FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 april 2010

Van den Boog: "Ajax wilde finale boycotten"

Ajax heeft op het punt gestaan om de bekerfinale te boycotten. Dat zegt algemeen directeur Rik van den Boog op de website van de Amsterdamse club.

Zo ver kwam het uitendelijk niet. Ajax besloot het aantal van tienduizend meereizende fans terug te brengen, waardoor de veiligheid gegarandeerd zal zijn. Dit leidde afgelopen zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo tot negatieve reacties van de fans.

"De hoofdreden is veiligheid"
, zegt hij over dat besluit. "Nadat bekend werd dat er 10.000 kaarten voor ons beschikbaar zouden zijn, hebben wij veel gesprekken gevoerd. Intern en extern. Met de gemeente en de politie van Amsterdam, met onze eigen veiligheidsmensen, verzekeringsmaatschappijen, afvaardigingen van supportersgroepen en ook met de NS en de KNVB."

Van den Boog: "Uiteindelijk hadden we heel veel informatie, maar de meningen waren nogal verdeeld. We hebben op het punt gestaan tegen de KNVB te zeggen dat het ons niet lukt om binnen bepaalde kosten en risico’s onze fans te vervoeren, en met name zolang in Rotterdam te laten verblijven. Dus dat we dan helemaal niet zouden komen; de supporters niet en dan de spelers uit solidariteit ook niet."

"Het liefst hadden we twee wedstrijden gehad. Een uitwedstrijd en een thuiswedstrijd. Zonder bezoekende supporters. Overigens is het totale aantal mensen dat Ajax steunt in Rotterdam veel groter, want naast de 7.700 kaarten in de voor ons afgezonderde sector zitten op de ‘neutrale’ vakken uiteindelijk ook vele duizenden mensen die Ajax een warm hart toedragen", aldus de directeur.

Popfestival afgeblazen vanwege geldtekort

Het Eindhovense popfestival Ehvent, dat vrijdag en zaterdag plaats zou vinden in het Beursgebouw, gaat niet door. De stichting die het evenement organiseert, Stichting Indoor Festival Eindhoven, heeft faillissement aangevraagd bij de rechter. Er werden te weinig kaarten voor het festival verkocht om de begroting rond te kunnen krijgen.

Het is nog niet duidelijk of mensen die al in bezit zijn van een kaartje hun geld terug zullen krijgen. Er zal deze week een curator worden benoemd die hierover zal moeten beslissen.

Op het tweedaagse festival zouden verschillende Nederlandse artiesten hun opwachting maken. Verspreid over de vrijdag en zaterdag zouden onder andere Rowwen Hèze, René Froger, Gordon, Peter Koelewijn en zijn Rockets, Golden Earring, Van Dik Hout en Miss Montreal optreden.

Gevangene vermoordt geliefde in 'liefdescel'

In een Duitse gevangenis heeft een gevangene zijn geliefde vermoord. Hij deed dit in een zogenaamde 'liefdescel', een cel waar gevangenen in besloten sfeer directe familie kunnen ontvangen. Als wapens gebruikte hij twee messen en een wielmoersleutel, die hij eerder de cel binnengesmokkeld had.

De 50-jarige man zat sinds 1991 in de bajes voor de moord op een 9-jarig meisje. Hij zou dit jaar mogelijk vrij gelaten worden. De man stond in de gevangenis bekend vanwege zijn goede gedrag. Zo leidde hij de bibliotheek en heeft hij vele activiteiten georganiseerd. Het was ook bekend dat hij met zijn vriendin een nieuw leven wilde opbouwen, zodra hij vrijgelaten zou zijn.

Zijn 46-jarige geliefde kende hij sinds 2005. Zij was hem komen bezoeken in een zogenaamde 'intieme cel', welke niet bewaakt werd. Dat overleefde ze echter niet, het paar was om 9.30 uur de cel binnengegaan, maar om 12.30 troffen bewakers daar het lijk van de vrouw aan. De dader werd zwaar gewond aangetroffen.

Wat de reden voor de moord is, is niet bekend. In de Duitse politiek laait nu weer een discussie op over de 'liefdescellen', omdat hierin al vaker moorden en pogingen tot moord hebben plaatsgevonden.

Klimaatoverleg eindigt met afspraak 'meer te doen'

De eerste klimaatconferentie van de Verenigde Naties na het mislukte overleg in Kopenhagen is maandag afgesloten met de afspraak de onderhandelingen voorafgaand aan de beslissende conferentie in het Mexicaanse Cancún te intensiveren. De afspraak was een stilzwijgende erkenning van de langzame vooruitgang die wordt geboekt bij het bereiken van een definitieve klimaatovereenkomst.

De afgevaardigden uit ruim 175 landen kibbelden in het Duitse Bonn voornamelijk over kleine procedurele kwesties. Daarnaast keurden ze twee extra ontmoetingen goed. Deze ontmoetingen zullen plaatsvinden na een al gepland overleg in juni. De extra ontmoetingen zijn bedoeld om een kladversie van een klimaatovereenkomst te verfijnen. Waar de gesprekken zullen plaatsvinden is nog niet bekend.

Na een teleurstellend verlopen top in Kopenhagen, temperden sommigen de verwachting dat er dit jaar nog een overeenkomst kan worden getekend. "We moeten niet proberen om in Cancún alle antwoorden op alle vragen te krijgen", zei Yvo de Boer, klimaatchef van de VN, zondag. "De queeste om de klimaatverandering aan te pakken is een lange reis en het bereiken van perfectie vereist oefening."

De uiteindelijke overeenkomst moet de opvolger worden van het Kyoto-protocol uit 1997, waarin werd afgesproken de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dit verdrag verloopt in 2012. Het nieuwe akkoord moet ervoor zorgen dat snelgroeiende ontwikkelingslanden zoals China, dat de Verenigde Staten al is gepasseerd als grootste vervuiler ter wereld, ook de uitstoot gaan terugdringen.

Pulitzerprijzen 2010 uitgereikt

De Washington Post heeft maandag vier Pulitzerprijzen gewonnen, de meest prestigieuze prijzen op het gebied van journalistiek. De New York Times kreeg twee prijzen. De Washington Post kreeg de onderscheidingen voor internationale verslaggeving, achtergrondartikelen, commentaren en kritieken.

Ook in andere categorieën werden Pulitzerprijzen uitgereikt. 'Next to normal', een musical over een geesteszieke vrouw en het effect van de ziekte op haar gezin won een prijs voor beste drama. 'The first tycoon: the epic life of Cornelius Vanderbilt' van T.J. Stiles won de prijs voor beste biografie en 'Tinkers' van Paul Harding ging naar huis met de prijs voor beste fictie.

Een speciale onderscheiding werd postuum toegekend aan countryzanger Hank Williams voor zijn 'vakmanschap als liedschrijver, die universele gevoelens wist uit te drukken met pijnlijke simpelheid en een hoofdrol speelde bij het transformeren van countrymuziek in een belangrijke muzikale en culturele kracht binnen het Amerikaanse leven'.

De Pulitzerprijzen worden jaarlijks uitgereikt door de Universiteit van Columbia. Aan elke prijs is een geldbedrag van tienduizend dollar verbonden. FOK! was helaas niet genomineerd.

Briatore: "Schikking is geen bekentenis"

Flavio Briatore trof eerder vandaag met autosportfederatie FIA een schikking vanwege crashgate in Singapore 2008. De voormalig teambaas van het Renault Formule 1-team weigert echter de schikking te zien als een bekentenis, zo meldt hij in een verklaring.

Omdat Briatore en de andere betrokkene in de zaak Pat Symonds afzagen van stappen tegen de FIA en de autosportfederatie de zaak introk hebben beiden samen met hun advocaten besloten de uitsluiting in de autosport tot eind 2011 te accepteren en de uitsluiting uit de Formule 1 tot eind 2012.

Toch ziet Briatore dit niet als een bekentenis in crashgate. "Flavio Briatore heeft de FIA op de hoogte gesteld van zijn voornemen om niet eerder dan seizoen 2012 terug te keren in de Formule 1. Ook neemt hij tot die tijd geen rol op zich in een andere tak van autosport die onder auspiciën staat van de FIA," zo luidt een verklaring.

"Zonder persoonlijke schuld te bekennen of akkoord te gaan met de argumentatie van de WMSC, is Briatore wel bereid zijn deel van de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Het gaat om zaken die zijn gebeurd tijdens de Grand Prix van Singapore in 2008 toen hij als teambaas werkte voor Renault. Briatore wenst verder niet in detail te treden. Hij wil deze zaak afsluiten en achter zich laten om zich te concentreren op zijn plannen voor de toekomst."

Sauber: "Rijders nog niet gewend aan team"

Het Formule 1-team Sauber valt dit Formule 1-seizoen fors tegen. In de wintertesten leek het team van Peter Sauber er goed bij te zitten, maar zodra het seizoen begon vielen de prestaties van Pedro de la Rosa en Kamui Kobayashi tegen. Volgens Sauber zijn ze nog niet genoeg aan het team gewend.

"Ik ben ervan overtuigd dat het feit dat onze rijders nieuw bij het team zijn een rol speelt bij de tegenvallende resultaten. De samenwerking en communicatie tussen de coureurs en engineers is nog niet ideaal. Dat is geen kritiek, slechts een diagnose. Ik wil verder niet op de rijders ingaan, dat zou ongepast zijn. Ik heb voor deze line-up gekozen en de argumenten daarvoor gelden nog steeds," zei Sauber die hoopt dat de prestaties snel beter zullen worden.

"Wat we mogelijk wel onderschat hebben is de tijd die de coureurs nodig zouden hebben om zich aan te passen. Pedro racet na jaren van testen weer en die omschakeling is waarschijnlijk een grotere uitdaging dan waarop we anticipeerden."

Anderhalve maand wachten op schuldhulpverlening

Mensen met financiële problemen in de vier grote steden moeten gemiddeld 43 dagen wachten op schuldhulpverlening. De maximale wachttijd in een wetsvoorstel hierover is echter vier weken. Dat schrijft demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) maandag aan de Tweede Kamer op basis van een onderzoek naar de wachttijden.

De gemiddelde wachttijd in Nederland in een eerder onderzoek uit 2008 was vier weken en staat nu op 32 dagen. Het beroep op de schuldhulpverlening is echter ook toegenomen. Vooral in gemeenten met meer dan 50 duizend inwoners en in Oost-Nederland duurt het wachten op schuldhulpverlening volgens Donner te lang. In 36 procent van de gevallen slagen gemeenten er niet in de maximale wachttijd te halen die zij zelf hebben vastgesteld.

Bij urgente schuldsituaties is de gemiddelde wachttijd vijf dagen. Dat is bijna het dubbelde van de maximale wachttijd zoals die in het wetsvoorstel is vastgelegd.

Meerderheid snapt voorwaarden autoverzekering niet

Zo'n zestig procent van de Nederlanders begrijpt de polisvoorwaarden van hun autoverzekering niet. Dit komt omdat de voorwaarden te moeilijk geformuleerd zijn. Dat meldt verzekeringssite.nl op basis van een onderzoek onder 46 autoverzekeraars.

De gevolgen van de onbegrijpelijke voorwaarden zijn dat verzekerden niet goed weten wat hun rechten en plichten zijn. De Autoriteit Financiële Markten schrijft voor dat de voorwaarden van een financieel product in begrijpelijke taal geschreven moeten zijn.

De site nam de polisvoorwaarden onder de loep met een methode om het taalniveau van een tekst vast te kunnen stellen. Slechts drie verzekeringsmaatschappijen kwamen positief uit de test.

Oekraïne wil af van hoogverrijkt uranium

Oekraïne heeft aangekondigd dat het land zich in 2012 wil hebben ontdaan van zijn voorraad hoogverrijkt uranium, die groot genoeg is om een meerdere kernwapens te bouwen. Dat heeft Robert Gibbs, woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama, maandag gezegd.

Volgens Gibbs markeert de beslissing van Oekraïne het slot van jarenlange inspanningen van de Verenigde Staten om het voormalige Sovjetland zo ver te krijgen. De aankondiging werd gedaan vlak nadat Obama had gesproken met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj voorafgaand aan een conferentie over nucleaire non-proliferatie.

Handballers loten Noren, Grieken en Tsjechen

Het Nederlands mannenhandbalteam heeft niet ongunstig geloot voor het Europees kampioenschap van 2012 in Servië. De formatie van bondscoach Harrie Weerman werd bij de loting in Belgrado gekoppeld aan Noorwegen, Tsjechië en Griekenland.

Noorwegen is op papier de sterkste tegenstander. Tsjechië en Griekenland zijn meer gewaagd aan Oranje. De handballers openen in oktober 2010 de kwalificatiereeks met een uitwedstrijd tegen Noorwegen en sluiten af in juni 2011 uit tegen Tsjechië. De eerste twee van de poule plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in januari 2012.

Afgelopen zaterdag...

In de submit vind je wel eens iets bijzonders. Af en toe zijn er namelijk users die hun "wilde" verhalen met ons willen delen, wij zijn natuurlijk de beroerdste niet om dit ter (leed)vermaak te plaatsen:

Afgelopen zaterdag waren een vriendin en ikzelf uitgenodigd voor een Hollandse avond, in een sportkantine in het dorp in verderop. Wij dachten, het is weer eens wat anders, maar moeten we dit nu wel doen? We zijn er na lang overwegen uiteindelijke toch vol goede moed heen gegaan. Voor 30 euro mochten we de hele avond ons volgieten met bier of wijn, er was een "ik hou van holland" spel inclusief presentator die dacht dat hij grappig was.

Duizenden zeggen toelage gastouderschap op

Zo'n 25 duizend ouders zullen dit jaar geen gebruik maken van de toeslag voor gastouderschap. Dat schrijft demissionair minister van Onderwijs Andre Rouvoet (CU) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds 1 januari is de wet Kinderopvang gewijzigd. Dit houdt onder meer in dat gastouders aan deskundigheidseisen moeten voldoen en op een door de GGD gecontroleerde locatie kinderen opvangen.

Dit jaar worden 120 duizend kinderen door zo'n 55 duizend gastouders opgevangen, verwacht Rouvoet. Zij komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten die zij voor kinderopvang maken. Uit gegevens van de Belastingdienst blijkt dat duizenden de toeslag hebben stopgezet of gewijzigd hebben. De laatste groep zal naar verwachting gebruik gaan maken van dagopvang of buitenschoolse opvang.

Gastouders kunnen zich tot september van dit jaar kwalificeren voor de nieuwe regelgeving.

Swart: "Messi was bijna van Ajax geweest"

Volgens Sjaak Swart had het niet veel gescheeld of Lionel Messi had niet bij FC Barcelona gespeeld maar bij Ajax. De legende had de jeugdige Messi, voordat de interesse van Barcelona er was, samen met zijn vader op kantoor en had de Argentijn bijna overtuigd naar Amsterdam te komen.

Mister Ajax deed vandaag zijn onthulling in De Wereld Draait Door. Hij slaagde er niet in om Messi te halen, waarna de Argentijn op dertienjarige leeftijd naar Barcelona vertrok. Daar debuteerde hij op zestienjarige leeftijd onder Frank Rijkaard in het eerste. Inmiddels is de 22-jarige Messi uitgegroeid tot de beste voetballer ter wereld en heeft hij ondanks zijn jonge leeftijd al vele prijzen gewonnen.

Knaven stopt na dit seizoen

Servais Knaven zal 15 augustus een punt zetten achter zijn wielercarrière. Dit zei hij tijdens Holland Sport, waar hij te gast was De renner van Milram zal tijdens de Profronde van Etten-Leur zijn laatste meters als wielrenner maken. Knaven zal in dienst blijven bij Milram, waar hij in een nieuwe functie aan het werk gaat.

Het mooiste moment in de carrière van Knaven was zijn winst in Parijs - Roubaix in 2001. In 2003 won hij zijn enige Touretappe. Hij was de sterkste in de zeventiende etappe naar Bordeaux. Naast deze zeges werd Knaven ook eenmaal Nederlands kampioen op de weg. Gisteren reed Knaven voor de zestiende keer Parijs - Roubaix uit, waarmee hij mede-recordhouder werd.

Tram ontspoort in Amsterdam-Osdorp

Een tram is maandagavond op Meer en Vaart in Amsterdam-Osdorp door nog onbekende oorzaak ontspoord. Bij de ontsporing zijn volgens een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB geen gewonden gevallen. De tramlijn is gestremd.

De ontsporing gebeurde rond 18.45 uur op de kruising Cornelis Lelylaan en Meer en Vaart. Het vervoersbedrijf is in afwachting van een takelwagen die uit Diemen moet komen. Doordat de ontsporing kort na de spits gebeurde, viel de drukte in de tram relatief gezien mee. Bussen vervoeren gedupeerde passagiers. Op het tramspoor rijden de lijnen 1 en 17.

Duizenden deelnemers aan herdenkingsmars Polen

Tienduizenden mensen uit de hele wereld, onder wie overlevenden van de holocaust, hebben maandag meegelopen in een herdenkingsmars nabij Auschwitz om de mensen die omkwamen in het concentratiekamp te herdenken. Bovendien herdachten ze de Poolse president Lech Kaczynski die afgelopen weekend om het leven kwam.

Veel mensen die deelnamen aan de zogenaamde 'Mars der levenden', een wandeling van ongeveer drie kilometer tussen Auschwitz en de houten barakken in Birkenau, droegen zwarte armbanden of zwarte linten als eerbetoon aan president Kaczynski en zijn vrouw die zaterdag omkwamen toen hun vliegtuig neerstortte.

De Israëlische ambassadeur in Polen, Zvi Rav-Ner, sprak de menigte toe in het Hebreeuws, Engels en Pools. Hij zei dat de mars van dit jaar niet alleen een herdenking was van de slachtoffers van de holocaust, maar ook een eerbetoon aan president Kaczynski. "Lech Kaczynski en zijn vrouw waren vrienden van de staat Israël en de Joodse natie. Vandaag zullen we in saamhorigheid met de hele Poolse natie lopen."

Michelin wil meerdere bandenleveranciers

Michelin wil volgend jaar banden gaan leveren aan de Formule 1-teams, maar alleen als er naast de Franse fabrikant ook nog andere bandenleveranciers in de F1 stappen. De FIA zal dus voor 2011, wanneer Bridgestone stopt, in elk geval nog één andere bandenfabrikant moeten vinden.

"We zijn geïnteresseerd, maar het moet onder de juiste condities gebeuren. Er moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, waaronder de competitie. We willen niet de enige leverancier zijn", aldus een Michelin-woordvoerder. "We moeten de ervaring uit de Formule 1 ook op onze gewone banden kunnen toepassen en we willen dat de sport groener wordt."

Portsmouth wil ondanks degradatie Europa in

Portsmouth wil volgend seizoen gaan deelnemen aan de Europa League, ondanks dat de club na de zomer een niveau lager speelt. Pompey is in beroep gegaan bij de UEFA.

De Europese bond besloot eerder om Portsmouth onder curatele te stellen, omdat de club de benodigde papieren niet kon voorleggen. Daardoor mag de degradant uit de Premier League eigenlijk niet meedoen aan de Europa League.

Portsmouth plaatste zich zondag voor de finale van de FA Cup door Tottenham Hotspur in de verlenging te verslaan (0-2). Omdat tegenstander Chelsea zich hoogstwaarschijnlijk via de Engelse ranglijst gaat plaatsen voor de Champions League, mag de finalist van de FA Cup volgens de regels Europa in.

"We gaan beroep aantekenen. Onze insteek daarbij is dat we wel degelijk Europees kunnen spelen," aldus een woordvoerder tegen de BBC.

[Video] Mambapoint: Op stap met Hans Vonk II

Ongeveer twee weken geleden kon je op deze site een bericht over Emile Baron lezen. De vaste keeper van het Zuid-Afrikaanse elftal mist wegens een blessure het komende WK in eigen land. Hierdoor stijgen de kansen van Hans Vonk.

Mambapoint maakte onlangs een reportage met Vonk in de hoofdrol. De doelman keerde vier jaar geleden terug naar zijn geboorteland Zuid-Afrika. Na een carrière in het Nederlandse betaalde voetbal, bij onder andere bij SC Heerenveen en Ajax, bewaakt hij nu het doel van Ajax Cape Town.

Zuid-Afrika, een land vol tegenstellingen, staat momenteel volop in de belangstelling vanwege het aanstaande WK voetbal. Vonk geeft een rondleiding door zijn huidige woonplaats, Kaapstad. Hij houdt zich namelijk niet alleen met voetbal bezig, maar zet zich ook in voor projecten in de sloppenwijken en maakt zich sterk voor meer sport voor de kinderen aldaar.

In het eerste deel, dat vorige week werd gepubliceerd, vertelde Hans over zijn redenen om terug te keren, zijn persoonlijke droom en of hij denkt dat deze droom nog werkelijkheid zal worden. In het tweede deel, dat je hieronder terug kan vinden, richt Hans zijn aandacht op een sloppenwijk, waar we tastbare resultaten zien van het werk van Vonk voor de projecten.

Adebayor zet punt achter interlandloopbaan

Emmanuel Adebayor zet een punt achter zijn interlandcarrière. De Togolees maakte het nieuws vandaag bekend op de website van zijn club Manchester City. Hij is nog te aangedaan van de gebeurtenissen die het nationale team vorig jaar in de Africa Cup troffen. Een assistent-coach en een perschef lieten het leven.

"Ik heb er de laatste tijd goed over nagedacht. Mijn gevoelens zijn na de aanslag niet veranderd. Ik ben nog steeds erg aangedaan. Daarom heb ik de moeilijke beslissing genomen om te stoppen," zei Adebayor die zich na het voorval met zijn land terugtrok uit het toernooi. Op het WK zal Togo niet aanwezig zijn, omdat het zich niet geplaatst heeft.

Linkdump Maandag

Vanaf nu elke avond een verse linkdump! Waarom? Omdat wij genoeg submits binnen krijgen die geen eigen post waard zijn maar toch leuk zijn om te vermelden. Vanaf nu is de kans dat jouw submit geplaatst wordt dus nog groter!

