FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 april 2010

Krajicek naar dubbelfinale in Charleston

Michaëlla Krajicek heeft samen met haar dubbelpartner Vania King de finale bereikt van het WTA-toernooi in Charleston. Na een spannende wedstrijd met kansen voor beide teams wist het Nederlands-Amerikaanse duo uiteindelijk in twee sets te winnen van Natalie Grandin en Abigail Spears: 6-4 en 7-6 (4).

De wedstrijd kende een spannend verloop waarbij in de eerste set vooral de sterke service van Krajicek en King het verschil maakte. In de tweede set waren het juist Grandin en Spears die de bovenliggende partij waren. Desondanks profiteerden de Zuid-Afrikaanse en de Amerikaanse niet van de vele breakkansen, waardoor een tiebreak beslissing moest brengen.

Krajicek en King profiteerden van de mogelijkheden ze hun geboden werden en wonnen zo alsnog de wedstrijd. De finale van het dubbelspel wordt morgen gespeeld om 11.00 lokale tijd. De strijd om de tweede finaleplaats gaat later vandaag tussen het als eerste geplaatste duo Huber-Petrova en Makarova-Pelletier.

Darts: Whitlock klopt Taylor in Derby

Darter Phil Taylor weet weer wat verliezen is. De nummer één van de wereld bij de PDC kreeg vandaag in het Players Championship van Derby klop van Simon Whitlock. De Australiër klopte de Engelse favoriet met liefst 6-2, waardoor hij de finale van het toernooi bereikte.

Daarin was Whitlock met 6-4 te sterk voor de Brit Colin Lloyd. Hij verdiende met zijn zege 6.800 euro. Beste Nederlander was Vincent van der Voort die in de kwartfinale sneuvelde tegen Lloyd. Jelle Klaasen, Roland Scholten en Michael van Gerwen strandden al voortijdig in Derby. Co Stompé en Raymond van Barneveld deden niet mee aan het toernooi.

Landstitel voor korfballers Koog Zaandijk

De korfballers van Koog Zaandijk zijn landskampioen korfbal geworden. In de finale in Ahoy werd Dalto met 22-20 verslagen.

Dalto begon het beste aan de aan de wedstrijd. De club uit Driebergen kwam na een flitsende start met 4-1 voor, maar kon dit geen vervolg geven. KZ kwam terug en dwong de opponent bij 8-5 al tot een time-out. bij rust was de stand 13-9. In de tweede helft werd Dalto feller, maar op het moment dat de aansluiting tot stand leek te komen plaatste KZ een nieuwe demarrage. Dat bleek uiteindelijk de beslissing in de strijd om de landstitel.

Wedstrijdleiding bestraft Chandhok

De stewards van de FIA hebben Hispania Racing-coureur Karun Chandhok bestraft voor het onreglementair wisselen van een versnellingsbak. Gevolgen voor de startopstelling heeft het niet, want de Indiër zou tijdens de Grand Prix van China al als 24e en laatste van start gaan.

Het wisselen van de bak zonder medeweten van de FIA levert een straf van vijf startplaatsen terug op. De straf is niet hinderlijk en Chandhok kan zijn strijdplan morgen gewoon uitvoeren. De kans op regen in Shanghai morgen is inmiddels 80%. "De andere teams hebben in de winter veel in de regen getest. Wij weten niet waar we staan in natte omstandigheden," zei teambaas Colin Kolles. Chandhok vulde hem aan. "Maar hoe de condities ook zijn, we gaan er het beste van proberen te maken."

De tweede coureur van het team Bruno Senna zegt dat HRT dichterbij de concurrenten komt. "Tijdens de vrije trainingen hebben we verschillende zaken ontdekt die ons vooruit hebben geholpen. In mijn snelste ronde ging ik een beetje wijd en heb ik tijd laten liggen. Het is frustrerend omdat ik weet dat ik sneller kan, maar we blijven ons verbeteren."

[Upd] Twee Nederlandse militairen gedood in Afghanistan

Bij een incident in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn vandaag twee Nederlandse militairen om het leven gekomen.

De Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft bekendgemaakt dat de twee militairen om het leven zijn gekomen door een bermbom. Het gaat om korporaal van de mariniers Jeroen Houweling (29) en marinier van de eerste klasse Marc Harders (23). Een 21-jarige strijdkracht raakte bij het incident gewond. Zijn toestand is stabiel.

De militairen namen deel aan operatie Kharok Mahy, waarbij ze zich op het moment van de explosie in een Viking rupsvoertuig bevonden. Halverwege de Afghaanse middag reden de in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn gelegerde mariniers op een bermbom. De betrokken families zijn inmiddels ingelicht.

Sinds het begin van de Nederlandse missie in Afghanistan zijn inmiddels 23 militairen om het leven gekomen. Dit jaar zijn er in het land al 150 militairen gesneuveld, waaronder negentig Amerikanen. "Het sneuvelen van deze twee militairen herinnert ons op tragische wijze dat het werk in Uruzgan en in Afghanistan nog lang niet klaar is," zei Van Uhm tijdens een persconferentie waarbij hij zijn medeleven betoonde.

Namens het demissionaire kabinet gaven minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries een verklaring uit. "Wij zijn diep getroffen door het vreselijke bericht dat korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders zijn omgekomen tijdens hun inzet in Afghanistan. Het sneuvelen van deze jonge mariniers maakt ons erg verdrietig. Zij zetten zich onbaatzuchtig in voor een betere wereld en betaalden daarvoor de hoogste prijs."

"Onze gedachten gaan uit naar de ouders, echtgenote, kinderen, naaste familie, vrienden, collega's en allen die hen dierbaar waren. Wij leven intens met hen mee en wensen hen veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies."

Volg het nieuws ook op het forum.

Wozniacki geeft op in Charleston

Caroline Wozniacki zal na Ponte Vedra Beach vorige week het WTA-tennistoernooi in Charleston niet op haar naam kunnen schrijven. De Deense moest in de halve finale tegen de Russin Vera Zvonareva geblesseerd opgeven.

Wozniacki ging al vroeg in de eerste set door haar enkel en kon na een behandeling van de fysiotherapeut doorspelen. Op een stand van 2-5 in het voordeel van Zvonareva bleek dat de blessure te erg werd, waardoor ze op moest geven. Zvonareva speelt daarom morgen in de finale tegen de Slowaakse Daniela Hantuchova of de Australische Samantha Stosur.

Kwartfinale in Skicross voor De Jong

Bob de Jong heeft de smaak van het skicrossen te pakken. De schaatser streek na de Olympische Spelen in Vancouver dit weekend in Noorwegen neer. Daar deed hij mee aan de Open Noorse kampioenschappen en strandde daar in de kwartfinales.

"Het was hartstikke gaaf," zei de 33-jarige De Jong die in Vancouver brons won op de 10.000 meter. "In trainingen ging ik vaak onderuit, maar tijdens de wedstrijd bleef ik staan." Hij had geluk dat in de eerste ronde een van zijn tegenstanders onderuit ging, waardoor hij tot de kwartfinale door wist te dringen. "Daardoor plaatste ik me als tweede voor de kwartfinales."

Daarin eindigde hij als laatste. "Uiteindelijk heb ik ski's kunnen lenen van een collega hier," zei De Jong die morgen in Norefjell aan een officiële FIS-wedstrijd deel gaat nemen. "Het parkoers was heftiger dan ik had verwacht. Maar ik vond het wel erg leuk. Of ik met deze sport verder doorga? Daar ga ik eens rustig over nadenken."

De schaatser zou begin deze maand eerst in Grasgehren in actie komen op de skicross, maar dat ging op het laatste moment niet door. Bijna was De Jong er in Noorwegen ook niet bijgeweest, omdat hij één van de laatste vluchten vanaf Schiphol wist te pakken voordat het luchtruim dichtging. De ski's zijn daarbij echter in Nederland achtergebleven.

22 Nederlanders in Gold Race

In de Amstel Gold Race zullen morgen 22 Nederlanders van start gaan. De wielerkoers voert de renners door het Zuid-Limburgse heuvelland, waarbij de finish bovenop de Cauberg ligt. Ricardo van der Velde kreeg vandaag van zijn ploeg Garmin te horen dat hij de Belg Johan van Summeren mag vervangen.

Naast Van der Velde zullen Robert Gesink, Lars Boom, Laurens ten Dam, Sebastian Langeveld en Bram Tankink voor de Rabobank-ploeg gaan rijden. Skil-Shimano verschijnt met Koen de Kort, Floris Goesinnen, Roy Curvers, Piet Rooijakkers en Albert Timmer aan te start, terwijl Vacansoleil Rob Ruygh, Wout Poels, Johnny Hoogerland en Arnoud van Groen opstelt. Bij de buitenlandse ploegen komen Niki Terpstra (Milram), Gerben Löwik (Omega), Addy Engels (Quick-Step), Karsten Kroon (BMC) en Dirk Bellemakers (Landbouwkrediet) in actie. Bij Garmin rijden naast Vna der Velde ook Martijn Maaskant en Michel Kreder.

Trams botsen in Amsterdam

Vanmiddag zijn in Amsterdam twee trams van lijn 4 op elkaar gebotst. Een tram in de richting van het Centraal Station sloeg op de kruising Ceintuurbaan - Van Woustraat door een verkeerde wisselstand onverwachts linksaf. Een tegemoetkomende tram kon niet meer op tijd tot stilstand komen en reed bij de voordeuren de afslaande tram binnen.

Bij het ongeval raakte niemand gewond en ondanks de aanzienlijke schade konden beide trams, na een onderzoek van de politie ter plaatse, op eigen kracht door technici naar de remise worden gereden.

Trams botsen in Amsterdam (foto: Dennis van der Meij)

Huta Galung onderuit in Rome

Jesse Huta Galung is er niet in geslaagd om de finale van van het challengertoernooi in Rome te bereiken. De Nederlander ging op het gravel tegen de lokale favoriet Filippo Volandri met 5-7 en 1-6 onderuit.

De Italiaan neemt het in de finale op tegen de verrassende Algerijn Lamine Ouahab. Hij klopte eerder deze week al Robin Haase en vandaag was hij met 6-4 en 6-2 te sterk voor de Kazach Yuri Schukin.

Luchtruim tot zondag 08.00 uur gesloten

Het luchtruim boven Nederland blijft door de aswolk uit IJsland in ieder geval nog tot zondag 08.00 uur gesloten. Dat hebben de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Militaire Luchtvaart Autoriteit zaterdag besloten. De vulkanische as uit IJsland blijft door de weersomstandigheden langer boven het Europese vaste land hangen dan verwacht.

Eerder werd besloten dat er in ieder geval tot zaterdagavond 20.00 boven Nederland niet gevlogen kon worden. De KLM voert zaterdagavond testvluchten uit, met vliegtuigen die op beperkte hoogte vliegen. Met de testvluchten kunnen metingen gedaan worden om te kijken wat de gevolgen van de as op onderdelen van het vliegtuig zijn. Dit gebeurt op verzoek van de Europese Unie. De tests vinden ook in andere landen plaats

Toro Rosso spreidt kansen in China

Het Formule 1-team Scuderia Toro Rosso spreidt de kansen voor de Grand Prix van China. Teambaas Giorgio Ascanelli heeft de bolide van Sébastien Buemi afgesteld op een regenrace, terwijl Jaime Alguersuari het beter zal gaan doen op een droge baan in Shanghai.

"Ik spreid mijn kansen graag," zei Ascanelli die Alguersuari van plaats twaalf ziet vertrekken en Buemi vanaf een plaatsje lager. "Beide coureurs hebben het goed gedaan. Zeker van Buemi konden we niet meer verwachten, aangezien hij gisteren nauwelijks heeft kunnen rijden. Ik ben blij dat we het probleem met zijn auto snel hebben kunnen oplossen."

Buemi zag gisteren in de eerste vrije training zijn beide voorwielen afbreken aan het einde van het lange rechte stuk, waarna hij de bolide in de grindbak moest parkeren. De Zwitser stapte zonder problemen vandaag weer achter het stuur. "Maar het gebrek aan rijtijd brak me wel op. Het team heeft echter geweldig werk geleverd om de auto weer op te bouwen. Ik reed met een aangepaste afstelling, waarmee ik ook in de regen uit de voeten kan, dus het is afwachten wat er morgen gebeurt."

KLM krijgt toestemming voor proefvlucht

Een Boeing 737 van luchtvaartmaatschappij KLM is rond kwart over zeven zaterdagavond opgestegen voor een proefvlucht boven Nederland om te kijken of de lucht schoon genoeg is. Dat liet een woordvoerster van de maatschappij weten.

Het toestel zou aanvankelijk naar Duitsland gaan, maar in overleg met de Inspectie Verkeer en Waterstaat is besloten om een rondje boven Nederland te vliegen. President-directeur Peter Hartman van KLM zit aan boord van het toestel.

Cooper Avon wil F1-banden leveren in 2011

Cooper Avon heeft zich op het laatste moment bij de FIA gemeld om banden aan de Formule 1-teams te gaan leveren in 2011. Volgens Autosport ligt er echter al een principe-akkoord met Michelin dat hiermee terugkeert in de sport.

Na wekenlange onderhandelingen heeft Michelin inmiddels een tender bij de Formula One Teams' Association ingediend. Het lijkt er op dat alle teams deze steunen, waarna alleen de FIA en Formule 1-baas Bernie Ecclestone het nog moeten goedkeuren voordat het in werking kan treden. De bandenfabrikant wil onder meer overstappen naar 18 inch wielen, waar er nu nog 13 inch wielen gebruikt worden. Volgens geruchten is Ecclestone hier niet happig op en ziet hij daarom liever een andere bandenfabrikant instappen.

Vertegenwoordigers van de FOTA willen daarom Ecclestone in China ontmoeten om de situatie te bespreken. "We willen rond de Grand Prix van Spanje weten met welke banden we in 2011 gaan rijden," zo meldt een bron. "Daarom hebben we zondag een ontmoeting met Ecclestone om te horen wat zijn plannen zijn."

