DVD: De Helaasheid der Dingen

In Nederland heb je de Tokkies en de Flodders, in Reetveerdegem, België, heb je de Strobbes. Trailertrash zou men in Amerika zeggen. En eigenlijk is de enige overeenkomst dat het asociale families zijn waarbij meerdere schroefjes missen. De familie Strobbe is een toppunt van tragiek voor de buitenstaander, maar voor de Strobbes lijkt het allemaal wel mee te vallen. Zeker, ze hebben weinig centen, alle broers wonen in bij hun goede moeder, komen in aanraking met de wet, schijten nog in een buitenhuis, zuipen zich een levercirrose in een tijdbestek van enkele maanden en paffen kilo's aan sigaretten weg, maar ze zijn er voor elkaar en leven dag bij dag.


De jongste Strobbe, Gunther, is het telg van één van de grote broers. Zijn moeder is een afgedankte slet volgens zijn vader en haar ziet hij nooit. Zijn oma is de stabiele factor in de familie en zorgt ervoor dat alles nog enigszins leefbaar is. Gunther begint echter problemen op school te krijgen en schrijft meer pagina's strafwerk dan de boeken die hij voor school zou moeten lezen. Buiten school trekt hij veel op met zijn vader en zijn drie 'nonkels' en zuipt en rookt al even hard mee op jonge leeftijd. Jaren later kampt hij zelf met het probleem dat zijn vriendin (in zijn ogen) ongewenst zwanger is geraakt. De vraag is of hij vervolgens dezelfde weg op gaat als zijn alcoholische vader of weet hij het tij te keren? Tussen die twee tijdsbeelden wisselt de film af en laat zien hij Gunther zich een weg baant door dit leven.

De film is een mengeling van tragiek, veel gitzwarte humor en sociaal drama. Het trieste druipt soms werkelijk waar van je scherm af en slaat dan om naar grappig. Je kan je niet voorstellen om zo te moeten leven, maar door het prima acteerspel en het camerawerk lijkt het wel alsof je midden in het verhaal staat. Rauwe shots vol pis, kots, en schraal bier worden afgewisseld door rustige momenten van bezinning, zoals de prachtige scène waarin Gunther met zijn inmiddels demente oma praat. Het script is sterk, en het volgt eigenlijk meer dan één leven tegelijk. Vader Strobbe en zijn broers worden uitgediept zodat je hun karakters leert kennen, hun stompzinnige gedachtenkronkels ziet opborrelen en ze één voor één de fout in ziet gaan. De emoties en onmacht worden briljant neergezet, de verbintenis tussen de familieleden is overduidelijk.

De extra's op de dvd zijn ook de moeite waard. Naast de audiocommentaren van cast en crew bevat de extra schijf een volwaardige auteursdocumentaire van zestig minuten. Door middel van eerder niet vertoond beeldmateriaal uit castings en repetities schetst regisseur Felix van Groeningen in een amusant en tegelijkertijd diepgaand gesprek de totstandkoming van de film.

De Helaasheid der Dingen is een zeer geslaagde tragikomedie die rauw drama met ironie en sarcasme vermengt. En als toegevoegde waarde leer je nog een paar dronkemansliederen en drankspelen erbij ook.