*We beginnen vandaag met een schietende oma. Met dank aan Paul.

*Een Kesha parody. Met dank aan mistermaniac.

*Talenten vind je overal, maar zulke bijzondere... (vanaf 1:40) Met dank aan Studiotje.

*Ook als beroemde mensen in een drol stappen is dat grappig. Met dank aan Karstman.

Tot morgen!

Telstar mag kostbare punten toch houden

Telstar hoeft toch geen drie punten in te leveren. De eerstedivisionist was in beroep gegaan tegen een straf van de KNVB en kreeg vandaag  gelijk. Eerder had de voetbalbond de puntenaftrek gegeven omdat Telstar aan het einde van het vorige seizoen de financiën niet op orde had. De Velsenaren kunnen de punten goed gebruiken in de strijd tegen degradatie naar de Topklasse.

De beslissing is geen goed nieuws voor FC Oss. Die club blijft nu laatste staan in de Jupiler League. De Brabanders staan in punten gelijk met de club uit Velsen-Zuid, maar hebben een minder doelsaldo. Aankomende vrijdag spelen de twee degradatiekandidaten in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen in Oss tegen elkaar.

Vier lijsttrekkers extra beveiligd

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gaat een extra oogje in zeil houden bij de publieke optredens van lijsttrekkers Job Cohen (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66) en Mark Rutte (VVD). Dit gebeurt in de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni. Volgens een NCTb-woordvoerder is er geen sprake van extra dreiging, maar gaat het om een gebruikelijke maatregel in verkiezingstijd.

Op dit moment worden alleen premier Jan Peter Balkenende (CDA) en Geert Wilders (PVV) extra beveiligd. Volgens de zegsman was de maatregel om een aantal politici bij publieke optredens extra te beveiligen ook van kracht tijdens de verkiezingen in 2006. Ook sluit hij niet uit dat op een later tijdstip, ook bij andere politici 'een extra oogje in het zeil' wordt gehouden. De huidige maatregel kan volgens de woordvoerder voor alle politici gelden.

De NCTb heeft twee beveiligingsbedrijven in de arm genomen die politieke partijen die dat willen van advies over veiligheid kunnen voorzien.

Praten over de verkiezingen kan ook in het speciale Verkiezingen 2010-subforum op het FOK!forum.

Huis van 260.000 bierviltjes

De 21-jarige Duitser Sven Goebel heeft het grootste bierviltjeshuis ter wereld gemaakt en vestigde hiermee een nieuw wereldrecord. Het huis is opgebouwd uit 260.000 viltjes. Sinds januari werkte Sven al aan het huis. Drie maanden later is het huis eindelijk klaar. Hij werkte er zeven dagen per week aan en acht uur per dag.

Sven heeft echter niet lang van zijn werk kunnen genieten. Om de recordpoging te bevestigen en om te bewijzen dat hij bij het bouwen geen lijm of plakband heeft gebruikt, moest de bouwer zijn huis omgooien. In één minuut was het kunstwerk waar hij drie maanden aan werkte, veranderd in een grote stapel bierviltjes.

Sven vindt het niet erg dat zijn bouwwerk verdwenen is. Hij zegt opgelucht te zijn dat hij nu niet meer zo voorzichtig hoeft te doen. Het 'wow'-gevoel ontbrak echter bij de Duitser, want hij zegt vooraf te hebben geweten dat deze recordpoging ging slagen. Het is overigens niet de eerste keer dat Sven een record met bierviltjes vestigt: twee keer eerder lukte het hem ook al.

Een filmpje en foto van het bouwwerk zijn hier te vinden.

Vrouw lanceert pornoboekje voor blinden

Een Canadese vrouw meent een gat in de markt te hebben gevonden. Ene Lisa Murphy heeft namelijk een pornoboekje gemaakt, speciaal voor blinden en slechtzienden. Het boekje bevat geile verhaaltjes en vieze plaatjes met reliëf.

Lisa Murphy heeft haar creatie 'Tactile Minds' genoemd. Wie een exemplaar van het speciale seksboekje wil, moet aardig wat geld meenemen. Voor de prijs van zo'n 165 euro per stuk kan men heel wat Candy's en Rosies kopen.

Voor de torenhoge prijs krijgt men slechts zeventien plaatjes, met structuur, dat wel. Zo is er een naakte vrouw in discohouding te zien, een vrouw met perfecte borsten en een mannelijke liefdesrobot. Ondanks dat de hoge prijs misschien veel potentiële kopers zal afschrikken, meent Murphy een gat in de markt te hebben gevonden. "Er zijn geen boekjes met voelplaatjes van naakte mensen voor volwassenen", vindt zij.

"We zijn baanbrekend. Playboy heeft wel een paar exemplaren in braille, maar geen foto's." Ze zegt het boek te hebben gemaakt nadat ze besefte dat blinden in een met porno verzadigde cultuur worden vergeten. Tussen 1970 en 1985 bracht Playboy enkele exemplaren in braille uit, maar de foto's waren gewoon plat.

Benieuwd naar de foto's? Enkele 3D-pornoplaatjes zijn in het bronartikel te vinden

Schikking maakt einde aan crashgate in F1

Crashgate is eindelijk ten einde. Flavio Briatore en Pat Symonds hebben met de FIA een akkoord gesloten waarin ze erkennen schuldig te zijn aan het manipuleren van de race-uitslag in Singapore 2008. Hierdoor mogen ze tot 31 december 2012 niet in de Formule 1 actief zijn.

Vorig jaar leidde het ontslag van Nelson Piquet jr. bij Renault er toe dat bekend werd dat de Braziliaan opzettelijk in Singapore 2008 gecrasht was, zodat Fernando Alonso een grotere kans had om de race te winnen. De FIA spande een rechtszaak aan tegen de voormalige teambaas Briatore en de voormalig hoofdingenieur Symonds. Beiden werden door de rechter in Parijs vrijgesproken wegens vormfouten, maar de FIA ging in beroep.

Nu er een schikking tussen de FIA enerzijds en Briatore en Symonds anderzijds is er een einde gekomen aan de zaak. Beiden mogen nu tot 31 december 2011 nergens in de autosport actief zijn die onder toezicht van de FIA staat. De uitsluiting van de Formule 1 duurt een jaar langer.

In ruil voor de schikking laten alle partijen de procedures tegen elkaar vallen. Hierdoor weet de FIA niet of de door de World Motor Sport Council gehanteerde procedures rechtsgeldig waren. Briatore daarentegen laat zijn claims vallen en zal over deze kwestie niet meer de publiciteit zoeken.

Kamer mag NAVO-brief inzien

De Tweede Kamer mag een NAVO-brief met daarin een verzoek voor het leveren van militairen voor een trainingsmissie in Afghanistan vertrouwelijk inzien. Dat schrijft demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU) in een brief aan de Tweede Kamer.

Over de brief ontstond vorige week ophef, na uitzendingen van Nova en Reporter over de val van het kabinet. Oud-vicepremier Wouter Bos (PvdA) beschuldigde Van Middelkoop ervan dat hij dit verzoek van de NAVO heeft achtergehouden. Bos noemde dat onverantwoord.

Volgens Van Middelkoop betrof het echter een regulier verzoek aan de militaire staf voor extra militairen, zo stelde hij vorige week tijdens het vragenuurtje. Dit zou in december al zijn besproken binnen het kabinet, stelde de bewindsman, die weersprak dat hij zaken heeft achtergehouden.

De Kamer eiste dat Van Middelkoop het verzoek van de NAVO alsnog opstuurt. Dat gebeurt niet. "De NAVO heeft gemeld bezwaar te hebben tegen openbaarmaking van het document", schrijft de minister. Wel kunnen Kamerleden de brief vertrouwelijk inzien. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de kwestie.

'Rechtbankmedewerkers Passage lekten niet'

De rijksrecherche concludeert na een integriteitonderzoek naar twee medewerkers van de rechtbank Amsterdam dat zij geen informatie hebben gelekt over het grote liquidatieproces Passage. De twee bleken geen vertrouwelijke informatie te hebben verstrekt aan criminelen. Toch krijgt een medewerker een andere functie en mag de ander niet langer bij de rechtbank werken.

Het onderzoek werd ingesteld na een publicatie in De Telegraaf op 15 februari over een mogelijk lek in het liquidatieproces. Ondanks de onschuld van de twee krijgt een griffier een andere functie binnen de rechtbank omdat haar positie door de zaak volgens de rechtbank 'te kwetsbaar' is geworden. Een griffiemedewerker heeft in de familiesfeer relaties die gelieerd zijn aan het criminele milieu, waardoor zij op zoek moet naar een andere baan.

'Hero Brinkman heeft een spreekverbod'

Hero Brinkman van de PVV heeft een spreekverbod. Althans, als we Harry van Bommel van de SP mogen geloven. Een PVV-voorlichter weet namelijk van niets.

Van Bommel meldt op zijn Twitterpagina dat Brinkman 'door de fractie het zwijgen is opgelegd'. Brinkman is namelijk, net als van Bommel, gestopt met het schrijven van columns voor het dagblad Sp!ts.

Brinkman zelf 'prefereert de precieze reden om de pen neer te leggen niet bekend te maken.' Volgens van Bommel is die reden echter wel duidelijk. "Werkelijk alles gaat langs Geert Wilders. Daarom duurde het soms heel lang voordat de column van Hero op de redactie van Sp!ts was." Van Bommel vindt het jammer dat hij nu ook moet stoppen met het schrijven van columns voor het dagblad. Hij vindt het echter erger voor Hero. "De vrijheid van meningsuiting geldt blijkbaar niet voor PVV-Kamerleden."

De twee columnisten schreven samen in een serie genaamd Haagse Herrie. De twee schreven om beurten een column voor de reeks. Sp!ts startte in 2008 met de serie.

Ook FOK! kent een dergelijke serie, namelijk Plat Haags. De twee columnisten DriekOplopers en ArchEnemy schrijven hierin om beurten een column. De laatste aflevering van die serie kun je hier lezen.

Trainende rugbyers getest op 'recreatieve drugs'

Rugbyers in de Engelse competitie worden binnenkort rond de trainingen getest op drugsgebruik. Het door de Engelse Rugbybond RFU en de bond van rugbyers opgezette programma test op het gebruik van cocaïne, cannabis, amfetamine en xtc. Op die middelen, die in Engeland als 'recreatieve drugs' bekend staan, wordt door de Engelse dopingautoriteit alleen op wedstrijddagen getest.

Aanleiding voor het testprogramma was de positieve test van Engels international Matt Stevens. Die kreeg begin vorig jaar een schorsing van twee jaar opgelegd nadat hij cocaïne had gebruikt. Voorzitter Phil Winstanley van de vereniging van rugbyclubs in de Engelse Premiership noemde dat geval 'een schot voor de boeg'.

Nieuw-Zeelandse botenbouwer wil naar F1

Shotover Jet, een Nieuw-Zeelands bedrijf dat met jetboten vaart, lijkt een serieuze kandidaat te zijn om in 2011 de Formule 1 te gaan betreden. Het bedrijf is van mening dat de Formule 1 veel overeenkomsten met de jetboot-industrie heeft.

Shotover Jet houdt tochten in de zestig kilometer lange rivier Shotover met eigen gemaakte jetski's. Hierop kunnen meerdere personen plaatsnemen. Volgens de manager van het bedrijf Clark Scott is het niet gek dat juist zijn bedrijf de Formule 1 in wil. "Er is veel synergie tussen de Formule 1 en varen met een jetboot," zei hij tegen Automoto365. "We hebben een aantal van de beste mensen in de wereld rondlopen op het gebied van design en techniek. Veel van de vaardigheden van ons personeel zijn overdraagbaar naar de racerij."

Het bedrijf meent het serieus, want er wordt al in de windtunnel getest. "Onze mensen werken hard aan een chassis. De resultaten in de windtunnel zijn bemoedigend." Daarnaast wordt er al aan de motoren gewerkt. "Er is een ontwerp voor een motor en we werken met een grote Europese motorbouwer om het te verbeteren." Welk bedrijf dat is en welke sponsoren achter het team zitten is niet bekend.

Op 15 april moeten de inschrijvingen voor de nieuwe teams in de Formule 1 bij de FIA bekend zijn. In juli zal bekend gemaakt worden welke team in 2011 op de grid zal mogen staan en welk team aangewezen is als reserve. De FIA wil problemen zoals met US F1 in de toekomst voorkomen. "Het is een spannende tijd voor ons," zei Scott. "De Formule 1 is de top van de autosport, hoger kan niet. We weten dat we een flinke klus voor de boeg hebben, maar we zijn er absoluut klaar voor."

Ziekenhuis sluit operatiekamers om vliegjes

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft met directe ingang alle zes operatiekamers (ok's) gesloten nadat maandagochtend in een van de ok's vliegjes werden aangetroffen. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis gezegd.

Na een grondige reiniging werd later op de dag een van de ok's weer geopend, zodat deze gebruikt kan worden voor spoedoperaties. Spoedgevallen worden zoveel mogelijk in naburige ziekenhuizen geopereerd. De 52 niet-spoedeisende operaties zijn uitgesteld.

Hoe de vliegjes in de ok terecht zijn gekomen, wordt uitgezocht. Vermoed wordt dat ze op de geur van verontreinigd water uit een spoelbak zijn afgekomen. Het ziekenhuis hoopt de ok's dinsdag weer in gebruik te kunnen nemen.

Shell wijst voorstel bekijken duurzaamheid af

Royal Dutch Shell plc heeft zijn aandeelhouders geadviseerd om bij de aandeelhoudersvergadering in mei een voorstel omtrent Shells teerzand-activiteiten in Canada af te wijzen. Er ligt nu het voorstel om de commerciële levensvatbaarheid en de duurzaamheid van de activiteiten in Canada onder de loep te nemen. Dit blijkt maandag uit, op de website van Shell geplaatste, documenten.

Het voorstel wordt gesteund door een groep investeerders onder leiding van Fair Pensions, die de levensvatbaarheid van teerzanden in twijfel trekt, met name vanwege milieugerelateerde redenen.

BP plc, eveneens aan de Londense beurs genoteerd, wordt geconfronteerd met eenzelfde soort voorstel op zijn aandeelhoudersvergadering aanstaande donderdag.

Uitslagen hockey Rabo Hoofdklasse 11/04/2010

Na het paasweekend vorige week werd er gisteren weer gehockeyd in de Rabo Hoofdklasse. Niet alleen de dames kwamen in actie, maar ook de heren mochten na een lange winterstop (met het WK hockey in India tussendoor) weer aan de bak. Hieronder vind je de uitslagen, topscorers, stand en het komende programma.

Uitslagen Rabo Hoofdklasse, dames

Klein Zwitserland - Oranje-Zwart 4-2 (2-1)
3' Veerle Goudswaard 1-0
4' Tina Bachmann 1-1 (sc)
29' Alessia Padalino 2-1 (sc)
49' Alessia Padalino 3-1
65' Charlotte De Vos 3-2
66' Maaike Kaufmann 4-2

Amsterdam - Rotterdam 3-1 (3-1)
1' Ellen Hoog 1-0
6' Kelly Jonker 2-0
10' Marijn Hinskens 2-1
22' Fieke Holman 3-1 (sb)

Kampong - Den Bosch 2-2 (2-1)
6' Marlies Verbruggen 1-0
10' Roos Drost 2-0
27' Maartje Paumen 2-1 (sc)
45' Emilie Mol 2-2

Laren - Nijmegen 6-0 (1-0)
27' Kim Lammers 1-0 (sc)
36' Carlijn Welten 2-0
42' Kim Lammers 3-0
47' Robey de Jong 4-0
61' Kim Lammers 5-0 (sc)
69' Ruth Helmonds 6-0

SCHC - HGC 1-1 (0-1)
33' Krystal Forgesson 0-1
47' Carlien Dirkse van den Heuvel 1-1

Pinoké - HDM 0-1 (0-0)
67' Mascha Kimman 0-1


Topscorers dames

Pos. Naam Club Goals
1 Maartje Paumen Den Bosch 28
2 Fieke Holman Amsterdam 24
= Kim Lammers Laren 24
4 Caia van Maasakker SCHC 17
5 Claire Visser Rotterdam 14
6 Carlien Dirkse van den Heuvel SCHC 11
= Mascha Kimman HDM 11
= Alessia Padalino Klein Zwitserland 11
= Emilie Mol Den Bosch 11
10 Agustina Soledad Garcia SCHC 10


Stand dames

Pos. Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1 Den Bosch 20 16 3 1 76 14 51
2 Laren 20 16 0 4 59 19 48
3 Amsterdam 20 14 3 3 60 23 45
4 SCHC 20 9 5 6 48 30 32
5 Kampong 20 9 5 6 40 36 32
6 Klein Zwitserland 20 9 3 8 32 32 30
7 Oranje-Zwart 20 7 5 8 25 33 26
8 Rotterdam 20 6 7 7 42 40 25
9 HDM 20 5 3 12 30 54 18
10 HGC 20 4 2 14 20 49 14
11 Pinoké 20 3 2 15 18 66 11
12 Nijmegen 20 2 2 16 14 68 8

 



Uitslagen Rabo Hoofdklasse, heren

Kampong - Bloemendaal 1-5 (1-1)
12' Melchior Looijen 1-0
30' Teun de Nooijer 1-1
40' Rik van Kan 1-2
43' Martijn van Mierlo 1-3
46' Martijn van Mierlo 1-4
67' Eby Kessing 1-5

Laren - Amsterdam 2-0 (2-0)
7' Eddie Ockenden 1-0
33' Luke Doerner 2-0 (sc)

Hurley - Rotterdam 3-2 (1-1)
8' Robert van der Horst 0-1
23' Christiaan Stroboer 1-1
54' Simon Child 1-2
54' Vincent Grobben 2-2
67' Steven Ebbers 3-2

SCHC - Oranje-Zwart 1-6 (1-4)
2' Bob de Voogd 0-1
5' Roderick Weusthof 1-1 (sc)
8' Mink van der Weerden 1-2 (sc)
13' David Alegre 1-3
28' Robert Hammond 1-4
46' Mink van der Weerden 1-5 (sc)
66' Mink van der Weerden 1-6

Den Bosch - Tilburg 4-1 (1-1)
21' Wouter Hermkens 0-1 (sc)
28' Bas Campbell 1-1
40' Mark Gleghorne 2-1 (sc)
41' Robbert Kemperman 3-1
44' Rodrigo Vila 4-1

HGC - Pinoké 3-3 (2-0)
6' Floris van der Linden 1-0
35' Ashley Jackson 2-0 (sc)
41' Song Yi 2-1 (sc)
45' Ashley Jackson 3-1 (sb)
47' Timme Hoyng 3-2
49' Timme Hoyng 3-3 (sc)


Stand heren

Pos. Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1 HGC 14 10 3 1 47 28 33
2 Bloemendaal 14 9 3 2 42 26 30
3 Amsterdam 14 7 2 5 34 30 23
4 Laren 14 7 1 6 42 39 22
5 Rotterdam 14 6 3 5 42 35 21
6 Kampong 14 6 3 5 41 35 21
7 Oranje-Zwart 14 6 2 6 38 34 20
8 Den Bosch 14 5 3 6 33 35 18
9 Pinoké 14 5 3 6 31 33 18
10 Tilburg 14 3 3 8 26 40 12
11 Hurley 14 2 3 9 23 42 9
12 SCHC 14 0 7 7 25 47 7


Topscorers heren

Pos. Naam Club Goals
1 Ashley Jackson HGC 17
2 Mink van der Weerden Oranje-Zwart 16
3 Roderick Weusthof SCHC 15
4 Melchior Looijen Kampong 12
= Jeroen Hertzberger Rotterdam 12
= Mark Gleghorne Den Bosch 12
= Wouter Hermkens Tilburg 12
8 Teun de Nooijer Bloemendaal 11
9 Janiek Braaksma Hurley 10
10 Luke Doerner Laren 9
= Timmo Kranstauber HGC 9

 



Programma week 15

Dames

Datum Thuisclub Uitclub
Zondag 18 april Pinoké Nijmegen
Zondag 18 april Den Bosch SCHC
Zondag 18 april Rotterdam Laren
Zondag 18 april Oranje-Zwart Kampong
Zondag 18 april HDM Klein Zwitserland
Zondag 18 april HGC Amsterdam


Programma week 15

Heren

Datum Thuisclub Uitclub
Vrijdag 16 april Kampong Den Bosch
Vrijdag 16 april Oranje-Zwart Tilburg
Vrijdag 16 april HGC Rotterdam
Vrijdag 16 april SCHC Laren
Vrijdag 16 april Hurley Amsterdam
Vrijdag 16 april Bloemendaal Pinoké
Zondag 18 april Bloemendaal SCHC
Zondag 18 april Amsterdam Den Bosch
Zondag 18 april Oranje-Zwart Hurley
Zondag 18 april Pinoké Kampong
Zondag 18 april Tilburg HGC
Zondag 18 april Rotterdam Laren

KNVB blundert met gele kaart De Zeeuw

De gele kaart die Demy de Zeeuw vorige week zondag in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag van scheidsrechter Jan Wegereef kreeg, is niet geregistreerd. Dat maakte de KNVB vandaag bekend.

Door een fout van de arbitrage kwam de kaart van de middenvelder niet op het wedstrijdformulier terecht. De onafhankelijke aanklager van de KNVB ziet op basis van de reglementen geen grond om de kaart alsnog te registreren. De bond zegt de gang van zaken te betreuren en zal een voorstel doen om de reglementen voor volgend seizoen aan te passen.

Ajax won het duel in Den Haag met 1-0 door een doelpunt in de slotfase van Toby Alderweireld. De Zeeuw speelde een hoofdrol. Doelman Barry Ditewig kreeg een kwartier voor tijd een rode kaart toen hij de international van zich afduwde. Ditewig had net daarvoor de geblesseerde keeper Robert Zwinkels vervangen. Na de rode kaart voor Ditewig nam voetballer Ricky van den Bergh plaats in het doel.

