Is alles een column waard?

Moet ik me over iedere daad van een verwarde mafkees meteen druk maken? Is iedere gestoorde daad het gevolg van tweedeling in de samenleving? Is alles te vertalen naar maatschappelijke onrust? Hebben we het altijd over mondiale dreiging? Is alles een column waard?
Als dat zo is, kan ik beter Hart Van Nederland als inspiratiebron gebruiken en kan ik iedere dag wel een puike column produceren.

Ik stond op het punt om een bijzonder actuele column over de mislukte aanslag op Times Square te publiceren. De kern van de boodschap was dat de hele wereld op zijn kop wordt gezet door de daad van een mislukte, wannabe-terrorist, terwijl we het daarbij over de meest stompzinnige idioten hebben. De wereld is bang voor idioten die nog geen lontje aan kunnen steken of de klok van hun zelf in elkaar geknutselde tijdmechanisme niet eens kunnen lezen. Hele legers worden in paraatheid gebracht vanwege een rokende SUV die 'plofjes' laat horen. Gekte is het! Massahysterie!
Maar welk nieuws zet dan vervolgens Nederland op zijn kop? Wat haalt alle aandacht af van werkelijke problemen en echt nieuws? Een schreeuwende verslaafde op de Dam.

Alleen al het feit dat de politie meteen moest benadrukken dat het om een BLANKE in Amsterdam GEBOREN Nederlander met PSYCHIATRISCHE PROBLEMEN gaat, die allang BEKEND was bij Justitie, en dat hij ALLEEN HANDELDE, tekent de hysterie. Alles om te voorkomen dat we meteen aan een aanval van een vage vijand denken. Alles om te voorkomen dat ergens anders in Nederland eventuele mededaders worden gelyncht. Als het daadwerkelijk om een Jood was gegaan, had er tenslotte nu alweer een synagoge in de fik kunnen staan.

We hebben het in Nederland over de verharde samenleving en over bedreigingen vanuit bepaalde bevolkingsgroepen. Alles lijkt ondertussen een bedreiging van onze democratie te worden. Maar waar maken we ons daadwerkelijk druk over? Over een paar idioten en zonderlingen, die in ieder dorp nu eenmaal rondlopen. Een veganistische psychopaat, die een politicus doodschoot. Een groepje opstandige pubers die middels de Hofstadgroep Al-Qaidaatje wilden spelen. Een overspannen mafkees die zijn auto tegen Máxima wil parkeren. Een doorgedraaide poltieagent die een jong meisje vermoordt.
Dit zijn allemaal absoluut drama's, maar het is beslist niet representatief voor onze daadwerkelijke veiligheid. En het grappige is dan vervolgens dat een zeikend zeilmeisje of de verstopte toiletten van de NS voor net zo veel ophef zorgen en net zo snel ook weer vergeten zijn. Het 'drama van de dag' overschaduwt al snel weer het laatste nieuws. Een weggelopen cavia bij SBS6 Hart Van Nederland krijgt uiteindelijk net zo veel aandacht.

Nu een vent die op de Dam staat te schreeuwen. Een vallend koffertje. Dat had ook een rugzakje of een plastic tas van de ALDI kunnen zijn. Scherpschutters rond de Dam speuren meteen het publiek af naar doelwitten. Het koninklijk gevolg wordt in veiligheid gebracht. Een compleet scenario van de Veiligheidsdienst wordt in gang gezet. Meteen wordt overwogen of de festiviteiten van 5 mei wel door kunnen gaan. De  nieuwszenders hebben het nergens anders meer over.

Wordt het niet eens tijd dat we ons gewoon niet meer zo druk maken over iedere scheet? Moeten we onderhand niet leren dat niet alles onze aandacht waard is? Zou het niet zeer Amsterdams zijn geweest om die kerel gewoon een ouderwetse klap op zijn muil te geven i.p.v. er meteen een terroristische aanslag in te zien?

Het is de angst voor de angst, die deze verwarde geesten een podium verschaft. Het aloude, Nederlandse credo 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg' zou het beste wapen tegen deze massahysterie zijn. Maar zolang je meteen alle camera's van Nederland live op je muil gericht krijgt als je even wat schreeuwt op de Dam, zullen er steeds meer van deze gestoorden in het nieuws komen.

Vandaar mijn persoonlijk adviezen aan onze Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding:
Als iemand 'Rotterdam Hooligans' roept: uitlachen!
Als iemand roept dat alle ongelovige christenhonden dood moeten: uitlachen!
Als iemand roept dat alle Moslims het land uit moeten: uitlachen!
Als iemand een ludieke pruik opzet bij dodenherdenking: uitlachen!
Als iemand in de kroeg zit te zeiken over zijn scheiding: uitlachen!
Als iemand beweert de reïncarnatie van Jezus Christus te zijn : uitlachen!
Als iemand de Staat der Nederlanden wil ondermijnen met dom gezwets uit een religieus boek: uitlachen!
Als iemand klaagt over de geur van de cavia's van de buren: uitlachen!

Maar zet er vooral GEEN camera op! Hou die ratten van SBS6 ook ver van iedere zogenaamde getuige vandaan. Sla die camera's desnoods helemaal verrot of sla die verslaggevers gewoon op hun muil. En laat vooral niet iedere dorpsgek met zijn inteeltrotkop op televisie verschijnen.

Ik maak me geen illusies. Er zal niet naar deze columnist worden geluisterd. Daarom voorspel ik binnen een maand ook weer de volgende psychiatrische patiënt, die even niet kan schijten en daar, voor de gehele verzamelde Nederlandse media, het kampioenschap van FC Twente de schuld van geeft, en vervolgens de tatoeage van Maurice de Hond op zijn reet laat zien.

Dan schrijf ik er wel weer een column over.