het advies om je goed warm aankleden dat van te voren was rond gestuurd bleek geen loos advies.

De vlucht was verbazingwekkend soepel. Iedereen was vrolijk, er waren er maar een paar stil, al kan dat ook prima liggen aan het vroege opstaan. De loadmaster zat lekker met zijn benen over de rand bungelend op de laadklep, en een ander crewlid zat aan een zijluik lekker in het zonnetje. Praten was geen optie, dus werd alles met briefjes gedaan. Na een tijdje ging er een bericht van Boris richting cockpit: "Rollercoaster!!". De reactie van de piloten was kort en helder, een duim omhoog...

Na een paar flinke bochten dachten we allemaal dat het wel gedaan was met het stunten. We hadden het fout. Boven het Aviodrome daalden we langzaam naar beneden, en etterlijke meters boven de grond gooide de piloten de Chinook in een steile klim, de verkeerstoren van het Aviodrome wakker schuddend. De G krachten voelde je goed, en werden opeens minder, om daarna bijna volledig te verdwijnen. Daarna volgde een paar flink strakke bochten, die je eigenlijk alleen goed in perspectief kon plaatsen door uit het laadruim te kijken naar de 45 graden gekantelde horizon.

Niet iedereen trok deze manoeuvres goed, maar alle koffie en ontbijtjes bleven gelukkig binnen. Sterker nog, de trompet werd tevoorschijn gehaald, en de theme van Airwolf (ook toevallig de opening van de act) werd ingezet, de herrie van de motoren overstemmend en de trompet was met oorkleppen goed hoorbaar. Bernice van Leer (zangeres Wicked Jazz) was demonstratief haar makeup aan het bijwerken, en teksten aan het bedenken. Dagmar van de tourbegeleiding (nationaal comité 4 en 5 mei) zat lekker ontspannen met de benen omhoog te genieten van de rit.

Na een uur vliegen landden we in Groningen op een voetbalveld. Vanaf deze ad hoc landingsplaats werden we met taxibusjes naar het festivalterrein gereden. Daar aangekomen hadden we nog een half uur voor het optreden, wat prima gelegenheid gaf voor ons om even het terrein te verkennen. Het optreden van The Boris & Wicked Jazz Experience was swingend, en het publiek vond het geweldig. De mensen van de luchtmacht werden uitgebreid bedankt op het podium. De medewerking van Defensie was zeer goed en professioneel, en maakte deze 5 mei mede fantastisch. 

De band moest daarna inpakken en weer terug naar de Chinook. Helaas konden wij (ondanks pogingen om _toch_ mee te kunnen), niet meevliegen. Na het opstijgen, maakt de Chinook nog een low level pass over de mensen heen, wat erg indruk maakte. Dat deze bevrijdingsfestivals (alle 13) erg geslaagd zijn, werd bevestigd door de bezoekers. Rond 16:00 kregen we van de organisatie te horen dat werd aanbevolen om niet meer naar de terreinen te komen, omdat het vol was. 

Kijk op de volgende pagina voor meer foto's! 

'Illegale' trailer Machete uitgebracht

De Amerikaanse regisseur Robert Rodriguez heeft een speciale 'illegale' trailer vrijgegeven van Machete, zijn nieuwe film gebaseerd op een neptrailer uit zijn Grindhouse-project met Quentin Tarantino.

De trailer bevat een boodschap aan de Amerikaanse staat Arizona, met een knipoog naar de Mexicaanse illegalenproblematiek die de laatste weken wereldwijd de krantenkoppen haalt.

Het filmpje bevat veel bekende gezichten, waaronder Danny Trejo die op 65-jarige leeftijd zijn eerste hoofdrol vervult. Ook zullen Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Don Johnson, Cheech Marin, Lindsay Lohan, Robert De Niro en Steven Seagal hun opwachting maken. De droge actiefilm zal in september in de bioscoop verschijnen.

EC daagt Nederland vanwege koffieautomaten

De provincie Noord-Holland heeft bij het verlenen van een koffiecontract de geldende EU-regels voor overheidsopdrachten niet nageleefd. Daarom daagt de Europese Commissie Nederland voor het EU-hof van justitie.

Volgens de Europese Commissie is de aanbesteding niet eerlijk verlopen omdat bij de aanbesteding specifiek gevraagd is om biologische of fairtradekoffie. Hierdoor zou een aantal fabrikanten al bij voorbaat buitenspel zijn gezet.

In november vorig jaar waarschuwde het dagelijks bestuur van de Europese Unie Nederland al voor het feit dat het provinciebestuur zich bij de aanbesteding voor de levering en het beheer van de koffieautomaten niet aan de EU-regels hield. Daar werd toen geen bevredigend antwoord op gegeven.

Haase wacht kwalificaties op Roland Garros

Tennisser Robin Haase gaat er niet vanuit dat hij over ruim twee weken op Roland Garros rechtstreeks in het hoofdtoernooi belandt. De Hagenaar heeft weliswaar een beschermde status vanwege langdurig blessureleed, maar de 104e positie op de wereldranglijst die hij bezette voor zijn knieproblemen is waarschijnlijk niet toereikend.

Haase heeft de pech dat er zes spelers zijn die gebruik maken van een beschermde positie. Zijn concurrenten, onder wie de Argentijn David Nalbandian en de Spanjaard Carlos Moya, bezetten allen een hogere plaats. "De cut-off ligt op 99. Er moeten er nog zes uitvallen", vertelde hij na de training van het Daviscupteam in Zoetermeer. Uit de top-honderd haakten de Duitser Tommy Haas en de Argentijn Juan Martin Del Potro inmiddels al af. Haase: "Van twee andere spelers weet ik vrijwel zeker dat ze niet meedoen maar dan moeten er nog twee afvallen. Die kans is klein. Ik ga er vanuit dat het kwalificaties worden."

Ahmed en Fatima + Henk en Ingrid = Vrijheid?!

Stel dat ik mijn nieuwe rockCD achter in de tuin nog wil kunnen horen. Ben ik dan vrij om een flinke draai aan de volumeknop te geven, ongeacht wat de buren daarvan zouden kunnen vinden? Het is tenslotte mijn huis, mijn CD en mijn tuin. Heb ik het recht om alle buren de vrijheid om stilte te beleven te ontnemen? Of moet ik toch concessies doen en mijn CD bijvoorbeeld binnenshuis beluisteren?

Geen uitstel verkiezingen Filipijnen

De presidentsverkiezingen die aanstaande maandag in de Filipijnen worden gehouden, gaan gewoon door. Dat heeft de kiescommissie maandag bekendgemaakt. Eerder werd gevreesd dat de verkiezingen zouden worden uitgesteld, omdat er problemen waren met de stemmachines.

De kiescommissie beval dinsdag dat 76 duizend geheugenkaarten, die in de stemmachines worden gebruikt, moeten worden teruggeroepen, nadat uit tests bleek dat sommige kaarten niet goed functioneerden. De problemen leidden tot geruchten dat de verkiezingen zouden worden uitgesteld. "Daar is niks van waar", zei Gregorio Larrazabal van de kiescommissie op een persconferentie. "We hebben niet gestemd over enig uitstel."

Het probleem met de geheugenkaarten werd slechts zes dagen voor de verkiezingen ontdekt. Ruim vijftig miljoen Filipijnen kiezen volgende week een nieuwe president, een nieuwe vicepresident en functionarissen voor bijna achttienduizend nationale en lokale posten. De verkiezingen zijn bezoedeld door verdenkingen van mogelijke stembusfraude en geweld dat al aan tientallen mensen het leven kostte.

Presidentskandidaat Benigno Aquino III, een senator van de oppositie en zoon van wijlen de voormalige presidente Corazon Aquino, was fel tegen uitstel van de verkiezingen. Volgens hem kan een vertraging resulteren in een machtsvacuüm, dat hij een 'potentieel rampzalige crisis' noemde.

De 50-jarige Aquino is koploper in de peilingen. Hij stelde zich pas in september, na de dood van zijn moeder, kandidaat voor het presidentschap.

Horeca stapt naar rechter wegens drooglegging

Rotterdamse horecaondernemers willen via de rechter afdwingen dat de gemeente Rotterdam de drooglegging rond de bekerfinale donderdagavond tussen Feyenoord en Ajax intrekt. Ze hebben een kort geding aangespannen dat donderdagmorgen om tien uur dient bij de rechtbank in Rotterdam. Dat meldde voorzitter Frank Roolaart van de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland woensdag.

Het alcoholverbod is een van de maatregelen waarmee burgemeester Ahmed Aboutaleb rellen wil voorkomen. Tussen twee uur 's middags en middernacht mag er niet worden geschonken in het centrum van Rotterdam en het gebied in deelgemeente Feijenoord rond voetbalstadion de Kuip.

De horecaondernemers vrezen verlies aan inkomsten. Zij vinden de maatregel overdreven en betwijfelen de noodzaak. "Het gaat om een omvangrijk gebied, waarin veel hotels en restaurants zijn gevestigd. De ondernemers lijden hierdoor veel schade. De gemeente heeft ons niet aangetoond dat echt sprake is van een enorme dreiging dat het uit de hand gaat lopen. Er zijn geen bezoekende supporters en er is geen huldiging in het centrum", aldus Roolaart. "Wij hebben de indruk dat steeds gemakkelijker dit soort maatregelen worden genomen, zonder rekening te houden met horecaondernemers."

Afrikaanse Unie waarschuwt voor zelfmoordaanslagen

Burgers in de Somalische hoofdstad Mogadishu moeten oppassen voor een serie gelijktijdige zelfmoordaanslagen. Daarvoor heeft de Afrikaanse Unie woensdag gewaarschuwd. Volgens AU-woordvoerder Barigye Bahoku hebben opstandelingengroepen een aantal bomauto's gemaakt. Hij riep burgers op te passen voor de auto's.

Bahoku zei dat de rebellen wanhopig zijn, omdat de steun van de bevolking voor de strijders is afgenomen en er een onderlinge machtsstrijd woedt.

Zaterdag kwamen dertig personen om het leven bij twee explosies in een moskee. Strijders zeiden dat er meer aanvallen zullen worden uitgevoerd.

'Joe the Plumber' wordt politicus

Samuel Wurzelbacher, beter bekend als 'Joe the Plumber', stapt in de politiek. Hij wist voor de Republikeinse Partij een zetel in het bestuur van het district Lucas County te krijgen. Wurzelbacher werd tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008 plotsklaps een sensatie nadat hij de Amerikaanse president Barack Obama, die toen senator was, ondervroeg over zijn economische beleid.

Wurzelbacher werd door de voormalige Republikeinse presidentskandidaat John McCain geprezen als de stem van de gewone man. McCain citeerde 'Joe the Plumber' later herhaaldelijk in het debat met Obama. De Republikeinse partij beschouwde Wurzelbacher als het voorbeeld van de arbeider die geschaad zou worden als Obama president zou worden.

Wurzelbacher heeft inmiddels een boek geschreven, hij geeft lezingen en was een paar weken correspondent in de Gazastrook.

Joe the Plumber wordt politicus
Joe the Plumber wordt politicus (Foto: Novum)

Emanuelson: "Kan me een overgang naar PSV niet voorstellen"

Urby Emanuelson wordt door veel clubs op de voet gevolgd vanwege zijn vastlopende onderhandelingen met Ajax. De multifunctionele linkspoot heeft nog een contract tot 2011, maar over belangstelling heeft de Ajacied niet te klagen. PSV zou een van de belangstellenden zijn voor Emanuelson.

Een overgang van Amsterdam naar Eindhoven ziet de veelzijdige Amsterdammer niet snel gebeuren. "Ik kan me niet voorstellen dat ik volgend seizoen voor PSV speel," laat Emanuelson weten tegenover Ajax Life. Hoe zijn toekomst er wel uit gaat zien blijft nog onduidelijk.

"Er staan op dit moment geen gesprekken gepland, dus het is even afwachten welke kant het deze zomer opgaat. Mijn contract loopt in ieder geval nog een jaar door. We zien het wel", aldus de Ajacied. Fiorentina, Olympique Marseille en Sevilla zouden al interesse hebben getoond.

Emanuelson hoopte deze week op een uitnodiging voor de voorselectie van Oranje. "Ook omdat ik op meerdere posities kan spelen en er slechts 23 spelers mee mogen, had ik toch op een uitnodiging gehoopt. Helaas. Het is niet anders", besluit de tienvoudig-international.

Sneijder valt geblesseerd uit

Wesley Sneijder heeft niet lang kunnen deelnemen aan de finale van de Italiaanse beker. De middenvelder die uitkomt in het shirt van Internazionale moest na zes minuten geblesseerd het veld verlaten.

Al enige tijd kampte de international met een blessure aan zijn dijbeen. Lange tijd was het twijfelachtig of Sneijder in actie zou kunnen in de finale tegen AS Roma. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe ernstig de kwetsuur van de Nederlander is. Voor de Nederlander is te hopen dat hij eind deze maand in de finale van de Champions League kan uitkomen en daarna kan afreizen naar het WK voetbal in Zuid-Afrika.

Safárová verrast Radwanska in Rome

Agnieszka Radwanska is in de derde ronde van het WTA-toernooi in Rome uitgeschakeld. De als achtste geplaatste Radwanska ging met 6-1, 3-6 en 6-7 onderuit tegen de Tsjechische Lucie Safárová.

Nadat beide speelsters ieder een set hadden gewonnen, was Radwanska in de beslissende derde set op koers voor de overwinning. Safárová slaagde er echter in om er een tiebreak uit te slepen. De Tsjechische kwam daarin al gauw op een 6-2 voorsprong en met vier matchpoints op zak wist ze de partij te beslissen.

Olievoorraden VS stijgen sterker dan verwacht

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week sterker dan verwacht gestegen, blijkt woensdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van energie.

De voorraden ruwe olie stegen in de week eindigend op 1 mei met bijna 2,8 miljoen vaten tot 360,6 miljoen. Vooraf door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde economen rekenden op een toename van de voorraden ruwe olie met 0,6 miljoen vaten.

De benzinevoorraden stegen onverwacht met 1,3 miljoen vaten tot 224,9 miljoen vaten. Analisten gingen uit van een daling met 0,2 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 0,6 miljoen vaten tot 152,4 miljoen vaten, waar werd gerekend op een toename met 0,8 miljoen.

De capaciteitsbenutting van raffinaderijen steeg naar 89,6 procent, van 88,95 procent vorige week, en een verwachting van 88,7 procent.

Elf Deense soldaten gewond in Afghanistan

Bij een aanslag op een basis in het district Gereshk, in het zuiden van Afghanistan, zijn dinsdag elf Deense soldaten en twee lokale tolken gewond geraakt. Dat heeft het Deense leger woensdag gezegd. Geen van de verwondingen was levensbedreigend.

De aanval vond dinsdagavond plaats, net voordat een zandstorm in het gebied woedde. Door de zandstorm liep het transport van de gewonden vertraging op.

Sinds Denemarken zich in 2002 aansloot bij de coalitietroepen zijn 29 Deense soldaten om het leven gekomen.

Zwitsers kanton wil boerkaverbod

Parlementariërs van het Zwitserse kanton Aargau hebben opgeroepen tot een landelijk verbod op het dragen van boerka's in het openbaar. Dat meldde de Zwitserse krant Tages-Anzeiger woensdag.

Het parlement van Aargau stemde over het indienen van een wet die de boerka moet verbieden bij de Zwitserse Raad van State, waarin alle 26 kantons zijn vertegenwoordigd. Het voorstel werd met 89 stemmen voor en 33 tegen aangenomen. Parlementariër Rene Kunz van de extreemrechtse Zwitserse Democratische partij zei dat de boerka 'een symbool van de overheersing van de vrouw door de man' was.

In Zwitserland worden weinig boerka's gedragen. Zelfs leden van de nationalistische Zwitserse Volkspartij, die vorig jaar succesvol campagne voerden om een referendum te houden over het verbieden van minaretten, zetten vraagtekens bij het nut van een verbod. Ulrich Schlueer van de Zwitserse Volkspartij zei dat bestaande wetten al de mogelijkheid bieden om het in het openbaar dragen van kleding die het hele lichaam bedekt te verbieden.

Maduro had uitnodiging voorselectie Oranje verwacht

Hedwiges Maduro is verontwaardigd over het feit dat hij niet geselecteerd is voor de voorselectie voor Oranje. De verdediger annex middenvelder van Valencia laat weten dat bondscoach Bert van Marwijk nooit contact met hem heeft gezocht ondanks zijn basisplaats bij de Spaanse nummer drie.

"Ik speel tegen topspelers als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo", vertelt Maduro tegenover Omroep Flevoland. "Dit soort spelers kom je straks op het WK ook tegen. Ik verwacht niet meteen een basisplaats, maar zou het wel eerlijk vinden om me te bewijzen bij de voorlopige selectie."

De 25-jarige Maduro kwam bijna vier jaar geleden voor het laatst in actie voor Oranje. De oud-Ajacied speelde op het WK in Duitsland zijn twaalfde en laatste interland in de groepsfase tegen Argentinië (0-0). Dit seizoen kwam hij zeventien keer in actie voor Valencia.

Van Grunsven voorlopig nog zonder Salinero

Anky van Grunsven moet het voorlopig nog doen zonder haar toppaard Salinero. Het herstel van het geblesseerde dier verloopt langzamer dan verwacht. 

Trainer Sjef Janssen hoopt dat Salinero in juni weer aan wedstrijden kan meedoen. "Tegen die tijd worden er wat meer belangrijkere wedstrijden gereden", aldus Janssen op de website van Van Grunsven. "Hopelijk is Salinero dan weer fit genoeg. We nemen echter geen risico. Het dier krijgt de tijd om te herstellen."

In juni zijn de selectiewedstrijden voor de Wereldruiterspelen, later dit jaar in het Amerikaanse Kentucky. Daarvoor heeft Van Grunsven twee troeven, ze beschikt naast Salinero ook nog over Painted Black.

 

[Upd] Schorsing Ribéry blijft staan

De UEFA heeft de schorsing van Franck Ribéry gehandhaaft. Hierdoor mist de Fransman de Champions League-finale tussen zijn club Bayern München en Internazionale eind deze maand in Madrid.

Ribéry kreeg een schorsing van drie Europese wedstrijden vanwege zijn rode kaart in de eerste halve finale tegen Olympique Lyon. Bayern vond de straf buiten alle proporties en ging in beroep. De UEFA wees het beroep echter af.

Update @ 21:10 uur

Ribéry en Bayern hopen via een beroep bij het international sporttribunaal (CAS) alsnog een plaats in de eindstrijd af te dwingen. De Duitse club laat bij monde van voorzitter Karl-Heinz Rummenigge weten de strijd niet op te willen geven.

'Geblesseerd' Ajax zegt duel af

Ajax heeft zich afgemeld voor een oefenduel dat de club op 15 mei zou spelen het Duitse FC Union Berlin. Dit omdat de club zou kampen met talrijke blessuregevallen. Opvallend, aangezien de selectie nagenoeg fit is.

"Ajax was natuurlijk aan fantastische tegenstander geweest. We hopen zo snel mogelijk een vergelijkbare opponent te kunnen presenteren", aldus teammanager Christian Beeck op de website van Union Berlin. 

Grand Prix New Jersey alweer van de baan

Een dag na de lancering van het plan kan er alweer een streep worden gezet door een Grand Prix een New Jersey. De reden hiervan is dat de burgemeester geen steun verleent aan het hele circus.

Door een organisatie die zich inzet voor de promotie van Jersey City was er een plan ingediend. In 2012 zou er voor de eerste keer in de Amerikaanse stad worden verreden, echter houdt het plan na een dag alweer op.

"Ik heb een evaluatie van het toerismebureau ontvangen en kom tot dezelfde conclusie: een Grand Prix is geen geschikt evenement om in het Liberty State Park te organiseren", verklaarde burgemeester Jerramiah Healy tegenover de camera.

"We willen graag nationale en internationale evenementen organiseren in onze mooie stad, maar we moeten ook rekening houden met de impact op de kwaliteit van het leven van onze bewoners en gemeenschap."

De afwijzing van het plan kent echter ook een goede zijde. Mileugroep Friends of Liberty State Park zijn maar wat blij met het plan van de burgemeester.Voorzitter Sam Pesin: "In plaats van negatieve controverse, kunnen we ons richten op positieve inspanningen, die Jersey City en het Liberty State Park ten goede komen.

Wozniacki uitgeschakeld in Rome

María José Martínez Sanchez heeft bij het WTA-toernooi in Rome voor een grote verrassing gezorgd door de als tweede geplaatste Deense Caroline Wozniacki uit te schakelen. De Spaanse won met 6-4 en 6-2.

Wozniacki, ook de nummer twee van de wereld, leverde in de partij tegen de Spaanse direct haar service in. De Deense bleef vervolgens fout op fout maken. Bovendien maakte ze maar twaalf winners tegen 32 van Martínez.

Mancini wil City aan Champions League helpen

Manchester City en Tottenham Hotspur kruisen vanavond de degens. Voor beide clubs is het essentieel de wedstrijd winnend af te sluiten. City staat een punt achter op de Spurs, maar heeft wel een beter doelsaldo. Bij winst neemt de ploeg de vierde plek over, die goed is voor een plaats in de Champions League.