Als de kaart van De Zeeuw wel geregistreerd was, zou dat voor hem geen directe gevolgen hebben gehad. De oud-AZ'er staat dit seizoen, de gele kaart tegen ADO niet meegerekend, op zeven gele prenten. Bij negen gele kaarten volgt een schorsing.

FIOD valt coffeeshop Amersfoort binnen

Vanochtend is een coffeeshop aan de Puntenburgerlaan in Amersfoort binnengevallen door de FIOD en enkele agenten. De reden voor de inval is een vermoedelijke belastingfraude.

Agenten hebben de deur van het pand geforceerd, zodat de mensen van de FIOD naar binnen konden. In het pand was niemand aanwezig. Voor de zekerheid stond er wel een arrestantenbusje klaar.

De FIOD weigert verdere mededelingen te doen over het onderzoek. Tot dusver hebben er geen arrestaties plaatsgevonden

Vier jaar cel voor gruwelijke verkrachting

Een 40-jarige man is veroordeeld tot vier jaar cel voor de gruwelijke verkrachting van een vrouw uit Oss. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch vandaag. Het letsel dat de vrouw door de verkrachting opliep was levensbedreigend. Het Openbaar Ministerie wilde dat de man veroordeeld werd voor poging tot doodslag.

De vrouw moest worden geopereerd in een ziekenhuis. Tijdens die operatie ontdekten artsen diverse centimeterlange scheurwonden in haar schaamstreek. Ook de dikke darm heeft te lijden gehad onder de verkrachting, die was namelijk geperforeerd. De man heeft deze verwondingen bij de vrouw waarschijnlijk toegebracht met zijn vuisten. Volgens deskundigen is het onmogelijk dat de vrouw vrijwillig meedeed aan de praktijken van de man.

De man was via de sociale netwerksite Hyves met de vrouw in contact gekomen. In september vorig jaar zagen zij elkaar voor de derde keer in de woning van de man. De man had na de verkrachting zelf 112 gebeld omdat de vrouw hevig bloedde. De vrouw heeft door de verkrachting nog last van lichamelijke klachten, is depressief en heeft paniekaanvallen.

De rechtbank veroordeelde de man niet voor poging tot doodslag omdat zijn handelen volgens de rechter niet gericht was op de dood van de vrouw. De rechter oordeelde verder dat de man 15.000 euro schadevergoeding moet betalen.

Gentenaar terug op de training

VVV-keeper Dennis Gentenaar is weer terug op het trainingsveld. De doelman trainde vandaag voor het eerst sinds lange tijd weer mee met de groep.

De terugkeer van de routinier is goed nieuws voor VVV, want de twee reservedoelmannen Kevin Begois en Frank van Kouwen zijn ook niet fit. Wanneer Gentenaar terugkeert onder de lat is nog onduidelijk.

Gentenaar scheurde eind september tegen Ajax zijn linkerkruisband. Hij leek een streep door zijn seizoen te kunnen zetten, maar de 33-jarige doelman blijkt sneller hersteld dan verwacht. De herstelperiode voor zo'n kwetsuur bedraagt normaliter zes tot negen maanden.

De sluitpost kwam afgelopen zomer over van Ajax. Hij was hier aangetrokken als derde doelman en speelde daardoor meer bij de beloftes. Bij VVV kende hij een goed begin voor zijn blessure. De doelverdediger verdedigde zeven keer het doel van de Venlonaren. Van die zeven wedstrijden speelde de ploeg er vijf gelijk en won er een. Het duel tegen Ajax was de eerste verliespartij.

Prijswinnaars eerste twee weken van april!

Hier een overzicht van enkele prijswinnaars van prijzen die we begin april weg hebben gegeven! Kijk dus snel in de lijst of jij wellicht iets gewonnen hebt! In de afgelopen maand gaven we verschillende toffe prijzen weg, van boeken over wielrenners tot een mannenvibo!

De volgende mensen hebben het boek 'De grootste wielerkampioen' gewonnen!

WernerVonPinky
naromi
reho
Belsezar
bballer89
Dagoduck
Hierow
FCZwolleZuid
Bacalao
Gretz

Een DVD van Qlimax 2009 is gewonnen door:

qltel
Gupje
legendofninny

De actieknallerpakketen voor de film 'From Paris With Love' zijn gewonnen door:

MadMarine
squizur
Rhumba

De drie speciale Solomon Kane 'movie souvenir' magazines zijn gewonnen door:

akakiwi
larry_flynt
Puddingbroodje

De DVD van de film 'Dance Flick' is gewonnen door:

Martijn_N
aznguy
Razo

Winnaars van de 'Remember me'-prijsvraag zijn geworden:

lindseytje
Snowcold
Gkn

De twee gelukkige winnaars van de mannenvibrator zijn:

ruud.nl
tazar_yoot

De Argosy Full HD Digital Mediaspeler is gewonnen door:

Kally

Dit waren prijswinnaars voor de afgelopen twee weken! Sommige prijzen zijn al verzonden en dus wellicht al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Veroordeelde valkuilenzaak zit straf thuis uit

De veroordeelde Maasbrachtenaar Ferry B. mag de rest van zijn celstraf thuis uitzitten met een elektronische enkelband. B. werd veroordeeld voor medeplichtigheid aan het graven van valkuilen in Helden, waarin scherpe pinnen werden geplaatst. Volgens de rechtbank was bewezen dat hij de scherpe pinnen en latjes heeft geleverd voor de kuilen. Hij werd veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.

Volgens het Openbaar Ministerie in Roermond zijn er geen bezwaren om B. nog langer in de cel te houden. Hij wordt wel met behulp van een elektronische enkelband met GPS-verbinding in de gaten gehouden door de reclassering.

Door de valkuilen in Helden zijn twee personen lichtgewond geraakt. B. heeft bekend dat hij degene was die de pinnen leverde, maar zegt dat hij dit deed in opdracht van iemand anders.

Drie jaar cel voor per ongeluk doodschieten vriend

Een 27-jarige man is maandag tot drie jaar celstraf veroordeeld omdat hij in december in Groningen per ongeluk een 28-jarige vriend doodschoot. Dat oordeelde de rechtbank in Groningen. De twee waren joints aan het roken en aan het 'spelen' met twee vuurwapens, toen een van de pistolen per ongeluk afging.

Het ongeluk gebeurde op 21 december in een woning aan de Lierstraat. De veroordeelde Groninger ging ervan uit dat het wapen niet geladen was. De rechter veroordeelde de man uiteindelijk voor wapenbezit en dood door schuld. Volgens de rechter is de veroordeelde roekeloos met de wapens omgegaan.

Amauri officieel Italiaan en kan mee naar WK

Juventus-spits Amauri heeft de eed afgelegd tegenover het recht en de grondwet van Italië en is nu officiëel Italiaan, aldus de Italiaanse media.

Amauri is vanaf nu verkiesbaar voor het Italiaans elftal, nu hij volledig Italiaans burgerschap heeft verkregen, meldt Sky Sport Italia. De vraag is echter of hij binnen twee maanden al zo een belangrijk onderdeel van de nationale ploeg kan worden, dat hij mee mag naar het WK in Zuid-Afrika.

De geboren Braziliaan was dolgelukkig met zijn nieuwe status. "Ik ben zeer  gelukkig omdat het de beëindiging is van een proces dat langer dan een jaar geleden is gestart."

"Ik heb deze dag altijd mee willen maken. De andere emotie is het spelen voor het nationale team, maar (bondscoach Marcello, red) Lippi gaat hier over nadenken. Ik moet mij focussen op Juventus en Lippi zal de keuzes maken. Ik ben blij met het paspoort."

AZ zonder Mendes tegen FC Twente

AZ moet het dinsdag tegen FC Twente zonder David Mendes da Silva doen. De verdediger viel zaterdag tegen NEC uit met een peesontsteking in zijn linkervoet.

Ook Kew Jaliens speelt niet mee. De linksback wordt tegen de koploper vervangen door Gill Swerts. "Swerts heeft meer snelheid", verklaart AZ-coach Dick Advocaat op de clubsite zijn keuze.

Het doel van AZ dit seizoen is Europees voetbal en Advocaat weet dat dat binnen handbereik is. "Daarvoor moeten we nog vier punten pakken in de resterende drie wedstrijden." Tegenstander FC Twente kan de Alkmaarders aflossen als kampioen. De ploeg uit Enschede heeft vier punten voorsprong op Ajax en kan bij AZ een grote stap zetten naar de titel.

Advocaat weet wel waarom de Tukkers het zo goed doen. "Als je bovenaan staat, hangt het niet van één speler af. FC Twente heeft gewoon een goed elftal, hoor. Ze hebben ook een goede bank."

Of Twente in Alkmaar over Theo Janssen kan beschikken, is nog onduidelijk. De middenvelder liep afgelopen weekeinde een hamstringblessure op en ontbrak maandag op de groepstraining. Maandagmiddag wordt hij nog onderzocht. "Hopelijk is hij in de laatste wedstrijden van het seizoen inzetbaar", laat Twente-trainer Steve McClaren het belang van Janssen op de website van de koploper doorschemeren.

Derde aanhouding fatale overval 's-Graveland

Een 27-jarige man uit Almere is maandagochtend op Schiphol aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een fatale woningoverval in 's-Graveland in februari vorig jaar. Dit meldt de politie. Eerder werden al twee andere mannen opgepakt.

Op 27 februari werd de 63-jarige Ton Boomgaard doodgeschoten toen drie mannen zijn huis aan de Loodijk binnendrongen. Zijn vrouw opende de deur, waarop haar man te hulp schoot en in een worsteling met een van de overvallers verzeild raakte. Hierbij werd een schot gelost dat de bewoner van de woning fataal werd. Zijn vrouw en twee kleinkinderen die in het huis aanwezig waren, bleven ongedeerd. De overvallers gingen er met sieraden en een onbekend geldbedrag vandoor.

Op 5 en 20 oktober 2009 werden al twee inwoners van Almere, van 47 en 31 jaar oud, aangehouden. Zij zitten nog vast.

Diepste onderzeekrater ontdekt

Britse wetenschappers denken de diepste onderzeekrater te hebben ontdekt in de buurt van de Kaaimaneilanden. Dat heeft geofysicus Maya Tolstoy maandag gezegd. Volgens haar ligt de vulkaankrater een kilometer dieper dan de krater die tot dusverre bekendstond als het diepst liggend.

De wetenschappelijke expeditie aan boord van de RRS James Cook ontdekte de krater op vijf kilometer onder de oppervlakte van de Caraïbische Zee in een gebied dat bekend is als de Kaaimantrog, een diepte in de zeebodem die diende als setting van de film 'The Abyss' van James Cameron.

De diepte en afgelegen ligging van de vulkaankrater heeft de hoop gewekt dat nieuwe en exotische levensvormen worden gevonden in het hete mineraalrijke water.

PVV wil publieke radiozenders opdoeken

Jammer voor mensen die graag naar Radio 1, Radio 2 of 3FM luisteren, maar als het aan de PVV ligt worden ze afgeschaft. "Wij schrappen alle radiozenders en twee van de drie tv-netten. Wat de markt zou kunnen doen, moet je overlaten aan de markt. Hilversum is een Potemkindorp: een façade van pluriformiteit in een links bolwerk", zegt PVV-kamerlid Martin Bosma.

Ook de Wereldomroep moet eraan geloven. Het doet daar wenkbrauwen fronsen, omdat Bosma ooit zelf trots op zijn CV, meldde daar ooit gewerkt te hebben. Daarnaast moet de publieke televisie worden teruggebracht naar 1 net als het aan de partij van Geert Wilders ligt.

Kijkcijferexpert René van Dammen onderzocht eind vorig jaar waar PVV-stemmers naar kijken. Daar bleek uit dat ze bovengemiddeld veel tv kijken en dat favoriete programma's vooral op de publieke televisie te zien zijn, zoals NOS Studio Sport, Boer Zoekt Vrouw en het NOS Journaal. Uit de laatste luistercijfers blijkt overigens dat ruim 1 op de 3 Nederlanders naar de publieke radio luistert.

Franse zwemkampioen dood na val uit boom

De Franse oud-olympisch zwemkampioen Jean Boiteux is gisteren op 76-jarige leeftijd overleden. De winnaar van het goud op de 400 meter vrije slag bij de Spelen van 1952 in Helsinki verongelukte in zijn eigen tuin, meldden Franse media. Hij viel uit een boom bij het afzagen van een tak.

Boiteux was een gevierd sportman in Frankrijk. Hij verbeterde tijdens zijn gouden race het olympisch record op de 400 meter vrij met meer dan tien seconden. Laure Manaudou zou pas in 2004 de volgende gouden zwemmedaille veroveren voor Frankrijk. Ook zij won de 400 meter vrij.

Bevrijding Westerbork groots herdacht

Onder grote belangstelling is maandag de bevrijding van Kamp Westerbork herdacht, precies 65 jaar geleden. De herdenking begon met een stille tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ongeveer honderd kampoverlevenden liepen in de tocht mee.

Tijdens de tocht las acteur Bram van der Vlugt briefkaarten met afscheidsboodschappen voor. Vier kampoverlevenden leverden hun bijdrage in het herdenkingsprogramma door onder meer dagboekfragmenten uit de oorlog voor te dragen. Een van hen was Selma Engel-Wijnberg, die in 1943 via Westerbork werd gebracht naar het Poolse vernietigingskamp Sobibor, dat ze als enige Nederlandse vrouw overleefde.

De herdenking eindigde met een minuut stilte. Leerlingen van middelbare scholen legden witte anjers neer bij het Nationaal Monument Westerbork. Met anjers werden 65 jaar geleden de Canadezen begroet.

Wederom dagzege Greipel in Turkije

De Duitser André Greipel heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Turkije op zijn naam geschreven. In de rit van vandaag, over 166 kilometer van Kusudasi naar Turgutris, was hij de snelste in de massasprint.

Gisteren won de renner van Team Columbia ook al de eerste etappe, een tijdrit over 5,8 kilometer. Greipel verstevigde vandaag dankzij de bonificatieseconden op de streep ook de leiding in het algemeen klassement.

Uitslag tweede etappe:

# Naam Tijd
1 André Greipel (Dui/HTC) 4.40,33
2 Angelo Furlan (Ita/Lam) z.t.
3 Claudio Cucinotta (Ita/DeR) z.t.
4 Mattia Gavazzi (Ita/Cnq) z.t.
5 Francisco Ventoso (Spa/Car) z.t.
6 Michele Merlo (Ita/Foo) z.t.

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 André Greipel (Dui/HTC) 4.49,03
2 Tejay v.Garderen (VS/HTC) +0,16
3 Maciej Bodnar(Pol/Liq) +0,19
4 Rein Taaramäe (Est/Cof) +0,20
5 Frantisek Rabon (Tsj/HTC) +0,21
6 Dominique Cornu (Bel/Skl) +0,25

Krol: "Speelvelden WK-stadions dramatisch"

De speelvelden van de stadions die tijdens het WK voetbal gebruikt worden liggen er dramatisch bij. Dat zegt Ruud Krol, die sinds 2008 actief is als trainer bij het Zuid-Afrikaanse Orlando Pirates.

"De stadions zijn mooi, maar de grasmatten dramatisch," aldus de voormalig recordinternational tegen Sportweek. Onlangs speelde hij met zijn ploeg in Durban, waar naast enkele poulewedstrijden ook een achtste en een halve finale gespeeld wordt.

Krol: "Het veld in Durban ligt er nog slechter bij dan de grasmat in de Amsterdam ArenA jarenlang. Hopelijk gaat de FIFA daar nog wat aan doen."

Tot drie jaar geëist in Haagse mensenhandelzaak

Twee mannen en een vrouw uit Den Haag hebben maandag tot drie jaar cel tegen zich horen eisen omdat zij ervan verdacht worden tientallen illegale Indonesiërs onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk te hebben gezet. Ook was de huisvesting van de illegalen niet op orde. De drie worden verdacht van betrokkenheid bij mensenhandel en mensensmokkel, meldt het Functioneel Parket.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst deed in juli vorig jaar een inval in een woning in de omgeving van de Haagsche Markt, waar de illegalen werden aangetroffen. Zij moesten in provisorisch ingerichte keukens etenswaren voor toko's maken. De Indonesiërs sliepen op matrassen in kamers naast etenswaren die te drogen lagen. Ook op de erg hete verdieping boven de droog- en frituurruimtes sliepen illegalen.

De illegalen maakten volgens het Functioneel Parket lange werkdagen, waarbij zij maar één pauze mochten nemen en minder dan twee euro per uur verdienden. Zij moesten bovendien veel geld betalen voor de huur van een smerige matras. Elektriciteitsdraden lagen open en bloot en bovendien krioelde het van ongedierte. De persoonlijke vrijheid en menselijke waardigheid is volgens het Functioneel Parket aangetast.

De 46-jarige hoofdverdachte wordt ervan verdacht de baas te zijn van het bedrijf dat voedsel bereidde voor verschillende toko's. Hij was tevens de verhuurder van het pand waar de illegalen sliepen. Zijn 38-jarige echtgenote is medeverdachte. Een 39-jarige verdachte was zelf maandenlang een illegale werknemer van de hoofdverdachte. Andere verdachten in de zaak moeten zich op 19 april en 10 juni voor de rechter verantwoorden.

Grieks staatspapier in de lift, euro reageert lauw

De Griekse staatsobligaties zijn maandagochtend fors gestegen na het nieuws dat de eurozone-landen de details van een noodkredietfaciliteit aan Griekenland hebben vastgesteld. Een matig enthousiast herstel van de euro wijst echter op aanhoudende bezorgdheid van beleggers over de financiële positie van Griekenland op langere termijn.

Een verzekering op Griekse staatsobligaties daalde maandagochtend sterk in prijs, waarbij de prijs van een vijfjarige 'credit default swap' daalde naar 347 basispunten, van 426 basispunten vrijdagavond en 470 basispunten op het hoogtepunt eerder vorige week. De cijfers zijn afkomstig van CMA Datavision.

Anders gezegd: het kost nu 79.000 euro minder dan vrijdagavond om tien miljoen euro aan Griekse staatsobligaties voor vijf jaar te verzekeren tegen wanbetaling.

Ook voor Griekse staatsschulden met een kortere looptijd daalde de opslag of 'spread' ten opzichte van de Duitse tegenhangers sterk, wat erop wijst dat beleggers minder bezorgd zijn over wanbetaling door Griekenland op de korte termijn. Voor eenjarige obligaties ging deze naar 462 basispunten, van 650 basispunt op vrijdag. Voor driejarige Griekse obligaties daalde de spread naar 397 basispunten van 514 basispunten.

Het pakket "toont de sterke wil van de EU om deze kwestie voor de afzienbare toekomst af te handelen", stelt analist Jim Reid van Deutsche Bank in een rapport. "Of de lening nodig zal zijn, zal duidelijker worden na de veiling van Griekse staatsobligaties van dinsdag."

Volgens het plan kan Griekenland dit jaar nog maximaal dertig miljard euro lenen van lidstaten van de eurozone, in driejarige leningen met een rente van circa vijf procent. In combinatie met een eventuele lening van de eurozone-landen, zal ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening verstrekken.

De opslag op tienjarige Griekse staatsobligaties ten opzichte van tienjarige Duitse bunds daalde aanzienlijk minder sterk, naar 3,94 procent van 4,09 procent. Dit wijst erop dat de zorgen voor de langere termijn nog niet zijn weggenomen.

Ook de koers van de euro reageerde relatief terughoudend op de valutamarkt. Eind vorige week steeg de euro sterk, nadat de eerste details over het steunpakket van de Europese Unie en het IMF naar buiten kwamen.

De stijging zet maandag echter niet sterk door. De euro noteert maandag rond 11.40 uur 0,9 procent hoger op 1,3614 dollar, nadat deze maandag voorbeurs nog 1,1 procent hoger noteerde op 1,3640 dollar.

"Met het steunpakket is tijd gewonnen", stellen valuta-analisten bij BNP Paribas in Londen in een rapport voor klanten van de bank. "Maar met de financiële steun tegen relatief dure tarieven, vrezen we dat het probleem slechts is uitgesteld, niet opgelost".

De dertig miljard euro van de eurozone-landen, plus naar verwachting zo'n vijftien miljard euro van het IMF, zou volgens analisten bij HSBC ruim voldoende zijn om te voorzien in de financieringsbehoefte van Griekenland in de rest van dit jaar.

"Zoals we eerder hebben gezegd, is 2010 echter niet de grootste uitdaging", aldus de bank. "Het verlagen van het begrotingstekort tot 3 procent van het bruto binnenlands product in de volgende drie jaar zal veel moeilijker zijn, en de markten zullen in die periode nog veelvuldig moeten worden overtuigd."

Vertegenwoordigers van de Griekse regering en de Europese Unie stellen dat de noodlening pas daadwerkelijk in gang wordt gezet als de noodzaak zich voordoet en benadrukken dat Griekenland daar nog niet om heeft gevraagd.

"De vraag is nu of het mechanisme op zichzelf al voldoende is de markten te overtuigen, als een soort pistool op tafel. Als het de markten niet overtuigt, is het een bestaand mechanisme dat kan worden gebruikt", zei premier George Papandreaou van Griekenland zondag in een reactie.

Grieks staatspapier in de lift, euro reageert lauw
Grieks staatspapier in de lift, euro reageert lauw (Foto: Novum)

Kenianen aangehouden wegens stroperij

De Keniaanse politie heeft maandag na een tip drie mannen aangehouden in de hoofdstad Nairobi. Volgens de politie probeerden de mannen een kleine hoeveelheid ivoor te verkopen en drie huiden van pythons, een huid van een luipaard en drie huiden van civetkatten. De diersoorten worden beschermd onder de Keniaanse wet.

Kenia heeft kortgeleden Afrikaanse landen opgeroepen om de naleving van de wetten op stroperij te verbeteren. Met name de naleving van het verbod op het stropen van slagtanden van olifanten moet volgens de Keniaanse regering worden verbeterd.

