FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 april 2010

Idols-finaliste Floortje Smit in Queenmusical

Floortje Smit speelt de hoofdrol van Ozzy in We Will Rock You, de musical die is gebaseerd op 25 hits van Queen. Dit maakte Joop van den Ende Theaterproducties zaterdag bekend.

Het is de eerste musicalrol voor de zangeres die in 2006 tweede werd in de finale van Idols. Een jaar later was ze finaliste in het SBS-programma Sterren dansen op het ijs. Het afgelopen seizoen zong ze in de voorstelling Dinnershow of Dreams.

Naast Smit spelen John Vooijs, Pia Douwes, Marjolein Teepen en Martin van der Starre hoofdrollen in de Nederlandse versie van de Queenmusical. We Will Rock You is alleen te zien in het Beatrix Theater in Utrecht, waar de productie op 3 september in première gaat. De musical vertelt het verhaal over jongeren die vechten voor hun eigen rechten, voor hun individualiteit en voor hun liefde voor muziek.

We Will Rock You, de musical gebaseerd op 25 hits van Queen

John Malkovich wil meer geld van Bernard Maddof

Acteur John Malkovich is het niet eens met de hoogte van het bedrag dat hij terugkrijgt na het faillissement van belegger Bernard Madoff. Malkovich is een van de duizenden investeerders die geld verloren door de fraude die Madoff pleegde.

De advocaten van de 56-jarige acteur hebben volgens de BBC protest aangetekend tegen het bedrag dat hij kreeg toegewezen van de curator. De acteur kreeg een vergoeding van 670 duizend dollar, zo'n vijfhonderdduizend euro, aangeboden. Malkovich zegt recht te hebben op 2,2 miljoen dollar, zo'n 1,6 miljoen euro.

Het pensioenplan van de 'Being John Malkovich'-acteur is niet de enige bekende gedupeerde. Ook de liefdadigheidsinstelling van regisseur Steven Spielberg, Wunderkinder, is benadeeld door de frauderende zakenman. De 71-jarige Madoff zit momenteel een gevangenisstraf van 150 jaar uit wegens de grootste individuele investeringsfraude ooit.

John Malkovich wil meer geld van Bernard Maddof
John Malkovich wil meer geld van Bernard Maddof (Foto: Novum)

Tante Frans Bauer gecremeerd

De crematie van de 60-jarige tante van Frans Bauer in een uitvaartcentrum in Breda is zaterdagmiddag rustig verlopen. Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld. Enkele tientallen fans van de zanger woonden op een afstand de bijeenkomst bij, maar er deden zich geen ongeregeldheden voor.

De bijeenkomst trok veel media, vooral van showbizzbladen en -televisieprogramma's. De volkszanger meed op de crematie echter nadrukkelijk alle aandacht. Bauer zelf zong niet op de crematie, maar er werd wel muziek van hem gedraaid.

Zijn tante kwam maandag om het leven door een schot. Waarschijnlijk wilde zij met haar echtgenoot hun leven beëindigen, zo stelde de politie eerder deze week. De man overleefde de poging echter. Hij was zaterdag voor zover bekend niet bij de crematie aanwezig.

'Afrikaner-leider Terre'Blanche vermoord'

De leider van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) in Zuid-Afrika, Eugene Terre'Blanche (69), is vermoord op zijn boerderij in het noorden van het land. Dat meldden Zuid-Afrikaanse media zaterdag.

De toedracht is nog niet bekend. Terre'Blanche was politieman en boer voordat hij in 1994 leider van de AWB werd. De in 1973 opgerichte beweging probeerde in 1994 de democratische verkiezingen, die het einde van de apartheid markeerden, te verstoren.

Uitslag sc Heerenveen - Sparta

sc Heerenveen

4 - 1

Sparta Rotterdam

 9' Losada
 39' Sibon(pen)
 43' Beerens
 77' Losada
   60' Falkenburg
 
 Gele kaart: , Van Gessel, Adeleye, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: Dingsdag (17) (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.800
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: John mist pen. (18)
 
Opstelling:   Opstelling:
Timmer
Janmaat
Bak Nielsen
Dingsdag
Breuer
Grindheim
Losada
Elm (Popov/54)
Beerens (Wojciechowski/87)
Sibon
Djuricic (Roorda/67)
  Seliga
v.Bueren (Duarte/66)
Adeleye
Viergever
Slijngard
De Roon
Falkenburg
v.Gessel (Dissels/46)
Duplan (Poepon/46)
Bodul
John

Uitslagen Eredivisie (03/04/2010)

Om 19.45 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

 

Roda JC

5 - 1

RKC Waalwijk

 23' Skoubo
 34' Colin (e.d)
 62' Junker
 69' Junker
 81' Junker
   7' Benschop
 
 Gele kaart: Saeijs, (Roda JC), Berger, v. Mosselveld, Colin, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15.100
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Saeijs (De Wree/71)
De Fauw
Kruiswijk
De Jong
Delorge
Vormer
Janssen
Bodor
Skoubo (Secerovic/ 78)
Junker (Al.Stankov/89)
  Levita
Colin
Gudde (Idabdelhay/76)
v.Mosselveld
D.Mulder
H.Mulder
Berger
Metaj
De Ceulaer
Benschop
Boerrigter


Vitesse

3 - 0

FC Groningen

 67' Claudemir
 79' Kolk
 90+1' Büttner
   
 
 Gele kaart: Büttner, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Gravenbeek
Sprockel
Drost
Jong-a-Pin (v.Diermen/ 58
Kaya/65)
Büttner
Claudemir
Kolk
Greene
Nilsson (Pröpper/79)
Pluim
  v.Loo
Hiariej
Granqvist
Blind
Stenman
Lovre (Koç/84)
Sparv
Ajilore
Enevoldsen (v.d.Laak/70)
Bacuna (Pedersen/55)
Matavz


AZ

2 - 0

FC Utrecht

 5' Martens
 76' El Hamdaoui(pen)
   
 
 Gele kaart: Wernbloem, (AZ), Nesu, (FC Utrecht)
 Rode kaart: , Lensky (75) (FC Utrecht)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.881
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Didulica
Mendes da Silva
Moisander
Klavan
Poulsen
Wernbloom
Schaars
Martens (Ortíz/85)
Lens
El Hamdaoui
Dembélé (Holman/90)
  Vorm
v.d.Maarel
Schut
Wuytens
Nesu (v.d.Zwan/73)
Loval (George/52)
Silberbauer
Asare
Lensky
Mertens
v.Wolfswinkel

'AZ heeft Gertjan Verbeek op verlanglijstje staan'

Gertjan Verbeek staat in de belangstelling van AZ. Althans, dat meldt Eredivisie Live vanavond. "We hebben een lijstje opgesteld met trainers die we op het oog hebben. Onze voorkeur gaat uit naar een Nederlandse trainer", reageert directeur voetbalzaken Marcel Brands, die echter niet wil ingaan op namen.

Gertjan Verbeek staat als coach van Heracles Almelo momenteel zevende in de Eredivisie. De Almeloërs hebben vijf punten minder dan AZ, dat vier punten moet goedmaken op Feyenoord om vierde te worden. AZ zoekt voor komend seizoen een nieuwe hoofdtrainer, omdat interim-trainer Dick Advocaat verder gaat als bondscoach van België.

Vrouwelijke sportcommentator met dood bedreigd

De Amerikaanse vrouwelijke sportcommentator Erin Andrews krijgt extra bewaking sinds zij met de dood wordt bedreigd. De 31-jarige presentatrice, die momenteel meedoet aan de Amerikaanse 'Dancing With The Stars', heeft het de laatste tijd niet makkelijk gehad.

Vorig jaar werd Andrews stiekem gefilmd terwijl zij in een hotelkamer naakt voor de spiegel haar haar stond te borstelen. Het filmpje, dat door een speciaal gemaakt kijkgaatje werd gefilmd, verscheen op internet. De stalker die de beelden had opgenomen en verspreidde werd opgepakt en tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Sinds vorig jaar heeft de verslaggeefster minstens een dozijn vervelende mails van dezelfde persoon ontvangen. Eerst waren deze nog seksueel getint, maar de laatste mails waren uitdrukkelijk gewelddadig en bevatten doodsbedreigingen. Zelfs de locatie en de methode van de geplande moord zouden zijn beschreven in de dreigmails.

Volgens de advocaat van Andrews is de FBI op de hoogte van de bedreigingen en is de identiteit van de bedreiger bekend bij de politie. De presentatrice en haar familie hebben bewaking ingehuurd en ook de bewaking bij de opnames van het programma 'Dancing With The Stars' is opgeschroefd. Andrews is vooralsnog gewoon van plan mee te blijven doen aan het dansprogramma. "Ze is niet het type dat snel geïntimideerd is", zegt haar advocaat.

Erin Andrews met dood bedreigd (foto: Novum)

Script nieuwste Harry Potter kwijtgeraakt in kroeg

Het geheime script van de nieuwste Harry Potter-film is in handen gekomen van de pers. Het draaiboek van de film is in een kroeg blijven liggen nadat de filmploeg wat te vieren had en een avondje ging stappen. Een eerlijke vinder bracht het script naar de Britse boulevardkrant The Sun.

Het draaiboek van 'Harry Potter And The Deathly Hallows' werd onder een tafel gevonden, met de tekst 'privé en vertrouwelijk' erop geschreven. De vinder van het script noemt het gênant dat iemand het script zomaar rond heeft laten slingeren. "Ik ben blij dat ik eraan mee heb gewerkt dat er geen verrassingen zijn uitgelekt", zegt de eerlijke vinder.

Volgens The Sun is in het script te lezen hoe de makers van de film het originele verhaal van het boek drastisch veranderd hebben. Maar de krant zegt geen roet in het eten van de fans te willen gooien en houdt alle ontdekkingen voor zichzelf. Filmstudio Warner Bros is opgelucht door deze actie. "We zijn The Sun dankbaar voor de veilige terugkeer van dit script." Het is de derde keer dat een 'Harry Potter'-verhaal bijna vroegtijdig uitlekt.

In 2003 werden kopieën van het boek 'The Order Of The Phoenix' zes weken voor publicatie gevonden op een akkerland. Vier jaar geleden werd het script van de film van dat boek gevonden bij een openbare ontmoetingsplek naast de snelweg. De film 'Harry Potter And The Deathly Hallows' verschijnt in november in de bioscoop.

Script nieuwste Harry Potter kwijtgeraakt in kroeg
Script nieuwste Harry Potter kwijtgeraakt in kroeg (Foto: Novum)

Uitslag VVV-Venlo - FC Twente

Om 18:45 uur begon de wedstrijd tussen VVV-Venlo en FC Twente. Hieronder vind je de uitslag.

 

VVV-Venlo

0 - 2

FC Twente

     38' N'Kufo
 88' Ruiz
 
 Gele kaart: Tioté, (FC Twente)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7000
Arbiter: v. Egmond
 
Opstelling:   Opstelling:
Boffin
Timisela
De Regt
Nkume
Fleuren (Dadda/83)
Schaken
Leemans
Auassar
v.Dessel (Ahahaoui/68)
Calabro
Boymans
  Boschker
Stam
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Brama
Perez (Tioté/71)
Janssen
Ruiz
N'Kufo (De Jong/88)
Parker (Stoch/71)

Massa: "We hebben een fout gemaakt"

Ferrari presteerde vandaag in de natte kwalificatie voor de Grand Prix van Maleisië ver beneden verwachting. Op de baan in Sepang eindigden Felipe Massa en Fernando Alonso als 21e en 19e, waardoor ze al in het eerste deel strandden. Het Italiaanse team nam een gok met het weer, waarbij de keuze verkeerd uitpakte.

De Ferrari's bleven in het begin van de kwalificatiesessie binnenstaan, terwijl de andere teams wel direct het asfalt opzochten. "We namen de verkeerde beslissing en zijn afgestraft door het weer. Het regende en volgens onze radar zouden de buien wegtrekken," zei Massa over de keuze. Omdat het meer regende dan verwacht konden beide scharlaken bolides zich niet meten met de rijders die eerder naar buiten waren gegaan en al tijden neer hadden gezet. "We moeten morgen ons best doen tijdens de race. Het is altijd moeilijk als je achteraan start."

Massa weet nog niet of hij nu morgen regen in de race in Maleisië wil of juist dat het droog blijft. "Bij een regenrace wordt het veld eerder door elkaar gegooid, maar aan de andere kant is de kans dan ook groter dat je buiten de baan terecht komt."

Uitslag Schalke 04 - Bayern München

Bayern München heeft de kop in de Bundesliga weer in handen. De ploeg van trainer Louis van Gaal, dat speelde zonder de geblesseerde Arjen Robben, won vanmiddag met 1-2 uit bij Schalke 04.

Franck Ribéry en Thomas Müller zorgden in de 25e en 26e minuut voor de voorsprong, maar Kevin Kuranyi scoorde tegen. Omdat Hamit Altintop namens Bayern al voor rust zijn tweede gele kaart kreeg en dus van het veld afmoest, had Schalke de tweede helft een overtal. Daar deden de koningsblauen echter niets meer mee.

PvdA wil af van verspreiding Telefoongids

De verspreiding van Telefoongidsen aan huis moet alleen nog op aanvraag plaatsvinden. Dat zei PvdA-Kamerlid Martijn van Dam in reactie op een onderzoek van consumentenprogramma Kassa, waaruit blijkt dat bijna een derde van de ontvangers de gids direct weggooit. Bovendien gebruikt 58 procent de gids niet meer.

Jaarlijks worden er zeven miljoen gidsen huis-aan-huis verspreid. Een half procent van al het papier dat jaarlijks in Nederland wordt gebruikt, is verwerkt in telefoongidsen.

Een woordvoerder van De Telefoongids weerspreekt in de uitzending dat er geen behoefte meer is aan de gids. Uit eigen onderzoek zou blijken dat de gids moet blijven. Volgens de organisatie is het mogelijk om per internet of met een antwoordkaart in de gids aan te geven dat de gids niet meer gewenst is.

Volgens Van Dam, die de gids 'enorme papierverspilling' vindt, zou dat andersom moeten zijn. Hij pleit ervoor dat mensen die de gids wél willen hebben dat dan maar moeten aangeven.

[SF] Uitslag kwalificatie Silverstone

Max Wissel heeft voor FC Basel op Silverstone de eerste poleposition in het Superleague Formula seizoen 2010 veroverd. De Duitser versloeg in de finale Alvaro Parente die voor FC Porto rijdt. Yelmer Buurman was de beste Nederlander op plaats zeven. Voor Robert Doornbos verliep de dag niet goed. Hij moet morgen als laatste starten.

De weersomstandigheden in Engeland zijn dit weekend verre van optimaal, waar Doornbos veel last van had. Hij overleefde de eerste kwalificatiegroep dan ook niet. Datzelfde lot waren Chris van der Drift, Narain Karthikeyan, John Martin en Julien Jousse beschoren. In de tweede kwalificatiegroep strandden Tristan Gommendy, Borja García, Franck Montagny en voormalig kampioen Davide Rigon al in de eerste ronde.

In de kwarfinales nam Buurman het op tegen Parente, maar de Nederlander kwam een seconde tekort. Grote verrassing deze ronde was dat Wissel Sébastien Bourdais klopte. Marcos Martínez en Duncan Tappy waren ook niet door naar de halve finale.

Wissel zette zijn sterke rijden door en klopte in de halve finale Craig Dolby. In de andere halve eindstrijd was Parente te sterk voor James Walker. In de finale was Wissel een halve seconde sneller dan Parente, zodat de Duitser de poleposition pakte voor de Portugees. Op de tweede rij starten Walker en Dolby.