Het lijkt er op dat de F1-baas in wil zetten op een deal met Cooper Avon. Dat bedrijf kan naar verluidt met hulp van Bridgestone-personeel de banden ontwikkelen tot het niveau dat in de Formule 1 gewenst is.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Vandaag stond de drieëntwintigste speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen.

Hoofdklasse A

ASWH - Scheveningen 4-2
Capelle - Barendrecht 1-1
DOTO - Ter Leede 1-1
Katwijk - RVVH 0-0
FC Lisse - TOGR 2-0
Noordwijk - Quick Boys 0-0
Rijnsburgse Boys - ARC 2-2

STAND

1. Barendrecht 23-52
2. Capelle 22-50
3. FC Lisse 23-39 (+14)
4. ARC 23-39 (+4)
5. Rijnsburgse Boys 22-37
6. Katwijk 24-33
7. ASWH 23-32
8. Ter Leede 23-31 (+5)
9. Noordwijk 23-31 (+4)
10. Scheveningen 23-30
11. Quick Boys 24-29
12. RVVH 23-24
13. DOTO 23-12
14. TOGR 23-5

Quick Boys één punt, ASWH twee punten in mindering

Hoofdklasse B

Bennekom - GVVV 2-3
DOVO - LRC Leerdam 1-2
Hoek - Zwaluwen '30 2-0
Jodan Boys - ODIN '59 6-4
Kozakken Boys - Volendam 2-2
SDC Putten - Spakenburg 1-1
IJsselmeervogels - Sparta Nijkerk 0-1

STAND

1. Sparta Nijkerk 23-52
2. IJsselmeervogels 23-51
3. Spakenburg 23-44
4. Hoek 23-39
5. GVVV 23-36
6. Zwaluwen '30 23-35
7. LRC Leerdam 23-30 (-1, 40 goals gescoord)
8. Kozakken Boys 23-30 (-1, 39 goals gescoord)
9. SDC Putten 23-30 (-4)
10. ODIN '59 23-29
11. Jodan Boys 23-25
12. Volendam 23-17 (-22)
13. DOVO 23-17 (-31)
14. Bennekom 23-12


Hoofdklasse C

Berkum - ACV 4-1
CSV Apeldoorn - Go-Ahead Kampen 1-0
Excelsior '31 - PKC '83 1-0
Flevo Boys - WHC 2-4
Harkemase Boys - Be Quick '28 3-1
HHC Hardenberg - SC Genemuiden 1-1
Staphorst - Nunspeet 0-0

STAND

1. Excelsior '31 23-51
2. Harkemase Boys 23-47
3. Flevo Boys 23-39
4. CSV Apeldoorn 23-37
5. SC Genemuiden 23-35
6. WHC 23-30
7. HHC Hardenberg 22-29
8. ACV 22-28
9. Berkum 23-28
10. Staphorst 22-26
11. PKC '83 22-24 (-10)
12. Nunspeet 22-24 (-13)
13. Be Quick '28 23-23
14. Go-Ahead Kampen 22-15

Ontregeling luchtverkeer door aswolk duurt voort

De enorme vulkanische-aswolk die boven Europa zweeft, zorgt ervoor dat ook vandaag het vliegverkeer nog ernstig ontregeld is. IJslandse wetenschappers waarschuwen dat de vulkanische activiteit is toegenomen en dat er tot op heden geen tekenen van vermindering van activiteit zijn.

Hoewel de aswolk groter is geworden, verwachten de wetenschappers dat ze vanwege een noordelijke wind zaterdag wel genoeg zicht hebben om over de vulkaan Eyjafjallajokull heen te vliegen. Ze zullen dan bekijken hoeveel ijs er is gesmolten om te kunnen bepalen hoe lang de vulkaan nog as zal produceren. Daar de vulkaan zich onder een gletsjer bevindt, koelt de lava snel af waardoor explosies en aswolken ontstaan. Als de microscopisch kleine asdeeltjes in de motoren van vliegtuigen worden gezogen, kunnen die uitvallen.

"De activiteit is behoorlijk verhoogd vannacht, waardoor de aspluim is gegroeid", zei de IJslandse geoloog Magnus Tumi Gudmundsson zaterdag tegen persbureau AP. "Dat komt omdat de lava zich mengt met het water waardoor de kans op explosies toeneemt. En helaas lijkt het einde nog niet in zicht."

Volgens meteorologen zorgen de weinig krachtige wind en de nog niet gesmolten ijslaag op de vulkaan ervoor dat de situatie de komende dagen niet zal veranderen. Het IJslandse Meteorologische instituut zegt dat slechts een derde van het ijs in de krater is gesmolten. Er worden overstromingen door het smeltende ijs verwacht zo lang de uitbarsting voortduurt. De laatste uitbarsting van de vulkaan, in 1821, duurde meer dan een jaar.

Volgens luchtvaartdeskundigen heeft de aswolk voor de ernstigste ontregeling van luchtverkeer ooit gezorgd. In veel Europese landen is het vliegverkeer tot stilstand gekomen en vliegvelden in Noord- en Centraal Europa zijn zaterdag gesloten. Vliegvelden in Noord-Frankrijk blijven zelfs tot maandagochtend dicht. Het kost de luchtvaartindustrie ten minste 150 miljoen euro per dag. De verwachting is dat de chaos op vliegvelden voorlopig zal aanhouden.

De chaos treft toeristen, zakenlieden en hoogwaardigheidsbekleders. Het is bijvoorbeeld de vraag hoeveel wereldleiders morgen aanwezig kunnen zijn bij de bijzetting van de Poolse Lech Kaczynski en zijn vrouw, die vorige week bij een vliegtuigongeluk om het leven kwamen. Verschillende leiders hebben hun komst al moeten annuleren. De Amerikaanse president Barack Obama, de Russische president Dimitri Medvedev en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn nog steeds van plan naar Polen te komen. China, Japan, Rusland en vijf andere Aziatische landen zullen niet aanwezig zijn bij een economische top met de Europese Unie in Madrid vanwege het zeer beperkte vliegverkeer.

Op allerlei manieren proberen mensen vervoer te regelen om verder te reizen of naar huis te keren. Treinen zijn volgeboekt, evenals boten van Frankrijk naar Groot-Brittannië en tientallen mensen hebben geïnformeerd naar de transatlantische boottocht naar New York. Taxi's en autoverhuurbedrijven maken overuren.

Er wordt daarnaast gewaarschuwd voor een tekort aan vers fruit en verse groenten als het nog veel langer duurt voordat er weer gevlogen kan worden.

In Groot-Brittannië en IJsland wordt mensen met ademhalingsproblemen geadviseerd binnen te blijven en de Wereldgezondheidsorganisatie raadt Europeanen aan niet naar buiten te gaan zodra de as gaat dalen.

De IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull kwam woensdag voor de tweede keer in een maand tot uitbarsting. De aswolk die daarbij ontstond werd kilometershoog opgestuwd en met de wind naar Groot-Brittannië, Ierland, Scandinavië en richting Centraal-Europa gevoerd.

Verdasco te sterk voor Djokovic in Monte Carlo

Fernando Verdasco is de tegenstander van Rafael Nadal in de finale van het Masters-toernooi in Monte Carlo. De Spanjaard versloeg Novak Djokovic in de halve eindstrijd met tweemaal 6-2.

Verdasco, de nummer twaalf van de wereld, kwam niet echt in de problemen in zijn partij tegen de mondiale nummer twee terwijl Djokovic in de dubbele fouten grossierde.

Het is overigens voor het eerst sinds 2002, toen Ferrero Moya versloeg, dat er een compleet Spaanse finale in Monte Carlo wordt gespeeld.

[Upd][AGR] TV-uitzending gaat door

Het is nog hoogst onzeker of de Amstel Gold Race morgen op de gebruikelijke manier op televisie wordt uitgezonden. De NOS heeft een helicopter nodig om de straalverbinding met de camera's op de motor tot stand te brengen, maar het vliegverbod als gevolg van de aswolk staat dat voorlopig niet toe.

Organisator Leo van Vliet is inmiddels een lobby gestart. Vanmiddag zocht hij via burgemeester Eurlings van Valkenburg contact met diens zoon Camiel Eurlings, de demissionair minister van Verkeer en Waterstaat. "We hopen dispensatie te kunnen krijgen, al besef ik ook dat de Amstel Gold Race geen zaak van landsbelang is", zei Van Vliet na de ploegleidersvergadering.

Update:

L1 heeft bekend gemaakt dat minister Camiel Eurlings een ontheffing heeft verleend. Op die manier is het toch mogelijk om de Amstel Gold race live te verslaan. Er gaat wel een extra inspecteur van Verkeer en Waterstaat mee met de helikopter mee. Hij moet controleren of het vliegen verantwoord is.

Tientallen Feyenoorders protesteren bij KNVB

Voor het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist hebben zaterdagmiddag tientallen Feyenoordsupporters geprotesteerd tegen het besluit om de finale van de KNVB-beker tussen Ajax en Feyenoord over twee wedstrijden te spelen. Volgens een politiewoordvoerder was de sfeer rustig en er deden zich geen incidenten voor.

Zo'n 55 betogers protesteerden zo'n 1,5 uur voor het gebouw van de voetbalbond. Rond 17.00 uur was de betoging afgelopen. De politie was aanwezig en heeft de demonstranten begeleid totdat zij de provincie Utrecht uit waren.

Kandidaat Piratenpartij weg na vechtpartij

Reinier Bakels, kandidaat van de Piratenpartij voor de Tweede Kamerverkiezingen, stapt op na een vechtpartij. Een student journalistiek werd volgens de partij op de conferentie Pirate Parties International in Brussel door Bakels belaagd, waarna de kandidaat aankondigde op te stappen. Wat er precies gebeurd is, wil de partij uitzoeken.

De partij zegt een spreekbuis te willen zijn voor de hedendaagse netwerkgeneratie en wil onder meer drastische hervorming van het auteursrecht en patentenstelsel. De partij laat weten het voorval te betreuren en de kieslijst aan te passen.

Sacha de Boer: ik ben verliefd!

Enkele maanden geleden had ik op het station van Breda een boete gekregen voor het te ver verwijderd van de rookpaal opsteken van de vredespijp. Dat zou me niet nog een keer gebeuren! Ik stond dit keer dan ook keurig bij de rookpaal. Dat ik daarbij ook mijn lus uit mijn broek had gehaald om mijn alcoholische blaasinhoud te verspreiden op deze paal kan enkel en alleen gezien worden als een uiting van humor.

Thais leger neemt ordehandhaving over

De Thaise regering heeft de veiligheidshandhaving overgedragen aan de opperbevelhebber van het leger. Die dient de orde in de hoofdstad Bangkok te herstellen.

Zogenoemde roodhemden zorgen al weken voor onrust in Bangkok. Duizenden hebben hun kampementen opgeslagen in het rijke gedeelte van de stad en hebben gezworen daar te blijven tot de regering van premier Abhisit Vejjajiva ontbonden wordt. Een poging om de betogers te verdrijven resulteerde vorige week in ten minste 24 doden en achthonderd gewonden. Het is het ergste politieke geweld in twee decennia in Thailand.

De regering benadrukte zaterdag dat niet met harde hand opgetreden zal worden tegen de betogers. Ze zouden met te veel zijn om door de politie verdreven te worden. Volgens de regering is haar eerste prioriteit de 'terroristen' te vinden die zich onder de betogers zouden begeven en die verantwoordelijk zouden zijn voor het geweld van vorige week. De politie heeft daarnaast een arrestatiebevel uitgevaardigd voor 24 leiders van de roodhemden, maar tot nog toe is er niemand gearresteerd.

Pechtold pakt CDA en PvdA aan

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold heeft zaterdagmiddag op het verkiezingscongres van zijn partij in Amsterdam de aanval geopend op het CDA en de PvdA. "Zolang beide partijen niet vooruit willen blijft het een herhaling van zetten", zei de voorman van de democraten.

De PvdA trekt volgens Pechtold 'een mistgordijn op' over haar standpunten. PvdA-lijsttrekker Job Cohen heeft volgens de D66-voorman van de 'ideologische veren van de partij' een 'Pino-pak' gemaakt. Het CDA zou slechts 'proefballonnetjes oplaten tijdens verkiezingstijd'. Pechtold zei dat zijn partij ervoor wil zorgen dat 'simpele dromen weer uitkomen'. "Wij vragen mensen zichzelf te overstijgen ten faveure van hun kinderen."

Op het congres werd met het verkiezingsprogramma van de partij ingestemd. De democraten willen de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt volgend jaar al afschaffen. In het conceptverkiezingsprogramma stond nog dat dit op de lange termijn moest gebeuren. Ook wil het congres geen ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht.

Check ook het speciale Verkiezingen 2010-subforum op het FOK!forum.

Contador slaat dubbelslag in Castilië en León

Alberto Contador heeft de vierde etappe in de Ronde van Castilië en León op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Astana was de snelste in de tijdrit over 15,1 kilometer en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement.

Op het lichtgolvende terrein zette Contador een tijd neer van 20,30. Twee renners wisten binnen de minuut te blijven. Janez Brajkovic werd tweede op 33 seconden achterstand en Anton moest 54 seconden toegeven op de Spanjaard.

Beste Nederlander was Stef Clement die achtste werd.

Uitslag vierde etappe:

# Naam Tijd
1 Alberto Contador (Spa/Ast) 20,30
2 Janez Brajkovic (Slw/Rad) +0,33
3 Igor Antón (Spa/Eus) (Spa/Eus) +0,54
4 Gustavo Cësar Veloso (Spa/Xac) +1,08
5 David Bernabeu (Spa/Bar) +1,20
6 Ezequiel Mosquera (Spa/Xac) z.t.

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Alberto Contador (Spa/Ast) 13.05,55
2 Igor Antón (Spa/Eus) +0,41
3 Ezequiel Mosquera (Spa/Xac) +1,20
4 Janez Brajkovic (Slo/Rad) +1,30
5 David Bernabeu (Spa/Bar) +2,30

Doden vliegtuigongeluk Polen herdacht

Ongeveer honderdduizend Polen hebben zaterdag de ceremonie bijgewoond om de 96 mensen te herdenken die vorige week omkwamen bij een vliegtuigongeluk. Onder de slachtoffers bevonden zich de president van Polen en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Eerder op zaterdag luidden kerkklokken en sirenes om het moment te markeren dat het vliegtuig precies een week geleden neerstortte. Op het centrale plein van Warschau werd tijdens de ceremonie twee minuten stilte gehouden, waarna de namen van alle slachtoffers werden voorgelezen. De aanwezigen zwaaiden met Poolse vlaggen met zwarte rouwbanden. Later op zaterdag is er een mis in Sint Jan-kathedraal.

Zondag worden president Lech Kaczynski en zijn vrouw bijgezet in Wawel-kathedraal. Verschillende wereldleiders hebben hun aanwezigheid echter moeten annuleren vanwege de ernstige ontregeling van het vliegverkeer door een vulkaanuitbarsting op IJsland.

Schepen botsen frontaal op Amsterdam Rijnkanaal

Twee binnenvaartschepen zijn zaterdagochtend in dichte mist op het Amsterdam Rijnkanaal ter hoogte van Nigtevecht frontaal op elkaar gevaren. Een vrouw raakte hierbij lichtgewond. De schepen mogen door de opgelopen schade niet meer varen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

De aanvaring gebeurde rond 08.30 uur. Een 38-jarige schipper kwam vanuit de richting Amsterdam met een schip geladen met veevoer. Hij probeerde vanwege de dichte mist bij Nigtevecht af te meren, wat hij aan het overige scheepverkeer meldde. Een 52 jarige Duitse schipper van een motortankschip met gasolie, kwam uit de richting Utrecht. Hij hoorde het bericht van de afmerende schipper niet en kon niet meer uitwijken.

De brandweer kon voorkomen dat het schip met veevoer water maakte. Beide schippers zijn door de waterpolitie gehoord.

Grote brand in lege boerderij

Zaterdagmiddag is een grote brand ontstaan in een leegstaande boerderij in Nederhorst den Berg. Het rieten dak van de boerderij zorgde volgens een politiewoordvoerder voor een vlammenzee.

Rond 15.00 uur werd er melding gemaakt van de brand aan de Eilandseweg. Er was geen gevaar dat de brand zou overslaan naar andere panden. Het is nog onduidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan. De brandweer besloot om 16.00 uur om de boerderij gecontroleerd uit te laten branden.

Oranje-turners per boot naar EK

De Nederlandse turners vertrekken morgen per boot naar het EK, dat vrijdag begint in Birmingham. De turnmannen zouden aanvankelijk gisteren al naar Engeland vliegen, maar door de aswolk is vliegen in grote delen van Europa nog steeds niet mogelijk.

De start was door de Europrese turnbond UEG al met een dag uitgesteld. De junioren beginnen nu donderdag, de senioren vrijdag.  De Nederlandse dames, zowel junioren als senioren, zouden aanvankelijk vrijdag al vertrekken voor een een laatste trainingsstage in Loughborough. Hun EK is een week later. Alle Nederlandse deelnemers nemen nu dezelfde boot.

Voor de deelnemers aan het EK trampolinespringen is nog geen alternatief bepaald. De planning is dat zij morgen naar naar Bulgarije vliegen.

 

Dagzege Viviani, Greipel valt

De zevende etappe in de Ronde van Turkije is gewonnen door de Italiaan Elia Viviani. Na 114 kilometer koersen, van Finike naar Antalya, versloeg de renner van Liquigas in de hectische slotfase Giovanni Visconti in de massasprint.

De Duitser André Greipel greep naast zijn vijfde dagzege deze ronde omdat hij betrokken was bij een massale valpartij in het peloton. De voorkant van het peloton, waarin veel renners van Team Columbia zaten, werd verrast door een bijzondere smalle bocht.

ISD-Neri, de ploeg van Visconti, protesteerde na afloop van de etappe vergeefs tegen de zege van Viviani. Volgens hen zou de Italiaan onreglementair hebben gesprint, maar de jury wees het protest af.

Morgen is de laatste etappe.

Uitslag zevende etappe:

# Naam Tijd
1 Elia Viviani (Ita/Liq) 2.52,24
2 Giovanni Visconti (Ita/ISD) z.t.
3 Andrea Grendene (Ita/Lam) z.t.
4 Clem. Fankhauser (Oos/Vor) z.t.
5 Maciej Bodnar (Pol/Liq) z.t.
6 Han Feng (Chn/Skl) z.t.

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Giovani Visconti (Ita/ISD) 29.00,48
2 Tejay v.Garderen (VS/HTC) +0,29
3 David Moncoutie (Fra/Cof) +0,33
4 Gianpaolo Cheula (Ita/Foo) +0,54
5 Cristiano Salerno (Ita/DeR) +1,48
83 Job Vissers (Ned/Skl) +1.14,41

[AGR] Van Vliet: "Dit is overmacht"

De aanloop naar de Amstel Gold Race, die morgen van start gaat, wordt vooral door de IJslandse aswolk geteisterd. Enkele toppers lieten vandaag al weten de Nederlandse klassieker te moeten missen, omdat zij geen vervoer kunnen regelen.

"Dit is overmacht. Hier doe je niks tegen", liet Leo van Vliet, koersdirecteur van de Amstel Gold Race, weten. "Diverse ploegen hebben onze organisatie inmiddels gecontacteerd. We hebben morgen ook nog wel een dag, maar ze nemen nu al de nodige maatregelen om tijdig in Limburg te zijn. Dat is verstandig. Ik ga ervan uit dat dit probleem zich tijdig oplost, maar het is nu vooral zaak dat die aswolk snel verdwijnt."

Caisse d´Epargne, Team Katyusha, Euskaltel, Lampre, Liquigas, BMC en Team RadioShack zijn druk bezig om de logistieke problemen op te lossen. In veel gevallen overweegt men om in de auto te stappen. Dit geldt ook voor Oscar Freire, die vanochtend besloot om vanuit het Zwitserse Lugano naar Zuid-Limburg af te reizen.

Gunstige loting De Bakker voor Barcelona

Thiemo de Bakker heeft gunstig geloot voor het toernooi van Barcelona. Hij treft in de eerste ronde de Colombiaan Alejandro Falla, nummer 60 van de wereld. De Bakker staat zelf 77e.

Bij een eventuele  overwinning volgt in de tweede ronde waarschijnlijk Juan Monaco, die het in de eerste ronde opneemt tegen een qualifier. 

De Bakker is de enige Nederlander die rechtstreeks is toegelaten tot Roland Garros, in voorbereiding daarop speelt hij verder ook nog in Rome en Nice.

Huta Galung onderuit in Rome

Jesse Huta Galung is er niet in geslaagd de finale te bereiken van de Challenger in Rome. De Nederlander verloor in de halve eindstrijd met 5-7 en 1-6 van de Italiaan Filippo Volandri.

In de eerste set verspeelde de Nederlander een 5-1 voorsprong, en na afloop was hij dan ook zeer teleurgesteld. "Dit is echt waanzinnig balen. Dit is mijn slechtste wedstrijd van de afgelopen twee weken", aldus Huta Galung op zijn Twitter.

Zaakwaarnemer Wüst: "Aanbod TVM teleurstellend"

Het is nog onduidelijk of Ireen Wüst ook komend schaatsseizoen bij TVM actief zal zijn. Het contract met de Brabantse liep na vorig seizoen af. Een nieuwe overeenkomst is er nog niet, omdat de onderhandelingen erg stroef verlopen.

"Het aanbod is teleurstellend," liet Ron Mulder, zaakwaarnemer van Wüst, in een reactie weten. "Zeker als je kijkt naar wat ze afgelopen seizoen heeft gepresteerd."

Wüst won dit jaar niet alleen olympisch goud op de 1.500 meter, maar pakte ook het brons tijdens het WK allround in Heerenveen. "Het is heel bijzonder als iemand bij twee achtereenvolgende winterspelen goud wint," vervolgt Mulder zijn betoog. "En Wüst is pas 24 jaar. We proberen TVM nu van het feit te doordringen dat Wüst een topschaatsster is. Als ze verder willen met het vrouwenschaatsen, moet het wel op een volwaardige manier. Ireen werkt graag samen met trainer Gerard Kemkers en ze heeft ook haar voorkeur voor TVM uitgesproken, maar we kijken ook naar andere aanbiedingen."

Bij TVM staan momenteel vijf schaatsers onder contract, te weten Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Remco Olde Heuvel

[Upd] Grote namen vanwege aswolk niet in AGR

Carlos Sastre en zijn teamgenoot bij Cervélo TestTeam, Volodimir Gustov, zullen morgen niet van start gaan in de Amstel Gold Race. Dit maakte het team vandaag bekend.

Omdat alle vliegvelden in de buurt van Maastricht gesloten zijn, vanwege de aswolk afkomstig van een vulkaan in IJsland, kan het tweetal niet op tijd in Maastricht zijn. Xavier Tondo, ook van Cervélo, zou ook met het vliegtuig afreizen naar Nederland, maar hij reist nu per auto.

Update @ 15:15 uur

Ook Bradley Wiggins kan vanwege het vliegverbod in een groot deel van Europa morgen niet aan de start verschijnen van de Amstel Gold Race. De renner van Team Sky zit vast in Spanje.

Update @ 16:13 uur

Ook Alejandro Valverde en Luis Leon Sanchez zijn door de aswolk niet in de gelegenheid om morgen aan de Amstel Gold Race deel te nemen.

Wit-Rusland open voor gestrande reizigers

Reizigers uit de Europese Unie die gestrand zijn door de sluiting van luchtruimen en luchthavens van Europa hoeven geen visum voor Wit-Rusland aan te vragen. Ze mogen bij wijze van uitzondering zonder die formaliteit over land door Wit-Rusland reizen.

Wit-Rusland ligt op de routes van Centraal-Europa naar Rusland. Mensen die bijvoorbeeld in Moskou niet verder kunnen vliegen, kunnen zonder Wit-Russische visa verder naar het westen reizen in trein, auto of bus. Een woordvoerder van de Wit-Russische grensbewaking, Aleksander Tisjtsjenko, heeft dit zaterdag bekendgemaakt.

Vele duizenden mensen zijn op Russische luchthavens gestrand, omdat er naar grote delen van Europa geen vliegtuigen meer gaan. Dat is in verband met asdeeltjes, afkomstig van een vulkaanuitbarsting afgelopen week in IJsland, die op grote hoogte een ernstig gevaar vormen voor vliegtuigmotoren.

Win een 2DVD van De Hel van '63

Afgelopen week verscheen de De Hel van '63 op DVD en jij kunt hem op FOK!sport winnen!

Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media,  met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die aan de start verschijnen bevinden zich soldaat Henk Brenninkmeier (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Bartels (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om de Tocht der Tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Op de 2DVD vind je behalve de film ook the Making Of, de trailer, de videoclip van de titelsong 'De Hel Foarby' van De Kast met Syb van der Ploeg en nog veel meer.

FOK! mag drie 2DVD's weggeven van De Hel van '63. Bovendien krijgen de winnaars er voor de volgende winter een UNOX Muts bij. Om in aanmerking te komen voor een van de dvd's hoef je enkel de volgende vraag te beantwoorden: Wie won in 1997 de Elfstedentocht bij de vrouwen?

Vul hier het goede antwoord in. Meedoen kan tot 25 april 20:00 uur.

Bredase neergestoken bij straatroof

Een 23-jarige vrouw is zaterdagochtend in Breda bij een straatroof in haar been en in haar buik gestoken. De dader was volgens de politie mogelijk op haar tas uit, maar doordat zij vanwege haar medische toestand nog niet verhoord kon worden, is de toedracht nog niet zeker.

De Bredase werd rond 11.15 uur in de Cornelis Florisstraat neergestoken. Zij wist nog naar een nabijgelegen woning te komen, waar zij alarm kon slaan. De vrouw werd later met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de zaak.

'Verkiezingen Sudan voldeden niet aan eisen'

De eerste verkiezingen in Sudan in meer dan twee decennia voldeden niet aan de internationale eisen. Dat hebben internationale waarnemers zaterdag gezegd.

Bij de verkiezingen, die vijf dagen duurden en donderdag ten einde kwamen, werd voor een president gekozen, evenals voor een parlement, provinciale parlementen en gouverneurs. Een team van waarnemers van de Europese Unie zei echter dat aan de belangrijkste eisen van het verkiezingsproces niet is voldaan. Er ontbraken namen in stemregisters, stembenodigdheden werden niet gelijkmatig over het land verdeeld en er zijn gevallen van intimidatie van kiesgerechtigden gemeld, dat zei Veronique de Keijser, hoofd van het EU-team.

De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, hoofd van een ander team van waarnemers, kwam tot dezelfde conclusie. "Het is te vroeg om al een definitief oordeel te kunnen vellen, maar het is duidelijk dat de verkiezingen niet hebben voldaan aan de eisen die gesteld worden aan ontwikkelde democratieën", zei Carter op een persconferentie. "De verwachtingen van het volk zijn niet waargemaakt."

Voorlopige uitslagen laten zien dat de huidige president Omar al-Bashir tussen 88 en 94 procent van de stemmen krijgt. De meeste van zijn uitdagers trokken zich echter vroegtijdig terug uit de race. Zij waren van mening dat het verkiezingsproces geloofwaardigheid ontbeerde. Hoewel tegen Al-Bashir een internationaal aanhoudingsbevel is uitgevaardigd vanwege oorlogsmisdaden in Darfur, mag hij waarschijnlijk aan een nieuwe termijn beginnen. De definitieve uitslagen worden deze week verwacht.

De nieuwe regering zal volgend jaar ook een referendum uitschrijven waarin wordt beslist over de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan. De stembusgang is een belangrijk onderdeel van een vredesovereenkomst die in 2005 een einde maakte aan de oorlog tussen noord en zuid die aan twee miljoen mensen het leven kostte.

Vliegtuig schendt sluiting luchtruim

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft zaterdagmiddag een vliegtuig op de radar gezien die de sluiting van het luchtruim schond. Dit gebeurde rond 14.00 uur toen het luchtruim voor alle vliegbewegingen was afgesloten. De politie weet om welk toestel het gaat, maar het is nog onduidelijk wie het toestel bestuurde.

Het toestel vloog ter hoogte van Nijmegen richting Duitsland. Het ging om een motorzwever. Dat is een zweefvliegtuig met een motor. Het KLPD, dat toezicht houdt op de schending van het gesloten luchtruim, wil de piloot gaan horen. Ook zal er proces-verbaal tegen hem worden opgemaakt.

Rond 14.00 uur werd bekend dat het luchtruim in ieder geval tot zaterdag 20.00 uur gesloten blijft. Sinds dat tijdstip wordt vliegverkeer op zicht op eigen risico toegestaan. Dit geldt voor ballonvaart, zweefvliegen en zeil- en schermvliegen.

Hazard: "Ik ben niet kwaad op Advocaat"

Eden Hazard heeft in navolging van ploeggenoten bij de Belgische nationale ploeg met verbazing kennis genomen van het vertrek van Dick Advocaat bij de Rode Duivels. Het grote Belgisch talent verwacht snel een geschikte opvolger.

"Er zijn veel competentie coaches, zoals een Michel Preud'homme", vertelde Hazard tegenover Sporza. De 19-jarige middenvelder van het Franse Lille OSC voorziet geen doemscenario nu Advocaat België verlaat voor, vermoedelijk, een avontuur bij de Russische voetbalbond.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­"We zullen het wel zonder hem doen. Ik ben niet kwaad op hem, maar zijn vertrek is een bittere pil. Gelukkig zijn er genoeg andere coaches. Er zijn veel competente coaches zoals een Michel Preud'homme. Hopelijk wordt het een goeie trainer, die ook een toekomstvisie heeft", besluit de twaalfvoudig international.

Massacrematie aardbevingsslachtoffers China

De doden van de aardbeving die woensdag het westen van China trof, zijn zaterdag massaal gecremeerd. Normaal gesproken laten Tibetanen hun doden voor de gieren op een bergplateau achter.

Volgens de monnik Zewang Jimei is dat nu niet mogelijk en zijn ze genoodzaakt om met hun traditie te breken. "Er zijn niet genoeg gieren voor alle lichamen. Daardoor vervuilen de lichamen en dat is niet goed voor de ziel om in vrede te kunnen rusten", zegt Zewang. "Massacrematie is het beste voor al deze aardbevingsslachtoffers."

Eerder op zaterdag liet de Dalai Lama, de Tibetaanse spiritueel leider, weten het gebied te willen bezoeken. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat hij daarvoor toestemming van China krijgt. De Chinese regering beschuldigt hem namelijk van het opstoken van separatistische bewegingen in het Himalaya-gebied.

De aardbeving van woensdag kostte aan 1339 mensen het leven, 332 mensen worden nog vermist. Duizenden mensen raakten gewond.

Alarmcentrale overspoeld met telefoontjes

Alarmcentrale Eurocross wordt overspoeld met telefoontjes van Nederlanders die in het buitenland vastzitten doordat ze niet naar Nederland kunnen vliegen. Aan het begin van zaterdagmiddag had Eurocross al 485 telefoontjes ontvangen van gestrande Nederlanders, en het aantal meldingen neemt snel toe.

Dat heeft een woordvoerster van de alarmcentrale gemeld. Vooral het aantal hulpvragen van Nederlanders in de VS neemt toe. "Mensen die vastzitten in Europese landen, zoals Spanje en Italië proberen inmiddels alternatieve manieren te zoeken om thuis te komen", zo zei de woordvoerster.

Er hebben zich bij Eurocross een aantal mensen gemeld van wie de situatie nijpend is. Zo zijn er volgens de zegsvrouw mensen die dringend terug moeten keren naar Nederland wegens een sterfgeval.

Nadal naar finale Monte Carlo

Rafael Nadal heeft zich als eerste weten te plaatsen voor de finale van het Masters-toernooi in Monte Carlo. De als tweede geplaatste Spanjaard, die het toernooi voor de zesde maal kan winnen, was in de halve eindstrijd zijn landgenoot David Ferrer met 6-2 en 6-3 de baas.

In Monte Carlo kende Nadal op weg naar de finale weinig tegenstand. Hij versloeg Thiemo de Bakker en Michael Berrer door ieder van hen slechts eén game te gunnen. Gisteren was hij in de kwartfinale tegen Juan Carlos Ferrero ook al na twee sets klaar.

In de finale moet Nadal het opnemen tegen de winnaar van de partij tussen Novak Djokovic en Fernando Verdasco.

Vettel rekent op regen

Sebastian Vettel start morgen vanaf pole in de Grand Prix van China. In de slotfase van de kwalificatie klokte de Duitser een tijd van 1.34,588 en daarmee was hij net iets sneller dan zijn teamgenoot Mark Webber.

Na afloop was Vettel blij, maar hij vond het ook een lastige kwalificatie. "Ik was na afloop van de trainingen niet zo tevreden over de auto en Mark was vanochtend in de laatste oefensessie een stuk sneller dan ik. Ik heb vervolgens een beetje afgekeken bij de wagen van Mark. Dat bleek een goede zet. Had ik het eerst nog erg moeilijk in de eerste sector, in de kwalificatie was ik ineens de snelste in die sector," aldus de Duitser na afloop op de persconferentie.

"Aan het einde van de kwalificatie had ik twee goede runs. Tijdens mijn eerste run ging ik iets te wijd door de laatste bocht, anders was dat al een zeer goede tijd geweest. De tweede run ging net iets beter. Dit is onze vierde achtereenvolgende pole-position, wat bewijst dat we een erg snelle auto hebben ongeacht het type circuit waar we rijden. Daar ben ik erg blij mee. Nu moeten we afwachten wat er morgen gaat gebeuren," aldus Vettel die op regen rekent morgen. "Ik weet zeker dat het gaat regenen, het is alleen de vraag wanneer. Dat maakt deze pole extra belangrijk."

Schumacher teleurgesteld na kwalificatie

Nico Rosberg start morgen vanaf de vierde startplaats bij de Grand Prix van China. De Duitser versloeg voor de vierde maal op rij zijn team- en landgenoot Michael Schumacher in de kwalificatie. De zevenvoudig wereldkampioen kwam niet verder dan de negende plek.

Na afloop stak Schumacher zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Het mag duidelijk zijn dat ik erg teleurgesteld ben met mijn kwalificatie. Op sommige delen van het circuit was ik gewoon niet snel genoeg. Eigenlijk heb ik tijdens alle trainingen nog niet de juiste balans in de bolide weten te vinden. Het is moeilijk om met optimisme naar de race van morgen te kijken.”

Lage opkomst pro-Wildersbetoging Berlijn

Voor de Nederlandse ambassade in Berlijn is zaterdag een pro-Wildersbetoging begonnen. De organisatie had zo'n vijfhonderd mensen verwacht, maar kort na het begin van de demonstratie waren er slechts vijftig tot tachtig mensen aanwezig om hun steun aan Geert Wilders te betuigen.

Veel actievoerders droegen Israëlische vlaggen. Ook waren er mensen met Amerikaanse vlaggen. Tot de betoging was opgeroepen door de burgerbeweging Pax Europa en de Berlijnse groep van de website Politically Incorrect. De manifestatie heeft het motto: Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel recht - solidariteit met Geert Wilders.

Volgens de initiatiefnemers loopt er in Nederland een 'politiek proces' tegen de PVV-politicus wegens diens kritiek op de islam.

[NHL playoffs] Ook Red Wings op gelijke hoogte

De Detroit Red Wings hebben de stand in hun playoffserie tegen de Phoenix Coyotes ook gelijkgetrokken. In de derde periode liepen de de Red Wings weg, waar het de eerste twee periodes met een 3-3 tussenstand nog gelijkop ging.

Verdediger Keith Yandle opende de score in de eerste periode, en met die stand gingen de beide teams ook rusten. In de tweede periode brak de wedstrijd pas echt open nadat Henrik Zetterberg de Red Wings in de powerplay op gelijke hoogte bracht. Nog geen dertig seconden later maakte Wojtek Wolski de 2-1, maar de Red Wings antwoordden snel met de gelijkmaker van Pavel Datsyuk. Veertig seconden later bracht Matthew Lombardi de Coyotes weer op voorsprong, maar ook die duurde niet lang. Valtteri Filppula maakte ruim een minuut later namelijk alweer gelijk. Daarmee werden vijf goals in minder dan vier minuten gescoord.

De ploeg uit Detroit kwam in de derde periode voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong via Justin Abdelkader. Halverwege de periode wist Shane Doan echter weer gelijk te maken. Zetterberg maakte de 5-4, en dit bleek uiteindelijk de winnende treffer. Filppula maakte twee minuten voor tijd in de powerplay nog zijn tweede van de avond en Zetterberg scoorde puur voor de statistieken nog in het lege net een minuut voor tijd.

De Coyotes hebben daarmee hun thuisvoordeel grotendeels verspeeld, maar zij verloren ook nog center Vernon Fiddler met een blessure. Het is twijfelachtig of hij in de derde wedstrijd mee kan doen. De Coyotes zullen weer terug moeten naar hun vertrouwde defensieve spelletje, want met mooi aanvalsspel kennen de Wings vrijwel geen gelijke.

Giro kost Utrecht thuisvoordeel in play-offs

FC Utrecht begint de play-offs voor Europees voetbal op 6 mei sowieso met een thuiswedstrijd. Dat heeft de gemeente in overleg met de KNVB besloten. Reden daarvoor is de komst van de Giro d'Italia naar Utrecht, waardoor er tijdens de return op 9 mei geen thuiswedstrijd in de Domstad mogelijk is.

De gemeente Utrecht heeft op 9 mei niet voldoende politieagenten beschikbaar voor een thuiswedstrijd en heeft daarom bij de KNVB een verzoek ingediend op die datum een uitduel te spelen. Daarmee is de voetbalbond akkoord gegaan. Dat betekent dat er op 6 mei automatisch een thuiswedstrijd op het programma staat. De nummers zes en zeven in de eindstand van de Eredivisie hebben in principe recht op thuisvoordeel in het tweede duel.

Utrecht kan begrip opbrengen voor de beslissing van de gemeente. "Het is hier ook helemaal geen item", zegt een woordvoerder. "We hopen gewoon met een goed gevoel de play-offs in te gaan en willen daarom zo hoog mogelijk eindigen." Utrecht staat momenteel zevende in de Eredivisie en speelt nog tegen Sparta en Vitesse.

[NHL playoffs] Sharks trekken stand in serie gelijk

De San Jose Sharks hebben de stand in de serie tegen de Colorado Avalanche gelijkgetrokken. Thuis werd pas in de extra tijd met 6-5 gewonnen. De gelijkmakende 5-5 voor de Sharks viel pas in de laatste minuut met goalie Evgeni Nabokov uit het doel voor een extra aanvaller.

Al na een minuut spelen kwamen de Avalanche op voorsprong door een lullige goal. Verdediger Rob Blake wilde de puck wegwerken, maar deze verdween via de schaats van collega-verdediger Marc-Edouard Vlasic in het eigen doel. Het duurde tot de laatste minuut van de eerste periode voordat Manny Malhotra in de powerplay gelijk wist te maken. In de eerste periode domineerden de Sharks: ze wisten maar liefst 19 schoten op doel te produceren.

In de tweede periode namen de Avalanche alweer snel een voorsprong. Chris Stewart scoorde uit een uitbraak de 2-1 na slechts 24 seconden spelen. Ruim drie minuten later one-timede Blake uit een knappe pass van Joe Thornton de gelijkmaker binnen, maar de Avalanche wisten direct weer tegen te scoren. 25 seconden na de goal van Blake scoorde Milan Hejduk uit een pass van rookie Matt Duchene de 3-2. Drie minuten later wist Devon Setoguchi de gelijkmaker te maken, maar de Avalanche kwamen via Brandon Yip weer op voorsprong na zeventien minuten spelen. De Sharks gingen alsnog rusten met een gelijke stand doordat Scott Nichol vijftien seconden voor tijd de 4-4 wist te maken.

De Colorado Avalanche kwamen in de derde periode weer op voorsprong via een uitbraak van Stewart. Vervolgens gingen de Sharks weer naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar goalie Craig Anderson wist de Sharks daar keer op keer van te weerhouden. Bovendien werden er twee goals van de Sharks afgekeurd. De eerste omdat niet te zien was of de puck over de lijn was omdat hij onder het been van Anderson lag, de tweede doordat Setoguchi de goalie hinderde. Uiteindelijk wisten de Sharks via Joe Pavelski alsnog gelijk te maken met slechts dertig seconden te gaan, nadat goalie Nabokov, die een matige wedstrijd speelde en slechts 17 reddingen maakte in 22 schoten op doel, het net had verlaten voor een extra aanvaller.

In de overtime kregen beide ploegen een goede kans voordat uiteindelijk Setoguchi de winnende treffer maakte en het stadion deed ontploffen. "We hebben karakter getoond vanavond. Het ging er niet alleen om wie er sneller schaatste of betere passes maakte, het ging om de wil om te winnen", aldus
Sharks-coach Todd McLellan. Setoguchi keek alvast vooruit naar de volgende wedstrijd: "Je wilt nooit met 2-0 achterkomen in een playoffserie. Nu staan we weer gelijk en moeten we zorgen dat we daar een wedstrijd winnen. Het wordt lastig, maar als we ons eigen spelletje spelen moet dat lukken."

Heitinga herstelt snel van enkelblessure

De enkelblessure die John Heitinga woensdag opliep tegen Aston Villa, blijkt mee te vallen. De verdediger van Everton kan volgens trainer David Moyes mogelijk vanmiddag tegen Blackburn Rovers al weer in actie komen.

"Daar neem ik pas vlak voor de aftrap een beslissing over", zegt de Schot. "Maar het is gelukkig veel minder ernstig dan we aanvankelijk vreesden."

Heitinga moest tegen Aston Villa aan het begin van de tweede helft naar de kant na een flinke tik op zijn enkel te hebben gekregen. Onderzoek bracht geen ernstig letsel aan het licht, maar uit voorzorg trainde hij de afgelopen dagen niet mee.

DVD: Self Medicated

Een auto rijdt door de drukke en felverlichte straten van Las Vegas. Vanuit die auto wordt er op nietsvermoedende voorbijgangers geschoten, mensen schrikken zich wezenloos en storten ineen op het trottoir. Uit de auto klinkt gelach, een drive-by shooting van een stel sadisten lijkt het wel. Even later blijkt dat het om heel wat anders gaat. Een groep opgeschoten en rebelse tieners die zin hadden in een lolletje. Highschool scholieren die hard op weg zijn hun leven te vergallen door stommiteiten uit te halen.

Self 
Medicated

Apeldoorn: beveiliging nadert absurde

De beveiligingsmaatregelen die nodig zijn voor de herdenking van het drama op Koninginnedag vorig jaar in Apeldoorn, naderen 'het absurde.' "Het is bijna niet meer te doen om zoiets als dit te organiseren." Dat zegt burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn zaterdag in De Stentor.

Volgens De Graaf komt 'de grens aan wat redelijke eisen zijn voor evenementen steeds dichterbij.' Hij meldt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zich dit jaar bemoeit met de organisatie van de herdenking bij De Naald wegens de komst van de koninklijke familie, terwijl dat vorig jaar bij de voorbereiding van Koninginnedag 'nog een niveau lager werd opgepakt.'

De veel scherpere beveiligingsmaatregelen hebben alles te maken met de aanslag die Karst T. op 30 april 2009 juist in Apeldoorn probeerde te plegen op het koninklijke gezelschap.

Bergen baalt van ramptoeristen

De gemeente Bergen doet een dringende oproep aan 'dagjesmensen' om niet naar het door brand getroffen duingebied te komen. Ramptoeristen zien zaterdag in het mooie weer een goede gelegenheid om poolshoogte te komen nemen, maar dat hindert de brandweer bij nabluswerkzaamheden. "Het is echt gevaarlijk in het gebied", zegt een politiewoordvoerder.

Het strand tussen Bergen en Schoorl en het complete duingebied blijven het hele weekeinde afgesloten voor publiek. Mensen die het gebied waar de noodverordening geldt betreden, lopen kans op een boete. De woordvoerder kan nog niet melden hoeveel boetes er zijn uitgedeeld. "Maar de handhaving verloopt zonder excessen."

Het nablussen van de brand in de duinen bij Bergen aan Zee duurt nog een kleine week. In het ergste geval moet de toplaag in het getroffen heidegebied worden verwijderd om eventuele oplaaiende branden te voorkomen. Een blushelikopter van de luchtmacht helpt zaterdag bij de nabluswerkzaamheden. De brandweer in Rotterdam stuurt een tankautospuit, die geschikt is voor onverhard terrein.

De duinbrand brak woensdag op twee kilometer afstand van Bergen aan Zee uit. In de loop van donderdagmiddag laaide het vuur weer op. Woensdag werd een gebied van een bij twee kilometer verwoest.

Bergen baalt van ramptoeristen
Bergen baalt van ramptoeristen (Foto: Novum)

[AGR] Gesink: "Ik ga voor die zege"

Alle ogen zijn morgenmiddag, tijdens de Amstel Gold Race, op Robert Gesink gericht. De renner van Rabobank werd vorig jaar derde in de Nederlandse klassieker en liet eerder al zien in de Tirenno-Adriatico en Ronde van het Baskenland zien in goede vorm te verkeren.

"Uiteraard ga ik voor die zege", liet Gesink weten. "Maar wielrennen is geen wiskunde. Er staan tweehonderd man aan de start die allemaal willen winnen. En er zijn 1001 scenario’s waarop de koers kan verlopen. Ik weet alleen dat ik er alles aan heb gedaan om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden en dat we met de ploeg in de breedte heel sterk zijn."

Gesink verwacht veel van zijn ploeggenoot, Oscar Freire. "Hij rijdt echt heel erg goed op dit moment. Met Oscar in deze vorm kunnen we op twee fronten meestrijden. Hij kan het op een sprint op de Cauberg laten aankomen, ik juist niet."

Publiek avondwinkel helpt overvaller pakken

Mede dankzij hulp van publiek heeft de politie gisteravond een 15-jarige jongen aangehouden die een avondwinkel in Amsterdam-Noord had overvallen. Een overvallen personeelslid ging achter de overvaller aan en werd geholpen door een jonge vrouw en een jongeman op een scooter. Zij volgden de 15-jarige op afstand en hielden de politie per telefoon op de hoogte.

De zaak aan de Lucien Gaudinstraat werd rond 23.00 uur overvallen. Tijdens de overval ontstond een volgens de politie zeer gevaarlijke worsteling. De overvaller vluchtte te voet na een klein bedrag uit de kassa te hebben gepakt.

De jongen, die het personeelslid met een mes had bedreigd, werd tien minuten later na een korte achtervolging door agenten overmeesterd. Bij hem werd een deel van de buit en een mes aangetroffen. De politie noemt het opvallend dat de verdachte nooit eerder is aangehouden voor een misdrijf.

The Passing (L4D2) komt volgende week

Valve heeft eindelijk, na een flinke vertraging, aangekondigd dat de DLC voor Left 4 Dead 2 volgende week te downloaden zal zijn. De nieuwe DLC voor de zombie-apocalypsgame zal een volledig nieuwe campagne met zich meebrengen, en je komt de cast van L4D1 tegen.

Ook gaan er geruchten over dat er iemand van de cast zal sterven of een zogenaamde 'infected survivor' kunnen worden. Naast deze aankondiging heeft Valve ook gezegd dat de fictieve metalband Midnight Riders, welke je tegenkomt in de Dark Carnival campagne van Left 4 Dead 2, twee extra nummers zal uitbrengen voor Rock Band. De nummers kosten een dollar en heten Midnight Ride en One Bad Man.

 L4d2 TP
Zijn dat nu zombies op de achtergrond, of...?

'Nesbitt gaat in Nederland trainen'

Het is mogelijk dat Christine Nesbitt komend schaatsseizoen in Nederland zal trainen. Dit heeft de Canadese schaatskampioene vandaag laten weten.

Nesbitt maakt zich namelijk zorgen over de opvolger van Marcel Lacroix. De bondscoach is inmiddels gestopt, maar een vervanger is nog altijd niet gevonden. "Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren", aldus de Canadese, die een relatie met Simon Kuipers heeft. "Ik ben alweer begonnen met trainen, ik moet me voorbereiden op het nieuwe seizoen. Zolang er niets bekend is, kijk ik naar andere opties."

Eén van deze opties is dus om in een ander land te gaan trainen. "Ik denk dat er wel interesse is", vervolgt Nesbitt. Tijdens de Olympische Spelen van dit jaar pakte de Canadese een gouden plak op de 1.000 meter.

Ook Nederland staat dus op het lijstje van de schaatsster. "Ik heb het er met Simon zeker over gehad", laat ze weten. "Het hangt er helemaal vanaf wat er in Canada gebeurt. Het is belangrijk dat ik met mijn nieuwe coach goed kan communiceren. Ik moet geloven in zijn of haar programma."

Leukemans: "Gold Race parcours voor mij"

Björn Leukemans is morgen de kopman van de Vacansoleil-ploeg in de Amstel Gold Race. De Belg is bezig aan een sterk voorjaar, waarin hij onder andere zesde werd in Parijs - Roubaix en vierde in de Ronde van Vlaanderen. Ook voor de Gold Race denkt hij over de goede papieren te bezitten.

"De Gold Race is een parcours voor mij," zei hij tegen Sporza. "Vooral de finish op de Cauberg is op mijn maat. Die aankomst is geknipt voor explosieve types, die op het einde nog voldoende power in de benen hebben en op de buitenplaat naar boven klimmen."

Leukemans is nog wel fit, maar hij voelt wel een griepje aankomen. "Ik voel wat ‘snot' opkomen, maar ik speel kort op de bal. Dat mag dus geen probleem geven zondag."

Belgen linken Gerets en Leekens aan Rode Duivels

In verschillende Belgische media wordt, na het vertrek van Dick Advocaat, druk gespeculeerd over de nieuwe bondscoach van België. Daarbij worden twee namen nadrukkelijk genoemd, namelijk die van Eric Gerets en Georges Leekens.

Het is niet de eerste keer dat Gerets in verband met een functie bij De Rode Duivels wordt gebracht. Na het ontslag van René Vandereycken viel de naam van de voormalig trainer van PSV ook al een aantal keer.

"Er heeft nog niemand contact opgenomen met mij", reageerde Gerets, die op dit moment in Saudi-Arabië werkzaam is, op de geruchten. "Ik focus me nu ook volop op Al-Hilal."

Toch zwengelde Gerets de stroom geruchten ook nog verder aan. "Ik denk dat alles binnenkort duidelijk wordt."

Leekens was duidelijker. "Ik zou het zeker overwegen als ze me vragen", liet de huidige trainer van KV Kortrijk in een korte reactie weten. "De nieuwe coach krijgt een cadeau want dit is een prachtige groep."

LittleBigPlanet 2 komt toch wel?

Na geruchten dat LittleBigPlanet 2 in de maak is, die vervolgens bevestigd en ontkracht werden, lijkt het er wederom op dat de game toch wel komt.

De artiest Christopher Leary (aka Ochre) heeft op zijn Twitter gezegd dat zijn liedje "Infotain Me" zal worden gebruikt voor LittleBigPlanet 2 op de PS3. Sony wilde geen commentaar geven op het berichtje, omdat ze niet reageren op geruchten en speculaties.

De tweet lijkt tijdens het schrijven van dit bericht opeens verwijderd te zijn, als je de Twitter URL googelt krijg je dit:

Pleased to announce the licensing of 'Infotain Me' to Sony for Little Big Planet 2 on PS3. #sellout #corporatewhore.

Het liedje zelf:

Lekker slapen met geweldgames

In een onderzoek naar de impact van gewelddadige games voor het slapengaan is er - voor in ieder geval bezorgde ouders - een rustgevende conclusie getrokken. Hun kroost slaapt net zo goed als ze een gewelddadige game hebben gespeeld, als dat ze naar een documentaire hebben gekeken voor het slapengaan.

In een Australisch onderzoek zijn dertien jongeren tussen de 14 en 18 jaar uitgekozen die binnen een kwartier in slaap vielen om mee te doen aan een expiriment. Ze kregen allemaal de keus: een potje Call of Duty 4: Modern Warfare van 50 minuten, of de documentaire March of The Penguins voor het slapengaan.

De studie wees uit dat de gamers er gemiddeld drie minuten langer over doen om in slaap te vallen dan de tv-kijkers. Ook bleek dat, hoewel ze cognitief actiever waren in hun slaap, ze evenveel REM-slaap als lange-golf slaap kregen. De onderzoekers concludeerden dat gamers niet in hun slaapgedrag worden aangetast als ze vantevoren een gewelddadige game hadden gespeeld.

De onderzoekers weten ook dat de test weinig overeenkomt met de echte situatie; het experiment omvatte maar één speelsessie van 50 minuten. Volgens een onderzoeker was dit de door Sony maxiumum aanbevolen speeltijd, maar lang niet genoeg om een impact te maken op het gedrag van de speler. Als men vaker zou spelen en op eigen initiatief, zouden de sessies veel langer duren en dus een andere impact kunnen hebben.

"Het is daarom beter om te concluderen dat ouders de gametijd van hun kinderen moeten matigen", aldus een onderzoeker.

Munsterman: "Hier verrijst een stabiele topclub"

FC Twente is groeiende en werkt volgend jaar met een begroting van 36 miljoen euro, zonder Europese inkomsten. "Die brengen ons weer wat verder. En volgend jaar zakken we niet terug, hè, dat zeg ik nu al. De groei hier zet zich voort", zegt de voorzitter van FC Twente, Joop Munsterman, in het Algemeen Dagblad.

"Dit seizoen is een etappe in een hele ontwikkeling", aldus Munsterman. "Hier verrijst een stabiele topclub. Provinciaal? Dat vind ik een rotwoord. Kijk over de grenzen. Amsterdam en Rotterdam liggen misschien wel verder van de grote wereld verwijderd dan Enschede. Het is 2010, grenzen zijn relatief", spreekt een strategisch topman.

Wil je Munsterman boos hebben dan moet  je de vraag stellen of FC Twente überhaupt wel iets in de Champions League te zoeken heeft. "Houd op. Heeft Ajax daar meer te zoeken dan? Wanneer is dat gebleken? Moet al even geleden zijn, toch?", countert Munsterman.

Munsterman durft niet te zeggen of de groei leidt tot een landstitel. "Ik spreek dat woord het liefst niet uit. En als we het halen, ga ik bij de huldiging achteraan staan. Let maar op. Twee biertjes zal ik drinken, hooguit, anders word ik dronken. En we moeten verder, hè", besluit de ambitieuze voorzitter.

Noord-Korea ontkent aanval op marineschip

Noord-Korea heeft voor het eerst gereageerd op het incident waarbij een Zuid-Koreaans marineschip vorige maand in een omstreden grensgebied zonk. Via de staatsmedia liet het stalinistische regime weten niets met de explosie te maken te hebben.

"De militaire oorlogshitsers willen dit incident in onze schoenen schuiven, terwijl zijzelf dit ongeluk hebben veroorzaakt. Omdat Zuid-Korea de oorzaak van het ongeluk niet kan achterhalen, gebruiken ze de media om het ons aan te wrijven", aldus Noord-Korea.

De explosie op het Zuid-Koreaanse marineschip kostte aan zeker 46 mensen het leven, acht personen worden nog vermist. Zuid-Koreaanse media speculeerden al snel over een mogelijk aanval van het noordelijke buurland. Zuid-Korea heeft echter zelf nooit openlijk een beschuldiging geuit richting Noord-Korea.

Pijpers: "Willem II is lastige klus"

Arno Pijpers heeft zijn twijfels bij een langer verblijf bij Willem II. Zijn contract loopt tot het einde van het seizoen, maar of hij ook volgend jaar nog hoofdtrainer is, is nog maar de vraag. "Ik ga niet roepen dat ik per se ook volgend seizoen hier verder ga", aldus de voormalig bondscoach. De coach stapte niet op het makkelijkste moment in bij de Tricolores. De ploeg verkeert zowel sportief als financieel in zwaar weer en ook de perikelen buiten het veld maken de situatie niet makkelijker voor Pijpers. Volgens de coach is de opdracht zelfs zwaarder dan hij aanvankelijk dacht: "Dat komt door allerlei zaken die er nog bovenop gekomen zijn zoals de financiële problemen en het gedoe rondom Ibrahim Kargbo."

Doorgaan Saksen-Tour onzeker

Het is onzeker of de Saksen-Tour dit jaar zal doorgaan. De hoofdsponsor van de meerdaagse Duitse koers, die sinds 1985 wordt verreden, heeft nog altijd niet besloten of ze doorgaan. Mocht dat wel gebeuren, dan zullen er in elk geval minder etappes zijn.

"Vijf etappes, zoals gebruikelijk was, dat is een illusie," aldus mede-organisator Silke Friedemann die verwacht eind deze maand duidelijkheid te hebben.

Mochten de financiële problemen worden opgelost, dan wordt de 26e editie van de Ronde van Saksen in juli verreden.

Iran wil mondiaal toezicht op kernwapens

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wil dat er een mondiaal orgaan komt om toezicht te houden op de nucleaire ontwapening. Die instantie moet ook de verspreiding van kernwapens helpen voorkomen.

Ahmadinejad deed zijn oproep zaterdag bij de opening van een tweedaagse conferentie over nucleaire veiligheid in de Iraanse hoofdstad Teheran. Op initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama was maandag en dinsdag in Washington ook al een top over nucleaire veiligheid. Iran was niet uitgenodigd en houdt nu een eigen conferentie.

'Voeg versgemalen zwarte mensen toe'

Een Australische uitgever heeft duizenden exemplaren van een kookboek moeten vernietigen. In het recept voor tagliatelle met sardines en ham in de Pasta Bible stond een pijnlijke spelfout: in plaats van zwarte peper ('pepper') moest de lezer 'versgemalen zwarte mensen' ('people') aan het gerecht toevoegen.

Dat meldde de Australische krant Sydney Morning Herald zaterdag. Hoe het kan dat de schrijver, een redacteur, een spellingscontroleur en een corrector de fout over het hoofd hebben gezien, is niet duidelijk.

Vulkaan op IJsland blijft spuwen

De vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland stoot zaterdag opnieuw een enorme wolk van rook en as uit.

In vergelijking met eerdere dagen is de vulkaan niet minder actief geworden. Dat heeft de meteorologische dienst in IJsland gemeld. De wind staat in zuidelijke richting, waardoor de aswolk zich naar het Europese continent beweegt.

De aswolk heeft het luchtverkeer in grote delen van Europa platgelegd.

Vulkaan op IJsland blijft spuwen (foto: Novum)
Livebeelden van de vulkaan zijn hier te zien

Vrij op 5 mei?

Vijf mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het een lustrumjaar en dus heeft iedereen recht op een doorbetaalde vrije dag, denken veel mensen. Maar dat is een misverstand. Of 5 mei een betaalde vrije dag is, is afhankelijk van de cao. Zijn daarin geen afspraken gemaakt, of is er geen cao, dan beslist de werkgever.

Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag. Tot dat jaar was dat maar eens in de vijf jaar zo. In de meeste cao's is vastgelegd dat werknemers eens in de vijf jaar recht hebben op een betaalde vrije dag, blijkt uit een inventarisatie van de FNV. Volgens een minderheid van de honderden centrale arbeidsovereenkomsten is Bevrijdingsdag elk jaar een vrije dag. Dat zijn met name cao's in de (semi)publieke sector. Maar er zijn ook cao's waarin helemaal niets is afgesproken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de schildersbranche en enkele ict-bedrijven, maar ook voor die van de gemeenteambtenaren.

Dat hoeft dan nog niet te betekenen dat werknemers op 5 mei moeten werken of een verplichte adv-dag moeten opnemen. Want ook buiten de cao om kan in bedrijfsregelingen worden afgesproken dat mensen dan vrij zijn. Ook gemeenten kunnen daarover afzonderlijk afspraken maken.

Zo stelt bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de afdeling P&O jaarlijks vast wat de feestdagen zijn voor het VNG-personeel. Dit jaar is 5 mei ook een feestdag, aldus een woordvoerster.

Nascimento bondscoach Mozambique

Met deze nieuwe taak volgt David Nascimento Mart Nooij op. Nooij wilde graag blijven maar aan zijn eisen konden niet worden voldaan. Het is geen verrassing dat Nascimento de opvolger is.

De voetbalbond van Mozambique maakte dit nieuws vanochtend bekend. Vanaf 2 mei zal de voormalig verdediger in dienst treden en moet hij het land zien te plaatsen voor de Afrika Cup.

De 44-jarige coach werd enkele weken eerder al met de Afrikanen in verband gebracht. Secretaris-generaal van de FMF, Filipe Lucas Johane, liet vrijdag weten zo goed als rond te zijn met de voormalig assistent van Willem van Hanegem bij FC Utrecht.

Nascimento volgt Nooij op. Geregeld vraagt Mozambique advies aan de KNVB en zodoende kwamen zij uit bij Nooij. Hij wilde graag blijven, maar ging voor een meerjarig contract en wilde ook de beloften trainen. FMF zag dit niet zitten.

D66: internettoegang is een grondrecht

D66 breidt het voorlopige verkiezingsprogramma (pdf) uit met het recht op toegang tot internet. Een kleine meerderheid van de leden stemde tijdens het D66-congres, dat dit weekend wordt gehouden, voor opname van internettoegang in de grondwet.

Het partijbestuur had eerder aangegeven tegen het grondrecht internettoegang te zijn, omdat zij van mening is dat dit afbreuk doet aan het begrip 'grondrecht'. 54 procent van de D66-leden stemde echter voor het opnemen van dit recht in de grondwet. Een belangrijk argument om voor te stemmen, was het feit dat de Belastingdienst mensen aanspoort om vooral via internet belastingaangifte te doen.

Het grondrecht op toegang tot internet zal worden toegevoegd aan het gedeelte in het verkiezingsprogramma dat D66 besteedt aan het downloadverbod. De partij zegt daarover het volgende: "D66 is tegen een downloadverbod. D66 wil de vrijheid op internet garanderen."

Check ook het speciale Verkiezingen 2010-subforum op het FOK!forum.

Van Hout tekent nieuw contract bij RKC

Het aflopende contract van aanvallende middenvelder Roald van Hout bij RKC Waalwijk wordt, mits hij een medische keuring doorstaat, met een seizoen verlengd. In deze verbintenis is een optie opgenomen die hem mogelijk tot de zomer van 2013 aan RKC verbindt. De 21-jarige Van Hout maakt sinds het seizoen 2008/2009 deel uit van de A-selectie vanWaalwijk trainer/coach Ruud Brood.

“Roald is een leergierige voetballer die zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een speler die steeds dichter tegen het eerste elftal van RKC is aan komen te zitten. Hij kan zowel op de flanken als aanvallend op het middenveld uit de voeten”, aldus manager technische zaken Mohammed Allach.

'Oorlogsmisdadiger per lijkkist land uitgesmokkeld'

De grootste oorlogsmisdadiger van Amsterdam is begin 1946 door de toenmalige inlichtingendienst Bureau Nationale Veiligheid (BNV) in een lijkwagen het land uitgesmokkeld. Hij joeg tijdens de bezetting honderden mensen de dood in. Dat schrijft Het Parool zaterdag.

Dries Riphagen, die bekendstond als 'Al Capone', werd volgens zijn zoon Rob door BNV-rechercheur Frits Kerkhoven in de lijkwagen van Amsterdam naar België gereden. Kerkhoven verhuurde rouwwagens. "Bij controle onderweg zou dat geen argwaan wekken, want dan konden ze zeggen: we vervoeren een dooie",  zegt Rob Riphagen in het dagblad.

Dat het BNV Riphagen hielp te vluchten was al bekend, maar hoe dat precies in zijn werk ging niet. Riphagen hoefde niet de cel in, maar kreeg huisarrest. Toen hij weg was, werd Frits Kerkhoven de tweede vader van Rob Riphagen. Volgens de krant kreeg hij een langdurige verhouding met de echtgenote van 'Al Capone'.

In de lijkwagen werd een sportfiets meegesmokkeld. Bij de Belgische grens werd Dries Riphagen uit de kist gehaald, waarna hij in drie maanden naar Spanje fietste. Daar werd hij aangehouden omdat hij geen papieren had. Opnieuw schoot Frits Kerkhoven te hulp, door kleding en schoenen te brengen. In de hakken zouden diamantjes zijn verstopt waarmee de oorlogsmisdadiger zich vrijkocht, aldus Rob Riphagen. Zijn vader overleed begin jaren zeventig in Zwitserland.

Truck verliest container en vliegt in brand

Een vrachtwagen is zaterdagochtend een container verloren bij knooppunt Rijnsweerd ten oosten van Utrecht. De truck vloog daarna in brand. Doordat de container over de rijbaan schoof, is die beschadigd. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Het ongeluk gebeurde even na 07.30 uur op de verbindingsweg van de A28 naar de A27, meldt de Verkeersinformatiedienst. Een uur later was het vuur nog niet gedoofd.

De verbindingsweg, de zogenoemde Varkensbocht, is in ieder geval de rest van de ochtend afgesloten. Verkeer vanuit Amersfoort wordt omgeleid.

Van Gaal kan voor vijftig miljoen winkelen

Door het succes van de Duitse ploeg, met name in de Champions League, is de club al zeker van vijftig miljoen euro aan recettes. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge heeft Louis van Gaal toegezegd dat hij het geld mag investeren in nieuwe spelers.

"Ons doel is niet de clubkas te versterken, maar de ploeg. We zijn niet zo naïef te denken dat wij komend seizoen meteen op gelijke hoogte komen met Barcelona en Inter, maar we willen wél een grote stap maken", geeft voorzitter Rummenigge een lesje over de visie van Bayern München.

Bayern wil de ploeg op in ieder geval drie posities versterken. Prioriteit ligt vooral bij een vleugelverdediger. De Braziliaan Rafinha van Schalke 04 wordt genoemd maar hij is te koop voor dertien miljoen euro. Van Gaal zou al een gesprek hebben gehad met Kroatisch international Darijo Srna van de Oekraïense club Shaktar Donetsk, meldt Voetbal International.

Louis van Gaal is ook op zoek naar een nieuwe doelman. Hans-Jörg Butt voldoet niet aan de eisen. Gewenste opvolger is Manuel Neuer, doelman bij Schalke 04. Als laatste wil Bayern een spits, Edin Dzeko staat in de belangstelling. De spits van VfL Wolfsburg, vorig seizoen topscorer in de Bundesliga, moet veertig miljoen euro kosten.

Been: "Vierde plaats met hand en tand verdedigen"

Op de training van gisteren kreeg Feyenoord-coach Mario Been van een aantal supporters te horen dat de ploeg bewust van FC Twente moet verliezen, zodat Ajax geen kampioen kan worden.

Als het aan Been ligt, komt daar echter niets van in. "Wij doen daar niet aan mee. Wij zijn sportmannen en gaan met maar één doel naar Enschede en dat is winnen", zo verklaarde Been stellig over het duel van dit weekeinde.

"Dat scheelt ons ook weer een voorronde Europa League, wat de kans op plaatsing voor de groepsfase groter maakt. Ik hoop dat de supporters daar ook aan denken", aldus de voormalige coach van NEC.

De Rotterdammer vond de houding van bepaalde supporters nogal vreemd. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat een deel van de supporters wil dat we verliezen, maar wij gaan de vierde plaats met hand en tand verdedigen. Ik zou niet eens weten hoe we met de handrem erop moeten voetballen, we gaan er gewoon vol in."

Kleinkind migrant heeft even vaak baan

Volwassenen van de 'niet-westerse derde generatie' in ons land hebben ongeveer even vaak een baan als volledig autochtone volwassenen. Ook op het gebied van uitkeringen zijn er weinig verschillen. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) heeft het Centrum voor Beleidsstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS-CvB) een 'verkennende studie' laten doen naar de niet-westerse derde generatie.

De resultaten zijn deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. Leden van de niet-westerse derde generatie hebben ouders die in Nederland zijn geboren, maar minstens één grootouder die werd geboren in een niet-westers land. Ze gelden niet meer als allochtoon. De betrokkenheid bij criminaliteit is weliswaar iets hoger dan onder echte autochtonen maar weer lager dan onder niet-westerse allochtonen. Op 1 januari 2008 bestond de niet-westerse derde generatie uit ruim 55.000 personen. Bijna de helft heeft wortels in Suriname.

De niet-westerse derde generatie groeit de laatste jaren met zo'n tien procent per jaar. Tachtig procent is jonger dan vijftien jaar. Met de verkenning wil het ministerie meer te weten komen over de integratie.

