Klimaatoverleg eindigt met afspraak 'meer te doen'

De eerste klimaatconferentie van de Verenigde Naties na het mislukte overleg in Kopenhagen is maandag afgesloten met de afspraak de onderhandelingen voorafgaand aan de beslissende conferentie in het Mexicaanse Cancún te intensiveren. De afspraak was een stilzwijgende erkenning van de langzame vooruitgang die wordt geboekt bij het bereiken van een definitieve klimaatovereenkomst.

De afgevaardigden uit ruim 175 landen kibbelden in het Duitse Bonn voornamelijk over kleine procedurele kwesties. Daarnaast keurden ze twee extra ontmoetingen goed. Deze ontmoetingen zullen plaatsvinden na een al gepland overleg in juni. De extra ontmoetingen zijn bedoeld om een kladversie van een klimaatovereenkomst te verfijnen. Waar de gesprekken zullen plaatsvinden is nog niet bekend.

Na een teleurstellend verlopen top in Kopenhagen, temperden sommigen de verwachting dat er dit jaar nog een overeenkomst kan worden getekend. "We moeten niet proberen om in Cancún alle antwoorden op alle vragen te krijgen", zei Yvo de Boer, klimaatchef van de VN, zondag. "De queeste om de klimaatverandering aan te pakken is een lange reis en het bereiken van perfectie vereist oefening."

De uiteindelijke overeenkomst moet de opvolger worden van het Kyoto-protocol uit 1997, waarin werd afgesproken de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dit verdrag verloopt in 2012. Het nieuwe akkoord moet ervoor zorgen dat snelgroeiende ontwikkelingslanden zoals China, dat de Verenigde Staten al is gepasseerd als grootste vervuiler ter wereld, ook de uitstoot gaan terugdringen.