Uitslag kwalificatie Silverstone:

Pos. Rijder Team Tijd
1 M. Wissel FC Basel 1:43.282
2 A. Parente FC Porto 1:43.701
3 J. Walker Liverpool FC 1:45.519
4 C. Dolby Tottenham Hotspur 1:45.590
5 D. Tappy Flamengo 1:48.449
6 M. Martínez Sevilla FC 1:50.517
7 Y. Buurman AC Milan 1:48.092
8 S. Bourdais Olympique Lyonnais 1:48.705
9 C. van der Drift Olympiacos 1:35.491
10 T. Gommendy Galatasaray 1:35.543
11 N. Karthikeyan PSV Eindhoven 1:35.584
12 B. Garcia Sporting Clube de Portugal 1:35.576
13 J. Martin Atletico de Madrid 1:35.632
14 F. Montagny Girondins de Bordeaux 1:35.600
15 J. Jousse AS Roma 1:35.654
16 D. Rigon Anderlecht 1:36.126
17 R. Doornbos Corinthians 1:36.034

Zuid-Korea staakt zoektocht overlevenden

Het Zuid-Koreaanse leger heeft de zoektocht naar overlevenden van het marineschip dat vorige week zonk gestaakt. Dit gebeurde mede op verzoek van familie van de zeelieden.

De families vrezen meer ongevallen als de zoektocht doorgaat. Dinsdag overleed een duiker van de marine nadat hij bewusteloos was geraakt tijdens het zoeken naar overlevenden. Bovendien is de kans op overlevenden vrijwel nihil. Eerder op vrijdag werd het lichaam van een officier van het schip gevonden.

Militaire duikers hebben dagen gezocht naar 46 bemanningsleden van het schip dat vrijdag explodeerde en naar de bodem van de Gele Zee zonk. De oorzaak van een van de ergste scheepsrampen in de geschiedenis van Zuid-Korea is nog altijd onduidelijk. Er is geen bewijs dat Noord-Korea iets te verwijten valt.

Clijsters wint toernooi Miami

Voor de tweede maal in haar loopbaan heeft Kim Clijsters het WTA-toernooi van Miami op haar naam geschreven. De Belgische, die het toernooi ook al in 2005 won, was vandaag in de finale met 6-2 en 6-1 veel te sterk voor Venus Williams.

Clijsters speelde geconcentreerd tegen de oudste van de zusjes Williams. Haar service was zeer sterk, ze werd zelf niet gebroken en ze liet haar tegenstandster al het loopwerk doen. Williams maakte veel fouten en na een uur was de partij alweer voorbij.

Voor Clijsters, die aankomende maandag terugkeert in de toptien op de wereldranglijst, was het na het toernooi van Brisbane haar tweede titel dit jaar.

Geesten jagen Jordan uit huis

Jordan (ook wel bekend als Katie Price) is bang voor geesten. Zo bang, dat ze zich erdoor laat wegjagen. Dit beweert een welingelichte bron tegenover de News of the World. "Ze laat zich wegjagen door geesten. Ze heeft er schoon genoeg van", aldus de anonieme bron.

Jordan kocht haar huidige huis in 2008. De makelaar beweert dat het vroeger een verzorgingstehuis was en dat er veel mensen in het pand zijn gestorven. Dat zou kunnen verklaren waarom Jordan regelmatig geesten op de trap ziet staan of onder haar zonnebank ziet liggen.

Ze is er zeker van dat op de eerste verdieping van haar woning de geest van een oud vrouwtje woont. "Ook haar vriend Alex Reid heeft een oude dame zien rondzwerven", aldus de bron. De geest onder haar zonnebank zou een man zijn.

Hoewel de ex van Peter Andre contact gezocht heeft met een medium, zou ze zo snel mogelijk weg willen uit haar huis. Ze heeft het huis dan ook te koop gezet.

Vierde protestweekend Thaise 'roodhemden'

Tienduizenden antiregeringsdemonstranten zijn dit weekeinde opnieuw de straten van Bangkok op gegaan om te protesteren tegen de Thaise regering. Het is het vierde achtereenvolgende weekeinde dat de demonstranten hun ongenoegen uiten.

De 'roodhemden' eisen ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen. De regering van premier Abhisit Vejjejiva weet echter van geen wijken.

De roodhemden zijn merendeels aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra. Thaksin, die in het buitenland verblijft om een gevangenisstraf te ontlopen, is mateloos populair, juist onder het arme deel van de bevolking, ondanks beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik.

Erykah Badu aangeklaagd wegens naaktlopen

Erykah Badu is aangeklaagd vanwege de videoclip van het nummer 'Window Seat'. In de nieuwe clip loopt de zangeres al strippend tussen de mensen door haar woonplaats Dallas. Nadat ze het laatste kledingstuk heeft uitgetrokken wordt ze, op de plek waar John F. Kennedy werd vermoord, door haar hoofd geschoten. Het Openbaar Ministerie van Dallas zegt verontruste telefoontjes uit het hele land te hebben gehad.

Een getuige van de opnames van de clip deed een verklaring bij de politie. De openbare aanklager zegt dat die getuigenis nodig was om een aanklacht in te kunnen dienen. "Badu heeft zich op een publieke plek ontkleed, zonder rekening te houden met mensen en kleine kinderen die in de buurt waren." De 39-jarige zangeres wordt aangeklaagd wegens verstoring van de openbare orde. Ze kan een boete tot vijfhonderd dollar krijgen.

Badu zegt met de clip een performance neergezet te willen hebben, en voelt zich verkeerd geïnterpreteerd. Maar de zangeres schrijft op haar Twitter zich niets van de klachten aan te trekken. "Ik voel alleen de liefde en de steun." Ook grapt ze over de aanklacht. "Een dollar van elk verkocht album gaat naar mijn borgsom, dank je."

Erykah Badu aangeklaagd wegens naaktlopen
Erykah Badu aangeklaagd wegens naaktlopen (Foto: Novum)

Malouda: "We waren frisser dan United"

Florent Malouda maakte zaterdagmiddag bij de zege van Chelsea op Manchester United een sterke indruk (1-2). De Fransman was aangever bij de openingstreffer van Joe Cole en werd bekroond tot man van de wedstrijd. De vleugelspeler zag een 'fitter' Chelsea.

"Ik denk dat United nog vermoeid was van de wedstrijd in de Champions League (tegen Bayern München, red.). We begonnen fris en leken meer energie te hebben, omdat wij niet in actie hoefden te komen midweeks. Dat maakte het verschil", liet Malouda na afloop weten tegen ESPN.

Chelsea moest deze wedstrijd winnen volgens Malouda. "We wilden na deze wedstrijd aan kop komen in de Premier League. Het was een zware middag. Maar dit betekent heel veel ons vertrouwen. Zeker na de week waarin we werden uitgeschakeld door Inter (Champions League, red.)", zegt de Frans international.

De invalbeurt van Didier Drogba was beslissend voor de zege op United. De Ivoriaan begon verassend genoeg op de bank. "Didier heeft perfect gereageerd op zijn reserverol. We hebben een hele sterke selectie. Dan kan het eens gebeuren dat je ernaast staat. Didier heeft weer eens bewezen altijd en overal te kunnen scoren. Nu volgen vijf finales voor ons op weg naar de titel."

Kwalificatiezeges Rus en Krajicek

Tennisster Arantxa Rus heeft de eerste ronde van het kwalificatietoernooi in Marbella overleefd. De Nederlandse begon haar gravelseizoen uiterst sterk tegen Eleni Daniilidou uit Griekenland en won de eerste acht games. Pas toen kwam Daniilidou ook op het scoreformulier terecht. Uiteindelijk won Rus met 6-0 en 6-4.

In het Amerikaanse Ponte Vedra Beach bereikte Michaëlla Krajicek de tweede ronde van het kwalificatietoernooi. Op het groene gravel in Noordoost-Florida won de Almeerse met 6-4 en 6-2 van de 17-jarige Amerikaanse Beatrice Capra. De Wit-Russin Ekaterina Dzehalevich is de volgende tegenstandster voor Krajicek.

Verkoop iPad begonnen

Aan de Amerikaanse oostkust is zaterdag de verkoop van de veelbesproken iPad begonnen. In New York stonden bij een grote Apple-winkel in Manhattan ongeveer vijfhonderd mensen in de rij om het nieuwe speeltje van Apple te bemachtigen. Na een aftelsessie stormden zij naar binnen.

Ook bij andere vestigingen zijn er rijen, maar die zouden niet zo groot zijn als bij de introductie van de iPhone in 2007. De iPad kon vanaf 12 maart online worden besteld. Bestellers hebben zaterdag ruim de tijd om hun exemplaar af te halen. Analisten verwachten dat Apple in een jaar tijd vier tot zeven miljoen exemplaren van de iPad kan verkopen.

Het apparaat, een soort kruising tussen een smartphone en een laptop, is verkrijgbaar vanaf 499 dollar. De iPad is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te koop. Eind april volgen enkele andere landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Onbekend is wanneer Nederland aan de beurt is. Nederlandse gadgetfreaks zijn de afgelopen dagen speciaal naar de VS gevlogen om een exemplaar te bemachtigen.

ChristenUnie: meer geld ontwikkelingshulp

Nederland moet de komende jaren meer uitgeven aan ontwikkelingshulp. Maar dat geld moet dan wel naar minder landen. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie dat de partij dinsdag presenteert.

De ChristenUnie wil dat het geld dat Nederland in de hulp steekt groeit naar 1 procent van het bruto nationaal product, zei Kamerlid Joël Voordewind zaterdag. Nu ligt dit op 0,8 procent.

Het aantal partnerlanden moet wel terug van 38 naar vijftien. In die landen zal Nederland de leidende natie kunnen worden, vergelijkbaar met de manier waarop ons land dat nu is in de Afghaanse provincie Uruzgan.

'Crimineel gebaat bij meer transactiekantoren '

Door de snelle stijging van het aantal geldtransactiekantoren wordt het voor fraudeurs steeds gemakkelijker hun geld over te boeken. Dat schrijft Het Parool zaterdag.

Het aantal geldtransactiekantoren is vorig jaar volgens de krant gestegen van 142 naar 444. Wie via zo'n kantoor geld overboekt, laat weinig tot geen sporen achter, waardoor de kantoren geliefd zijn onder criminelen. Nigeriaanse oplichtersbendes en Roemeense skimmers zouden hun misdaadwinsten bijvoorbeeld via de kantoren overmaken.

Er bestaan nauwelijks eisen voor het oprichten van een transactiekantoor. De eisen waar de werknemers aan moeten voldoen, verschillen volgens de krant per aanbieder. Ook worden klanten bij het ene kantoor geweigerd, terwijl ze bij het andere kantoor wel terechtkunnen.

De regels voor geldtransactiekantoren zijn daarbij versoepeld. Bedrijven die elders in Europa al een vergunning hebben, hoeven in Nederland niet opnieuw een vergunning aan te vragen om aan de slag te gaan.

Kritiek op plan spitsheffing trein

GroenLinks, SP en VVD zien niets in de plannen van de NS voor een heffing op treinkaartjes in de spitsuren. De NS hoopt de treinreizigers met zo'n heffing meer over de dag te spreiden. Ervaringen met het zogeheten zoutkaartje tijdens de winterperiode wijzen volgens de NS uit dat het werkt.

De SP noemt het plan van de NS een 'boete voor goed gedrag' en is fel tegen. Volgens fractievoorzitter Emile Roemer worden reizigers hiermee de trein uit, de file in gejaagd. "Als je files wil bestrijden, moet je mensen de auto uit lokken door goede alternatieven te bieden." Roemer pleit juist voor een tariefverlaging buiten de spits.

GroenLinks moet ook niets van het NS-plan weten. Kamerlid Ineke van Gent is het er op zich mee eens dat spreiding van treinreizigers een goed streven is, maar ziet meer in het flexibiliseren van werktijden. Als mensen meer inspraak hebben over wanneer ze werken, zullen ze de spits volgens haar ook wel mijden.

Een andere optie is volgens GroenLinks om onderwijsinstellingen later te laten beginnen. Dertig procent van de treinreizigers in de spits is volgens Van Gent student.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot schoot het plan dat zaterdagochtend in De Telegraaf uit de doeken werd gedaan, al direct in die krant af. Hij noemt het een belachelijk idee. Hij benadrukt dat er wordt gekeken naar bezuinigingen. "Zo'n spitsheffing is een kostenverhoging. Dat gaan we dus niet doen."

De NS kampte tijdens de aanhoudende vorst en sneeuw in de winter met veel problemen. Er reden een stuk minder treinen. Om de reizigers toen meer te spreiden werd het zoutkaartje in het leven geroepen, een korting van veertig procent voor reizigers die buiten de spits de trein pakten. De actie was een succes.

Volkstelling in India

Volkstellers in India staan voor een zware klus. Deze week gaan 2,5 miljoen mensen op pad om de bevolking in kaart te brengen. Daarbij zullen ze grondig te werk gaan, er zullen ook vingerafdrukken en foto’s van iedere inwoner ouder dan vijftien jaar genomen worden.


De volkstelling vindt om de tien jaar plaats, maar deze keer is de operatie een stuk uitgebreider dan normaal. Naast de vingerafdrukken en foto’s zal ook informatie over geslacht, religie, burgerlijke staat, scholing en beroep worden gevraagd. Bovendien wordt het gebruik van internet en mobiele telefonie in kaart gebracht.

De vingerafdrukken en foto’s zijn nodig voor nieuwe identiteitskaarten, en komen ook terecht in een biometrische database. In die database zullen dus de gegevens van 1,2 miljard mensen terecht komen, waarmee India de grootste biometrische database ter wereld krijgt.

De volkstelling zal elf maanden in beslag nemen en kost 60 miljard rupee, dat is bijna een miljard euro.  Bijkomende problemen zijn dat delen van het land zeer gevaarlijk zijn, men zal te maken krijgen met rebellen en separatisten, maar ook analfabetisme en het grote aantal daklozen zullen de telling bemoeilijken.

Meer doden bij gevechten in Somalië

Ten minste dertien burgers zijn zaterdagochtend gedood bij gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Dat hebben ooggetuigen en hulpverleners gemeld.

Vrijdag kwamen bij gevechten tussen regeringstroepen en islamitische opstandelingen al zeker twintig mensen om het leven. Die dag begonnen na twee weken van relatieve rust de gevechten weer. Opstandelingen proberen al jaren de zwakke regering omver te werpen.

Grote stroomstoring Zuid-Hollandse eilanden

Op de Zuid-Hollandse eilanden zitten de meeste mensen zonder stroom door een grote storing. In De Hoeksche Waard ligt de stroomvoorziening voor tachtig procent plat, op Goeree-Overflakkee doet de stroom het helemaal niet meer. Mobiele telefoons in het getroffen gebied doen het ook niet, zegt een woordvoerder van de politie.

De stroom in het gebied ten zuiden van Rotterdam viel rond 17.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Ziekenhuizen hebben geen last van de storing, omdat die voorzien zijn van noodaggregaten.

Hoeveel huishoudens door de storing zijn getroffen is volgens Stedin nog niet bekend. De netbeheerder is, mogelijk door de storing, niet goed bereikbaar.

Nieuwe aanklacht in zaak 'Jihad Jane'

De Amerikaanse Jamie Paulin-Ramirez is vrijdag aangeklaagd in de zaak 'Jihad Jane'. Ze wordt beschuldigd van het plannen van deelname aan een trainingskamp voor terroristen en het steunen van de gewapende jihad, de heilige oorlog van moslims.

De zwangere Paulin-Ramirez is de tweede vrouw die in deze zaak wordt aangeklaagd. Colleen LaRose werd afgelopen herfst al gearresteerd. Vorige maand werd de 31-jarige Paulin-Ramirez samen met zes anderen in Ierland opgepakt naar aanleiding van het onderzoek naar het complot om de Zweedse cartoonist te vermoorden die met zijn tekeningen moslims zou hebben beledigd. Alle zeven verdachten hadden banden met de 46-jarige LaRose.

