OM-baas Otte noemt wens tot eliminatie van Inez Weski 'totale onzin'

Inez Weski noemt in haar pas verschenen boek, 'Het geluid van de stilte', het Openbaar Ministerie ‘haar vervolgers’. De voormalig topadvocate suggereert in een passage dat het OM mogelijk op haar eliminatie uit was. 'Haar vervolgers calculeerden kennelijk het risico in en hoopten dat zij’ – Weski – ‘de arrestatie, detentie en behandeling geestelijk of lichamelijk niet zou overleven’. OM-baas Rinus Otte noemt deze beschuldiging totale onzin.

“Het OM functioneert in een rechtstaat”, stelt Otte, die aangeeft te spreken op persoonlijke titel. “We hebben ons te houden aan internationale verdragen en Nederlandse regels. Het detentieklimaat in Nederland is volgens mij van de hoogste orde.” De OM-topman benadrukte bij WNL Op Zondag dat hij zich dit citaat van Weski “heel weinig kan voorstellen”. Zij schrijft een boek, maar we kunnen ons afvragen in hoeverre dit is gebaseerd op haar emoties en haar behoefte om zich als verdachte in een bepaalde richting te profileren, aldus Otte. 

Het Openbaar Ministerie verdenkt 69-jarige Weski van deelname aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi. De verdenkingen tegen Weski ontstonden in de zomer van 2022, toen de politie mee kon kijken in versleutelde berichten. Daaruit werd duidelijk dat Weski contact had met familieleden van Taghi. Ook zou ze berichten van haar cliënt vanuit de extra beveiligde inrichting in Vught hebben doorgegeven aan een aantal van zijn contacten. Door de beschuldigingen is Weski vorig jaar juli jaar gestopt als advocaat.

Haar boek bevat overigens geen omvangrijke onthullingen over de beschuldigingen omtrent het deelnemen aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi.