Grieks staatspapier in de lift, euro reageert lauw

Roel (Zapato)

De Griekse staatsobligaties zijn maandagochtend fors gestegen na het nieuws dat de eurozone-landen de details van een noodkredietfaciliteit aan Griekenland hebben vastgesteld. Een matig enthousiast herstel van de euro wijst echter op aanhoudende bezorgdheid van beleggers over de financiële positie van Griekenland op langere termijn.

Een verzekering op Griekse staatsobligaties daalde maandagochtend sterk in prijs, waarbij de prijs van een vijfjarige 'credit default swap' daalde naar 347 basispunten, van 426 basispunten vrijdagavond en 470 basispunten op het hoogtepunt eerder vorige week. De cijfers zijn afkomstig van CMA Datavision.

Anders gezegd: het kost nu 79.000 euro minder dan vrijdagavond om tien miljoen euro aan Griekse staatsobligaties voor vijf jaar te verzekeren tegen wanbetaling.

Ook voor Griekse staatsschulden met een kortere looptijd daalde de opslag of 'spread' ten opzichte van de Duitse tegenhangers sterk, wat erop wijst dat beleggers minder bezorgd zijn over wanbetaling door Griekenland op de korte termijn. Voor eenjarige obligaties ging deze naar 462 basispunten, van 650 basispunt op vrijdag. Voor driejarige Griekse obligaties daalde de spread naar 397 basispunten van 514 basispunten.

Het pakket "toont de sterke wil van de EU om deze kwestie voor de afzienbare toekomst af te handelen", stelt analist Jim Reid van Deutsche Bank in een rapport. "Of de lening nodig zal zijn, zal duidelijker worden na de veiling van Griekse staatsobligaties van dinsdag."

Volgens het plan kan Griekenland dit jaar nog maximaal dertig miljard euro lenen van lidstaten van de eurozone, in driejarige leningen met een rente van circa vijf procent. In combinatie met een eventuele lening van de eurozone-landen, zal ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening verstrekken.

De opslag op tienjarige Griekse staatsobligaties ten opzichte van tienjarige Duitse bunds daalde aanzienlijk minder sterk, naar 3,94 procent van 4,09 procent. Dit wijst erop dat de zorgen voor de langere termijn nog niet zijn weggenomen.

Ook de koers van de euro reageerde relatief terughoudend op de valutamarkt. Eind vorige week steeg de euro sterk, nadat de eerste details over het steunpakket van de Europese Unie en het IMF naar buiten kwamen.

De stijging zet maandag echter niet sterk door. De euro noteert maandag rond 11.40 uur 0,9 procent hoger op 1,3614 dollar, nadat deze maandag voorbeurs nog 1,1 procent hoger noteerde op 1,3640 dollar.

"Met het steunpakket is tijd gewonnen", stellen valuta-analisten bij BNP Paribas in Londen in een rapport voor klanten van de bank. "Maar met de financiële steun tegen relatief dure tarieven, vrezen we dat het probleem slechts is uitgesteld, niet opgelost".

De dertig miljard euro van de eurozone-landen, plus naar verwachting zo'n vijftien miljard euro van het IMF, zou volgens analisten bij HSBC ruim voldoende zijn om te voorzien in de financieringsbehoefte van Griekenland in de rest van dit jaar.

"Zoals we eerder hebben gezegd, is 2010 echter niet de grootste uitdaging", aldus de bank. "Het verlagen van het begrotingstekort tot 3 procent van het bruto binnenlands product in de volgende drie jaar zal veel moeilijker zijn, en de markten zullen in die periode nog veelvuldig moeten worden overtuigd."

Vertegenwoordigers van de Griekse regering en de Europese Unie stellen dat de noodlening pas daadwerkelijk in gang wordt gezet als de noodzaak zich voordoet en benadrukken dat Griekenland daar nog niet om heeft gevraagd.

"De vraag is nu of het mechanisme op zichzelf al voldoende is de markten te overtuigen, als een soort pistool op tafel. Als het de markten niet overtuigt, is het een bestaand mechanisme dat kan worden gebruikt", zei premier George Papandreaou van Griekenland zondag in een reactie.

Grieks staatspapier in de lift, euro reageert lauw
Grieks staatspapier in de lift, euro reageert lauw (Foto: Novum)