"We staan niet onder druk. Het is een hele belangrijke wedstrijd voor ons, maar dat is het ook voor Tottenham. Het is een voetbalwedstrijd en geen oorlog", zegt trainer Roberto Mancini. "Er is natuurlijk wel druk maar dat is normaal." Mancini denkt niet dat de spelers erg nerveus zijn. "Ze kunnen allemaal goed met de zenuwen omgaan en hebben wel meer van dit soort wedstrijden gespeeld."

Mancini wordt de laatste tijd met steeds meer clubs in verband gebracht, maar lijkt nog niet te willen vertrekken. "Ik wil hier geschiedenis schrijven. Samen met de spelers wil ik onze doelstelling bereiken. Ik denk dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt."

 

Mancini wil City aan Champions League helpen
Mancini wil City aan Champions League helpen (Foto: Novum)

De Bakker: "Voorlopig geen vaste coach"

Tennisser Thiemo de Bakker zal op korte termijn geen vaste coach in dienst nemen. Dat zei de Westlander, die is opgestoomd naar de 48e positie op de wereldranglijst, vandaag in Zoetermeer waar hij zich met Oranje voorbereidt op het Daviscupduel met Italië.

De Bakker werd de afgelopen succesvolle weken begeleid door de Duitser Mats Merkel, die werkt voor het Playing Development Program van Adidas, sponsor van de Nederlandse tennisser. Op andere toernooien had hij de beschikking over Rohan Goetzke, technisch directeur van de tennisbond KNLTB, of Daviscupcaptain Jan Siemerink. "Ik heb redelijk wat goede mensen om me heen. Ik heb op dit moment nog geen zin een onbekende trainer in dienst te nemen of iemand van wie ik niet zeker ben", vertelde De Bakker, die de eerste maanden van dit jaar werd begeleid door Dennis Schenk, de coach van Robin Haase. Omdat de ranking van beide tennissers te veel verschilt kunnen ze momenteel niet hetzelfde programma afwerken.

H.A.W.X. 2 komt eraan

Ja beste mensen, zojuist is bekend geworden dat H.A.W.X. 2 deze herfst in de winkels moet komen te liggen. De Tom Clancy game wordt wederom ontwikkeld door Ubisofts Bucharest Studio en er wordt beloofd dat er een geweldige achtergrond in de game zit, 's werelds meest geavanceerde vliegtuigen en geweldige gevechten in het luchtruim.

Ubisoft geeft aan dat het eerste deel meer dan een miljoen keer verkocht is en dat het daarom een succesvolle serie kan worden, de nieuwe H.A.W.X.-game wordt direct geinspireerd door de Tom Clancy-boeken en fans zullen hierdoor de intensiteit die de serie populair heeft gemaakt wederom kunnen ervaren.

H.A.W.X. 2 komt deze herfst naar de winkels voor de PC, Xbox 360 en PS3.

HAWX 2
Nog meer actie!

Jankovic wint van Wickmayer in Rome

Jelena Jankovic heeft de kwartfinale van het WTA-toernooi in Rome bereikt. De 25-jarige Servische versloeg Yanina Wickmayer in 6-2, 6-0. Op het Italiaanse gravel was de nummer zeven van de wereld binnen het uur klaar met de Belgische, die de twaalfde plaats bezet. In de kwartfinale neemt Jankovic het op tegen Venus Williams.

In de halve finale kan Venus haar zus Serena Williams ontmoeten. De als eerste geplaatste Serena versloeg Andrea Petkovic: 6-2, 3-6, 6-0. Voor de nummer een van de wereld is het haar eerste toernooi sinds ze drie maanden terug de Australian Open won. Daarna had ze, net als haar zus, last van een knieblessure. Ze kwam Rome binnen via een wildcard.

Friedel gaat nog een jaar door bij Aston Villa

Aston Villa-doelman Brad Friedel wil in ieder geval nog tot en met volgend seizoen keepen. De Amerikaan is dan 40 jaar, maar is zelf niet zo onder de indruk van die aankomende mijlpaal. Hij zegt zich nog net zo fit te voelen als op zijn 25e.

Friedel speelt sinds 2008 voor Aston Villa, toen hij overkwam van Blackburn Rovers. Daarvoor tekende hij in 1997 een contract bij Liverpool, zijn eerste club in Engeland. De voormalig Amerikaans international weet dat zijn leeftijd een issue is. "Als je ouder wordt, denken de mensen dat je vorm met je leeftijd heeft te maken." De 38-jarige Friedel is het daar niet mee eens. "Ik voel me lichamelijk fantastisch en mijn ervaring helpt mij alleen maar."

Friedel denkt dat ervaring belangrijker is dan leeftijd. "Als je jonger bent voel je de druk van het land en zelfs die van de wereld. Als jonge speler is het moeilijk daar mee om te gaan."

Brad Friedel is momenteel de op drie na oudste speler in de Premier League. De Engelsman David James is met 39 jaar en negen maanden de oudste. Edwin van der Sar volgt op een kleine drie maanden. De Zwitser Pascal Zuberbühler staat derde op de lijst, hij is 39 jaar en vier maanden oud.

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je elke avond om 20:00 een verse linkdump. Met dit keer:      

  • Gewoon serieus blijven dan komt het allemaal goed. Met dank aan Danny 
  • Als je iets wil dan lukt het wel, op een rondvaart springen! Met dank aan Paul
  • iPad toepassing waar je wat aan hebt (NSFW!) Met dank aan Danny 
  • Politie arresteert onterecht een toerist, maar weten niet dat het gesprek wordt opgenomen. Met dank aan FOKFIPO  

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten!

Hind aan de slag met nieuw album

Hind is druk bezig met haar nieuwe album. De 25-jarige zangeres vergaarde met hulp van muziekplatform Sellaband genoeg geld voor de productie van een nieuwe cd. Hind legt nu de laatste hand aan nieuwe nummers en pakt volgende week het vliegtuig naar Londen voor opnames. De zangeres blijft tot eind juli heen en weer vliegen.

"Het is gelukt door Sellaband", vertelt haar manager. Op de website, waar mensen kunnen doneren aan artiesten, zamelde Hind veertigduizend euro in om een album te kunnen maken. "Het tweede fonds voor de promotie wordt pas later belangrijk. Ik snap dat mensen nu voorzichtig zijn, omdat we nog geen demo's hebben laten horen." Toch wist Hind al de helft van de benodigde dertigduizend euro voor promotiedoeleinden bij elkaar te sprokkelen.

Hind houdt vast aan haar eigen stijl, maar hoopt ook popliefhebbers aan te spreken met haar nieuwe cd. "Het album bevat crosspop. Dat is een muziekstijl die Hind de afgelopen acht jaar zelf ontwikkeld heeft", legt de manager uit. "We willen het nu wat toegankelijker maken. Hind schrijft vrijwel alle liedjes zelf, in samenwerking met de producent en soms met andere muzikanten."

Hind werd in 2003 derde bij de talentenjacht 'Idols'. Sindsdien bracht de zangeres de albums 'Around the World' en 'Halfway Home' uit. Hoe het nieuwe album van Hind gaat heten is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de cd in september of oktober moet verschijnen.

Hind aan de slag met nieuw album
Hind aan de slag met nieuw album (Foto: Novum)

Grenzen aan gebruik passagiersgegevens

Het uitwisselen van passagiersgegevens wordt begrensd. Het Europees Parlement heeft unaniem ingestemd met een voorstel hierover van D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld. Hoewel de uitwisseling volgens de politica wel nodig is, 'vraagt massale uitwisseling van persoonsgegevens om spijkerharde garanties en de bescherming van burgerrechten.'

Door de resolutie wordt de Europese Commissie gedwongen om opnieuw te onderhandelen over de doorgifte van passagiersgegevens aan bijvoorbeeld de VS op 'aanmerkelijk scherpere voorwaarden dan nu het geval is', stelt In 't Veld. Uiteindelijk moet volgens haar onomstotelijk worden aangetoond dat het gebruik van de gegevens 'noodzakelijk en proportioneel is'.

De Europese Commissie moet nu instemming aan het Europees Parlement vragen over elke internationale overeenkomst over de uitwisseling van passagiersgegevens.

Nieuwe getuige vuurwerkramp gehoord

Het Openbaar Ministerie gaat een nieuwe getuige horen over de vuurwerkramp in Enschede tien jaar geleden. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM in Almelo woensdag. Kort geleden heeft een familielid van de directeur van SE Fireworks zich gemeld.

De nieuwe getuige heeft verklaard dat er op de dag van de ramp in de fabriek werd gewerkt en dat de oorzaak van de ramp een bedrijfsongeval was. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat de fabriek dicht was en dat de oorzaak brandstichting was. De zegsvrouw van het Openbaar Ministerie vindt het te voorbarig om te spreken van 'een nieuw onderzoek'. Volgens haar moet de getuige verder gehoord worden om te bekijken of het onderzoek naar de vuurwerkramp officieel heropend moet worden.

De afgelopen jaren zijn er meer mensen geweest die meenden doorslaggevende nieuwe informatie te hebben. De nieuwe getuige heeft een 'summiere verklaring afgelegd'. Het verder horen van de gedachten is volgens de woordvoerder een kwestie van dagen.

Zaterdag meldde RTV Oost al dat uit 'belastende verklaringen' zou blijken dat de brand die tot de vuurwerkramp leidde is ontstaan door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting. De ramp kostte aan 23 mensen het leven.

Utrecht mist Lensky en Somers tegen Groningen

FC Utrecht moet het in morgen tegen FC Groningen doen zonder Jacob Lensky en Hans Somers. Beide spelers zijn niet fit voor de eerste wedstrijd in het tweeluik in de play-offs om Europees voetbal.

Lensky raakte geblesseerd op de training. Aanvankelijk werd gevreesd dat de Canadese linksback zijn enkelbanden had afgescheurd. Maar nader onderzoek toonde aan dat de schade meeviel bij de verdediger. Lensky komt dit seizoen vermoedelijk niet meer in actie.

Ploeggenoot Somers scheurde in de laatste competitiewedstrijd tegen Vitesse zijn hamstring af. Een forse tegenvaller voor de Belg, die na dit seizoen vertrekt bij Utrecht. De middenvelder kreeg speelminuten ter afscheid, maar verliet kort voor tijd alweer het veld.

Federer wint eerste partij Estoril

Roger Federer heeft zijn eerste partij in Estoril redelijk eenvoudig gewonnen. De Zwitserse nummer een van de wereld klopte Bjorn Phau uit Duitsland: 6-3, 6-4. Door de zege staat Federer op het Portugese gravel in de kwartfinale. In de eerste ronde hoefde de als eerste geplaatste Zwitser vanwege een vrijstelling niet in actie te komen.

Federer doet in Estoril mee om vertrouwen te tanken op gravel. De Zwitser, die vorige week in Rome in zijn eerste partij verloor, heeft goede herinneringen aan Estoril. In 2008, de enige eerdere keer dat hij er meedeed, won hij de titel. In de kwartfinale treft Federer Arnaud Clément. De Fransman was met 6-4, 6-3 te sterk voor Alejandra Falla uit Colombia.

Albert Montañés (4) klopte in de tweede ronde zijn Spaanse landgenoot Daniel Gimeno-Traver met 6-1, 6-2. Bij de laatste acht neemt hij het op tegen de Uruguayaan Pablo Cuevas (8). Die rekende in twee tiebreaks af met Marcel Granollers uit Spanje: 7-6 (8), 7-6 (2).

Tuitert langer bij Control

Mark Tuitert heeft zijn contract bij schaatsploeg Control verlengd met een jaar. De formatie heeft dat vandaag bekend gemaakt.

Overigens is Control nog op zoek naar een co-sponsor. Die is nodig om een gat in de begroting van enkele tonnen te dichten. De olympisch kampioen op de 1.500 meter zal daardoor waarschijnlijk niet de gehoopte financiële klapper maken. Toch twijfelde de oud-Europees kampioen allround nooit aan het verlengen van zijn verbintenis.

Stefan Groothuis en Jan Smeekens hebben vandaag ook hun contract bij Control met een jaar verlengd. Coach Jac Orie, Laurine van Riessen, Kjeld Nuis en Sjoerd de Vries verlengden al eerder hun contract. Daarnaast werd Pim Schipper aangetrokken als vervanger van Simon Kuipers die naar TVM vertrok.

Annette Gerritsen, Margot Boer en Marianne Timmer moeten eind deze week aan het team duidelijkheid geven over hun toekomst.

[NHL Playoffs] Sharks bijna ronde verder

De San Jose Sharks staan met één been in de conference finals. Dankzij een 4-3 overwinning staan zij nu 3-0 voor in de best of seven-serie tegen de Detroit Red Wings. De Red Wings stonden met 3-1 voor met nog een kwartier te gaan, maar de Sharks kwamen terug tot 3-3 waarna zij het in de overtime periode afmaakten. 

De Red Wings startten een stuk sterker dan de Sharks en kwamen dan ook op een 2-0 voorsprong. Tomas Holmstrom scoorde van dichtbij en Dan Cleary maakte na een kwartier spelen de 2-0. Vier minuten voor de goal van Holmstrom werd nog een goal van Henrik Zetterberg afgekeurd omdat hij de puck het doel in geschopt zou hebben, iets wat hij later ontkende. Vier seconden voor het einde van de periode scoorden de Sharks nog de 2-1 waardoor zij alsnog met een goed gevoel de kleedkamer in gingen. 

Dat goede gevoel was snel voorbij doordat de Red Wings binnen twee minuten de 3-1 maakte. Zetterberg maakte alweer zijn zevende van de playoffs. Deze stand bleef in een gelijkopgaande wedstrijd lang op het scorebord staan totdat Joe Thornton eens besloot om op doel te schieten. Zijn enige schot op doel van de avond was gelijk raak, mede doordat hij afketste op de stick van Pavel Datsyuk. Ruim zes minuten later maakte rookie Logan Couture de gelijkmaker. Goalie Jimmy Howard rekende op een pass voor hem langs toen Couture langs de boarding aan de zijkant stond, maar Couture zag dat Howard zijn rechterbeen alvast verplaatste en schoot snel tussen zijn benen door. 

In de derde periode hadden de Sharks het geluk dat Detroit-aanvaller Jason Williams naast schoot tijdens een slechte line change. De puck kwam daardoor bij de vrijstaande Joe Thornton terecht, die veel te laat het ijs op kwam en deze kon samen met Patrick Marleau op goalie Howard afschaatsen met alleen verdediger Brian Rafalski in de buurt. Thornton passte hard op Marleau en deze kon de winnende treffer binnentikken. 

Coach Todd McLellan was blij met de overwinning, maar benadrukte dat het nog lang niet over is: "Ik ben in die andere kleedkamer geweest (McLellan was assistent van Mike Babcock bij de Red Wings), en ik weet hoeveel vechtlust die gasten hebben. Die vierde overwinning gaan ze ons niet cadeau geven." Rafalski: "We moeten de volgende wedstrijd winnen, verder kunnen we niet kijken."

Gusev met Katusha terug in peloton

Vladimir Gusev keert terug in het profpeloton. De Russische renner tekent een contract bij wielerploeg Katusha, dat hem tot eind 2011 aan het team verbindt.

De viervoudig Russische tijdritkampioen werd in juli 2008 ontslagen door zijn toenmalige team Astana wegens afwijkende bloedwaarden en kwam sindsdien niet meer in actie voor professionele teams. De 27-jarige Gusev koerste eerder voor Team CSC en Discovery Channel.

Overgang Marcellis naar AZ zo goed als rond

Dirk Marcellis mag zich verheugen op een transfer naar AZ. De verdediger van PSV heeft nog een gesprek met de nieuwe AZ-trainer Gertjan Verbeek, maar lijkt zo goed als rond te zijn met de club. Zijn zaakwaarnemer, Kees Ploegsma jr., is in ieder geval erg positief gestemd.

De kans dat Marcellis van PSV naar AZ verkast is groot. "Het ziet er goed uit", meldt Ploegsma in gesprek met het Eindhovens Dagblad. Ploegsma heeft zelf al een onderhoud met AZ gehad.

Begin deze week spraken AZ en Ploegsma met elkaar en dat gesprek verliep positief. Marcellis moet nog tot volgende week wachten, voordat hij met Verbeek kan spreken.

De centrumverdediger is op dit moment met PSV in Brazilië. "Als hij terug is, zal hij met Gertjan Verbeek om de tafel moeten. Als zij er samen uitkomen, kan de zaak waarschijnlijk snel worden afgetikt", zegt Ploegsma.

Celstraffen voor Russische kannibalen

Een rechtbank in de Russische stad Sint-Petersburg heeft twee mannen veroordeeld voor het vermoorden en opeten van een 16-jarig meisje. Een van de mannen, een 21-jarige rockmuzikant, werd veroordeeld tot negentien jaar celstraf. De andere man, de 20-jarige handlanger van de muzikant, moet achttien jaar de gevangenis in.

Het hof zei dat de muzikant zijn slachtoffer in januari naar zijn huis had gelokt, waar hij en zijn handlanger het meisje in de badkuip verdronken. Na haar gedood te hebben, bereidden de mannen delen van haar lichaam in de oven.

De mannen zeiden onschuldig te zijn. In een eerdere verklaring zeiden ze echter dat ze de vrouw hadden vermoord, omdat ze 'honger hadden'.

3J's betrokken bij botsing in Antwerpen

De 3J's zijn woensdagmiddag betrokken geraakt bij een botsing in Antwerpen. De Volendamse groep was per auto op weg naar de regionale televisiezender ATV toen de muzikanten werden aangereden.

"Boem! Kop-staartbotsing", twitteren de heren. De schade lijkt beperkt tot de bumper en een zere nek voor bandlid Jaap Kwakman. "Onze achterbumper wederom de klos. Hartje Antwerpen. Even schadeformuliertje invullen en dan hop naar ATV."

De band bekijkt het positief en slaat meteen maar een slaatje uit het ongeluk. "Nog even snel een kopje koffie drinken met die dame die ons aanreed. Album gegeven voor de schrik. Belgen verover je een voor een", aldus zanger Jan Dulles. "Jaap de Witte voelt zich nog wat verward, maar dat is hij volgens ons al 57 jaar."

3J's betrokken bij botsing in Antwerpen
3J's betrokken bij botsing in Antwerpen (Foto: Novum)

Jans: "Ik doe geen vlieg kwaad"

FC Groningen begint morgen in en tegen Utrecht vol vertrouwen aan de play-offs om Europees voetbal. De afgelopen vier jaar haalden de noorderlingen steeds de finale.

"Dat is ook deze keer weer ons doel", liet de scheidende trainer Ron Jans (naar sc Heerenveen) vandaag op de Groningse website weten. FC Utrecht en FC Groningen zijn oude bekenden van elkaar. Beide ploegen kwamen elkaar de afgelopen drie seizoenen eveneens tegen in de nacompetitie om een Europees ticket. FC Groningen was FC Utrecht evenzoveel keer de baas.

Jans: "In Utrecht lijkt zelfs niet FC Groningen maar mijn persoon een 'angstgegner', zo heb ik begrepen. Maar ik doe echt geen vlieg kwaad." De selectie van FC Groningen is hetzelfde als afgelopen zondag in de laatste thuiswedstrijd tegen Sparta (3-1). Dat betekent dat Jans nog steeds niet kan beschikken over acht geblesseerde spelers. "Ik denk dat de kansen 'fifty-fifty' zijn", gaf Jans aan. "Wij zullen ons opnieuw moeten bewijzen tegen FC Utrecht."

Collega Ton du Chatinier rekent in De Galgenwaard op de steun van de supporters. "Het publiek kan voor ons een twaalfde man zijn. Daar zijn ze fantastisch in. We moeten hier in Utrecht gewoon van Groningen winnen en dan is de nul voor ons heilig." De return is zondag in de Groningse Euroborg.

Gezant VS hervat vredesproces Midden-Oosten

De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten George Mitchell heeft woensdag gesproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, het begin van een nieuwe ronde in de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Later deze week ontmoet Mitchell de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Maandenlang is geprobeerd het vredesoverleg nieuw leven in te blazen. De Verenigde Staten hopen dat indirecte gesprekken na verloop van tijd leiden tot directe onderhandelingen. Het bezoek aan Netanyahu woensdag is naar verwachting het begin van maanden durende pendeldiplomatie.

Abbas waarschuwde al dat het overleg vroeg zal sneuvelen als de nadruk niet komt te liggen op kernkwesties als de definitieve grenzen van een Palestijnse staat. Netanyahu zei dat de Palestijnen iedere kwestie aan bod mogen laten komen, maar dat zijn grootste belang de veiligheid is.

Speler wint één miljoen dollar met spelletje

Een jonge man uit Alabama in Amerika heeft $1.000.000 gewonnen door een spelletje honkbal. De 24 jarige Amerikaan Wade McGilberry kreeg vandaag zijn prijs overhandigd door 2Kgames nadat hij een perfecte game heeft gespeeld in het spel Major League Baseball 2K10.

Wade zegt dat zijn vrouw hem heeft aangemoedigd om voor de prijs te gaan maar Wade dacht nooit te kunnen winnen en nu moet hij het toch eventjes allemaal laten inzinken. 2Kgames organiseerde deze wedstrijd via een ingebouwde wedstrijd optie in het spel. De wedstrijd liep van twee maart tot en met één mei. Spelers moesten een DVD waar te zien was hoe ze de wedstrijd speelden opsturen naar 2Kgames voor verificatie.

