Nieuw-Zeelandse botenbouwer wil naar F1

Shotover Jet, een Nieuw-Zeelands bedrijf dat met jetboten vaart, lijkt een serieuze kandidaat te zijn om in 2011 de Formule 1 te gaan betreden. Het bedrijf is van mening dat de Formule 1 veel overeenkomsten met de jetboot-industrie heeft.

Shotover Jet houdt tochten in de zestig kilometer lange rivier Shotover met eigen gemaakte jetski's. Hierop kunnen meerdere personen plaatsnemen. Volgens de manager van het bedrijf Clark Scott is het niet gek dat juist zijn bedrijf de Formule 1 in wil. "Er is veel synergie tussen de Formule 1 en varen met een jetboot," zei hij tegen Automoto365. "We hebben een aantal van de beste mensen in de wereld rondlopen op het gebied van design en techniek. Veel van de vaardigheden van ons personeel zijn overdraagbaar naar de racerij."

Het bedrijf meent het serieus, want er wordt al in de windtunnel getest. "Onze mensen werken hard aan een chassis. De resultaten in de windtunnel zijn bemoedigend." Daarnaast wordt er al aan de motoren gewerkt. "Er is een ontwerp voor een motor en we werken met een grote Europese motorbouwer om het te verbeteren." Welk bedrijf dat is en welke sponsoren achter het team zitten is niet bekend.

Op 15 april moeten de inschrijvingen voor de nieuwe teams in de Formule 1 bij de FIA bekend zijn. In juli zal bekend gemaakt worden welke team in 2011 op de grid zal mogen staan en welk team aangewezen is als reserve. De FIA wil problemen zoals met US F1 in de toekomst voorkomen. "Het is een spannende tijd voor ons," zei Scott. "De Formule 1 is de top van de autosport, hoger kan niet. We weten dat we een flinke klus voor de boeg hebben, maar we zijn er absoluut klaar voor."