Afrikaans ivoor wordt vaak naar China en Japan gestuurd, waar de vraag erg groot is.

Roodhemden marcheren opnieuw door Bangkok

Duizenden aanhangers van de afgezette premier Thaksin Shinawatra trokken maandag opnieuw door de Thaise hoofdstad Bangkok. Ze droegen de stoffelijke resten bij zich van twee demonstranten die zaterdag tijdens confrontaties met de politie waren omgekomen. Toen vielen er in totaal 21 doden en ruim achthonderd gewonden.

In auto's, vrachtwagens en tuk tuks trokken de 'roodhemden' door de stad om hun gevallen kameraden te herdenken. De processie werd geleid door pick-uptrucks met daarop de lichamen van de twee omgekomen betogers en veertien lege kisten gedrapeerd met de Thaise vlag. De menigte riep leuzen als 'Abhisit ga weg' en zwaaide met vlaggen. De mars verliep zonder incidenten.

De politie liet de demonstranten met rust. Zeventien burgers, onder wie een Japanse cameraman van persbureau Reuters, en vier militairen kwamen zaterdag om het leven nadat de regering opdracht had gegeven een eind te maken aan de al weken durende demonstraties. De oppositieaanhangers eisen het aftreden van de regering en nieuwe verkiezingen.

Organisator: "Bouw circuit Korea op schema"

De organisator van de Zuid-Koreaanse Grand Prix heeft vandaag in een verklaring gesteld dat de bouw van het Yeongam-circuit nog volledig op schema ligt en dat het Formule 1-circus in oktober gewoon neer zal strijken in het Aziatische land.

Gisteren maakte het Duitse magazine Focus bekend dat ontwerper Hermann Tilke vindt dat er problemen zijn in Korea. "Voor het eerst bij de bouw van een van mijn circuits heb ik het gevoel dat de werkzaamheden niet op tijd voltooid zullen zijn."

De baas van Korea Auto Valley Operation Yung Cho Chung zei vandaag tegen Autosport dat de bouw zelfs voor op schema ligt en dat er geen zorgen behoeven te zijn. "Ik begrijp dat meneer Ecclestone niet alleen erg blij is met de progressie van het circuit, maar ook met de richting die de Koreaanse Grand Prix op gaat en dat hij geen vragen had of zorgen heeft geuit."

Bisschop: 'Het is een Joden-complot!'

Afgelopen vrijdag heeft het Amerikaans Joodse Commitee (AJC) een interview met de gepensioneerde bisschop Giacomo Babini van de katholieke website Pontifex gevonden. Nu is dat doorgaans niet een oorzaak voor een internationale rel. Echter stelt de bisschop in het bewuste interview dat de kritiek op het gedrag van de katholieke kerk met betrekking tot het terugdringen van misbruikgevallen uit joodse hoek komt.

De 81-jarige Babini zei: "Ze willen de kerk niet, ze zijn de natuurlijke vijanden van de kerk. Historisch gezien zijn de joden de moordenaars van God."

Het AJC zegt dat Babini gebruik maakt van "lasterlijke stereotypes, die helaas de ergste christelijke en nazi propaganda van voor de Tweede Wereldoorlog oproepen."

Op de website van het AJC staat een reactie van de bisschop Vincenzo. Deze zegt dat de opmerkingen van Babini "volledig tegen het officiële standpunt van en de algemeen heersende mening binnen de katholieke kerk gaat."

Nadat het interview vandaag, met de reactie van het AJC, in meerdere Italiaanse kranten is verschenen, heeft de bisschops-conferentie snel een reactie gegeven. Hierin ontkent Babini dat het hij interview ooit gegeven zou hebben. "Uitspraken die ik nooit gedaan heb over onze joodse broeders worden mij nu toegeschreven", zegt hij.

Babini is eerder op de website van Pontifex verschenen met beschuldigingen dat de joden de holocaust uitbuiten. Ook had hij felle kritiek op homoseksualiteit.

Cancellara stijgt in World Ranking, L.L. Sanchez leidt

Fabian Cancellara is door zijn winst in Parijs - Roubaix van gisteren gestegen naar de vijfde plaats in de UCI World Ranking. De Zwitser vergaarde tot nu toe 200 punten, wat er 22 minder zijn dan leider Luis Leon Sanchez. Tom Boonen staat tweede met 216 punten, wat er acht meer zijn dan Joaquin Rodriquez.

Beste Nederlander is Robert Gesink, die twee plekken steeg naar plaats 29 met 63 punten. Bij de ploegen is Caisse d'Epargne nog steeds de leider, voor Katusha en Cervélo, dat acht plekken steeg. Rabobank staat op de elfde plaats, terwijl Vacansoleil twintigste is.

Bij het landenklassement is Nederland gezakt naar plaats elf, wat op het einde van het jaar zou betekenen dat er weer maar zes renners naar het WK zouden mogen gaan. Leider in dat klassement is Spanje, voor België en Italië.

Pastoor Kerkrade treedt terug om misbruik

Een pastoor die in het verleden is veroordeeld voor ontucht met een 25-jarige man treedt terug uit drie parochies in Kerkrade. De zaak was volgens het bisdom Roermond afgehandeld. Maar vorige week kwam een claim van een letselschadeadvocaat naar buiten waardoor de kwestie weer oplaaide. Dat informatie hierover op straat kwam te liggen zou voor de pastoor reden zijn geweest om terug te treden. "Iedere keer werd zijn leven weer op zijn kop gezet", zegt een woordvoerder. "Ook als er elders binnen de katholieke kerk sprake was van ontucht, voelde hij zich steeds weer in het beklaagdenbankje gezet."

Doordat misbruik binnen de kerk de laatste tijd veel in het nieuws is, zou de druk op de pastoor immens zijn geworden. Daarom nam hij zondag in zijn laatste mis afscheid. De bisschop heeft zijn ontslag inmiddels geaccepteerd.

De pastoor werd in 1998 door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf voor het misbruik van de dakloze jongeman. Het bisdom ontsloeg hem, maar nam hem twee jaar later weer in dienst. In de tussentijd had hij begeleiding gehad van reclassering en een therapeut.

Aantal adopties in vier jaar gehalveerd

Het aantal kinderen dat in Nederland is geadopteerd is tussen 2004 en 2008 bijna gehalveerd. Het aantal adoptiekinderen daalde in die periode van 1370 naar achthonderd. Dat komt vooral doordat minder kinderen uit China worden geadopteerd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal adopties is door de daling weer op het niveau van halverwege de jaren negentig. Ongeveer veertig procent van de adoptiekinderen komt uit China. Daarvan is 62 procent een meisje, maar het aantal geadopteerde Chinese meisjes daalt al jaren, terwijl meer Chinese jongens worden geadopteerd. Rond 2000 was bijvoorbeeld nog maar vijf procent mannelijk.

Halverwege de jaren negentig kwamen de meeste adoptiekinderen uit Colombia. China nam de koppositie in 1998 over. Hoewel verreweg de meeste adoptiekinderen uit China komen, daalt het aantal geadopteerde kinderen uit China wel.

Het aandeel van Haïti is de laatste jaren gestegen tot tien procent van de adoptiekinderen in 2008. Daarna volgt Ethiopië met ongeveer zeven procent. Dertig adoptiekinderen kwamen in 2008 uit Nederland zelf.

Begrafenis president Polen waarschijnlijk zaterdag

De staatsbegrafenis van de zaterdag bij een vliegtuigongeluk omgekomen Poolse president Lech Kaczynski is waarschijnlijk zaterdag. Dat heeft een woordvoerder van het presidentieel paleis maandag gezegd.

De begrafenis wordt voor zaterdag voorbereid, maar een definitieve beslissing laat nog op zich wachten omdat nog niet alle 96 lichamen zijn geborgen en teruggevlogen. De vliegtuigcrash in Rusland kostte aan alle inzittenden het leven.

Het lichaam van Kaczynski keerde zondag terug in Warschau, dat van zijn vrouw is maandag geïdentificeerd en keert waarschijnlijk dinsdag terug. Nog veel slachtoffers moeten worden geïdentificeerd.

Tomasson en De Guzman terug bij Feyenoord

Feyenoord lijkt in de laatste weken van het seizoen te kunnen beschikken over Jon Dahl Tomasson en Jonathan de Guzman. Beide voetballers hervatten vandaag, na enige tijd afwezigheid wegens blessures, de groepstraining.

Tomasson kwam eind februari, in de uitwedstrijd tegen FC Groningen, voor het laatst in actie. Sindsdien ontbrak hij met een voetblessure. De Deen heeft nu aangepast schoeisel tot zijn beschikking. Afhankelijk van de reactie op de training van vandaag zal besloten worden of Tomasson morgen met de complete selectie mee zal trainen.

De Guzman is volledig hersteld van een knieblessure, die hij begin maart opliep tijdens een training. Dani Fernández, die herstellende is van een knieblessure, maakte het eerste deel van de training met de groep mee. Het afsluitende partijspel liet hij aan zich voorbij gaan. Feyenoord speelt woensdag in de eredivisie thuis tegen Sparta Rotterdam.

Pensioenadvies: 2215 euro per uur

Financials blijken weinig geleerd te hebben van de hele woekerpolisaffaire. Het gratis dagblad De Pers nam de proef op de som bij één van de grootste verzekeraars van Nederland, namelijk Aegon. De Pers-redacteur Jan Hein Strop liet zichzelf bij de verzekeraar een aanvullend pensioen aanmeten door een tussenpersoon.

Alhoewel tussenpersonen maximaal 150 euro uurloon mogen rekenen krijgen zij voor het verkopen van een aanvullend pensioen al snel 4430 euro voor twee uurtjes werk. Dit komt omdat zij nog steeds extreem riante provisies rekenen. Van de totale pensioeninleg grijpt Aegon maar liefst 13 procent over de totale inleg van de eerste tien jaar.

Lees het hele artikel op de site van De Pers.


Aegons slogan: 'Eerlijk over pensioenen'

Trailers Team US F1 te koop

De onttakeling van Team US F1 gaat steeds verder. Een Britse schuldeiser heeft inmiddels via het Britse Hof beslag laten leggen op twee trailers die het team aangekocht had en ze op eBay te koop gezet. De Amerikaanse renstal kreeg een inschrijving voor het Formule 1-seizoen 2010, maar het project kwam nimmer goed van de grond.

De twee trailers die onder de hamer gaan zijn aangekocht van Brawn GP. "Als echte motorsportfans is dit een van de interessantste beslagleggingen die we hebben gedaan," zei David Carter van The Sheriffs Office die namens het Britse Hof de objecten in beslag moest nemen. "De trailers werden recentelijk van Brawn GP gekocht door Team US F1 en zijn iets speciaals. We hebben al veel interesse gehad en verkopen ze nu via eBay."

De trailers bezitten nog de bestickering van Brawn GP. De kopers hebben nog tot 16 april de tijd om een bod uit te brengen op de trailers die speciaal voor de autosport gemaakt zijn. Na de koop moeten ze binnen drie dagen opgehaald zijn.

Geïnteresseerden kunnen hier een kijkje nemen.

Breschel: "Ben depressief en teleurgesteld"

Matti Breschel werd vooraf als één van de outsiders gezien voor Parijs - Roubaix. De Deen van Saxobank kwam echter niet in het stuk voor en moest twintig kilometer voor de finish opgeven. De oorzaak daarvan was een knieblessure, die hij vooraf had opgelopen.

"Ik dacht dat de pijn over was," vertelde Breschel aan de Politiken. "Ik was erg optimistisch, maar de hoop bleek helaas ongegrond. Ik moest al vroeg heel diep gaan, en de pijn hield niet op."

"Het was zo erg dat ik zelfs moest opgeven met nog 20 kilometer te gaan. Ik ben nog nooit zo depressief en teleurgesteld geweest. Ik kan niet op de knie staan of fietsen, dus we moeten nu onderzoeken wat er mis is."

De oorzaak voor de knieproblemen zijn nog onbekend volgens Breschel die in iedergeval past voor de Amstel Gold Race en Luik - Bastenaken - Luik. "Het blijft natuurlijk gissen naar de reden, maar voor Parijs-Roubaix heb ik een andere fiets gekregen om mee te trainen. Het kan dat er daardoor een andere belasting op de knie is gekomen."

'Glazen plafond voor studiebol uit arbeidersgezin'

Mensen met een universitaire opleiding uit een arbeidersgezin maken moeilijker carrière. Ze beginnen hun carrière met minder contacten die hen kunnen helpen en beheersen de sociale codes die binnen een bepaalde beroepsgroep gelden nog niet. Dat concludeert bestuurswetenschapper van de Universiteit Utrecht Mick Matthys in zijn proefschrift.

Voor hoogopgeleiden uit lagere milieus is het volgens Matthys ook lastiger om te gaan studeren. Hun familie en vrienden hebben vaak geen idee waar zij mee bezig zijn, waardoor een kloof ontstaat. Aan de andere kant worden studenten uit arbeidersmilieus niet zomaar door andere studenten geaccepteerd, waardoor de studie een eenzame weg kan worden.

Omdat kinderen uit lagere milieus het al moeilijk genoeg hebben, vindt Matthys het dan ook 'zorgelijk' dat wordt gepraat over het afschaffen van de studiebeurs.

Voor het onderzoek interviewde Matthys, zelf afkomstig uit een arbeidersgezin, tientallen hoogopgeleide mensen tussen de 44 en 65 jaar.

'Rocket to Uranus' nieuwe single Vengaboys

De naam van het nieuwe nummer van de Vengaboys is bekend. De single draagt de dubbelzinnige naam 'Rocket to Uranus' en werd door de band al eerder omschreven als 'het meest homoachtige nummer ooit'. Het nummer wordt geproduceerd door Wessel van Diepen, één van de breinen achter de dance-act. Wanneer de single in de winkels ligt, is nog niet bekend.

De Vengaboys brachten in 2000 voor het laatst een nummer uit, 'Forever As One'. Dit werd alom beschouwd als een afscheidsnummer. De dance-act scoorde in de jaren negentig een aantal grote hits, waaronder 'Boom Boom Boom Boom' en 'We're Going to Ibiza'. Deze nummers eindigden in Nederland en het buitenland hoog in de hitlijsten.

Nieuwe single Vengaboys heet 'Rocket to Uranus'
Nieuwe single Vengaboys heet 'Rocket to Uranus' (Foto: Novum)

Schip van Great Barrier Reef verwijderd

De Chinese bulkcarrier die op 3 april vastliep op het Great Barrier Reef voor de noordoostkust van Australië en daar drie ton olie lekte, is maandag weer vlot gebracht, na meer dan een week te hebben vastgelegen.

De 230 meter lange Shen Neng 1 kon met succes van het koraalrif worden opgetild nadat drie dagen lang ruwe stookolie was weggepompt om het vaartuig lichter te maken. Bergingsploegen zullen het schip naar een ankerplaats slepen nabij Great Keppel Island, zeventig kilometer verder.

De olie die uit het door koraal veroorzaakte gat in de scheepswand lekte, is met chemicaliën opgelost, zodat weinig tot geen schade aan het rif is veroorzaakt. Onderzocht wordt nog in hoeverre wetgeving werd overtreden door met het schip in het rifgebied te varen.

Vaticaan: pedofiele priesters altijd aangeven

Priesters die kinderen misbruiken moeten 'altijd' worden overgedragen aan de burgerlijke autoriteiten. Dat staat maandag op de website van het Vaticaan. Het gaat om richtlijnen inzake de aanpak van pedofiele priesters. De voorschriften zijn samengesteld uit de bestaande regels van de Rooms-Katholieke Kerk.

"Het burgerlijk wetboek inzake het melden van misdaden aan de autoriteiten moet altijd worden gevolgd", stelt de richtlijn. Het document bevestigt ook dat de paus direct kan ingrijpen om de ergste overtreders uit het priesterambt te ontzetten. Door de regels op de website te plaatsen zegt het Vaticaan de rooms-katholieke autoriteiten te willen helpen bij dit soort kwesties.

De kerk is getroffen door de reeks misbruikschandalen in onder meer Ierland, Oostenrijk, Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. In het verleden trad de kerk vaak niet op tegen misbruik.

'Justin Timberlake weer vrijgezel'

Justin Timberlake en Jessica Biel hebben een punt achter hun relatie gezet. De twee zijn drie jaar bij elkaar geweest. De geruchten gingen al langer doordat Timberlake en Biel nooit meer samen gefotografeerd werden.

"Beiden hebben een veel te druk leven. Ze zullen vrienden blijven, maar er is geen liefde meer. Uiteindelijk hebben ze samen de knoop doorgehakt, de relatie was uitzichtloos geworden," vertelt een ingewijde in Britse tabloid 'The Sunday Mirror'.

Maar de twee lijken er niet om te treuren. Timberlake vermaakt zich op de set van zijn nieuwe film 'Bad Teachers' prima met ex Cameron Diaz. Ook Jessica Biel lijkt zich goed te vermaken, ze is al een aantal keer gespot met een onbekende Amerikaanse zakenman.

'Justin Timberlake weer vrijgezel'
'Justin Timberlake weer vrijgezel' (Foto: Novum)

Priester beschuldigd van bezit kinderporno

De Oostenrijkse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld tegen een katholieke priester die verdacht wordt van het bezit van kinderporno. Daarbij zou de man de kinderporno op internet met anderen hebben gedeeld. Dat heeft een woordvoerder van de aanklager van Wiener Neustadt, in het oosten van het land, maandag gezegd.

De priester is niet in hechtenis genomen, maar zal zich binnenkort wel voor de rechter moeten verdedigen. Het pornografische materiaal werd op zijn computer gevonden.

Als hij schuldig wordt bevonden, kan de man tot twee jaar gevangenisstraf krijgen.

Twaalf jaar cel voor Eric Jan Q.

Eric Jan Q. is veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij stond terecht voor het voorbereiden van terroristische aanslagen, onder meer in het Botlekgebied en op de HSL-lijn. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie had zestien jaar cel geëist.

Uit tekeningen en foto's die in 2006 in zijn schuiladres in Rotterdam werden gevonden zou blijken dat hij van plan was om aanslagen te plegen.

Vorig jaar eiste justitie twaalf jaar cel, maar toen kwam het niet tot een uitspraak omdat Q. de rechters had bedreigd. Enkele weken geleden is in een bos in Arnhem aanvullend bewijsmateriaal gevonden. Het gaat om een lijst met namen van agenten en officieren van justitie en een recept om explosieven te maken.

De straf komt bovenop een celstraf van veertien jaar. Q. werd in 2003 bij verstek veroordeeld voor gewelddadige overvallen en een vuurgevecht met agenten. In 1998 en 1999 overviel hij in Hoek van Holland en Rotterdam geldwisselkantoren, waarbij hij gebruikmaakte van zelfgemaakte explosieven. In 2001 ontsnapte hij uit de gevangenis.

Zijn schuiladres in Rotterdam werd in 2007 gevonden. In datzelfde jaar werd Q. opgepakt nadat hij was betrapt bij een winkeldiefstal in Arnhem.

Hoogleraar voor tabaksontmoediging benoemd

Antirookclub Stivoro benoemt 1 mei een bijzonder hoogleraar tabaksontmoediging bij de Universiteit Maastricht. Het gaat om Marc Willemsen, die vaker voor Stivoro onderzoek heeft gedaan.

Willemsen gaat volgens Stivoro onderzoeken waarom de Nederlandse overheid er minder in slaagt om roken te ontmoedigen dan andere overheden. Ook wil hij bekijken wat een antirookcampagne tot een succes maakt en wat juist niet en hoe rokers die willen stoppen het beste kunnen worden geholpen.

Als hij een goede methode ontwikkelt, wil Stivoro die beschikbaar maken voor rokers en huisartsen.

Ontwikkelaar: 'Halo 2 E3 demo was nep'

Volgens ontwikkelaar Chris Butcher zou de Halo 2 demo, welke werd geshowd op de Electronic Entertainmnet Expo van 2003, bestaan uit materiaal wat "Nooit op de Xbox (1) mogelijk was". Het filmpje is nog steeds terug te vinden op Youtube, inclusief enthousiast gejuich van de fans:

Nu blijkt dat volgens Butcher het allemaal fake was: "Hetgene wat we toen lieten zien, met het gevecht in een stad op Aarde; die hele engine werd weggegooid, omdat je het nooit op de Xbox mogelijk zou zijn. Toen we terugkwamen van E3 hebben we geconcludeerd dat het geheel niet ging werken, en zijn we van voren af aan begonnen."

In de demo zagen we de eerste beelden van een dual-wield Master Chief en de voertuigkapingen. Door te willen imponeren op de E3 zouden ze zijn doorgeschoten in hun ambities. "We bouwden technieken die simpelweg niet konden, in wat voor engine dan ook." Aldus Butcher. "We hadden een gedetailleerde wereld gebouwd die uiteindelijk compleet geschrapt werd."

Ondertussen is Halo 2 alweer verouderd en vergeten, mede door het sluiten van de Xbox Original-servers die het online spelen mogelijk maakt.

'Van Persie mogelijk terug tegen Spurs'

Aankomende woensdag maakt Robin Van Persie mogelijk zijn rentree op de velden. Dit meldt de Engelse krant Daily Mail. Hij zou de groepstraining hebben hervat. De aanvaller heeft tijdens zijn revalidatieperiode veel gezwommen en gefitnesst en hier zijn conditie mee op peil gehouden.

Eind maart voorspelde Arsenal-trainer Arsène Wenger al dat Van Persie rond deze tijd bij de groep aan zou sluiten. Van Persie raakte in november van het afgelopen jaar geblesseerd. In de interland tegen Italië hield hij een kwetsuur over aan zijn enkel. Hierdoor heeft hij vijf maanden lang vanaf de zijlijn moeten toekijken.

Een snelle terugkeer van de sterspeler van Arsenal zou een enorme stimulans betekenen voor de ploeg uit Londen. In de kampioensrace met Chelsea moet er aankomende woensdag gewonnen worden van stadsgenoot Tottenham Hotspur. Mocht van Persie het toch niet halen, dan zal hij waarschijnlijk zijn rentree maken tegen Wigan Athletic.