Opmerkelijk was dat Wade al op de eerste dag van de wedstrijd deze perfect game speelde en deze ook heeft ingestuurd, een perfect game in honkbal houdt in dat de Pitcher(s) tot en met de negende inning "winnend" gooien waardoor er geen één speler van de tegenparty het  eerste honk bereikt. Natuurlijk zal de pitcher ondersteund moeten worden door het foutloze spel van zijn team.

Wade met zijn cheque

[WRC] "Verdwijnen rally Japan niet slim"

Volgens Dimar Krivtsov, medewerker van de Japanse organisatie die het WRC-evenement organiseert, zou het verwijderen van de rally van Japan wel eens meer gevolgen kunnen hebben voor het WRC dan de sport lief is. Volgens Krivstov zouden de Japanse constructeurs deelname dan niet meer gaan overwegen.

Het evenement staat volgend jaar al niet meer op de lijst met rallies die plaats zullen vinden voor het kampioenschap. "Er zijn dan geen Japanse constructeurs meer actief in de sport, maar het houden van een evenement in Japan zou ze zeker weer hebben aangetrokken in de toekomst. Maar ik denk dat men nu er zeker niet meer aan zal denken."

North One Sport-medewerker Simon Long denkt de reden van het schrappen van de rally te weten: "We hebben Subaru, Suzuki en Mitsubishi verloren als Japanse constructeurs de laatste tijd en dat is misschien wel de oorzaak van het schrappen van de rally."

Rasmussen wint eerste rit Vierdaagse Duinkerken

De Deen Alex Rasmussen heeft de 144 kilometer lange eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerken op zijn naam geschreven. De renner van Saxo Bank was in de sprint van het peloton de Duitser Gerald Ciolek (Milram) en de Belg Kevin Ista (Topsport Vlaanderen) te snel af. Door zijn zege is Rasmussen ook de eerste leider in de Noord-Franse rittenkoers.

De Vierdaagse van Duinkerken duurt dit jaar vijf dagen. In voorgaande jaren werd steeds zes dagen gekoerst door Noord-Frankrijk, maar door problemen met het budget moest dat dit jaar met een dag worden ingekort. Vrijdag staat voor het eerst in de historie van de Vierdaagse een volledig Belgische etappe op het programma. Dan rijdt het peloton van Menin naar Ieper.

Uitslag eerste etappe

# Naam Tijd
1 Alex Rasmussen (Den/Sax) 3.31,23
2 Gerald Ciolek (Dui/Mil) z.t.
3 Kevyn Ista (Bel/Cof) z.t.
4 Kenny Dehaes (Bel/OPh) z.t.
5 Danilo Napolitano (Ita/Kat) z.t.
6 Koldo Fernandez (Spa/Eus) z.t.

Broer mishandelt zwangere zus

Een 24-jarige man heeft dinsdagavond in het Brabantse Sprang-Capelle zijn 18-jarige zwangere zus mishandeld. De tiener werd in haar gezicht geslagen, waarna zij viel en de broer volgens haar op haar buik ging zitten. Hierna kreeg de vrouw krampen in haar buik en moest ze naar een ziekenhuis. Dat meldt de politie.

De politie kreeg dinsdag rond 20.00 uur melding van de mishandeling in de woning van een kennis. De broer uit Leeuwarden werd aangehouden en vastgezet voor huiselijk geweld. De vrouw uit Den Bosch kon niet direct aangifte doen, omdat zij naar het Tweesteden Ziekenhuis vervoerd moest worden.

De twee hadden ruzie gekregen over de levensstijl van de vrouw. De broer zei later spijt te hebben dat hij zijn zus had geslagen. De vrouw had zwellingen in haar gezicht. Hoe de 18-jarige eraan toe is, kan een politiewoordvoerder woensdag niet zeggen.

Netflix heeft 1 miljoen Wii gebruikers

Volgens Reggie Fils-Aime van Nintendo Amerika hebben zo'n één miljoen Wii eigenaars gebruik gemaakt van de Netflix service op de Wii tot nu toe. Dit klinkt veel maar met een gebruikersgroep van 26 miljoen systemen is dit niet heel veel. Voor Netflix is dit een heel goed cijfer want hun gebruikersgroep steeg tot ongeveer 14 miljoen Amerikaanse gebruikers.

Netflix is een bedrijf waarvan je films en media kan huren via de console of andere apparatuur die dit ondersteunen thuis. Je streamt dan de film via de console naar je televisie. De Xbox 360 ondersteunde deze service als eerste van de drie grote consolles, dit was in 2008, Sony volgde al snel in 2009 en de Wii doet mee vanaf dit voorjaar.

In tegenstelling tot de Xbox 360 en Playstation 3 is het bij de Wii helaas niet mogelijk om HD media te streamen.

Netflix op je Wii
Filmpje Streamen?

Schumacher heeft bandenprobleem

Michael Schumacher heeft voor de eerste keer sinds zijn rentree in de Formule 1 zijn problemen benoemd. De zevenvoudige wereldkampioen is nog niet gewend aan de autobanden die tegenwoordig verplicht zijn op de circuits. De Duitser mist er de ervaring mee en kan daardoor ook te weinig anticiperen en inspelen op de omstandigheden die hij bij een training of Grand Prix verwacht of tegenkomt.

Schumacher, die dit seizoen bij Mercedes terugkeerde na een vrijwillige pauze van drie jaar, legde vandaag zijn huidige perikelen uit in een interview in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. "De smallere voorbanden, de banden voor droog weer en de regenbanden zijn allemaal nieuw voor mij. Elke coureur moet leren hoe de banden zich gedragen in wisselende omstandigheden. Wat dat betreft, heb ik nu een achterstand op mijn huidige collega's in de formule 1." Schumacher begint zondag in Barcelona aan zijn 255e Grand Prix. Hij won er 91. In het huidige WK-klassement na vier races vervult hij nog een bijrol, met slechts tien punten op de tiende plaats.

Rus naar laatste acht Estoril

Arantxa Rus heeft overtuigend de kwartfinales bereikt van het WTA-toernooi in Estoril. De Nederlandse, die zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi plaatste, versloeg de Belgische Kirsten Flipkens met 7-6 en 6-1.

Rus kwam in de eerste set nog een break achter maar ze wist zich terug te knokken en was in de tiebreak de betere. In het tweede bedrijf werd Rus ook gelijk gebroken maar daarna pakte ze vier games op rij en was het verzet van Flipkens gebroken.

In de kwartfinale staat Rus tegenover de als tweede geplaatste Sorana Cirstea, de nummer 38 van de wereld. Rus is de nummer 120 op de wereldranglijst.

Cannavaro international af na WK

Fabio Cannavaro sluit zijn interlandcarrière af na het WK. Dat zei de 36-jarige verdediger vandaag bij de afsluiting van een tweedaags trainingskamp. Volgens de speler van Juventus wordt hij nu al als te oud bestempeld. "Ik kan me alleen maar voorstellen wat ze in augustus zullen zeggen."

Cannavaro speelde in 1997 zijn eerste interland. Sinds Paolo Maldini in 2002 stopte als international treedt hij op als aanvoerder van de Azzurri. In 2006 werd hij met zijn land wereldkampioen door Frankrijk na strafschoppen te verslaan. Die finale was zijn honderdste interland.

Inmiddels speelde hij 132 keer voor Italië en is daarmee recordhouder. Cannavaro scoorde een keer voor zijn land.

Cannavaro international af na WK
Cannavaro international af na WK (Foto: Novum)

Politie knipt protesterende Molukkers los

De zes Molukse jongeren die zich woensdagochtend in Den Haag hadden vastgeketend aan de Indonesische ambassade zijn losgeknipt en aangehouden. Zes andere Molukkers zijn weggestuurd.

Bij de actie hebben de Molukkers zich volgens de politie niet actief verzet. "Ze gaven aan dat ze prima overweg kunnen met de politie, maar dat ze wel een punt willen maken", zegt een woordvoerder. "Toen we ze een paar keer hadden gevorderd weg te gaan, hebben we ze rond 13.30 uur losgemaakt."

De betogers hadden aangekondigd dat het lastig wordt om hen te verwijderen. Ze hadden hun armen rond 10.30 uur met handboeien in een buis gestopt. Deze zogenoemde lock-ons worden ook gebruikt door krakers en linkse actiegroepen. "Maar wij doen dit ook niet voor het eerst", zegt de politiewoordvoerder. "Wij hebben hier het geschikte gereedschap voor."

De jongeren vroegen aandacht voor Molukse gewetensgevangenen die in Indonesië vastzitten. De actie werd gesteund door SP-Kamerlid Harry van Bommel. Naast de vastgeketende Molukkers stonden bij het hek zes anderen met spandoeken. Degene die zich uitgaf als organisator van de actie kreeg een proces-verbaal. "Hij had de actie niet aangemeld en dat had wel moeten gebeuren", zegt de politiewoordvoerder.

Bij bevrijdingsfestivals door het hele land flyeren Molukse jongeren woensdag om aandacht voor de gevangenen te vragen. De actie wordt gesteund door SP-Kamerlid Harry van Bommel. Een deel van de Molukkers in Nederland voert een onafhankelijkheidsstrijd en wil zich losweken van Indonesië.

Hardloopster Stephanie Graf verdacht van doping

Het Oostenrijkse antidopingsagentschap Nada is een procedure gestart tegen voormalig hardloopster Stephanie Graf. De Oostenrijkse won in 2000 zilver op de 800 meter tijdens de Olympische Spelen in Sydney. In 2004 stopte ze met hardlopen.

Het agentschap zegt dat er bewijzen zijn dat Graf bloed heeft afgegeven in een controversieel Weens lab. Ze zou dat zeker een keer hebben gedaan met de intentie om doping te gebruiken. Atleten kunnen hun bloed laten verrijken om dat later weer in te laten spuiten. Tijdens de procedure zal Nada dit als belangrijkste bewijs aanvoeren.

De loopster heeft bevestigd dat zij in het Weense lab Humanplasma bloed heeft afgestaan. Ze ontkent echter dat ze met dat bloed weer is ingespoten. Dat is volgens de dopingreglementen illegaal. Humanplasma heeft erkend dat tussen 2003 en 2006 een aantal coaches langs is geweest om ongeveer dertig atleten te 'helpen'.

De 37-jarige Graf zei tegen de Oostenrijkse televisiezender ORF dat ze zich geen zorgen maakt, omdat ze de waarheid allang heeft verteld. Graf suggereerde dat er mensen zijn in Oostenrijk die haar al jaren proberen te pakken. "Ik laat me niet beïnvloeden door deze negatieve energie."

Eerder werd de wielerploeg van Rabobank in verband gebracht met Humanplasma. De voormalige Raborenners Michael Boogerd en Thomas Dekker werden in Wenen als getuige gehoord. Ook de namen van Denis Menchov, Pieter Weening en Joost Posthuma zingen rond in de affaire.

Jongetje valt uit raam Wijk bij Duurstede

Een 3-jarig jongetje is woensdagmiddag uit een raam van zijn ouderlijk huis in Wijk bij Duurstede gevallen. Het jongetje raakte aan zijn hoofdje gewond. Zijn verwondingen zagen er volgens een politiewoordvoerder ernstig uit. Hij is naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht gebracht.

Het ongeval gebeurde aan het begin van de middag in de woning aan de Zeeuwse Steen. De ouders van het kind waren thuis toen het ongeluk gebeurde. De politie onderzoekt de toedracht van de val.

Slachtoffers misbruik eisen ontslag bisschoppen

Slachtoffers van misbruik door een Florentijnse priester eisen dat zijn bisschoppen verantwoordelijk worden gehouden omdat zij het misbruik al die tijd voor zich hebben gehouden. De priester werd in 2008 uit zijn ambt gezet wegens mogelijk seksueel en psychologisch misbruik.

In een woensdag openbaar gemaakte brief aan de paus stellen zeventien slachtoffers dat de bisschoppen van de priester ontslagen moeten worden, omdat dat in andere landen ook is gebeurd. Tot dusverre is van geen enkele Italiaanse bisschop bekend dat hij is ontslagen voor het in bescherming nemen van een pedofiele priester.

De eis van de slachtoffers is een teken dat misbruik door geestelijken in Italië - lang een taboe waarover niet werd gesproken en nog minder tegen werd opgetreden - steeds nadrukkelijker in het openbaar wordt besproken. Hierdoor wordt het Vaticaan steeds dichter bij huis geconfronteerd met de problemen.

Eurovision Song Contest: voorronde #5

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De drie kandidaten van deze voorronde zijn:

 vs  vs 

Verenigd Koninkrijk vs. Kroatië vs. Finland

Poll: Wie is de beste?

Groeibriljant Poli verlengt bij Sampdoria

Sampdoria heeft het contract met de veelbelovende speler Andrea Poli weten te verlengen. Dit ondanks de interesse van grote clubs als Juventus en Manchester City.

De revelatie van het hooggeklasseerde Sampdoria tekende woensdag bij tot medio 2014. De middenvelder speelde dit seizoen pas voor het eerst in de hoofdmacht van de club uit Genua.

"Ik ben erg gelukkig met dit nieuwe contract. Hier was ik naar op zoek en ik ben vereerd. Sampdoria is de club waarvoor ik debuteerde in de Serie A en ik heb me hier goed kunnen ontwikkelen. Ik wil iedereen bedanken voor deze kans", aldus de 20-jarige groeibriljant op de clubsite.

Poli keerde afgelopen zomer terug bji Sampdoria, nadat hij een jaar op huurbasis had doorgebracht bij Sassuolo. In totaal kwam Poli dit seizoen dertig competitieduels in actie voor de Italianen.

Politie: Blijf weg uit overvol Zwolle

De politie doet een klemmende oproep aan iedereen om niet naar Zwolle te komen. De stad is namelijk propvol. In de middag startte het bevrijdingsfestival waar talloze bekende en minder bekende bandjes optreden.

Veel mensen die onderweg zijn naar het festival lukt het niet om er te komen. Bezoekers die te voet komen, lopen zich vast in de straten op weg naar de binnenstad en bij de plek waar het Bevrijdingsfestival wordt gehouden.

De politie meldt dat er 100.000 bezoekers zijn op het evenement en dat meer mensen er echt niet bij kunnen. Ook bevinden zich nog eens 100.000 mensen in de binnenstad van Zwolle zelf. Volgens de NS is het ook op de spoorwegen richting Zwolle ontzettend druk.

Zuid-Afrika kan cashen per goal op WK

Het WK voetbal wordt dan wel in eigen land gehouden, de voetbalbond van Zuid-Afrika heeft het nationale team een tweede steun in de rug beloofd. Het elftal mag per gescoorde goal een bedrag van 1 miljoen rand, omgerekend 100.000 euro, verdelen.

"We willen dat ons land met trots en passie speelt, dus met deze beloning hopen we hen te inspirerem", aldus bondsdirecteur Leslie Sedibe. Overigens moet de voetbalbond nog wel om de tafel met de selectie om de wedstrijdpremie en bonussen vast te stellen.  "Het zal geen blanco cheque zijn".

Overigens is geld een heet hangijzer binnen de Zuid-Afrikaanse voetbalbond. Premies, die wel beloofd werden, werden vaak niet uitbetaald waarna de spelers gingen staken.

Datum bekend voor Medal Of Honor

EA heeft eindelijk een datum gegeven voor de nieuwe Medal of Honor. Op 12 oktober in Amerika en 15 oktober in Europa kunnen we de wapens oppakken en naar Afghanistan vliegen om de Tier One Operator uit te hangen. EA belooft dat deze MOH weer helemaal als vanouds zal zijn.

De ontwikkelaar en uitgever heeft namelijk gezegd dat de jaarlijkse releases van Medal Of Honor de serie de das heeft omgedaan. Ze willen met deze 'reboot' weer in de top tien belanden, en hebben daarom hulp ingeschakeld van een echte veteraan op het gebied van oorlogsgames: DICE gaat de multiplayer van MOH verzorgen.

In een interview met Gamesutra heeft Frank Gibeau van EA gezegd dat ze blij waren met de positieve feedback op de nieuwe weg die ze inslaan. Uit zijn bewoordingen is op te maken dat de Medal of Honor-franchise nog lang zal bestaan, en dat ze de "Wereldwijde leider in het shootersegment" willen worden. Ambitie genoeg, in ieder geval.

De game zal uitkomen voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Badass baardmans MOH
                                                           Ft. Badass Baardmans.

Analist: 5 miljoen keer Starcraft 2 binnen één jaar

Nu bekend is gemaakt wanneer StarCraft II: Wings of Liberty uit zal komen zijn de analysten druk bezig in te schatten hoe de game gaat scoren. Belangrijk natuurlijk, want zo kunnen ze inschatten hoeveel mensen de servers gaan belasten, hoeveel marketing er nodig is en natuurlijk hoeveel centjes er verdiend gaan worden.

Doug Creutz van de Cowen group heeft en nogal positieve schatting gemaakt. Hij schat dat het spel rond de vijf miljoen keer verkocht gaat worden in het eerste verkoopjaar. Verder zei Creutz tegen Gamasutra: “The original StarCraft has sold roughly 10 million units worldwide since its launch 10 years ago. We believe the Chinese online launch with distribution partner NetEase will most likely be in 2011.”
 
Op 27 juli zal StarCraft II: Wings of Liberty te koop zijn in Europa, Zuid-Korea en De Verenigde Staten.

Anderhalf miljoen Facebook-accounts gehackt

Researchers van VeriSigns iDefense Lab zeggen dat anderhalf miljoen Facebook-accounts zijn gehackt en de logingegevens nu op de zwarte markt worden verkocht. Op het Russische forum Carder.su zagen ze dat ene 'kirllos' logingegevens voor dumpprijzen verkocht.

Een bundel van duizend accounts met tien of minder vrienden werden voor niet meer dan vijfentwintig dollar verkocht, accounts met meer dan tien vrienden moesten vijfenveertig dollar opbrengen. Rick Howard van iDefense stelde dat deze zaak duidt op een uitbraak van illegale handel in accounts van sociale netwerken van Oost-Europa naar de VS. De persoonlijke informatie, die geboortedata, adressen en telefoonnummers omvat, kan worden gebruikt bij identiteitsfraude.

Facebook zelf zegt echter dat dat ze 'kirllos' al kennen als iemand die wel vaker wilde claims uit. Volgens de woordvoerder van het bedrijf was bij een eigen onderzoek van de site 'de hacker niet in staat om iets voor ons te produceren'. Hij uitte in de New York Times zijn ongenoegen over het feit dat 'iDefense het blijkbaar niet nodig vindt om haar informatie te verifiëren, voordat ze dusdanige claims publiceert.'

Volgens iDefense waren ze niet in staat zulk onderzoek te doen, omdat dat tegen de richtlijnen van het bedrijf in zou gaan. Users die denken dat hun account is gehackt, kunnen zich melden bij het Help Centre van Facebook.

Verbeek: "Prijzen worden nu verdeeld"

Gertjan Verbeek presteerde in het reguliere seizoen met Heracles Almelo boven verwachting. De bescheiden ploeg uit Almelo eindigde als zesde, goed voor een plek in de play-offs om Europees voetbal waarin Roda JC morgen de eerste tegenstander is.

"De play-offs zijn een aparte competitie, de prijzen worden nu verdeeld", concludeerde Verbeek vandaag op de website van Heracles. Verbeek stapt na dit seizoen over naar AZ. Hij wil zijn werk bij Heracles echter graag bekronen met een Europees ticket. De eerste horde op weg naar dat startbewijs is Roda JC. Morgen gaat Heracles op bezoek in Kerkrade, zondag is de return in Almelo.

"We zijn zesde geworden in de competitie en dat is mooi, maar dat telt nu niet meer. Roda JC heeft in de tweede helft van de competitie veel punten gehaald en ze zijn als team gegroeid. Dat ze de negende plaats hebben gehaald, is knap." Harm van Veldhoven, de trainer van Roda JC, blikte nog even terug op vorig seizoen, waarin de Limburgers zich pas via de nacompetitie wisten te handhaven. "Het geeft een fijn gevoel dat we dit als club hebben kunnen verwezenlijken, we weten namelijk waar we vandaan komen. Nu staan de twee ploegen tegenover elkaar die de grootste stappen hebben gezet dit seizoen. In eerste instantie Roda JC, maar ook Heracles."

Lindsay Lohan 'wordt' pornoster

Lindsay Lohan kruipt in de huid van een pornoactrice. De 24-jarige Lohan gaat de rol van Linda Lovelace spelen, de actrice die bekendheid vergaarde met de pornofilm 'Deep Throat' uit 1972.

Producent Wali Razaqi laat in de Los Angeles Times weten dat de film gebaseerd is op het leven van Lovelace. "Het verhaal vertelt over de obstakels die ze in haar leven tegenkwam." Het is de eerste filmrol voor Lohan sinds tijden. Vorige maand werd de actrice, die kampt met alcohol- en drugsproblemen, nog ontslagen uit een filmproject.