[F1] Uitslag kwalificatie Grand Prix van China

Sebastian Vettel zal morgen van poleposition vertrekken tijdens de Grand Prix van China. Zijn teamgenoot Mark Webber start van de tweede plaats, gevolgd door Fernando Alonso en Nico Rosberg. Jenson Button reed de vijfde tijd in de kwalificatie.

Heikki Kovalainen verloor zijn auto in zijn eerste snelle ronde, doordat de achterkant uitbrak. Uiteindelijk was Lewis Hamilton de snelste in de eerste sessie, gevolgd door Nico Rosberg en Mark Webber. Bij de uitvallers was Vitantonio Liuzzi de opvallendste. Naast de Italiaan waren ook de drie nieuwe teams niet snel genoeg.

In de tweede sessie was Hamilton opnieuw de snelste. Webber reed de tweede tijd, gevolgd door Rosberg en Alonso. Michael Schumacher wist met zijn tiende tijd maar nauwelijks in de race voor pole te blijven.

In de derde sessie was Sebastian Vettel de snelste op de baan, waardoor de Duitser morgen van poleposition zal mogen vertrekken. Mark Webber zal van de tweede positie vertrekken, gevolgd door Fernando Alonso op de derde plaats.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:34.558
6
2 M. Webber Red Bull 1:34.806 +0:00.248 6
3 F. Alonso Ferrari 1:34.913 +0:00.355 6
4 N. Rosberg Mercedes 1:34.923 +0:00.365 6
5 J. Button McLaren 1:34.979 +0:00.421 6
6 L. Hamilton McLaren 1:35.034 +0:00.476 6
7 F. Massa Ferrari 1:35.180 +0:00.622 6
8 R. Kubica Renault 1:35.364 +0:00.806 6
9 M. Schumacher Mercedes 1:35.646 +0:01.088 6
10 A. Sutil Force India 1:35.963 +0:01.405 6
11 R. Barrichello Williams 1:35.748
6
12 J. Alguersuari Toro Rosso 1:36.047 +0:00.299 8
13 S. Buemi Toro Rosso 1:36.149 +0:00.401 8
14 V. Petrov Renault 1:36.311 +0:00.563 6
15 K. Kobayashi Sauber 1:36.422 +0:00.674 7
16 N. Hülkenberg Williams 1:36.647 +0:00.899 7
17 P. de la Rosa Sauber 1:37.020 +0:01.272 6
18 V. Liuzzi Force India 1:37.161
9
19 T. Glock Virgin 1:39.278 +0:02.117 6
20 J. Trulli Lotus 1:39.399 +0:02.238 9
21 H. Kovalainen Lotus 1:39.520 +0:02.359 8
22 L. di Grassi Virgin 1:39.783 +0:02.622 6
23 B. Senna HRT 1:40.469 +0:03.308 10
24 K. Chandhok HRT 1:40.578 +0:03.417 7

Volg de race morgen live op FOK!sport!

PSV op zoek naar nieuwe shirtsponsor

PSV gaat op zoek naar een nieuwe shirtsponsor om op die manier meer inkomsten te genereren. De Telegraaf meldt dat naamgever en huidig shirtsponsor Philips bereid is om afstand te nemen van het shirt van de club uit Endhoven.

Philips betaalt jaarlijks tussen de vier en zeven miljoen euro voor het shirtsponsorschap van de club uit Eindhoven. Dit bedrag is mede afhankelijk van de prestaties van PSV. De nieuwe shirtsponsor zal substantieel meer moeten gaan betalen dan Philips.

Vanwege onenigheid over de te volgen strategie in de zoektocht naar een nieuwe shirtsponsor is Marcel van den Bunder niet meer werkzaam bij PSV en verlengde Jan Reker zijn contract niet. Het duo was van mening dat PSV een leidende rol moest hebben in de zoektocht. Philips wilde echter de beslissende stem hebben en kreeg hierin steun van de raad van commissarissen.

Alpe d'Huez in Dauphiné Libéré 2010

De Amaury Sport Organisation (ASO) heeft vandaag de ritten van de 62e Dauphiné Libéré wereldkundig gemaakt. De etappekoers lijkt dit jaar veel weg te hebben van de Tour de France.

De Dauphiné Libéré begint met een proloog van 6,8 kilometer lang. Daarnaast omvat rit drie een individuele tijdrit met een lengte van 49 kilometer. Het zwaartepunt van de rittenkoers zit hem dit jaar in twee ritten.

In de vierde etappe ligt de finishlijn op de top van een berg (eerste categorie). Twee ritten later eindigte de etappe op de top van de Alpe d'Huez, nadat de Col du Glandon is gepasseerd.

Volledig rittenschema Dauphiné Libéré 2010:

09/06 2 Annoay Bourg-Saint-Andéol 177
10/06 3 Monteux Sorgues 49 (tijdrit)
11/06 4 Saint-Paul-Trois-Châteaux Risoul 211,5
12/06 5 Serre-Chevalier Grenoble 143,5
13/06 6 Crolles L'Alpe d'Huez 151,5
14/06 7 Allevard-les-Bains Sallanches 150

Oppassen voor gladde wegen in F1 2010

Codemasters heeft screenshots in hoge resolutie uitgegeven van de komende F1 2010. Deze screenshots laten de de regen op de baan zien. De beelden waren eerder al zichtbaar in de Official Xbox Magazine. In een filmpje is ook goed te zien hoe er gereden zal worden in de regen.

De ontwikkelaars hechten veel waarde aan de weereffecten. Om het zo realistisch mogelijk te berekenen hebben ze de weg in virtuele stukjes van 30 cm opgedeeld, om zo constant herberekeningen uit te voeren op het wegdek. Zo gauw het begint te regenen zal elke stukje opnieuw worden berekend, om zo het effect op grip op de weg te bepalen. Deze blijven dynamisch herberekend worden, want natuurlijk wordt het weggedrag ook anders naar mate het meer of weer minder regent.

Het spel komt deze herfst uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

F1 2010

F1 2010

 

Weer honderdduizenden Toyota's teruggeroepen

De Japanse autofabrikant Toyota roept in Canada en de Verenigde Staten in totaal 870.000 auto's van het type Sienna terug. Er zijn problemen met de bevestiging van het reservewiel. Die kan doorroesten, waardoor het wiel kan loskomen en andere weggebruikers in gevaar zou brengen. Dat heeft Toyota vrijdag bekendgemaakt.

Toyota is de afgelopen maanden herhaaldelijk in het nieuws gekomen vanwege veiligheidsproblemen. Zo moest de grootste autofabrikant ter wereld vorig jaar ongeveer 8,5 miljoen voertuigen terugroepen vanwege problemen met glijdende vloermatten, remsystemen en gaspedalen die mogelijk blijven hangen.

De productie van de sportieve terreinwagen Lexus GX 460 werd stilgelegd nadat een Amerikaans consumententijdschrift de SUV een 'veiligheidsrisico' had genoemd. De wagen zou op hoge snelheid de neiging hebben om te kantelen. Toyota hangt in de Verenigde Staten een boete van ruim 16 miljoen dollar boven het hoofd, omdat het bedrijf de Amerikaanse autoriteiten te laat zou hebben ingelicht over veiligheidsproblemen.

Grote brand in appartementencomplex Den Bosch

In een appartementencomplex aan de Pastoor de Kroonstraat in Den Bosch heeft zaterdagochtend brand gewoed. Ongeveer honderd appartementen zijn ontruimd. De brand brak omstreeks 06.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in een pand op de bovenste etage.

De brandweer rukte met groot materieel uit en had het vuur binnen een uur geblust. Drie personen zijn lichtgewond geraakt en ter plaatse behandeld. De bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen hotel. De brandweer kijkt samen met bouw- en woningtoezicht wanneer en of de bewoners weer terug kunnen naar hun woning.

Thaise protestleiders kondigen overgave aan

De leiders van de betogingen tegen de Thaise regering zullen zich op 15 mei overgeven aan de politie. Dat heeft een van hen, Nattawut Saikuar, zaterdag gezegd. Waarom ze voor die datum hebben gekozen, is niet bekend.

De aanvoerders van de demonstranten waren tot op heden ontkomen aan arrestatie, zelfs toen commando's vrijdag een hotel hadden omsingeld waar ze zich zouden schuilhouden. Zo wist Arisamun Pongruengrong via een elektriciteitskabel van een balkon naar beneden te klimmen. Op de grond wachtten demonstranten hem op. Ze brachten hem in veiligheid, ondanks de aanwezigheid van oproerpolitie.

De in het rood geklede demonstranten, die al ruim een maand protesteren in Bangkok, willen dat de regering aftreedt en snel nieuwe verkiezingen uitschrijft. De meeste betogers zijn aanhangers van oud-premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 was afgezet.

Gekneusde enkel voor Heitinga

De blessure van John Heitinga lijkt mee te vallen. De voormalig speler van Ajax kreeg in het duel tegen Aston Villa (202) een tik tegen zijn rechterenkel en moest de strijd daarna staken.

"Het schiet wel even door je hoofd: ik zal het WK toch niet missen?", liet Heitinga in een reactie weten, die overigens opgelucht was. "Een scan heeft gelukkig uitgewezen dat de botten heel zijn en er slechts sprake is van een fikse kneuzing."

"Het is hoogst twijfelachtig of ik de wedstrijd tegen Blackburn vandaag alweer kan spelen, maar anders sta ik er de week daarna weer."

Uitslag derde vrije training China

Mark Webber heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van China. De Australiër was twee tienden sneller dan Lewis Hamiltom. Webbers teamgenoot Sebastian Vettel zat op een tiende van de Brit.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:35.323 16
2 L. Hamilton McLaren 1:35.564 +0:00.241 12
3 S. Vettel Red Bull 1:35.691 +0:00.368 14
4 J. Button McLaren 1:35.747 +0:00.424 14
5 F. Alonso Ferrari 1:35.857 +0:00.534 13
6 N. Rosberg Mercedes 1:35.913 +0:00.590 12
7 M. Schumacher Mercedes 1:36.262 +0:00.939 10
8 R. Kubica Renault 1:36.343 +0:01.020 16
9 F. Massa Ferrari 1:36.416 +0:01.093 11
10 K. Kobayashi Sauber 1:36.634 +0:01.311 16
11 J. Alguersuari Toro Rosso 1:36.879 +0:01.556 17
12 V. Liuzzi Force India 1:37.031 +0:01.708 16
13 S. Buemi Toro Rosso 1:37.192 +0:01.869 18
14 A. Sutil Force India 1:37.240 +0:01.917 18
15 V. Petrov Renault 1:37.339 +0:02.016 13
16 R. Barrichello Williams 1:37.585 +0:02.262 13
17 P. de la Rosa Sauber 1:37.664 +0:02.341 19
18 N. Hülkenberg Williams 1:37.784 +0:02.461 14
19 T. Glock Virgin 1:39.579 +0:04.256 15
20 H. Kovalainen Lotus 1:39.616 +0:04.293 17
21 L. di Grassi Virgin 1:39.749 +0:04.426 13
22 J. Trulli Lotus 1:39.776 +0:04.453 16
23 B. Senna HRT 1:40.316 +0:04.993 19
24 K. Chandhok HRT 1:41.141 +0:05.818 18

Ferguson: "Geen spijt van vertrek Tévez"

Manchester United-coach Alex Ferguson beweert dat hij het vertrek van spits Carlos Tévez naar stadsrivaal Manchester City niet betreurt. De Argentijn is echter wel op dreef bij The Citizens.

"Ik heb er hoe dan ook geen spijt van. Ik heb geen last van een bittere nasmaak. Spelers vertrekken hier van tijd tot tijd. Sommige spelers vetrekken, andere blijven, we moeten doorgaan", aldus de Schot op een persconferentie.

In 2010 wist Tévez tot dertien keer toe het doel te treffen, vaker dan welke Premier League-speler dan ook. Volgens Ferguson valt dat te verklaren door het gebrek aan concurrentie in de spitspositie bij City.

"Het feit dat hij dit seizoen vaak tot scoren komt, staat absoluut niet ter discussie. Carlos speelde bij ons een goed eerste seizoen, dat moet ik toegeven, maar in zijn tweede seizoen liet hij maar weinig zien", zo vindt Ferguson.

[NHL playoffs] Blackhawks verliezen openingswedstrijd

De Chicago Blackhawks speelden vanavond hun openingswedstrijd terwijl veel teams al hun tweede wedstrijd in de playoffs speelden. De Blackhawks verloren verrassend van de Nashville Predators met 4-1. Man van de wedstrijd werd ex-Chicago speler J.P. Dumont met twee goals.

Het was de eerste uitoverwinning in de playoffs in de historie van de Nashville Predators. Zondagavond krijgen zij de kans om dit kunstje te herhalen. De Blackhawks kwamen in de tweede periode nog wel op voorsprong via Patrick Kane, maar in de derde periode maakten de Predators dit meer dan goed.

Dumont scoorde in de derde periode al na anderhalve minuut de gelijkmaker. Het was een lucky goal, want zijn backhand schot was in principe ongevaarlijk. De puck stuiterde echter raar op en verdween langs goalie Antti Niemi in het doel. "Ik zag Joel Ward op het net afschaatsen en hoopte op een rebound voor hem. We hadden echter de mazzel dat hij er gelijk al in vloog. Het was een mazzelgoaltje, maar daar zit ik niet mee."

Negen minuten later kreeg Dumont het thuispubliek helemaal stil door de uiteindelijk winnende 2-1 te maken. Hij schoot een rebound van een schot van David Legwand achter Niemi. De overige twee goals werden door Jerred Smithson en Martin Erat in een leeg net gewerkt nadat de Blackhawks Niemi uit het net haalden voor een extra aanvaller. Goalie Pekka Rinne eindigde met 25 reddingen uit 26 schoten op doel, waaronder enkele zeer goede kansen.

