Geen uitstel verkiezingen Filipijnen

Redactie

De presidentsverkiezingen die aanstaande maandag in de Filipijnen worden gehouden, gaan gewoon door. Dat heeft de kiescommissie maandag bekendgemaakt. Eerder werd gevreesd dat de verkiezingen zouden worden uitgesteld, omdat er problemen waren met de stemmachines.

De kiescommissie beval dinsdag dat 76 duizend geheugenkaarten, die in de stemmachines worden gebruikt, moeten worden teruggeroepen, nadat uit tests bleek dat sommige kaarten niet goed functioneerden. De problemen leidden tot geruchten dat de verkiezingen zouden worden uitgesteld. "Daar is niks van waar", zei Gregorio Larrazabal van de kiescommissie op een persconferentie. "We hebben niet gestemd over enig uitstel."

Het probleem met de geheugenkaarten werd slechts zes dagen voor de verkiezingen ontdekt. Ruim vijftig miljoen Filipijnen kiezen volgende week een nieuwe president, een nieuwe vicepresident en functionarissen voor bijna achttienduizend nationale en lokale posten. De verkiezingen zijn bezoedeld door verdenkingen van mogelijke stembusfraude en geweld dat al aan tientallen mensen het leven kostte.

Presidentskandidaat Benigno Aquino III, een senator van de oppositie en zoon van wijlen de voormalige presidente Corazon Aquino, was fel tegen uitstel van de verkiezingen. Volgens hem kan een vertraging resulteren in een machtsvacuüm, dat hij een 'potentieel rampzalige crisis' noemde.

De 50-jarige Aquino is koploper in de peilingen. Hij stelde zich pas in september, na de dood van zijn moeder, kandidaat voor het presidentschap.