Lovelace speelde in meerdere seksfilms, maar kreeg sterrenstatus door 'Deep Throat', omdat het de eerste film in zijn soort was die bekend werd bij het grote publiek. Later keerde Lovelace, die eigenlijk Linda Susan Boreman heette, de porno-industrie de rug toe en werd ze zelfs woordvoerder van de anti-pornografiebeweging. Ze overleed in 2002 op 53-jarige leeftijd.

Lindsay Lohan wordt pornoster
Lindsay Lohan wordt pornoster (Foto: Novum)

Arveladze verlaat AZ voor Kayserispor

Shota Arveladze verlaat AZ komende zomer. De assistent-trainer gaat op eigen benen staan. Arveladze tekende een driejarig contract bij de Turkse club Kayserispor, waar hij hoofdtrainer wordt.

De Georgiër is voor het tweede seizoen als assistent actief bij AZ. Eerst was de voormalig spits van de Alkmaarders de rechterhand van Louis van Gaal, dit seizoen stond hij Ronald Koeman en Dick Advocaat bij. AZ wilde graag met hem door, maar Arveladze koos voor het avontuur. Turkije is geen onbekend land voor hem, aangezien hij als voetballer in 96 competitieduels liefst 61 keer scoorde voor Trabzonspor.

'Vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?'

Met de vraag 'Vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?' kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor het jaarthema 2010 een andere vorm dan voorgaande jaren. In plaats van zelf op zoek te gaan naar antwoorden, vraagt het Nationaal Comité mensen om hun voorwaarden voor vrijheid te formuleren. Voorwaarden voor vrijheid waar iedereen op deze wereld recht op heeft. Door dit jaar uitsluitend op zoek te gaan naar de voorwaarden voor vrijheid wil het Nationaal Comité een basis leggen voor het thema 'vrijheid wereldwijd' van de komende vijf jaar.

Ook in eigen land is vrijheid toch vaak minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Velen immers voelen zich onzeker. Zij hebben het gevoel dat ze niet of nauwelijks greep hebben op de wereld om hen heen. Niet op de bureaucratie die ze als verstikkend ervaren, niet op de politiek waar ze vaak weinig vertrouwen in hebben en al helemaal niet op de grillen van de economie en het bedrijfsleven. Alle reden dus om onze vrijheid nog eens grondig te doordenken. Wat is er nodig om vrijheid wereldwijd en in eigen land daadwerkelijk dichterbij te brengen?

In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei worden ook de bevrijdingsfestivals georganiseerd om te vieren dat we 65 jaar geleden zijn bevrijd. Op deze festivals is van alles te beleven op muzikaal en cultureel gebied. Bezoekers worden bovendien uitgedaagd zelf aan de slag te gaan met het thema en antwoorden te formuleren op de vraag "Wat is er nodig om vrijheid wereldwijd dichterbij te brengen?"

Duplan mist duels tegen Helmond Sport

Sparta Rotterdam kan in de dubbele ontmoeting met Helmond Sport in de play-offs niet beschikken over Edouard Duplan. De Fransman kampt met een spierblessure en is mogelijk zelfs helemaal niet meer inzetbaar dit seizoen.

De rechtsbuiten, dit seizoen de speler waarop in de Eredivisie de meeste overtredingen werden begaan, was dit seizoen basisspeler op het Kasteel. De 26-jarige Duplan kwam 31 keer in actie in de competitie en wist twee treffers te maken. Vermoedelijk neemt Joey Godee of Darko Bodul zijn positie over, hoewel Aad de Mos ook zou kunnen kiezen voor Romano Denneboom of Charles Dissels.

UCI: " biologisch paspoort sneller en beter"

Het biologisch paspoort in de wielersport levert binnenkort sneller resultaten op. Ook worden de bloedanalyses van wielrenners die verdacht worden van dopingmisbruik steeds beter. Dat zegt Francesca Rossi, het nieuwe hoofd van het antidopingprogramma van de internationale wielerunie UCI. Volgend seizoen wordt er ook op steroïden gelet bij de bloedanalyses. Die richten zich nu nog vooral op epo.

Volgens Rossi wordt het proces voor het vervolgen van renners ook verbeterd. Bovendien verwacht ze dat er dit jaar nog meer renners via het programma worden betrapt. Sinds het bloedpaspoort in 2008 van start ging, zijn acht renners op basis van onregelmatige bloedwaarden geschorst. Maandag waren Franco Pellizotti, Tadej Valjavec en Jesus Rosendo Prado de laatste drie.

'Groningen strijdt met Brugge om Odoi'

FC Groningen en Club Brugge willen Dennis Odoi overnemen van Sint-Truiden, meldt het Gazet van Antwerpen. De Belgische rechtsback zou in de Euroborg zijn landgenoot Sepp De Roover moeten vervangen, die weer in België wil gaan spelen.

Odoi speelt pas sinds de zomer van 2009 bij Sint-Truiden, dat hem wegplukte bij Oud-Heverlee Leuven. De 21-jarige vleugelverdediger groeide direct uit tot een basisspeler bij de Kanaries, die een verrassend sterk seizoen doormaken. Het is niet bekend of Odoi bij een eventuele overstap een voorkeur heeft voor Club Brugge of FC Groningen.

S. Williams naar kwartfinale Rome

Serena Williams heeft zich voor de kwartfinales geplaatst van het WTA-toernooi in Rome. De Amerikaanse versloeg Andrea Petkovic met 6-2, 3-6 en 6-0.

Williams won de eerste set eenvoudig, maar zag vervolgens de Duitse de tweede set pakken. Williams liet in de derde en beslissende set vervolgens zien waarom ze de nummer één van de wereld is. De jongste van de zusjes Williams liet Petkovic alle hoeken van de baan zien.

Shell verspilt tonnen olie in Nigeria

Shell heeft vorig jaar bijna veertienduizend ton ruwe olie verspild in de Nigerdelta in Nigeria. Dat heeft het olieconcern dinsdag gezegd. Shell wijt de verspilling en de daaruit voortkomende milieuschade aan dieven en opstandelingen.

De hoeveelheid olie die door het Nigeriaanse dochterbedrijf van Shell is verspild, is meer dan tweemaal de hoeveelheid die in 2008 in de delta belandde. In 2007 werd viermaal minder gelekt.

De oliegigant wordt geregeld aangevallen door strijders die het op de pijpleidingen hebben gemunt, medewerkers van het oliebedrijf ontvoeren en sinds 2006 tegen regeringstroepen vechten. De situatie is de afgelopen jaren zodanig verslechterd dat Shell zegt dat het maken van winst in Nigeria niet langer vanzelfsprekend is, ondanks dat het bedrijf al vijftig jaar in het Afrikaanse land is gevestigd.

De grootste verspilling vorig jaar werd veroorzaakt bij twee incidenten. In één geval werd een bron beschadigd, in het andere geval bliezen strijders een pijpleiding op. In totaal liep bijna veertienduizend ton olie het moeras in, waarvan bijna tienduizend ton kon worden geruimd, zegt Shell.

Doden tijdens rellen in Athene

Bij protesten in Griekenland zijn woensdag drie mensen om het leven gekomen. Demonstranten probeerden een bank in het centrum van Athene in brand te zetten als protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Griekse overheid. Tienduizenden mensen hadden zich tijdens de algehele staking in het centrum verzameld, waardoor het openbare leven werd platgelgegd.

 

Op een gegeven moment zetten de demonstranten een gebouw in brand, waarna de brandweer het gebouw evacueerde. Dit kon niet voorkomen dat drie mensen bij de brand omkwamen. De politie stelde dat ‘gehoede jeugd' de brand heeft aangestoken. Er werd met traangas en schokgranaten gereageerd door de Griekse politie.

De protesten in Griekenland zijn naar aanleiding van de strenge bezuinigingsmaatregelen die de socialistische regering van premier George Papandreou zondag aankondigde. Via deze hervormingen moet dertig miljard euro worden bespaard voor 2012. Ze omvatten salarismindering in de publieke sector, hogere heffingen op tabak en alchohol en een strengere pensioenregeling.

De bezuinigingen vormen onderdeel van een poging de weg vrij te maken voor het reddingsplan van de EU, dat Griekenland moet redden van een bankroet. De Duitse kanselier Angela Merkel zei dat de 110-miljard tellende noodhulp noodzakelijk is om ‘ een kettingreactie die de markt zou kunnen besmetten' te voorkomen.

 

Popov voor drie duels geschorst

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Goran Popov van sc Heerenveen voor vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, geschorst. Afgelopen maandag, in de wedstrijd van de beloften van sc Heerenveen, kreeg hij rood vanwege het maken van een slaande beweging naar een tegenstander.

De schorsing betekent dat Ron Jans, de nieuwe trainer van de Friezen, de eerste drie duels van volgend seizoen niet kan beschikken over Popov.

PlayStation Move zonder rubbertje

De kogel is al een tijdje door de kerk en iedereen wacht met spanning af tot PlayStation Move, de motion-controller van Sony, in de winkels ligt. Maar is dat ding wel zo veilig?

De controller van de Nintendo Wii kreeg niet heel lang na de release een rubber hoesje vanwege het feit dat veel mensen het apparaatje uit hun handen lieten vallen. De hoesjes waren gratis te bestellen en werden sindsdien ook gebundeld met de controllers in de winkels. De PlayStation Move is een soortgelijke controller, maar zal geen hoesje krijgen. Sony Computer Entertainment's studio baas, Shuhei Yoshida heeft verteld dat dit niet nodig zal zijn:

"What's good about the sphere is that it's very, very robust. It's much more robust in terms of protection for the controller and people around it because it's soft. So we don't need a sleeve." Wij maken ons niet zozeer zorgen over de controller, maar des te meer over onze tv's. Als het aan Yoshida ligt gaan we gewoon veilig gamen zonder rubbertje.

Interview met Marcel Oerlemans

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen! Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Vorige keer was Sergio Ommel aan de beurt. Ditmaal stelden we de vragen aan Marcel Oerlemans.

Naam: Marcel Oerlemans
Positie: Aanvaller
Clubs Nederland: Haarlem, Telstar
Clubs Buitenland: Braunau SV (Oostenrijk), Admira Wacker Mödling (Oostenrijk), FRAM Reykjavik (IJsland), SV Ried (Oostenrijk)

1. Wat heeft je er toe bewogen om de overstap te maken naar de Oostenrijkse voetbalcompetitie?

"Mijn toenmalige manager heeft een stage geregeld voor mij in Wenen. Nadat ik twee weken op proef ben geweest en Braunau mij toen wou, heb ik besloten om de aanbieding te accepteren."

2. Wat zijn de verschillen tussen het Nederlandse en Oostenrijkse voetbal?

"Net Nederlandse voetbal is tactisch en technisch beter. Het Oostenrijkse voetbal heeft meer met fysiek en loopvermogen te maken."

3. Je heb ook nog een tijdje gespeeld bij FRAM Reykjavik, waarom de keuze om naar Ijsland te verkassen?

"Mijn keuze om naar FRAM te gaan had alles te maken met een blessure die ik in Engeland had opgelopen. Ik was een half jaar geblesseerd en toen ik weer helemaal fit wrd, was de competitie afgelopen. In IJsland is er tijdens de zomerstop juist competitie en om helemaal fit te worden heb ik besloten om daar te spelen."

4. Met welke Nederlandse club kunnen we FRAM Reykjavik vergelijken?

"Ik denk dat je FRAM met een middenmoter uit de eerste divisie kunt vergelijken."

5. Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van je buitenlandse avonturen?

"Hoogtepunten; Twee keer kampioen, één keer topscorer in de Eerste divisie en één keer derde in de Eredivisie. Verder voor de rest altijd clubtopscorer in Oostenrijk. Ik ben met een club nooit gedegradeerd, terwijl ik altijd bij degradatiekandidaten speelde in de Eredivisie van Oostenrijk. Dieptepunt is dat ik bij verschillende belangrijke stages geblesseerd raakte."

6. Ben je in het dagelijks leven nog actief in de voetbalwereld?

"Ja, ik ben nog actief in de voetbalwreld. Op dit moment heb ik een eigen voetbalschool waar Braziliaanse talenten van verschillende BVO's trainen en zich voorbereiden voor verschillende BVO's in Europa. Verder heeft de voetbalschool ook een tak voor de jonge talenten vanaf zes jaar."

7. Adviseer jij jonge spelers om vroegtijdig het avontuur te zoeken in het buitenland?

"Ik denk dat het per spelers verschillend is. Een buitenlands avontuur is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Als buitenlandse speler wordt er extra op je gelet, je moet presteren anders ben je snel uitgevoetbald. Belangrijk is dat je naar een land gaat, waar je de taal een beetje kunt spreken. Maar het belangrijkste blijft welke prestatie je legt op de mat! Ben je al een persoonlijkheid op jonge leeftijd en overtuigd van je kwaliteiten, dan zou ik zeker naar het buitenland gaan. Het is een bijzondere ervaring!"

 

Vijf IRA-dissidenten opgepakt

De Noord-Ierse en Ierse politie hebben vijf IRA-dissidenten opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een serie bomaanslagen. De Noord-Ierse politie arresteerde woensdag drie personen in de grensstad Newry, de Garda in Ierland rekende twee personen in.

IRA-dissidenten pleegden vorige maand twee aanslagen met autobommen voor het Noord-Ierse kantoor van de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5 en bij een politiebureau in het grensdorp Newtownhamilton. Bij geen van de aanslagen waren slachtoffers te betreuren.

De dissidenten zijn fel gekant tegen het staakt-het-vuren dat de IRA in 1997 overeenkwam met de katholiek-protestantse regering van Noord-Ierland.

Weinig slapen kan leiden tot vroege dood

Italiaanse en Britse onderzoekers zijn er na een evaluatie van zestien eerdere rapporten achter gekomen dat minder dan zes uur slaap per nacht kan leiden tot een vroege dood. Kortslapers hebben over een periode van vijfentwintig jaar twaalf procent meer kans om te overlijden dan zij die wel de ideale zes tot acht uur per nacht slapen.

 

De onderzoekers ontdekten ook een verband tussen slechte gezondheid en te lang slapen. Verschil is echter wel dat te weinig slapen volgens de onderzoekers een oorzaak kan zijn van een slechte gezondheid, terwijl te veel slapen eerder een teken van een slechte gezondheid is.

 

Professor Fransesco Cappuccio van de Britse Universiteit van Warwick zei dat meer onderzoek nodig is om uit te zoeken hoe belangrijk slaap nu werkelijk is voor onze gezondheid. “In de moderne samenleving zien we een geleidelijke afname van de tijd die mensen slapen. Dit patroon is vaker te zien bij mensen die full-time werken en dit suggereert dat maatschappelijke druk voor langere werkdagen en ploegendiensten hieraan ten grondslag liggen. Aan de andere kant gaat een verslechtering van onze gezondheid vaak gepaard met langer slapen.”

Luyendijk heeft een drukke meimaand

Arie Luyendijk gaat samen met Gijs van Lennep deelnemen aan de Mille Miglia. De Mille Miglia is een rally in Italië met klassieke auto's uit de periode 1927 tot en met 1957 waarmee duizend mijl wordt gereden. De tweevoudig winnaar van de Indianapolis 500 komt aan de start in de Porsche 550-1500 RS uit het bouwjaar 1955.

"Het lijkt me echt heel cool. Het is een mooi evenement, bovendien ken ik veel jongens die mee doen. Met Jan Lammers, Allard Kalff, Ben Pon en natuurlijk Gijs van Lennep gaat het erg gezellig worden,"
aldus Luyendijk.

Luyendijk rijdt sinds zijn afscheid in 2002 geen serieuze wedstrijden meer, maar kruipt af en toe nog wel eens achter het stuur van oude Formule 1-auto's. "Ik race af en toe nog wel eens in een historische Formule 1-auto. Een kennis van mij organiseert die races en dan mag ik in een Penske uit ’74 of een Wolff uit 1978 besturen. Maar echt racen kun je het eigenlijk niet noemen, het is vooral genieten. Door het geluid en de sfeer is het leuk, bovendien ga je nog best hard."

De maand mei staat ook in het teken van de Indianapolis 500. Ook daar is Luyendijk weer van de partij. "Vanaf 1984 heb ik nog geen editie gemist. Het is geweldig om erbij te zijn. En elk jaar opnieuw verbaas ik me erover dat mensen nog weten wie ik ben." De Nederlander, die vorig jaar Robert Doorbos begeleidde op Indy, zal dat dit jaar bij de Brit Mike Conway doen. "Dat is heel leuk om te doen. Je bent dan volledig bezig met die race, je probeert de juiste afstelling voor de auto te vinden, de beste racestrategie te bedenken en die jongen mentaal te begeleiden. Dat is zoveel beter dan thuis zitten."

Van Den Broeck gaat voor top tien in Tour

Jurgen Van Den Broeck wil komende zomer in de top tien van de Tour de France eindigen. De renner van Omega Pharma-Lotto bereidt zich daarom goed voor en reist donderdag af naar de Pyreneeën. Hij zal daar samen met ploegleider Herman Frison verschillende bergen gaan verkennen.

"Frison heeft alle ritten gedetailleerd in kaart gebracht. Zo'n verkenning kan me veel vooruithelpen," liet Van Den Broeck weten. Naast de Pyreneeën zal de Belg ook de Alpen en de rit naar Arenberg gaan verkennen. "Schrik heb ik niet van de kasseien. In het verleden heb ik ook al koersen als Waregem en Harelbeke gereden. En in de ploeg is genoeg expertise aanwezig om zonder kleerscheuren over de kasseien te geraken."

In de laatste editie van La Grande Boucle werd Van Den Broeck vijftiende in het eindklassement. "Nu mik ik resoluut op de top-tien. Er is toch niks verkeerds aan ambitie hebben?"

Geen reallifesoap voor Dries Roelvink

Er komt definitief geen reallifesoap over de bruiloft van Dries Roelvink en zijn aanstaande Honoria. Bedoeling was dat gedurende een week lang alle voorbereidingen van het huwelijk zouden worden gefilmd voor een korte soap.

De kijkers zouden intensief bij het programma worden betrokken. Zij zouden kunnen stemmen over bijvoorbeeld de jurk van de bruid en welk boeket Honoria zou dragen. Dries Roelvink zei tegenover RTL Boulevard: "Aan de ene kant is het jammer maar bij mijn aanstaande was er toch wel een zucht van verlichting. Ze kan nu zelf haar jurk bepalen." Onduidelijk is waarom de reallifesoap is afgeblazen.

'Massale vluchtreactie door gebrek aan kennis'

Dat een groep mensen massaal op de vlucht slaat zoals dinsdag op de Dam gebeurde, komt doordat zij niet weten wat er aan de hand is. Dat legde hoogleraar massapsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen Hans van der Zande op Radio 1 uit.

Hij vond de reactie tijdens de herdenking op de Dam niet vreemd. "Als mensen bang zijn dat er iets gebeurt en vervolgens gebeurt er ook iets vreemds terwijl ze niet weten waar het vandaan komt, slaan ze al snel op de vlucht. Een gil kan op allerlei manieren worden uitgelegd." Hij vergeleek de reactie van de menigte met een paard dat op hol slaat. Bij de massale vluchtreactie vielen dinsdag tientallen gewonden.

De angst voor het onbekende speelt hierin een grote rol. Een getuige verklaarde eerder dat de mensen die dichtbij de schreeuwende 'orthodox-joodse' man stonden juist niet in paniek raakten. "Logisch, want zij hadden door dat er eigenlijk niets aan de hand was", zegt Van der Zande.

De media gaan hierin volgens de hoogleraar niet vrijuit. "Voor de media zijn alle dingen die sensationeel zijn middelen om te scoren. Het scoren van zo veel mogelijk luisteraars en kijkers is bijna een religie geworden. Met zaken die angst aanjagen trek je publiek." Tegelijk wordt het publiek hierdoor volgens de hoogleraar onnodig bang gemaakt omdat er onevenredig veel aandacht is voor gevaarlijke zaken.

New Yorkse politie stopt 'overval'

Een Amerikaanse filmmaker heeft de schuld op zich genomen voor een overval in een buurtwinkel. De New Yorkse politie kreeg dinsdag een melding van een gewapende overval en spoedde zich naar de plek des onheils. De man die gesommeerd werd zijn wapen neer te leggen, bleek echter een acteur te zijn.

"Ik heb een fout gemaakt", zei regisseur Fred Carpenter tegen het persbureau The Associated Press. "Ik had het lokale politiebureau moeten vertellen waar we mee bezig waren."

Carpenter was in de buurtwinkel een scène aan het filmen waarin een gewapende man een aantal mensen gijzelt. Een voorbijganger dacht echter dat er daadwerkelijk een overval plaatsvond en belde de politie. Het volgende moment stonden er vijftien agenten in beeld en werd de 'dader' gedwongen zijn wapen neer te leggen.

Niemand raakte gewond, maar het had slecht kunnen aflopen, aldus de politie.

[Sneak preview] FOK! vliegt met Boris en Wicked Jazz

Vandaag zijn door het hele land bevrijdingsfestivals. FOK! is op alle 13 officiële festivals met fotografen aanwezig. FOK! fotografen Xilantof (Thomas Heye) en Freud (Jeroen) vloog vanaf vliegbasis Gilze-Rijen ook nog eens mee met The Boris & Wicked Jazz Experience naar Groningen.

Van deze ervaring volgt snel een uitgebreide reportage. Voor nu een sneak preview live vanaf het festivalterrein in Groningen. 

