Interview: Jean Reno

Deze week komt de nieuwe film The Immortal (l'Immortel in Frankrijk en 22 bullets in de VS) uit in de bioscoop met in de hoofdrol niemand minder dan Jean Reno die in de film ex-maffiabaas Charly Mattei speelt. We kennen Reno onder andere van de films Léon, Mission Impossible en The Da Vinci Code. FOK! zag zaterdag de mogelijkheid om een kort interview met de acteur te regelen in het Ambassade hotel in Amsterdam waar Reno dezelfde morgen was gearriveerd.

Bij binnenkomst in het hotel was er niemand aanwezig behalve de receptionist die mij vertelde dat de persagent van Jean Reno ergens rondliep in het hotel. Gelukkig hoefde ik niet lang te zoeken en kwam de persagent mij al snel begroeten. Ik kreeg een relaxte indruk maar toch bleef ik zenuwachtig. Het komt namelijk niet vaak voor dat je een internationaal acteur mag interviewen. De persagent leidde me direct naar boven en vertelde me dat ze voorliepen op schema. Ik zou nu 10 minuten alleen krijgen met Jean in plaats van 10 minuten samen met een andere interviewer. Boven aangekomen werd ik geleid naar een ruime kamer waar Reno uiterst ontspannen zat samen met twee andere mannen die bij zijn entourage horen. Reno zag er een stuk jonger en gezonder uit dan hoe hij er in The Immortal uitziet. Ook geen wonder natuurlijk als je bedenkt dat hij in de film een uitgeputte ex-gangster speelt die ook nog eens door 22 kogels getroffen wordt bij een aanslag op zijn leven.

Omdat het een mirakel lijkt dat iemand zoiets kan overleven was ik benieuwd of hij in dergelijke mirakels gelooft. Hij legt uit dat dit deel van het verhaal werkelijk gebeurd is. "Het is misschien het enige deel van de film dat feitelijk gebeurd is," zegt Reno. Toch ben ik benieuwd of hij in het algemeen in wonderen gelooft. Hij begint te lachen en vraagt of ik hem eigenlijk de vraag stel of hij christelijk is of niet waarna hij vermakelijk naar zijn entourage in de kamer kijkt. "Ik geloof in hoop...en dat mag je interpreteren hoe je wilt," zegt hij als hij me weer aankijkt.

Ik noem de film een aantal keer een maffiafilm of gangsterfilm, maar dat is de film volgens Reno niet. "Het is een film met een maffia sfeer, maar het is vooral een film over een persoon die probeert zijn verleden achter hem te laten. Hij krijgt een tweede kans in zijn leven en dat is erg zeldzaam." Mensen geven volgens Reno al snel een oordeel over andere mensen en veranderen zelden van mening. Ze oordelen bijvoorbeeld op de manier hoe iemand zich kleedt en hoe iemand eruit ziet. "Ik geloof erin dat je mensen tweede kansen moet gunnen," zegt Reno. Alleen is het wel erg moeilijk voor mensen om te veranderen vindt hij. "Charly is iemand die wil veranderen maar jezelf veranderen is moeilijk. Misschien dat 1 op de 1000 mensen het werkelijk lukt." Mensen zijn volgens hem moeilijke wezens die zich laten leiden door tijdelijke emoties. "Zo zeg je boos tegen je vriendin dat je haar nooit meer wil zien en een uur later vraag je haar casual wat ze vanavond wil gaan doen." Ook zijn personage laat zich leiden door deze tijdelijke emoties.

Tijdens de film hoor je veel klassieke muziek waardoor de film meer emotioneel geladen is. Reno is een groot fan van klassieke muziek. Hij is zelf ook een erkend opera regisseur en heeft onder andere de opera Manon Lescaut geregisseerd.  Reno houdt van opera omdat operazangers echt hun emoties in hun stemmen stoppen, vertelt hij. In de film zingt hij als Charly Mattei in de auto samen met zijn zoon ook eventjes mee met de muziek waarvan hij houdt. Hij zegt dat hij liever een operazanger is dan een popster in deze tijd. Popsterren zitten al vier jaar van tevoren volgeboekt en weten volgens hem al concreet wat ze 4 jaar vantevoren gaan doen, wat hij echt ongelofelijk vindt. Zelf weet hij ook niet wat hij de aankomende vier jaar gaat doen. "Ik heb misschien al gekeken welke projecten ik zou kunnen gaan doen maar nog niets is zeker. We weten nooit wat er allemaal op onze pad komt."

De persagent komt weer binnen en vertelt me dat ik het interview moet gaan afronden. Ik besluit hem te vragen hoe hij zich voor zijn rol als Charly Mattei heeft voorbereid. Voor de voorbereiding van zijn rol heeft Reno geen uitzonderlijke voorbereidingen getroffen vertelt hij. Hij bereidt zich eigenlijk nooit intens voor en is meer een acteur die het op het moment suprême gewoon zijn werk doet. "Als een regisseur 'actie' roept dan doe ik het gewoon." Het maakt voor hem ook niet uit of het een Hollywood film is waarin hij speelt of dat het een Franse film is. "Het maakt niet uit waar ik werk, bijna alles is hetzelfde op de set. Acteren is eigenlijk een erg eenzaam beroep."