Weinig slapen kan leiden tot vroege dood

Italiaanse en Britse onderzoekers zijn er na een evaluatie van zestien eerdere rapporten achter gekomen dat minder dan zes uur slaap per nacht kan leiden tot een vroege dood. Kortslapers hebben over een periode van vijfentwintig jaar twaalf procent meer kans om te overlijden dan zij die wel de ideale zes tot acht uur per nacht slapen.

 

De onderzoekers ontdekten ook een verband tussen slechte gezondheid en te lang slapen. Verschil is echter wel dat te weinig slapen volgens de onderzoekers een oorzaak kan zijn van een slechte gezondheid, terwijl te veel slapen eerder een teken van een slechte gezondheid is.

 

Professor Fransesco Cappuccio van de Britse Universiteit van Warwick zei dat meer onderzoek nodig is om uit te zoeken hoe belangrijk slaap nu werkelijk is voor onze gezondheid. “In de moderne samenleving zien we een geleidelijke afname van de tijd die mensen slapen. Dit patroon is vaker te zien bij mensen die full-time werken en dit suggereert dat maatschappelijke druk voor langere werkdagen en ploegendiensten hieraan ten grondslag liggen. Aan de andere kant gaat een verslechtering van onze gezondheid vaak gepaard met langer slapen.”