'Team tegen dierenrechtenextremisme geen succes'

Redactie

Een landelijk politieteam dat een jaar geleden werd opgericht om dierenrechtenextremisme aan te pakken heeft nog niet veel bereikt. Trouw schrijft maandag op basis van bronnen binnen justitie dat nog niemand door werk van het team is opgepakt. De krant herinnert eraan dat een soortgelijk team in 2002 na een jaar werd ontbonden vanwege gebrek aan succes.

De AIVD zette de bestrijding van het dierenrechtenextremisme vorig jaar hoog op de agenda. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) beloofden daarom een hardere aanpak. Een van de maatregelen was het 35 koppen tellende team dat werd opgericht.

Het onderzoek naar radicale actievoerders verloopt volgens de krant uiterst moeizaam. Deze lente worden voor het eerst sinds lange tijd enkele dierenrechtenactivisten voor de rechter gebracht, maar dat is niet te danken aan het speciale team. Het gaat onder meer om Peter J., beter bekend als de 'veganstreaker'. Hij was betrokken bij een nertsenbevrijdingsactie.

Het team zou wel een beeld hebben gekregen van de werkwijze van de activisten. De extremisten opereren in kleine cellen die geen contact hebben met groepen die in de openbaarheid actief zijn, maar dat was voor de oprichting van het team ook al bekend.