AZ zonder Mendes tegen FC Twente

AZ moet het dinsdag tegen FC Twente zonder David Mendes da Silva doen. De verdediger viel zaterdag tegen NEC uit met een peesontsteking in zijn linkervoet.

Ook Kew Jaliens speelt niet mee. De linksback wordt tegen de koploper vervangen door Gill Swerts. "Swerts heeft meer snelheid", verklaart AZ-coach Dick Advocaat op de clubsite zijn keuze.

Het doel van AZ dit seizoen is Europees voetbal en Advocaat weet dat dat binnen handbereik is. "Daarvoor moeten we nog vier punten pakken in de resterende drie wedstrijden." Tegenstander FC Twente kan de Alkmaarders aflossen als kampioen. De ploeg uit Enschede heeft vier punten voorsprong op Ajax en kan bij AZ een grote stap zetten naar de titel.

Advocaat weet wel waarom de Tukkers het zo goed doen. "Als je bovenaan staat, hangt het niet van één speler af. FC Twente heeft gewoon een goed elftal, hoor. Ze hebben ook een goede bank."

Of Twente in Alkmaar over Theo Janssen kan beschikken, is nog onduidelijk. De middenvelder liep afgelopen weekeinde een hamstringblessure op en ontbrak maandag op de groepstraining. Maandagmiddag wordt hij nog onderzocht. "Hopelijk is hij in de laatste wedstrijden van het seizoen inzetbaar", laat Twente-trainer Steve McClaren het belang van Janssen op de website van de koploper doorschemeren.