Van den Boog: "Ajax wilde finale boycotten"

Ajax heeft op het punt gestaan om de bekerfinale te boycotten. Dat zegt algemeen directeur Rik van den Boog op de website van de Amsterdamse club.

Zo ver kwam het uitendelijk niet. Ajax besloot het aantal van tienduizend meereizende fans terug te brengen, waardoor de veiligheid gegarandeerd zal zijn. Dit leidde afgelopen zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo tot negatieve reacties van de fans.

"De hoofdreden is veiligheid"
, zegt hij over dat besluit. "Nadat bekend werd dat er 10.000 kaarten voor ons beschikbaar zouden zijn, hebben wij veel gesprekken gevoerd. Intern en extern. Met de gemeente en de politie van Amsterdam, met onze eigen veiligheidsmensen, verzekeringsmaatschappijen, afvaardigingen van supportersgroepen en ook met de NS en de KNVB."

Van den Boog: "Uiteindelijk hadden we heel veel informatie, maar de meningen waren nogal verdeeld. We hebben op het punt gestaan tegen de KNVB te zeggen dat het ons niet lukt om binnen bepaalde kosten en risico’s onze fans te vervoeren, en met name zolang in Rotterdam te laten verblijven. Dus dat we dan helemaal niet zouden komen; de supporters niet en dan de spelers uit solidariteit ook niet."

"Het liefst hadden we twee wedstrijden gehad. Een uitwedstrijd en een thuiswedstrijd. Zonder bezoekende supporters. Overigens is het totale aantal mensen dat Ajax steunt in Rotterdam veel groter, want naast de 7.700 kaarten in de voor ons afgezonderde sector zitten op de ‘neutrale’ vakken uiteindelijk ook vele duizenden mensen die Ajax een warm hart toedragen", aldus de directeur.