De twee vrouwen hadden e-mailconversaties waarin ze zich een terrorist noemden en LaRose zou zich online Jihad Jane genoemd hebben, iets wat de vrouw overigens ontkent. Vrijdag kwam Paulin-Ramirez in de VS aan en werd daar opgepakt. Haar 6-jarige zoontje is bij de kinderbescherming ondergebracht.

Pakistaanse leger doodt opstandelingen

Het Pakistaanse leger heeft bij een aanval op een schuilplaats van extremisten in de tribale regio Orakzai ten minste dertig opstandelingen gedood. Zes soldaten kwamen om het leven. Dat zeggen de Pakistaanse autoriteiten.

Orakzai, een gebied dat grenst aan Afghanistan, wordt beschouwd als een belangrijke basis van de Pakistaanse Taliban. Volgens een regeringswoordvoerder zijn er in Orakzai de afgelopen drie weken ongeveer 250 extremisten gedood. Tienduizenden burgers zijn de regio ontvlucht.

Roeiers Cambridge winnen Boat Race

De acht van Cambridge heeft vanmiddag de 156e Boat race gewonnen. De roeiers klopten hun aartsrivalen van de universiteit Oxford met ruime voorsprong. Sjoerd Hamburger, die voorzitter was van Oxford, kon daardoor zijn zege van vorig jaar geen vervolg geven. Het aantal winnende Nederlanders blijft daardoor op twee.

Op de Theems nam Oxford vanaf Surrey Station al snel een kwart bootlengte voorsprong, maar kon die in de lange bocht vanaf Hammersmith Bridge niet uitbouwen. Vanaf Chiswick Steps kwam Cambridge opzetten en bij het ingaan van de laatste bocht had die universiteit een halve bootlengte voorsprong.

Vanaf Barnes Bridge groeide die voorsprong totdat duidelijk werd dat Oxford geklopt was. Op de finish had Cambridge uiteindelijk twee bootlengtes voorsprong. De stand tussen beide universiteiten is nu 80-75 in het voordeel van Cambridge. In 1877 eindigde de race onbeslist.

Huguet bezorgt Skil zege in Hel van het Mergelland

Yann Huguet van het Nederlandse Skil-Shimano heeft vanmiddag de 37e editie van de Hel van het Mergelland gewonnen. Na 195 kilometer koersen was hij zijn medevluchter Jos van Emden van Rabobank te snel af in de eindsprint.

Het duo was, samen met Skil-renner Simon Geschke, zo'n dertig kilometer voor de meet ontsnapt. Tien kilometer voor de meet kon Geschke echter het tempo niet meer bijbenen en moest lossen. Het peloton, onder leiding van Saxo Bank, probeerde de vluchters nog in te rekenen maar het tweetal bleef vooruit. In de sprint klopt de Fransman vervolgens Van Emden

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Yann Huguet (Fra/Skl) 5.09,07
2 Jos van Emden (Ned/Rab) z.t.
3 Dominic Klemme (Dui/Sax) +0,09
4 Simon Geschke (Dui/Skl) z.t.
5 Koos Moerenhout (Ned/Rab) z.t.
6 Federico Canuti (Ita/Cng) z.t.
7 Gert Dockx (Bel/HTC) z.t.
8 Albert Timmer (Ned/Skl) z.t.

The Chronicles of Bratislava (1)

Wanneer je besluit om elf uur ’s ochtends de kroeg in te duiken dan heeft dat een enorme invloed op het verdere verloop van de dag. De toestand in bar ‘The Remix’, alwaar de schone Slowaakse Isabella ons van drank voorzag, was dan ook na verloop van tijd ronduit carnavalesk. Kon een eerste poging van de Benjamin van ons gezelschap tot het gezamenlijk zingen van een lied nog op hoongelach rekenen, aan het einde van de middag was iedereen de schaamte voorbij en maakte het drankgelag met de bijbehorende liederen zich meester van de historische binnenstad van Bratislava.

Rodríguez wint GP Indurain, Kreder derde

Michel Kreder is vanmiddag bij de GP Miguel Indurain derde geworden. De 22-jarige Nederlander van Team Garmin moest alleen winnaar Joaquin Rodríguez en Alejandro Valverde voor zich dulden.

Vijf man zorgden voor de vlucht van de dag. Ze kregen een maximale voorsprong van ruim twee minuten, maar het peloton, onder leiding van Katusha, liet het verder niet komen. Op twintig kilometer voor de meet werden de vijf teruggepakt.

Vervolgens probeerde verschillende renners weg te komen uit het peloton, maar geen van allen wist een grote voorsprong te nemen. Op de slotklim, de Basilica del Puy, slaagde Rodríguez van Katusha er wel in om een succesvolle demarrage te plaatsen. Bij de meet had hij zes seconden voorsprong op Valverde en acht seconden op Kreder.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Joaquin Rodríguez (Spa/Kat) 4.52,40
2 Alejandro Valverde (Spa/Cai) +0,06
3 Michel Kreder (Ned/Gar) +0,08
4 Aleksandr Kolobnev (Rus/Kat) +0,10
5 Rubén Pérez (Spa/Eus) +0,12
6 Beñat Intxausti (Spa/Eus) +0,14
7 Mauro Finetto (Ita/Liq) z.t.
8 Maxime Bouet (Fra/AG2) z.t.

Lady Gaga vereeuwigd door Nederlands tekentalent

Lady Gaga is vereeuwigd door het Nederlandse tekentalent Rajacenna. Het 17-jarige meisje uit Vlaardingen heeft op YouTube een filmje geplaatst waarin te zien is hoe zij Lady Gaga met potlood op realistische wijze op papier zet. De tekening is bijna niet van een foto te onderscheiden.

Rajacenna kwam in de aandacht nadat een ander filmpje op internet, waarin ze popartiest Justin Bieber natekent, in minder dan een maand tijd vijftigduizend keer werd bekeken. Eind vorig jaar werd ze ontdekt door een Amerikaanse uitgever van kunstboeken, die twee tekeningen van haar opnam in het boek 'Amazing pencil Portraits 2'.

De linkshandige Rajacenna begon een half jaar geleden met tekenen zonder ooit les te hebben gehad of iets af te weten van de technieken. Ze ontdekte haar talent vorig jaar, nadat ze op vakantie in Italië een tekenaar op straat mensen zag portretteren.

Squasher Schweertman naar halve finale

Piedro Schweertman heeft ook zijn tweede partij tijdens de West of Ireland Open 2010 in winst om weten te zetten. De 26-jarige Nederlander, in het Ierse Galway als vierde geplaatst, was met 11-9, 11-4 en 11-9 te sterk voor publieksfavoriet Arthur Gaskin (5).

In de halve finale van het PSA Super Satelliet toernooi moet de in goede vorm verkerende Schweertman het opnemen tegen de ongeplaatste Engelsman John Harford, die zijn landgenoot Andrew Birks in vier games de baas was. De andere halve finale gaat tussen Alan Clyne, de nummer één van de plaatsingslijst, en de ervaren Jose Facchini uit Italië. Zij versloegen respectievelijk Aqeel Rehman (Oos) en Alejandro Garbi (Spa).

Vrouw gewond na orale seks

Een jonge vrouw uit Moskou heeft zich met spoed in het ziekenhuis moeten laten behandelen na een potje orale seks. De Russische nieuwssite Pravda meldt dat het 19-jarige slachtoffer serieuze verwondingen aan een van haar amandelen had.

In eerste instantie had de vrouw niet door dat ze zich verwond had, maar toen ze de ochtend na de vrijpartij wakker werd met de smaak van bloed in haar mond, besloot ze direct naar het ziekenhuis te gaan. Daar constateerde een arts de verwondingen ten gevolge van stevige orale seks.

De vrouw en haar echtgenoot waren kortgeleden getrouwd. Pravda voert dit aan als mogelijke verklaring voor hun wilde activiteiten tussen de lakens.

Man probeert kanaries in zak te smokkelen

Een 53-jarige man is in Waalwijk betrapt toen hij met vier kanaries in zijn zakken een vogelhandel probeerde te verlaten. Hij had de vogels in zijn zakken gemoffeld toen de winkelmedewerkers even niet opletten, meldt de politie.

De man uit Kaatsheuvel viel een medewerker van de winkel op omdat hij zich vreemd gedroeg. Samen met een collega hield de medewerker hem in de gaten. Toen de man de winkel uit wilde lopen vroegen ze hem zijn zakken te legen, waarop de kanaries tevoorschijn kwamen.

De diertjes verkeerden nog in goede gezondheid. De politie heeft de man meegenomen naar het politiebureau, waar hij een boete van 250 euro kreeg.

Marechaussee pakt 24 betogers op bij Volkel

Bij een protestactie bij vliegbasis Volkel zijn zaterdagmiddag 24 betogers opgepakt. Ze zijn aangehouden omdat ze over het hek van de basis klommen. Zo'n 100 tot 150 mensen waren naar de basis gekomen om te demonstreren tegen de kernwapens die daar naar verluidt liggen opgeslagen. Dat zegt een woordvoerder van de marechaussee.

Vijftig jaar na de komst van de eerste kernwapens in Nederland liggen er volgens enkele actiegroepen nog steeds twintig atoombommen op de basis in Noord-Brabant. Officieel is er niets bekend over de opslag van kernwapens in Nederland.

Volgens de politie verliep de betoging, die even voor het middaguur begon, aanvankelijk rustig. De mensen die aan de juiste kant van het hek bleven gedroegen zich volgens een woordvoerder goed en luisterden onder meer naar muziek.

De mensen die de basis binnendrongen werden opgepakt voor het betreden van een verboden terrein. Ze kunnen naar verwachting, mits ze zich kunnen identificeren, snel met een proces-verbaal op zak naar huis, verwacht de marechaussee.

Hockeysters Amsterdam halen uit in Champions Cup

De hockeysters van Amsterdam hebben in hun eerste wedstrijd bij het toernooi om de Champions Cup in Berlijn flink uitgehaald. De ploeg van coach Robbert Paul Aalbregt was vanmiddag veel te sterk voor het Russische Volga Telekom: 8-0.

Ellen Hoog was met drie treffers topscorer van de Amsterdamse ploeg, die al zeker is van een plaats in de kwartfinales. Morgen wacht voor de landskampioen nog het tweede en laatste groepsduel tegen het Engelse Olton en West Warwicks, met als inzet de poulewinst.

Ook Den Bosch is in Berlijn al geplaatst voor de kwartfinales. De Brabantse formatie komt morgen nog uit tegen het Engelse Bowdon Hightown.

Twee kleine branden bij Veendam

In de omgeving van Veendam hebben vrijdagnacht opnieuw twee kleine brandjes gewoed. Veendam is al weken in de ban van een mogelijke pyromaan, na meerdere brandstichtingen. Bij een van die branden kwam een brandweerman om. Of er nu sprake is van brandstichting en of er een verband is met de eerdere branden is niet bekend.

Volgens een woordvoerder is het nog veel te vroeg om de zaken aan elkaar te koppelen. "We moeten eerst maar eens kijken of er überhaupt sprake is van brandstichting."

Rond 0.30 uur kreeg de politie een melding over brand in een bouwkeet aan de Kielsterachterweg, ten zuiden van Veendam. Het ging om een klein brandje. De brandweer hoefde niet in te grijpen en de schade viel volgens de politie mee.

Enkele uren later stond een auto in brand in het naburige plaatsje Meeden. De auto stond op een carpoolstrook ten noorden van Veendam en brandde helemaal uit.

Nederlandse poes heet Tommie of Minoes

Tommie en Minoes zijn momenteel de populairste namen voor katten en poezen in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek naar de 85.000 namen in Petbase, de grootste huisdierendatabank van Nederland, waarover het blad Onze Taal deze week bericht.

Driekwart van de namen in de databank zijn voor katten. Dat komt doordat katten als huisdier in Nederland veruit in de meerderheid zijn. Andere zeer populaire kattennamen zijn Tijgertje en Simba.

Bij hondennamen staan Max (voor een mannetje) en Luna (voor een vrouwtje) op de eerste plaats. Daarna volgen Spike en Diesel (voor mannen) of Lady en Daisy (voor vrouwen) op de tweede en derde plaats. In totaal telt de databank ruim 19.000 verschillende huisdiernamen.

Ziehier: Tommie en Minoes
 

Kleuterjuf eist excuses van Tiger Woods

De vroegere kleuterjuf van Tiger Woods eist persoonlijke en openbare excuses van de golfer. De vrouw zegt dat Woods een leugenaar is en haar en de school een slechte naam heeft gegeven. De juf gaf vrijdag een persconferentie die te zien was op de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Woods, die de afgelopen tijd vaker zijn excuses aanbood dan balletjes sloeg, vertelde in 2005 op zijn eerste schooldag te zijn mishandeld vanwege zijn huidskleur. De golfer zou zijn vastgebonden aan boom en zijn beklad met verf. "De juf greep niet in", vertelde hij in interviews.

"Als Tiger echt een twaalfstappenplan volgt voor zijn sexverslaving, moet hij zijn excuses aanbieden aan iedereen die hij pijn heeft gedaan. En dus ook aan mij", zegt de kleuterjuf nu. "Ik heb altijd om hem gegeven, net als om alle andere leerlingen. Ik hoop dat hij zich aantrekt wat hij mij heeft aangedaan."

De juf liet eerder al weten dat het incident volgens haar nooit gebeurd was. In de persconferentie benadrukt ze dat nog eens. "Ik vraag Tiger om een persoonlijk en een openbaar excuus om dingen recht te zetten en mijn hoofd tot rust te laten komen", zegt de voormalige kleuterjuf.

'Sancties tegen Iran juist positief'

Nieuwe sancties tegen Iran versterken de technologische vooruitgang van het land omdat het dan aangemoedigd wordt zelfvoorzienend te zijn. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zaterdag gezegd.

In een toespraak die rechtstreeks op de Iraanse staatstelevisie werd uitgezonden, zei Ahmadinejad dat de druk die de Verenigde Staten op het land uitoefent, averechts werkt en dat juist Washington in een isolement is geraakt en niet Iran. "Denk maar niet dat de vooruitgang van Iran gestopt kan worden", zei hij. "Hoe meer jullie je vijandigheid tonen, des te meer zullen wij gemotiveerd zijn om onze inzet voor de vooruitgang van Iran te verdubbelen."

De Amerikaanse president Barack Obama zei donderdag dat de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland een pakket sancties tegen Iran zullen samenstellen vanwege de weigering te stoppen met het verrijken van uranium. China heeft nog niet officieel bevestigd dat het niet langer tegen de VN-sancties is. Een Iraanse topdiplomaat betrokken bij het kernprogramma is in China in de hoop Beijing te kunnen bewegen zijn veto te gebruiken tegen sancties.

De VS en een aantal bondgenoten hebben Iran beschuldigd van het ontwikkelen van kernwapens. Iran ontkent de aantijgingen en zegt dat het nucleaire programma bedoeld is om energie op te wekken.

Vettel: "Code rood was terecht"

Sebastian Vettel vond het een terechte beslissing van de wedstrijdleiding om de kwalificatie van de GP van Maleisië korte tijd stil te leggen. De weersomstandigheden waren volgens de Duitser echt te slecht.

"Het was een juiste beslissing om de beslissende kwalificatie te onderbreken", aldus Vettel. "Op sommige plaatsen lag zoveel water dat je nauwelijks nog kon zien waar het circuit liep." Ook Nico Rosberg kon zich vinden in de korte onderbreking. "Dit is mijn favoriete circuit, maar niet onder deze omstandigheden. Er viel simpelweg niet meer te rijden"

Force India: "Geweldige kwalificatie"

Het Formule 1-team Force India kende in het natte Maleisië vandaag een uitstekende kwalificatie. Adrian Sutil dobberde in Sepang uiteindelijk naar plaats vier, terwijl zijn teamgenoot Vitantonio Liuzzi zich met een tiende startplaats tevreden moet stellen.

