Tot drie jaar geëist in Haagse mensenhandelzaak

Twee mannen en een vrouw uit Den Haag hebben maandag tot drie jaar cel tegen zich horen eisen omdat zij ervan verdacht worden tientallen illegale Indonesiërs onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk te hebben gezet. Ook was de huisvesting van de illegalen niet op orde. De drie worden verdacht van betrokkenheid bij mensenhandel en mensensmokkel, meldt het Functioneel Parket.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst deed in juli vorig jaar een inval in een woning in de omgeving van de Haagsche Markt, waar de illegalen werden aangetroffen. Zij moesten in provisorisch ingerichte keukens etenswaren voor toko's maken. De Indonesiërs sliepen op matrassen in kamers naast etenswaren die te drogen lagen. Ook op de erg hete verdieping boven de droog- en frituurruimtes sliepen illegalen.

De illegalen maakten volgens het Functioneel Parket lange werkdagen, waarbij zij maar één pauze mochten nemen en minder dan twee euro per uur verdienden. Zij moesten bovendien veel geld betalen voor de huur van een smerige matras. Elektriciteitsdraden lagen open en bloot en bovendien krioelde het van ongedierte. De persoonlijke vrijheid en menselijke waardigheid is volgens het Functioneel Parket aangetast.

De 46-jarige hoofdverdachte wordt ervan verdacht de baas te zijn van het bedrijf dat voedsel bereidde voor verschillende toko's. Hij was tevens de verhuurder van het pand waar de illegalen sliepen. Zijn 38-jarige echtgenote is medeverdachte. Een 39-jarige verdachte was zelf maandenlang een illegale werknemer van de hoofdverdachte. Andere verdachten in de zaak moeten zich op 19 april en 10 juni voor de rechter verantwoorden.