Schikking maakt einde aan crashgate in F1

Peterselieman

Crashgate is eindelijk ten einde. Flavio Briatore en Pat Symonds hebben met de FIA een akkoord gesloten waarin ze erkennen schuldig te zijn aan het manipuleren van de race-uitslag in Singapore 2008. Hierdoor mogen ze tot 31 december 2012 niet in de Formule 1 actief zijn.

Vorig jaar leidde het ontslag van Nelson Piquet jr. bij Renault er toe dat bekend werd dat de Braziliaan opzettelijk in Singapore 2008 gecrasht was, zodat Fernando Alonso een grotere kans had om de race te winnen. De FIA spande een rechtszaak aan tegen de voormalige teambaas Briatore en de voormalig hoofdingenieur Symonds. Beiden werden door de rechter in Parijs vrijgesproken wegens vormfouten, maar de FIA ging in beroep.

Nu er een schikking tussen de FIA enerzijds en Briatore en Symonds anderzijds is er een einde gekomen aan de zaak. Beiden mogen nu tot 31 december 2011 nergens in de autosport actief zijn die onder toezicht van de FIA staat. De uitsluiting van de Formule 1 duurt een jaar langer.

In ruil voor de schikking laten alle partijen de procedures tegen elkaar vallen. Hierdoor weet de FIA niet of de door de World Motor Sport Council gehanteerde procedures rechtsgeldig waren. Briatore daarentegen laat zijn claims vallen en zal over deze kwestie niet meer de publiciteit zoeken.