"Het was een geweldige kwalificatie voor ons," zei Sutil na afloop van de training. "Zoals ik al verwacht had regende het om 16:00 (plaatselijke tijd) en gisteren zei ik al dat het een uitdaging zou worden, omdat de condities gedurende de sessies behoorlijk veranderden. Soms was er veel regen, soms weinig en dan was het weer bijna droog, dus het was belangrijk om de goede banden te kiezen. We hebben hierin goed werk verricht en in iedere sessie het optimale gedaan."

"Ik ben blij met deze positie. Het is een geweldige prestatie en mijn team verdiende het echt. Op het juiste moment met de juiste band rijden is echt belangrijk. Mijn tijd was uiteindelijk goed voor plaats vier, een zeer goede prestatie dus."

Teamgenoot Liuzzi onderschreef de woorden van Sutil. "We kunnen blij zijn dat we Q3 gehaald hebben, omdat dat ons doel was voor dit weekend. Het was een goede kwalificatie en Q3 startte erg nat. Vergelijkbaar met Brazilië vorig jaar en richting het einde droogde het erg snel op. Ik had een probleem in mijn laatste ronde met een blokkerende voorrem, maar dat hoor er bij met dit weer: je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Morgen zal zwaar worden vanaf de plaats waar we staan. We hebben veel snelle auto's rond ons staan, maar we hebben vandaag gezien dat we in alle omstandigheden sterk zijn. Ik kijk er naar uit."

Aanhouding voor moord Franeker

De politie in Friesland heeft vrijdagavond een 47-jarige vrouw aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een vrouw in Franeker. Het Openbaar Ministerie had vijftienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip in de zaak, maar of dat tipgeld is uitgekeerd is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van het OM zaterdag.

De 69-jarige Pietje Bouma werd op zondag 14 maart dood in haar huis gevonden. Ze is vermoedelijk een dag daarvoor met messteken om het leven gebracht. Een beroving ligt niet voor de hand aangezien er niets uit de woning wordt vermist.

De politie werkte met veertig man aan de zaak. Wat de link van de verdachte met het slachtoffer is, wil justitie in het belang van het onderzoek nog niet zeggen. Over een mogelijk motief is ook nog niets bekendgemaakt.

Justitie wil alle mogelijke tijd in het onderzoek optimaal benutten. De verdachte wordt daarom maandag nog niet voorgeleid, wat normaal gesproken drie dagen na de aanhouding gebeurt. De rechter-commissaris zal alleen oordelen of ze terecht is aangehouden. Op woensdag of donderdag wordt dan pas besloten of ze langer vastblijft.

Gullit: "Spijt van WK'94"

Ruud Gullit heeft er spijt van dat hij in 1994 bedankt heeft voor Nederlands elftal en niet mee ging naar het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. Hij deed dat gisteren bij de presentatie van het HollandBelgium Bid aan de internationale media.

"Ik heb er achteraf spijt van dat ik bij toenmalig bondscoach Dick Advocaat bedankt heb voor het WK 1994 in Amerika. Met alles wat ik nu weet, de levenservaring die ik nu heb, zou ik nooit hebben bedankt voor het WK. Ik had gewoon enkele concessies moeten doen. Welke? Nee, deze spijtbetuiging is voldoende."

Gullit maakte met zijn presentatie als president van het bid indruk op de internationale media. Zelfs uit Japan en Rusland waren er verslaggevers aanwezig. Gullit weigerde commentaar te geven op de andere kandidaten, waarvan Engeland en het duo Spanje/Portugal de belangrijkste concurrenten lijken. Rusland lijkt bij voorbaat kansloos door de zware bomaanslagen in Moskou afgelopen week.

Duitsland: meer herrie door langere startbaan Awacs

Een langere startbaan voor de Awacs-vliegtuigen bij de Duitse NAVO-basis Geilenkirchen zou voor meer herrie zorgen en is dus geen optie. Dat heeft het Duitse ministerie van Defensie laten weten aan staatssecretaris van Defensie Jack de Vries. Dat schrijft de CDA-bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

De imwoners van het Limburgse dorp Schinveld klagen steen en been over het lawaai van de laag overvliegende communicatievliegtuigen van de naburige basis. Uit een onderzoek was gebleken dat verlenging van de startbaan met negenhonderd meter richting het oosten een stuk zou schelen.

Defensie in Duitsland zegt de uitkomsten van het onderzoek te hebben bestudeerd, maar verwacht dat de geluidsoverlast door een verlenging op Duits grondgebied juist zou toenemen. Daarnaast zouden er door die optie problemen van procedurele, politieke en financiële aard ontstaan.

Duitsland is volgens De Vries wel bereid tot andere tegemoetkomingen om geluidshinder te beperken. Zo is verplaatsing van een aantal vluchten naar andere bases een optie. Ook de inzet van meer ervaren piloten is bespreekbaar.

'Meer herrie door langere startbaan Awacs'

Doelman faalt bij aannemen bal

Als doelman moet je altijd zorgen dat je tijdens een wedstrijd geconcentreerd bent. Dat er voor je club niets meer op het spel staat, doet er in dat geval niet toe. Je speelt namelijk om een duel te winnen.

Karim Zaza, doelman van Aalborg, leek er afgelopen donderdag niet helemaal met zijn gedachten bij te zijn. In de competitiewedstrijd tussen zijn club en Sønderjyske, die beide nergens meer om strijden, ging de sluitpost zeer opzichtig in de fout.

Zaza kreeg de bal vanaf de achterlijn aangespeeld en probeerde deze aan te nemen, wat jammerlijk mislukte. Het resultaat; een doelpunt voor Sønderjyske.

Ook hockeyheren Bloemendaal door in EHL

HC Bloemendaal heeft zich in navolging van Amsterdam en Rotterdam geplaatst voor de kwartfinales van de Eurohockey League. De hockeymannen overklasten in de tweede helft het Duitse Club an der Alster: 6-2.

Bloemendaal stond snel op 1-0 door een treffer van Eby Kessing. Hij bekroonde een schitterende aanval van Teun de Nooijer al na twee minuten spelen. De Nooijer leek daarna zelf voor de 2-0 te gaan zorgen, maar na bestudering van de videobeelden keurde de scheidsrechter de goal af door een duw van een van de spelers van Bloemendaal.

Club an der Alster profiteerde en kwam na een scrimmage voor het doel van Jaap Stockman terug. De keeper werkte de bal in zijn eigen goal. Jamie Dwyer antwoordde met door een mooie counter af te ronden: 2-1. De Duitsers gaven niet op en kwamen nogmaals terug door een verzilverde strafcorner van Jonathan Fröschle.

Het verzet van Alster werd in de tweede helft definitief gebroken. Bloemendaal liep uit naar 6-2 door twee treffers van Ronald Brouwer en goals van De Nooijer en Rik van Kan.

In de kwartfinale treft Bloemendaal maandag de winnaar van het duel tussen het Duitse UHC Hamburg en Waterloo Ducks uit België.

God of War III 1 miljoen keer verkocht binnen enkele dagen

De game God of War III is al een miljoen keer verkocht. Dit heeft Peter Dille, 'senior VP of marketing for SCEA' tijdens een interview met IGN laten weten.

Het is niet bekend of het hier gaat om verkopen binnen de VS, of dat Dille ook de verkopen in andere regio's mee heeft gerekend. Wel is zeker dat God of War III één van de best verkochte games van het afgelopen maand is.

God of War III is in Amerika op 16 maart verschenen, gevolgd door Europa en Australië op 18 en 19 maart. De release heeft voor een flinke stijging in de verkoop van de Playstation 3 gezorgd.

Sulejmani in selectie Ajax, Aissati en Suk niet

Miralem Sulejmani maakt weer deel uit van de wedstrijdselectie van Ajax. De Serviër is door trainer Martin Jol opgenomen voor de wedstrijd in Den Haag tegen ADO.

Sulejmani kwam op 17 januari voor het laatst in actie voor Ajax in de Eredivisie. De Servische aanvaller kwam toen binnen de lijnen in de uitwedstrijd tegen NAC Breda (1-1). Sindsdien heeft Jol de duurste aankoop in de geschiedenis van Ajax links laten liggen. Tegen ADO Den Haag maakt hij mogelijk zijn rentree.

Jol heeft geen plaats voor Ismaïl Aissati in de selectie. De middenvelder speelt na de winterstop vooral zijn wedstrijden bij Jong Ajax en blijft ook dit weekeinde achter in Amsterdam. De Zuid-Koreaanse publiekslieveling Hyun-Jun Suk is ook niet opgenomen in de selectie.

Uitslag Manchester United - Chelsea

Chelsea heeft de koppositie in de Engelse Premier League heroverd. De Londenaren wonnen vanmiddag de topper tegen Manchester United op Old Trafford met 1-2. Met nog vijf wedstrijden te spelen hebben The Blues twee punten voorsprong op de huidige landskampioen.

In de eerste helft was het vooral Chelsea wat de klok sloeg. De ploeg uit Londen deelden de lakens, aande hand van Deco en Florent Malouda, uit. Manchester United kopn daar niets tegenover zetten, waarna de thuisploeg in de twintigste minuut kreeg wat het verdiende. Malouda zette vanaf de linkerkant voor, waarna Joe Cole het object achter zijn standbeen in het doel wist te werken.

Het tweede bedrijf was een omgekeerde wereld. Manchester United nam het initiatief over, maar bleef wel moeite houden met het creëren van grote kansen. Veel verder dan een paar kopballen van Dimitar Berbatov kwamen The Mancunians niet. Het doelpunt viel uiteindelijk aan de andere kant. Salomon Kalou gaf een steekbal op Didier Drogba, die vervolgens hard uithaalde. Toch had de treffer niet door mogen gaan, omdat de Ivoriaanse doelpuntmaker een meter buitenspel stond.

In de 81e minuut wist Manchester United via Nani nog wel wat terug te doen. In het slotoffensief dat volgde kreeg de thuisploeg nog een goede kans, maar deze werd door Petr Cech onschadelijk gemaakt.

Sharp toont nieuwe 3D displays voor handhelds

Onlangs werden in Japan de nieuwe 3D displays voor handhelds door Sharp getoond. Is dit ook wat we van de Nintendo 3DS kunnen verwachten? Het gaat hier om 3 inch-schermen die 3D beelden kunnen weergeven zonder dat het dragen van speciale brillen nodig is. De 3D-beelden komen tot zijn recht wanneer de kijker ongeveer 30 cm van het scherm verwijderd is.

Het slechte nieuws is dat het beeld van de schermen niet al te scherp is. Sharp belooft dit probleem met de nieuwste tehnologie op te lossen. Hoewel nog niet duidelijk is of de schermen gebruikt gaan worden in Nintendo's 3DS, heeft Sharp toch het volgende te zeggen.

"Still, Nintendo is looking more and more like a safe bet. The promise of no-glasses, handheld 3D technology sounds incredibly similar to the small bit we know about Nintendo's next handheld. The three-inch screen and recommended viewing distance make it very much like the current DS and DSi models as well"

De productie van de nieuwe schermen zou in de eerste helft van 2010 plaatsvinden. Betekent dit dat we de nieuwe handheld van Nintendo te zien krijgen tijdens de E3 2010? We zullen het spoedig weten!

 

Dagzege Riccò in Lombardije

De derde etappe in de Ronde van Lombardije is gewonnen door Riccardo Riccò. De Italiaan van het team van Flaminia was na 125 kilometer koersen de snelste van een kopgroep van zes man die bij de streep vier seconden voorsprong had op het peloton. Beste Nederlander was Tom Slagter. De renner van Rabobank kwam als vijfde over de meet.

Michele Scarponi, vandaag tweede, behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft zeventien seconden voorsprong op Riccò en negentien seconden op de nummer drie, Matteo Carrara van Vacansoleil.

[Gerucht] Apple brengt game-accessoires naar iPad

Apple lijkt gaming serieuzer te nemen dan eerder. Op het internet zijn de volgende afbeeldingen gevonden die erop wijzen dat Apple een patent heeft aangevraagdt om game-accessoires voor de iPad op de markt te brengen.

De afbeelding toont een accessoire die het mogelijk maakt een d-pad, actieknoppen, rumble en meer naar gadgets als de iPhone en iPad te brengen.

 

Er gaat ook het gerucht dat de accessoire over een draadloze verbinding beschikt die het mogelijk maakt audio, video en informatie over een game met home theaters en televisies in huis uit te wisselen.

Webber: "Kwalificatie was een loterij"

Mark Webber startte als enige van de tien coureurs, die zich wisten te plaatsen voor de beslissende Q3-sessie voor de Grand Prix van Maleisië, op intermediates. En die gok bleek goed uit pakken, want hij mag morgen vanaf pole-position vertrekken.

"Een beetje een gok, maar in feite was de gehele kwalificatie een loterij. Op dat moment wist ik niet dat de andere coureurs allemaal op volledige regenbanden reden en ik het enige 'zwarte schaap' in de toptien was. Maar mijn gok pakte gelukkig goed uit," aldus de coureur van Red Bull Racing na afloop.

Webber was duidelijk over de omstandigheden tijdens de kwalificatie. "Het was erg moeilijk en verraderlijk. Het kan in deze situatie alle kanten op. Je hoeft maar naar Ferrari en McLaren te kijken om te beseffen dat het onder deze barre omstandigheden ook helemaal mis kan gaan."

Afellay: "Ik wil weten waar mijn plafond ligt"

In een interview met De Telegraaf vandaag zegt Ibrahim Afellay dat hij niet uitsluit dat hij aan het eind van dit seizoen vertrekt bij PSV. De middenvelder zegt dat hij klaar is voor een avontuur in het buitenland.

"Het moment van vertrekken komt dichterbij. Mijn ontwikkeling is gestaag verlopen. Op mijn zeventiende mocht ik van Guus Hiddink ruiken aan het grote werk. Daarna mocht ik leren aan de hand van Mark van Bommel, Johann Vogel en Phillip Cocu," aldus Afellay. "Daarna kreeg ik aansluiting bij de A-selectie en mocht ik vaker gaan spelen. Vervolgens ben ik basisspeler geworden en nu ben ik een belangrijke speler en aanvoerder. Over dat traject heb ik ongeveer zes jaar gedaan. Ik ben verknocht aan PSV, maar ik wil weten waar mijn plafond ligt."

Afellay speelt sinds 2003 voor PSV en kwam sindsdien tot 137 wedstrijden waarin hij 29 maal tot scoren wist te komen.

Call Of Duty komt naar iPad

Onlangs is aangekondigd welke games naar de iPad komen. Daar zat ook de bekende shooter Call of Duty bij. Het zal gaan om een verbeterde versie van de iPod touch/iPhone game Call of Duty: World at War: Zombies gaan.

De game zal over twee maps beschikken genaamd 'Night of the Undead' en 'Zombie Asylum'. Ook zal de game over wereldwijde multiplayer, met behulp van Wifi, beschikken. De game ondersteunt geen 3G-verbinding. Lokaal is het mogelijk om met vier mensen tegelijk te spelen.

Aan het spel hangt een prijskaartje van maar liefst $14.99. Hoeveel de game in Europa gaat kosten is nog niet bekend. Call of Duty: World at War: Zombies is vanaf vandaag voor de iPad te downloaden in de iPad App Store.

