Rellen bij Pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten

In de VS hebben protesten tegen de oorlog in Gaza vanuit verschillende elite-universiteiten zich verspreid naar andere universiteiten. Aan de Universiteit van Texas in Austin scandeerden honderden studenten slogans als ‘Weg met de bezetting’. De staatsautoriteiten hebben politie te paard ingezet. Bij de ongeregeldheden zijn honderden mensen gearresteerd. Er waren ook demonstraties op de universiteiten van Yale en Berkeley.

In de Californische stad Los Angeles werd politie ingezet. Daar liepen studenten op de campus die de controversiële pro-Palestijnse slogan ‘Van de rivier tot de zee – Palestina zal vrij zijn’, riepen die wordt opgevat als een oproep tot de vernietiging van Israël. 

In Texas marcheerden zwaarbewapende agenten naar de campus van de Universiteit van Austin, waar zich enkele van de gewelddadige rellen afspeelden. Ook op de Universiteit van Zuid-Californië in Los Angeles en 's nachts in Boston moest de politie hard optreden,  er werden knuppels gebruikt bij een sit-in nabij Emerson College. 

De afgelopen week hebben honderden studenten gepleit voor het afstoten van contacten met militaire wapenfabrikanten door Yale. "Als studenten hebben we de mogelijkheid om onze universiteit er van te overtuigen om niet meer te investeren bij wapenfabrikanten die bijdragen aan de dood van Palestijnen, daarna kunnen we misschien meer universiteiten overtuigen - of op zijn minst deel uitmaken van een beweging die het tij keert tegen oorlog en voor vrede is," vertelde Zoe Kanter, een student-demonstrant van Yale Jews For Ceasefire aan ABC News.

De studenten eisen dat universiteiten openheid van zaken geven omtrent investeringen en sponsoring, daarnaast willen ze dat gebroken wordt met Israëlische bedrijven en bedrijven die zaken doen met Israël. Ze wezen op de eerdere succesvolle acties die de Universiteit van Yale hebben gemotiveerd om afstand te nemen van de fossiele brandstofindustrie en de belangen in Amerikaanse bedrijven die zaken doen in Zuid-Afrika vanwege het apartheidsbeleid van de Zuid-Afrikaanse regering. 

Verschillende universiteiten hebben grote donaties misgelopen vanwege de oorlog in Gaza. Rijke pro-Israëlische families schenken vaak miljoenen dollars aan universiteiten. Maar deze geldschieters bekritiseren de universiteitsbesturen en vinden dat zij de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober krachtiger hadden moeten veroordelen. Door de verdeeldheid tussen studenten en donateurs staan de universiteiten voor een moeilijke ideologische keuze en voelen zij druk om partij te kiezen in het conflict.

De protesten begonnen aan de Columbia Universiteit in New York. Daar vonden vorige week tientallen arrestaties plaats nadat de universiteit de politie had gebeld om de acties te stoppen. De Amerikaanse president Biden en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Johnson, waarschuwden voor antisemitisme en riepen op tot een snelle onderdrukking van de demonstraties.