Vertonghen: "AZ moet nu hun job doen"

Veel gaat de komende twee dagen beslist worden in de strijd om het kampioenschap. In theorie kan FC Twente woensdagavond al kampioen zijn. Dan moeten de Tukkers zelf winnen bij AZ en moet Ajax verliezen bij Willem II.

Jan Vertonghen beseft dat het de week van de waarheid is. “Maar zelfs als FC Twente wint bij AZ zijn er voor ons nog kansen” , aldus de hoopvolle Belg. Over de flitsende 7-0 overwinning van Ajax op VVV-Venlo werd slechts kort nagepraat zondagmiddag. Alle blikken stonden direct op dinsdagavond (AZ – FC Twente) en woensdagavond (Willem II – Ajax). In Amsterdam heerst sterk het gevoel dat FC Twente niet gaat winnen in Alkmaar.

Is de wens hier de vader van de gedachte? Ajacied Vertonghen denkt van niet. "Het moeilijke programma van FC Twente komt er nu aan", zegt hij in gesprek met Goal.com. "We waren er niet vanuit gegaan dat ze eerder al punten zouden laten liggen. AZ moet nu hun job doen. Als ik ze de laatste weken zie spelen – op zaterdag na (0-0 tegen NEC, red) – dan heb ik daar vertrouwen in."

"Wij moeten de druk erop houden", weet Vertonghen, die wellicht in een titelrace terecht komt zoals in 2007, toen hij Ajax min of meer de das om deed met een doelpunt als RKC’er. "Maar laat het deze keer maar op doelsaldo aankomen", lacht hij, wetend dat Ajax veruit het beste doelsaldo heeft. "Ook de tweede plaats is belangrijk voor de club. Daarom is het lekker dat PSV punten heeft laten liggen."

FC Twente worstelde zich zaterdagavond naar de winst tegen sc Heerenveen (2-0). "Ik heb vaak het gevoel gehad dat ze de druk begonnen te voelen. Het eerste uur kijk ik nooit naar teletekst, want ik weet toch dat het 0-0 staat. Het laatste halfuur kan je de uitslag ook voorspellen. Maar ze blijven winnen en daar kan ik niets van zeggen. Frustrerend is het wel, want je wilt dat ze punten laten liggen."

Tegen VVV straalde Ajax plezier uit. Vertonghen beaamt dat. "De sfeer is fantastisch. Iedereen kan het met elkaar vinden en gunt elkaar wat. Of ik daarom zo’n bal afspeel op Marko Pantelic (de 7-0, red)? Veel mensen hebben net tegen me gezegd: 'waarom schoot je niet zelf?' Maar dit was makkelijker. Een assist is ook leuk. Aan de sfeer zal het dit seizoen niet liggen."