Oranje karavaan vertrekt naar Zuid-Afrika

Een stoet van 22 voertuigen met aan boord 44 'avonturiers' is vandaag voor een lange reis naar Zuid-Afrika vertrokken. De deelnemers aan deze Oranje Trophy hopen met z'n allen over tien weken in dat land aan te komen waar dan het WK voetbal begint.

De 20.000 kilometer lange tocht voert de karavaan van oranje gekleurde motoren, personenauto's, jeeps en trucks door twaalf Afrikaanse landen. Onderweg bezoekt de groep verschillende sportontwikkelingsprojecten die vanuit Nederland zijn opgezet. Ook wil de Oranje Trophy laten zien dat Afrika meer is dan alleen maar honger en bloedige burgeroorlogen. Plaats van vertrek was vandaag het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Erica Terpstra en de voetbalbroers Rob en Richard Witschge zwaaiden de deelnemers uit.

Xbox Live Arcade games voor een spotprijsje

Microsoft biedt tijdelijk Xbox Live Arcade games aan voor een spotprijsje. De uitverkoop is vanaf begin deze maand aan de gang en eindigt op 7 april. Het gaat hier om 10 van de betere games die voor zowel Gold-leden als Silver-leden voor een mooi prijsje binnen te halen zijn.

Mocht je dus al een tijdje een game op het oog hebben dan is dit het moment om hem aan te schaffen!

  • Age of Booty 400 punten (normaal 800)
  • Defence Grid, 400 punten (normaal 800)
  • Lumines LIVE, 400 punten (normaal 800)
  • Mad Tracks, 400 punten (normaal 800)
  • Rocket Riot, 400 punten (normaal 800)
  • Schizoid, 400 punten (normaal 800)
  • South Park Let's Go Tower Defense Play!, 400 punten (normaal 800)
  • Super Street Fighter II HD, 560 punten (normaal 1200)
  • Track & Field, 240 punten (normaal 400)
  • Wallace & Gromit Episode 1, 400 punten (normaal 800)

Lotus Racing: "Erg, erg tevreden!"

De kwalificatiesessie op zaterdag had voor Lotus Racing een zonnig gezicht in petto toen de regen met bakken uit de hemel kwam. Heikki Kovalainen haalde zijn eerste Q2 met het team en de Fin start morgen van plaats vijftien. Jarno Trulli miste Q2 op een haar na en staat achttiende op de grid.

Kovalainen zette een tijd neer van 1:52,270 omdat een handige strategie voordeel had van de regen die net voor het begin van de kwalificatie begon te vallen. Trulli was tevreden met 1:52,884 en vond dat hij alles had gedaan wat hij kon in deze lastige condities.

Kovalainen was erg blij na afloop: "Ik ben zo opgetogen! Ik houd echt van deze condities - het is erg moeilijk om je snelheid te beoordelen en je moet wat risico's nemen. Steeds voel je dat je de wagen kan verliezen, maar dat is de uitdaging en I love it! De baan was op sommige stukken erg nat en op sommige stukken veel minder. Naar Q2 gaan was zeker meer dan de verwachting voor mij en het hele team. Ja natuurlijk is het een klein gelukje vandaag maar het betekent dat we de andere nieuwe teams verslagen hebben, alweer!"

"Ook al hadden we mazzel, we hebben de strategie precies goed uitgevoerd - als je kijkt naar de McLarens en Ferrari's, die dachten dat het minder zou gaan regenen en zie wat er is gebeurd. Die misten hun kansen aan het begin van de sessie en wij maakten daar juist optimaal gebruik van. Nu kan ik niet wachten tot de race morgen!", beëindigde een opgewonden Kovalainen zijn relaas.

Trulli haalde op negen duizendsten na de tweede sessie niet, teamgenoot Kovalainen pakte de zeventiende tijd in Q1, waardoor Trulli teruggezet werd naar de achttiende tijd. De Italiaan start naast Jenson Button, die in Q2 geen tijd neer kon zetten omdat hij zijn McLaren in de grindbak parkeerde. Trulli was wel nuchter: "Het was teleurstellend omdat ik goed bezig was. Helaas spinde in mijn snelste ronde een wagen voor me, waardoor ik gehinderd werd in de tweede en derde sector en zo kon ik mijn snelste ronde niet afmaken. Daarna werd de regen erger, dus was er geen kans meer mijn rondetijd te verbeteren. Niettemin zullen we ons best doen morgen en we zullen zien wat er gebeurd."

Technisch directeur Mike Gascoyne was zeer verheugd: "Vanzelfsprekend zijn we erg, erg tevreden om één wagen in Q2 te krijgen en Heikki heeft een fantastische prestatie neergezet om ons daar te krijgen! Ik vind het sneu voor Jarno, omdat hij last kreeg van verkeer precies in de ronde die hem naar Q2 had moeten brengen. Ik denk dat we alle beslissingen rond de bandenkeuze goed gemaakt hebben en in Q2 hebben we alleen op intermediates gereden, wat duidelijk de perfecte keus was. We maakten een wissel vijf minuten voor tijd, en Heikki reed in een uitstekende zuivere ronde naar P15. Prima gedaan door het hele team en vooral voor Tony (Fernandes, teambaas, red.): zo'n successen in één van de twee thuisraces - ik weet zeker dat hij erg trots is."

Teambaas Tony Fernandes kon geen woorden vinden: "Ik ben sprakeloos! Wat een dag! Om op de vijftiende plaats te komen in ons thuisland voor ons thuispubliek is fenomenaal. Ik ben in de zevende hemel en zo enthousiast!"

[WRC] Uitslag Rally van Jordanië

Sébastien Loeb heeft de WK-rally van Jordanië gewonnen. De Franse wereldkampioen begon al als koploper aan de derde dag en hij hield in zijn Citroën C4 de Fin Jari-Matti Latvala (Ford) ruim 35 seconden achter zich. De Noor Petter Solberg (Citroën) eindigde als derde.

Loeb, die zijn tweede overwinning dit seizoen boekte, gaat na drie rally's aan de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van 25 punten op Latvala die in de stand zijn landgenoot Mikko Hirvonen passeerde.

Hirvonen is de grootste tivaal van Loeb. Hij reed vandaag echter met zijn Ford hard tegen een zandwal en daarbij brak de ophanging van zijn wagen. Oud F1-coureur Kimi Räikkönen eindigde als achtste.

Sega Studios San Francisco sluit deuren

Sega Studios San Francisco heeft de deuren gesloten. Dit liet een woordvoerder van SEGA gisteren aan IndustryGamers weten.

"Sega of America moet u jammer genoeg de opheffing van Sega Studios San Francisco mededelen. Het is een ongeloofelijk getalenteerde studio en we wensen het personeel het beste toe in hun toekomstige loopbaan. In de toekomst willen we externe ontwikkelingen voor diverse doeleinden over de hele wereld nastreven en de groei van het welbekende merk Sega bevorderen."

Sega Studios San Francisco was verantwoordelijk voor games als Iron Man en Golden Axe: Beast Rider. Er wordt gezegd dat de studio de game Iron Man 2 nog net heeft kunnen afronden.

Schumacher: "De banden waren al op"

Vanmorgen, tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Maleisië, ging Michael Schumacher vooral hard in Q2. In de laatste sessie viel de Duitser wat tegen. Mede doordat de banden al snel minder werden, start hij morgen als achtste.

"Ik ben natuurlijk een beetje teleurgesteld met mijn resultaat, omdat we er in Q1 en Q2 goed bij zaten. Ik had absoluut meer kunnen doen. In mijn laatste run wilde ik een veilige eerste ronde neerzetten en dan daarna een snellere tweede rijden, maar de banden waren al op. Het is wel goed om te weten wat de limiet is op de regenbanden voor morgen. Ik wil Nico (Rosberg, zijn teamgenoot bij Mercedes-red.) graag feliciteren met de eerste keer dat we op de eerste rij staan," aldus Schumacher in een reactie.

Politie vindt cocaïne in paaseieren

In Amsterdam heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in de nacht van woensdag op donderdag naar schatting 2,5 kilogram cocaïne gevonden in paaseieren. Dit berichten Blik op Nieuws en Hart van Nederland vandaag.

Naast de verdovende paaseieren werden er onder meer telefoons en computers in beslag genomen. Zes personen zijn op verdenking van handel in verdovende middelen aangehouden. Twee van hen zijn mannen (34 en 37 jaar oud) zonder vaste woon- of verblijfplaats. Daarnaast werden er nog twee mannen (44 en 57 jaar) en twee vrouwen (24 en 55 jaar) uit Amsterdam aangehouden en overgebracht naar een politiebureau in Amsterdam.

'Eigen risico zorg naar draagkracht'

Het verplichte eigen risico zou volgens kandidaat-Kamerlid Carola Schouten van de Christen Unie inkomensafhankelijk moeten worden. Dat meldde ze vandaag in het radioprogramma Kamerbreed van de TROS.


De verplichte eigen bijdrage aan de zorgkosten ligt momenteel voor iedereen op 165 euro, maar als het aan Schouten ligt komt daar verandering in. Haar voorstel is dat er een eigen risico komt van respectievelijk 200, 400 en 600 euro voor de lage, midden en hoge inkomens. Dit voorstel is ook opgenomen in het verkiezingsprogramma van de CU.


Het bezuinigingsvoorstel van de werkgroepen, wat de afgelopen week naar buiten kwam, om het eigen risico voor iedereen op 775 euro vast te stellen, is voor de meeste partijen een stap te ver.  In politiek Den Haag worden daar krachttermen als ‘waanzinnig’ voor gebruikt.

PVV is boerkaverbod 'vergeten'

De PVV lijkt een eigen wetsvoorstel om de boerka te verbieden niet meer zo belangrijk te vinden. Het veelbesproken boerkaverbod is een stille dood gestorven bij de partij van Geert Wilders. In 2007 werd het wetsvoorstel tot het boerkaverbod ingediend door de PVV. Er kwamen verschillende schriftelijke vragen van andere partijen binnen, maar die heeft de PVV nog altijd niet beantwoord.

Geert Wilders diende het voorstel zelf in samen met Sietse Fritsma. De afgelopen dagen is aan de twee gevraagd wat ze nu willen, maar daar reageren ze niet op.

D66-leider Alexander Pechtold is niet verrast. "Ik heb de sterke indruk dat het Wilders niet om de principes gaat, maar puur om het choqueren en polariseren." D66 verwijt de PVV zwabbergedrag omdat het hoofddoekjesverbod ook ineens geen breekpunt meer is bij de onderhandelingen in Den Haag en Almere.

Naast het boerkaverbod is de PVV wel meer dingen 'vergeten'. Zo beweerde Wilders bij hoog en laag dat hij niet tegen de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding had gezegd dat hij van plan was in zijn film Fitna de Koran te verscheuren. Volgens minister van Justitie Hirsch Balin was dat wel het geval. Als de minister loog, had Wilders het kabinet al jaren geleden kunnen laten vallen. Maar hij kwam er nooit meer op terug.

Hockeyers Rotterdam moeizaam naar kwartfinale EHL

Hockeyclub Rotterdam heeft zojuist de kwartfinale van de Eurohockey League bereikt. In eigen stadion werd de Spaanse Club Egara uitgeschakeld met 2-1.

In een aantrekkelijk eerste kwart kwam Rotterdam gelukkig op voorsprong. Nadat de ploeg in de eerste minuten goed weg kwam bij een strafcorner, tikte Roger Matalonga aan de andere kant de bal met de voet in eigen goal. Na tien minuten spelen kwamen de Spanjaarden op gelijke hoogte na onoplettendheid in de Rotterdamse defensie. Eduard Arbos rondde koelbloedig af. Een kwartier voor de rust tekende Jeroen Hertzberger voor de 2-1 uit een strafbal.

In de tweede helft had Rotterdam de kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. De Nederlandse hockeyers verzuimden echter de score uit te breiden. Egara zette druk, maar ook zij wisten geen treffer meer te maken.

Rotterdam neemt het maandag in de kwartfinale op tegen Atletic Terrassa. De Spaanse club won met 4-3 in de achtste finales van Grunwald Poznan uit Polen. Later vandaag speelt HC Bloemendaal tegen het Duitse Club an der Alster voor een plek bij de laatste acht.

Seksclub Yab Yum staat te koop

De beroemde Amsterdamse seksclub Yab Yum staat in de verkoop. Eigenaar Hennie Vittali wil er vanaf. Sinds hij de verkoop vanochtend in De Telegraaf aankondigde, hebben drie geïnteresseerden zich volgens hem gemeld. "Maar het is altijd even afwachten hoe serieus een bod is."

Amsterdam heeft de seksclub gesloten met een beroep op de wet Bibob. Yab Yum zou de vergunning misbruiken om strafbare feiten te plegen. Een nieuwe eigenaar kan volgens Vittali zo beginnen, maar hij moet wel 'brandschoon' zijn. Geïnteresseerden kunnen zich bij Vittali melden. "Ik heb geen tussenpersonen nodig."

Voor ongeveer zes miljoen euro mag de nieuwe eigenaar de naam en het pand overnemen. Werknemers zijn er niet meer. "Ik moet al 2,5 jaar nee verkopen, maar door de huidige conjunctuur staan de oud-werknemers te springen om hier weer aan de slag te gaan, inclusief de dames."

In 1999 werd de zaak voor minder dan de marktwaarde verkocht aan een zwager van een beveiliger die bij de Hells Angels zou horen. Volgens de gemeente kwam de zaak daarmee feitelijk in handen van de Hells Angels. Op basis van de wet Bibob mogen malafide ondernemers uit kwetsbare branches worden geweerd.

Buurtbewoners gaan agenten te lijf

Buurtbewoners zijn vannacht in het Gelderse Beuningen agenten te lijf gegaan. Een 22-jarige man is aangehouden nadat hij een agent meerdere keren in zijn gezicht had geslagen.

Een andere buurtbewoner wilde een agent met een biljartkeu te lijf gaan, maar met pepperspray werd hij tegengehouden. In de Burgemeester Verstraatenlaan hadden getuigen een auto-inbreker betrapt. Hij wist te ontsnappen, maar liet zijn auto achter. Toen agenten met een takelwagen ter plaatse kwamen om die auto mee te nemen, kwam de buurt in opstand.

Een vrouw bedreigde de bestuurder van de takelwagen. De agenten werden uitgescholden, waarna de buurtbewoners hen aanvielen. De recherche onderzoekt de zaak.

Golfer van 14 jaar in Chinees Open

Een Chinese jongen van 14 jaar doet half april mee aan het Chinees Open golf. Zhang Jin slaagde erin zich te kwalificeren voor het profevenement  van de Chinese en Aziatische Tour in Suzhou.

Hij is met zijn leeftijd van 14 jaar en vijf maanden vermoedelijk de jongste speler ooit in een toernooi uit de tour. Zhang Jin is opgenomen in een deelnemersveld met daarin onder anderen de Nederlanders Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber. Lafeber maakt in China zijn rentree na een knieoperatie. Ook van de partij in Suzhou zijn beide captains van de Ryder Cup: de Amerikaan Corey Parvin en de Schot Colin Montgomerie. Het Chinees Open is het enige toernooi waarin ze het tegen elkaar opnemen. In Wales wordt dit jaar in oktober de Ryder Cup gespeeld, dan treedt Parvin op als captain van titelverdediger VS en geeft Montgomerie leiding aan de Europese equipe.

Verneukte jeugdherinneringen? Nee.

Zoals bij veel mensen uit mijn leeftijdsklasse is die liefde begonnen met het beste kinderprogramma dat ooit op tv is geweest: FunFactory. Waar ik normaal gesproken niet mijn bed uit te krijgen was, zat ik in die jaren steevast om 7:00 klaar voor de avonturen van mijn helden. Nog in mijn pyjama kroop ik op de bank met een dekentje om me heen, een bord brinta op schoot en Skychannel op de buis.

