Binnenkort vaccin tegen asbestkanker
In het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum zijn onderzoekers ver op weg om een vaccin te ontwikkelen tegen mesothelioom, oftewel asbestkanker. De proeven op muizen zijn met succes afgerond en de eerste menselijke testen zijn begonnen.
Longarts en docent bij het Erasmus MC Joachim Aerts zegt "Eén patiënt leeft nu, vier jaar na de behandeling nog steeds. En het gaat goed met hem. De volgende stap is om te onderzoeken of dit inderdaad door het vaccin komt."
Aerst spreekt over een wereldprimeur op het gebied van kankeronderzoek: "Nu het is gelukt, is het de eerste keer dat er iets tegen deze vorm van kanker te doen is. Ons onderzoek wordt daarom vanuit de hele wereld op de voet gevolgd, met name uit de VS en Australië."
Asbestkanker is een vorm van kanker die zich jaren gedeisd kan houden. Het kan wel vijftig jaar duren voordat de ingeademde deeltjes de kanker veroorzaken.
Immuunsysteem
Doordat de ziekte zich bij elke patiënt op een andere manier gedraagt, was behandeling tot op heden onmogelijk. Een andere oorzaak hiervoor is dat de tumor stoffen afgeeft die er voor zorgen dat het afweersysteem van de patiënt geen actie onderneemt.
Bij het nieuwe vaccin wordt het afweersysteem gestimuleerd door witte bloedlichaampjes en kankercellen buiten het lichaam van de patiënt om met elkaar in contact te brengen. "Vervolgens worden de cellen weer ingespoten in de hoop dat dit een immuunreactie oproept tegen de overige kankercellen", volgens Aerts.
Kleine overlevingskans
Momenteel is de kans op overleving van de ziekte erg klein. Zo'n 80 tot 90 procent van de patiënten overlijdt binnen een jaar. "Hoewel er weinig aandacht is voor asbestpatiënten, gaan er jaarlijks tussen de 750 en 1000 mensen aan dood. Het zou fantastisch zijn als we mensen die wel contact hadden met asbest, maar nog geen kanker hebben, preventief kunnen vaccineren. Hiervoor is nader onderzoek en financiële ondersteuning nodig", zegt Aerts.