Manchester United kan Benzema vergeten

Sir Alex Ferguson, trainer van Manchester United, bekende afgelopen week dat hij Karim Benzema graag naar Engeland had gehaald als Real Madrid hem niet voor was geweest.

Na een teleurstellend seizoen van de Frans international wordt zijn naam opnieuw genoemd op Old Trafford. Maar ondanks slechts dertien keer in de basis te hebben gestaan is Benzema nog niet klaar om zijn carrièrre bij Madrid op te geven.

"Ik heb niet bij Madrid getekend om vervolgens snel bij een andere club te tekenen", aldus de Fransman tegen de Daily Mail. "Ik wil hier slagen. Men houdt er van om verhaaltjes te bedenken, maar ik blijf gefocust op het blijven bij een van de grootste clubs ter wereld."

Remkes beoogd commissaris Noord-Holland

Tweede-Kamerlid Johan Remkes (VVD) is door Provinciale Staten voorgedragen als commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Dat is maandag door voorzitter Cees Loggen van de vertrouwenscommissie bekendgemaakt in Haarlem. Remkes is de beoogd opvolger van Harry Borghouts (GroenLinks), die in december vorig jaar vertrok.

Na alle rumoer over de Landsbanki-affaire, waarbij Noord-Holland voor 78 miljoen euro het schip in ging, en een bonnetjesaffaire rond oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD), zei Borghouts geen zin meer te hebben in zijn baan. Sindsdien wordt zijn functie waargenomen door gedeputeerde Elisabeth Post (VVD).

Het bestuurlijk netwerk van Remkes is een belangrijke overweging geweest om voor hem te kiezen, evenals zijn vele contacten in Europa, liet Loggen weten. Remkes (58) zat de afgelopen drie jaar in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij minister van Binnenlandse Zaken in de eerste drie kabinetten-Balkenende (2002-2007). Ook was hij vicepremier.

Remkes kondigde onlangs aan na de komende Kamerverkiezingen niet meer te willen terugkeren als parlementariër.

Premier Irak boos op bemoeienis buurlanden

Buurlanden mengen zich in de binnenlandse aangelegenheden van Irak, in een poging de binnenlandse politiek naar hun hand te zetten. Dat heeft de Iraakse premier Nouri al-Maliki maandag gezegd.

Al-Maliki zei maandag tegen een regeringscommissie verontrust te zijn omdat vertegenwoordigers van buurlanden op televisie spreken alsof zij Iraks 'bewaarders' zijn. Andere landen zouden zich volgens hem niet moeten bemoeien met Iraakse binnenlandse aangelegenheden.

Bij de parlementsverkiezingen van 9 maart eindigde Al-Maliki net achter zijn rivaal Ayad Allawi. Geen van beide is in staat alleen een regering te vormen, waardoor het proces van coalitievorming uiterst moeizaam verloopt.

Veel Iraakse partijen hebben bij buurlanden aangeklopt voor hulp.

Privacy breekpunt voor Piratenpartij

De nieuwe Piratenpartij zal in de Tweede Kamer geen concessies doen op het gebied van privacy en burgerrechten. Dat maakte de kapitein, ofwel de partijvoorzitter Samir Allioui, maandag bekend tijdens de presentatie van zijn partij.

De partij wil een spreekbuis zijn voor de hedendaagse netwerkgeneratie, vooral jongeren die veel achter de computer zitten. De 'mindset' van de huidige politici is volgens Allioui -die tevens lijsttrekker is- nog te veel gericht op een geïndustrialiseerde samenleving, terwijl Nederland tegenwoordig een informatiemaatschappij is. "Deze cultuur van jongeren dreigt bijna gecriminaliseerd te worden", zei Allioui die vooral de voordelen van de informatiesamenleving wil uitbuiten.

De partij eist daarom een drastische hervorming van het auteursrecht en patentenstelsel. "We willen naar een vrije informatiesamenleving", zei Allioui daarover. Het huidige stelsel van patenten staat innovatie volgens hem danig in de weg, omdat het mensen belemmert om bestaande producten snel te kunnen verbeteren. De hervorming van dit patentenstelsel en het auteursrecht is daarom een van de punten waarop de partij geen concessies zal doen. Zo bepleiten de piraten een afschaffing van het auteursrecht voor niet-commerciële doeleinden en wordt het gratis uitwisselen van muziek en films op internet niet verboden.

Ook de privacy is een breekpunt. De bestaande privacywaakhond het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) doet op dit punt te weinig en is een 'tandenloze tijger'. "Die zouden we graag tanden willen geven." Zo bleef het CBP volgens de piraten bijvoorbeeld muisstil rondom het 'spionagekastje' van de kilometerheffing. Het programma van de partij is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. De piraten willen nadere afstemming met hun zusterpartijen in het buitenland. Ook Zweden en Duitsland kennen een piratenpartij: in Zweden wist de piratenpartij bij de Europese verkiezingen zeven procent van de stemmen te halen.

Het Zweedse succes denkt Allioui niet te kunnen evenaren. "Wij gaan voor zoveel mogelijk zetels." Zetels zijn overigens niet het doel, voegde hij daar aan toe, maar 'een medium'. Overigens zal de partij niet alleen op internet campagnevoeren. "We laten ook old fashioned flyers en posters drukken."

Luister vanavond ook naar een interview met de lijsttrekker van de Piratenpartij in FOK!radio, vanaf 20:00 uur.

Berdych simpel door in Monaco

Tomas Berdych heeft zich simpel en snel weten te plaatsen voor de tweede ronde van het Masterstoernooi in Monaco. De Tsjech versloeg in twee sets de Spanjaard Feliciano Lopez (6-3 en 6-1)

Lopez wist in het begin van de eerste set Berdych te winnen en kwam op een 2-0 voorsprong. Daarna won de Tsjech Berdych vijf games op rij en haalde de set binnen na 9 games. In de tweede set raakte Lopez direct zijn service kwijt en verloor daarmee al zijn inspiratie. De Spanjaard besloot de wedstrijd in stijl met een dubbele fout.

Berdych zal het in de volgende ronde moeten opnemen tegen de winnaar uit de partij tussen de qualifier Gimeno-Trever uit Spanje en de met een wildcard tot het toernooi toegelaten Fransman Gasquet.

Twee nieuwkomers hoog op PVV-lijst

In tegenstelling tot de LPF indertijd, zijn er op de kieslijst van de PVV geen prominente Nederlanders te vinden die een gooi naar een politieke carrière willen doen. Wel zijn er twee nieuwe namen hoog op de lijst geplaatst. Het gaat om Lilian Helder (plaats drie) en Gidi Markuszower (plaats vijf).

Helder is advocaat bij Houben & Van Dijck Advocaten. Ze is gespecialiseerd in algemeen verbintenissenrecht (contracten etc.), bestuursrecht (bouwvergunningen etc.), sociaal zekerheidsrecht (uitkeringen etc.) en hippisch recht (paarden). Over de straffen in Nederland zegt ze: "Criminelen staan zo weer op straat! Zwaardere straffen dus."

Markuszower is een ondernemer op het gebied van het terugclaimen van internationaal betaalde BTW. Hij heeft privaat- en internationaal recht gestudeerd. Over de vrijheid in Nederland zegt hij: "Er zijn momenten in de geschiedenis dat wij ons moeten realiseren dat de vrijheid die wij hier genieten duur bevochten is. We hebben onze vrijheid niet cadeau gekregen. Dat lijken we soms te vergeten."

Ehsan Jami
Opmerkelijk is dat de ex-PvdA politicus Jami niet op de PVV-lijst staat. Jami werd landelijk bekend door zijn werk met een comité van en voor ex-moslims. Volgens Geert Wilders zou Jami politiek actief worden voor de PVV.

De volledige lijst van verkiesbare PVV'ers, kun je hier vinden.

Vink fluit cruciaal duel om landstitel tussen AZ en Twente

Pieter Vink is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter voor AZ - FC Twente, dinsdagavond in Alkmaar. Bij winst van Twente en bij verlies van Ajax komende woensdag, is eerstgenoemde club kampioen van Nederland.

De wedstrijd tussen AZ en de koploper van de Eredivisie begint om 20:00 uur. Een dag later gaat Ajax op bezoek bij Willem II. In Tilburg, waar om 19:00 uur wordt afgetrapt, is Pol van Boekel de leidsman.

Het verschil tussen Twente en Ajax is vier punten. Mocht Ajax woensdag winnen,  Da betekent het dat FC Twente zondag kampioen kan worden als eerst AZ en vervolgens Feyenoord wordt verslagen. De Tukkers zullen dinsdag echter beter voor de dag moeten komen dan zaterdag, toen sc Heerenveen moeizaam met 2-0 aan de kant werd gezet.

Ajax tankte zondag zelfvertrouwen door in eigen stadion VVV-Venlo van de mat te vegen: 7-0. Ook de ploeg van Martin Jol wacht een lastige uitwedstrijd, aangezien Willem II de nacompetitie wil ontlopen.

Haase bereikt tweede ronde in Rome

Robin Haase heeft de tweede ronde van de Challenger in Rome weten te bereiken. Onze landgenoot was in zijn eerste partij van het toerooi veel te sterk voor de Italiaanse qualifier Flavio Cipolla; 6-4 en 6-1.

In de eerste set wisten beide spelers elkaar in het begin van de set al te breken. Bij een stand van 3-3 kreeg Cipolla de kans om Haase opnieuw te breken, maar onze landgenoot poetste dit breekpunt knap weg. Op 5-4 kreeg Haase vervolgens twee setpoints op de opslag van Cipolla en bij de tweede was het raak.

In de tweede set liep Haase rap uit naar een 4-0 voorsprong, maar verloor vervolgens hij zijn opslagbeurt aan de Italiaan. Haase stelde meteen daarna orde op zaken, aangezien hij direct terugbrak op de service van Cipolla. Dit betekende tevens dat hij de tweede set met 6-1 won en daarmee de partij besliste. In de tweede ronde treft Haase de winnaar van de partij tussen de als vierde geplaatste Jan Hernych en Jorge Aguilar.

In het dubbelspel hebben Jesse Huta Galung en Rogier Wassen ook de tweede ronde bereikt. Ze waren met 6-4 en 6-2 te sterk voor het koppel Adrian Garcia/Albert Ramos-Vinolas.

Vleeskroket op Uggs

Ze is donkerbruin, heeft een scheve voorgevel en een kont waar heel veel snacks in zitten. Ze ziet er alles behalve aantrekkelijk uit. Ze is oud en door het Nederlandse weer getekend. Haar werkterrein is op de hoek van de straat in Waalre. Afgewerkte mannen passeren haar. Tientallen, nee duizenden zien haar dagelijks. Honderden gaan bij haar naar binnen, zes dagen per week. Men staat zelfs in de rij op straat. Op maandag niet.

Horner: "Geruchten hebben geen invloed"

Na het legaal verklaren van de RB6 door de FIA, is er een behoorlijke stroom van geruchten op gang gekomen. Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, zegt dat dit geen invloed zal hebben op zijn team.

Toen Autosport hem vroeg of er veranderingen aan de auto verricht zullen voor de komende Grand Prix antwoordde Horner: "Nee. De auto die we mee zullen nemen naar China zal precies hetzelfde zijn als de auto van de eerste drie races. Dit heeft absoluut geen impact op de specificaties van de auto."

De geruchten maken niet veel indruk op de teambaas: "Ik beschouw het maar als een compliment. We hebben gewoon een hele snelle auto en de jongens hebben goed werk verricht. Het is vaak zo dat als je competitief bent, dat mensen je dan beschuldigen. Ik weet zeker dat als we 14e waren geweest, dat er dan niks gezegd zou zijn."

Bos: "Heel mooi en heel erg afzien"

Theo Bos reed afgelopen weekend zijn eerste Parijs-Roubaix en dacht vooraf niet te zullen finishen. Toch bereikte onze landgenoot, rijdend voor Cervélo, de eindstreep van de Hel van het Noorden, al ging dit niet gemakkelijk.

Het debuut van Bos in Parijs-Roubaix kwam mede door het wegvallen van Heinrich Haussler en Andreas Klier. Beide renners waren geblesseerd en daardoor mocht onze landgenoot zijn opwachting maken in de Franse wielerkoers, waarin hij uiteindelijk als 53e finishte.

De oud-baanwielrenner gaf in De Telegraaf toe dat dit niet zonder slag of stoot ging: "Ik ben lek gereden en gevallen, dat was een tegenvaller. Tot zestig, zeventig kilometer voor het einde ging het. Ik heb wel heel erg afgezien. Het was heel mooi, maar sommige momenten voel je je gewoon ziek."

De Mos tegen Feyenoord op tribune

Aad de Mos is door de KNVB voor een wedstrijd geschorst. De nieuwbakken trainer van Sparta Rotterdam werd zaterdag tegen Heracles Almelo van het veld gestuurd.

Door de schorsing mist De Mos woensdag de stadsderby tegen Feyenoord. De wedstrijd tegen Heracles (1-1) was pas zijn eerste in dienst van Sparta, waar hij Frans Adelaar opvolgde met als opdracht om de club in de Eredivisie te houden.

De Mos was zaterdag het veld opgelopen omdat hij vond dat Sparta een strafschop werd onthouden. Scheidsrechter Roelof Luinge was daar niet van gediend en stuurde de 63-jarige Hagenaar een kwartier voor tijd naar de tribune.

Sony's sub-controller krijgt een naam

De hoofdcontroller van de Playstation Move had al een naam, namelijk de Wand. De kleinere controller voor in je andere hand kreeg de naam sub-controller mee. Nu blijkt die naam een werktitel te zijn.

Bij de FCC (Federal Communications Commission), een instantie dat labels geeft aan apparaten die bepaalde soorten straling afgeven (computers, afstandsbedieningen etc.) is de sub-controller in de database gekomen. Op het plaatje is duidelijk de nieuwe naam Navigation Controller te zien.

Hieronder het label van de nieuwe Navigation Controller

Navigation Controller
Navigation Controller

Jaspers wint WB-toernooi Zuid-Korea

Dick Jaspers heeft afgelopen weekend het tweede wereldbekertoernooi driebanden van dit jaar op zijn naam geschreven. In het Zuid-Koreaanse Suwon was onze landgenoot in de finale met 3-2 te sterk voor wereldkampioen Filipos Kasidokostas.

De Griek was de eerste set superieur en won deze met 1-15. Jaspers vocht zich terug en won de tweede set met 15-11. Toch ging de derde set opnieuw naar Kasidokostas, maar in de laatste twee sets liet Jaspers zijn waarom hij de terechte winnaar is in Suwon.

Vorige maand wist Jaspers in Antalya ook al de finale te bereiken, maar daarin was de Koreaan Kim Kyung-roul destijds te sterk. In eigenland verloor hij in de kwartfinales van de Turk en voormalig trainingsmaatje van Jaspers, Tayfun  Tasdemir. Hij verloor op zijn beurt in de halve finales van Jaspers.

Wiegel ontraadt samengaan ministeries

Hans Wiegel ziet niets in het plan van de VVD om het aantal ministeries te verminderen. De VVD-coryfee noemt het voorstel om departementen samen te voegen, dat ook de verkiezingsprogramma's van CDA, D66 en GroenLinks is opgenomen, 'spierballentaal'. Dat meldt het Nederlands Dagblad maandag.

Wiegel was in 1993 voorzitter van een commissie die onderzoek deed naar het samenvoegen van ministeries. De conclusie van de VVD'er was dat het samengaan van departementen geen goed idee is. Die mening is hij nog steeds toebedeeld.

De vraag is of het samenvoegen van departementen goedkoper is. Het Centraal Planbureau wil hier nog geen uitsluitsel over geven omdat alle verkiezingsprogramma's op dit moment worden nagerekend, maar wijst er wel op dat reorganisaties niet alleen maar geld opleveren, maar ook geld kosten.

Carice verhuist mogelijk naar Amerika

Carice van Houten speelt met de gedachte voor korte tijd naar de Verenigde Staten te verhuizen voor haar werk. "Het is een kwestie van nu of nooit", vertelt ze in het AD. De 33-jarige actrice weet dat over een paar jaar het krijgen van kinderen wellicht belangrijker zal zijn dan werk. Volgens Van Houten zou haar agent in Amerika het 'prettig' vinden als ze tijdelijk in Hollywood zou komen wonen.

"Het kan andere en grotere rollen opleveren dan ik tot nu toe in Amerikaanse films heb gespeeld", zegt Van Houten. In de internationale film 'Black Butterflies', onder regie van de Nederlandse Paula van der Oest en met Rutger Hauer, speelt ze een Zuid-Afrikaanse dichteres die zelfmoord pleegt na afwijzing van haar racistische vader (Hauer). In de Nederlandse speelfilm 'De Gelukkige Huisvrouw' is ze een jonge moeder die te maken krijgt met een postnatale depressie.

De actrice is de laatste tijd veel te zien in Nederlands producties. Zo speelde ze onlangs een vrouw met ongeneeslijke kanker in 'Komt een Vrouw Bij de Dokter' en een echtgenote die een miskraam krijgt op de bank bij haar psychiater in de televisieserie 'In Therapie'. "Vakantie is een woord dat al heel lang niet meer in mijn vocabulaire voorkomt,' aldus de actrice.

'De Gelukkige Huisvrouw' gaat donderdag in première.

Carice verhuist mogelijk naar Amerika
Carice verhuist mogelijk naar Amerika (Foto: Novum)

Vertonghen: "AZ moet nu hun job doen"

Veel gaat de komende twee dagen beslist worden in de strijd om het kampioenschap. In theorie kan FC Twente woensdagavond al kampioen zijn. Dan moeten de Tukkers zelf winnen bij AZ en moet Ajax verliezen bij Willem II.

Jan Vertonghen beseft dat het de week van de waarheid is. “Maar zelfs als FC Twente wint bij AZ zijn er voor ons nog kansen” , aldus de hoopvolle Belg. Over de flitsende 7-0 overwinning van Ajax op VVV-Venlo werd slechts kort nagepraat zondagmiddag. Alle blikken stonden direct op dinsdagavond (AZ – FC Twente) en woensdagavond (Willem II – Ajax). In Amsterdam heerst sterk het gevoel dat FC Twente niet gaat winnen in Alkmaar.

Is de wens hier de vader van de gedachte? Ajacied Vertonghen denkt van niet. "Het moeilijke programma van FC Twente komt er nu aan", zegt hij in gesprek met Goal.com. "We waren er niet vanuit gegaan dat ze eerder al punten zouden laten liggen. AZ moet nu hun job doen. Als ik ze de laatste weken zie spelen – op zaterdag na (0-0 tegen NEC, red) – dan heb ik daar vertrouwen in."

"Wij moeten de druk erop houden", weet Vertonghen, die wellicht in een titelrace terecht komt zoals in 2007, toen hij Ajax min of meer de das om deed met een doelpunt als RKC’er. "Maar laat het deze keer maar op doelsaldo aankomen", lacht hij, wetend dat Ajax veruit het beste doelsaldo heeft. "Ook de tweede plaats is belangrijk voor de club. Daarom is het lekker dat PSV punten heeft laten liggen."

FC Twente worstelde zich zaterdagavond naar de winst tegen sc Heerenveen (2-0). "Ik heb vaak het gevoel gehad dat ze de druk begonnen te voelen. Het eerste uur kijk ik nooit naar teletekst, want ik weet toch dat het 0-0 staat. Het laatste halfuur kan je de uitslag ook voorspellen. Maar ze blijven winnen en daar kan ik niets van zeggen. Frustrerend is het wel, want je wilt dat ze punten laten liggen."

Tegen VVV straalde Ajax plezier uit. Vertonghen beaamt dat. "De sfeer is fantastisch. Iedereen kan het met elkaar vinden en gunt elkaar wat. Of ik daarom zo’n bal afspeel op Marko Pantelic (de 7-0, red)? Veel mensen hebben net tegen me gezegd: 'waarom schoot je niet zelf?' Maar dit was makkelijker. Een assist is ook leuk. Aan de sfeer zal het dit seizoen niet liggen."

Apocalypse Now-spel mogelijk onderweg

Wie kent de klassieker ‘Apocalypse now’ van Francis Ford Coppola niet? Een gloednieuwe gamestudio genaamd Killspace lijkt nu dit heftige bronmateriaal te gaan gebruiken voor hun eerste spel. De mannen achter Killspace zijn overigens ontwikkelaars van de games  Mercenaries en Saboteur.

Het moet gezegd worden dat Killspace Entertainment het spel nog niet officieel heeft aangekondigd, maar de officiële website en Twitter account staan al op het internet en zijn toegankelijk.

 

Shell gasproject Irak stuit op moeilijkheden

Een overeenkomst tussen Royal Dutch Shell plc en de Iraakse overheid om gezamenlijk een gasnetwerk in het zuiden van Irak te ontwikkelen is op moeilijkheden gestuit, stelt een Iraakse overheidsfunctionaris die bekend is met de onderhandelingen maandag.

Na meer dan een jaar onderhandelen kregen de twee partijen de miljardendeal vorige maand niet rond. Besloten is nu om het overleg met nog eens zes maanden te verlengen tot 21 september, aldus de official tegenover Dow Jones Newswires.

De genoemde joint venture van de Iraakse South Gas Company, Shell en Mitsubishi Corp, met een omvang van tien tot twintig miljard dollar, zou grote hoeveelheden aardgas benutten die momenteel verspild worden bij de olieproductie.

Irak heeft de aardgasproductie van het olieveld South Rumaila inmiddels met eigen financiering opgevoerd tot 2,8 miljoen kubieke meter per dag. De totale aardgasproductie van de velden Rumaila en Zubair bedraagt 9,9 miljoen kubieke meter per dag.

Advocaten Koos H. in actie tegen De Vries

De advocaten van seriemoordenaar Koos H. zullen "zeker proberen" de derde uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries over hun cliënt te voorkomen. Dat zei één van de raadsmannen, Tim de Bont, maandag in reactie op de aflevering over Koos H. die SBS zondagavond uitzond. Hoe precies, moet nog worden besproken, aldus de advocaat.

