Maoïsten blokkeren wegen naar regeringsgebouwen

De maoïstische oppositie in Nepal heeft de straten naar de belangrijkste regeringsgebouwen geblokkeerd. Dat gebeurde woensdag, de vierde dag van een algemene staking om de regering tot aftreden te dwingen. Die weet echter van geen wijken.

De demonstranten hoopten met hun blokkades de regering te ontwrichten, maar veel ministers hadden het regeringscomplex al voor zonsopgang onder politiebewaking betreden. De maoïsten, die de staking met de dreiging van geweld gaande houden, hebben ervoor gezorgd dat vervoer, onderwijs en bedrijven vrijwel stil liggen.

Ze willen hun actie volhouden totdat premier Madhav Kumar Nepal aftreedt en er een nieuwe regering onder communistische leiding wordt gevormd. De minister van binnenlandse zaken gaf dinsdag echter te kennen dat de premier niet van plan is af te treden. Volgens de minister doet de regering er alles aan de orde te herstellen.

Gevreesd wordt dat de spanningen zullen oplopen in Nepal, waar de maoïstische rebellen hun opstand in 2006 staakten en deelnamen aan vredesonderhandelingen. Ze wonnen in 2008 de verkiezingen maar onenigheid over het ontslag van een legerleider zorgde voor de val van de coalitieregering.