Ontwikkelaar: 'Halo 2 E3 demo was nep'

Volgens ontwikkelaar Chris Butcher zou de Halo 2 demo, welke werd geshowd op de Electronic Entertainmnet Expo van 2003, bestaan uit materiaal wat "Nooit op de Xbox (1) mogelijk was". Het filmpje is nog steeds terug te vinden op Youtube, inclusief enthousiast gejuich van de fans:

Nu blijkt dat volgens Butcher het allemaal fake was: "Hetgene wat we toen lieten zien, met het gevecht in een stad op Aarde; die hele engine werd weggegooid, omdat je het nooit op de Xbox mogelijk zou zijn. Toen we terugkwamen van E3 hebben we geconcludeerd dat het geheel niet ging werken, en zijn we van voren af aan begonnen."

In de demo zagen we de eerste beelden van een dual-wield Master Chief en de voertuigkapingen. Door te willen imponeren op de E3 zouden ze zijn doorgeschoten in hun ambities. "We bouwden technieken die simpelweg niet konden, in wat voor engine dan ook." Aldus Butcher. "We hadden een gedetailleerde wereld gebouwd die uiteindelijk compleet geschrapt werd."

Ondertussen is Halo 2 alweer verouderd en vergeten, mede door het sluiten van de Xbox Original-servers die het online spelen mogelijk maakt.