Zondagavond zond de misdaadverslaggever ondanks een verbod van de rechter in Amsterdam beelden uit die met een verborgen camera in de tbs-cel van Koos H. in Vught waren gemaakt. Een jeugdvriend van H., Nico van Empel, maakte de beelden op verzoek van De Vries tijdens acht bezoeken. Op de beelden bekent de veroordeelde kindermoordenaar en -verkrachter onder meer de moorden op de drie meisjes, waarvoor hij begin jaren tachtig tot levenslang is veroordeeld.

De Vries zond de beelden waarin Koos H. bekent, zondagavond ondanks een verbod van de rechter toch uit.

[Upd] Dode door steekpartij school Goor

Door een steekpartij op het ROC De Reggehof in Goor is maandagochtend een 46-jarige man overleden. De politie heeft een persoon aangehouden.

BNR meldt dat het waarschijnlijk zou gaan om een leerling van de school.

Update 10:59 uur
BNR meldt inmiddels dat de neergestoken man is overleden. Ook meldt de verslaggever ter plaatse van BNR dat de steekpartij niet op de school zelf heeft plaatsgevonden, maar in het theater De Reggehof.

Volgens de NOS was het slachtoffer een deelnemer van een inburgeringscursus op het ROC. Hij was geen leerling van de school.

De Telegraaf meldt dat het zou gaan om een 46-jarige man. Volgens de krant zou de dader een medeleerling zijn.

Update 11:53 uur
De 46-jarige man die maandagochtend overleed door de steekpartij in educatief centrum De Reggehof in Goor, komt uit Irak, meldt het ANP. De verdachte die is aangehouden is een 23-jarige man uit Somalië, maakte de politie maandag bekend. Beiden volgden in het educatief centrum een inburgeringscursus. Over het motief voor de steekpartij is nog niets bekend.

Coutinho: "Negatief verleden achter me laten"

Gino Coutinho mocht afgelopen weekend weer eens in de basis opdraven. De derde keeper van ADO Den Haag profiteerde van de afwezigheid van de geblesseerde Robert Swinkels en de geschorste Barry Ditewig.

In de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Utrecht wist de huidig derde doelman knap zijn doel leeg te houden. Eerder dit seizoen kwam Coutinho nog in opspraak, omdat hij toen een tijdje in de cel heeft doorgebracht wegens betrokkenheid bij een wietplantage.

"Privé heb ik een moeilijke periode achter de rug. Het voetbal heeft me geholpen om bepaalde emoties van me af te zetten", aldus Coutinho in De Telegraaf. "Ik zie deze wedstrijd als een volgende positieve stap en hoop het negatieve verleden achter me te laten."

Doden bij treinongeval in Italië

Een treinongeval heeft in het noorden van Italië aan zeker zeven mensen het leven gekost. Tientallen andere mensen zijn gewond geraakt als gevolg van de ontsporing.

De ontsporing bij Merano, in de buurt van Bolzano, is volgens reddingswerkers het gevolg van aardverschuivingen die de rails hebben verbogen. Het ongeval vond vanochtend rond 9 uur plaats, waardoor veel mensen onderweg waren naar het werk of school.

Rus niet naar hoofdtoernooi Barcelona

Arantxa Rus is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van Barcelona. In de laatste kwalificatieronde van het WTA-toernooi was Rus niet in staat om het Simona Halep lastig te maken.

De Roemeense Halep gunde Rus geen kans en binnen het uur stond de 6-2 en 6-1 eindstand op het bord. Eerder overleefde Rus wel twee kwalificatieronden, door te winnen van de Spaansen Ines Ferrer Suarez en Nuria Llagostera Vives.

Robben maakt opnieuw Doelpunt van de Maand

In de maandelijkse verkiezing van Doelpunt van de Maand dat gehouden wordt door ARD Sportschau, is Arjen Robben voor de tweede keer van het seizoen als winnaar uit de bus gekomen. Hij won met zijn doelpunt tegen Schalke 04 tijdens de halve finales van de Duitse beker.

De aanvaller van Bayern München kreeg 61% van de stemmen tijdens de verkiezing. Volgens Mark van Bommel zal Robben volgende maand opnieuw met de eer strijken: "Ik weet zeker dat hij volgende maand weer zal winnen met zijn doelpunt tegen Manchester United." De middenvelder deed er via de clubsite van Der Rekordmeister zelfs nog een schepje bovenop: "En daarmee zal hij ook het 'Doelpunt van het Jaar‘ winnen."

Het desbetreffende doelpunt

Nederlands leger zorgt voor onrust in België

Het Nederlandse leger heeft afgelopen weekeinde voor onrust gezorgd over de grens in België. In het plaatsje Bocholt in Belgisch Limburg belden tientallen ongeruste mensen naar de politie omdat ze ratelende geweren hoorden.

Het geweervuur was afkomstig van dertig Nederlandse militairen die net over de grens een oefening hielden. De Belgische politie legde de oefening stil en schreef een proces-verbaal uit. Dat heeft de Vlaamse krant Het Belang van Limburg maandag gemeld.

De Belgen zijn verontwaardigd omdat zij niet op de hoogte waren gebracht van de oefening die zaterdag rond zes uur 's ochtends plaatsvond. Defensie in Nederland spreekt dat tegen. De oefening zou meer dan een jaar geleden al zijn aangekondigd.

[IndyCar] Uitslag Barber Motorsports Park

Helio Castroneves heeft op Barber Motorsports Park de Indy Grand Prix of Alabama gewonnen. De Braziliaan kon door zuinig te rijden in de slotfase toeslaan en zo de zege te grijpen voor de Ganassi-rijders Scott Dixon en Dario Franchitti. Polesitter Will Power werd vierde, maar behoudt de leiding in het klassement.

Na de start kwam Power als beste weg, terwijl de als derde gestarte Scott Dixon achter hem aansloot. De wedstrijdleiding vond dat Dixon te vroeg was gestart en dat hij daarom de plaats aan Mike Conway terug moest geven. De eerste gele vlag van de dag kwam na twaalf ronden toen Takuma Sato met een kapotte gaskabel stilviel. Hij werd naar de pits teruggesleept en kon na reparaties zijn weg op ruime achterstand vervolgen.

De leiders maakten hun eerste pitstop, terwijl Helio Castroneves, Marco Andretti, Scott Dixon, Dario Franchitti en Simona de Silvestro probeerden om met slechts twee stops de race uit te rijden. Bij de herstart pakte Andretti de leiding van Castroneves over en hoewel beiden brandstof bespaarden sloegen ze toch een gat met de achtervolgers.

Onder meer Power verloor veel tijd achter langzamere rijders, waardoor de leiders konden stoppen zonder dat ze hun topklasseringen in hoefden te leveren. Andretti werd door zijn team Andretti Autosport te vroeg binnengehaald voor zijn tweede stop, waardoor hij enkele ronden achter de safety car nodig had om de race uit te kunnen rijden.

Ondanks enkele spins van EJ Viso en Milka Duno en Alex Lloyd die na een botsing met Danica Patrick achterstevoren werd getikt kwam de gele vlag niet naar buiten. Andretti had geen andere keus dan om brandstof te halen in de pits. Vlak daarna spinde De Silvestro, waardoor met enkele ronden te gaan alsnog de pace car in de baan kwam. Nadat de baan weer vrij was gegeven kon Castroneves eenvoudig winnen voor Dixon en Franchitti.

Uitslag Barber Motorsports Park:

Pos. Rijder Team Tijd
1 H. Castroneves Team Penske 1:56:41.392
2 S. Dixon Target Chip Ganassi Racing + 0.570
3 D. Franchitti Target Chip Ganassi Racing + 8.159
4 W. Power Team Penske + 8.663
5 M. Andretti Andretti Autosport + 9.741
6 R. Briscoe Team Penske + 10.961
7 J. Wilson Dreyer & Reinbold Racing + 11.547
8 T. Kanaan Andretti Autosport + 12.853
9 M. Conway Dreyer & Reinbold Racing + 13.316
10 A. Tagliani FAZZT Race Team + 14.845
11 D. Wheldon Panther Racing + 15.200
12 R. Hunter-Reay Andretti Autosport + 15.672
13 M. Moraes KV Racing + 16.724
14 R. Matos Luczo Dragon Racing + 1 ronde
15 H. Mutoh Newman/Haas/Lanigan Racing + 1 ronde
16 E.J. Viso KV Racing + 1 ronde
17 G. Rahal Sarah Fisher Racing + 1 ronde
18 V. Meira A.J. Foyt Racing + 1 ronde
19 D. Patrick Andretti Autosport + 1 ronde
20 B. Baguette Conquest Racing + 1 ronde
21 S. de Silvestro HVM Racing + 1 ronde
22 M. Romancini Conquest Racing + 1 ronde
23 A. Lloyd Dale Coyne Racing + 1 ronde
24 M. Duno Dale Coyne Racing + 4 ronden
25 T. Sato KV Racing + 22 ronden


Klassement na Barber Motorsports Park:

Pos. Naam Team Punten
1 W. Power Penske 136
2 H. Castroneves Penske 106
3 D. Franchitti Chip Ganassi 94
4 J. Wilson D&R Racing 85
5 S. Dixon Chip Ganassi 80
6 R. Briscoe Penske 79
7 R. Hunter-Reay Andretti 77
8 R. Matos Luczo Dragon 72
9 T. Kanaan Andretti 64
10 V. Meira A.J. Foyt 62
11 D. Wheldon Panther 61
12 A. Tagliani FAZZT 60
13 M. Andretti Andretti 60
14 M. Conway D&R Racing 58
15 D. Patrick Andretti 53
16 E.J. Viso KV Racing 45
17 H. Mutoh NHL Racing 43
18 M. Romancini Conquest 42
19 M. Moraes KV Racing 41
20 S. de Silvestro HVM 40

Taliban willen Fransen ruilen voor gevangenen

De Taliban hebben maandag in een verklaring geëist dat de Franse regering gevangenen vrijlaat in ruil voor twee Franse journalisten die in december in Afghanistan werden ontvoerd. Ze hebben de Franse regering een lijst gestuurd met namen van gedetineerden die vrijgelaten moeten worden. Als niet vlug op de eisen wordt ingegaan komt het leven van de twee journalisten in gevaar, dreigden ze.

Het tweetal reisde ten noordoosten van Kabul met twee of drie Afghaanse medewerkers, maar verdween op 30 december. De Franse regering liet eerder al weten op de hoogte te zijn van de ontvoering en werkt samen met de NAVO om hun vrijlating te bewerkstelligen.

'Lening Griekenland nog niet definitief'

De overeenkomst van de eurolanden over een lening aan Griekenland betekent geen definitief besluit om een lening te verstrekken, stelt minister Jan-Kees de Jager van Financiën maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Een definitief besluit zal pas na overleg met de Kamer worden genomen, bevestigt de minister.

Volgens de overeenkomst zullen de landen van de eurozone indien nodig dit jaar 30 miljard euro lenen aan Griekenland, waarbij de bijdrage van Nederland 5,9 procent, of maximaal 1,8 miljard euro bedraagt.

Griekenland zal voor de lening in ieder geval een opslag betalen van 300 basispunten boven de Euriborrente en een eenmalige 'service fee' van 50 basispunten, wat zou overeenkomen met ruim 5 procent.

De voorwaardelijke lening sluit aan op een financieringsprogramma door het Internationaal Monetair Fonds van in principe drie jaar, waarbij de eurolanden de IMF-bijdrage zullen cofinancieren via bilaterale leningen. Voor de jaren 2011 en 2012 moet nog een bedrag worden vastgelegd.

De hoop bestaat dat Griekenland alsnog zichzelf kan financieren met de veiling van staatsleningen tegen een acceptabele rente, nu duidelijk is tegen welke voorwaarden het land van de Europese Unie kan lenen.

De ministers van Financiën van de eurozone kwamen zondag de details overeen voor de lening, na een verslechtering van de financieringscondities voor het Zuid-Europese euroland in de afgelopen weken.

Aanhoudend wantrouwen in de financiële markten over de Griekse kredietwaardigheid kwam vorige week tot uitdrukking in een sterk oplopende rente op Griekse staatsleningen.

'Taaltoets draagt niet bij aan integratie'

De taaltoets die Nederland aan migranten oplegt zorgt er niet voor dat zij beter integreren. De test zorgt er alleen voor dat het aantal aanvragen van migranten terugloopt, concludeert de Radboud Universiteit Nijmegen maandag.

Onder leiding van de universiteit onderzochten experts in negen Europese landen het integratiebeleid in hun land. Verschillende landen, waaronder Nederland, eisen van migranten dat ze met succes een taaltoets en een integratietoets afleggen. Nederland en Duitsland zijn de enige landen die voor gezinshereniging een taaltoets hanteren.

De toets sluit volgens de onderzoekers bepaalde groepen migranten uit van de mogelijkheid tot gezinshereniging. Migranten met een laag inkomen kunnen de toets niet betalen. Migranten met weinig onderwijs zouden door de toets worden afgeschrikt. Zolang een migrant het examen niet heeft gehaald, kan hij niet worden genaturaliseerd.

Daardoor kan hij ook niet stemmen. Dat is volgens de onderzoekers niet democratisch. De universiteit wijst er op dat mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eerder al kritiek had op de toets. Ook de VN noemt de toetsen in strijd met verdragen.

Rus zakt zes plaatsen op wereldranglijst

Serena Williams blijft de wereldranglijst bij de vrouwen ook op de nieuwste editie, die vandaag verscheen, aanvoeren. De Deense Caroline Wozniacki prolongeerde gisteren haar titel bij het WTA-toernooi in het Amerikaanse Ponte Vedra Beach en blijft tweede staan. Ook de rest van de toptien is in vergelijking met vorige week niet veranderd.

Flavia Pennetta, gisteren winnares van het toernooi in Marbella, steeg een plek en staat nu vijftiende. Arantxa Rus is nog altijd de beste Nederlandse al verloor ze zes plaatsen en staat nu 119e.

Twee doden door ongeval invalidenbusje

Een eenzijdig verkeersongeval met een invalidenbusje op de N248 in Schagen (Noord-Holland) heeft maandagochtend het leven gekost aan twee mensen. Drie inzittenden zijn ernstig gewond en twee raakten er lichtgewond. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd.

 In het busje zaten mensen die op weg waren naar de dagopvang van een verpleeghuis. Het busje raakte door nog onbekende oorzaak van de weg.

Vuijsters mist EK judo

Zwaargewicht Grim Vuijsters (+100 kg) moet de Europese kampioenschappen judo in Wenen aan zich voorbij laten gaan. Een mri-scan toonde vorige week aan dat de Brabander het bindweefsel tussen zijn kuit- en scheenbeen in de enkel gescheurd heeft.

Vuijsters liep de blessure op tijdens een trainingsstage in Parijs. Vanmorgen bij een controle van Dr. Kerkhoffs in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bleek dat deelname aan de EK niet haalbaar is. Vuijsters moet vier weken judorust houden, waarna hij langzaamaan de training kan hervatten. Vorig jaar veroverde Vuijsters nog zilver op de EK in Tbilisi.

 

Ronaldo: "Barcelona was veel beter"

Afgelopen zaterdag ging Real Madrid in eigen huis met 0-2 onderuit tegen Barcelona. Door de nederlaag moest Madrid de koppositie toestaan aan Barcelona en ligt het nu drie punten achter op de Catalanen. Volgens Ronaldo was de zege van de opponent verdiend.

"Barcelona was veel beter dan wij", aldus de Portugees een dag na het verlies tegen Sky Sports. "Maar we moeten ons hoofd nu niet laten hangen, want er zijn nog zeven wedstrijden te spelen," vervolgde hij.

"Als we de competitie alsnog weten te winnen dan kun je niet zeggen dat het seizoen mislukt is. We moeten er daarom in blijven geloven. We zijn professionals en mogen het daarom niet opgeven. Het is nooit leuk om te verliezen, maar we moeten er wel van leren. We zullen zien hoe het slot van de competitie gaat verlopen."

Chela stijgt 31 plaatsen op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de mannen is er in de toptien niets veranderd. Roger Federer blijft de beste tennisser voor Novak Djokovic en Rafael Nadal.

De Zwitser Stanislas Wawrinka, die gisteren het toernooi in Casablanca won, steeg drie plaatsen en staat nu 20e. De Argentijn Juan Ignacio Chela, winnaar van het ATP-toernooi in het Amerikaanse Houston, steeg 31 plaatsen en is nu de nummer 51 van de wereld.

Beste Nederlander is nog altijd Thiemo de Bakker die 76e bleef staan. Igor Sijsling steeg vier plaatsen en is nu 158e.

'Prominente rechter in Moskou doodgeschoten'

Maandagochtend is in Moskou de vooraanstaande rechter Edoeard Tsjoevasjov neergeschoten door nog onbekende mensen.

Volgens de persbureaus Interfax en RIA Novosti is Tsjoevasjov in zijn appartement doodgeschoten. De daders zijn nog voortvluchtig.

Tsjoevasjov was een strafrechter die bij de stedelijke rechtbank van Moskou. In februari heeft hij een aantal leden van de extreem rechtse groep Witte Wolven veroordeeld tot 23 jaar cel wegens racistische moorden.

Gabri verlengt ondanks snijden in salaris

Ajax zal tot 2012 kunnen beschikken over de diensten van Gabri. De Amsterdamse club heeft naast de verlenging ook het salaris van de Spanjaard sterk teruggebracht.

Ajax wil komend seizoen tien procent korten in de spelerssalarissen en doet momenteel ook in gesprekken met andere spelers voorstellen die soms een halvering of nog meer van het salaris inhouden.

De Amsterdammers zullen ook spelers transfervrij laten vertrekken. Dennis Rommedahl mag namelijk weg bij Ajax of hij moet akkoord gaan met een sterk gereduceerd salaris. Hetzelfde geldt voor Urby Emanuelson. Emanuelson wees eerder verontwaardigd een aanbod op hetzelfde salarisniveau resoluut van de hand.

Boek: Elisa Albert - Waarom deze avond anders is

Op Seideravond, wanneer de joden de uittocht uit Egypte herdenken, vraagt altijd het jongste kind aan de vader ‘Waarom is deze avond anders?’
Elisa Albert vertelt in haar boek "Waarom deze avond anders is" het verhaal van diverse jonge joden die allemaal om hun eigen redenen het geloof gedag hebben gezegd. Het boekt voegt de generatie van nu samen met joodse tradities die eeuwenoud zijn.
 

Cruijff: "Messi met mij vergelijken zinloos"

Johan Cruijff vindt iedere vergelijking tussen hem en Lionel Messi zinloos. Dat schrijft het Nederlandse voetbalicoon in zijn column in De Telegraaf.

"Leuk voor allerlei rubrieken, maar voor mij een zinloze discussie." Volgens Cruijff, die afgelopen week werd benoemd tot erevoorzitter van de Spaanse topclub Barcelona, is Messi een heel ander type speler dan hij was. "Hij is meer het type Maradona. Een speler, die met de bal aan de voeten exceptioneel goed is. En dan vooral in de kleine ruimte, waar hij met zijn gestalte en korte benen sowieso al in het voordeel is."

Duidelijk is dat Cruijff de Argentijnse dribbelaar bewondert. "Een prachtige voetballer voor wie de speelstijl van Barcelona gemaakt is. Ieder tijdperk heeft zijn eigen helden. Waarom zou de één dan minder dan de ander moeten zijn? Pelé was een held in zijn tijd, ik was dat in mijn periode en Messi is dat nu. Een lust voor het oog", aldus de oude meester.

Binnenkort vaccin tegen asbestkanker

In het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum zijn onderzoekers ver op weg om een vaccin te ontwikkelen tegen mesothelioom, oftewel asbestkanker. De proeven op muizen zijn met succes afgerond en de eerste menselijke testen zijn begonnen.

Longarts en docent bij het Erasmus MC Joachim Aerts zegt "Eén patiënt leeft nu, vier jaar na de behandeling nog steeds. En het gaat goed met hem. De volgende stap is om te onderzoeken of dit inderdaad door het vaccin komt."

Aerst spreekt over een wereldprimeur op het gebied van kankeronderzoek: "Nu het is gelukt, is het de eerste keer dat er iets tegen deze vorm van kanker te doen is. Ons onderzoek wordt daarom vanuit de hele wereld op de voet gevolgd, met name uit de VS en Australië."

Asbestkanker is een vorm van kanker die zich jaren gedeisd kan houden. Het kan wel vijftig jaar duren voordat de ingeademde deeltjes de kanker veroorzaken.

Immuunsysteem
Doordat de ziekte zich bij elke patiënt op een andere manier gedraagt, was behandeling tot op heden onmogelijk. Een andere oorzaak hiervoor is dat de tumor stoffen afgeeft die er voor zorgen dat het afweersysteem van de patiënt geen actie onderneemt.

Bij het nieuwe vaccin wordt het afweersysteem gestimuleerd door witte bloedlichaampjes en kankercellen buiten het lichaam van de patiënt om met elkaar in contact te brengen. "Vervolgens worden de cellen weer ingespoten in de hoop dat dit een immuunreactie oproept tegen de overige kankercellen", volgens Aerts.

Kleine overlevingskans
Momenteel is de kans op overleving van de ziekte erg klein. Zo'n 80 tot 90 procent van de patiënten overlijdt binnen een jaar. "Hoewel er weinig aandacht is voor asbestpatiënten, gaan er jaarlijks tussen de 750 en 1000 mensen aan dood. Het zou fantastisch zijn als we mensen die wel contact hadden met asbest, maar nog geen kanker hebben, preventief kunnen vaccineren. Hiervoor is nader onderzoek en financiële ondersteuning nodig", zegt Aerts.

Poule-indeling bekend voor EK landenteams squash

De Nederlandse squashploegen zijn bij het Europese Kampioenschap 2010 voor landenteams geplaatst om de halve finales te bereiken. Dat maakte de European Squash Federation (ESF) vandaag bekend. De Oranjedames zijn in het Franse Aix en Provence als tweede ingeschaald, de Nederlandse mannen nemen de vierde plek in op de plaatsingslijst. Het EK begint op dinsdag 27 april en duurt vijf dagen.