USF1 sluit de deuren

Het Amerikaanse USF1-team heeft haar basis in Charlotte officieel gesloten nadat het niet gelukt is om op de startopstelling te verschijnen dit seizoen. Dit nieuws zorgt direct ook voor nieuwe geruchten dat het team ook in 2011 niet meer zal meedoen om de laatste plaats op de grid.

Op het allerlaatste moment heeft het team aan de FIA bevestigd dat men dit jaar niet meer aan de start zal verschijnen van een Formule 1-race. Dit betekende het einde van het team. Er is echter nog hoop voor het team. Volgens de Charlotte Business Journel hebben de ontslagen medewerkers bij hun ontslag te horen gekregen van teambazen Ken Anderson and Peter Windsor dat in de toekomst het team mogelijk weer mensen zal aannemen als de omstandigheden verbeteren.

Rutten ontevreden over ontwikkeling Van der Meyde

In het Eindhovens Dagblad zegt de trainer van PSV, Fred Rutten, dat hij niet tevreden is over de ontwikkeling van Andy van der Meyde. Rutten had de hoop dat Van der Meyde, die afgelopen winter werd aangetrokken, wedstrijdfit zou zijn.

"Andy is medisch gezien wel fit. Maar het is nog de vraag of hij al klaar is voor speeltijd met het eerste team. Hij heeft twee weken geleden een liesblessure opgelopen en die heeft hem toch achterwaarts geworpen. We bekijken zijn situatie nu van dag tot dag," aldus Rutten.

Doden bij aardverschuiving Peru

Hevige regenval heeft gisteren in het noordoosten van Peru aardverschuivingen veroorzaakt, waarbij zeker 25 personen om het leven kwamen. Ten minste vijftig mensen raakten gewond. Dat heeft de regionale president Jorge Espinoza gisteren gezegd. Reddingswerkers zijn op zoek naar 25 personen die nog worden vermist.

Volgens de chef van de burgerbescherming, Hipolito Cruchaga, raakten door de aardverschuiving honderdtwintig huizen beschadigd.

Doden bij aardverschuiving Peru
Doden bij aardverschuiving Peru (Foto: Novum)

Twee jaar schorsing voor dopingzondaar Zirbel

Het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA heeft wielrenner Tom Zirbel voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van doping. Dit is vandaag naar buiten gekomen.

De Amerikaan, die vorig jaar vierde werd bij het WK tijdrijden, maakte eind 2009 zelf bekend dat er in zijn urine sporen van de steroïde DHEA waren gevonden. Hierdoor kon hij een overgang naar Team Garmin op zijn buik schrijven.

[F1] Uitslag kwalificatie Maleisië

De kwalificatie voor de Grand Prix van Maleisië is gewonnen door Mark Webber. Naast hem op de eerste startrij staat Nico Rosberg, daarachter zijn het Sebastian Vettel en Adrian Sutil. De derde startrij wordt morgen gevormd door Nico Hülkenberg en Robert Kubica.

Tien minuten voor de start van de eerste kwalificatiesessie begon het te gieten, met een buiten- en baantemperatuur van 31 graden Celsius, wat snel zakte toen het begon te regenen. De teams waren aan het twijfelen of de intermediatebanden eronder zouden gaan of de fullwets, aangezien de regen de baan snel heel nat maakte. Veel wagens gingen al meteen de baan op, om toch zo veel mogelijk ruimte te hebben om een goede tijd neer te zetten. Toch leek het de juiste keuze om de intermediates te monteren, aangezien de baan op sommige stukken gewoon droog was. De eerste spin was voor Vitaly Petrov, die zijn Renault achteruit op de baan zag gaan. De Rus kon zijn weg wel vervolgen.

De tijden waren in het begin niet sneller dan een lage 1:47, terwijl in de oefensessies - die droog verreden werden - de tijden rond 1:33 lagen. Binnen 8 minuten was het hele veld op Lucas di Grassi na op de baan. De Virgin Racing-coureur had problemen en stond nog altijd in de pitbox. Even was er een gele vlag, toen Vitantonio Liuzzi zijn Force India achteruit door het grind liet gaan, maar ook de Italiaan kon verder. Bruno Senna was minder fortuinlijk, de Braziliaan schoof met zijn Hispania Racing van de baan en bleef steken in het grind.

Lewis Hamilton had heel veel moeite om zijn McLaren Mercedes op de baan te houden, maar dat lukte na een klein moment van overstuur en spin. Teamgenoot Jenson Button schoof echter wel hard het grind in, en ondanks pogingen daar weer uit te komen, moest de Brit aan zijn team melden dat zijn achterwielen vast zaten. Petrov ging op hetzelfde punt als Button eraf, maar de Renault-coureur kon verder op de strook gras. Hamilton werd niet binnen geroepen om de fullwetbanden te monteren, iets wat voor Button ook beter was geweest. Michael Schumacher daarentegen was de eerste coureur die de fullwetbanden ondergeschroefd kreeg. Toch was het water op de baan dusdanig veel dat ook de Duitser moeite had om de Mercedes GP op de baan te houden.

Hamilton had serieus moeite om een goede tijd neer te zetten, de Brit had nog steeds een hoge 1:59 op de klok staan. Het team vertelde hem dat de targettijd 1:52,800 was, wat zeven seconden sneller was dan de Brit had staan. Alle coureurs hadden veel last van het water op de baan, zo ook Fernando Alonso die een pirouette maakte. Di Grassi was uiteindelijk met twee minuten op de klok toch op de baan, dus de Virgin-coureur kon - weliswaar wat krap - toch een tijd neerzetten. Zowel Hamilton als Alonso moesten in de laatste bocht voor de finish heel veel snelheid terugnemen, wat beide coureurs niet verder bracht dan een respectievelijke twintigste en negentiende plaats. De afvallers in Q1 waren op volgorde van laag naar hoog: Di Grassi, Senna, Karun Chandhok, Felipe Massa, Hamilton, Alonso en Jarno Trulli.

Bij het ingaan van de tweede kwalificatiesessie leek de regen opgehouden te zijn. Toch zeiden de radarbeelden dat het opnieuw hard zou gaan regenen binnen een minuut of zeven. Over de boordradio kreeg Schumacher te horen dat het binnen twee minuten ging regenen, en dat zijn banden dus binnen nu en heel snel zouden gaan werken. Alle coureurs op Button na gingen meteen op de baan, om dit keer voor het zou gaan regenen een redelijke tijd neer te zetten. Blijkbaar probeerden de teams niet dezelfde fout te maken als in de eerste sessie door te hopen dat de condities zouden verbeteren en daarom te wachten om de pits uit te gaan.

Timo Glock spinde in zijn Virgin Racing-bolide maar kon weer verder. Schumacher zette een snelle tijd neer, door net zes tienden voor Petrov een 1:50,611 op de klok te zetten. Teamgenoot van Petrov, Robert Kubica, had op dat moment de derde tijd te pakken met 1:50,749. De twee Williams-coureurs Nico Hülkenberg en Rubens Barrichello waren goed bezig, door heel even de eerste en tweede tijd te hebben, maar Sebastian Vettel zette zijn Red Bull Racing daar weer voor, waar Kubica de tijd van Vettel weer verbeterde. Achteraan reed Sébastien Buemi een tijd van 2:00,279, wat bijna zeven seconden langzamer was dan Heikki Kovalainen voor Lotus Racing.

Op intermediates werden de tijden rap sneller en bijna iedereen verbeterde zijn eigen sectortijden. Adrian Sutil had zich op de derde positie gereden met een tijd van 1:47,085 en dat zou zijn plaats blijven. Een vliegende ronde daarna was namelijk niet genoeg voor de Force India-coureur om zich te verbeteren. Zowel Sutil als Hülkenberg gingen terug naar de pits net als Vettel en Kubica, die allen geen vliegende ronde meer konden maken nadat de vlag gevallen was. Bovenaan waren het Vettel, Kubica, Sutil, Hülkenberg, Nico Rosberg en verrassend genoeg Kamui Kobayashi die een tijd in de 1:47 neerzetten. Schumacher was met de hakken over de sloot door naar Q3 op plaats tien, wat niet gezegd kon worden van (laag naar hoog) Button, Glock, Kovalainen, Jaime Alguersuari, Buemi, Pedro de la Rosa en Petrov.

De derde sessie ving aan met enorm veel regenval en iedereen ging van start op fullwets. Kubica had zich naast de rij wachtenden voor het stoplicht in de pits gezet en stormde bij groen voor de rij uit de baan op. Daarmee had de Pool geen last van verkeer voor zich dat spray kon veroorzaken. Met nog 7 minuten en 17 seconden op de klok werd de sessie gestopt. Dat was niet vanwege ongelukken, maar vanwege de weersomstandigheden. Er werd een onbepaalde tijd gewacht tot de omstandigheden verbeterden. De herstart was om 17:10 uur lokale tijd. Liuzzi en Sutil stonden al startklaar achter elkaar bij de uitgang van de pits, maar Sutil was zo ongeduldig dat hij hetzelfde deed als Kubica voor aanvang van Q2, namelijk zijn wagen ernaast zetten. Het team zei Liuzzi dat Sutil voor hem mocht gaan.

De herstart was inderdaad voor Sutil die als eerste uit de pitstraat vertrok. Mark Webber (Red Bull) stond op de intermediates, terwijl teamgenoot Vettel verderging op fullwets. Daarmee was Webber echter niet snel in vergelijking met de rest van het veld. De gok zou later toch een hele goede blijken. Sutil had voordeel van de vrije baan voor zich, want de Duitser zette tot twee keer toe de snelste tijd neer. Een andere Duitser deed ook goed zijn best: Hülkenberg zette netjes een tweede tijd neer. Maar vanwege de verbeterende omstandigheden zetten veel rijders een snellere tijd neer.

Bij het vallen van de vlag haalde Webber maar liefst ruim 1,1 seconde van zijn eigen tijd af en zette 1:49,327 neer. Rosberg deed het niet slecht en de Duitser zette zichzelf in zijn Mercedes GP voor het eerst in zijn carrière op de eerste startrij met 1:50,673. Vettel en Sutil staan morgen op de tweede startij, Schumacher kwam opnieuw niet verder dan zijn teamgenoot Rosberg en de Duitser staat op de achtste plek morgen. Voor Kobayashi en Liuzzi waren het de eerste keren dat zij naar Q3 doorgingen dit seizoen. De twee rijders eindigden respectievelijk op de negende en tiende plek.

Uitslag kwalificatie Maleisië

Pos. Coureur Team Tijd Q1 Tijd Q2 Tijd Q3 Ronden
1 Mark Webber RBR-Renault 1:51.886 1:48.210 1:49.327 18
2 Nico Rosberg Mercedes GP 1:52.560 1:47.417 1:50.673 22
3 Sebastian Vettel RBR-Renault 1:47.632 1:46.828 1:50.789 19
4 Adrian Sutil Force India-Mercedes 1:49.479 1:47.085 1:50.914 21
5 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 1:49.664 1:47.346 1:51.001 22
6 Robert Kubica Renault 1:46.283 1:46.951 1:51.051 19
7 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1:50.301 1:48.371 1:51.511 21
8 Michael Schumacher Mercedes GP 1:52.239 1:48.400 1:51.717 24
9 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 1:48.467 1:47.792 1:51.767 21
10 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 1:49.922 1:48.238 1:52.254 21

11 Vitaly Petrov Renault 1:47.952 1:48.760   15
12 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 1:47.153 1:48.771   14
13 Sebastien Buemi STR-Ferrari 1:48.945 1:49.207   15
14 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 1:48.655 1:49.464   16
15 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 1:52.875 1:52.270   16
16 Timo Glock Virgin-Cosworth 1:52.398 1:52.520   13
17 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:52.211 geen tijd   3

18 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 1:52.884     6
19 Fernando Alonso Ferrari 1:53.044     8
20 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:53.050     8
21 Felipe Massa Ferrari 1:53.283     7
22 Karun Chandhok HRT-Cosworth 1:56.299     9
23 Bruno Senna HRT-Cosworth 1:57.269     9
24 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 1:59.977     4

 

Sanctie tegen As Siddieq geschrapt

De islamitische basisschool As Siddieq in Amsterdam krijgt weer volledige bekostiging van het ministerie van Onderwijs. Vorig jaar haalde staatssecretaris Sharon Dijksma voorlopig een streep door ruim twee ton, maar volgens de Inspectie van het Onderwijs houdt de school zich weer aan de regels. Demissionair minister André Rouvoet heeft daarom besloten de sanctie in te trekken.

De school staat al jaren onder verscherpt toezicht van de inspectie. Toen As Siddieq vorig jaar de belofte niet nakwam om meer aandacht te gaan schenken aan de 'basiswaarden van de democratische rechtsstaat' en 'openheid naar de samenleving' besloot Dijksma in te grijpen.

Het was de eerste keer dat het ministerie een deel van de rijksbijdrage opschortte omdat op een school het onderwijs niet deugt. De onderwijsinspectie blijft As Siddieq wel in de gaten houden omdat het nog steeds te boek staat als een zwakke school.

Duitsers doden zes Afghaanse bondgenoten

Duitse militairen hebben in Afghanistan per ongeluk zes Afghaanse soldaten doodgeschoten. Dat gebeurde vrijdagnacht in de noordelijke stad Kunduz.

De Duitsers waren met spoed op weg naar een schermutseling ten zuidwesten van Kunduz om hun collega's die daar in een hinderlaag waren gelopen bij te staan. Toen ze twee burgervoertuigen zagen gaven ze volgens het Duitse leger een stopteken. Omdat die niet stopten, opende een Duits pantservoertuig het vuur. Later bleek dat er Afghaanse troepen in de wagens zaten.

Bevelhebbers van de coalitietroepen komen zaterdag bij elkaar om te praten over wat er is gebeurd.

Enkele uren eerder waren ten zuidwesten van Kunduz drie Duitsers omgekomen bij een schermutseling tussen talibanstrijders en Duitse soldaten. De Duitsers waren met de Afghaanse politie op pad om mijnen te ruimen en een brug te bouwen. Toen een mijn onder een pantservoertuig ontplofte werden ze aangevallen.

Een uur lang werden schoten gewisseld, drie uur later ging het gevecht verder. De autoriteiten schatten dat tweehonderd militanten bij de aanval waren betrokken. Een talibanstrijder werd gedood, een ander raakte gewond.

Bij de gevechten konden de Duitsers geen zware middelen inzetten omdat de militanten hen beschoten vanuit huizen van burgers.

Waterschap verjaagt konijnen met fret

Het Noord-Brabantse waterschap Aa en Maas zet fretten in om konijnen te vangen. De konijnen richten volgens het waterschap jaarlijks voor duizenden euro's schade aan.

Deze week nog zakte een medewerker van het waterschap tot aan zijn knieën weg toen hij over een tegelpad liep. In plaats van een fundament van een halve meter zand lag er een konijnenhol onder het pad.

Het waterschap vreest dat de konijnen ooit besluiten hun onderkomen uit te breiden met wat gangen onder een grote tank. "Dan zijn de gevolgen aanzienlijk."

Daarom is eerder al geprobeerd de konijnen met leeuwenpoepkorrels te verjagen. Het waterschap hoopte dat de geur van het roofdier de konijnen angst zou aanjagen, maar de aaibare diertjes waren niet onder de indruk.

Daarom hebben twee medewerkers nu een vergunning om de knaagdieren op te jagen met een fret. De fret wordt losgelaten in een konijnenhol en jaagt de bewoners naar buiten. Daar loopt het konijn in een net.

De gevangen konijnen worden in een natuurgebied uitgezet. De fret gaat met de medewerker mee naar huis. Het waterschap roept iedereen die een betere manier heeft op, dit te melden.