 

Naam 'Seinfeld'-actrice verkeerd gespeld op ster

De naam van Julia Louis-Dreyfus is verkeerd gespeld op de ster op de Hollywood Walk of Fame. De makers hebben haar naam gespeld als Julia Luis Dreyfus, de 'o' en het verbindingsstreepje ontbreken op de oorspronkelijke ster.

De ontdekking werd gedaan door een producent van CNN. Hij vertelt op zijn blog dat hij over de Walk of Fame wandelde en de fout ontdekte. Hij wees de werkmannen op de verkeerde spelling en nam contact op met de persvoorlichter van de ceremonie, vier uur voor deze zou beginnen.

De 49-jarige 'Seinfeld'-actrice vond de blunder erg grappig en wilde niet dat de naam veranderd zou worden. Toch is de fout voor aanvang van de ceremonie provisorisch hersteld. De naam Luis werd uitgebeiteld en vervangen door een tijdelijke Louis. De organisatie is van plan het stuk steen met de foutgespelde naam cadeau te doen aan Louis-Dreyfus.

Naam 'Seinfeld'-actrice verkeerd gespeld op ster
Naam 'Seinfeld'-actrice verkeerd gespeld op ster (Foto: Novum)

Doden bij busongeluk in Zuid-Afrika

Bij een busongeluk in de buurt van Kaapstad zijn woensdag 23 mensen om het leven gekomen, onder wie vier kinderen. Dat heeft een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid gezegd.

Volgens de woordvoerder was de bus, die door nog onbekende oorzaak over de kop sloeg, afgekeurd door het ministerie van verkeer. Verkeersongelukken komen veelvuldig voor in Zuid-Afrika en zijn meestal het gevolg van overtreding van de snelheidslimiet of doordat de betrokken voertuigen in slechte staat verkeren.

'City dwong Spurs van Bellamy af te zien'

Manchester City heeft de concurrentie in de strijd om Craig Bellamy afgeschrikt. Volgens Tottenham Hotspurs-manager Harry Redknapp eiste City dat de Spurs hun interesse in Bellamy lieten varen. Anders zou City bij andere transfers tegen de Spurs op gaan bieden.

Bellamy werd door City bij West Ham United weggekocht. Volgens Redknapp hadden de Spurs ook interesse voor de voetballer uit Wales. De Sky blues waren hier niet blij mee en adviseerden de Londenaren hun pogingen te staken.

Om dat advies kracht bij te zetten dreigden The Citizens zich te bemoeien met het aantrekken van Wilson Palacios. Redknapp besloot de interesse in Bellamy niet te concretiseren, wetende dat zijn club niet tegen City op kon bieden.

Manchester City ontkent de aantijgingen van Redknapp. Tegenover de BBC zegt de club advocaten naar de zaak te laten kijken.

'City dwong Spurs van Bellamy af te zien'
'City dwong Spurs van Bellamy af te zien' (Foto: Novum)

 

Chamakh bevestigt transfer naar Arsenal

Marouane Chamakh speelt vanaf volgend seizoen bij Arsenal. Dit heeft de 26-jarige aanvaller van Girodins Bordeaux vandaag laten weten.

"Ik ben erg blij dat ik in de Premier League ga spelen," liet Chamakh in de Franse sportkrant L'Équipe weten. "Het was onlogisch om hier bij te tekenen. Ik heb dan ook voor een nieuwe uitdaging gekozen. Bij Bordeaux was ik het kind van de club, in Londen ga ik bewijzen dat ik geen jongetje meer ben."

De overeenkomst tussen Chamakh en Bordeaux loopt na dit seizoen af, waardoor de 26-jarige Marokkaans international voor niks de deur uit kan lopen. Saillant detail is dat de voetballer de keuze in februari al had genomen.

De komst van Chamakh betekent meer concurrentie voor Robin van Persie, die inmiddels is hersteld van een zware blessure. Ook Liverpool, Tottenham Hotspur en een aantal Russische ploegen zouden achter de Marokkaan aan zitten. "Ik was alleen gefocust op de Engelse competitie", aldus de aanvaller.

Chamakh maakte in het seizoen 2002/2003 zijn debuut voor Les Girondins en speelde sindsdien 227 wedstrijden in de Ligue 1. Hierin was hij goed voor 56 goals.

Super Mario Galaxy 2 komt met een tutorial DVD

Als je Super Mario Galaxy 2 koopt krijg je er een bonus DVD bij. De DVD zal een soort van tutorial voor de game zijn. Op de DVD, die helaas niet op de Wii kan worden afgespeeld, zit een tutorial voor beginners die nog niet weten hoe het allemaal werkt met de planeten in Super Mario Galaxy 2, hoe je de controllers moet gebruiken, hoe je tussen werelden wisselt en dat soort dingen.

Super Mario Galaxy 2 staat gepland voor 11 juni 2010. Bekijk hieronder een filmpje over Planet Mario.

Van Gaal heeft goede band met Mourinho

Bayern München neemt het op 22 mei, in de finale van de Champions League, op tegen Internazionale. In aanloop naar dit duel sprak Louis van Gaal, trainer van de Duitsers, over zijn band met José Mourinho, oefenmeester van de Italiaanse formatie.

Mourinho was in het verleden assistent-trainer van Van Gaal bij FC Barcelona. De Nederlander denkt niet dat deze situatie in de toekomst nog eens voor gaat komen. "Daarvoor is hij teveel in aanzien gestegen. José zal dat niet meer willen. Misschien word ik ooit nog zijn assistent," liet onze landgenoot in het Duitse boulevardblad Bild weten.

Daarnaast gaf Van Gaal ook toe nog regelmatig contact te hebben met Mourinho. Beide trainers hebben regelmatig telefonisch contact en sms'en ook vaak. Met de finale van de Champions League in het vooruitzicht is dit niet anders.

Klien reservecoureur bij Hispania F1

Christian Klien keert terug als test- en reserverijder in de Formule 1. De Oostenrijk wordt bij Hispania F1 de tweede test- en reservecoureur achter de Japanner Sakon Yamamoto. De 27-jarige Klien zal in Spanje tijdens de eerste vrije training in actie komen. Ook zal hij de vaste coureurs Karun Chandhok en Bruno Senna van technisch adviezen voorzien.

"Ik ben erg blij dat ik het team van HRT zal vergezellen. Dankzij deze kans kan ik weer rijden en mijn gezicht laten zien. In Bahrein en China heb ik de auto al goed kunnen bekijken en de teamleden ontmoet. Veel kende ik nog wel van vroeger. Het is ook een flinke uitdaging om in zo'n competitieve sport deel uit te maken van een nieuw team. Met zes jaar Formule 1-ervaring ben ik er zeker van dat ik het team vooruit kan helpen," aldus Christian Klien.

Van Nistelrooy blijft hopen op Oranje

Ruud van Nistelrooy heeft de hoop op deelname aan het WK, dat half juni van start gaat, nog niet opgegeven. Bert van Marwijk riep de aanvaller van Hamburger SV niet op voor de trainingsstages in Hoenderloo. Volgens de voetballer wil dit echter niets zeggen.

"Alles ligt nog open," liet Van Nistelrooij in de Hamburger Morgenpost weten. In de afgelopen maanden liet de aanvaller weten graag terug te willen keren bij Oranje. Om zijn eigen kansen te vergroten, koos hij er zelfs voor om van Real Madrid naar Hamburger SV te verhuizen.

Van Marwijk heeft Van Nistelrooy in de afgelopen periode in elk geval een paar keer bekeken. Daarnaast zouden zij maandag ook telefonisch contact hebben gehad. "Hij heeft toen niet gezegd dat ik er bij het WK niet bij ben," aldus de 33-jarige speler.

Eerder deze week liet Van Marwijk ook nog weten dat hij Van Nistelrooy nog niet afserveert voor een plaats bij Oranje. Op 11 mei maakt de bondscoach zijn voorlopige selectie van 30 man bekend. Voor 1 juni zullen er dan nog zeven spelers afvallen, aangezien een WK-selectie slechts 23 namen mag bevatten.

"Giro wordt meest gecontroleerde wedstrijd ooit"

Zaterdag gaat de Giro d'Italia van start in Amsterdam. Volgens de organisatoren van de koers wordt de Giro de meest gecontroleerde wedstrijd uit de geschiedenis van het wielrennen. Dit wil men doen om de gezondheid van de renners en het mondiale imago van de wedstrijd en het wielrennen in het algemeen te beschermen.

In vergelijking met vorig jaar zullen er dit jaar 520 dopingcontroles worden gehouden, tegenover 340 vorig jaar. De analyses van de stalen kunnen gebeuren in vier verschillende labo's (Rome, Lausanne, Parijs, Keulen) en drie medische inspecteurs zullen ter plaatse zijn. De maatregelen zijn genomen nadat vorig jaar de nummer twee van de Giro, Danilo di Luca, werd gepakt op het gebruik van cera.

Castle Crashers voor PSN af en wachtend op releasedatum

Het duurde even, maar binnenkort kunnen ook Playstation 3-bezitters hakken, slaan en meppen met Castle Crashers. Volgens de officiele blog van ontwikkelaar Behemoth zit de game nu in de laatste testfase. Behemoth had het volgende te zeggen over hun port van het populaire Xbox Live Arcade spel:

"Our indefatigable programmers have been working their little fingers to the bone to make this game perfect for you. We've completed our internal testing, courtesy of our new Testopia office, a wonderland of testing joy. We have now sent the title off to a 3rd party vendor for final testing before we begin the submission process with Sony,"

Behemoth heeft nog geen releasedatum aangekondigd, maar als de game in de laatste testfase zit, kan het niet lang meer duren. Tot die tijd kunnen we genieten van een trailer. In deze trailer zien we een nieuwe gamemode, genaamd Volleyball Beatdown. Niet geheel verrassend kunnen we in deze gamemodus volleyballen, maar dan Castle Crashers-stijl. De trailer vind je hieronder.

Briatore: "Moeilijk jaar voor Schumacher en Button"

Flavio Briatore heeft fel uitgehaald naar Michael Schumacher en Jenson Button. De Italiaan, die voorlopig niet welkom is in de Formule 1 door de crash-gate affaire, vindt dat het voor Schumacher een stuk moeilijker is geworden om in de buurt van Rosberg te komen.

"Schumacher heeft er niet bij stilgestaan dat in een paar jaar de auto's en banden aanzienlijk veranderen. Ik heb altijd gezegd dat het moeilijk voor hem zou worden om Rosberg voor te blijven. En het wordt nu alleen maar moeilijker. Ik zie niet in hoe hij hiervan kan herstellen. De competitie is niet mals," zo laat Briatore weten.

Van het huidige veld beschouwt Briatore, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Sebastian Vettel en Nico Rosberg tot de beste coureurs op dit moment. Opvallend staat de naam van wereldkampioen Jenson Button daar niet bij. "Ik heb niets tegen hem, maar ik beschouw hem niet als een van de snelste vijf coureurs", aldus Briatore. "Hij heeft het goed gedaan, maar daarbij had hij het geluk aan zijn zijde. We zullen zien hoe het eind van het seizoen afloopt tussen Button en Hamilton."

Is alles een column waard?

Moet ik me over iedere daad van een verwarde mafkees meteen druk maken? Is iedere gestoorde daad het gevolg van tweedeling in de samenleving? Is alles te vertalen naar maatschappelijke onrust? Hebben we het altijd over mondiale dreiging? Is alles een column waard?
Als dat zo is, kan ik beter Hart Van Nederland als inspiratiebron gebruiken en kan ik iedere dag wel een puike column produceren.

Ferrari mag motor aanpassen

De FIA heeft de Ferrari het groene licht gegeven om haar motoren aan te passen vanwege betrouwbaarheidsredenen in de eerste races van het seizoen. Zowel Fernando Alonso als Felipe Massa en de coureurs van het Sauber-team, dat met klantenmotoren rijdt, hadden last van motorproblemen in de eerste races. Alonso blies tot twee keer toe zijn motor op.

Na afloop van de Chinese Grand Prix heeft het team de motoren grondig onderzocht en kwam men tot de conclusie dat er een probleem in het ontwerp van de Ferrari-motor zit. Hierop heeft het team de FIA gevraagd om de motor aan te mogen passen aan de power-units om de betrouwbaarheid te verbeteren. Nu de goedkeuring is afgegeven zullen de aanpassingen al beschikbaar zijn tijdens de Grand Prix van Spanje die dit weekend zal plaatsvinden.

Hargreaves groot vraagteken voor WK

Fabio Capello zal nog één keer alle geblesseerde spelers laten bekijken, voordat hij zijn voorlopige selectie voor het WK 2010 bekendmaakt. Dat meldt The Independent.

De bondscoach van Engeland heeft de teamarts gevraagd om een rondje te maken langs clubs met geblesseerde spelers, die in aanmerking voor een WK-selectie komen. Ian Beasley zal de check uitvoeren en gaat naar verluidt langs vijf clubs.

Vooral bij Manchester United is er wat loos. Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Wes Brown, Gary Neville en Owen Hargreaves zijn allen international, maar kampen met klachten. Hargreaves kan volgens de dokter het eindtoernooi wel eens gaan missen.

Aaron Lennon is een ander twijfelgeval. De speler van Tottenham Hotspur speelde pas twee wedstrijden dit jaar. Zijn ploeggenoot Ledley King heeft last van zijn knie. Daarnaast heeft Jermain Defoe een hamstringblessure. Tot slot is rechtsback Glen Johnson van Liverpool FC uit de roulatie met een knieblessure.

Hingis en Kournikova terug op Wimbledon

Martina Hingis en Anna Kournikova doen in juni mee aan Wimbledon. De twee tennissen samen in het dubbelspel voor 'legenden', meldt Kournikova op haar website. Het veteranentoernooi op Wimbledon is bedoeld voor voormalige profspelers.

Hingis stopte in 2002 met tennissen vanwege een enkelblessure, maar kwam in 2006 terug. In 2007 stopte ze voor de tweede keer, nadat ze tijdens Wimbledon was betrapt op het gebruik van cocaïne. De 29-jarige Zwitserse heeft altijd ontkend doping te hebben gebruikt. De voormalig nummer een van de wereld won vijf grandslamtitels, waaronder Wimbledon in 1997.

Kournikova komt al een aantal jaar niet meer uit op grote toernooien, maar heeft nooit officieel afscheid genomen van de sport. De 29-jarige Russische behaalde haar beste prestaties op Wimbledon in 1997 door de halve finale te bereiken en op de Australian Open in 1999 en 2002 door het dubbelspel te winnen met Hingis.

WBA laat Slory alweer vertrekken

Andwélé Slory zit zonder club. De vleugelspits kreeg van West Bromwich Albion te horen dat de optie in zijn contract niet gelicht wordt. Slory speelde pas sinds januari voor West Brom, dat hem toen transfervrij overnam van Feyenoord.

Omdat de ploeg toen al goed draaide kwam de 27-jarige Slory niet verder dan één optreden in de basis en vijf invalbeurten. Volgens technisch directeur Dan Ashworth van de Baggies zijn zijn ploeg en tweevoudig international Slory gezamenlijk overeengekomen niet met elkaar verder te gaan. "We willen hem danken voor de afgelopen maanden. Ik weet zeker dat 'Andy' over aandacht van andere clubs niet te klagen zal hebben."

Gek brengt emmer afgehakte hoofden naar politie

Een man uit het dwergstaatje Grenada heeft maandag een paar politieagenten ongetwijfeld een nachtmerrie bezorgd. De 32-jarige man liep eergisteren een politiebureau binnen en overhandigde de politie een emmer. Tot ieders afschuw bleek deze te zijn gevuld met twee afgehakte mensenhoofden.

Later op de dag werd de gek in de kraag gegrepen op het station van Grenville. De man is nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

De politie heeft enkele details vrijgegeven van een slachtpartij onlangs, waarbij meerdere mensen de dood vonden. De opgepakte man is officieel verdachte in de zaak, maar de politie kon nog niet zeggen of er nog meer verdachten zijn. Ook het motief van de moorden is nog onbekend.

Na onderzoek stuitte de politie later op twee lichamen zonder hoofd. Een van de lijken blijkt van een lokale kroegbaas te zijn. Premier Tillman Thomas van Grenada, tevens minister van Veiligheid, noemt de moorden 'onbeschrijfelijk'. "Deze daad onderstreept de noodzaak van een gestructureerde aanpak van geweld. Dit is een drama voor heel Grenada."

Het eiland, waarvan de bewoners wel wat gewend zijn qua overvallen en diefstal, is in shock sinds de moorden. Het Caraïbische eiland telt slechts 92.000 inwoners.

Slacht goden in Conan: Rise of The Godslayer

De eerste uitbreiding voor de MMO Age of Conan: Hyborian Adventures komt er volgende week aan: Rise of the Godslayer. De MMO van FunCom probeert oude spelers te heroveren door een nieuw gebied te introduceren samen met nieuwe wapens en abilities. Ook is er factiongameplay mogelijk.

 

Het nieuwe gebied heet Khitai en heeft Oost-Aziatische trekjes. Je kunt als inwoner van dit gebied een nieuw spel starten, of natuurlijk doorgaan met je huidige karakter. De game zal zowel in de winkel als in digitale vorm verkrijgbaar zijn op 11 mei.

Eriksen: "Feyenoord scoort er geen vier tegen ons"

Ajax-talent Christian Eriksen vermoedt dat hij met zijn ploeggenoten genoeg heeft aan één treffer in De Kuip om de KNVB-beker. "Dan moeten zij er vier maken en dat doen ze niet tegen ons", aldus de jeugdige Deen op de clubsite van Ajax. In het eerste duel wonnen de Amsterdammers met 2-0.

Eriksen zal in de return tegenover zijn landgenoot Jon Dahl Tomasson staan. De jeugdige Ajacied kijkt op tegen de geroutineerde Feyenoorder. "Hij is aanvoerder en heeft een grote status in ons land", zo meldt de Deen. "Jon Dahl weet waar hij moet lopen en moet staan. Het is ook ongelooflijk hoeveel doelpunten hij heeft gemaakt", zo voegt Eriksen er aan toe, waaruit tevens blijkt dat de 33-jarige aanvaller van Feyenoord nog altijd als een gevaarlijke spits wordt gezien.

Eriksen hoopt erop dat hij deel mag uitmaken van de Deense selectie gedurende het aankomen WK in Zuid-Afrika. Zelf weet hij niet of bondscoach Morten Olsen hem zal selecteren. "Ik heb geen flauw idee of ik erbij zit. Als er blessures zijn, heb ik wel een grote kans, denk ik."

Valverde: "UCI en CONI voeren vendetta tegen mij"

Alejandro Valverde heeft weer eens van zich laten sperken. Op Cyclingnews liet de Spanjaard weten dat de UCI en het CONI een persoonlijke vendetta tegen hem opvoeren. Verder liet hij nogmaals weten dat de beschuldigingen tegen hem niet kloppen.

"Er is nooit een verboden middel aangetroffen in mijn lichaam en mijn biologisch paspoort is ook in orde," zei de renner van Caisse d'Epargne. "De beschuldigingen van de UCI en het CONI kunnen alleen worden gezien als een vendetta tegen mij, dat druk moet zetten op instituten als het CAS om beslissingen te nemen die tegen de regels in gaan."

Momenteel heeft Valverde een schorsing van twee jaar in Italië opgelegd gekregen door het CONI vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij Operación Puerto. Hierdoor miste hij vorig jaar de Tour de France, aangezien die ten dele over Italiaans grondgebied ging. De UCI is momenteel aan het bekijken of het de schorsing wereldwijd kan doortrekken.

"Ze proberen mij te pakken op zaken die, zoals ze beweren, meer dan zes jaar geleden gebeurd zouden zijn. Mijn grootste overwinningen zijn daarna behaald en zijn onbetwistbaar. Ze proberen mijn overwinningen in een kwaad daglicht te stellen en mijn imago te schaden."

Veel teams geïnteresseerd in Van Basten

Marco van Basten genoot dit seizoen van een zogenaamde sabbatical. De oud-speler van Ajax en AC Milan nam vorig jaar mei ontslag bij Ajax als trainer en was sindsdien onder meer actief als analyticus.

Een nieuwe voetbaljaargang breekt aan en de nodige clubs zijn nog op zoek naar een nieuwe oefenmeester. Ook Van Basten is gevraagd. Zowel door club- als landenteams.

Onlangs werd de oefenmeester in verband gebracht met AC Milan, zijn voormalige werkgever. Italiaanse media suggereerden dat er zelfs contact was tussen Van Basten en de Milanezen. "Maar er is op geen enkele manier contact geweest met AC Milan. Het is dan ook een raadsel waar die berichten vandaan komen. In ieder geval niet van ons", zei Perry Overeem, zaakwaarnemer van de trainer, tegenover Goal.com.

Van Basten is in ieder geval in trek, omdat andere teams serieus interesse hadden en ook contact zochten. "Er zijn wel andere clubs en landen die interesse hadden. Welke dat zijn is echter niet relevant, omdat die clubs en landen zich tevergeefs bij Marco hebben gemeld. Hij wil in ieder geval voorlopig nog geen beslissing nemen."