In het damestoernooi hebben 21 landen zich ingeschreven voor de Europese titelstrijd in het zuiden van Frankrijk. Het Nederlandse damesteam, bestaande uit Vanessa Atkinson, Annelize Naudé, Orla Noom en Margriet Huisman, is ingedeeld in Poule B. Daarin treffen ze Frankrijk (3), Denemarken (6) en Zwitserland (7). De formatie van damesbondscoach Nicole Beumer en Damon Leedale-Brown, de nieuwe Engelse topcoach van Squash Bond Nederland, moet bij de beste twee eindigen om zich te plaatsen voor de halve finales. Titelverdediger Engeland, de gedoodverfde favoriet om opnieuw de Europese titel te veroveren, zit in Poule A met Ierland (4), Duitsland (5) en Italië (8).

Bij de mannen selecteerde Leedale-Brown samen met herenbondscoach Lucas Buit vijf spelers voor het EK. Kopman Laurens Jan Anjema, de nummer elf van de wereld, wordt in de jacht op eremetaal bijgestaan door Dylan Bennett, Piedro Schweertman, Sebastiaan Weenink en Bart Ravelli. In een groep met grootmacht Engeland (1) lijkt de tweede plaats het hoogst haalbare voor de jonge Oranjesquashers. Dan moeten ze wel Duitsland (5) en Finland (8) voorblijven. Ook bij de mannen gaan de nummers één en twee uit de poule door naar de halve eindstrijd. In Poule B neemt gastland Frankrijk (2) het in de groepsfase op tegen Wales (3), Schotland (6) en Ierland (7).

Het speelschema voor het EK wordt later deze maand bekend gemaakt.

Ziekenhuis gaat zelf radioactiviteit opwekken

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch gaat binnenkort vermoedelijk aan de slag met een zelf ontwikkelde methode die het acute tekort aan isotopen kan halveren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had dat tot dusver verhinderd.

Het ziekenhuis is na juridisch advies overtuigd geraakt dat kleinschalige bereiding van het alternatieve radioactieve element rubidium is toegestaan, aldus de betrokken geneeskundige en de ziekenhuisdirectie maandag.

Medische isotopen (radioactieve materialen) worden gebruikt om van buitenaf naar de werking van organen te kijken. De patiënt krijgt een lichtradioactieve stof toegediend. Met een PET-scanner is de reactie in het lichaam te zien.

Het tekort aan isotopen is ontstaan doordat de kernreactor in Petten een half jaar stilligt voor onderhoud. 'Petten' is wereldwijd goed voor de productie van een derde van alle isotopen.

NAVO weer beschuldigd van doden burgers

Militairen van de NAVO hebben maandag vier burgers gedood in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan. Dat hebben de provinciale autoriteiten van Kandahar laten weten. Circa twintig burgers zouden door de NAVO-actie gewond zijn geraakt.

Volgens Afghaanse functionarissen namen NAVO-militairen een bus onder vuur. Het incident deed zich voor op een weg naar de westelijke provincie Herat. Het is niet bekend waarom de militairen het vuur openden. De doden zijn een man, twee vrouwen en een kind.

Volgens de Verenigde Naties vielen er in 2009 bijna zeshonderd doden door aanvallen van buitenlandse militairen. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de NAVO herhaaldelijk gevraagd extra maatregelen te nemen om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen.

De Mos: "Liefst geschorst tegen Feyenoord"

Aad de Mos verwacht een schorsing van één wedstrijd vanwege zijn veldverwijdering bij Sparta-Heracles Almelo. De nieuwbakken coach van Sparta hoopt dat de aanklager vandaag komt met een uitspraak zodat hij de straf kan accepteren.

"Ik ben het liefst geschorst voor de wedstrijd aanstaande woensdag tegen Feyenoord, zodat ik zondag weer op de bank kan zitten op Het Kasteel tegen FC Utrecht," aldus De Mos. "Tegen Feyenoord in De Kuip laat ik coaching met een gerust hart over aan mijn assistenten Martin Koopman en Jos van Eck. OVerigens hoop ik alsnog op een voorwaardelijke straf."

Simon Belmont had bijna weer de hoofdrol

Castlevania: Lords of Shadow heeft geen banden naar de vorige Castlevania-games, maar Dave Cox, producer bij ontwikkelstudio Mercury Steam, vertelde, dat het spel begonnen is als remake van de originele 8-bit Castlevania.

"Het eerste concept was om de oorspronkelijke NES-game om te zetten naar 3D. Dat was onze oorspronkelijke idee, natuurlijk met Simon Belmont. We realiseerden ons bij het prototype dat het niet zo'n goed idee was. Het is al eerder gedaan met Super Castlevania IV. Dus we zijn van dat idee afgestapt en iets origineels, iets echt nieuws gaan doen".

Eerder zei Cox ook al dat hij zeer vereerd is dat Hideo Kojima mee ging helpen. Zonder zijn hulp was dit spel niet geworden zoals het nu is. De studio van Kojima heeft Mercury Steams, de ontwikkelstudio die het spel ontwikkelt, erg geholpen met de technische aspecten van het spel.

Nog dit jaar kunnen we op de PlayStation 3 en XBox 360 zien of deze samenwerking echt zijn vruchten heeft afgeworpen.

Castlevania: Lords of ShadowCastlevania: Lords of Shadow

[NHL] Flyers pakken laatste playoffplaats

De Philadelphia Flyers hebben gisteravond op de laatste speeldag van het reguliere seizoen ten koste van de New York Rangers de laatste playoffplaats bemachtigd. Na 82 wedstrijden kwamen uitgerekend de laatste twee ploegen die een kans hadden op de playoffs tegen elkaar uit. Pas in de shootout wisten de Flyers de overwinning binnen te halen.

Bij een nederlaag waren de Rangers doorgegaan naar de play-offs. Dat de Rangers hier nog lang uitzicht op hadden, hadden zij vooral te denken aan goalie Henrik Lundqvist. Na een vroege voorsprong, die op het bord werd gezet door de zelden scorende Jody Shelley, wist Lundqvist de Rangers tot aan de derde periode op voorsprong te houden. Na zeven minuten spelen in de derde was het dan eindelijk zo ver: verdediger Matt Carle wist een rebound van een schot van Jeff Carter binnen te schieten.

Lundqvist maakte uiteindelijk 47 reddingen in 48 schoten op doel. Daarbij kreeg hij ook maar liefst driemaal hulp van de paal of lat. De Flyers waren gedurende de wedstrijd veel sterker en domineerden grote delen van het spel. De Rangers wisten slechts 25 schoten op doel te produceren en leken te hopen op een overwinning in de shootout. Daarin bleken de Flyers echter de sterksten.

De Flyers begonnen met een goal van Danny Briere. Erik Christensen miste vervolgens voor de Rangers, waarna captain Mike Richards ook miste voor de Flyers. P. A. Parenteau, de jonge aanvaller van de Rangers die in de wedstrijd veelvuldig de puck verloor, trok de stand gelijk. Claude Giroux zette de Flyers echter direct weer op voorsprong. De Flyers konden definitief gaan feestvieren toen Olli Jokinen de laatste poging voor de Rangers misten.

De Rangers zijn daardoor, ondanks zeven overwinningen in de laatste negen wedstrijden, uitgeschakeld voor de playoffs. Verdediger Marc Staal deed geen poging om zijn teleurstelling hierover te verbergen: "We hebben onszelf een kans gegeven door ons spel in de afgelopen drie weken. Het zou klote geweest als we in de reguliere speeltijd hadden verloren, en het is klote om nu in de shootout te verliezen. De regels zijn nu eenmaal zo dat er een shootout wordt gespeeld na een gelijkspel, het is alleen jammer dat dit wedstrijd 82 was. We hebben verloren en dat is klote."

Wereldleiders praten over nucleaire dreiging

In Washington komen maandag en dinsdag de leiders van 47 landen bijeen voor een unieke top. Ze gaan praten over de dreiging van nucleaire wapens en mogelijkheden om het gevaar in de hand te houden.

Voorafgaand aan de top wees de gastheer, de Amerikaanse president Barack Obama, op de dreiging van al-Qaeda. Het terreurnetwerk zal niet aarzelen om een kernbom te gebruiken en de gevolgen van een dergelijke ontploffing in New York, Londen of Johannesburg zullen rampzalig zijn, aldus de president.

Op de top komen waarschijnlijk ook de nucleaire ambities van Noord-Korea en Iran ter sprake. Washington vreest dat de beide landen werken aan een atoombom. Iran zegt alleen een vreedzaam kernprogramma te hebben. Noord-Korea heeft vorig jaar een atoomproef uitgevoerd, maar het is niet duidelijk hoe ver het kernprogramma van Pyongyang is.

Vorige week ondertekenden Rusland en de Verenigde Staten, verreweg de grootste kernmachten ter wereld, een verdrag waarin ze beloven hun arsenaal kernwapens te verminderen.

Van Dijk verlengt contract bij Feyenoord

De 41-jarige Rob van Dijk zal zijn contract bij Feyenoord opnieuw met één seizoen verlengen. De doelman kon al eerder zijn handtekening zetten onder een verlenging maar twijfelde of hij door zou gaan. De ervaren sluitpost wilde alleen doorgaan bij een serieuze kans op een basisplaats.

Van Dijk speelde dit seizoen 24 wedstrijden maar liep zelf een liesblessure op. Tijdens zijn blessure zag hij collega-doelman Erwin Mulder een aantal topwedstrijden afleveren. Door het verlengen van het contract van de ervaren doelman lijkt het vrijwel zeker dat Feyenoord één of meerdere jongere doelmannen elders gaat onderbrengen.

Woods last wederom pauze in

Tiger Woods last opnieuw een pauze in. De beste golfer van de wereld zei dat na de Masters, waar hij zijn rentree maakte na een maandenlange afwezigheid. De 34-jarige Woods eindigde in de eerste major van dit jaar als vierde; hij noteerde vijf slagen meer dan winnaar Phil Mickelson.

"Ik neem weer een tijdje rust om de zaken rustig te evalueren", zei de Amerikaanse golfer, die in opspraak kwam door talrijke buitenechtelijke seksuele escapades. Hoe lang die nieuwe pauze zal duren, liet hij in het midden. Woods liet in Augusta zien dat hij de golfclub nog altijd briljant kan hanteren. Hoewel hij grillig speelde en te veel bogeys maakte, zette hij een record van vier eagles op zijn naam. Zelf was hij niet erg tevreden. "Ik wilde dit toernooi winnen. Ik doe namelijk alleen mee om te winnen. Gedurende deze hele week bleef ik slechte ballen slaan."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de terugkeer van een zowat in alcohol opgeloste televisiester.

Alcomobilist en erkend hoerenloper Ron Brandsteder komt wederom terug op de buis. Bij bejaardenomroep Max. Zijn terugkeer op de buis betekent dat ook een antiek televisieprogramma wordt afgestoft: Wie van de Drie. Hoe oubollig wil je het hebben? Even hardop nadenken:

Stompé, Van der Voort komen tot kwartfinale

Vincent van der Voort en Co Stompé zijn tijdens de UK Open Qualifier niet verder gekomen dan de kwartfinale. Stompé verloor in de kwartfinale van de latere winnaar Mark Wels met 5-3. Vincent van der Voort verloor van John Part, de runner-up, met 6-4.

Ondanks de uitschakeling in de kwartfinale kunnen beide heren wel een bedrag van 1.000 pond op hun bankrekening bijschrijven. Michael van Gerwen moest in de vierde ronde zijn meerdere erkennen in Cavan (6-3) en Mareno Michels verloor al in de eerste ronde van Adrian Gray (6-5).

Gudde wil extra kaarten bekerfinale

Feyenoord weigert zich vooralsnog neer te leggen bij het besluit van de KNVB dat ze maar 10.000 kaarten krijgt voor de bekerfinale. Vrijdag maakte Ajax bekend slechts een beperkt aantal kaarten af te nemen waardoor de Rotterdammers de hoop had om extra kaarten te kunnen verkopen, de KNVB wees dat verzoek af.

De Rotterdammers vrezen nu een finale te moeten afwerken in een meer dan half lege kuip en grote veiligheidsrisico's. "Wij hebben vanaf het begin ons standpunt duidelijk gemaakt," aldus directeur Eric Gudde. "En dat is een bekerfinale die zo veilig mogelijk is en die een goede uitstraling heeft. Wij blijven daarom overleggen met de KNVB. Ik ga ervan uit dat we hier in de eerste helft van deze week nog wat mee gaan doen."

Uitslagen Schotland speelronde 33

Afgelopen weekend werden er vier wedstrijden gespeeld in de Schotse competitie. Zoals elk weekend vind je hieronder de uitslagen, stand en het programma.


Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Hearts Kilmarnock 1-0
Falkirk St. Mirren 2-1
Hamilton Hibernian 4-1
Aberdeen St.Johnstone 1-3

 De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Glasgow Rangers 32 23 7 2 76 73-22
2 Celtic 32 19 6 7 63 60-34
3 Dundee United 32 16 10 6 58 51-39
4 Hibernian 33 14 8 11 50 47-43
5 Motherwell 32 12 12 8 48 38-36
6 Hearts 33 12 8 13 44 32-39
7 St. Johnstone 33 11 8 14 41 50-54
8 Hamilton 33 9 9 15 36 29-43
9 Aberdeen 33 8 10 15 34 31-46
10 Kilmarnock 33 7 8 18 29 26-44
11 St. Mirren 33 6 10 17 28 32-45
12 Falkirk 33 6 10 17 28 30-54

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Kris Boyd Glasgow Rangers 21
2 Anthony Stokes Hibernian 17
3 Kenny Miller Glasgow Rangers 16

Programma komende week:

Datum Thuis Uit
13/04 Celtic Motherwell
14/04 Dundee United Glasgow Rangers

'Gezondheidszorg zal compleet veranderen'

Om het Nederlandse stelsel voor de gezondheidszorg bereikbaar te houden voor iedereen, zal het grondig moeten veranderen. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een discussienota die maandag wordt gepresenteerd.

Ziekenhuizen, huisartsen en medisch specialisten zullen zich veel meer moeten richten op de zorg die nodig is, stelt de RVZ. Ze kunnen niet langer op de automatische piloot blijven werken omdat ze dat nou eenmaal zo gewend zijn. De verwachting is dat veel meer patiënten chronische problemen hebben als hart- en vaatziekten, diabetes en longaandoeningen.

Burgers, aan de andere kant, moeten veel meer zelf doen om gezond te blijven. Ze moeten volgens het adviesorgaan van de regering bijvoorbeeld stoppen met roken, meer bewegen en gezond eten. Als ze toch ziek worden, zullen ze meer voor de zorg moeten betalen dan nu het geval is, verwacht de RVZ.

Centrumrechts wint verkiezingen Hongarije

De centrumrechtse Hongaarse partij Fidesz is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen die zondag werden gehouden. De partij kreeg 52,8 procent van de stemmen en won daarmee 206 zetels in het 386 zetels tellende parlement.

Zoals tevoren werd gedacht, boekte ook de extreemrechtse partij Jobbik een aanzienlijke winst. Met 16,7 procent van de stemmen is Jobbik de derde partij van Hongarije geworden. De regerende socialisten kregen een bittere pil te verwerken en bleven met 19,3 procent ver achter op centrumrechts.

Chela wint toernooi Houston

Het ATP-toernooi van Houston is gewonnen door Juan Ignacio Chela. In de finale versloeg de Argentijn de Amerikaan Sam Querrey met 5-7, 6-4 en 6-3.

Nadat beide spelers een set hadden gewonnen, verloor Chela in het derde bedrijf gelijk zijn service. Direct daarna repareerde hij de schade met een break. In de achtste game had hij aan een matchpoint op eigen service genoeg om zijn vijfde toernooizege te boeken.

'Team tegen dierenrechtenextremisme geen succes'

Een landelijk politieteam dat een jaar geleden werd opgericht om dierenrechtenextremisme aan te pakken heeft nog niet veel bereikt. Trouw schrijft maandag op basis van bronnen binnen justitie dat nog niemand door werk van het team is opgepakt. De krant herinnert eraan dat een soortgelijk team in 2002 na een jaar werd ontbonden vanwege gebrek aan succes.

De AIVD zette de bestrijding van het dierenrechtenextremisme vorig jaar hoog op de agenda. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) beloofden daarom een hardere aanpak. Een van de maatregelen was het 35 koppen tellende team dat werd opgericht.

Het onderzoek naar radicale actievoerders verloopt volgens de krant uiterst moeizaam. Deze lente worden voor het eerst sinds lange tijd enkele dierenrechtenactivisten voor de rechter gebracht, maar dat is niet te danken aan het speciale team. Het gaat onder meer om Peter J., beter bekend als de 'veganstreaker'. Hij was betrokken bij een nertsenbevrijdingsactie.

Het team zou wel een beeld hebben gekregen van de werkwijze van de activisten. De extremisten opereren in kleine cellen die geen contact hebben met groepen die in de openbaarheid actief zijn, maar dat was voor de oprichting van het team ook al bekend.

Hyvers kunnen laten zien dat ze donor zijn

Gebruikers van de sociale netwerksite Hyves kunnen vanaf maandag aangeven of ze donor zijn of niet. Bij het lijstje met gegevens als naam, leeftijd en woonplaats komt ook 'donor: ja' of 'donor: nee' te staan.

Hyves doet daarmee mee aan de landelijke Ja of nee-campagne, die mensen oproept een keus vast te leggen in het Donorregister. Het is voor het eerst sinds de oprichting van 2004 dat de netwerksite wordt aangepast voor een maatschappelijk doel.

Hyvers kunnen vanaf 10.30 uur aangeven of ze wel of niet donor zijn. Net als over de eigen leeftijd, woonplaats of naam kan natuurlijk ook over het al dan niet donor zijn worden gelogen. De gegevens worden niet gecontroleerd.

Mickelson wint derde Masters-titel

Phil Mickelson heeft voor de derde keer in zijn carrière de Masters gewonnen. De Amerikaanse golfer, die in 2004 en 2006 ook al de sterkste was, eindigde na een slotronde van 67 op 16 onder par. Tiger Woods, die in Augusta zijn rentree maakte na ophef over zijn privéleven, werd vierde.

De Engelsman Lee Westwood was als leider begonnen aan de laatste 18 holes, maar door een ronde van 71 slagen zakte hij naar de tweede plaats. Als derde eindigde de Amerikaan Anthony Kim, die met 65 slagen de beste score van de dag liet noteren. Mickelson kreeg na afloop het beroemde groene winnaarsjasje uitgereikt door titelverdediger Angel Cabrera. De Argentijn moest dit jaar genoegen nemen met een gedeelde achttiende plaats.

Uitslagen zondaghoofdklasse

Gisteren werd er weer een speelronde afgewerkt in de Zondaghoofdklasse. Hieronder de uitslagen.

Hoofdklasse A

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Omniworld HBS 0-1
Hollandia VVSB 0-0
TONEGIDO Elinkwijk 1-0
FC Hilversum Argon 0-1
Haaglandia/Win. ADO'20 1-0
Feyenoord AV Westlandia 1-1
Chabab AFC 1-1

 De stand:

# Club Gespeeld Punten
1 AFC 21 42
2 FC Hilversum 22 42
3 Argon 22 39
4 Haaglandia/Win. 22 37
5 HSB 22 36
6 VVSB 21 33
7 Hollandia 22 31
8 ADO'20 22 29
9 Elinkwijk 22 28
10 Feyenoord AV 22 25
11 Chabab 22 24
12 TONEGIDO 22 23
13 Westlandia 22 22
14 FC Omniworld 22 14


Hoofdklasse B

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Baronie Papendrecht 0-0
OJC Rosmalen Gemert 0-2
UDI'19/BeterBed EVV 0-1
OSS/Verbrugge DESK 1-3
Schijndel/Vitam sv Meerssen 0-1
JVC Cuijk UNA 1-1
Dijkse Boys Venray 2-0

 De stand:

# Club Gespeeld Punten
1 Gemert 22 44
2 Baronie 22 40
3 EVV 22 39
4 Dijkse Boys 21 38
5 JVC Cuijk 21 34
6 Venray 22 32
7 sv Meerssen 22 31
8 UNA 22 30
9 UDI'19/BeterBed 22 30
10 Schijndel/Vitam 21 27
11 Papendrecht 22 26
12 DESK 22 23
13 OJC Rosmalen 22 18
14 OSS/Verbrugge 21 10


Hoofdklasse C

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Sneek Wit Zwart FC Lienden 2-2
WKE Rohda Raalte 2-1
Juliana'31 Nieuw Buinen 4-0
Quick'20 sv Babberich 3-1
Be Quick 1887 sc Joure 0-1
Achilles'29 De Treffers 0-0
HSC'21/Carparc Alcides 2-2

 De stand:

# Club Gespeeld Punten
1 De Treffers 22 47
2 Achilles'29 22 46
3 FC Lienden 22 46
4 WKE 21 38
5 Quick'20 20 35
6 Be Quick 1887 22 32
7 Juliana'31 22 30
8 Rohda Raalte 22 29
9 HSC'21 22 25
10 Alcides 20 24
11 Sneek Wit Zwart 22 24
12 Nieuw Buinen 21 14
13 sv Babberich 20 12
14 sc Joure 20 6

Steeds minder bezwaar tegen WOZ-waarde

De verwachting is dat dit jaar twee procent van de onroerendgoedbezitters bezwaar aantekent tegen de WOZ-waarde. Volgens adviesbureau Torbecke daalt het aantal mensen dat bezwaar maakt jaarlijks. Het adviesbureau onderzoekt met de gemeenten het aantal aangiften.

Tien jaar geleden werd door acht procent een bezwaarschrift tegen de hoogte van de WOZ-waarde ingediend. De waarde werd destijds maar eens in de vier jaar vastgesteld. Later werd dit eens per twee jaar en tegenwoordig vindt de vaststelling elk jaar plaats. Thorbecke ziet dit als één van de redenen waarom het aantal bezwaarschriften afneemt. Overigens wordt ongeveer de helft van het aantal bezwaren gegrond verklaard.

