Twaalf jaar cel voor Eric Jan Q.

Eric Jan Q. is veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij stond terecht voor het voorbereiden van terroristische aanslagen, onder meer in het Botlekgebied en op de HSL-lijn. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie had zestien jaar cel geëist.

Uit tekeningen en foto's die in 2006 in zijn schuiladres in Rotterdam werden gevonden zou blijken dat hij van plan was om aanslagen te plegen.

Vorig jaar eiste justitie twaalf jaar cel, maar toen kwam het niet tot een uitspraak omdat Q. de rechters had bedreigd. Enkele weken geleden is in een bos in Arnhem aanvullend bewijsmateriaal gevonden. Het gaat om een lijst met namen van agenten en officieren van justitie en een recept om explosieven te maken.

De straf komt bovenop een celstraf van veertien jaar. Q. werd in 2003 bij verstek veroordeeld voor gewelddadige overvallen en een vuurgevecht met agenten. In 1998 en 1999 overviel hij in Hoek van Holland en Rotterdam geldwisselkantoren, waarbij hij gebruikmaakte van zelfgemaakte explosieven. In 2001 ontsnapte hij uit de gevangenis.

Zijn schuiladres in Rotterdam werd in 2007 gevonden. In datzelfde jaar werd Q. opgepakt nadat hij was betrapt bij een winkeldiefstal in Arnhem.