"Ik doe geen uitspraken over welke landen dat waren, maar het waren zeker serieuze voetballanden", laat Overeem weten. Mocht Van Basten terugkeren op het veld als trainer, dan zal hij bij voorkeur een club trainen. "De voorkeur van Marco zou zijn, als hij besluit terug te keren als veldtrainer en dat is wel een belangrijke voorwaarde waar hij nog niet over uit is, om weer een clubteam te gaan trainen. Maar je weet het natuurlijk nooit."

EA: 'Crysis 2' wordt een Halo-killer

'Crysis 2' moet van zo'n hoge kwaliteit worden dat het een 'Halo-killer' wordt. Dit stelt EA Games brandmanager Frank Gibeau in een interview met de website IndustryGamers.

Nadat Gibeau werd gevraagd of Electronic Arts ook heeft gepoogd Bungie Studios aan zich te koppelen, stelt de topman van EA dat ze juist bezig zijn een 'Halo-killer' te maken. 'Crysis 2' moet van dezelfde kwaliteit worden die Bungie heeft neergezet met de Halo-serie.

"Ik kan niet echt ingaan op onze gesprekken met Bungie, maar wanneer je kijkt naar ons portfolio en je ziet de gamestudio EA LA met de Medal of Honor-serie, en hoe DICE werkt aan Battlefield, en hoe we een 'Halo-killer' willen maken dan zijn we voorzien [op het gebied van schietspellen]", legt Gibeau uit.

Met 'Crysis 2' heeft Electronic Arts grote plannen. "Het moet een product worden dat zich kan meten met de kwaliteit van Bungie. De serie moet meerdere jaren meegaan. Kijk gewoon naar de bedrijven waar wij mee samenwerken: Crytek, DICE, Epic, EA LA, en natuurlijk Respawn Entertainment en je weet dat wij enorm sterke teams hebben."

In 'Crysis 2' speelt de speler de laatste hoop van de mensheid om een buitenaardse invasie af te wenden. Gewapend met futuristisch wapentuig en een bionisch pak is het aan de speler om het buitenaardse tuig flink aan te pakken.

EA: 'Crysis 2' wordt een Halo-killer
EA: 'Crysis 2' wordt een Halo-killer (Foto: Novum)

[NHL Playoffs] Penguins op voorsprong

Na de verrassende nederlaag in de vorige wedstrijd hebben de Penguins weer een voorsprong in de playoffserie tegen de Montreal Canadiens gepakt. Na een 2-0 uitzege is de stand in de serie nu 2-1 in het voordeel van de ploeg uit Pittsburgh. Man van de wedstrijd was Penguins-goalie Marc-Andre Fleury die alle 18 schoten op doel tegen wist te houden. 

In eerste instantie leken de Canadiens vrolijk verder te gaan met het onderuit halen van de topfavoriet, iets dat zij vorige ronde tegen de Washington Capitals ook al deden. In de eerste periode speelden de Penguins namelijk niet best en hadden zij slechts drie schoten op doel. Doordat de Canadiens ook moeite hadden om kansen te creëren en Fleury goed in vorm was, bleef het bij 0-0 in de eerste periode.

Ook in de tweede periode werd niet gescoord, maar nu hadden de Penguins een flink overwicht en wisten de Canadiens slechts drie schoten op doel te produceren. Evgeni Malkin wist al vroeg in de derde periode de winnende treffer te produceren. De enige goal die nog volgde was een empty-netter van Pascal Dupuis. De voornaamste reden dat er niet meer gescoord was, was wederom Fleury, want de Penguins wisten verder in de periode nauwelijks iets klaar te spelen op aanvallend gebied. 

"Hij heeft vandaag wederom bewezen dat hij een goede goalie is", aldus aanvaller Maxime Talbot. "Hij maakte de geweldige reddingen toen we dat nodig hebben. Dat is de 'Flower' die we graag zien en dan is hij geweldig." Ook voor Malkin had hij nog een complimentje over. "Geno maakte weer eens een superbelangrijke goal", zei hij hoofdschuddend. 

 

Weinig woordvariatie in verkiezingsprogramma's

In alle verkiezingsprogramma's zijn vier woorden dominant: 'mensen', 'moeten', 'overheid' en 'Nederland'. De enige uitzondering is het programma van de Partij voor de Dieren, waarin vooral het woord 'dieren' veel voorkomt. Dat concludeert NRC Handelsblad, dat de verkiezingsprogramma's door een zogenoemde woordenwolkgenerator haalde.

Dit maakt duidelijk welke woorden het meest worden genoemd. Wat overblijft, is volgens de krant 'enorme gelijkvormigheid'. Promovendus politicologie Elmar Jansen wijst er in de krant op dat de verschillen door de jaren heen groter zijn dan de verschillen tussen partijen in hetzelfde jaar.

Zo gebruikt het CDA het woord 'sociale' nog maar half zo vaak als in 1998. De PvdA gebruikt het zelfs zeventig procent minder. Het oudste gedocumenteerde verkiezingsprogramma komt uit 1888 en is van de Anti-Revolutionaire Partij. In dat programma komen de woorden 'herziening', 'kiesrecht' en 'Heeren' het meest voor.

Al te serieus moeten de woordenwolken volgens Jansen niet worden genomen. Hij noemt ze een 'mooie, eerste oogopslag'. "Veel meer is het niet. Maar aardig is het wel."

'Supporters Roma willen rust spelersgroep Inter verstoren'

Supporters van AS Roma lijken te zijn geïnspireerd door aanhangers van FC Barcelona. De fans van de Romeinse ploeg zouden eveneens de spelersgroep van Internazionale hebben gestoord gedurende hun verblijf in het hotel. Naar verluidt zouden dinsdagavond ongeveer 100 supporters van AS Roma zich bij het Cavalieri Hotel in Rome hebben verzameld. Vanaf 21:30 uur zouden de supporters protestliederen gericht aan Inter en Lazio hebben gezongen.

Drie politiebusjes kwamen er vervolgens aangereden en dreven de supportersgroep uit elkaar. De busjes blokkeerden tevens de ingang tot het hotel. Na ongeveer negentig minuten keken Mario Balotelli en Marko Arnautovic uit het raam om te zien wat er gebeurde. Diverse supporters zagen Balotelli achter het raam verschijnen en daagden hem uit naar beneden te komen. Officials en politieagenten zorgden er vervolgens voor dat de spelers in andere kamers werden ondergebracht om hun veiligheid te garanderen. Woendagavond speelt Inter tegen AS Roma de finale om de Coppa Italia.

Redknapp: "City wordt binnen vier jaar kampioen"

Tottenham Hotspur-coach Harry Redknapp is onder de indruk van de ontwikkelingen bij Manchester City. The Citizens bouwen aan een ploeg die structureel kan meedoen in de top van Engeland en Redknapp denkt dan ook dat City binnen drie of jaar de Premier League-titel wint.

"Als je mij vraagt wie er dit seizoen in de top vijf zal eindigen, denk ik dat Liverpool daar zeker bij hoort. Eerlijk gezegd dacht ik eerder dat ze dit seizoen kampioen zouden worden", aldus de coach van Tottenham Hotspur. "Ik dacht ook dat Manchester City iedereen kon verslaan, ik dacht zelfs dat ook zij kampioen zouden worden", zo vervolgde Redknapp in Daily Mail. "Iedereen in het voetbal denkt dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat City de titel pakt. Ik denk dat ze in de komende drie of vier jaar de titel zullen pakken. Met zulke clubeigenaren beschik je over een sterke selectie. Als je genoeg spelers van wereldklasse aan je selectie toevoegt, maak je een kans."

Onruststoker Dam langer vast, motief onbekend

De man die tijdens de Dodenherdenking op de Dam een chaos veroorzaakte door te gaan schreeuwen, blijft zeker tot vrijdag in de cel. De man zou rond 11.00 uur vrijkomen omdat hij op verdenking van ordeverstoring niet langer vastgehouden kon worden. Justitie verdenkt hem nu echter ook van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

De 39-jarige verdachte heeft geen verklaring afgelegd. Het motief van de man is daardoor nog altijd onbekend. De politie hoopt daar meer over te weten te komen door onder meer getuigenverklaringen. Verder wordt nog onderzoek gedaan naar de psychische toestand van de verdachte en naar zijn persoonlijke omstandigheden.

De politie heeft vastgesteld dat het om een bekende van de politie gaat. Hij is eerder onder meer veroordeeld voor diefstallen en gewelds- en drugsdelicten.

De man zorgde halverwege de twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking op de Dam voor paniek toen hij begon te prevelen en daarna langdurig met opgeheven armen stond te schreeuwen. Hij werd direct aangehouden voor ordeverstoring door aanwezige agenten. Hij maakte toen een verwarde indruk.

Door het incident brak paniek uit en begon het publiek te rennen en te duwen. Tientallen mensen raakten in de verdrukking. Volgens de GGD in Amsterdam raakten in totaal 63 mensen gewond, maar vielen de verwondingen over het algemeen mee. Het gaat vooral om schaafwonden, verzwikkingen en botbreuken.

Volgens justitie hebben in ieder geval meerdere mensen ernstige botbreuken opgelopen. De aard van het letsel van de slachtoffers wordt nog onderzocht en kan mogelijk van belang zijn bij het formuleren van de aanklacht tegen de man.

Er werd ook een tweede man aangehouden, maar die is vrijgelaten omdat hij er niets mee te maken bleek te hebben. Hij had een koffertje bij zich, maar daar zaten geen gevaarlijke of verdachte spullen in.

Heerenveen trekt talent van FC Twente aan

Sc Heerenveen heeft de aanvoerder van de A1 van FC Twente overgenomen. Middenvelder Faysal Shayesteh tekent tot aan de zomer van 2012 bij de Friezen. Dit meldt de club op zijn site. De 18-jarige speler wordt gezien als een van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van de Tukkers.

De jonge middenvelder maakte een goed seizoen door bij de A1 van de landskampioen. Hij werd verkozen tot een van beste tien spelers uit de Eredivisie voor A-junioren. In Enschede kon Shayesteh niet doorstromen naar het eerste elftal en daarom probeert hij het nu bij Heerenveen. De Friese club moest noodgedwongen spelers laten vertrekken, omdat het wat aan de financiële huishouding moest doen.

In Friesland begint het talent in de jeugdopleiding, maar het is de bedoeling dat hij snel de overstap naar het eerste maakt. Als de speler in zijn twee seizoenen een goede indruk achterlaat op nieuwbakken trainer Ron Jans, kan de Friese club nog een jaar langer met hem door. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Todt: "Meer kostenbesparingen noodzakelijk"

FIA-president Jean Todt pleit voor verdere kostenbesparingen in de Formule 1 om de nieuwe teams in de sport niet meteen weer te laten verdwijnen. Lotus, HRT en Virgin debuteerden dit jaar in de sport, terwijl door sponsoringsproblemen Team US F1 op het laatste moment afhaakte.

"We moeten er voor zorgen dat de teams die net het kampioenschap zijn binnengekomen het overleven. Dat betekent niet dat ik zit te denken aan een limiet aan de uitgaven voor elk team. Er zijn meerdere manieren om kosten te besparen," zei Todt in La Gazetta dello Sport.

De krant El Universo meldde dat Todt de snelle herintroductie van KERS wel ziet zitten, omdat het de sport tot voorloper van groene technologie maakt en zo sponsors aan kan trekken. De Fransman gaf volgens Diario Sport ook toe dat de aerodynamische regels moeten veranderen wil het inhalen bevorderd worden. Tegelijk met de introductie van de nieuwe motor in 2013 zouden nieuwe regels van kracht moeten worden die de rol van de aerodynamica op de bolides beperken.

Steden in Arizona stemmen om staat aan te klagen

Twee stadsbesturen in de Amerikaanse staat Arizona gaan de staat aanklagen in een poging de nieuwe immigratiewet terug te draaien.

Het stadsbestuur van Flagstaff stemde dinsdagmiddag in bijzijn van honderden belangstellenden unaniem voor een motie waarin werd opgeroepen de staat aan te klagen. Eerder dinsdag deed het stadsbestuur van Tucson dat al. Volgens de burgemeester van Tucson is de economie van de stad voor een aanzienlijk deel afhankelijk van Mexicaanse toeristen die er winkelen of vakantie vieren.

De nieuwe immigratiewet geeft politie de mogelijkheid mensen bij de geringste verdenking van illegaliteit te vragen naar hun papieren. Volgens critici is de wet in strijd met de grondwet en wordt racisme erdoor in de hand gewerkt.

Molukkers ketenen zich aan Indonesische ambassade

Een aantal Molukse jongeren heeft zich woensdagochtend vastgeketend aan de Indonesische ambassade in Den Haag. Ze willen op Bevrijdingsdag aandacht vragen voor Molukse gewetensgevangenen die in Indonesië vastzitten. De actie wordt gesteund door SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Zes jongeren ketenden zich rond 10.30 uur vast aan de hekken van de ambassade aan de Tobias Asserlaan. De in totaal twaalf actievoerders kondigen aan zolang mogelijk te blijven en niet uit eigen beweging te vertrekken, zegt een woordvoerder. De politie heeft nog niet ingegrepen. De betogers en de politie gaan met elkaar in overleg.

Het zal lastig worden om de vastgetekende Molukkers te verwijderen, omdat ze gebruikmaken van zogeheten lock-ons. Daarbij zijn de armen met handboeien in een metalen buis vastgebonden. Deze constructie, die ook wordt gebruikt door krakers en linkse actiegroepen, is moeilijk los te krijgen.

Bij het hek zijn verder spandoeken en een metersgrote vlag opgehangen. Andere Molukse jongeren gaan op bevrijdingsfestivals in het land flyeren om aandacht te vragen voor de gewetensgevangenen.

Van Bommel is zelf niet bij de actie aanwezig, maar laat in een reactie weten het doel te steunen. "Hun inzet is ook wat ik in de Kamer pleeg te hebben: namelijk de vrijlating van gewetensgevangenen die soms vastzitten alleen omdat ze een Molukse vlag hebben. Ik heb daar ook al in Indonesië aandacht voor gevraagd en ook Amnesty International staat achter het protest." Een deel van de Molukkers in Nederland voert een onafhankelijkheidsstrijd en wil zich losweken van Indonesië.

Uit raam gevallen zusjes voorlopig niet naar moeder

De 3-jarige meisjes die zondag van vijf meter hoogte uit een raam in Waalwijk vielen gaan voorlopig niet terug naar hun moeder. Dat is de 27-jarige vrouw duidelijk gemaakt in een overleg, laat de Raad voor de Kinderbescherming woensdag weten.

De Kinderbescherming heeft de zaak van Bureau Jeugdzorg overgenomen. "Jeugdzorg wil dat wij onderzoeken of uithuisplaatsing nodig is", legt een woordvoerder uit. "Natuurlijk willen we die periode zo kort mogelijk houden."

Bij de val van de zusjes liep een van hen een gekneusde heup op. Er was op dat moment geen toezicht op de kinderen. Getuigen waarschuwden de politie.

De moeder is eerder al in de gaten gehouden door Bureau Jeugdzorg. Na een melding van huiselijk geweld vertrok de vader uit het gezin. Vorig jaar zou de moeder moeite hebben gehad zich aan afspraken te houden, maar aan het einde van het jaar ging het beter en werd het toezicht beëindigd.

Coronel: "Tevreden met resultaat"

Tom Coronel is tevreden met zijn eerste podiumfinish in het 2010-seizoen van het WTCC. De Nederlander scoorde afgelopen weekend tijdens de tweede op het circuit van Marrakech een derde plaats in zijn SEAT. In de eerste race belandde de coureur net naast het podium met een vijfde plaats.

De eerste race eindigde achter de safety-car, waardoor Coronel geen plaatsen meer kon winnen in de laatste rondes. "Dat was wel jammer, want ik zag dat Fredy Barth, door voor mij reed, allerlei problemen had met zijn auto. Die had ik nog wel kunnen pakken, maar het resultaat is goed. En mijn uitgangspositie voor de tweede race is ook prima", aldus Coronel over zijn eerste race. In de tweede race werden er slechts twee ronden racend afgelegd, de rest werd verreden achter de safety-cat vanwege crashes. Ondanks de safety-car wist de Nederlander toch nog één plaats te winnen: "Achter de safety-car is het lastig om geconcentreerd te blijven, zeker in zo'n lange periode, maar ik ben blij met het resultaat. Ik heb de auto steeds beter onder controle en dat maakt mij optimistisch voor de komende races!"

'Militairen mogen niet met Kamerleden praten'

Defensie heeft militairen verboden een rondetafelconferentie met Kamerleden bij te wonen. Dat heeft voorzitter van de militaire vakbond Acom Jan Kleian tegen de Wereldomroep gezegd.

De Kamer is bezig met een nieuwe wet waarin de zorg aan veteranen wordt geregeld. Verschillende politieke partijen en de bonden willen een voorstel bespreken dat verder gaat dan de plannen van staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA). Voor die bespreking waren ook militairen uitgenodigd, maar die mogen dus niet komen.

Kleian noemt het verwerpelijk dat militairen niet met Kamerleden mogen praten. "We leven in een democratie, niet in Noord-Korea." Het ministerie kon niet meteen reageren.

Madonna heeft even geen tijd voor muziek

Madonna heeft weinig tijd en energie meer voor haar muzikale carrière. De 51-jarige zangeres stort zich liever op haar nieuwe film en de zorg voor haar kinderen. Daarnaast blijkt de popdiva geen platenmaatschappij meer te hebben.

Naast zangeres is Madonna ook actrice, regisseur en scriptschrijfster. Ze werkt momenteel aan de romantische komedie 'W.E.', die zich afspeelt in de Victoriaanse tijd. "Ik ben nu niet zo gefocust op mijn muzikale carrière als dat ik zou moeten zijn, omdat deze film alles van mij vergt", vertelt Madonna in het Amerikaanse Interview Magazine. "Naast de film en mijn kinderen heb ik geen tijd en energie meer voor iets anders."

Mocht Madonna's muzikale bloed toch weer gaan kriebelen, dan moet ze eerst op zoek naar een platenmaatschappij. "Wat best wel raar is, is dat ik geen label heb op het moment", biecht de zangeres op. "Ik weet dus nog niet hoe ik het aan ga pakken als ik weer een plaat maak."

'Even geen tijd voor muziek'

Norovirus in ziekenhuis Stadskanaal

Bij het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal zijn acht patiënten en tien medewerkers besmet met het norovirus. De ziekte is volgens het ziekenhuis inmiddels zo goed als ingedamd. Een deel van de medewerkers is al genezen. De patiënten worden geïsoleerd verpleegd. Het aantal zieken wisselt per dag omdat er ook zieken bij komen.

De verplegers nemen extra maatregelen, zo hebben ze mondkapjes voor. De uitbraak werd begin deze week ontdekt op een afdeling voor mensen die niet zijn geopereerd. Het ziekenhuis hoopt dat de ziekte over ongeveer anderhalve week is uitgewoed.

Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat ontsteking van het slijmvlies in het darmkanaal veroorzaakt. Een half miljoen Nederlanders krijgt jaarlijks buikgriep door het virus. De griep gaat meestal binnen een tot vier dagen over.

[NBA] Orlando Magic haalt uit tegen Atlanta Hawks

Orlando Magic heeft in de eerste wedstrijd van de tweede ronde van de play-offs in de NBA een grote overwinning geboekt. De ploeg won met 114-71 tegen Atlanta Hawks. Dit is het grootste puntenverschil in een wedstrijd sinds 1995 voor Orlando. In dat jaar werd in de eerste ronde met 47 punten verschil gewonnen van Boston.

De Magics waren goed uitgerust van hun wedstrijden in de eerste ronde. Bij de Hawks was dit niet het geval, want zij moesten in de eerste ronde een beslissing forceren in de zevende en laatste wedstrijd tegen Milwaukee Bucks. Dwight Howard en Vince Carter waren de grote mannen bij Orlando. Zij scoorden respectievelijk 21 en 20 punten.

Los Angeles Lakers won ook de tweede wedstrijd van Utah Jazz. De ploeg van Kobe Bryant boekte een 111-103 overwinning. Uthah kwam in de laatste minuten nog in de buurt van de overwinning, maar Bryant liet zijn klasse zien en scoorde net voor het verstrijken van de schotklok een tweepunter. Later maakte hij helemaal een einde aan de spanning door met een verwoestende dunk de wedstrijd voor de Lakers binnen te slepen. De sterspeler van LA maakte in totaal dertig punten.

Messi passeert Kluivert op topscorerslijst

FC Barcelona-ster Lionel Messi scoorde gisteren twee treffers in de thuiswedstrijd tegen Tenerife, die met 4-1 gewonnen werd. Met deze doelpunten wist de Argentijn de top tien van de eeuwige topscorerslijst van Barcelona binnen te dringen.

Messi scoorde tegen Tenerife zijn 123e en 124e doelpunt in dienst van de Catalanen. Daardoor staat hij nu op de negende plaats in het topschuttersklassement aller tijden. Hij passeerde Carles Rexach (123 goals), Mariano Martín (123) en Patrick Kluivert (123).

Van de 124 doelpunten scoorde Messi het merendeel in de Primera División. Met 85 competitiedoelpunten heeft hij in de Primera División op zijn 22e al meer treffers gemaakt dan de voormalige Bulgaarse ster Hristo Stoichkov.