Militanten doden 25 inwoners Iraaks dorp

Bij een nachtelijke aanval op een Soennitisch dorp ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben bewapende militanten vrijdagnacht 25 mensen gedood. De meeste doden horen volgens de autoriteiten bij een groep Soennitische strijders. Ze worden ook wel 'zonen van Irak' genoemd.

Deze groep kwam eind 2006 in opstand tegen Al-Qaida en sloot zich aan bij de Amerikanen. Onder de slachtoffers in het dorp op 25 kilometer van Irak zijn vijf vrouwen en twintig mannen.

Coulthard naar DTM

David Coulthard kan het racen niet missen. De 39-jarige Schot maakt een rentree in de autosport en zal dit seizoen voor Mercedes uitkomen in het Duitse toerwagenkampioenschap DTM, meldde hij vandaag.

Coulthard was jarenlang actief in de Formule 1. Hij won dertien keer een Grand Prix. In 2008 reed hij voor Red Bull zijn laatste race. De ervaren coureur bleef wel betrokken bij de renstal als adviseur en ging bij de BBC aan de slag als commentator. "Ik mis de adrenaline", zegt de Schot. "In de DTM zitten geen sukkels, dus ik zal op een goede en eerlijke manier worden verslagen. Maar wie niet waagt, wie niet wint."

Tijdschrift: Filosofie Magazine

Filosofie. Het tijdverdrijf van oude mannen met grijze haren en wollen sokken. Of toch niet? De term 'filosofie' komt uit het Grieks en betekent grofweg 'liefde voor kennis'. Kort door de bocht houdt dit in dat er met een andere bril naar zaken wordt gekeken. Dingen worden niet als vanzelfsprekend genomen, maar bekeken vanuit een onbevangen oogpunt. Deze blik kan worden gericht op de grote thema's des levens, als de dood en het bewustzijn, maar ook op moderne hedendaagse fenomenen als het internet. Dit kan op een droge bijna mathematische manier (immers leunt de logica op dezelfde principes als de wiskunde), maar ook op een 'koekje bij de thee manier'. Filosofie Magazine is een perfect blad voor bij dat koekje en die thee.

De omslag van de januari editie

[NBA] Cavaliers boeken zestigste zege van het seizoen

Cleveland Cavaliers heeft in de NBA haar zestigste overwinning van het seizoen geboekt. De ploeg zette in eigen huis Atlanta Hawks opzij met 93-88. Ook de Los Angeles Lakers wist weer een wedstrijd te winnen.

De Lakers stevenden tegen Utah Jazz af op hun derde verliespartij op rij, maar in het vierde kwart stelden Lamar Odom en Kobe Bryant orde op zaken. Los Angeles won zodoende met 106-92.

De Cavaliers werd het negende NBA-team ooit dat de zestig overwinningen haalde in een seizoen. Cleveland behaalde dat aantal mede dankzij uitblinker LeBron James, die gisteren 27 punten scoorde.


Overige uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
San Antonio Spurs Orlando Magic 112-100
Boston Celtics Houston Rockets 114-119
Charlotte Bobcats Milwaukee Bucks 87-86
Detroit Pistons Phoenix Suns 94-109
Indiana Pacers Miami Heat 96-105
Memphis Grizzlies New Orleans Hornets 107-96
Washington Wizards Chicago Bulls 87-95
Golden State Warriors New York Knicks 128-117

NS overweegt duurder kaartje tijdens spits

De Nederlandse Spoorwegen overwegen het reizen tijdens de spits duurder te maken. Op deze manier zou het spoorwegbedrijf treinreizigers meer over de dag kunnen verspreiden.

Dat heeft een woordvoerster van de NS vandaag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Volgens de woordvoerster zit het bedrijf tijdens de spits momenteel aan de grenzen van zijn capaciteit. "Tijdens de spits zijn de treinen overvol, terwijl het daarbuiten weer heel rustig is". Volgens de woordvoerster kan de NS het zichzelf niet veroorloven om meer treinen in te zetten op de drukke momenten. "Wij zijn een zelfstandig bedrijf en we moeten ook onze broek ophouden", aldus de zegsvrouw.

Momenteel onderzoekt de NS de verhoging van het tarief nog als middel om de spits te ontlasten. "Het plan is nog niet in kannen en kruiken", aldus de woordvoerster.

Squasher Schweertman simpel door naar laatste acht

Piedro Schweertman is de West of Ireland Open 2010 goed begonnen. De 26-jarige Nederlander rekende in de eerste ronde van het PSA Super Satelliet toernooi in het Ierse Galway gedecideerd af met de jonge Franse qualifier Lucas Vauzelle. Het werd 11-6, 11-6 en 11-8 voor de als vierde geplaatste Zeeuw, die het nu moet opnemen tegen de lokale held Arthur Gaskin, de nummer vijf van de plaatsingslijst.

Schweertman is bezig aan een goed jaar. In het eerste kwartaal won hij al twee internationale proftoernooien, beiden in eigen land. In januari won hij de MeerSquashHeroes Open 2010 in Hoofddorp en begin maart schreef de linkshandige squasher ook de Q-sourcing Squash Trophy 2010 in Barendrecht op zijn naam. Mede hierdoor kwam Schweertman deze maand voor het eerst de mondiale top-100 binnen. Hij staat nu 93e.

Linkdump Zaterdag

Wederom zat onze submit overvol met allerlei mooie en leuke submitjes, Bij deze weer een graai in de bak:

* Deze man is best wel talentvol, hij kan een mooi riedeltje op de gitaar spelen. Met dank aan Timsel.

* Een leuke parodie op de zangeressen van K3: "Van eerste wee tot keizersnee". Met dank aan Ireth.

* En nog even wat zinloos vermaak met deze vliegende man, goed voor een paar tellen vermaak! Met dank aan Trance_X.

* Tot slot willen wij iedereen een Prettig Pasen wensen! Met dank aan Overdrive.

Cancellara: "Heb geleerd van mijn fouten"

Fabian Cancellara is één van de topfavorieten voor de Ronde van Vlaanderen, die morgen wordt verreden. De Zwitser van Saxobank zag zijn kansen stijgen door het afzeggen van Filippo Pozzato van Katusha, die kampt met buikgriep.

"Hij was de topfavoriet," zei Cancellara tegen Sporza. "Het is spijtig voor hem dat hij er niet bij is, maar goed voor Saxobank. We hebben ook nog Matti Breschel en zijn zo de enige ploeg met twee troeven. De meeste andere ploegen hebben maar één of anderhalve troef. Dat is ons voordeel."

Breschel won vorige week woensdag Dwars door Vlaanderen, terwijl Cancellara de sterkste was in de E3-Prijs. "Of we ons teveel hebben blootgegeven. Ach, in het peloton zie je meteen wie er goed rijdt, dat hangt niet af van winst of verlies."

In het verleden liet Cancellara het in de grote koersen geregeld afweten, ondanks dat hij al eens Parijs - Roubaix en Milaan - San Remo won. "Ik heb inderdaad fouten gemaakt, maar nu heb ik geleerd om dat te vermijden."

Berdych tegenstander Roddick in finale Miami

Tomas Berdych is de tegenstander van Andy Roddick in de finale van het Masterstoernooi in Miami. De Tsjech was in de halve eindstrijd met tweemaal 6-2 de Zweed Robin Söderling de baas.

Berdych was eerder dit toernooi verantwoordelijk voor de uitschakeling van onder anderen Thiemo de Bakker en Roger Federer. Tegen de Zweedse hardhitter probeerde hij de rally zo kort mogelijk te houden. Söderling, die zich niet zo goed raad wist met de aanvallende tactiek van Berdych, maakte veel onnodige fouten met zijn forehand. Daarnaast vertoonde ook de opslag van de Zweed de nodige haperingen.

Uitslag derde vrije training Maleisië

Mark Webber heeft tijdens de laatste vrije training voor de Grand Prix van Maleisië de snelste tijd neergezet. Lewis Hamilton was slecht 17 duizendsten langzamer dan de Australiër. Sebastian Vettel zat op zijn beurt slechts op 28 duizendsten achter de Brit, waamee de top drie binnen 45 duizendsten van een seconde zat.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:33.542 17
2 L. Hamilton McLaren 1:33.559 +0:00.017 14
3 S. Vettel Red Bull 1:33.587 +0:00.045 17
4 F. Alonso Ferrari 1:33.751 +0:00.209 19
5 M. Schumacher Mercedes 1:33.992 +0:00.450 15
6 N. Rosberg Mercedes 1:34.090 +0:00.548 13
7 J. Button McLaren 1:34.113 +0:00.571 16
8 F. Massa Ferrari 1:34.174 +0:00.632 15
9 R. Barrichello Williams 1:34.540 +0:00.998 13
10 R. Kubica Renault 1:34.549 +0:01.007 17
11 A. Sutil Force India 1:34.623 +0:01.081 11
12 S. Buemi Toro Rosso 1:34.673 +0:01.131 19
13 N. Hülkenberg Williams 1:34.882 +0:01.340 13
14 V. Liuzzi Force India 1:34.957 +0:01.415 16
15 J. Alguersuari Toro Rosso 1:35.026 +0:01.484 16
16 V. Petrov Renault 1:35.076 +0:01.534 17
17 P. de la Rosa Sauber 1:35.477 +0:01.935 18
18 K. Kobayashi Sauber 1:36.404 +0:02.862 19
19 T. Glock Virgin 1:37.299 +0:03.757 15
20 J. Trulli Lotus 1:37.369 +0:03.827 16
21 H. Kovalainen Lotus 1:38.161 +0:04.619 18
22 L. di Grassi Virgin 1:38.783 +0:05.241 13
23 B. Senna HRT 1:39.868 +0:06.326 19
24 K. Chandhok HRT 1:39.895 +0:06.353 16

Bewijs voor bestaan tijdmachines gevonden

De vaste bezoekers van het TRU-forum weten het zeker: de volgende foto bewijst het bestaan van tijdreizigers. Volgens dit topic is de foto genomen in 1940. Toch draagt een man rechts op de foto een moderne zonnebril en een T-shirt, terwijl die in die tijd nog helemaal niet bestonden. Errug vreemd, uit welk jaar zou die vent komen? De foto stamt overigens van een Canadees museum, dat er prat op gaat dat de foto echt is en niet gesoept.

NAC-directeur Mommers met ziekteverlof

Algemeen directeur Theo Mommers van NAC Breda is de komende maanden met ziekteverlof. "Ik kamp al anderhalf jaar met gezondheidsklachten en ik moet nu naar mijn lichaam luisteren, anders eindig ik net als mijn vader", laat Mommers optekenen op de website van de eredivisieclub.

De directeur heeft zich gisteren afgemeld bij het managementteam. De 46-jarige Mommers verloor zijn vader vroeg door een hartaanval en heeft zelf al langere tijd last van hartritmestoornissen. Het laatste jaar namen de klachten toe. "Ik heb heel lang getwijfeld, want het was voor mij een enorme stap. Mijn lichaam wil nu niet meer", zegt Mommers. De directeur verwacht enkele maanden nodig te hebben voor herstel. Tijdens zijn afwezigheid zal NAC-voorzitter Willem van der Hoeven leiding geven aan het managementteam van NAC.

Boek: Kristien Hemmerechts - De dood heeft mij een aanzoek gedaan

Op haar 53e heeft auteur Kristien Hemmerechts heel wat romans, verhalenbundels en essays op haar naam staan. Ze ontving dan ook de Frans Kellendonkprijs voor haar gehele oeuvre. Ze is getrouwd met Bart, heeft een dochter en stiefkinderen van haar overleden man Herman de Coninck. Het lijkt haar allemaal goed af te gaan, maar wat Kristien opschrijft in haar dagboek getuigt niet bepaald van een enthousiaste zin in het leven. Vanaf 9 oktober 2008 vertrouwde zij negen maanden lang elke dag haar zieleroerselen toe aan het papier, ondersteund door berichten uit de media. Deze dagboekfragmenten zijn gebundeld in het boek De dood heeft mij een aanzoek gedaan.

Kristien Hemmerechts - De dood heeft mij een aanzoek gedaan

Kal Penn verlaat Obama voor sequel Harold & Kumar

Kal Penn verrruilt het Witte Huis voor het witte doek. De acteur die vorig jaar met veel bombarie zijn acteercarrière aan de wilgen hing, keert nu al weer terug naar het oude nest. Hij gaat werken aan een nieuw vervolg op zijn succesfilm 'Harold & Kumar'.

Vorig jaar verliet Penn vanuit het niets de succesvolle serie 'House'. Met een uit de lucht gegrepen zelfmoordactie werd dr. Kutner uit de serie geschreven en was de weg vrij voor een baantje voor Obama.

De nieuwe film, met als titel 'A Very Harold & Kumar Christmas', wordt vanaf juni opgenomen. Rond Kerst zal deze in de bioscopen moeten draaien.  

Het Witte Huis houdt de kaken stijf op elkaar over het vertrek en wil er niet veel over kwijt. Wel suggereert economisch adviseur van Obama Austan Goolsbee dat geld vermoedelijk een grote rol heeft gespeeld in het vertrek.

"Ik ben gekwetst en beledigd dat je me niet vraagt of ze mij geen miljoenencontracten hebben aangeboden", zei hij kwaad tegen een verslaggever. "Ik heb een dergelijk contract tot op heden nog niet aangenomen."

Babel trekt boetekleed aan

Met tien man ging Liverpool donderdagavond met 2-1 ten onder tegen Benfica. Ryan Babel pakte een domme rode kaart en betuigt nu spijt van zijn actie. "Ik voel me schuldig voor deze nederlaag."

De Oranje-international kreeg rood na een opstootje met de Braziliaanse verdediger Luisão. Dit was het gevolg van een overtreding op Fernando Torres. "Het was een afschuwelijke overtreding en ik wilde het opnemen voor Fernando. Luisão begon vervolgens heel hard in mijn gezicht te schreeuwen. Ik wilde hem alleen maar van me af houden."

Babel duwde zijn tegenstander vervolgens in het gezicht. "Het was dom van mij om hem vervolgens te duwen, maar een gele kaart had volgens mij volstaan. De spelers van Benfica maakten het groter dan het was."

Met Babel nog in het veld stonden The Reds nog met 1-0 voor. Liverpool verloor met tien man uiteindelijk met 2-1. "Ik voel me schuldig voor deze nederlaag. Ik ga van deze fout leren, het zal niet meer voorkomen. Ik heb sorry gezegd tegen de jongens en volgens mij staan ze achter me", vertelt Babel in de Telegraaf.

23 Nederlanders in Ronde van Vlaanderen

Er zullen dit jaar 23 Nederlanders meedoen aan de voorjaarsklassieker de Ronde van Vlaanderen. Dit blijkt uit de deelnemerslijst die door de organisatie van de Vlaamse klassieker is gepubliceerd. De drie Nederlandse ploegen die van start gaan zijn goed voor 19 van de 23 deelnemers.

Rabobank is hofleverancier met liefst zeven Nederlanders. Lars Boom, Rick Flens, Sebastian Langeveld, Tom Leezer, Joost Posthuma, Tom Stamsnijder en Maarten Tjallingii zullen de kleuren van de boerenleenbank vertegenwoordigen. Vacansoleil stuurt zes Nederlanders, namelijk; Wouter Mol, Joost van Leijen, Johnny Hoogerland, Jens Mouris, Bobbie Traksel en Lieuwe Westra. Ook Skil-Shimano stelt zes Nederlands op; Roy Curvers, Koen de Kort, Floris Goesinnen, Tom Veelers, Job Vissers en Piet Rooijakkers.

De overige vier Nederlanders rijden voor buitenlandse ploegen. BMC stuurt Karsten Kroon, terwijl Garmin Martijn Maaskant opstelt. Tenslotte stuurt Milram twee Nederlanders; Niki Terpstra en Servais Knaven.