De hoogte van de WOZ-waarde is voor een drietal belastingen van belang. De gemeente stelt aan de hand van de hoogte de onroerendzaakbelasting vast, het waterschap baseert hier de waterschapsheffing op en de Belastingdienst heeft het nodig in de belastingaangifte.

Autobom ontploft in Noord-Ierland

Bij het Noord-Ierse hoofdkwartier van de Britse veiligheidsdienst MI5 is in de nacht van zondag op maandag een autobom ontploft. Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen. Wie achter de explosie in Holywood, vlakbij Belfast, zit is nog niet bekend.

De autonome Noord-Ierse regering neemt maandag de bevoegdheid over politie en justitie over van de Britse regering. Radicale unionisten, die willen dat Noord-Ierland deel blijkt uitmaken van Groot-Brittannië, en Republikeinen, die streven naar aansluiting bij Ierland, zien daar niets in.

Eerder deze maand was een autobom gevonden bij een politiebureau in het zuiden van Noord-Ierland. Het explosief werd ontmanteld voor het kon ontploffen. Als dat was gebeurd zouden er zeker doden zijn gevallen, aldus de Noord-Ierse politie.

'Baas mag zich bemoeien met leefstijl werknemer'

Driekwart van de Nederlandse werknemers vindt dat de baas zich mag bemoeien met de leefstijl van ongezonde medewerkers. Veertig procent meent dat de baas dit zelfs verplicht is. Dit concludeert Intomart GfK in een onderzoek in opdracht van BNR Nieuwsradio en zorgverzekeraar CZ.

Twee op de drie werknemers en meer dan de helft van de werkgevers vindt dat het bedrijf medeverantwoordelijk is voor de vitaliteit van het personeel. De werkgever zou moeten zorgen voor goede werkplekken, flexibele werktijden of een fietsenplan. Tien procent vindt dat gebrek aan vitaliteit reden is voor ontslag.

Het Ryan's Steakhouse verhaal

Ik had me die dag niet al te best gevoeld, een beetje winderig ook. Tegen de tijd dat ik die vier boordevolle borden had leeg gegeten zat ik echt met een probleem. Er stond zoveel druk op mijn middenrif dat ik moeite had met ademhalen. Tegelijkertijd liep de druk in mijn darmen op. In het begin dacht ik dat het alleen maar gas was dat ik gewoon aan tafel in korte stiekeme ruftjes kwijt kon, zonder veel toestanden.

Amnesty: argwaan bij belofte niet te folteren

Europese landen moeten zeer argwanend zijn, als regeringen van landen met een reputatie dat ze gevangenen en politieke tegenstanders folteren, hen garanderen mensen niet te martelen. Daarvoor waarschuwt de organisatie voor de mensenrechten Amnesty International in een rapport, dat maandag is verschenen. In het stuk geeft zij voorbeelden van de wijze waarop regeringen in Europa de uitzetting van buitenlanders die een gevaar voor de nationale veiligheid zouden vormen, hebben gerechtvaardigd.

Het rapport noemt onder meer Denemarken, Duitsland, Italië, Bosnië-Herzegovina en Spanje. Vooral na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in Washington en New York leunen regeringen op garanties van landen waaraan zij mensen willen uitleveren. "De verzekering van regeringen die regelmatig martelpraktijken toestaan dat zij mensen niet zullen martelen, kunnen niet worden vertrouwd. Europese regeringen die zulke lege beloften aanvaarden, ondermijnen het absolute verbod om te folteren. De beste manier om folteringen te voorkomen is de weigering mensen naar plaatsen te sturen waar zij het risico lopen dat hun letsel wordt toegebracht", aldus Julia Hall. Zij onderzoekt bij Amnesty hoe regeringen de mensenrechten waarborgen in de strijd tegen het terrorisme.

Amnesty noemt als voorbeeld Sami Ben Khemais Essid. Italië leverde hem in juni 2008 aan Tunesië uit, nadat de regering van het Noord-Afrikaanse land had beloofd dat hij in de gevangenis niet zou worden gemarteld. Acht maanden na zijn terugkeer in Tunesië zei hij dat hij tijdens een verhoor in het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tunis was mishandeld. Soortgelijke schendingen van de mensenrechten zijn gemeld uit landen als Egypte en Rusland, hoewel ook die hadden toegezegd de lichamelijke integriteit van de aan hen uitgeleverde personen te waarborgen.

Uitslagen Spanje speelronde 31

De 31 speelronde van de Spaanse Primera División stond in het teken van El Clásico. Barcelona versloeg Real Madrid en heeft de titel binnen handbereik. Uiteraard waren er nog negen duels die afgewerkt moesten worden.

Valencia had de mogelijkheid af te rekenen met één van de weinige overgebleven concurrenten voor de derde plaats. Los Che hadden acht punten voorsprong op tegenstander Mallorca, en een even grote voorsprong op nummer vier Sevilla. Op Mallorca punten pakken gaat niemand echter makkelijk af, zo ook Valencia niet. Al snel nam de thuisclub een 2-0 voorsprong, via Chori Castro en Pierre Webó. Bovendien verloor de met blessures geplaagde ploeg wéér een verdediger: Hedwiges Maduro haakte in de eerste helft geblesseerd af. Valencia kwam vlak na rust terug via Jordi Alba, maar nadat Miguel Fernandes de bal in eigen doel werkte was het gespeeld. De Portugees kreeg bovendien rood wegens een kopstoot op Aritz Aduriz, maar niet voordat Pablo Hernández de spanning vlak voor tijd nog terug had gebracht.

Door de zege van Mallorca moest Sevilla ook winnen om de vierde plaats te behouden, en natuurlijk om de druk op Valencia te verhogen. Daarvoor moest er wel in Málaga worden gespeeld, een Andalusische derby dus. Al vroeg nam de degradatiekandidaat een brutale voorsprong via Felipe Caicedo. De ploeg van interim-trainer Antonio Álvarez doet het erg matig, maar wist in Málaga af en toe goed voetbal op de mat te leggen. Vooral de jeugdspelers deden het goed. Zo wist rechtsback Cala na driekwart wedstrijd de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Vlak voor tijd namen Los Palanganas zelfs de drie punten mee. Middenvelder Lolo, die nota bene vorig seizoen nog verhuurd werd aan de tegenstander, bezorgde Sevilla de winst. Málaga zakt een plaats en staat zeventiende. Het heeft wel nog een buffer van vijf punten op de achttiende plaats.

Deportivo zette de slechte reeks voort. Na vier nederlagen op rij werd er nu gelijkgespeeld tegen Racing (1-1). Europees voetbal lijkt verder weg dan ooit. Ook Atlético miste de boot. Het moeilijk scorende Espanyol knalde er probleemloos drie in tegen de Madrilenen. Athletic, Villarreal en Getafe deden allemaal een stap dichter bij Europees voetbal. De Basken wonnen gemakkelijk met 4-1 van Almería, terwijl de anderen 1-0 zeges boekten op Sporting en Xerez. Onderin deden Tenerife en Valladolid geen goede zaken. Ze konden het voorkomen van degradatie vergemakkelijken bij winst op de ander, maar de onderlinge confrontatie eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Door nederlagen van Málaga en Zaragoza betekende dat wel een punt winst.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
10/4 Málaga CF Sevilla FC 1-2
10/4 CD Tenerife Real Valladolid CF 0-0
10/4 Villarreal CF Real Sporting de Gijón 1-0
10/4 Xerez CD Getafe CF 0-1
10/4 Real Madrid CF FC Barcelona 0-2
11/4 Athletic Club de Bilbao UD Almería 4-1
11/4 Deportivo de La Coruña Real Racing Club de Santander 1-1
11/4 CA Osasuna Real Zaragoza 2-0
11/4 RCD Espanyol Club Atlético de Madrid 3-0
11/4 RCD Mallorca Valencia CF 3-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona* 31 25 5 1 80 77-19
2 Real Madrid CF* 31 25 2 4 77 83-28
3 Valencia CF 31 16 8 7 56 50-35
4 Sevilla FC 31 15 6 10 51 45-36
5 RCD Mallorca 31 15 6 10 51 49-36
6 Athletic Club de Bilbao 31 14 6 11 48 45-42
7 Villarreal CF 31 13 7 11 46 46-41
8 Getafe CF 31 13 5 13 44 43-40
9 Deportivo de La Coruña 31 12 7 12 43 33-39
10 Club Atlético de Madrid 31 11 7 13 40 47-48
11 Real Sporting de Gijón 31 9 10 12 37 33-39
12 CA Osasuna 31 10 7 14 37 28-35
13 UD Almeria 31 9 10 12 37 33-43
14 RCD Espanyol 31 9 10 12 37 25-37
15 Real Racing Club de Santander 31 7 11 13 32 31-45
16 Real Zaragoza 31 8 8 15 32 37-55
17 Málaga CF 31 7 10 14 31 35-40
18 CD Tenerife 31 6 8 17 26 29-61
19 Real Valladolid CF 31 4 13 14 25 30-53
20 Xerez CD 31 5 8 18 23 26-53

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Lionel Messi FC Barcelona 27
2 Gonzalo Higuaín Real Madrid CF 24
3 David Villa Valencia CF 20
4 Cristiano Ronaldo Real Madrid CF 18
5 Diego Forlán Club Atlético de Madrid 16
6 Zlatan Ibrahimovic FC Barcelona 15
7 Roberto Soldado Getafe CF 12
= Fernando Llorente Athletic Club de Bilbao 12

Programma:

Datum Thuis Uit Tijd
13/4 Real Valladolid CF Sevilla FC 20:00
13/4 Real Sporting de Gijón CD Tenerife 20:00
13/4 Getafe CF Villarreal CF 22:00
14/4 Club Atlético de Madrid Xerez CD 20:00
14/4 Real Racing Club de Santander RCD Espanyol 20:00
14/4 Real Zaragoz RCD Mallorca 20:00
14/4 CA Osasuna Málaga CF 20:00
14/4 FC Barcelona Deportivo de La Coruña 22:00
15/4 UD Almería Real Madrid CF 20:00
15/4 Valencia CF Athletic Club de Bilbao 22:00

Torres laat knie onderzoeken

Fernando Torres lijkt nog altijd niet honderd procent fit. De Spanjaard heeft al hele seizoen last van verschillende blessures. De aanvaller van Liverpool moest het duel met Fulham laten schieten (0-0) vanwege een knieblessure. Een specialist moet uitkomst bieden.

"Hij heeft een probleem met zijn knie," liet Liverpool-manager Rafael Benitez weten op de officiële website van The Reds. "Hij zal een specialist bezoeken en we moeten afwachten wat die maandag te zeggen hebben. Hij had dit seizoen al eerder problemen en om hem te beschermen speelde hij niet mee tegen Fulham."

Torres kampt het hele seizoen al met fysieke problemen. Desondanks kent de Spaans international een uitstekend gemiddelde in zijn wedstrijden voor Liverpool. Torres kwam dit seizoen in tweeëntwintig competitieduels in actie, daarin wist hij achttien keer het doel te treffen voor de formatie van Benitez.

El Hamdaoui wil terug naar Engeland

AZ raakt Mounir El Hamdaoui zo goed als zeker kwijt komende zomer. De aanvaller heeft bij de Alkmaarders nog een contract tot medio 2012, maar ziet een terugkeer naar de Premier League wel zitten. AZ-trainer Dick Advocaat bevestigde eerder al het vertrek van de spits.

"Ik ben gek op de Engelse competitie. Ik wil me daar bewijzen omdat de beste spitsen van de wereld daar spelen, zoals Rooney, Drogba, Torres en Berbatov. Mijn droom is om in hun voetsporen te treden”, verklaarde de aanvaller tegenover Sky Sports.

Doordat El Hamdaoui nog een doorlopend contract heeft, kan AZ deze zomer nog een mooi bedrag ontvangen voor de veelscorende spits. "Je weet nooit wat er kan gebeuren. Ik scoor in deze competitie regelmatig, maar mijn ambitie is om in de beste competitie te scoren", aldus de Marokkaan.

"Het is afwachten wat er in juni gaat gebeuren", besluit El Hamdaoui zijn verhaal. De veelscorende spits van AZ maakte eerder in zijn loopbaan al de overstap naar Engeland. De 25-jarige aanvaller kwam in het verleden uit voor Tottenham Hotspur en Derby County, maar wist in de Premier League niet door te breken.

Geen steun voor vlaktaks

Er bestaat weinig steun voor de invoering van een vlaktaks zoals Rita Verdonk die voorstelt. Dat blijkt uit een gisteren gehouden peiling van Maurice de Hond.  Ongeveer 70% van de ondervraagden is tegen het voorstel.

Trots Op Nederland kwam de afgelopen week met het verkiezingsprogramma waarin het voorstel staat om op iedere burger een vaste belasting van 25% te heffen.  Met deze vlaktaks zouden alle subsidies en aftrekposten die burgers nu hebben komen te vervallen.

De peiling van de Hond wordt gehouden onder 2000 tot 2500 mensen, die willekeurig gekozen worden uit 40.000 mensen die zich aangemeld hebben voor zijn panel.

Uitslagen Italië speelronde 33

In Italië werd dit weekend de 33ste speelronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen, stand, topscorers en het programma van de volgende speelronde.

Sampdoria - Genoa

Sampdoria heeft een einde gemaakt aan de reeks van drie nederlagen in onderlinge duels tegen stadgenoot Genoa (1-0). Antonio Cassano hielp de Blucerchiati aan een kleine zege tegen Genoa, dat door het verlies blijft steken op de tiende plaats. Sampdoria haakt aan bij nummer vier Palermo en heeft uitzicht op de voorronde van de Champions League.

De altijd beladen derby in het Stadio Luigi Ferraris begon door verkeersproblemen een kwartier later dan gepland was. Toen het duel eenmaal was aangevangen was het wederom weer oppassen voor de ledematen aan beide kanten. De Genueze rivalen vlogen er beiden vanaf de start op. Giandomenico Mesto ontsnapte aan een rode kaart na een keiharde tackle op de benen van Cassano. Mesto kreeg 'slechts' geel van scheidsrechter Tagliavento. De arbiter kwam ogen tekort bij de felle duels en haalde in totaal negen gele kaarten tevoorschijn, waarvan zes voor het 'bezoekende' Genoa.

Sampdoria wist via de opgelapte Cassano halverwege de eerste helft de wedstrijd open te breken. De aanvaller kopte de thuisploeg op voorsprong vanuit een vrije trap: 1-0. Genoa leek nog voor de rust op gelijke hoogte te komen. Maar een treffer van Giuseppe Sculli werd afgekeurde wegen buitenspel. Het leek alsof beide rivalen al hun kruit voor rust al verspeeld hadden. Na de pauze zakte het tempo en daarmee de amusementswaarde in Genua. Sampdoria consolideerde de voorsprong en zag Genoa nog wel aandringen. Samp-doelman Marco Storari hoefde zich nagenoeg niet in te spannen en zag een 1-0 eindstand.

AS Roma - Atalanta Bergamo

AS Roma mag zich lijstaanvoerder noemen in de Italiaanse Serie A. De Romeinen wonnen met 2-1 van Atalanta Bergamo, dat in de tweede helft nog dichtbij kwam. Roma behield haar ongeslagen status in eigen huis tegen Atalanta Bergamo. Mirko Vucinic en Marco Cassetti waren goed voor de doelpunten voor rust, waarna Simone Tiribocchi nog wat terugdeed. Verder kwam Atalanta echter niet, ondanks enkele goede kansen voor de eerdergenoemde Tiribocchi.

Door de winst profiteert Roma optimaal van het gelijkspel van Internazionale zaterdagavond. Fiorentina bleek goed opgewassen tegen de ploeg van José Mourinho: 2-2. Milan lijkt intussen af te haken in de strijd om het kampioenschap. Met Klaas-Jan Huntelaar en Clarence Seedorf in de basis kreeg het al vroeg twee tegendoelpunten te verwerken. Borriello was zijn gewicht echter in goud waard door in het tweede bedrijf de score in balans te brengen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AS Roma Atalanta Bergamo 2-1
Livorno Udinese 0-2
Siena Bari 3-2
Palermo Chievo 3-1
Juventus Cagliari 1-0
Sampdoria Genoa 1-0
AC Milan Catania 2-2
Bologna Lazio Roma 2-3
Napoli Parma 2-3
Fiorentina Internazionale 2-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AS Roma 33 20 8 5 68 59-36
2 Internazionale 33 19 10 4 67 63-30
3 AC Milan 33 18 10 5 64 54-33
4 Palermo 33 15 9 9 54 49-41
5 Sampdoria 33 15 9 9 54 41-38
6 Juventus 33 15 6 12 51 49-47
7 Napoli 33 12 13 8 49 44-40
8 Fiorentina 33 13 7 13 46 46-39
9 Parma 33 12 10 11 46 35-41
10 Genoa 33 12 9 12 45 52-53
11 Bari 33 11 10 12 43 40-41
12 Cagliari 33 11 7 15 40 50-51
13 Catania 33 9 12 12 39 38-38
14 Chievo 33 10 8 15 38 29-34
15 Udinese 33 10 8 15 38 43-49
16 Lazio Roma 33 8 13 12 37 31-36
17 Bologna 33 9 8 16 35 36-50
18 Atalanta Bergamo 33 8 7 18 31 32-44
19 Siena 33 7 8 18 29 35-57
20 Livorno 33 6 8 19 26 22-50

Topscorers

# Speler Club Goals
1 Di Natale Udinese 23
2 Diego Milito Internazionale 19
3 Miccoli Palermo 15
= Gilardino Fiorentina 15
5 Pazzini Sampdoria 14
6 Borriello AC Milan 13
= Matri Cagliari 13
8 Pato AC Milan 12
= Barreto Bari 12
= Hamsik Napoli 12

Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
vr 16/4 Internazionale Juventus
za 17/4 Chievo Livorno
zo 18/4 Catania Siena
zo 18/4 Bari Napoli
zo 18/4 Parma Genoa
zo 18/4 Udinese Bologna
zo 18/4 Atalanta Bergamo Fiorentina
zo 18/4 Sampdoria AC Milan
zo 18/4 Lazio Roma AS Roma
zo 18/4 Cagliari Palermo

[P-R] Boonen: "Rotte appels in de achtervolging"

Tom Boonen heeft een zuur gevoel overgehouden aan Parijs - Roubaix. De renner van Quick-Step liet zich net even terugzakken om even iets te eten toen de uiteindelijke winnaar Fabian Cancellara er als een speer vandoor ging.

"Ik voel me toch wat geflikt. Toen Cancellara ging, waren er een paar die zich daar meteen bij neerlegden en niet wilden rijden. Ik zat geblokkeerd en moest eerst naar de kop van het groepje rijden. Ik ging à bloc op de kasseien, Cancellara ook."

Boonen spaart zijn collegarenners niet. "Het bleef speelbaar en ik voelde me nog goed, maar er zaten twee of drie rotte appels bij. Vooral Flecha dacht enkel aan de tweede plaats. Ik had Cancellara wellicht niet kunnen kloppen, maar kon mijn kansen ook niet echt verdedigen."

Somalische piraten kapen schip bij Seychellen

Somalische piraten hebben zondag een vrachtschip voor de kust van de Seychellen gekaapt. Dat heeft de woordvoerder van de patrouillevloot van de Europese Unie, John Harbour, gezegd.

Volgens Harbour leek het erop dat het schip problemen had met de motoren toen het zondag werd gekaapt. EU-troepen zijn onderweg om de zaak te onderzoeken. Het is onduidelijk welke nationaliteit de bemanning van de onder de vlag van Saint Vincent en de Grenadines varende Rak Afrikana heeft.

Indonesië: zes vermoedelijke terroristen opgepakt

De Indonesische politie heeft zondag zes mannen gearresteerd die verdacht worden van banden met een nieuwe terreurgroep die zijn basis in de Indonesische provincie Atjeh heeft. De arrestaties vonden plaats in Medan, de hoofdstad van de provincie Sumatra.

Een van de verdachten zou de 35-jarige Abu Musa zijn, die volgens de politie een sleutelrol heeft gespeeld in de bomaanslag op de Australische ambassade in Jakarta in 2004. De terreurgroep waarbij de verdachten vermoedelijk zijn aangesloten, noemt zich Al-Qaida in Atjeh en is een splintergroepering van Jemaah Islamiyah, de aan Al-Qaida verbonden terreurorganisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor verschillende zware bomaanslagen in Indonesië de afgelopen jaren.

De anti-terreureenheden van de Indonesische politie hebben de afgelopen periode verschillende successen geboekt, waaronder de arrestatie van Dulmatin, een door Al-Qaida getrainde bommenmaker die betrokken zou zijn geweest bij het voorbereiden van de aanslagen in 2002 op het eiland Bali.

Releaselijst week 15

Releaselijst week 15, 12-04-2010 t/m 18-04-2010

Deze week zien we enkele grote titels zoals Splinter Cell: Conviction, GTA IV: Episodes from Liberty City en Dead to Rights.

Alle games komen op 16-04-2010 uit.

Xbox 360
- Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction (tactische actiegame met Sam Fisher in de hoofdrol)
- Dead to Rights: Retribution (actiegame met een hond als sidekick)

PLaystation 3
- Dead to Rights: Retribution
- Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City (bundel van The Ballad of Gay Tony en The Lost and Damned)

Nintendo DS
-
Yu-Gi-Oh! 5D's World Championship 2010: Reverse of Arcadia (kaart-gevecht game, 2e uit de serie)
- Dancing on Ice (sportgame waarbij je danst op het ijs)
- Playmobile Knight (actie/adventure over de playmobiel ridders)

Nintendo Wii
-
Playmobile Circus (simulatie/partygame met playmobiel in het circus)
- Spellbound Party (Party game waarin je moet... spellen)

PC
-
Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City
- Men of War: Red Tide (rts vervolg op Men of War)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.