Doden tijdens rellen in Athene

Bij protesten in Griekenland zijn woensdag drie mensen om het leven gekomen. Demonstranten probeerden een bank in het centrum van Athene in brand te zetten als protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Griekse overheid. Tienduizenden mensen hadden zich tijdens de algehele staking in het centrum verzameld, waardoor het openbare leven werd platgelgegd.

 

Op een gegeven moment zetten de demonstranten een gebouw in brand, waarna de brandweer het gebouw evacueerde. Dit kon niet voorkomen dat drie mensen bij de brand omkwamen. De politie stelde dat ‘gehoede jeugd' de brand heeft aangestoken. Er werd met traangas en schokgranaten gereageerd door de Griekse politie.

De protesten in Griekenland zijn naar aanleiding van de strenge bezuinigingsmaatregelen die de socialistische regering van premier George Papandreou zondag aankondigde. Via deze hervormingen moet dertig miljard euro worden bespaard voor 2012. Ze omvatten salarismindering in de publieke sector, hogere heffingen op tabak en alchohol en een strengere pensioenregeling.

De bezuinigingen vormen onderdeel van een poging de weg vrij te maken voor het reddingsplan van de EU, dat Griekenland moet redden van een bankroet. De Duitse kanselier Angela Merkel zei dat de 110-miljard tellende noodhulp noodzakelijk is om ‘ een kettingreactie die de markt zou kunnen besmetten' te voorkomen.