Afellay heeft spijt van elleboog tegen Enoh

Ibrahim Afellay nam dit seizoen de aanvoerdersband over van Timmy Simons. De 24-jarige middenvelder heeft moeite met het dragen van de band, maar wordt steeds volwassener.

Tijdens de wedstrijd tegen NAC Breda kon Afellay zich niet beheersen en gaf een tik op het hoofd van Matthew Amoah. Na de eerste nederlaag van het seizoen wilde de aanvoerder van PSV de pers niet te woord staan. De wedstrijd tegen Ajax volgde en de Oranje-international deelde een gemene elleboog uit aan Eyong Enoh. Afellay heeft moeite met de voorbeeldfunctie die hij heeft. In de Telegraaf betuigt hij spijt van zijn acties.

"In de wedstrijd tegen Ajax heb ik me niet gedragen als een goede aanvoerder", vertelt Afellay. "Ik heb er absoluut spijt van, het hoort niet bij me. Ik wil wel benadrukken dat ik geen keiharde elleboog heb gegeven."

"Als je de reacties in het land hoorde, leek het daar wel op en daar ben ik van geschrokken. Door die reacties ben ik me bewuster geworden van mijn voorbeeldfunctie. Het is niet goed dat kinderen zoiets van mij zien. Het was een actie uit frustratie en dat zijn meestal niet de beste acties. Voetbal is emotie, maar het in toom houden van je eigen emoties is soms erg moeilijk. Ik ben er ontzettend trots op dat ik aanvoerder ben, maar het vergrootglas is wel weer een stukje groter geworden," besloot Afellay.

Twintig doden na gevechten in Somalië

Bij zware gevechten tussen regeringstroepen en islamitische opstandelingen in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn vrijdag ten minste twintig mensen om het leven gekomen. Drie soldaten raakten gewond. Dat hebben het hoofd van de ambulancedienst van Mogadishu, Ali Muse, en een woordvoerder van het leger gezegd. De gevechten braken uit nadat opstandelingen regeringssoldaten hadden aangevallen in het zuiden van Mogadishu.

Islamitische opstandelingen maken in grote delen van de stad de dienst uit en proberen al jaren de fragiele regering omver te werpen. Somalië heeft al ruim achttien jaar geen functionerende regering.

OM wil spreekrecht voor ouders in ontuchtzaken

Ouders van seksueel misbruikte kinderen moeten zelf spreekrecht krijgen als hun kind te jong is om zich in de rechtszaal uit te drukken. Dat bepleit persofficier Karen Gerritsen van het Openbaar Ministerie van Den Bosch vandaag in Trouw.

Ze is teleurgesteld dat de rechter in de zaak tegen de Bossche zwemleraar Benno L. de ouders geen spreekrecht geeft. De rechter wees er donderdag op dat in de wet staat dat alleen het slachtoffer zelf of één nabestaande van een overleden slachtoffer spreekrecht kan krijgen.

Het OM wil dat ouders de kans krijgen het verhaal van hun kind tijdens de zitting te vertellen. Dat zou niet alleen helend werken in het verwerkingsproces van het slachtoffer en de ouders, maar zou ook helderheid kunnen geven.

Dit kan volgens Gerritsen worden geregeld door het in de wet vast te leggen of door ervoor te zorgen dat rechters hier open voor staan. De enige manier waarop de ouders nu het verhaal van hun kind kunnen vertellen, is door een schriftelijke verklaring in te dienen. De aanklager kan er dan voor kiezen die voor te lezen, maar de rechter moet dat dan wel toestaan.

Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma wijst er in de krant op dat de rechtbank 'traditioneel geen plek voor emoties' is. In een rechtszaak moet worden uitgezocht of de verdachte de dader is en hoe zwaar de straf moet zijn. Het ministerie van Justitie wijst er op dat de rechtsgang niet te veel moet worden belast.

[NBA] Bryant blijft langer bij Lakers

Los Angeles Lakers heeft Kobe Bryant langer vastgelegd. De basketbalster tekende voor drie seizoenen bij bij de ploeg waar hij al zijn hele NBA-carrière, die in 1996 begon, speelt. Bryant werd vier keer kampioen met de Lakers, waarvan de laatste keer vorig seizoen. Hij scoort deze jaargang gemiddeld 27,2 punten per wedstrijd, pakt 5,3 rebounds en geeft 5,1 assists.

Directeur Mitch Kupchak liet gisteren weten dat het team met de contractverlenging van Bryant twee van de belangrijkste doelen heeft bereikt. Eerder dit seizoen tekende ook de andere vedette Pau Gasol al bij.

Gerd Leers schopte priester in kruis

Gerd Leers heeft als kind op een internaat een priester die hem wilde misbruiken in zijn kruis geschopt. Voor straf werd hij met een zware sleutelbos op zijn handpalmen geslagen, zegt hij vandaag in het AD. Hij zegt te hebben gezien dat er broedertjes met seksuele behoeften waren, maar heeft de priesters zelf van zich afgehouden.

De CDA-prominent en voormalig burgemeester van Maastricht gaat nog altijd naar de kerk, maar heeft ook kritiek. "Hoe durf je mensen moreel zó de maat te nemen, terwijl je zulke zaken tolereert", zegt hij. Hij vergelijkt de katholieke kerk met een voetbalclub. "Je vindt het een mooie vereniging waar goed wordt gespeeld, maar je hebt grote moeite met het bestuur."

Het bestuur is volgens hem een 'oubollig gezelschap' vanwege het verzet tegen abortus, homoseksualiteit en het gebruik van condooms. Toch wil hij zich niet van de kerk afwenden, omdat zijn eigen deken en 'al die andere priesters en bisschoppen wél fantastisch werk verrichten'.

Gadgetliefhebbers klaar voor komst iPad

In de Verenigde Staten gaan zaterdag de eerste iPads over de toonbank. Analysten verwachten dat het gedurende het weekend storm loopt op de nieuwste gadget van Apple: vermoedelijk worden zaterdag en zondag enkele honderdduizenden exemplaren verkocht. Tegen het einde van september loopt dat aantal naar verwachting op tot 2 miljoen.

Het aantal bestelde exemplaren is naar verluidt een stuk groter dan verwacht, al konden een aantal liefhebbers zelfs niet op de post wachten. Circa vijftien Amerikaanse gadgetliefhebbers stelden zich vrijdagavond al op voor de Apple Store in New York, om de iPad als eerste in handen te kunnen krijgen.

De iPad, een kruising tussen een smartphone en een laptop, is in veel opzichten de spirituele opvolger van de iPhone. Het uitkomen van de digitale telefoon van Apple was enkele jaren geleden voor complete volksstammen reden genoeg om de nacht buiten de Apple Store door te brengen. Een dergelijke toestroom van belangstellenden is bij de iPad vooralsnog uitgebleven. Het apparaat stelt gebruikers in staat om onder meer boeken te lezen, films te kijken en te internetten. Concurrent Amazon reageerde op het uitkomen van de tabletcomputer, door een programma uit te brengen dat gebruikers in staat stelt digitale boeken voor zijn e-reader Kindle ook op de rivaliserende iPad te lezen.

ipad
Apple's nieuwste gadget.

CDA wil eigen risico in zorg niet verhogen

Het CDA wil het eigen risico in de zorg niet verhogen. Dat zei Ab Klink vrijdagavond in Pauw & Witteman, hij benadrukte daar niet als minister van Volksgezondheid te zitten maar als CDA-lid.

In het partijprogramma van het CDA staat volgens Klink niets over het verhogen van het eigen risico.

De eerste 165 euro zijn nu voor eigen rekening. Uit het verkiezingsprogramma van D66 bleek vrijdag dat de partij dat bedrag wil verhogen naar vierhonderd euro.

Auto's in brand tijdens tankbeurt bij Q8

Vier auto's zijn de afgelopen tijd spontaan in brand gevlogen bij onbemande tankstations van Q8. Dat gebeurde volgens het AD tussen half februari en half maart bij tankstations in Groningen en Friesland.

In een geval brandde de auto volledig uit. Bij de overige auto's bleef de schade beperkt tot een steekvlam uit de benzinetank. De precieze oorzaak is niet bekend, maar een woordvoerder van Q8 spreekt in de krant het vermoeden uit dat de steekvlammen door statische elektriciteit komen.

Daarom zou nu een antistatisch middel aan de benzine worden toegevoegd.

Man rijdt in op politieafzetting bij brand

Bij een grote brand in het Limburgse dorp Eygelshoven is een man gisteravond met hoge snelheid op een politieafzetting ingereden. Omdat omstanders en hulpverleners op tijd opzij sprongen, vielen er volgens de politie geen gewonden.

Waarom de 39-jarige man uit Kerkrade op de mensen inreed, is nog niet bekend. Hij is aangehouden.

De brand in het gebouw op een industrieterrein werd even na 22.00 uur ontdekt. Het pand aan de Nevelsteenstraat was volgens de politie niet meer te redden. De brandweer richtte zich daarom op het voorkomen van uitbreiding van de brand.

De zeven bedrijven in het gebouw zijn in vlammen opgegaan. De bewoners van tien nabijgelegen woningen werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

Burgerinitiatief zet tbs-ontduiking op agenda Kamer

Het burgerinitiatief om de tbs-wetgeving op de agenda van de Tweede Kamer te halen heeft genoeg stemmen gehaald. Al meer dan 41 duizend mensen hebben getekend op de website ditkannietlanger.nl, terwijl er veertigduizend nodig zijn.

Het initiatief is opgezet door de ouders van een 7-jarig meisje dat een jaar geleden werd ontvoerd en seksueel misbruikt. De twee daders werden opgepakt, maar de advocaat van één van hen adviseerde niet mee te werken aan een gedragskundig onderzoek om zo onder de tbs uit te komen. Een veelvoorkomende handelswijze.

De dader kreeg inderdaad geen tbs opgelegd omdat niet vaststaat dat hij geestelijk gestoord is. Met het burgerinitiatief willen de ouders er voor zorgen dat deze uitweg voor misbruikers niet meer bestaat.

Het burgerinitiatief kreeg onder meer aandacht van Omroep Gelderland en het weblog Geenstijl.

Overigens bleek uit een inventarisatie die het AD in februari maakte dat het burgerinitiatief sinds de invoering in 2006 nooit tot nieuwe of aangepaste wetgeving heeft geleid.

Burgerinitiatief zet tbs-ontduiking op agenda Kamer
Burgerinitiatief zet tbs-ontduiking op agenda Kamer (Foto: Novum)

De crisis is dood, leve de crisis

Opvallend is verder, dat de voorstellen gaan over mensen die dan minder te besteden krijgen, in de onderste lagen van de maatschappij. De voorstellen gaan vooral over het minimumloon, de HRA, de gezondheidszorg, de kindregelingen, de werkloosheidsuitkeringen, studiebeurzen en OV-kaarten, onderwijs en nog een paar andere onderwerpen. Kortom, ze treffen allemaal groepen van mensen die toch al moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen.

Rel tussen Vaticaan en Joden om misbruik kerk

Uitspraken die de Prediker van het Pauselijk Huis op Goede Vrijdag deed in aanwezigheid van paus Benedictus XVI, hebben geleid tot een rel tussen het Vaticaan en Joodse gemeenschappen wereldwijd. Kapucijnenpater Raniero Cantalamessa had geciteerd uit een brief van een Joodse vriend over het seksuele-misbruikschandaal dat de Rooms-Katholieke Kerk teistert. De niet nader genoemde Joodse vriend had de kritiek op de paus en de kerk vergeleken met "de meest schandelijke aspecten van het antisemitisme".

Over die vergelijking is wereldwijd bericht, ook in Israëlische kranten als Haaretz en Jerusalem Post en in de Amerikaanse krant The New York Times die recentelijk onthullingen deed over het misbruikschandaal. Elan Steinberg, de vicevoorzitter van de Amerikaanse vereniging van Holocaust-overlevenden, sprak daarop van een 'schande'. De vergelijking die in de preek is opgenomen, vindt hij "beledigend en onhoudbaar".

Het Simon Wiesenthal Centrum eiste dat de paus persoonlijk excuses maakt voor de in zijn aanwezigheid gedane uitspraken. De Centrale Raad van de Joden in Duitsland noemde de preek van Cantalamessa "beledigend voor de misbruikslachtoffers en voor de slachtoffers van de Holocaust". "Tot nu toe heb ik de Sint-Pieter niet zien branden", aldus Stephan Kramer, de secretaris-generaal van de Raad. Het Amerikaanse netwerk van misbruikslachtoffers stelde: "Het breekt het hart om te zien hoe een hoge vertegenwoordiger van het Vaticaan uitspraken doet die beledigend zijn voor zowel de misbruikslachtoffers als het Joodse volk."

De Prediker van het Pauselijk Huis of Apostolische Prediker is een functie die in 1555 is ingesteld door paus Paulus IV. De Prediker is volgens de katholieke traditie de enige die mag preken terwijl de paus luistert. De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, maakte naar aanleiding van de enorme ophef een terugtrekkende beweging. "Ik denk niet dat het om een gepaste vergelijking gaat", aldus de pater. "De brief moet worden opgevat als solidariteitsbetuiging van een Jood." Volgens Lombardi was de paus niet betrokken bij het schrijven van de omstreden preek.

Brand verwoest negen bedrijven in Eygelshoven

Een felle uitslaande brand heeft vrijdagavond een bedrijfsverzamelgebouw in Eygelshoven, gemeente Kerkrade, volledig in de as gelegd. In de grote loods waren negen bedrijven gehuisvest, zo maakte een woordvoerster van de hulpdiensten zaterdagochtend bekend.

De brand brak rond half elf vrijdagavond uit. Ruim een uur later was het vuur onder controle, maar het nablussen neemt nog uren in beslag. In korte tijd verwoestte de vuurzee het hele complex. De brandweer wist te verhinderen dat het vuur naar naburige panden oversloeg.

In het bedrijfsverzamelgebouw waren onder meer een meubelbedrijf, een autohandel, een computerfirma, een dakdekkersbedrijf, een interieurbouwer en een parketbedrijf gevestigd. De oorzaak van de brand is onbekend. De aanwezige media werden door de politie op grote afstand gehouden omdat er ontploffingsgevaar zou zijn. Dat bleek niet het geval, er waren bij een interieurbouwer wat blikjes verf geploft, zei de woordvoerster. Niemand raakte gewond. De brand veroorzaakte een flinke rookontwikkeling, maar volgens de woordvoerster leverde die geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Volgens ter plaatse aanwezige journalisten arresteerde de politie een man, die met zijn auto dwars door een politieafzetting was gereden. Daarbij moesten enkele mensen opzij springen. De man werd opgepakt op verdenking van poging tot doodslag, aldus deze journalisten. De politie kon zaterdagochtend vroeg alleen bevestigen dat een man werd aangehouden nadat deze door een politieafzetting was gereden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau.

505 Games komt met Naval Assault

505 Games gaat een heuse duikbootsimulatie naar de Xbox 360 brengen. Met Naval Assault: The Killing Tide kan elke leunstoelkapitein straks de digitale wateren ten tijde van de Tweede Wereldoorlog verkennen.

In Naval Assault: The Killing Tide ben je onderdeel van de geallieerde marine en kruip je in een realistisch nagebouwde Amerikaanse onderzeeër om de Nazi's er flink van langs te geven.

Je kunt zowel boven als onderwater vechten waarbij je sonar, periscoop en torpedo's onmisbaar zijn. De game combineert stille verrassingsaanvallen met hectische schietactie in meer dan 30 spannende missies.

Naval Assault: The Killing Tide ligt vanaf 11 juni voor de Xbox 360 in de winkel.

505 Games komt met 'Naval Assault'
505 Games komt met Naval Assault

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.