Terugblik op de Giro d'Italia 2009

Zaterdag start de Giro d'Italia voor de tweede keer in Nederland. Na de start in G( i )roningen in 2002 gaat de Italiaanse rittenkoers dit jaar van start in onze hoofdstad, Amsterdam. FOK!sport blikt in deze special terug op de editie van 2009, die gewonnen werd door Rabobank-renner Denis Menchov.

In 2009 was het honderd jaar geleden dat de Giro voor het eerst verreden werd. De organisatie had daarom enkele speciale ritten voorgeschoteld. Zo werd er een speciale rit verreden in Milaan, dat voor het eerst sinds 1988 niet de gastheer was van de slotrit. De 'Milano-show 100' werd echter een farce, doordat de coureurs weigerden te racen op het gevaarlijke parcours. Dit werd mede gevoed door een zware crash van Rabobank-renner Pedro Horrilo, die zestig meter in een ravijn viel maar dit wonderwel overleefde. Er werd uiteindelijk nog gesprint om de zege, waarin Mark Cavendish zijn eerste van in totaal drie etappezeges boekte.

Naast de 'Milano-Show 100' was er ook een speciale tijdrit. Die twaalfde rit ging over ruim zestig kilometer en ging over twee bergen. De rit, die vooraf door velen als gekkenwerk werd afgeschilderd, werd gewonnen door Denis Menchov, die daarmee de leiding veroverde in het algemeen klassement van Danilo di Luca.

Daarmee hebben we gelijk de twee hoofdrolspelers van de afgelopen Ronde van Italië te pakken. Na die twaalfde etappe kwamen nog enkele bergritten, waarin Di Luca telkens probeerde Menchov te lossen door het tempo hoog te houden. Menchov hield echter stand en had na de bergritten naar Monte Petrano (winnaar Carlos Sastre) en Blockhaus (Franco Pellizotti) nog 26 seconden over.

In de laatste rit naar de Vesuvius toe pakte Di Luca nog enkele bonificatieseconden, waardoor de voorsprong van Menchov voor de slottijdrit in Rome (14,4 kilometer) twintig seconden bedroeg. Op een regenachtig, glad en bochtig parcours kwam Di Luca in het begin snel dichterbij, waarna Menchov echter het initiatief overnam. Het werd nog even spannend toen de Rabo-Rus in de slotkilometer onderuit ging op nota bene een recht stuk, maar aan het eind bleek dat hij nog 41 seconden overhad en dus de Giro op zijn naam wist te schrijven.

Twee maanden na de laatste rit kwam het nieuws naar buiten dat de nummer twee, Di Luca, twee keer positief had getest op Cera en dus uit de uitslag werd gehaald. Hierdoor werd, de inmiddels niet onbesproken, Franco Pellizotti tweede, voor Carlos Sastre.

Een opvallende renner in deze ronde was Lance Armstrong, die in 2009 zijn rentree maakte en voor het eerst deelnam aan de Giro. In het begin van de koers kwam de Amerikaan nog iets tekort, maar uiteindelijk eindigde hij op een verdienstelijke elfde plaats.

Tot slot was er, volgens de Belgische tv nog 'de domste beslissing ooit' tijdens deze ronde. In rit vijftien reed Serge Pauwels (Cervélo) voorop samen met de Italiaan Leonardo Bertagnolli (Diquigiovanni-Androni). Achter hem moest zijn ploeggenoot Sastre lossen bij de groep der favorieten en werd Pauwels door zijn ploegleider Jean-Paul van Poppel gemaand zich terug te laten zakken.

Na enig protest deed de Belg dit, om er onderweg achter te komen dat Sastre alweer teruggekeerd was en hem een eventuele etappezege door de neus was geboord. Pauwels kwam bij een achtervolgend groepje terecht en finishte als tweede, op een minuut van Bertagnolli.