Acht auto's gebruikt bij blokkades A10, dertig aanhoudingen voor gevaarlijk gedrag

De politie heeft zaterdagmiddag 27 april ruim 100 aanhoudingen verricht bij een verboden demonstratie op de A10. Voorafgaand aan de demonstratie blokkeerden acht voertuigen op twee locaties de snelweg op levensgevaarlijke wijze. Hierdoor kwam het verkeer stil te staan en konden actievoerders de snelweg betreden.

Agenten hielden een kleine 30 verdachten aan voor deze blokkades op verdenking van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg. De andere personen werden na het beëindigen van de demonstratie aangehouden voor onder andere het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties. Een forse inzet op een nationale feestdag die op verschillende fronten veel van de Amsterdamse politie vraagt.

De politie liet weten voorafgaand aan de demonstratie extra alert te zijn geweest op automobilisten die van plan waren om de snelweg te blokkeren. Tijdens eerdere demonstraties werden er door de activisten namelijk ook auto's ingezet voor de eerste blokkades. 

"Ondanks het feit dat agenten twee voertuigen van actievoerders wisten te identificeren en stil te zetten, kon niet voorkomen worden dat rond 12:00 uur op zowel de A10 West als de A4 in totaal acht auto’s de snelweg alsnog blokkeerden", meldt de politie vanavond. "Dit leverde zeer gevaarlijke situaties op voor het (overige) verkeer."

Daarnaast ging er nog een eerste groep actievoerders de snelweg op. Rijkswaterstaat zou daardoor gedwongen zijn geweest om de weg uit veiligheidsoverwegingen af te sluiten. Agenten hielden op de A10 West en op de A4 twintig verdachten aan en namen de acht auto's in beslag.

Daarnaast werden er later op de dag nog tien demonstranten opgepakt die bij vermoedelijk betrokken waren bij de eerdere blokkades. Zij werden door agenten herkend.

Bussen
Zo'n 90 demonstranten wilden niet vertrekken van de A10 Zuid. Zij zijn meegenomen in bussen van het GVB en op de Driemondweg in Amsterdam-Zuidoost weer vrijgelaten. Hun identiteitsgegevens zijn, op de tien demonstranten die herkend werden na, niet opgeschreven en ze worden niet beboet of vervolgd.

Ook op de Piet Heinkade werd vandaag een weg geblokkeerd. Daar ging het om pro-Palestijnse demonstranten. Volgens de politie was het noodzakelijk dat er daar ook agenten bij waren, "onder andere omdat de blokkade voor gefrustreerde reacties zorgde bij andere weggebruikers". Daar werd niemand aangehouden, na een paar uur vertrokken de activisten zelf. 

Hoofdcommissaris Frank Paauw benadrukt dat de politiemensen die werden ingezet op de A10  eigenlijk niet gemist konden worden op andere plekken in Amsterdam. "Toch zijn we erin geslaagd om de gevaarsetting en overlast van de (verboden) demonstraties zo klein en kort mogelijk te houden: knap politiewerk van niet alleen Amsterdamse agenten, maar vanuit heel Nederland."