Wat betreft competitiedoelpunten alleen staat Messi in de top tien van de meest productieve Barça-spelers ooit. De uitdaging ligt bij hem om Rivaldo (86 treffers), Josep Escolà (86 treffers), Estanislau Basora (89 treffers) en Patrick Kluivert (90 treffers) te overklassen.

David O. Russell kandidaat om Uncharted Film te regisseren

Het is nu al en tijdje bekend dat er een film gaat komen gebaseerd op de succesvolle Uncharted-serie. Het verhaal van Drake’s Fortune gaat gebruikt worden voor de film en is het is maar hopen dat de film het doorsnee niveau van game-verfilmingen gaat overstijgen.

Nu is daar een kleine hoop voor in de vorm van regisseur David O. Russell. Deze beste man staat vermeld als kandidaat voor de film in een rapport van het L.A. Times blog 24 frames. Hij is onder andere verantwoordelijk voor ‘Flirting with Disaster’ , ‘I Heart Huckabees’ en ‘Three Kings’. Als je die laatste als uitgangspunt neemt kun je een mix verwachten van zwartgallige humor en traditionele actie.

De kwaliteit van Russells films geeft men hoop dat het nog eens wat gaat worden met de Uncharted-film. Nu maar hopen dat het niet de Tomb Raider kant op gaat!

Petrov: "Blij dat ik erbij ben"

Nieuwkomer Vitaly Petrov is erg blij met de sterke start van het Renault-team in 2010, waar hij voor rijdt in de Formule 1. Tijdens de Grand Prix van China scoorde de Rus zelfs zijn allereerste WK-punten in de strijd om de wereldtitel. De Rus is hierover dan ook zeer te spreken, want dit was aan het begin van het seizoen niet voorzien.

"Het in de punten finishen in China heeft mij geholpen om eerdere teleurstellingen te vergeten, maar ik wil meer. In China was ik zevende en ik wil nu op een hogere plaats finishen", aldus Petrov. "Het team is net één grote familie en ik blij dat ik erbij ben. We werken uitstekend samen en ze proberen mij te helpen mijzelf te verbeteren. Ik heb al eerder gezegd dat de instelling van het team grote indruk op mij maakt en dat zoveel mensen zo hard werken iedere race om de auto te verbeteren. Er hangt een geweldige atmosfeer en je voelt dat iedereen het maximale geeft."

AWACS aan de grond wegens roestvorming

Het NAVO-vliegveld Geilenkirchen, vlak over de Duitse grens bij Schinveld, houdt de AWACS-luchtvloot aan de grond.

De zeventien radarvliegtuigen mogen niet meer de lucht in nadat roestvorming is geconstateerd in een scharnier aan de voorklep bij het neuswiel. Een woordvoerder van de basis bevestigde woensdag berichtgeving hierover op de website van de Limburgse kranten. Het risico bestaat dat het neuswiel bij de landing niet meer uitklapt, aldus de woordvoerder. Hoe lang de AWACS noodgedwongen aan de grond blijven, kon de woordvoerder niet zeggen.

De AWACS zijn omgebouwde Boeing 707 vliegtuigen met radar. De oudste AWACS vliegen in Geilenkirchen al sinds 1982, de jongste sinds 1985.

'Crysis 2 wordt een Halo-killer'

Geen bescheiden woorden van EA, uitgever van Crysis 2. Met Crysis 1 hadden ze een grafische topper, als je er tenminste een monsterPC voor had. Nu willen ze een van de betere shooters op de console gaan worden, beter dan Halo in ieder geval.

EA Games baas Frank Gibeau zegt dat EA in samenwerking met Crytek gepland heeft een "Halo killer" te maken. "We proberen een Halo-killer te maken, een spel dat beter moet zijn dan Halo, wat ontwikkelstudio Bungie heeft gemaakt met Crytek. Crysis 2 is spectaculair, erg high-end en gaat een jarenlange franchise worden", vertelt Frank Gibeau.

Hopelijk bedoelt hij met high-end niet alleen op grafisch vlak, al zit dat wel goed aan de eerdere screenshots te zien. Crysis 2 moet in het vierde kwartaal uitkomen op PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Crysis 2

"Ervaring Perez was heel belangrijk"

Dinsdagavond kondigde Kenneth Perez zijn vertrek bij FC Twente aan. De Deense middenvelder had voorafgaand overlegd met Steve McCLaren, die aangeeft dat Perez een belangrijke rol in het behalen van het kampioenschap heeft gespeeld.

"Kenneth heeft de afgelopen twee seizoenen een geweldige prestatie geleverd", aldus de voormalige bondscoach van Engeland op de clubsite van FC Twente.

Zelf gaf de Deen al aan dat hij een goed overleg met McClaren had gevoerd. Zijn contract liep af in Enschede en de middenvelder besloot deze niet te verlengen. Het is echter nog niet duidelijk of Perez zijn loopbaan als profvoetballer voort zal zetten bij een andere club.

"Het is zeer verheugend dat hij zijn tijd bij FC Twente heeft kunnen afsluiten met de landstitel. Zijn ervaring was heel belangrijk in het team en dat heeft bijgedragen aan het succes", zo meldt McClaren.

[NBA] Lakers winnen ook tweede duel

Los Angeles Lakers heeft ook de tweede wedstrijd in de halve finale van de Western Conference tegen Utah Jazz gewonnen. De regerend kampioen won met 111-103. De Lakers hadden de eerste wedstrijd in de best-of-seven series al gewonnen met 104-99.

In de Eastern Conference won Orlando Magic de eerste wedstrijd in de halve finale met 114-71 van Atlanta Hawks. Dwight Howard was bij Orlando goed voor 21 punten en 12 rebounds. Ploeggenoot Vince Carter droeg 20 punten bij.

Vooral beenbreuken door paniek op Dam

De eerstehulpposten van de Amsterdamse ziekenhuizen hebben dinsdagavond in totaal 63 mensen behandeld als gevolg van de paniek op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking. Niemand van de 63 slachtoffers raakte ernstig gewond en geen van de gewonden hoefde in het ziekenhuis te overnachten.

Dit heeft een woordvoerder van de GGD Amsterdam woensdag gemeld. De wonden varieerden van schaafwonden, ontvellingen, gezwichte enkels en botbreuken. Onder de slachtoffers met fracturen viel vooral het hoge aantal beenbreuken op, aldus de GGD-woordvoerder. "Hoewel er ook een gebroken pols tussen zat."

DVD: De Helaasheid der Dingen

In Nederland heb je de Tokkies en de Flodders, in Reetveerdegem, België, heb je de Strobbes. Trailertrash zou men in Amerika zeggen. En eigenlijk is de enige overeenkomst dat het asociale families zijn waarbij meerdere schroefjes missen. De familie Strobbe is een toppunt van tragiek voor de buitenstaander, maar voor de Strobbes lijkt het allemaal wel mee te vallen. Zeker, ze hebben weinig centen, alle broers wonen in bij hun goede moeder, komen in aanraking met de wet, schijten nog in een buitenhuis, zuipen zich een levercirrose in een tijdbestek van enkele maanden en paffen kilo's aan sigaretten weg, maar ze zijn er voor elkaar en leven dag bij dag.

Plaatsen oliekoepel kan nog dagen duren

Het is nog onduidelijk wanneer het olieconcern BP de speciale koepel kan plaatsen over de plek in de Golf van Mexico waar olie in zee loopt. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de complexe operatie dinsdag zou beginnen, maar inmiddels mikt het bedrijf op woensdag, als de laatste veiligheidstests van de constructie zijn afgerond. Daarna kan het nog dagen duren voordat de belangrijkste bron van olielekkage is gedicht.

Een door BP geleaset booreiland zonk op 22 april circa 80 kilometer uit de kust van de staat Louisiana. Uit drie lekken op een diepte van circa anderhalve kilometer stromen dagelijks honderdduizenden liters olie. BP wil een 98 ton zware koepel met behulp van speciale robotonderzeeërs over het grootste lek plaatsten. Het is de bedoeling dat de olie onder de koepel vervolgens via pijpleidingen naar de oppervlakte wordt gepompt.

Maoïsten blokkeren wegen naar regeringsgebouwen

De maoïstische oppositie in Nepal heeft de straten naar de belangrijkste regeringsgebouwen geblokkeerd. Dat gebeurde woensdag, de vierde dag van een algemene staking om de regering tot aftreden te dwingen. Die weet echter van geen wijken.

De demonstranten hoopten met hun blokkades de regering te ontwrichten, maar veel ministers hadden het regeringscomplex al voor zonsopgang onder politiebewaking betreden. De maoïsten, die de staking met de dreiging van geweld gaande houden, hebben ervoor gezorgd dat vervoer, onderwijs en bedrijven vrijwel stil liggen.

Ze willen hun actie volhouden totdat premier Madhav Kumar Nepal aftreedt en er een nieuwe regering onder communistische leiding wordt gevormd. De minister van binnenlandse zaken gaf dinsdag echter te kennen dat de premier niet van plan is af te treden. Volgens de minister doet de regering er alles aan de orde te herstellen.

Gevreesd wordt dat de spanningen zullen oplopen in Nepal, waar de maoïstische rebellen hun opstand in 2006 staakten en deelnamen aan vredesonderhandelingen. Ze wonnen in 2008 de verkiezingen maar onenigheid over het ontslag van een legerleider zorgde voor de val van de coalitieregering.

Guantanamo-gevangenen naar buitenland

Twee Guantanamo Bay-gevangenen zijn overgebracht naar Spanje en een naar Bulgarije. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie dinsdag bekendgemaakt.

De overplaatsing is onderdeel van het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om de gevangenis op de Amerikaanse militaire basis in Cuba op termijn te sluiten. Het ministerie van defensie zei dat op verzoek van de regeringen van Spanje en Bulgarije geen namen of ander persoonlijke gegevens over de gevangenen worden vrijgegeven.

Er worden nog 181 mensen vastgehouden in de gevangenis van Guantanamo Bay die begin 2002 werd geopend naar aanleiding van de aanslagen van 11 september 2001.

[Giro] Ook Freire mist Giro

Oscar Freire zal niet van start gaan in de Giro d'Italia. De Spanjaard bleek bij onderzoek aan een KNO-arts dat hij een sinusitus, een ontsteking van kaak- of voorhoofdholte heeft.

"Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt. Ik dacht eerst dat ik last had van een allergie. Het is niet dat ik pijn heb, maar ik kan nauwelijks ademen," aldus Freire die zal worden vervangen door neo-prof Steven Kruijswijk.

Eerder al moest ploeggenoot Koos Moerenhout voor de Giro afzeggen.

'Real Madrid heeft Benfica-ster Di María vastgelegd'

Volgens het dagblad Ole heeft Real Madrid de handtekening van Benfica-sterspeler Ángel di María onder een contract weten te krijgen. De Spaanse club heeft dit zelf (nog) niet bevestigd.

De 22-jarige Di María heeft de interesse van een aantal grote Europese clubs weten te wekken, nadat hij een indrukwekkend seizoen bij de Portugese topclub achter de rug heeft. De Argentijn is uitgegroeid tot één van de belangrijkste krachten van Benfica.

De Engelse clubs Chelsea en Manchester City zouden ook achter de buitenspeler aan zitten, maar berichten in Argentinië beweren dat Real Madrid al 34,5 miljoen euro voor de komst van de international heeft uitgegeven.

Jacobs: "We moeten ons gedragen als kannibalen"

Anderlecht speelt woensdag zijn voorlaatste wedstrijd van het seizoen. Coach Ariël Jacob probeert zijn spelers tot op de laatste speeldag scherp te houden, ondanks het feit dat de landstitel al binnen is.

"Ik vraag mijn spelers dat ze zich gedragen als kannibalen. Als je de cijfertjes naspeurt, staan we overal op één. In de reguliere competitie, in de play-offs, in de combinatie competitie-play-offs en in alle deelklassementen", aldus Jacobs tegenover Het Nieuwblad.

De coach van Paars-wit ziet echter nog een uitdaging. "Er is één categorie waarin we nog gelijk stan met de Sint-Truiden: het aantal tegendoelpunten in de play-offs. Ook die categorie winnen kan nog een motivatie zijn."

Jacobs heeft begrip voor de afgenomen scherpte binnen zijn spelersgroep. "Vanaf 23 juli zit iedereen aan honderd procent. Ik zeg chapeau aan de jongens die het het zo lang volhouden, want de play-offs zijn echt wel boeiend", zo bracht Jacobs het cynisch.

Celtic wint laatste 'Old Firm'

Celtic heeft gisteren de laatste 'Old Firm' van het seizoen gewonnen. In eigen stadion werd aartsrivaal Glasgow Rangers met 2-1 verslagen. Rangers werd vorige maand al kampioen en staat nog steeds acht punten voor op Celtic.

In de eerste drie edities van de 'Old Firm' wist Celtic dit seizoen geen enkele keer te winnen. Ondanks de reeds besliste titelstrijd zorgde de eeuwige rivaliteit tussen beide ploegen voor een harde wedstrijd. Rangers-speler Lee McCulloch werd in de slotfase van het veld gestuurd met zijn tweede gele kaart. Zeven andere spelers kregen geel van scheidsrechter Calum Murray.

Lee Naylor opende al na acht minuten de score voor Celtic. Aan het einde van de eerste helft maakte Rangers-aanvaller Kenny Miller gelijk. Nog voor rust zette de Fransman Marc-Antoine Fortuné, oud-speler van FC Utrecht, de eindstand op het scorebord: 2-1. Verdediger Edson Braafheid mocht twaalf minuten voor tijd nog invallen bij Celtic.

Munsterman: "Dank aan Perez"

Joop Munsterman vindt dat de club en supporters veel dank zijn verschuldigd aan Kenneth Perez. De voetballer van FC Twente heeft aangekondigd de club te gaan verlaten.

"Dat wat hij gaat doen zal opnieuw succesvol zijn. Een ding weet ik zeker, het contact met hem zal altijd blijven en wie weet waar dat in de toekomst tot kan leiden." Perez speelde 57 wedstrijden voor FC Twente waarin hij elf maal scoorde.

'Nauwelijks schade PvdA door draai Cohen'

De draai die PvdA-lijsttrekker Job Cohen vorige week maakte door open te staan voor het sturen van militairen naar Afghanistan heeft de partij nauwelijks schade berokkend. Dat blijkt volgens het televisieprogramma Goedemorgen Nederland uit de mediamonitor die het wekelijks laat uitvoeren door Intomart Gfk.

Cohen reageerde vorige week op een idee van D66 en GroenLinks om een door militairen begeleide politiemissie naar Afghanistan te sturen. De PvdA was tegen omdat die motie de deur openhield voor een nieuwe militaire missie.

Onder meer de SP reageerde sceptisch toen bleek dat Cohen toch niet tegen militaire aanwezigheid is. De partij wees er op dat de mogelijke verlenging van de missie de reden was dat het kabinet in februari viel. De PvdA eiste dat de laatste militair dit jaar nog weggaat.

Als de bevolking wordt gevraagd hoe de PvdA het doet, vindt echter slechts een paar procent dat de PvdA het de afgelopen week slechter heeft gedaan. De verschillen bij de andere partijen zijn veel groter.

Ook vindt een meerderheid van de bevolking Job Cohen nog steeds geschikt als premier, namelijk 51 procent. Begin april vond 57 procent dat nog. Het verschil met VVD-leider Mark Rutte is een stuk kleiner geworden. Begin april vond 27 procent hem geschikt, nu is dat 35 procent.

Tweetal spelers weg bij VVV

VVV-Venlo zal afscheid nemen van een tweetal spelers. Daar tegenover staat dat er ruimte zal zijn voor een nieuwe speler. De ploeg van Jan van Dijk zal daarom mogelijk verstrerkt worden met FC Porto-huurling Diogo Viana.

Henrico Drost en Jasar Takak zijn de spelers met wie de Venlonaren het volgende seizoen niet meer verder gaan. De eerstgenoemde kwam op huurbasis over van sc Heerenveen, maar is er niet in geslaagd voldoende indruk achter te laten.

Ook Takak kwam dit seizoen maar weinig in actie voor de Limburgse club. De oud-speler van Vitesse kwam op amateurbasis in actie in De Koel. Aanvaller Viana heeft echter wel een goede indruk weten achter te laten.

"FC Porto is genegen Viana nog een jaartje uit te lenen. Maar de vraag is bij welke club. Het zal ook meespelen wat hij zelf wil. Daarover ga ik eind deze week met hem praten", aldus technisch directeur Mario Captein tegenover Voetbal International.

 

Mourinho: "Alleen dieven moeten zich schamen"

AS Roma-preses Rosella Sensi heeft flink wat uit te leggen aan Internazionale-coach José Mourinho. Toen de naam van de voorzitter van Roma viel, kon Internazionale coach Jose Mourinho zijn woede haast niet verkroppen.

De voorzitter van Roma was van mening dat de zege van Inter bij rivaal SS Lazio erg gemakkelijk tot stand kwam. Sensi vond dat Inter zich moest schamen voor de zege.

"Alleen dieven moeten zich schamen", reageerde de Portugese coach ad rem op een persconferentie. "Wij verdienen geen respect, wij eisen het. Die mevrouw kan president zijn, of dokter, of geboren in een gouden wieg, maar ze zal respect voor ons moeten tonen."

Internazionale is dit seizoen op drie vlakken nog in de race voor een prijs. Zo heeft de ploeg de landstitel voor het grijpen, kan de ploeg de Coppa Italia veroveren en zal de club binnenkort de finale van de Champions League spelen.

Jaarloon Eredivisie stijgt sneller dan salaris in Premier League

Uit cijfers van de KNVB is gebleken dat het gemiddelde jaarloon in de Eredivisie ten opzichte van vijf jaar terug flink is gestegen. Van 227.000 euro naar 351.000 euro.

Dat betekent een stijging van 54,6 procent ten opzichte van 2005. Een opmerkelijk feit is dat de lonen in de Eredivisie meer zijn gestegen dan in de Premier League. De cijfers zijn inclusief premies en tekengelden.

Veel contracten in de Eredivisie zijn getekend, voordat de kredietcrisis ook in de voetballerij een rol ging spelen. De financiële problemen bij de clubs zijn mede de oorzaak van de grote risico's die zij nemen, zo stelt de KNVB.

Dan is er nog een opvallend feit over niet-EU-spelers. Zij moeten minimaal 527.000 euro op jaarbasis van hun Nederlandse werkgever krijgen. Mocht dat niet gebeuren, dan zijn de spelers niet speelgerechtigd. Talenten jonger dan twintig, die van buiten de EU komen moeten volgens de regels 236.000 euro verdienen.

Pienaar wil bij Everton blijven

Steven Pienaar staat al enige tijd in de belangstelling van clubs uit binenn en buiteland toch sluit de middenvelder niet uit dat hij zijn contract bij Everton zal verlengen. Gisteren werd de middenvelder door de fans van Everton nog verkozen tot speler van het jaar.

"Hopelijk kunnen we de komende jaren met Everton mee blijven doen in de top van het Engelse voetbal," aldus de ex-Ajax-speler. "Daar hebben we het potentieel voor. De mensen achter de club willen dat dat daadwerkelijk gebeurt en de spelers ook. Of ik ook deel wil uitmaken van de toekomst van Everton? Ja, waarom niet?."

Pienaar, die de belangstelling geniet van Chelsea, Liverpool en Tottenham Hotspur, is één van de smaakmakers in het tweede seizoen van Everton. In de laatste 23 wedstrijden verloren ze slechts twee duels.

'PVV als enige niet bij kranslegging Almere'

De organisatie van de kranslegging in Almere is verontwaardigd dat de Partij Voor de Vrijheid dinsdagavond niet aanwezig was. De PVV was wel uitgenodigd, stelt het 4/5 Mei Comité Almere op de website van Omroep Flevoland.

Op 4 mei leggen ieder jaar alle gemeentelijke politieke partijen een krans bij een monument op de Markt in Almere Haven. De PVV kreeg als nieuwe fractie ook een uitnodiging, maar heeft volgens het comité niets van zich laten horen. Alle andere partijen legden volgens de omroep wel een bloemstuk.

Wozniacki eenvoudig verder

Caroline Wozniacki heeft zich eenvoudig weten te plaatsen voor de derde ronde van het WTA-toernooi in Rome. De Deense die in de eerste ronde een bye had verloor slechts één game in de wedstrijd (6-1, 6-0).

Haar Italiaanse tegenstander kreeg zelfs geen enkele mogelijkheid tot een punt op de service van de Deense. Eerder wisten Ana Ivanovic en Elene Dementieva ook de volgende ronde van het toernooi in Italië te bereiken

Stevens met Salzburg onderuit

Red Bull Salzburg is dinsdag in de Oostenrijkse Bundesliga verrassend gestruikeld. De ploeg van trainer Huub Stevens verloor uit van tien man van Superfund Kapfenberg: 2-0. Koploper Red Bull had sinds 17 oktober niet meer verloren in de competitie. Nummer voorlaatst Kapfenberg nam vroeg de leiding en ondanks een rode kaart in de 37e minuut besliste de ploeg de wedstrijd na rust alsnog.

Het verschil tussen Red Bull Salzburg en nummer twee Rapid Wien is zes punten, nummer drie Austria Wien heeft zeven punt minder dan Salzburg. Woensdag staan de twee Weense ploegen tegenover elkaar in hun wedstrijd in de 34e speelronde. Daarna zijn er nog twee speelronden in Oostenrijk.

