Molukkers ketenen zich aan Indonesische ambassade

Een aantal Molukse jongeren heeft zich woensdagochtend vastgeketend aan de Indonesische ambassade in Den Haag. Ze willen op Bevrijdingsdag aandacht vragen voor Molukse gewetensgevangenen die in Indonesië vastzitten. De actie wordt gesteund door SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Zes jongeren ketenden zich rond 10.30 uur vast aan de hekken van de ambassade aan de Tobias Asserlaan. De in totaal twaalf actievoerders kondigen aan zolang mogelijk te blijven en niet uit eigen beweging te vertrekken, zegt een woordvoerder. De politie heeft nog niet ingegrepen. De betogers en de politie gaan met elkaar in overleg.

Het zal lastig worden om de vastgetekende Molukkers te verwijderen, omdat ze gebruikmaken van zogeheten lock-ons. Daarbij zijn de armen met handboeien in een metalen buis vastgebonden. Deze constructie, die ook wordt gebruikt door krakers en linkse actiegroepen, is moeilijk los te krijgen.

Bij het hek zijn verder spandoeken en een metersgrote vlag opgehangen. Andere Molukse jongeren gaan op bevrijdingsfestivals in het land flyeren om aandacht te vragen voor de gewetensgevangenen.

Van Bommel is zelf niet bij de actie aanwezig, maar laat in een reactie weten het doel te steunen. "Hun inzet is ook wat ik in de Kamer pleeg te hebben: namelijk de vrijlating van gewetensgevangenen die soms vastzitten alleen omdat ze een Molukse vlag hebben. Ik heb daar ook al in Indonesië aandacht voor gevraagd en ook Amnesty International staat achter het protest." Een deel van de Molukkers in Nederland voert een onafhankelijkheidsstrijd en wil zich losweken van Indonesië.