Moet het eigen risico worden afgeschaft voor chronisch zieken?

Het eigen risico is onderwerp aan de formatietafel. De PVV wil er helemaal vanaf, maar er wordt ook gesproken over het eventueel alleen afschaffen voor chronisch zieken. Is dat een goed plan?

Litteken na darmoperatie (@ Shane on Unsplash)
Litteken na darmoperatie (@ Shane on Unsplash)

Het concept van het eigen risico is om een evenwicht te creëren, legt zorgeconoom Xander Koolman uit. "Tussen de lasten die we gezamenlijk delen en de individuele kosten die voortkomen uit het gebruik van zorg door de persoon zelf." Als het eigen risico voor mensen met chronische aandoeningen wordt afgeschaft, zullen de kosten dus door de gehele bevolking gedragen moeten worden. "Want dat geld moet ergens vandaan komen." Het zou dus een verplaatsing van kosten betekenen. Of dit wenselijk is of niet, is echt een politieke kwestie. 

De kosten voor het geheel afschaffen van het eigen risico wordt voorzichtig geschat op 3.4 miljard, maar er zijn ook bedragen van rond de 6 miljard genoemd. Het afschaffen van het eigen risico voor alleen chronisch zieken zou rond de 2 miljard euro gaan kosten. Dat zou een jaarlijkse premieverhoging van 150 euro per jaar voor alle ruim 14 miljoen volwassen Nederlanders betekenen.

Het begrip 'chronisch ziek' is tamelijk breed. Volgens gegevens van onderzoeksbureau Nivel heeft 60 procent van de Nederlanders een chronische aandoening. Echter, niet alle mensen met een chronische aandoening maken automatisch gebruik van hun eigen risico voor zorgkosten. Het eigen risico zou dan ook niet voor al deze mensen afgeschaft moeten worden. 

Het is lastig om te definiëren wanneer iemand chronisch ziek is, en wat een chronische ziekte precies is. Als iemand diabetes heeft, dan is het duidelijk. Men is dan afhamkelijk van medicatie of insuline moeten spuiten. Als iemand astma heeft, zal het ook wel duidelijk zijn. Maar als iemand een allergie heeft, waar hij/zij alleen in het voorjaar last van heeft, is dat ook chronisch ziek te noemen? 

1987 stemmen , laatste: 04-05-2024, 18:04