Perez weg bij FC Twente

Kenneth Perez heeft gisteren samen met Steve McClaren besloten dat hij stopt met voetballen bij FC Twente. Dit maakte de Deense voetballer gisteren bekend bij Pauw & Witteman.

"Ik heb dinsdag besloten te stoppen bij FC Twente. Dat is in overleg met de coach gebeurd," aldus de oud-voetballer van onder meer AZ, MVV, FC Kopenhagen en Ajax. Op de vraag waar zijn toekomst ligt antwoorde de Deens international: "Ik weet nog niet waar ik volgend seizoen speel."

Kenneth Perez is momenteel de tweede speler die vertrekt bij FC Twente. Eerder werd al bekend dat Blaise N'Kufo vertrekt naar Seattle Sounders.

Celstraf voor afperser David Letterman

Een voormalige televisieproducent is dinsdag tot zes maanden cel veroordeeld voor pogingen talkshowpresentator David Letterman af te persen. Hij is dezelfde dag nog met het uitzitten van zijn straf begonnen, aldusCNN.

Na het uitzitten van zijn straf moet hij ook duizend uur maatschappelijke dienstverlening vervullen. Robert Joel Halderman had in maart bekend dat hij Letterman wilde afpersen door te dreigen diens buitenechtelijke affaires openbaar te maken. Als gevolg van de bedreiging biechtte Letterman in oktober 2009 zijn overspel met enkele vrouwelijke collega's live op in zijn tv-show. Halderman eiste 2 miljoen dollar (ongeveer 1,4 miljoen euro) van de presentator. Halderman werd ingerekend tijdens een in scène gezette overdracht van de cheque.

Kubica: "Verschuivingen in Barcelona mogelijk"

Renault-coureur Robert Kubica denkt dat de kaarten in de Formule 1-wereld op het circuit van Barcelona komend weekend opnieuw geschud gaan worden. De Pool behaalde dit jaar goede resultaten voor zijn team, maar weet niet of het ook na de volgende race het geval zal zijn omdat enkele teams zich flink zullen gaan verbeteren.

"Het hele team werkt hard en het is goed dat we het meeste maken van onze kansen in de races. Maar het is belangrijk om realistisch te blijven, omdat we nog steeds grote stappen moeten maken om de grote teams uit te kunnen dagen."

"Barcelona zal opnieuw een belangrijke test voor ons worden, omdat de terugkeer in Europa vaak een keerpunt in het seizoen is, met veel teams die hun auto hebben verbeterd. We hebben geen enorme updates gepland, maar we verbeteren onszelf stap voor stap. We moeten maar afwachten hoe we ervoor staan, maar misschien is de pikorde iets veranderd."

Op het Circuit de Catalunya zal volgens Kubica de Grand Prix spannend worden. "Het veld zal dicht op elkaar zitten. Ik verwacht een zware strijd. Als we het maximale eruit halen, kunnen we voor de punten vechten."

Rokende koffer in KLM-toestel in VS

Een rokende koffer uit een KLM-vliegtuig heeft dinsdag (lokale tijd) op het Bush Intercontinental Airport in het Amerikaanse Houston voor consternatie gezorgd. Na inspectie bleek dat de koffer geen gevaarlijke stoffen bevatte. Dat meldden Amerikaanse media en het Britse persbureau Press Association.

Een bagagemedewerker hoorde een 'plof' en zag rook uit een gescheurde koffer komen tijdens het uitladen van de bagage. Brandweerlieden en bomspecialisten onderzochten de koffer, onder andere door er met een waterkanon op te spuiten, maar vonden niets verdachts.

Kuranyi krijgt vrijaf van trainer Magath

Schalke 04-trainer Felix Magath heeft zijn doelpuntenmachine Kevin Kuranyi vrijaf gegeven. De spits kreeg daags, nadat hij te horen kreeg opnieuw niet bij de WK-selectie van Duitsland te zitten, een pauze.

Door bondscoach Joachim Löw werd Kuranyi vanwege 'tactische redenen' buiten de selectie gelaten. "Het is de zaak van de bondscoach wie hij meeneemt", zegt Magath in Bild. "Ik weet niet waarom deze beslissing genomen is."

Kuranyi had eerder een conflict met de coach. Toen hij van de trainer te horen kreeg niet te spelen in het WK-kwalificatieduel met Rusland, verliet hij boos het stadion. Deze rigoureuze beslissing zou daar niks mee te maken hebben.

Schalke had voor aanstaande zondag overigens een feest gepland, maar dat gaat niet door. "Het feest dat de fans de spelers na de wedstrijd tegen Werder Bremen hebben gegeven is eigenlijk de mooiste afsluiting van dit succesvolle seizoen", zegt Magath.

Interview: Jean Reno

Deze week komt de nieuwe film The Immortal (l'Immortel in Frankrijk en 22 bullets in de VS) uit in de bioscoop met in de hoofdrol niemand minder dan Jean Reno die in de film ex-maffiabaas Charly Mattei speelt. We kennen Reno onder andere van de films Léon, Mission Impossible en The Da Vinci Code. FOK! zag zaterdag de mogelijkheid om een kort interview met de acteur te regelen in het Ambassade hotel in Amsterdam waar Reno dezelfde morgen was gearriveerd.

 

'50.000 militairen Noord-Korea aan grens'

Noord-Korea heeft onlangs 50.000 militairen van elitekorpsen naar de grens met Zuid-Korea gestuurd. Dat heeft een hoge Zuid-Koreaanse functionaris gemeld, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het zou gaan om zeven divisies van elk zevenduizend militairen.

Functionarissen bij defensie in Zuid-Korea vermoeden dat Noord-Korea de elitetroepen wil laten infiltreren in Zuid-Korea als het tot een gewapend conflict tussen de twee landen mocht komen. De spanningen tussen de twee Korea's zijn in de afgelopen weken fors opgelopen door een explosie van een Zuid-Koreaans marineschip in de buurt van de zeegrens met Noord-Korea.

De Cheonan, een bijna 90 meter lang patrouilleschip, brak op 26 maart in tweeën na een explosie. 46 opvarenden verloren het leven. De oorzaak van de ontploffing is nog onduidelijk. Noord-Korea ontkent dat het verantwoordelijk is voor de explosie.

Bevrijdingsfestivals door het land

Guus Meeuwis, The Boris & Wicked Jazz Experience en Junkie XL zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de dertien Bevrijdingsfestivals benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2010. De Ambassadeurs bezoeken op 5 mei de verschillende festivals met een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. Zij treden op de festivals op, maar laten ook horen wat zij van de vrijheid vinden.

De Ambassadeurs van de Vrijheid staan op hun eigen manier stil bij vrijheid. Guus Meeuwis: "Het is goed om bij de vrijheid stil te staan, omdat vrijheid af en toe toch nog zo ver weg lijkt. Het is niet voor iedereen een vanzelfsprekend gegeven. Ik denk dat het begint bij geloven in vrijheid. Als we blijven inzien hoe belangrijk het is, dan moet het lukken. Ik geloof dat het kan. Op 5 mei gaan we met alle Ambassadeurs de dertien festivals af, dat vind ik mooi. Muziek maak je met elkaar, vrijheid maak je met elkaar." Guus Meeuwis treedt op in Roermond waar ook de Start Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei plaatsvindt en daarna in Groningen, Almere en Den Bosch.

Unieke samenwerking
Speciaal voor de Bevrijdingsfestivals gaan Boris en The Wicked Jazz Sounds Band een samenwerking aan. "Vrijheid is het belangrijkste ter wereld, om daar Ambassadeur voor te zijn is een waanzinnig grote eer." vinden zij. Boris geeft aan dat voor hem vrijheid gelijkheid is voor iedereen. "We zijn één wereld met iedereen één paspoort." The Wicked Jazz Sounds Band vult aan: "Vrijheid is de mogelijkheid tot zelfontplooiing, de ruimte krijgen om je eigen koers te kunnen varen en te kunnen zijn wie je bent." De twee bands spelen samen als The Boris & Wicked Jazz Experience op de Bevrijdingsfestivals in Assen, Wageningen, Rotterdam en Zeeland.

Internationale bekendheid Junkie XL woont in Amerika en vindt keuzevrijheid erg belangrijk. "Er is niets zo belangrijk dan je eigen keuzes kunnen maken. Zoals ik mijn eigen artistieke keuzes maak en mijn eigen muzikale weg kies, moet dat voor iedereen gelden: muzikanten, kunstenaars, activisten, politici. Mensen zoals jij en ik overal ter wereld moeten kunnen bepalen wat ze willen zeggen en doen. Daarom ben ik erg trots dat ik dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid mag zijn. Want vrijheid moet gevierd worden!" Met dank aan KLM is Junkie XL op 5 mei in Nederland en speelt hij op de festivals in Utrecht, Haarlem, Amsterdam, Leeuwarden en Zwolle.

Bevrijdingsfestivals
De 13 Bevrijdingsfestivals, in alle provincies en de hoofdstad, zijn gratis toegankelijk en elk jaar goed voor meer dan 900.000 bezoekers met ruim 250 bands op een 40-tal podia. Daarmee zijn de Bevrijdingsfestivals het grootste eendaagse culturele evenement in Nederland. De festivals worden in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei georganiseerd. Er is van alles te beleven op muzikaal en cultureel gebied. Het draait deze dag niet alleen om feestvieren, maar ook om met elkaar aan de slag te gaan voor de vrijheid.

Bezoekers worden uitgedaagd hun steentje bij te dragen en aan te geven wat zij vinden dat er nodig is voor vrijheid wereldwijd. Dit kan onder andere op het Plein van de Vrijheid waar het draait om thema’s als (on)vrijheid, democratie en mensenrechten. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vier NGO-partners, Amnesty International, Cordaid / Mensen in Nood, VluchtelingenWerk Nederland en War Child, die vanuit hun eigen invalshoek aan vrijheid werken.

Tijdens de Bevrijdingsfestivals levert de Koninklijke Luchtmacht elk jaar een bijdrage door de artiesten te vervoeren in transporthelikopters. Meer informatie op: www.bevrijdingsfestivals.nl.

FOK! en het bevrijdingsfestival
Ook wij besteden dit jaar veel aandacht aan het bevrijdingsfestival! Hoe? Op alle dertien bevrijdingsfestivals zijn FOK!fotografen aanwezig voor een fotoverslag! Tevens vliegen 2 FOK!fotografen mee met een vlucht van de helikopter waarin Boris en The Wicked Jazz Sounds Band zitten! Deze fotografen zullen landen in Groningen. Uiteraard volgt van dit geheel ook een verslag!

Gameroom games komen vandaag

Berichtte FOK!games vorige week nog dat de update voor de virtuele arcadehal, de Gameroom voor de Xbox 360 en PC indefinitief uitgesteld was, blijkt nu dat deze update alsnog vandaag zal uitkomen.
Major Nelson heeft via twitter laten weten dat de update vandaag komt. De gameroom is eind maart gelanceerd met 30 games en zou vanaf eind april elke week met nieuwe spellen komen. Laten we hopen dat vanaf nu elke week nieuwe games toegevoegd gaan worden en er niets meer uitgesteld gaat worden.

De games die vandaag in de update zitten zijn;

- Super Breakout (Atari)
- Pitfall! (Activision)
- Megamania (Activision)
- Night Stalker (Mattel Electronics)
- Rack 'Em Up (Konami)
- Realsports Volleyball (Atari)
- Basketball (Atari)

Gameroom
Eindelijk een update

Economisch brein Argentijnse junta vast

Op last van een Argentijnse federale rechter is José Alfredo Martínez de Hoz, minister van Economische Zaken tijdens het juntabewind dinsdag aangehouden. De 84-jarige Martínez de Hoz is met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Buenos Aires. De voormalige minister zou zeer verzwakt zijn, aldus het Argentijnse persbureau Telam op gezag van bronnen binnen justitie.

Martínez de Hoz wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van een textielfabrikant en diens zoon in 1976. De aanhouding van Martínez de Hoz volgt kort na een uitspraak van het Argentijnse hooggerechtshof dat een amnestieregeling in 1990 voor de oud-bewindsman ongrondwettig was.

Martínez de Hoz was van 1976 tot 1981 minister van Economische Zaken van Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land werd in de periode van 1976 tot 1983 geregeerd door een junta. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn tijdens het generaalsbewind circa 30.000 mensen verdwenen. Martínez de Hoz geldt als de architect van het mislukte economisch beleid in die periode. Vooral in de laatste jaren van het juntabewind kampte Argentinië met grote schulden en hyperinflatie.

Recordbedrag van 81 miljoen voor werk Picasso

Het olieverfschilderij 'Nude, Green Leaves and Bust' van Pablo Picasso heeft dinsdag op een veiling in New York door Christie's 106,4 miljoen dollar (81 miljoen euro) opgebracht. Volgens Christie's gaat het om een recordbedrag voor een kunstwerk op een veiling.

De identiteit van de koper van het schilderij is niet bekendgemaakt. Het werk dateert van 1932 en toont Maria-Thérèse Walter, de Franse minnares van Picasso. Vooraf verwachtten kunstkenners dat het schilderij 80 miljoen dollar zou opleveren. Het vorige recordbedrag voor een kunstwerk op een veiling dateert van februari dit jaar.

Een beeldhouwwerk van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti bracht toen op een veiling in Londen 65 miljoen pond (ruim 74 miljoen euro) op.

Cosworth: "Barcelona ijkpunt rest seizoen"

Cosworth maakte dit jaar als motorenbouwer haar rentree in de Formule 1. Het Britse bedrijf levert aan alle nieuwe renstallen en aan Williams. Toch weet het nog niet waar het precies staat. Circuit de Catalunya kan daarom als ijkpunt voor de rest van het seizoen dienen. Dit omdat er veel op het circuit getest is.

Voor Cosworth testten afgelopen winter Lotus, Virgin en Williams. Het circuit in Barcelona is niet belastend voor de motor omdat slechts 60% van de ronde volgas wordt gereden, maar vormt desondanks een uitdaging. Het rechte stuk is meer dan 1.000 meter lang, wat veel vermogen vereist, terwijl de bochtencombinaties er juist voor zorgen dat er meer trekkracht nodig is en de versnellingsbak snel moet reageren. Qua aerodynamica behoort de baan zelfs tot de meest uitdagende op de kalender, alsdus Cosworth.

Sneijder mist Italiaanse bekerfinale

Wesley Sneijder zal vanavond niet deel gaan nemen aan de Italiaanse bekerfinale. De middenvelder van Internazionale kampt met een blessure aan zijn linker bovenbeen, waardoor coach Jose Mourinho hem in de Coppa Italia tegen AS Roma uit voorzorg aan de kant houdt.

Sneijder kwam afgelopen zondag in de wedstrijd in het met 2-0 gewonnen competitieduel met Lazio Roma. "We namen een risico met Sneijder en hij zal morgen niet spelen," zei Mourinho in de voorbeschouwing op het duel tegen AS Roma waarmee Inter ook in de competitie een hevige strijd uitvecht. De Portugees heeft de Nederlander hard nodig in de competitie en ook in de finale van de Champions League die op 22 mei gespeeld wordt.

Argentijn Barrios opgenomen in voorselectie Paraguay

Lucas Barrios is opgenomen in de voorselectie van Paraguay voor het WK aankomende zomer in Zuid-Afrika. De aanvaller, die momenteel uitkomt voor Borussia Dortmund, is een opvallende naam in de door bondscoach Gerardo Martino bekendgemaakte selectie.

Voor Paraguay werd de jongeling zelden opgenomen. De aanvallend ingestelde speler werd weliswaar geboren in Argentinië, maar is eveneens in het bezit van de nationaliteit van Paraguay. "Het lijdt geen twijfel dat Barrios een uitstekende speler is", aldus bondscoach Martino op een persconferentie.

In de voorlopige selectie van Paraguay heeft ook oud-NEC-speler Edgar Barreto een plek gekregen. Ditzelfde geldt ook voor Benfica-aanvaller Óscar Cardozo en de voor Manchester City uitkomende Rogue Santa Cruz.


De voorlopige selectie:

Doel: Justo Villar (Real Valladolid), Aldo Bobadilla (Deportivo Independiente de Medellin), Diego Barreto (Cerro Porteno);

Verdediging: Claudio Morel Rodriguez (Boca Juniors), Denis Caniza (Leon), Paulo da Silva (Sunderland), Dario Veron (Pumas UNAM), Julio Cesar Caceres (Atletico Mineiro), Julio Manzur (Tigres), Carlos Bonet (Olimpia), Aureliano Torres (San Lorenzo de Almagro), Marcos Caceres (Racing), Antolin Alcaraz (Club Brugge);

Middenveld: Edgar Barreto (Atalanta Bergamo), Cristian Riveros (Cruz Azul), Osvaldo Martinez (Monterrey), Victor Caceres (Libertad), Enrique Vera (Liga Deportiva Universitaria de Quito), Jonathan Santana (VfL Wolfsburg), Sergio Aquino (Libertad), Eduardo Ledesma (Lanus), Nestor Ortigoza (Argentinos Juniors), Marcelo Estigarribia (Newell's Old Boys);

Aanval: Roque Santa Cruz (Manchester City), Nelson Haedo Valdez (Borussia Dortmund), Oscar Cardozo (Benfica), Edgar Benitez (Toluca), Lucas Barrios (Borussia Dortmund), Rodolfo Gamarra (Libertad) en Jorge Achucarro (Newell's Old Boys).

Asscher: maatregelen 5 mei nog eens onder de loep

De veiligheidsmaatregelen voor woensdag in Amsterdam worden nog eens extra onder de loep genomen. Dat zei waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher dinsdagavond naar aanleiding van het incident dinsdag op de Dam in Amsterdam. "Hierdoor realiseer je opeens hoe fragiel vrijheid eigenlijk is."

Asscher noemt de gebeurtenissen van dinsdag treurig, zeker in het licht van Koninginnedag vorig jaar. De politie en ambulancemedewerkers hebben volgens Asscher adequaat en snel gereageerd. "Alle voorbereidingen hebben zich uitbetaald." Asscher vindt dat het incident van dinsdagavond vooralsnog geen aanleiding geeft te denken dat de genomen maatregelen onvoldoende waren.

De maatregelen op de Dam zijn volgens hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten tot stand gekomen in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Zo was een noodverordening van kracht en waren op de Dam zeshonderd agenten ingezet. "De man is dan ook binnen een seconde aangehouden."

Of voortaan detectiepoortjes moeten worden ingezet, vindt Welten nog te prematuur om te zeggen. "We willen allemaal dat de herdenking op een waardige wijze plaatsvindt. De vraag is of detectiepoortjes daar bij passen. Je kunt kiezen voor de situatie dat iedereen door een scanner moet. Daar gaan we in de nabije toekomst over spreken."

Ouders mishandelde baby opgepakt in Hilvarenbeek

Een 31-jarige vrouw is dinsdagochtend in haar woning in Hilvarenbeek opgepakt vanwege mishandeling van haar vijf maanden oude baby. Vorige week werd de 32-jarige vader al aangehouden in verband met de mishandeling, meldt de politie.

De baby raakte gewond bij de mishandeling, maar maakt het inmiddels naar omstandigheden goed. Het kindje is ergens anders opgevangen. Beide ouders zitten nog vast.

Details over de mishandeling zijn niet naar buiten gebracht.

'Binnen drie seconden brak er paniek uit'

Dodenherdenking 2010 leek heel rustig te verlopen, totdat een man de ceremonie op brute wijze verstoorde. Wat volgde was een chaos in het publiek. "Binnen drie seconden brak er paniek uit in de menigte voor het beeldscherm," meldt FOK!fotograaf RonaldV, die bij de ceremonie aanwezig was.

Chaos bij dodenherdenking
De koninklijke familie arriveert, niets wijst op de komende chaos (Foto: RonaldV)

Chaos bij dodenherdenking
Koningin en kroonprins maken zich op om de krans te leggen (foto: RonaldV)

"Tijdens de twee minuten stilte begon er tussen het grote beeldscherm en Madame Tussaud iemand te gillen. Wij stonden aan de andere kant van het beeldscherm, en konden niet zien wat er gebeurde, anders dan dat er een enorme hoeveelheid politie de menigte inrende." Op dat moment werd ook de koninklijke familie geëvacueerd.

Chaos bij dodenherdenking
Koningin Beatrix wordt geëvacueerd (Foto: RonaldV)

Chaos bij dodenherdenking
Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima worden geëvacueerd (Foto: RonaldV)

"In eerste instantie werd ons op de perstribune verteld dat er iemand onwel was geworden, en dat de mensen om hem heen daar enorm van schrokken, waardoor de paniek ontstond. Pas in de auto kreeg ik na contact met familie te horen wat er gebeurd was. Er zijn gewonden gevallen. De meeste gewonden die ik gezien heb waren kinderen, die door de menigte onder de voet werden gelopen. Zij zijn door politiemedewerkers in veiligheid gebracht."

Nadat de rust was wedergekeerd, werd de koningin op de hoogte gebracht van de situatie. De koninklijke familie maakt haar rentree op de Dam en kreeg een staande ovatie.

Chaos bij dodenherdenking
Rentree van de koninklijke familie (Foto: RonaldV)
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.