Economisch brein Argentijnse junta vast

Op last van een Argentijnse federale rechter is José Alfredo Martínez de Hoz, minister van Economische Zaken tijdens het juntabewind dinsdag aangehouden. De 84-jarige Martínez de Hoz is met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Buenos Aires. De voormalige minister zou zeer verzwakt zijn, aldus het Argentijnse persbureau Telam op gezag van bronnen binnen justitie.

Martínez de Hoz wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van een textielfabrikant en diens zoon in 1976. De aanhouding van Martínez de Hoz volgt kort na een uitspraak van het Argentijnse hooggerechtshof dat een amnestieregeling in 1990 voor de oud-bewindsman ongrondwettig was.

Martínez de Hoz was van 1976 tot 1981 minister van Economische Zaken van Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land werd in de periode van 1976 tot 1983 geregeerd door een junta. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn tijdens het generaalsbewind circa 30.000 mensen verdwenen. Martínez de Hoz geldt als de architect van het mislukte economisch beleid in die periode. Vooral in de laatste jaren van het juntabewind kampte Argentinië met grote schulden en hyperinflatie.