[NHL playoffs] Ook Devils op gelijke hoogte

Ook de favoriete New Jersey Devils zijn teruggekomen in de playoffserie tegen de Philadelphia Flyers. Thuis werd met 5-3 gewonnen dankzij de winnende goal van Dainius Zubrus.

De Devils kwamen op voorsprong via Zach Parise die een shorthanded goal scoorde. Uit een breakaway scoorde hij met zijn backhand nadat Flyers- verdediger Matt Carle een pass van collega-verdediger Chris Pronger niet onder controle kon krijgen. De Flyers gingen toch met een voorsprong rusten, want Arron Asham en Claude Giroux scoorden.

De Devils kwamen redelijk snel weer op gelijke hoogte dankzij Colin White, een schot dat houdbaar leek voor goalie Brian Boucher. Verdediger Matt Greene bracht de Devils vervolgens op voorsprong door een pass van Patrick Elias binnen te werken. Pronger maakte echter met een afstandsschot weer gelijk in de powerplay en met die stand gingen de teams voor de tweede keer rusten.

Zubrus maakte uiteindelijk de winnende treffer met nog vijf minuten te gaan. Na knap spel achter het net wist Zubrus achter het net vandaan te komen en een schot te produceren. Boucher stopte dit schot, maar Zubrus wist de rebound alsnog binnen te werken. De laatste treffer kwam op naam van Ilya Kovalchuk, die in een leeg net wist te scoren.

Brazilië arresteert Colombiaanse drugsbaron

Brazilië heeft een verdachte Colombiaanse drugsbaron opgepakt die in de Verenigde Staten gezocht wordt voor drugssmokkel en witwaspraktijken. Volgens de Braziliaanse politie is Nestor Caro Chapparro 'een van de vier grootste drugshandelaren van Colombia'.

De man werd vrijdag gearresteerd in zijn huis in Rio de Janeiro nadat het Braziliaanse hooggerechtshof een arrestatiebevel had uitgevaardigd. De VS bood vijf miljoen dollar voor de arrestatie van Chapparro en heeft om zijn uitlevering verzocht.

De Amerikaanse douane beschuldigt Chapparro onder meer van het smokkelen van meer dan vijfduizend kilo cocaïne van Brazilië naar de VS eind jaren negentig.

Liberaal-Democraten in de lift na tv-debat

De steun voor de Liberaal-Democraten in de aanloop naar de Britse verkiezingen op 6 mei is toegenomen na het puike optreden van partijleider Nick Clegg in een tv-debat donderdagavond. De tweede oppositiepartij steeg met drie procentpunten naar 24 procent, bleek vrijdag uit een peiling onder Britten in opdracht van ITV News.

Het is de hoogste score voor de Liberaal-Democraten sinds de laatste parlementsverkiezingen in 2005. In de peiling van ITV staat regeringspartij Labour van premier Gordon Brown op 28 procent. De Conservatieven, de grootste oppositiepartij van het land, staan met 35 procent nog altijd bovenaan.

In een andere peiling, in opdracht van de krant The Sun, zijn de 'Lib Dems' zelfs de tweede partij van het land. De partij van Clegg staat in die enquête op 30 procent van de stemmen, net achter de Conservatieven (33 procent) en net voor Labour (28 procent).

Clegg is verrassend winnaar geworden van het eerste live tv-debat in de Britse geschiedenis tussen leiders van de grootste Britse partijen. Vier peilingen wezen de liberale leider aan als beste debater. In een ITV-peiling scoorde hij 46 procent. Brown volgde op 34 procent. Cameron, vooraf getipt als de beste debater, kwam niet verder dan 20 procent.

Er volgen nog twee tv-debatten, op 22 en op 29 april.

Luchtruim zeker tot zaterdag 14.00 dicht

Het Nederlandse luchtruim blijft in ieder geval tot zaterdag 14.00 uur gesloten. Dat meldde de Inspectie Verkeer en Waterstaat in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Het Nederlandse luchtruim is nog niet veilig voor de luchtvaart, omdat de vulkanische as uit IJsland door de huidige weersomstandigheden voorlopig boven het Europese vasteland blijft. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Militaire Luchtvaart Autoriteit, Luchtverkeersleiding Nederland en het KNMI besloten gezamenlijk het luchtruim tot nader order gesloten te houden.

Het Nederlands luchtruim is al sinds donderdagmiddag 18.00 uur dicht. Vliegen door een aswolk is onder meer gevaarlijk omdat de motoren van een toestel kunnen uitvallen.

[NHL playoffs] Penguins trekken stand gelijk

De Pittsburgh Penguins hebben na het verrassende verlies in de openingswedstrijd de stand in de playoffserie tegen de Ottawa Senators gelijk getrokken. In Pittsburgh werd met 2-1 gewonnen met sterspeler Sidney Crosby als uitblinker.

Crosby maakte een goal en gaf een assist en maakte ook nog een redding. Bij de winnende goal speelde hij een cruciale rol. Direct nadat hij de puck van de lijn redde zette hij de winnende goal op.  Achter het net hield hij de puck vast terwijl hij naar ruimte zocht, maar ondertussen werd hij flink lastig gevallen door Jason Spezza. Uiteindelijk kwam hij eruit en toen hij in de rechtercirkel onderuit werd gehaald kon hij de puck nog net op verdediger Kris Letang passen die de winnende goal kon binnenschieten.

De Penguins kwamen wel weer achter in deze wedstrijd. Na 18 seconden lag de puck al achter goalie Marc-Andre Fleury door toedoen van Peter Regin. Crosby zorgde voor de gelijkmaker. Hij wist een rebound van een schot van Chris Kunitz binnen te werken. Aan het einde van de periode werd Penguins-verdediger Jordan Leopold dusdanig hard gebodycheckt door Andy Sutton dat hij niet meer terugkeerde in de wedstrijd. Het is nog onduidelijk of hij de volgende wedstrijd kan spelen. Dit bracht flink wat vuur in de wedstrijd en resulteerde onder anderen in een gevecht tussen Maxime Talbot en Zack Smith nadat de periode al was afgelopen.

In de tweede periode werd niet meer gescoord, en laat in de derde periode maakte Letang de winnende treffer. Coach Dan Bylsma was vooral blij met het goede spel van zijn captain Crosby. "Goede teams hebben goede leiders. Het gaat niet alleen om wat ze zeggen, maar ook om wat ze doen op het ijs. Het is duidelijk dat Crosby vandaag alles deed wat hij kon." Crosby bleef bescheiden: "Ik probeerde gewoon hetzelfde te doen als ieder ander. We hadden de goede mentaliteit vanavond. We wisten dat we fysieker en slimmer moesten spelen. Beide teams spelen tactisch ongeveer hetzelfde spelletje, dus het is nu de vraag welke van ons dat beter kan uitvoeren."

VVV-Venlo heeft Zweedse middenvelder op proef

De komende dagen zal VVV-Venlo de kwaliteiten van een potentiële aanwinst bekijken. Het gaat om de Zweedse middenvelder Andrés Vasquez.

De 22-jarige middenvelder zal bij de Limburgse club de gelegenheid krijgen om een contract af te dwingen. Gisteren maakte VVV dit bekend op de officële website van de club.

Momenteel komt de middenvelder in actie voor het Zwitserse FC Zürich. Vasquez werd in Peru geboren, maar is inmiddels genaturaliseerd tot Zweed. Vasquez viel op door een uitzonderlijk fraai doelpunt in een uitduel tegen Örebro SK.

De middenvelder speelde destijds nog voor IFK Göteborg. Vanaf de rand van strafschopgebied slaagde hij erin de bal achter het standbeen langs in het doel te schieten.

 

Du Chatinier: "Cadeautjes zijn voor 5 december"

Komende zondag zal FC Utrecht het opnemen tegen Sparta. De Domstedelingen strijden nergens meer voor, maar coach Ton du Chatinier heeft aangegeven dat de Utrechters hun sportieve plicht niet willen verzaken.

Sparta verkeert in degradatienood, maar Du Chatinier laat weten dat de Rotterdammers niet op FC Utrecht hoeft te rekenen als het gaat om het ontlopen van play-offs tegen degradatie.

"Ik vind Sparta een geweldige club, maar cadeautjes worden op 5 december overhandigd", zo stelt Du Chatinier op de clubsite van FC Utrecht. "We willen met een goed gevoel de play-offs in en daarom in de resterende speelronden vol gas geven. We eindigen ook liever zesde dan negende."

De coach van de Domstedelingen zal dit weekeinde ruim in de keuzes zitten. De selectie is bijna zo goed als volledig. Loïc Loval zal echter afwezig zijn. Rondom Alje Schut heerst nog twijfel, hij kampt met een kneuzing aan zijn enkel en zijn wreef.

Operatiekamers Diaconessenhuis dicht door vliegjes

Drie operatiekamers van het Diaconessenhuis in Leiden zijn gesloten nadat er vliegjes zijn aangetroffen. Vorige week werden er op één van de acht ok's vliegjes geconstateerd. De beestjes konden door problemen met de ventilatie in de ruimte komen. Uit voorzorg zijn drie ok's gesloten, meldt het ziekenhuis.

Het ziekenhuis zoekt naar een oplossing voor het probleem en heeft daarbij een extern bureau ingeschakeld. De patiëntveiligheid is niet in gevaar, meldt het ziekenhuis. Alle patiënten zijn opnieuw ingepland en worden binnen twee weken geholpen.

Eerder deze week overkwam hetzelfde een ziekenhuis in Roermond. In dat geval werden ook de operatiekamers gesloten. Het probleem werd vrij snel opgelost waarna de operatiekamers weer in gebruik konden worden genomen.

Uitslag Internazionale - Juventus

Internazionale heeft vrijdag goede zaken gedaan in de strijd om de titel in de Serie A. De club uit Milaan won thuis met 2-0 van Juventus en staat daarmee in ieder geval tot zondag bovenaan in de competitie.

Scheidsrechter Antonio D'Amato kende een drukke avond. Vanaf het beginsignaal was de spanning tussen de twee ploegen om te snijden. In een harde wedstrijd met veel felle duels slingerde de leidsman in de eerste twintig minuten al vijf spelers op de bon. Vlak voor de rust volgde een rode kaart. Juve-speler Mohamed Sissoko mocht inrukken na een charge op Javier Zanetti.

In de tweede helft had Inter, met Wesley Sneijder in de basis, het overwicht maar veel kansen vielen er niet te noteren. Diego Milito was met een kopkans dichtbij en tien minuten voor tijd raakte Mario Balotelli de lat. Even daarvoor had Douglas Maicon de ploeg van José Mourinho op voorsprong gezet. Vanaf de rand van het strafschopgebied krulde hij de bal schitterend achter Gianluigi Buffon. Samuel Eto'o zorgde in de extra tijd nog voor de 2-0.

Inter staat vier wedstrijden voor het einde van de competitie op twee punten voorsprong op AS Roma en zes op AC Milan. Beide clubs komen zondag pas in actie. Juventus blijft zesde en moet vrezen voor een Europees ticket.

Maicon verschalkt Buffon en zet zijn ploeg op 1-0 - Bron: Novum/AP

[Fotoreportage] 3FM Awards

De jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards heeft donderdagavond plaatsgevonden in de Westergasfabriek in Amsterdam. De grote winnaars zijn de Haagse band Kane en zangeres Anouk. Zij hebben elk twee awards binnengesleept.

Anouk kreeg de prijs voor Beste Zangeres. Haar album For Bitter Or Worse werd gelauwerd met de prijs voor Beste Album. Kane kreeg de awards voor Beste Band en Beste Single. Deze laatste prijs kreeg de band voor het nummer No Surrender.

De overige awards werden in de wacht gesleept door Guus Meeuwis (Beste Zanger), Ilse deLange (Beste Artiest Pop), Moke (Beste Artiest Rock), The Opposites (Beste Artiest Alternative) en Kyteman's Hiphop Orkest (Beste Live Act). Zanger Waylon kreeg de award voor Beste Nieuwkomer, maar kon deze niet in ontvangst nemen vanwege de problemen met het vliegverkeer ten gevolge van de aswolk.

Schaal van Rigter
Een bijzondere verrassing was er voor Caro Emerald. De zangeres werd met een smoesje naar de studio van 3FM gelokt. De zangeres zou de eer krijgen om Ilse DeLange de Schaal van Rigter, de prijs voor de meest gedraaide single van eigen bodem, te overhandigen. Groot was dan ook de verrassing toen bleek dat Caro Emerald deze prijs zelf kreeg voor het nummer Back It Up. Naast de Schaal van Rigter ontving Caro Emerald ook de Serious Talent Award.

Onze FOK!fotograaf Bart Heemskerk was erbij, en maakte deze reportage.

Kane
Kane (Foto: Bart Heemskerk)

Sauber: "We hebben meer snelheid nodig"

Het Formule 1-team van Sauber zat er tijdens de eerste vrije trainingen op het circuit van Shanghai beter bij dan de afgelopen periode. De Zwitserse bolides bezetten een plaats in het middenveld, waarbij ze de Williams van Rubens Barrichello voor bleven. Toch moet het nog sneller.

James Key was bij de Sauber voor het eerst de hoofdverantwoordelijke en hij is van mening dat er meteen vooruitgang is geboekt. "Ik denk dat we vandaag wat progressie hebben geboekt. We hebben enkele kleine nieuwe richtingen geprobeerd, waardoor we wat nieuwe data voor de toekomst kregen en enkele zaken die we nu al gebruiken. Ik denk dat we vandaag wat tijd hebben gevonden."

"We moeten nog aan de achtervleugel en aan de banden werken om op die onderdelen het maximale er uit te halen. Het opwarmen van het rubber was vandaag het lastigste onderdeel." Coureur Pedro de la Rosa bevestigde dat het team de banden nog beter moet vergelijken, terwijl Kamui Kobayashi vindt dat het team nog wat meer snelheid uit de C29 moet halen in de rest van het weekend.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.